Σάββατο 25 Ιουνίου 2016


Την ποιότητα της ιταλικής πίτσας επιθυμούν να διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα 22 γερουσιαστές, προτείνοντας οι δημιουργοί του δημοφιλούς εδέσματος να περνούν από εξετάσεις πιστοποίησης.
Τα μέλη της Άνω Βουλής της Ιταλίας κατέθεσαν σχέδιο νόμου που περιλαμβάνει τη δημιουργία επαγγελματικού μητρώου των παρασκευαστών πίτσας, στο οποίο θα εντάσσεται κανείς αφού πρώτα παρακολουθήσει 120 ώρες μαθημάτων, σύμφωνα με το Rai News.
Μεταξύ άλλων, οι επίδοξοι δημιουργοί πίτσας θα πρέπει να δώσουν θεωρητικές και πρακτικές εξετάσεις, ενώ τα μαθήματα θα αφορούν την επιστήμη των τροφίμων, την υγιεινή αλλά και… ξένες γλώσσες.
Πάντως, όσοι ήδη έχουν αποκτήσει εμπειρία δέκα ετών αναμένεται να λάβουν αυτόματα την πιστοποίηση, σύμφωνα με τη La Republica.
Οι γερουσιαστές υποστηρίζουν ότι περίπου τέσσερα εκατομμύρια πίτσες καταναλώνονται καθημερινά στην ιταλική επικράτεια και δηλώνουν ότι στόχος τους είναι «κάθε πίτσα να αποτελεί πρότυπο».
«Δεν υπάρχει χώρος για αυτοσχεδιασμό, όσοι παρασκευάζουν πίτσα πρέπει να το αναγνωρίσουν» επισημαίνει ο εμπνευστής του νομοσχεδίου, γερουσιαστής Μπαρτολομέο Αμιντέι, ενώ στέκεται στην παγκόσμια φήμη της ιταλικής πίτσας.
Όπως αναφέρει το BBC, η πρόταση έχει ήδη κερδίσει την υποστήριξη του Συνδέσμου «Γνήσιας Ναπολιτάνικης Πίτσας», ωστόσο αρκετοί χαρακτηρίζουν την προτεινόμενη διάταξη γραφειοκρατική, εκτιμώντας ότι αποθαρρύνει πολλούς νέους μάγειρες.
Πλέον, μένει να φανεί εάν η πρόταση των Ιταλών γερουσιαστών θα τύχει της στήριξης της Άνω Βουλής ή θα μείνει... στο συρτάρι.
Πίνακας του Πικάσο πωλήθηκε έναντι 53 εκατ. ευρώΌλα τα μουσεία του κόσμου, από το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης μέχρι την Πινακοθήκη Μοντέρνας Τέχνης Τέιτ του Λονδίνου, θα ήθελαν οι τοίχοι τους να κοσμούνται με ένα από τα κυβιστικά έργα του Πικάσο.

Ένα από τα πρώτα κυβιστικά έργα του καλλιτέχνη πωλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Sotheby's, στο Λονδίνο, έναντι 53 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τον πίνακα «Femme Assise», του 1909, ξεπερνώντας κατά περίπου 17 εκατ ευρώ την αρχική εκτίμηση πώλησης.

Μάλιστα ο οίκος Sotheby's χαρακτήρισε το έργο ως «ο μεγαλύτερος κυβιστικός πίνακας που βγήκε στην αγορά εδώ και δεκαετίες».

Οι ειδικοί λένε ότι στον πίνακα απεικονίζεται η αγαπημένη του Πικάσο, Φερνάντε Ολιβιέ.

«Είναι εξαιρετικά σπάνιο», δήλωσε η Έλενα Νιούμαν επικεφαλής του τμήματος Ιμπρεσιονισμού και Μοντέρνας Τέχνης του οίκου καθώς όπως είπε η μεγάλη πλειοψηφία των έργων της κυβιστικής περιόδου βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια σε διάφορα μουσεία του κόσμου, σημειώνοντας ότι τα κυβιστικά έργα του Πικάσο θεωρούνται από τα πλέον σημαντικά και πρωτοποριακά της περιόδου αυτής, καθώς σηματοδότησαν για το τι επρόκειτο να συμβεί στη σύγχρονη τέχνη.

Ο κυβισμός, που τα θέματα του αναλύονται σε γεωμετρικά σχήματα και ενώνονται με έναν αφηρημένο τρόπο, θεωρείται ένα από τα πιο επαναστατικά κινήματα στη σύγχρονη τέχνη.

Ξεκίνησε στις αρχές του 20ου αιώνα και θεωρείται ο πρόδρομος για την σύγχρονη αφηρημένη τέχνη.

Ο πρώην ιδιοκτήτης του πίνακα, του οποίου η ταυτότητα δεν έχει αποκαλυφθεί, είχε αγοράσει τον πίνακα το 1973 σε δημοπρασία του ίδιου οίκου έναντι περίπου 430 χιλιάδων ευρώ.
Το Πεκίνο βουλιάζει 11 εκατοστά τον χρόνοΤο Πεκίνο, που είναι ήδη διάσημο για το «νέφος» ρύπανσης στην ατμόσφαιρά του, φαίνεται πως αντιμετωπίζει και μια τελείως διαφορετική απειλή, όχι εναέρια αλλά υπόγεια: βυθίζεται κατά τόπους έως 11 εκατοστά τον χρόνο.

Αυτό αποκαλύπτει μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα από Κινέζους και άλλους επιστήμονες, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ‘Remote Sensing' (Τηλεπισκόπηση) και βασίζεται σε μετρήσεις από δορυφορικά ραντάρ, σύμφωνα με τη βρετανική «Guardian».

Η σταδιακή καταβύθιση της κινεζικής πρωτεύουσας αποδίδεται στην υπερβολική άντληση των υπογείων υδάτων, που έχει ως αποτέλεσμα την υποχώρηση της επιφανείας. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ορισμένες ζωτικές υποδομές, όπως οι σιδηρόδρομοι υψηλής ταχύτητας αλλά και υψηλά κτίρια, μπορεί να αντιμετωπίσουν κινδύνους στο μέλλον.

Η καταβύθιση του εδάφους δεν είναι ομοιόμορφη και το γεωλογικό φαινόμενο είναι πιο έντονο στο επιχειρηματικό κέντρο της πόλης, όπου φθάνει έως τα 11 εκατοστά ετησίως.

Το Πεκίνο, μια μεγαλούπολη άνω των 20 εκατομμυρίων κατοίκων, βρίσκεται σε μια ξηρή πεδιάδα, που όμως διαθέτει υπόγεια ύδατα. Η μαζική άντληση υδάτων με γεωτρήσεις ρίχνει συνεχώς το επίπεδο του υδροφόρου ορίζοντα και συμπαρασύρει την επιφάνεια του εδάφους προς τα κάτω.

Σε δεκάδες χιλιάδες υπολογίζονται τα πηγάδια γεώτρησης μέσα και γύρω από το Πεκίνο και πολλά από αυτά χρησιμοποιούνται για την άρδευση γεωργικών καλλιεργειών. Το 2015 η Κίνα εγκαινίασε ένα μεγάλο έργο κατασκευής ενός εκτεταμένου δικτύου καναλιών και τούνελ 2.400 χιλιομέτρων, που φέρνει από μακριά περίπου 45 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού στην πόλη, με στόχο να μειωθούν οι τοπικές γεωτρήσεις και να λυθεί το πρόβλημα του νερού σε βάθος χρόνου.

Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ακόμη κατά πόσο αυτό το νερό που μεταφέρεται από μεγάλη απόσταση, θα επιτρέψει να αυξηθεί ξανά ο υδροφόρος ορίζοντας κάτω από το Πεκίνο και έτσι να επιβραδυνθεί το «βούλιαγμα» της πόλης.

Και άλλες μεγαλουπόλεις αντιμετωπίζουν παρόμοια, αν όχι χειρότερα, προβλήματα λόγω υπεράντλησης των υπογείων υδάτων. Η Πόλη του Μεξικού βυθίζεται έως 28 εκατοστά το χρόνο, περίπου ανάλογος είναι ο ρυθμός στην Τζακάρτα της Ινδονησίας, ενώ η Μπανγκόγκ της Ταϊλάνδης υποχωρεί έως 12 εκατοστά.
Επτά άμεσες συνέπειες του Brexit για τους βρετανούς πολίτεςΤην έξοδο της χώρας τους από την ΕΕ αποφάσισαν οι Βρετανοί, στο ιστορικό δημοψήφισμα που διεξήχθη την Πέμπτη.

Είτε διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο είτε σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η καθημερινή ζωή για τους βρετανούς πολίτες θα υποστεί γρήγορα τις συγκεκριμένες συνέπειες της εξόδου της χώρας από την ΕΕ.

Για τους Βρετανούς που ζουν στο ηνωμένο βασίλειο

ΒΙΖΑ: Η πιο άμεση και ορατή συνέπεια θα γίνει αισθητή στην ελευθερία μετακίνησης των βρετανών πολιτών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αν μέχρι σήμερα αρκούσε ένα δελτίο ταυτότητας για την κυκλοφορία στη ζώνη Σένγκεν, ακόμη και αν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι μέλος της, η έξοδος από την Ενωση θα συνοδευθεί πλέον από την ανάγκη για τους βρετανούς πολίτες να είναι εφοδιασμένοι με βίζα στα ταξίδια τους στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Αυτή τη στιγμή, μόνο 44 από τις 219 χώρες επιβάλλουν τη βίζα στους βρετανούς πολίτες.

ΤΑΞΙΔΙΑ: Τα βρετανικά νοικοκυριά θα πρέπει να προβλέπουν στο εξής την εκταμίευση μεγαλύτερων ποσών για να περάσουν διακοπές στην ηπειρωτική Ευρώπη. Οχι μόνο διότι η πτώση της λίρας έναντι του ευρώ θα περιορίσει την αγοραστική τους δύναμη, αλλά επίσης και εξαιτίας της άρσης ισχύος κοινοτικών συμφωνιών που επιτρέπουν σε κάθε ευρωπαϊκή εταιρεία να λειτουργεί χωρίς περιορισμούς στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο.

«Η ενιαία αγορά επέτρεψε στη Ryanair να εισαγάγει την επανάσταση στα φτηνά ταξίδια στην Ευρώπη», υπενθύμιζε στα μέσα Μαΐου ο Μάικλ Ο΄Λίρι, γενικός διευθυντής της αεροπορικής εταιρείας.

Αμεσες συνέπειες θα υπάρξουν επίσης στα τέλη περιαγωγής των κινητών, που έχουν επίσης εναρμονισθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο ή στην υπαγωγή των βρετανών πολιτών στις ευρωπαϊκές ρυθμίσεις περί αποζημιώσεων σε περίπτωση καθυστέρησης ή ματαίωσης μίας πτήσης.

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ: Εάν οι υποστηρικτές του Brexit έφεραν το θέμα της απασχόλησης των Βρετανών στο επίκεντρο της εκστρατείας τους, είναι πιθανόν ότι η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ενωση θα συνοδευθεί από την μετεγκατάσταση πολλών θέσεων εργασίας, κυρίως των μεγάλων τραπεζικών ιδρυμάτων με έδρα το City του Λονδίνου.
Ηδη η JPMorgan έχει κάνει γνωστό ότιο είναι πιθανόν να καταργήσει 1.000 έως 4.000 από τις 16.000 θέσεις εργασίας στη Βρετανία, η Morgan Stanley 1.000 από τις 6.000 και η Goldman Sachs τουλάχιστον 1.600.
Για τους βρετανούς πολίτες που ζουν στην Ευρώπη

Το Brexit θα είναι όμως μεγαλύτερη σπαζοκεφαλιά για το 1,3 εκατομμύριο βρετανούς πολίτες που ζουν σε άλλες ευρωπαϊκές, κυρίως στην Ισπανία (319.000), την Ιρλανδία (249.000), τη Γαλλία (171.000) ή τη Γερμανία(100.000).

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ: Αυτοί μπορεί να δουν τα εισοδήματά τους να καταρρέουν εξαιτίας της ισχυρής υποτίμησης της στερλίνας, γεγονός που είναι πιθανόν να κλονίσει τις επενδύσεις τους σε ακίνητα στις χώρες διαμονής τους.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ: Αλλο πρόβλημα αφορά την ιατρική περίθαλψη των βρετανών πολιτών στην Ευρώπη. Μέχρι σήμερα, είχαν κάλυψη από το εθνικό σύστημα υγείας της χώρας διαμονής τους, στην Γαλλία για παράδειγμα, με την κάλυψη του βρετανικού συστήματος βάσει διμερούς συμφωνίας. Είναι πιθανόν ότι στο εξής θα απαιτείται άδεια εργασίας για τους ενεργούς βρετανούς πολίτες.

ΕΥΡΩΚΡΑΤΕΣ: Το επαγγελματικό μέλλον των εκατοντάδων εργαζομένων στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, κυρίως στις Βρυξέλλες, βρίσκεται πλέον στον αέρα. Ορισμένοι έχουν φροντίσει να λάβουν και δεύτερη υπηκοότητα, την βελγική στις περισσότερες περιπτώσεις.

Προς νέα σύνορα;

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ: Η πιο απροσδόκητη συνέπεια είναι ότι η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι πιθανόν να καταστήσει προβληματική τη σχέση της χώρας με ορισμένους γείτονές της. Είναι, για παράδειγμα, πιθανόν η Ισπανία να αποφασίσει να κλείσει τα σύνορά της με το Γιβραλτάρ, όπου ζουν 33.000 Βρετανοί.

Βορειότερα, το Brexit μπορεί να δημιουργήσει νέο σύνορο ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία θέτοντας περιορισμούς στην καθημερινή κυκλοφορία χιλιάδων ατόμων.
tanea.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!