Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020


Στόχος του Λιβυκού Εθνικού Στρατού έγινε στο λιμάνι της Τρίπολης ένα τουρκικό φορτηγό πλοίο, που είχε ξεκινήσει από την Τιυρκία και μετέφερε πολεμοφόδια, σύμφωνα με πηγές του δικτύου Al Arabiya.
Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη, Γιασάν Σαλαμέ επιβεβαίωσε την επίθεση κατά του τουρκικού πλοίου με ρουκέτες, χωρίς να δώσει πρόσθετες πληροφορίες.
Ανταποκριτής του Reuters στην Τρίπολη, την οποία προσπαθούν να καταλάβουν οι δυνάμεις του Χαφτάρ, ανέφερε πως διέκρινε πυκνούς καπνούς από το λιμάνι, ενώ πηγές ανέφεραν πως έχει χτυπηθεί και μια αποθήκη.
O βομβαρδισμός του Τούρκικου πλοίου έγινε γνωστός από τον ίδιο τον στρατό του Χαφτάρ μέσω ανάρτησης στο Faceboook.
Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει αντίδραση από την τουρκική πλευρά σχετικά με το συμβάν.
Κατέστρεψε και την αίθουσα επιχειρήσεων του GNA
Σημειώνεται ότι νωρίτερα, ο LNA ανακοίνωσε επίσης ότι κατέστρεψε μια αίθουσα επιχειρήσεων της υποστηριζόμενης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) στην περιοχή Ράμλα στα νότια της πρωτεύουσας Τρίπολης.
«Οι στρατιωτικές δυνάμεις της Λιβύης κατόρθωσαν (τη Δευτέρα) το βράδυ να καταστρέψουν την αίθουσα επιχειρήσεων GNA στη Ράμλα της νότιας Τρίπολης που είχε ως αποτέλεσμα θανάτους και δεκάδες τραυματίες» ανέφερε στρατιωτική πηγή.
Υπενθυμίζεται πως η Λιβύη είναι χωρισμένη σε δύο διαφορετικά κέντρα εξουσίας – ένα εκλεγμένο κοινοβούλιο στην ανατολική χώρα, υποστηριζόμενο από τον LNA και από την άλλη το GNA, με επικεφαλής τον Φαγιέζ Σάρατζ, στη δυτική χώρα, το οποίο και στηρίζει η Τουρκία.
Μια απόπειρα ανακωχής τέθηκε σε ισχύ μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων κομμάτων της Λιβύης στις 12 Ιανουαρίου όταν και οι δύο πλευρές φαίνονταν πρόθυμες να συμφωνήσουν σε μια κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια συνομιλιών στη Μόσχα με τη μεσολάβηση της Ρωσίας και της Τουρκίας.
Ωστόσο μέχρι στιγμής υπογραφεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τις εχθροπραξίες να συνεχίζονται.

«Η φήμη για το πραξικόπημα είναι αχαριστία προς τον λαό. Αν υπάρχουν κάποιοι που σχεδιάζουν πραξικόπημα και θέλουν να στρέψουν τα όπλα εναντίον του λαού να ξέρουν πως δεν θα πετύχουν αν δεν χύσουν το αίμα των 82 εκατομμυρίων Τούρκων!» δήλωσε ο ηγέτης του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης της Τουρκίας, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.
«Αυτή τη φορά, όμως, δεν θα μείνει κανένας ζωντανός», συμπλήρωσε. Ανέφερε, επίσης, ότι «πραξικόπημα σημαίνει σκοτάδι, σημαίνει εμφύλια σύγκρουση. Θα σημάνει την ταφή και το τέλος της Τουρκίας».
«Ο κρατικός μηχανισμός είναι σε ετοιμότητα κι έχει αποδείξει πως είναι πιστός στη δημοκρατία», δήλωσε από πλευράς του ο εκπρόσωπος του AKP Ομέρ Τσελίκ.
Οι συγκεκριμένες δηλώσεις των δυο πολιτικών, προέκυψαν σαν απάντηση σε δημοσιογραφικά ερωτήματα, στο περιθώριο εκδηλώσεων των κομμάτων τους και με αφορμή μια έκθεση που κυκλοφόρησε προ ημερών από την αμερικανική ΜΚΟ Rand Corporation (έχει τη στήριξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ και άλλων ιδιωτικών οργανισμών), στα τέλη Ιανουαρίου.
Πριν από λίγες εβδομάδες ο Τούρκος συνταγματολόγος Abdülkadir Selvi είχε γράψει πως οι φήμες για μία νέα πιθανή απόπειρα πραξικοπήματος ενάντια στο ΑΚΡ αποσκοπούν στη δημιουργία ενός πολιτικού χάους στην χώρα και στην αναζωπύρωση της κυριαρχίας του στρατού στην πολιτική.
Τραγικό θάνατο βρήκε μια 23χρονη Ρωσίδα όταν πνίγηκε αφού έβαλε στο στόμα της τρία κομμάτια γλυκού κατά τη διάρκεια διαγωνισμού για το ποιος θα φάει πιο γρήγορα τα κομμάτια του.
Η νοσηλεύτρια Αλεξάντρα Γιούντινα άρχισε να νιώθει δυσφορία αφού άδειασε το πιάτο της κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού που διεξήχθη στη Μόσχα.
Σε βίντεο από κάμερα στο κέντρο διασκέδασης στο οποίο συνέβη το δυστύχημα φαίνεται η 23χρονη να προσπαθεί να φτάσει στην τουαλέτα πριν τελικά να καταρρεύσει.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!