Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Προτού καν να ολοκληρωθεί η αντίστροφη μέτρηση που “έτρεχε” στην αρχική σελίδα... έγινε τελικά το άνοιγμα του The Pirate Bay από το κλασικό domain thepiratebay.se. Δεν πέρασαν ούτε δύο μήνες από τότε που έγινε η επιδρομή στους servers από τη Σουηδική αστυνομία, αλλά για άλλη μια φορά το θρυλικό torrent site αντέχει στα χτυπήματα και αναγεννάται από τις στάχτες του.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η απώλεια σε περιεχόμενο είναι ελάχιστη και οι λογαριασμοί των χρηστών ισχύουν ως είχαν, ενώ η μοναδική μεγάλη αλλαγή αφορά το προσωπικό του The Pirate Bay, καθώς δεν έχει πλέον πρόσβαση στο panel διαχείρισης. Επίσης, για την ώρα δεν φιλοξενούνται διαφημίσεις και δεν λειτουργούν ορισμένοι σύνδεσμοι (RSS, Contact Us, Register).

Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι έχει δημιουργηθεί κόντρα μεταξύ των εργαζομένων στην ιστοσελίδα και ακούγεται ότι κάποιοι από αυτούς θα λανσάρουν ένα νέο Pirate Bay, που κατά τη γνώμη τους θα είναι το αληθινό, ενώ θα επαναφέρουν και το επίσημο Suprbay forum.

Θα περιμένουμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις και ιδιαίτερα την αντίδραση των αρχών που πίστεψαν ότι τα κατάφεραν.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr 
Οι κίνδυνοι που διατρέχει η υγεία μας από το ανεπαρκές πλύσιμο των λαχανικών και των φρούτων είναι μεγάλοι.

Πρόκειται, σύμφωνα με το onmed, για τροφές που τις περισσότερες φορές τις καταναλώνουμε ωμές και αυτό σημαίνει ότι αν δεν τις πλύνουμε καλά μπορεί να έχουν στα φύλλα και την σάρκα τους επικίνδυνα βακτήρια και υπολείμματα χημικών ουσιών.

Υπάρχουν ορισμένα φρούτα και λαχανικά που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή όταν τα καθαρίζετε. Δείτε ποια είναι αυτά:

Μπρόκολο και κουνουπίδι
Είναι λαχανικά με πολλές ρωγμές/ραγάδες όπου τα μικρόβια μπορούν να κρυφτούν καλά. Προτιμήστε να τα μουλιάσετε καλά μέσα σε ένα μπολ με κρύο νερό για δύο λεπτά πριν τα ξεβγάλετε κάτω από άφθονο τρεχούμενο νερό.

Καυτερές πιπεριές
Θα πρέπει να φοράτε γάντια όταν χειρίζεστε καυτερές πιπεριές, ακόμα και όταν τις πλένετε. Τα φυσικά έλαια της πιπεριάς μπορεί να κάψουν το δέρμα και τα μάτια σας.

Μανιτάρια
Δεν χρειάζεται νερό για να καθαρίσετε τα μανιτάρια - ένα στεγνό πινέλο είναι αρκετό για να απομακρύνει τη βρωμιά και τα μικρόβια. Εάν έχετε ένα ιδιαίτερα βρώμικο μανιτάρι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα υγρό απορροφητικό χαρτί ή να το ξεπλύνετε γρήγορα με κρύο νερό, αλλά προσέξτε να μην αφήσετε το μανιτάρι να απορροφήσει πάρα πολύ νερό. Τα μανιτάρια λειτουργούν σαν σφουγγάρια και δεν θα μαγειρευτούν σωστά αν έχουν απορροφήσει πολύ νερό.

Φρέσκα βότανα
Ο καλύτερος τρόπος για να αφαιρέσετε τη βρωμιά και τα μικρόβια που κρύβονται στα φύλλα τους είναι να τα βουτήξετε σε ένα μπολ με κρύο νερό και να τα κινήσετε απαλά, ώστε να μην τα καταστρέψετε. Στη συνέχεια, στεγνώστε τα ελαφρά με μια καθαρή πετσέτα.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Μουλιάστε τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά σε ένα μπολ με κρύο νερό για δύο λεπτά πριν το ξέπλυμα τους κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό για να αφαιρέσετε οποιαδήποτε βρωμιά ή μικρόβια έχουν παγιδευτεί στα τραχιά τους φύλλα.

http://www.thestival.gr
Τρεις νέες αποφάσεις με τις οποίες επιτρέπεται οι ένστολοι να φέρουν τατουάζ υπό την προϋπόθεση η απεικόνιση τους να είναι συμβατή με την ουδετερότητα που επιβάλλει το Σύνταγμα  εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ, που δικαίωσε τέσσερις ειδικούς φρουρούς οι οποίοι είχαν διαγραφεί από τον πίνακα επιτυχόντων επειδή είχαν δερματοστιξία (τατουάζ), αποφάσισε ότι το τατουάζ «συνιστά λόγο αποκλεισμού του υποψηφίου από τον διαγωνισμό για την πρόσληψη ειδικών φρουρών, εφόσον όμως αυτό είναι και με την ενδυμασία εξωτερικά εμφανές και επί πλέον οι σχετικές απεικονίσεις ως εκ του περιεχομένου τους είτε αναιρούν την επιβαλλόμενη από το Σύνταγμα ουδετερότητα των υπαλλήλων του Δημοσίου, είτε προκαλούν κατά τρόπο ο οποίος δεν συνάδει προς την ιδιότητα και τα καθήκοντά τους».

Επομένως, καταλήγουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, πρέπει να γίνουν δεκτές οι αιτήσεις ακυρώσεως (προσφυγές) των υποψηφίων ειδικών φρουρών και να ακυρωθούν ως μη νόμιμα αιτιολογημένες οι παραλείψεις των προσλήψεων τους.
Τραγικό θάνατο βρήκε το πρωί της Κυριακής ένα 17χρονο παιδί στο γήπεδο «Ανδρέας Δασκαλάκης» της Ελευσίνας, στον αγώνα της ΟΚ Ελευσίνας με τον Πήγασο Κορυδαλλού.

Ο 17χρονος Αναστάσης Νάσσης έχασε τις αισθήσεις του και γύρισε η γλώσσα του, κατά τη διάρκειας της αναμέτρησης με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του.

Σχεδόν αμέσως μεταφέρθηκε στο Θριάσιο, όμως οι γιατροί δεν κατάφεραν να κρατήσουν το 17χρονο παιδί στη ζωή.

http://www.seleo.gr
Οι συγκρούσεις που μαίνονται και τα επεισόδια βίας που συγκλονίζουν το Ιράκ στοίχισαν την ζωή σε τουλάχιστον 1.375 ανθρώπους περιλαμβανομένων 790 αμάχων το μήνα Ιανουάριο, ανακοίνωσε χθες ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Στους νεκρούς περιλαμβάνονται 585 στελέχη του ιρακινού στρατού που καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες να ανασυγκροτηθεί αφότου το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε τεράστιες εκτάσεις της χώρας πέρυσι.

Τουλάχιστον 2.240 άμαχοι και στρατιώτες τραυματίστηκαν την ίδια περίοδο, επισήμανε η Αποστολή Βοήθειας του ΟΗΕ για το Ιράκ σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε.
Από τις 13:00-17:00 στη Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας
Δωρεάν σπιρομετρήσεις για καπνιστές, πρώην καπνιστές, ή άτομα με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, άνω των 40 ετών, διενεργεί ο δήμος Θεσσαλονίκης, με στόχο την έγκαιρη διάγνωση της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας.

Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου, στο χώρο της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας του δήμου Θεσσαλονίκης (Μοναστηρίου 53-55, 3ος όροφος), από τις 13.00 έως τις 17.00, μετά από ραντεβού στα τηλέφωνα 2310 509053 και 2310 509020.

http://www.4news.gr 

Ένα βήμα πιο κοντά στην πλήρη κατάργηση των καλωδίων από τα PC βρίσκεται η Intel. Η εταιρεία ανακοίνωσε τον Intel Core vPro 5ης γενιάς, με τον οποίο επιτυγχάνεται ασύρματα η σύνδεση με οθόνη και docking station για την σύνδεση μόνιτορ, πληκτρολογίου, mouse και άλλων περιφερειακών USB.

Το πρώτο PC που θα απαλλαγεί από τα καλώδια θα είναι έτοιμο το 2016, σχεδιάζει ο κατασκευαστής.

Στην πέμπτη γενιά, το τσιπ που προορίζεται για υπολογιστές σε περιβάλλον γραφείου, ο Core vPro υποστηρίζει την ασύρματη σύνδεση σε μεγαλύτερη οθόνη μέσω της τεχνολογίας Intel Pro WiDi και της Intel Wireless Docking, για την σύνθεση με docking station (σύνδεση με οθόνη, πληκτρολόγιο και mouse).

Η εταιρεία έχει εκφράσει στο παρελθόν την επιθυμία της να δημιουργήσει το πρώτο σύστημα που δεν θα χρειάζεται καλώδια, χάρη στις εξελίξεις στους τομείς της ασύρματης φόρτισης, και την ταχύτερη διασύνδεση με περιφερειακά σε μικρή απόσταση (WiGig).

Πάντως οι Core vPro προορίζονται για υπολογιστές σε επιχειρήσεις, αφού δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλεια και στις δυνατότητες διαχείρισης από το τμήμα υποστήριξης, το οποίο μπορεί να συνδεθεί με τους υπολογιστές της επιχείρησης από απόσταση ακόμα και όταν είναι απενεργοποιημένοι για να ελέγχουν την καλή λειτουργία και την αναβάθμισή τους.

ΠΗΓΗ: in.gr
Την διαβεβαίωση ότι δεν θα ξαναγίνει χρήση χημικών στις διαδηλώσεις έδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης. «Χρειάζεται αστυνόμευση αλλά όχι πόλεμος με χημικά και ασπίδες» ανέφερε ο υπουργός και επανέλαβε ότι «βασικό μας μέλημα η συμφιλίωση της αστυνομίας με τον πολίτη, χωρίς να απεμπολούμε τον βασικό ρόλο της αστυνομίας».

Αναφερόμενος στις «πολεμικές εικόνες» που κατά καιρούς έχουμε δει σε διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας, ο κ. Πανούσης σχολίασε χαρακτηριστικά  ότι «κάθε φορά που είχαμε διαδήλωση, άσκηση δηλαδή συνταγματικού δικαιώματος ήταν σαν να είχαμε πόλεμο».

Σχολιάζοντας τις εξαγγελίες τα περί αφοπλισμού σωμάτων της αστυνομίας, ο Γιάννης Πανούσης είπε: «Άοπλος αστυνομικός είναι κοινωνικός λειτουργός. Να έχεις όπλα αλλά να ξέρεις πότε το ανοίγεις, που το στρέφεις».

Ο κ. Πανούσης αντιτάθηκε επίσης και στην παρουσία αστυνομικών μέσα στα γήπεδα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτά θα τελειώσουν».

Σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση ανέφερε ότι ο «φράχτης δούλεψε αλλά δεν έλυσε το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης» και υπογράμμισε ότι είναι υποχρέωση της χώρας να περιφρουρεί τα σύνορα, ωστόσο, σημείωσε «αν μπει, περάσει τα σύνορα, είναι άνθρωπος, θα έχει στέγη, τροφή, νοσοκομειακής περίθαλψη. Θα είναι ανθρώπινες οι συνθήκες, αυτό είναι πολιτισμός».

Τέλος, ο κ. Πανούσης ανέφερε ότι η Αντιτρομοκρατική «κάνει καλά τη δουλειά της».

Σημειώνεται ότι το Σάββατο έγινε το πρώτο «κρας τεστ» για τη νέου-διακριτικού τύπου αστυνόμευση στις διαδηλώσεις. Μία συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής καθώς και μία μαζική αντιφασιστική συγκέντρωση έλαβαν χώρα το Σάββατο στο κέντρο της Αθήνας, υπό τη διακριτική παρακολούθηση ανδρών των ΜΑΤ που ήταν άοπλοι και παρατηρούσαν από απόσταση τις συγκεντρώσεις. Δεν δημιουργήθηκαν επεισόδια.

http://www.ertopen.com

Ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για την πλήρωση με σειρά προτεραιότητας τριάντα θέσεων μονίμου προσωπικού Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης στην Ελληνική Στατιστική Αρχή. (ΦΕΚ 18/16-12-2014 Τεύχος Προκηρύξεων ΑΣΕΠ)
Οι υποψήφιοι πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής στο Α.Σ.Ε.Π.,αποκλειστικά μέσω του διαδικτυακού του τόπου (επιλογή: Online Υπηρεσίες) ακολουθώντας τις οδηγίες που παρέχονται στην Προκήρυξη (Παράρτημα Ε’).
Σχετικά επισημαίνονται και τα ακόλουθα:
  • Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής στη διαδικασία λήγει με την πάροδο της 16ης Φεβρουαρίου 2015, ημέρας Δευτέρας.
  • Η συμμετοχή στην εν λόγω διαδικασία ολοκληρώνεται με την αποστολή της υπογεγραμμένης εκτυπωμένης μορφής της ηλεκτρονικής αίτησης των υποψηφίων, με τα απαιτούμενα, κατά περίπτωση, δικαιολογητικά,στο ΑΣΕΠ, μέχρι και τη 24η Φεβρουαρίου 2015, ημέρα Τρίτη, ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή στη διεύθυνση:
ΑΣΕΠ
Αίτηση για την Προκήρυξη 6Κ/2014
Τ.Θ. 14.308
Αθήνα Τ.Κ. 115.10
  •  Για την ομαλή λειτουργία του συστήματος υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων, συνιστάται στους υποψήφιους να μην περιμένουν την τελευταία ημέρα για να υποβάλλουν την ηλεκτρονική τους αίτηση καθώς τυχόν υπερφόρτωση του διαδικτύου ή σφάλμα στη σύνδεση με αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε δυσκολία ή αδυναμία υποβολής αυτής.
  • Το ΑΣΕΠ δεν φέρει ευθύνη για τυχόν αδυναμία υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης που οφείλεται στους προαναφερόμενους παράγοντες.
  • Υπενθυμίζεται ότι οι αιτήσεις μπορούν να εκτυπωθούν μόνο όταν βρίσκονται σε κατάσταση «Υποβλήθηκε», από την επιλογή «ΠΡΟΒΟΛΗ». Σε περίπτωση που υποψήφιος επιλέξει ήδη υποβληθείσα αίτηση και την επιλογή «Συμπλήρωση», η κατάσταση της αίτησής του αλλάζει από «Υποβλήθηκε» σε «Ανοιχτή (Συμπλήρωση)» καιείναι απαραίτητο να υποβληθεί εκ νέου προκειμένου να θεωρηθεί έγκυρη η συμμετοχή του στο διαγωνισμό. Σε κάθε περίπτωση κρίνεται απαραίτητο οι υποψήφιοι να συμβουλεύονται τις Συχνές ερωτήσεις, πριν την επικοινωνία τους με το ΑΣΕΠ.
Για γενικές διευκρινίσεις σχετικά με την Προκήρυξη και τη συμμετοχή σε αυτή (δικαιολογητικά, τίτλοι σπουδών κτλ.) οι υποψήφιοι μπορούν να απευθύνονται στο Γραφείο Εξυπηρέτησης Πολιτών του ΑΣΕΠτηλεφωνικά (2131319100, εργάσιμες ημέρες και ώρες 08:00 μέχρι 14:00) ή μέσω email στοenimerosi@asep.gr
Για τυχόν τεχνικές διευκρινίσεις και μόνο σχετικά με τη διαδικασία συμπλήρωσης και υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων, οι υποψήφιοι μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διοίκησης του ΑΣΕΠ τηλεφωνικά:
Τις εργάσιμες ημέρες:
• Κατά τις ώρες 08:00 μέχρι 20:00 (Τηλ. 2131319124, 131, 141, 132 και 137)
Τις αργίες:
• Κατά τις ώρες 12:00 μέχρι 18:00 (Τηλ. 2131319124, 131, 141, 132 και 137)

Προβληματισμό για τις “παρενέργειες” των smartphones και tablets στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των μικρών παιδιών, προκαλεί μια νέα αμερικανική έρευνα.
Συγκεκριμένα, η μελέτη εγείρει σοβαρές αμφιβολίες κατά πόσο η χρήση των παραπάνω συσκευών, πέρα από βολικό για τους γονείς, είναι πράγματι καλό για τα παιδιά, καθώς μπορεί να «φρενάρει» την κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη του εγκεφάλου τους.
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, με επικεφαλής την παιδίατρο Τζένι Ραντέσκι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Pediatrics” της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν», αξιολόγησαν τις έως τώρα δημοσιευμένες μελέτες πάνω στις πιθανές επιπτώσεις της συχνής χρήσης υπολογιστών και κινητών από τα παιδάκια, σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο.
Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι ναι μεν μπορεί ένας γονιός να αποσπάσει την προσοχή του παιδιού με αυτό τον τρόπο και έτσι το παιδί να απορροφηθεί με το νέο «παιγνίδι» του και να ησυχάσει, όμως το τίμημα μπορεί να είναι η ελλιπής ανάπτυξη του παιδιού, ιδίως όσον αφορά την ικανότητά του να αυτοελέγχεται και να επικοινωνεί με τους άλλους.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι ενώ μέχρι σήμερα έχει μελετηθεί εκτενώς η επίπτωση της τηλεόρασης και των βιντεοπαιγνιδιών στα μικρά παιδιά σε προσχολική ηλικία, δεν συμβαίνει το ίδιο με τις ταμπλέτες (tablets) και τα έξυπνα κινητά (smartphones).
«Αν αυτές οι συσκευές γίνουν η κυρίαρχη μέθοδος για να ηρεμούν και να απασχολούνται τα παιδιά, θα μπορέσουν άραγε να αναπτύξουν τους δικούς τους εσωτερικούς μηχανισμούς αυτορύθμισης;» θέτουν το ερώτημα οι ερευνητές. Μεταξύ άλλων, επισημαίνουν ότι υπάρχουν ενδείξεις πως όσα παιδιά κάτω των τριών ετών περνούν πολλή ώρα μπροστά σε μια διαδραστική οθόνη αφής, δυσκολεύονται να αναπτύξουν τις αναγκαίες ικανότητες για τα μαθηματικά και για τις επιστήμες γενικότερα.
Η Τζένι Ραντέσκι συστήνει στους γονείς να ενθαρρύνουν στα παιδιά τους έγκαιρα την «άμεση διαδραστική επαφή ανθρώπου με άνθρωπο». Όπως είπε, είναι ζωτικό όλη η οικογένεια να αφιερώνει καθημερινά χρόνο για επαφή και επικοινωνία, αφήνοντας στην άκρη την τηλεόραση, τους υπολογιστές και τα κινητά.
Μελέτες, ήδη δείχνουν ότι τα παιδιά μαθαίνουν περισσότερα πράγματα και αναπτύσσονται πιο φυσιολογικά σε αυτή την περίπτωση, παρά μέσα από τις οθόνες, καθώς, μεταξύ άλλων, αναπτύσσουν ενσυναίσθηση (την ικανότητα να νιώθουν τους γύρω τους και να μπαίνουν στη θέση τους), καθώς και να λύνουν προβλήματα με ομαδικό τρόπο.
Επιπλέον, κατά τους ερευνητές, το να παίζει ένα μικρό παιδί με τα «τουβλάκια» του, μπορεί τελικά να το βοηθήσει περισσότερο να αναπτύξει μαθηματικές ικανότητες, παρά όταν είναι «καρφωμένο» σε μια οθόνη, έστω και διαδραστική. Τα διαδραστικά προγράμματα (π.χ. τα ηλεκτρονικά παιδικά βιβλία) που προσφέρουν οι ταμπλέτες και τα έξυπνα κινητά, γίνονται πιο χρήσιμα από εκπαιδευτική άποψη όσο ένα παιδί πλησιάζει στη σχολική ηλικία, αλλά όχι μέχρι να γίνει δύο έως τριών ετών.
Το βασικό συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι η επίπτωση των ηλεκτρονικών συσκευών στην ανάπτυξη και στη συμπεριφορά των μικρών παιδιών παραμένει ένα μεγάλο ερωτηματικό προς το παρόν, γι’ αυτό οι γονείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και να μην δίνουν με ευκολία -επειδή αυτό τους βολεύει- μια ταμπλέτα ή ένα κινητό στο παιδί τους για να περνάει την ώρα του.

Η εποχή που το λόμπι των εταιρειών αυτοκινήτων δημιουργούσε την εντύπωση πως ο πρωταγωνιστής στις ταινίες έπρεπε οπωσδήποτε να έχει αυτοκίνητο και να τρέχει σαν τρελός και η «πρωταγωνίστρια» ήταν αρκετά «κουλ» μόνο αν… οδηγούσε σαν άντρας, έχει πια περάσει.
Η εμμονή στο αυτοκίνητο οδήγησε τις σύγχρονες πόλεις σε αδιέξοδα που ούτε καν οι ίδιες αυτοκινητοβιομηχανίες είχαν φανταστεί. Και, τελικά, μια σπουδαία κατά τ’ άλλα εφεύρεση, ένας θαυμάσιος και πρακτικός τρόπος μετακίνησης και αναψυχής, έγινε ο δυνάστης της σύγχρονης κοινωνίας.
Ευτυχώς η κατάσταση αρχίζει να αλλάζει σε μερικές από τις πιο σπουδαίες μεγαλουπόλεις του πλανήτη, οι οποίες έχουν κάτι κοινό: δημοτική αρχή με άποψη, τόλμη και αποφασιστικότητα. Εφτά πόλεις ανακοίνωσαν πρόσφατα πως θα κάνουν «ό,τι απαιτείται» προκειμένου να απεξαρτηθεί πλήρως το ιστορικό τους κέντρο από το αυτοκίνητο.
Ποδηλατόδρομοι η λύση
Ξεκινώντας από την Πόλη του Φωτός και διά στόματος της εμπνευσμένης δημάρχου της –όπως φαίνεται να είναι η κυρία Anne Hidalgo, η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει αυτή τη θέση– το Παρίσι ανάβει κόκκινο στο αυτοκίνητο. Διαπιστώνοντας πως περιορίζοντας την κίνηση των αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης (με τα μονά – ζυγά) η ρύπανση μειώθηκε αμέσως κατά 30%, η κυρία Hidalgo επιθυμεί, έως το 2020, να έχει διπλασιάσει τον αριθμό των ποδηλατοδρόμων στο Παρίσι, να απαγορεύσει τη χρήση των diesel (σας θυμίζει κάτι;) και να περιορίσει δραματικά τη χρήση των ιδιωτικών αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης. Πρακτικά να αποτρέψει τη χρήση των αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης. Στη Μαδρίτη, όπου ήδη έχει περιοριστεί σημαντικά η πρόσβαση των αυτοκινήτων στο κέντρο, το μέτρο των «car free» περιοχών επεκτείνεται με ένα πλάνο, σύμφωνα με το οποίο 24 από τους πλέον πολυσύχναστους δρόμους της πόλης επανασχεδιάζονται για πεζούς και ποδήλατα, αποτρέποντας και ουσιαστικά απαγορεύοντας τη χρήση του αυτοκινήτου.
Στην πρωτεύουσα της μόδας και του στυλ, το Μιλάνο, οι κάτοικοι της χώρας που γέννησε τις Ferrari και τις Lamborghini, αποδέχονται με κατανόηση πως το αυτοκίνητο δεν αποτελεί πια επιλογή για το κέντρο της πόλης.
Ο δήμος τούς επιβραβεύει μέσα από ένα σύστημα το οποίο αναγνωρίζει αν το αυτοκίνητό σου παραμένει σταθμευμένο και προσφέρει στον ιδιοκτήτη του ένα δωρεάν εισιτήριο για τη δημόσια συγκοινωνία.
Ο παράδεισος του ποδηλάτου από την άλλη, η Κοπεγχάγη, νιώθει συνεχώς ότι δεν κάνει αρκετά για το θέμα… Τρομάζοντας προφανώς και μόνο στη σκέψη πως μπορεί να επιστρέψουν εκεί όπου βρίσκονταν πριν από 40 χρόνια –στο κυκλοφοριακό χάος και στην απόλυτη εξάρτηση από το αυτοκίνητο– δήμος και πολίτες εργάζονται ασταμάτητα για να διευρύνουν το δίκτυο ποδηλατοδρόμων, που ήδη ξεπερνά τα περίπου 400 χιλιόμετρα, και να διευκολύνουν τη βιώσιμη κινητικότητα, σε μια πόλη με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, χιονοπτώσεις για περίπου 4 μήνες τον χρόνο και ήλιο που στη διάρκεια των χειμερινών μηνών τον βλέπουν μόνο σε βιβλία. Παρά τις συνθήκες αυτές, όμως, κάνουν τα πάντα για να μην ξαναβρεθούν εκεί όπου εμείς είμαστε σήμερα και φοβόμαστε να φύγουμε.
Το Αμβούργο, το Ελσίνκι και η μακρινή Γκενγκντού, στην Κίνα, έχουν ανάλογα σχέδια: να περιορίσουν στο ελάχιστο τη χρήση του αυτοκινήτου στα κέντρα των πόλεων, δίνοντας τον χώρο σε εκείνους για τους οποίους προορίζεται, δηλαδή τους πολίτες.
Οι αποστάσεις είναι μικρές
Πρόκειται άραγε για έναν πόλεμο εναντίον του αυτοκινήτου;
Μόνο ένας αφελής θα μπορούσε να το δει έτσι. Πρόκειται για την ανάγκη των μεγαλουπόλεων να επιβιώσουν, καθώς τους στερείται το μεγαλύτερο αγαθό τους: ο ελεύθερος χώρος! Ο χώρος που δικαιωματικά ανήκει στους πολίτες για να περπατήσουν, να ανασάνουν, να αναπτύξουν την κοινωνικότητά τους, να χαρούν, να ερωτευτούν και να απολαύσουν το δικαίωμα απλά να υπάρξουν στις πόλεις τους.
Δικαίωμα που σήμερα αφαιρείται από τους γονείς με τα καροτσάκια, από τα παιδιά, από τα άτομα που κινούνται με αμαξίδια, τους τυφλούς, τους εφήβους, όλους εμάς.
Οι πόλεις ανήκουν στους πολίτες και όχι στις κάθε είδους μηχανές. Ο αέρας τους πρέπει να είναι καθαρός από καυσαέρια και ο θόρυβος ανήκει στους αυτοκινητοδρόμους και όχι στα στενά των ιστορικών κέντρων.
Ετσι κι αλλιώς, οι αποστάσεις στα κέντρα των πόλεων είναι μικρές –δοκιμάστε να περπατήσετε μια μέρα από το Κολωνάκι ώς τον Κεραμικό για παράδειγμα– και θα δείτε πώς γίνεται. Αναρωτηθείτε γιατί η οδός Ερμού είναι ο δρόμος με τη μεγαλύτερη κίνηση στην Αθήνα – παρά τις έντονες αντιδράσεις όταν ανακοινώθηκε η πεζοδρόμησή της, πριν από πολλά χρόνια. Σκεφτείτε πώς θα σας φαινόταν εάν η Διονυσίου Αρεοπαγίτου γινόταν ξανά δρόμος για αυτοκίνητα.
Ομως, όχι, δεν φταίει το ίδιο το αυτοκίνητο, ως μέσο, για την κατάντια των πόλεων. Φταίει η αλόγιστη χρήση του. Και μια που κανείς δεν μπορεί να βάλει φρένο ή περιορισμό στις συνειδήσεις, ας βάλει στις επιλογές. Και το να χρησιμοποιούμε αλόγιστα το αυτοκίνητο στο κέντρο της πόλης μας είναι μια επιλογή που πρέπει να πάψει να υπάρχει.
Ευτυχώς η Ευρώπη έχει αρχίσει να το αντιλαμβάνεται. Η Ελλάδα ακόμη το σκέφτεται.
ηγή: kathimerini.gr

Μια ξεχωριστή βραδιά Τσικνοπέμπτης υπόσχεται το Μουσείο Ακρόπολης για την Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015.
Το εστιατόριο θα είναι ανοιχτο από τις 8 μ.μ. έως τα μεσάνυχτα, με πλούσιο μπουφέ, λαχταριστά ορεκτικά, φρέσκιες σαλάτες, ποικιλίες κρεατικών και σπιτικών γλυκών.Την βραδιά θα συνοδεύσει το διεθνούς φήμης μουσικό σύνολο Dimitri Vassilakis Jazz Trio. Βραβευμένος σαξοφωνίστας, τραγουδιστής, συνθέτης και εκπαιδευτικός, ο Δημήτρης Βασιλάκης είναι ο πρώτος Έλληνας μουσικός και ακαδημαϊκός της τζαζ με διεθνή καριέρα και δισκογραφία στο εξωτερικό. Έχει ηχογραφήσει πέντε άλμπουμ για την ιστορική τζαζ εταιρεία Candid Records με έδρα τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο.
Τηλεφωνικές κρατήσεις πραγματοποιούνται στο 210- 9000915 τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του Μουσείου.
Πάει μια δημοσιογράφος σε ένα χωριό να πάρει συνέντευξη από έναν κτηνίατρο.
Ρωτάει λοιπόν το γιατρό: Τι γνώμη έχετε να μας πείτε για το φαινόμενο των τρελών αγελάδων;


- Έχουν όλες μουρλαθεί τελείως, απαντά ο γιατρός.
- Ναι αλλά εσείς, σαν κτηνίατρος, που αποδίδετε το γεγονός ότι οι αγελάδες τρελαίνονται; ρωτάει η δημοσιογράφος.
- Να σου πω κοπέλα μου λέει ο κτηνίατρος:
Εδώ δίπλα στη στάνη έχω μια αγελάδα.
Ξέρεις πόσες φορές τον χρόνο μου την πηδάει ο ταύρος;
- Όχι απαντά η κοπέλα.
- Μια φορά το χρόνο.
Και συνεχίζει ο κτηνίατρος:
Ξέρεις πόσες φορές την ημέρα την αρμέγω;
- Όχι απαντά ξανά η δημοσιογράφος.
Τέσσερις φορές τη μέρα . Απαντά ο γιατρός
Έκπληκτη η δημοσιογράφος λέει.
- Καλά, τι σχέση έχουν όλα αυτά;
- Τι λες κοπέλα μου; της λέει ο κτηνίατρος. Εσένα αν σου έπιαναν τα βυζιά κάθε μέρα και σε πηδούσαν μια φορά το χρόνο, δε θα είχες χαζέψει;

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο οι 3.475 απολυμένοι θα επανέλθουν στο Δημόσιο αλλά δεν θα διοριστούν αμέσως αλλά, θα... ενταχθούν σε καθεστώς κινητικότητας μέχρι να βρεθούν ποια κενά θα καλύψουν.

Να σημειωθεί ότι πρόγραμμα εθελοντικής κινητικότητας εφαρμόσθηκε με επιτυχία σε δήμους και περιφέρειες. Ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο και ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του 2104 με τη συμμετοχή άνω των 3.000 υπαλλήλων.

Στη δήλωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης επιβεβαιώνει επίσης ότι σε αυτούς που θα επαναπροσληφθούν δεν περιλαμβάνονται όσοι βαρύνονται με πειθαρχικά παραπτώματα.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr 
Τρεις αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα στο Λύκειο ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας στην ιστοσελίδα του τονίζοντας ...
ότι όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση αυτή θα προταθεί να περιληφθούν στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Όσον αφορά τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις ανακοινώνει ότι «οι ρυθμίσεις που αφορούν την απόλυση από το Λύκειο και την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των μαθητών και μαθητριών της Γ Λυκείου παραμένουν ως έχουν» ενώ αναστέλλεται μέχρι νεωτέρας η διαδικασία της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

- Επανέρχεται ο βαθμός προαγωγής 9,5 (εννέα και πέντε δέκατα)

- Για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ δεν θα συνοπολογίζεται ο βαθμός των προαγωγικών εξετάσεων του Λυκείου

- Ακυρώνεται η Τράπεζα θεμάτων από την εξεταστική περίοδο Μαΐου-Ιουνίου για τους μαθητές της Α΄ και Β΄ Λυκείου και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο συμβουλευτικά

- Αναστέλλεται μέχρι νεωτέρας η διαδικασία της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών

Η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας έχει ως εξής:

Η Κυβέρνηση αναλαμβάνει τις ευθύνες της εν μέσω της σχολικής χρονιάς. Βρίσκει τα εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων με τις λειτουργίες τους σε πλήρη εξέλιξη και με τα πολλά και μεγάλα προβλήματα που κληροδότησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Βασική μέριμνα τούτη τη στιγμή είναι να μη διαταραχθούν οι εκπαιδευτικές λειτουργίες, αλλά και να ρυθμιστούν κάποια επείγοντα ζητήματα που θα τις διευκολύνουν.

Σχετικά με τη δημόσια συζήτηση που ξεκίνησε άκαιρα τις τελευταίες μέρες, το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων διευκρινίζει ότι προτίθεται να προτείνει στον Πρωθυπουργό να περιλάβει στις προγραμματικές δηλώσεις του τα παρακάτω:

1. Για το τρέχον σχολικό έτος (2014-2015) οι εξεταστικές διαδικασίες και ρυθμίσεις που αφορούν την απόλυση από το Λύκειο και την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των μαθητών και μαθητριών της Γ Λυκείου παραμένουν ως έχουν.

2. Δεδομένων των πολλών προβλημάτων που έχουν ανακύψει σε σχέση με τον βαθμό προαγωγής, και προκειμένου να δοθεί χρόνος για την αναγκαία εις βάθος μελέτη του θέματος, επανέρχεται ως βαθμός προαγωγής ο γενικός μέσος όρος "εννέα και πέντε δέκατα" (9,5) όπως ενδεικτικά περιγράφεται στο άρθρο 32 του Π.Δ. 60/2006.

3. Απαιτείται να ενισχυθεί ο αυτόνομος διδακτικός και παιδαγωγικός ρόλος της λυκειακής βαθμίδας. Στις επικρατούσες συνθήκες, το να συνυπολογίζεται ο βαθμός των προαγωγικών εξετάσεων του Λυκείου στην εισαγωγή των μαθητών και μαθητριών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αντιβαίνει αυτόν τον στόχο ενώ οι σχετικές διατάξεις του υπάρχοντος νομικού πλαισίου δεσμεύουν προκαταβολικά και με τρόπο αντιπαιδαγωγικό το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για επόμενα έτη. Για αυτό τον λόγο, και μέχρι ολόκληρο το σύστημα εισαγωγής να μελετηθεί με νηφαλιότητα και εις βάθος, η βαθμολογία των προαγωγικών εξετάσεων του Λυκείου δεν θα συνυπολογίζεται στην εισαγωγή των μαθητών και μαθητριών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το αιτούμενο σύστημα εισαγωγής θα προκύψει μετά από ευρύ και οργανωμένο διάλογο και τη συνδρομή όλων των εμπλεκομένων στην εκπαιδευτική διαδικασία και των φορέων τους.

4. Η επιλογή των θεμάτων των προαγωγικών εξετάσεων κατά 50% από την Τράπεζα θεμάτων για τους μαθητές και μαθήτριες της Α και Β΄ Λυκείου παύει να ισχύει από την εξεταστική περίοδο Μαΐου – Ιουνίου 2015. Οι διδάσκοντες των οικείων μαθημάτων θα επιλέγουν, κατά την κρίση τους, τα θέματα των προαγωγικών εξετάσεων αποκλειστικά μέσα από την διδαχθείσα υλη. Η Τράπεζα θεμάτων μπορεί απλώς να χρησιμοποιηθεί συμβουλευτικά.

5. Η αποτίμηση του εκπαιδευτικού και παιδαγωγικού έργου είναι απαραίτητη και οφείλει να διεξάγεται με δημοκρατικό και συλλογικό τρόπο ως λειτουργία γνωστικής ανατροφοδότησης και αναστοχασμού και σκοπό την ουσιαστική βελτίωση του εκπαιδευτικού και παιδαγωγικού έργου. Με δεδομένο ότι οι τρέχουσες διαδικασίες 'αξιολόγησης' δεν υπηρετούν τον εν λόγω σκοπό, αυτές αναστέλλονται προκειμένου να μελετηθούν σε βάθος όλοι οι συναφείς παράγοντες. Πάντοτε μέσα από ουσιαστικό διάλογο με όσους εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία και τους φορείς τους.

6. Άλλα ζητήματα που έχουν απασχολήσει τη δημοσιότητα τις τελευταίες μέρες καθώς και όλα τα πολλά και μεγάλα ζητήματα της εκπαίδευσης θα αντιμετωπιστούν συστηματικά κατά το παραπάνω πνεύμα μετά την ψήφιση των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης.

http://simantra.blogspot.gr 
Μαρτυρία από το  Άουσβιτς: «Βάζαμε τα πτώματα για μαξιλάρια»
Στις 27 Ιανουαρίου, Διεθνής Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, συμπληρώθηκαν 70 χρόνια από την απελευθέρωση του  Άουσβιτς. Συνολικά 1.500.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε αυτό το στρατόπεδο θανάτου.

Ο Ισαάκ Μιζάν γεννήθηκε στην Άρτα. Τον Μάρτιο του 1944 συνελήφθη από τους ναζί. Ήταν 16 χρονών όταν μεταφέρθηκε μαζί με την οικογένειά του στο Άουσβιτς, ένα μήνα μετά.

«Οι Γερμανοί συνέλαβαν τους γονείς μου και τις τέσσερις αδελφές μου, αλλά και τον αδελφό μου που κρυβόταν στην Αθήνα. Από αυτούς επιζήσαμε εγώ και η μία μου αδελφή».

Σχετικά με το πώς έφθασαν στο Άουσβιτς αναφέρει ότι «μας μετέφεραν με αυτοκίνητα στο Αγρίνιο, από εκεί στην Πάτρα και από την Πάτρα στην Αθήνα. Μείναμε στο Ρουφ κάμποσες μέρες και τον Απρίλιο του 1944 φύγαμε με τρένο για το Άουσβιτς, χωρίς να ξέρουμε που πάμε. Σε κάθε βαγόνι είχαν στοιβάξει 60-70 άτομα. Μας μετέφεραν σαν τα ζώα.

»Όταν φτάσαμε στο Άουσβιτς και κατεβήκαμε από τα τρένα, ξεκίνησε η διαλογή των ικανών και μη ικανών προς εργασία, κάτι που βέβαια είχε άμεση σχέση με την ηλικία του καθενός» θυμάται και προσθέτει: «Υπήρχε ένας γερμανός γιατρός για να κάνει αυτήν την διαλογή. Εμείς μπήκαμε στις σειρές. Στην αρχή οι σειρές ήταν δύο, άντρες και γυναίκες. Στην συνέχεια, οι σειρές γίνανε τέσσερις. Τους μη ικανούς προς εργασία τους βάλανε στα φορτηγά και τους οδήγησαν στα κρεματόρια».

Ο κ. Μιζάν συνεχίζει την αφήγησή του: «Μετά μας πήγαν στο Μπίργκενάου. Μείναμε γυμνοί και όρθιοι ένα ολόκληρο βράδυ και το πρωί μας κούρεψαν και μας ξύρισαν, μας κάνανε το τατουάζ και μας έδωσαν ένα σώβρακο, μια φανέλα και μια στολή ριγωτή. Μετά μας μετέφεραν στους θαλάμους. Τα κρεβάτια ήταν τρίπατα και κοιμόμασταν 6-7 άτομα μαζί».

«Υπήρχε μία φήμη ότι οι Έλληνες κουβαλούσαν μία αρρώστια και για αυτό κάνανε ένα μήνα να μας βγάλουν έξω για δουλειά, κάτι που δεν ίσχυσε για τις γυναίκες. Μας δίνανε ένα τέταρτο ψωμί κάθε μέρα και μία από τις αδερφές μου περνώντας μπροστά από τα συρματοπλέγματα που μας χώριζαν, μου πέταξε τη μερίδα της. Όταν το σκέφτομαι αυτό, κλαίω κάθε φορά με την αυτοθυσία της» διηγείται.

Όσον αφορά το πώς ήταν η ζωή μέσα στο στρατόπεδο του Άουσβιτς αφηγείται ότι «δουλεύαμε σκληρά, ώρες ατέλειωτες στα αεροπλάνα, στα χωράφια, παντού. Πολλά ξαδέρφια μου ήταν κρατούμενοι-νεκροκομιστές του Ζόντερ Κομάντο. Δηλαδή ήταν αυτοί που έπαιρναν τα πτώματα και τα ανέβαζαν στους φούρνους επάνω. Φρίκη!».

Θάλαμοι αερίων

«Όσοι ήταν να μπουν στους θαλάμους αερίων, τους έδιναν σαπούνι και τους έλεγαν «πάρτε το για να πλυθείτε, για να κάνετε μπάνιο». Όταν μπαίνανε μέσα, δύο Γερμανοί από τον φωταγωγό που υπήρχε επάνω έριχναν το αέριο: Κυκλώνιο Β’. Όταν άνοιγαν οι πόρτες τα πτώματα ήταν ποδοπατημένα. Οι μεν μανάδες πέταγαν τα παιδιά τους, τα μωρά,  προς τα πάνω, μήπως μπορέσουν να αναπνεύσουν και επιζήσουν και οι δε νεότεροι πατούσαν τους γηραιότερους μήπως και επιβιώσουν» τονίζει.

Όπως λέει, «το τραγικό είναι ότι πάρα πολλά παλικάρια και κοπέλες κατέληξαν στους θαλάμους αερίων, πηγαίνοντας μαζί με τους γηραιότερους, αφού νόμιζαν ότι θα είχαν καλύτερη μεταχείριση. Άλλοι έκαναν τους κουτσούς και τα κορίτσια έπαιρναν τα ανίψια τους αγκαλιά, παριστάνοντας τις μανάδες».

«Ύστερα από δύο μήνες ξανά ξεκίνησαν οι διαλογές, μας έβγαζαν έξω τα μεσάνυχτα και ένας-δυο γιατροί κοίταζαν τα οπίσθιά μας για να δουν αν υπάρχει κρέας. Αυτοί που ήταν αδύνατοι, αδύναμοι και εξαντλημένοι τους έστελναν κατ’ ευθείαν στα κρεματόρια» παραθέτει.

Το καλοκαίρι του 1944, έφτασε ένα τρένο γεμάτο Εβραίους, αλλά δεν υπήρχαν διαθέσιμα κρεματόρια. «Ανοιξαν λάκκους, τους ντουφέκιζαν και στην συνέχεια τους πέταγαν μέσα. Πολλοί εξ αυτών ήταν ακόμα ζωντανοί, τραυματίες. Στην συνέχεια έβαλαν φωτιά, με τις φλόγες να φτάνουν ως τον ουρανό. Το διανοείστε;»

Βρέθηκαν άραγε γερμανοί στρατιώτες που λύγισαν και επέδειξαν μία πιο ανθρώπινη στάση απέναντί τους; «Από τα SS δεν υπήρχαν στρατιώτες που να έδειχναν έστω και ένα σημάδι οίκτου. Προς το τέλος του πολέμου, όμως, υπήρχε έλλειψη στρατιωτών και αναγκάστηκαν να βάλουν μεγαλύτερους σε ηλικία στρατιώτες, με τους περισσότερους να είναι Αυστριακοί, οι οποίοι δεν ήταν τόσο αυστηροί. Αν έκανες κάποια παρατυπία, κάνανε πως δεν βλέπανε, αλλά αυτό ήταν τις τελευταίες ημέρες».

Η απελευθέρωση


«Το Νοέμβριο του 1944 με μετέφεραν στην Γερμανία, στο διακομιστικό κέντρο Σάξενχάουζε. Από εκεί με στείλανε στο Αμβούργο, όπου μέναμε σε μια πολυκατοικία. Έκρυβα το χέρι μου μην το καταλάβουν ότι είμαι Εβραίος, φορώντας ένα πουκάμισο που μας είχαν δώσει. Ξυπνάγαμε τα ξημερώματα και καθαρίζαμε τους δρόμους της πόλης από τους βομβαρδισμούς που είχαν προηγηθεί κατά την διάρκεια της νύχτας» διηγείται.

Συνεχίζει λέγοντας πως «μετά με πήγαν στο στρατόπεδο του Όρντουφ, ενώ μετά με μετέφεραν στο Μπέρκεν-Μπέρσεν, άλλο φριχτό στρατόπεδο θανάτου. Να φανταστείτε πως εκεί βάζαμε τα πτώματα για μαξιλάρια. Εκεί ήταν το τελειωτικό χτύπημα για εμένα».

Η Οδύσσεια του κ. Μιζάν τελείωσε  το Μάιο του 1945, όταν και απελευθερώθηκε από το στρατόπεδο του Μπέργκεν-Μπέρσεν. «Κάθισα ένα μήνα στο νοσοκομείο. Το 80% όσων δεν μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία και βγήκαν κατ’ ευθείαν έξω πέθανε, καθώς έπεσαν λαίμαργα στο φαγητό και ο οργανισμός τους δεν άντεξε αυτήν την αλλαγή». Τον Ιούλιο του ίδιου έτους γύρισε στην Αθήνα.

Σχετικά με το πώς ένιωσε όταν απελευθερώθηκε διηγείται πως «δεν υπήρχε κανένα συναίσθημα την ημέρα της απελευθέρωσης, γιατί ήμουνα μισοπεθαμένος. Όλοι οι κρατούμενοι στα στρατόπεδα δεν περιμέναμε ότι θα επιβιώσουμε και εγώ προσωπικά το είχα πάρει απόφαση ότι δεν θα ξαναγυρίσω».

Από τότε ο κ. Μιζάν δεν έχει επσκεφθεί το Άουσβιτς. «Φοβάμαι, να σας πω την αλήθεια, επειδή έχω σοβαρό πρόβλημα με την καρδιά μου. Έχουν αλλάξει, όμως, πάρα πολλά εκεί. Ίσως έπρεπε να το είχα κάνει 30 χρόνια πριν».

Ακόμη και τώρα είναι πολλά τα βράδια που δεν μπορεί να κοιμηθεί, «ειδικά στις επετείους, όπου οι μνήμες ξυπνάνε όσο ποτέ. Εκτός από τους συγγενείς που χάσαμε».

Εβδομήντα χρόνια μετά μία ερώτηση με ταλανίζει: «Γιατί»;

in.gr
Με απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου κρίνονται αντισυνταγματικές και αντίθετες στην... Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου τις αναδρομικές μειώσεις των συντάξεων των δικαστών που είχαν επιβληθεί από την 1η Αυγούστου 2012.

Αυτή η απόφαση έρχεται σε συνέχεια της απόφασης που είχαν εκδώσει το Μισθοδικείο και το Συμβούλιο της Επικρατείας που είχαν κρίνει με τη σειρά τους αντισυνταγματικές τις περικοπές των αποδοχών των, εν ενεργεία, δικαστικών και των ένστολων.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αναφέρει, μεταξύ των άλλων, ότι οι λόγοι δημοσίου συμφέροντος που επικαλέστηκε η κυβέρνηση για την μείωση των συντάξεων, όπως είναι η περιστολή των δημοσίων δαπανών, προκειμένου να συνεχιστεί η χρηματοδότηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας μας και η «αποτυχία είσπραξης των προβλεπόμενων φορολογικών εσόδων και των ανείσπρακτων οφειλών παρελθόντων ετών....», «....δεν αρκούν για να καταστήσουν συνταγματικά ανεκτές τις συγκεκριμένες περικοπές».

Και αυτό γιατί τα οικονομικά μέτρα που ελήφθησαν και οι περικοπές «συνιστούν μέτρα που λαμβάνονται μεν για την αντιμετώπιση της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, επιβαρύνουν, όμως, και πάλι, κατά παράβαση της κατ΄ άρθρο 25 παρ. 4 του Συντάγματος υποχρέωσης όλων των πολιτών για εκπλήρωση του χρέους της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης, την ίδια κατηγορία πολιτών».

Σε άλλο σημείο της απόφασής της η Ολομέλεια αναφέρει:

«Οι περικοπές αυτές δεν μπορούν να δικαιολογηθούν ούτε εκ του λόγου ότι αποτελούν τμήμα ενός ευρύτερου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που περιέχει δέσμη μέτρων για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών, προϋπόθεση, η οποία αποτελεί αναγκαίο όχι όμως και επαρκή όρο για τη συνταγματικότητα των εν λόγω περικοπών.

Η συνταγματικότητα των μέτρων αυτών δεν μπορεί να στηριχθεί ούτε στη μεγαλύτερη της αναμενόμενης ύφεση της ελληνικής οικονομίας, η οποία κατέστησε μεν επιβεβλημένη τη λήψη νέων μέτρων, όχι όμως και αναγκαίως την εκ νέου περιστολή του μισθολογικού κόστους του Δημοσίου, ούτε στην αυξημένη αποτελεσματικότητα των εν λόγω μέτρων, η οποία, ωστόσο, δεν μπορεί να δικαιολογήσει την κατ΄ επανάληψη επιβάρυνση των ίδιων προσώπων».

Τελικά, η Ολομέλεια έκρινε, κατόπιν, ότι οι περικοπές των συντάξεων των δικαστών και «μάλιστα αναδρομικά από 1.8.2012, αντίκεινται προς τις συνταγματικές διατάξεις των άρθρων 4 παράγραφος 5 και 25 παράγραφος 4 και καθίστανται ως εκ τούτου ανίσχυρες».

Ακόμα, οι περικοπές των συντάξεων είναι αντίθετες στο άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτόκολλου της ΕΣΔΑ, με το οποίο κατοχυρώνεται «ο σεβασμός της περιουσίας του προσώπου, το οποίο μπορεί να την στερηθεί μόνο για λόγους δημόσιας ωφέλειας, τηρουμένων βεβαίως των συνταγματικών αρχών της ισότητας στην κατανομή των δημοσίων βαρών και της αναλογικότητας».

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr 

Οι αστικές περιοχές του πλανήτη έχουν παρουσιάσει σημαντικές αυξήσεις στα κύματα καύσωνα τα τελευταία 40 χρόνια, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Συγκεκριμένα οι παρατεταμένες περίοδοι ακραίων υψηλών θερμοκρασιών έχουν αυξηθεί σημαντικά σε πάνω από 200 πόλεις σε όλο τον κόσμο από το 1973 έως και το 2012, και μάλιστα ήταν πιο εμφανείς στα πιο πρόσφατα έτη που έχουν καταγραφεί.
Η έρευνα αποτελεί προϊόν συνεργασίας του Ινδικού Ινστιτούτου Τεχολογίας και των αμερικανικών πανεπιστημίων Northeastern, UCLA και Washington, και πρόκειται για την πρώτη που επικεντρώνεται αποκλειστικά στην έκταση των ακραίων καιρικών φαινομένων σε παγκόσμια κλίμακα, εξετάζοντας τις διαφορές μεταξύ αστικών και μη αστικών περιοχών.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι για το ίδιο χρονικό διάστημα, περισσότερες από τις μισές περιοχές που μελετήθηκαν σημείωσαν μια σημαντική αύξηση του αριθμού των επιμέρους ακραία θερμών ημερών, ενώ σχεδόν τα δύο τρίτα σημείωσαν σημαντικές αυξήσεις στον αριθμό των μεμονωμένων ακραία θερμών νυχτών.
Η ερευνητική ομάδα συνέλεξε δεδομένα θερμοκρασιών, βροχοπτώσεων και ταχύτητας των ανέμων από τις ημερήσιες αναφορές του Εθνικού Κέντρου Κλιματικών Δεδομένων (NCDC) των Ηνωμένων Πολιτειών, το μεγαλύτερο ενεργό αρχείο καιρικών δεδομένων.
Στη συνέχεια οι ερευνητές εντόπισαν περίπου 650 αστικές περιοχές με πληθυσμό άνω των 250.000 ατόμων  και τις ανακατέταξαν με βάση την εγγύτητα της περιοχής σε ένα σταθμό παρατήρησης, καθώς και τη διαθεσιμότητα πλήρων αρχείων καιρικών δεδομένων. Με βάση αυτά τα κριτήρια κατέληξαν σε 217 αστικές περιοχές με πλήρη αρχεία για την περίοδο 1973-2012.
Ως καύσωνες ορίστηκαν οι περίοδοι όπου η μέγιστη ημερήσια θερμοκρασία ήταν υψηλότερη από το 99 τοις εκατό των ημερών για την περίοδο 1973-2012, και για μια συνεχή περίοδο έξι ή περισσοτέρων ημερών.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπήρχαν στατιστικά σημαντικές αυξήσεις στον αριθμό των κυμάτων καύσωνα ανά αστική περιοχή κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών.
Από τα πέντε έτη με τον μεγαλύτερο αριθμό καυσώνων, τα τέσσερα ήταν τα πιο πρόσφατα έτη που έχουν καταγραφεί (2009, 2010, 2011 και 2012). Αντίθετα, τα κύματα ψυχρού καιρού και οι ημέρες με δυνατούς ανέμους μειώθηκαν αισθητά.
Οι ερευνητές εξετάζουν τώρα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων καιρικών συνθηκών στις αστικές περιοχές όσον αφορά τις κρίσιμες υποδομές, όπως και τα αστικά και παράκτια οικοσυστήματα και τη θαλάσσια ζωή.

Πηγή: naftemporiki.gr

Οι R.E.M. το έχουν τραγουδήσει εδώ και χρόνια: Είναι το τέλος του κόσμου, όπως τον γνωρίζουμε. Ή, όπως τον είχαμε συνηθίσει. Τώρα για το τι μας περιμένει, τα σενάρια είναι ουκ ολίγα και η συμβουλευτική εταιρία Strategy Dynamics Global SA, απόλυτα συνεπής στο ετήσιο ραντεβού της, έδωσε πριν από λίγες ημέρες την δική της εικόνα για το πώς θα διαμορφωθεί ο κόσμος και το περιβάλλον μας μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες και όχι μόνον…
Αν πάμε το χρόνο λίγο πίσω – για να δούμε αν αυτά που προβλέπουν έχουν βάση –  το 2012, η επικεφαλής της εταιρείας Tracey Keys προειδοποιούσε για τις δραστικές αλλαγές των τρισδιάστατων εκτυπώσεων στην βιομηχανία, εισήγαγε τον όρο «οικονομία άνευ ιδιοκτησίας» και μιλούσε για το πώς τα ρομπότ, οι οθόνες αφής, το ανταλλακτικό εμπόριο και τα νομίσματα κοινωνικής δικτύωσης (BitCoin) σύντομα θα γίνονταν κάτι το συνηθισμένο. Τώρα, μαζί με την ομάδα της, μιλά για την συγχώνευση του ψηφιακού με τον πραγματικό κόσμο και το πώς αυτό θα αλλάξει τις ζωές μας, προβλέπει το οδυνηρό τέλος της ιδιωτικότητας, προειδοποιεί για βιοεκτυπώσεις, για crowdfunding στην περίθαλψη, μια νέα λογική της επιχειρηματικότητας και απίστευτα σκληρά ενεργειακά παιχνίδια.
Τάση 1 :
Μια εικόνα χίλιες λέξεις: Οπτικοποίηση και κοινοποίηση των πάντων
Κάθε μέρα χάρη στην παγκόσμια συνδεσιμότητα γίνεται όλο και πιο δύσκολο να ξεφύγουμε από τον βομβαρδισμό πληροφοριών. Οι εικόνες μοιάζουν με όαση στην έρημο του κειμένου, καθώς ο εγκέφαλος τις επεξεργάζεται ταχύτερα από τις λέξεις. Έτσι, λοιπόν, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση Global Trends, αυτό που περιμένουμε είναι κάτι ακόμα περισσότερο από τις εικόνες: Πρόκειται για την εικονική πραγματικότητα. Τι σημαίνει αυτό; Στο κοντινό μέλλον η εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα θα απογειωθεί και εταιρείες σαν την Google και την Facebook ήδη προετοιμάζονται γι’ αυτό. Η τελευταία εξαγόρασε την εταιρεία κατασκευής εικονικού εξοπλισμού Oculus, ενώ η πρώτη χρηματοδοτεί την μυστικοπαθή start-up Magic Leap, η οποία λέγεται ότι δουλεύει πάνω σε γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητα που δημιουργούν ψηφιακά αντικείμενα ικανά να φαίνονται στο περιβάλλον γύρω μας. Σκηνές από την ταινία Hungry Games μου φέρνει αυτό…
Τάση 2 :
Εκτεθειμένοι σε έναν συνδεδεμένο κόσμο: Πολεμήστε το
Ο καθένας μας μπορεί να γίνει στόχος κυβερνοεγκληματία. Η παραβίαση πληροφοριών συμβαίνει όλο και πιο συχνά και με νέους τρόπους. Μάλιστα, η μεγαλύτερη ανησυχία, βάσει σχετικών ερευνών της PwC αλλά και της Symantec, έχει να κάνει με την φορητή τεχνολογία και την «ευαισθησία» της σε επιθέσεις από χάκερς. Η αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου ήδη έχει οδηγήσει εταιρίες, κυβερνήσεις και ιδιώτες στην αναζήτηση νέων, αποτελεσματικότερων μέτρων ασφαλείας. Η εταιρία Project Meshnet, για παράδειγμα, προσπαθεί να αναπτύξει ένα εναλλακτικό, αποκεντροποιημένο, σταθερό και άνευ αισθητήρα Ίντερνετ. Η MaidSafe, από την άλλη πλευρά, έχει άλλο στόχο: Να δημιουργήσει μια πλατφόρμα που θα επιτρέπει την χρήση του Διαδικτύου χωρίς να αποθηκεύονται στοιχεία σε σέρβερς σε κέντρα δεδομένων, όπως συμβαίνει με τις εταιρίες υπηρεσιών Ίντερνετ σήμερα. Πάντως, αναμένεται επέκταση του «σκοτεινού διαδικτύου», στα βάθη του οποίου οργιάζει το εμπόριο όπλων, παράνομων ουσιών, κλεμμένων οικονομικών και ιατρικών πληροφοριών, και υψηλότερη πρόσβαση σε αυτό.
Τάση 3 :
ThinkZero : Προς μια κυκλική οικονομία
Μια νέα παγκόσμια συμφωνία για την κλιματική αλλαγή αναμένεται εντός του 2015 και η απαίτηση του κόσμου γι’ αυτό είναι έντονη. Πραγματική εκμηδένιση ρύπων και συστήματα από πλήρως ανακυκλώσιμα υλικά δεν αποτελούν προς το παρόν πραγματικότητα. Σύντομα, όμως, αναμένεται να γίνουν και αυτό οι επιχειρήσεις το γνωρίζουν. Στο πρόσφατο Συνέδριο για το Κλίμα του ΟΗΕ, περίπου 40 επιχειρήσεις –μεταξύ αυτών οι Nestle, Kellogg’s, Johnson & Johnson, Walmart, Procter & Gamble κ.ά.- δεσμεύθηκαν να συμβάλλουν με τον τρόπο τους ώστε να σταματήσει η απώλεια δασικών εκτάσεων. Όπως υπογραμμίζει η ομάδα της Strategy Dynamics Global SA, τελικά μοναδική επιλογή θα είναι η μείωση της κατανάλωσης και η υιοθέτηση της λογικής της κυκλικής οικονομίας.
Επιχειρηματικά μοντέλα κυκλικής οικονομίας θεωρούνται αυτά όπου, για παράδειγμα, παλιά προϊόντα αναδιαμορφώνονται και ξαναμπαίνουν στην αγορά, σκουπίδια τροφίμων επεξεργάζονται και «μεταμορφώνονται» σε προϊόντα (π.χ. συσκευασίες ), ελάχιστα χρησιμοποιημένα ρούχα, όπως τα παιδικά, πωλούνται σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές κ. ά. Όσον αφορά τα ψηφιακά σκουπίδια, τα οποία είναι άκρως τοξικά, η τάση που αναμένεται να επικρατήσει είναι αντί για την πώληση ηλεκτρονικών υπολογιστών, τηλεφώνων και οικιακών συσκευών οι εταιρείες απλώς να μεταβιβάζουν έναντι αντιτίμου άδειες χρήσης τους.

Τάση 4 :
Βάζοντας τα χρήματα στο στόμα: Η άνοδος του υπεύθυνου καπιταλισμού
Μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση, στο προσκήνιο έρχεται ο υπεύθυνος καπιταλισμός. Στόχος η αντιμετώπιση παγκόσμιων κοινωνικών προκλήσεων μέσα από κερδοφόρα, υπεύθυνα projects. Ουσιαστικά, γίνεται λόγος για επενδύσεις νέου τύπου κινούμενες στην λογική της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Προβλέπεται, επίσης, άνοδος του δανεισμού από πρόσωπο σε πρόσωπο, ενώ η λογική του Crowdfunding φαίνεται πως θα ισχύσει και για την παροχή ιατρικής περίθαλψης. Η μη κυβερνητική οργάνωση Watsi είναι η μοναδική που χρησιμοποιεί το crowdfunding σήμερα για παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Τάση 5:
Ξεκινήματα: Η νέα επιχειρηματική οικονομία
Οι νέοι άνθρωποι θα πολεμήσουν την ανεργία και θα προσπαθήσουν να κάνουν την διαφορά δημιουργώντας τις δικές τους νεοφυείς εταιρίες (start-ups). Παράλληλα θα αλλάξει και η φύση της εργασίας όσο και η δεξαμενή του εργατικού δυναμικού. Οι νέες τάσεις οδηγούν στην άνοδο της αυτοαπασχόλησης, της ευελιξίας και της ανεξαρτησίας. Από την πλευρά των σημερινών πολυεθνικών, τείνουν να επιλέγουν το mentoring και την συνεργασία με νέους που έχουν ενδιαφέροντα projects στα σκαριά.

Τάση 6:
Η τεχνολογία μέσα στο ανθρώπινο σώμα
Το έχουμε εμπεδώσει. Η διεθνής κρίση έδωσε το χαριστικό χτύπημα στον τομέα της ασφάλισης, όπως τον γνωρίζαμε τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα στην Ευρώπη. Η νέα φιλοσοφία που θα επικρατήσει διεθνώς στο τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης θα δίνει έμφαση στην πρόληψη και τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης παρά στην απλή αντιμετώπιση μιας ασθένειας. Με άλλα λόγια, οι πάροχοι ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ενδέχεται να «μεταμορφωθούν» σε συμβούλους υγείας, ενώ οι φορητές συσκευές υγείας θα διαδοθούν σε μεγάλο βαθμό προσφέροντας ιατρική πληροφόρηση οπουδήποτε και οποτεδήποτε. Έξυπνα μηχανήματα θα βοηθούν τους γιατρούς στην διάγνωση, ενώ ρομπότ θα χρησιμοποιούνται σε υψηλού κινδύνου περιπτώσεις, όπως η αντιμετώπιση περιστατικών του ιού Έμπολα.
Η πρόοδος στην χαρτογράφηση του γενετικού κώδικα θα οδηγήσει σε νέα φάρμακα και οι βιοεκτυπώσεις που προς ώρας είναι σε πειραματικό στάδιο, θα γίνουν ένα πιθανό σενάριο λύσης στις μεταμοσχεύσεις. Όταν λέμε βιοεκτυπώσεις, εννοούμε την εφαρμογή της τεχνολογίας τρισδιάστατων εκτυπώσεων εντός του ανθρώπινου σώματος για την παραγωγή νεύρων, ιστών, μερών της ανθρώπινης καρδιάς κ.λ.π. Οι συγγραφείς της έκθεσης Global Trends 2015 επισημαίνουν ακόμα ότι προτού το καταλάβουμε, θα έχουμε μέσα μας μικροσκοπικά βιορομπότ ή βιοχάπια που θα στοχεύουν συγκεκριμένες ασθένειες. Πρόκειται για τον υβριδικό συνδυασμό ζωντανών καρδιακών κυττάρων και συνθετικού πολυμερούς σώματος. Αυτά τα, δύο χιλιοστών, βιορομπότ είναι επίσης σε πειραματικό στάδιο. Αξίζει να σημειωθεί δε, ότι ο αμερικανικός κολοσσός Ίντερνετ Google ήδη προσβλέπει σε αυτή την αγορά, καθώς φημολογείται ότι δουλεύει σε σχετικό project βιοφαρμάκου κατά του καρκίνου και καρδιακών ασθενειών.
Τάση 7 :
Ενέργεια : Ας αρχίσουν τα βιολιά…
Τα ενεργειακά και πολιτικά παιχνίδια θα γίνουν ακόμα πιο σκληρά, σύμφωνα με την Global Trends. Εάν η πτώση της τιμής του πετρελαίου συνεχιστεί επί μακρόν, η Ρωσία, το Ιράν και η Σαουδική Αραβία ενδέχεται να αντιμετωπίσουν σοβαρές κοινωνικές ταραχές καθώς οι οικονομίες και τα εισοδήματα θα πέφτουν απόρροια των εξαιρετικά πτωτικών πιέσεων. Στο νέο σκηνικό που διαμορφώνει, λοιπόν, η πτώση του μαύρου χρυσού, η Tracy Keys και η ομάδα της εκτιμούν ότι η Δύση θα έχει πλεονέκτημα στο τραπέζι των γεωπολιτικών διαπραγματεύσεων. Οι οικονομικές πιέσεις στο Ιράν θα μπορούσαν να ανοίξουν ευκαιρίες για περαιτέρω διαπραγματεύσεις πάνω στο πυρηνικό τους πρόγραμμα, ενώ η Ρωσία θα πιεστεί στο θέμα των στρατιωτικών παρεμβάσεων στην Ουκρανία ή αλλού. Η Σαουδική Αραβία, πάντως, δεν θα αφήσει χωρίς σκληρή μάχη τον έλεγχο της διεθνούς πετρελαϊκής αγοράς. Το βαθύτερο μήνυμα, ωστόσο, είναι η αναδιάρθρωση του παγκόσμιου ενεργειακού συστήματος και αυτό δεν θα συμβεί άνευ επεισοδίων έντασης καθώς, ουσιαστικά, πρόκειται για ανακατατάξεις δυνάμεων στην παγκόσμια ενεργειακή σκακιέρα και ανατροπής ισορροπιών.

Πηγή: news247.gr

Υπάρχουν αρκετές αιτίες πονοκεφάλου που πιθανόν να μη γνωρίζετε. Ποιες είναι αυτές και πώς μπορείτε να προλάβετε και να αντιμετωπίσετε τον πονοκέφαλο που σας τυραννά;
Το αφεντικό σας
Ναι, το αφεντικό σας μπορεί να σας προκαλέσει πονοκέφαλο. Οτιδήποτε ενισχύει το επίπεδο στρες που έχετε μπορεί να σας καταστήσει περισσότερο ευάλωτους σε πονοκέφαλο τάσης ή ημικρανία. Ο πονοκέφαλος τάσης εκτιμάται ότι προκαλείται από αυξημένη ευαισθησία των νευρικών οδών του εγκεφάλου που μεταβιβάζουν τον πόνο.
Η ημικρανία προέρχεται από αλλαγές στον ίδιο τον εγκέφαλο. Κατά τη διάρκεια μιας ημικρανίας, εγκεφαλικά σήματα προκαλούν την απελευθέρωση χημικών που αλλάζουν την διαστολή των αγγείων. Τα σήματα ενεργοποιούν επίσης τη φλεγμονή στον εγκέφαλο που μπορεί να οδηγήσει σε ημικρανία.
Ο ζεστός καιρός
Όταν αυξάνεται η θερμοκρασία αυξάνει και η πιθανότητα εμφάνισης ημικρανίας ή σοβαρού πονοκεφάλου. Σε πρόσφατη έρευνα, επιστήμονες ανακάλυψαν αύξηση 7,5% του κινδύνου εμφάνισης πονοκεφάλου για κάθε 9 βαθμούς F. Η χαμηλή βαρομετρική πίεση που συχνά προϋπάρχει της βροχής, συνδέεται με μικρή αύξηση των πονοκεφάλων, που δεν είναι τύπου ημικρανίας.
Δυνατές μυρωδιές
Οι δυνατές μυρωδιές, ακόμα και οι ωραίες, προκαλούν πονοκέφαλο σε πολλούς ανθρώπους. Δεν είναι σαφής η αιτία, αλλά ενδεχομένως οι μυρωδιές ενεργοποιούν το νευρικό σύστημα.
Οι περισσότερο συνήθεις ύποπτοι είναι η μπογιά, η σκόνη, τα αρώματα και ορισμένα είδη λουλουδιών.
Αξεσουάρ μαλλιών
Ο τρόπος που φέρεστε στα μαλλιά σας μπορεί να επηρεάζει το κεφάλι σας. Μια στενή αλογοουρά μπορεί να πιέσει τον συνδετικό ιστό στο κεφάλι σας οδηγώντας σε πονοκέφαλο. Οι μπαντάνες, οι κοτσίδες και τα στενά καπέλα μπορούν να προκαλέσουν πονοκέφαλο.
Αν ανήκετε σε αυτή την περίπτωση το να αφήσετε ελεύθερα τα μαλλιά σας μπορεί να σας ανακουφίσει.
Η άσκηση
Η έντονη άσκηση, περιλαμβανομένου και του σεξ, μπορεί να οδηγήσει σε πονοκέφαλο από καταπόνηση. Η σωματική καταπόνηση προκαλεί οίδημα στα αγγεία του λαιμού και του κεφαλιού οδηγώντας σε συσσώρευση πίεσης. Παράδειγμα αποτελεί ο πονοκέφαλος του τζόγκερ και του σεξ.
Οι τύποι αυτοί πονοκεφάλου είναι περισσότερο συνήθεις σε ανθρώπους που είναι ευάλωτοι σε ημικρανία.
Κακή στάση σώματος
Δεν χρειάζεται να δουλέψετε έντονα για να συσσωρευτεί πίεση στους μυς του λαιμού και του κεφαλιού. Το σκύψιμο πάνω από το γραφείο σας μπορεί να προκαλέσει την ίδια ζημιά. Συνήθεις μορφές κακής στάσης σώματος περιλαμβάνουν κύρτωμα των ώμων, χρήση καρέκλας χωρίς στήριξη μέσης, το να κοιτά κάποιος σε οθόνη που είναι πολύ ψηλά ή χαμηλά και να στηρίζει το ακουστικό ανάμεσα στο αυτί και τον ώμο του.
Αν κάποιος εμφανίζει συχνά πονοκέφαλο τάσης πρέπει να ελέγξει τον χώρο που εργάζεται.
Τυριά
Μια από τις περισσότερο συνήθεις αιτίες είναι το ‘ώριμο’ τυρί, όπως το ροκφόρ, το μπρι, το τσένταρ, η φέτα, η μοτσαρέλα, η παρμεζάνα και το ελβετικό.
Ένοχος είναι η ουσία τυραμίνη που δημιουργείται όταν διασπώνται ορισμένοι τύποι πρωτεΐνης. Όσο παλαιότερο είναι το τυρί, τόσο περισσότερη τυραμίνη εμπεριέχει.
Κόκκινο κρασί
Η τυραμίνη βρίσκεται και στο κόκκινο κρασί και σε ορισμένα ποτά. Επειδή το αλκοόλ αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο η επίδραση μπορεί να είναι ακόμα πιο έντονη. Αν το κόκκινο κρασί αποτελεί παράγοντα πονοκεφάλου για σας, αλλά ενδιαφέρεστε να πίνετε σε ορισμένες περιστάσεις, ρωτήστε τον γιατρό σας αν θα πρέπει να λαμβάνετε προληπτική δόση φαρμάκου.
Αλλαντικά
Τα κατεργασμένα κρέατα, όπως τα αλλαντικά, έχουν δυο μειονεκτήματα. Συχνά περιέχουν τυραμίνη, καθώς και προσθετικά, τα νιτρικά. Αυτά φαίνεται πως αυξάνουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο σε ορισμένους ανθρώπους. Οι πονοκέφαλοι που προκαλούνται από προσθετικά τροφίμων συχνά γίνονται αισθητοί στις δυο πλευρές του εγκεφάλου.
Παράλειψη γευμάτων
Οι πονοκέφαλοι που προκαλούνται από την πείνα δεν είναι πάντα εμφανείς. Αν παραλείψετε ένα γεύμα, το κεφάλι σας μπορεί ενδεχομένως να αρχίσει να πονά πριν καταλάβετε ότι πεινάτε. Το πρόβλημα είναι η πτώση του σακχάρου. Ωστόσο, μην προσπαθήσετε να θεραπεύσετε ένα πονοκέφαλο πείνας με ζαχαρωτό.
Τα γλυκά προκαλούν αύξηση του σακχάρου, το οποίο στη συνέχεια μειώνεται ακόμα περισσότερο.
Κάπνισμα
Το κάπνισμα είναι γνωστό πως προκαλεί πονοκεφάλους και όχι μόνο στον άνθρωπο που κρατά το τσιγάρο. Ο καπνός που εισπνέει ο παθητικός καπνιστής περιέχει νικοτίνη, που οδηγεί στη στένωση των αγγείων του εγκέφαλου. Η διακοπή του καπνίσματος ή η μείωση της έκθεσης σε παθητικό κάπνισμα φαίνονται ιδιαίτερα βοηθητικά σε ασθενείς με πονοκέφαλο.
Πρόκειται για ιδιαίτερα έντονους πονοκεφάλους στη μια πλευρά του κεφαλιού, που εμφανίζονται κατά ομάδες.
Καφεΐνη
Σε όσους έχουν τάση για πονοκέφαλο, η καφεΐνη ταιριάζει στο ρητό ‘μαζί δεν κάνουμε και χώρια δεν μπορούμε.’ Σε μέτριες ποσότητες, η καφεΐνη συχνά είναι ωφέλιμη-στην πραγματικότητα βρίσκεται σε πολλά φάρμακα για τον πονοκέφαλο.
Ωστόσο, η μεγάλη κατανάλωση καφέ μπορεί να αποτελέσει αιτία πρόκλησης πονοκεφάλου. Αν είστε εξαρτημένος από την καφεΐνη, η απότομη διακοπή μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Η στέρηση καφεΐνης είναι άλλος ένας παράγοντας πρόκλησης πονοκεφάλου.
Εντοπίστε τις αιτίες
Αν μπορείτε να εντοπίσετε τις πιο συχνές αιτίες, μπορεί να κατορθώσετε να αποφύγετε τους πονοκεφάλους πριν αρχίσουν. Ο καλύτερος τρόπος να το κατορθώσετε είναι μέσω ενός ημερολογίου πονοκεφάλου. Κρατήστε ημερολόγιο των τροφών που καταναλώνετε, των στρεσογόνων γεγονότων, καιρικών αλλαγών και φυσικής δραστηριότητας.
Όταν έχετε πονοκέφαλο σημειώστε την ώρα που αρχίζει και σταματά. Αυτό θα σας βοηθήσει να βρείτε τις συνήθειές του ώστε να προσπαθήσετε να αποφύγετε τους προσωπικούς για σας παράγοντες πρόκλησης πονοκεφάλου.
Τι μπορείτε να κάνετε
Ελέγχετε το στρες
Πολλοί άνθρωποι έχουν την ικανότητα να ελέγχουν την ημικρανία ή τον πονοκέφαλο τάσης μέσω τεχνικών μείωσης του στρες. Αν και δεν μπορείτε να ελέγξετε τους στρεσογόνους παράγοντες στη ζωή σας, μπορείτε να αλλάξετε την αντίδρασή σας σε αυτούς.
Μπορεί να χρειαστεί να πειραματιστείτε με τεχνικές όπως ο διαλογισμός ,το μασάζ και ο βελονισμός και να δείτε τι σας ταιριάζει.
Τεντώστε τα πόδια σας
Η μέτρια άσκηση αποτελεί ισχυρό παράγοντα ανακούφισης από το στρες. Το περπάτημα αποτελεί καλή επιλογή, γιατί αποτελεί επιπλέον άμυνα σε πονοκεφάλους τάσης. Όταν περπατάτε, η κίνηση στριψίματος των ώμων τείνει να χαλαρώνει τους μυς στο λαιμό και τους ώμους.
Σπάζοντας αυτούς τους δεσμούς, μειώνεται η κύρια ρίζα των πονοκεφάλων τάσης.
Καταναλώνετε τακτικά γεύματα
Η ισορροπημένη διατροφή κατά τη διάρκεια της μέρας θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το σάκχαρό σας σε φυσιολογικά επίπεδα. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχετε πια πονοκέφαλο λόγω πείνας. Να επιδιώκετε να καταναλώνετε γεύματα και σνακ που συνδυάζουν μια πρωτεΐνη με σύνθετο υδατάνθρακα όπως φυστικοβούτυρο σε ψωμί ολικής αλέσεως ή κοτόπουλο στήθος με μαύρο ρύζι .
Σιγουρευτείτε ότι καταναλώνετε αρκετά υγρά-η αφυδάτωση αποτελεί άλλο συχνό παράγοντα πρόκλησης πονοκεφάλου.
Η φυσικοθεραπεία
Η φυσικοθεραπεία συνδυάζει την άσκηση και την εκπαίδευση για μείωση του πόνου και βελτίωση κινήσεων. Σε ανθρώπους με πονοκέφαλο τάσης η φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει την ενδυνάμωση των μυών του λαιμού και την υιοθέτηση νέων συνηθειών που οδηγούν σε καλύτερη στάση σώματος.
Φάρμακα
Τα μη στεροειδή, αντιφλεγμονώδη σκευάσματα, (ΜΣΑΦ), όπως η ασπιρίνη ή ιβουπροφαίνη είναι αποτελεσματικά έναντι πολλών ειδών πονοκεφάλου. Ωστόσο, να αποφεύγετε να λαμβάνετε τακτικά αυτά τα χάπια καθώς μπορούν να οδηγήσουν σε πονοκέφαλο από κατάχρηση φαρμάκων ή πονοκέφαλο που επιστρέφει μόλις περάσει η επήρεια των αναλγητικών.
Για συχνούς πονοκεφάλους, ειδικά ημικρανίες, μιλήστε στον γιατρό σας για συνταγογραφούμενα φάρμακα που βοηθούν στην πρόληψή τους.
Πότε να δείτε γιατρό
Οποιοσδήποτε νέος πονοκέφαλος που είναι ασυνήθιστα έντονος ή διαρκεί περισσότερο από δυο μέρες θα πρέπει να ελεγχθεί από γιατρό. Σημαντικό επίσης είναι να γνωστοποιήσετε στον γιατρό σας αν αλλάζει η εικόνα του πονοκεφάλου σας-για παράδειγμα αν υπάρχουν νέοι παράγοντες που τον προκαλούν.
Αν εμφανίσατε πονοκέφαλο μαζί με παράλυση, σύγχυση, πυρετό ή ακαμψία αυχένα χρειάζεστε επείγουσα ιατρική φροντίδα.
iatronet.gr
Ο γενικός κανόνας στην περίπτωση της επαρκούς ενυδάτωσης του οργανισμού είναι γνωστός: πρέπει να πίνουμε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό την ημέρα.

Αυτό κατά την καλοκαιρινή περίοδο με τις υψηλές θερμοκρασίες είναι εύκολο. Αλλά τον υπόλοιπο χρόνο δεν είναι κάτι τόσο απλό για τους περισσότερους ανθρώπους.

Αν αναλογιστούμε ότι περίπου το 20% της ποσότητας νερού το λαμβάνουμε από τις τροφές, τότε είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιες είναι εκείνες που θα μας βοηθήσουν να παραμείνουμε σωστά ενυδατωμένοι, ακόμα και αν δυσκολευόμαστε να πιάσουμε τον στόχο των 8 ποτηριών νερό/ημέρα.

Αγγούρι – περιεκτικότητα σε νερό: 96,7%
Είτε σκέτο, είτε μέσα σε smoothies και σούπες, το αγγούρι είναι η τροφή με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε νερό και θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τον οργανισμό σας ενυδατωμένο όσο καμία άλλη τροφή.

Λάχανο τύπου iceberg – περιεκτικότητα σε νερό: 95,6%
Ο συγκεκριμένος τύπος λάχανου δεν έχει πολύ καλή φήμη, επειδή από θρεπτικής άποψης υστερεί έναντι άλλων τύπων/ποικιλιών λάχανου. Αλλά έχει την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νερό από κάθε άλλο λάχανο και είναι ιδανικό για την ενυδάτωσή σας.

Σέλερι – περιεκτικότητα σε νερό: 95,4%
Όπως όλες οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, έτσι και το σέλερι έχει ελάχιστες θερμίδες. Είναι ταυτόχρονα πολύ θρεπτικό αφού περιέχει άφθονο φυλλικό οξύ και βιταμίνες Α, C και Κ.

Ραπανάκια – περιεκτικότητα σε νερό: 95,3%
Από τις πιο υγιεινές επιλογές που μπορείτε να κάνετε διατροφικά και μία από εκείνες που θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε ενυδατωμένοι όσο λίγες άλλες τροφές.

Ντομάτες – περιεκτικότητα σε νερό: 94,5%
Η ελληνική γη μας τις προσφέρει σε αφθονία. Οι ευεργετικές τους ιδιότητες που έχουν οι ντομάτες για την επιδερμίδα, αλλά και στην καταπολέμηση σοβαρών ασθενειών είναι γνωστές. Τώρα, μπορείτε να τις μνημονεύετε και για τη συμβολή τους στην ενυδάτωση του οργανισμού.

http://www.onmed.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!