Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017


Τα μυρμήγκια επικοινωνούν με ένα «φιλί», που στην ουσία είναι μια διαδικασία που ονομάζεται τροφάλλαξη.

Όπως δείχνει μια νέα μελέτη, αφήνει τα μυρμήγκια ελέγχουν αποικία τους με εκπληκτικούς τρόπους.

Οι αποικίες των μυρμηγκιών στηρίζονται στην οικειότητα. Ζώντας σε ένα μέρος ενός υπερ-οργανισμού, κάθε μυρμήγκι ενεργεί σαν ένα κύτταρο ενός μεγαλύτερου ζώου.

Και σύμφωνα με μια νέα μελέτη, αυτό σημαίνει επίσης επικοινωνία μέσω της ανταλλαγής υγρών από στόμα σε στόμα. Γνωστή ως τροφάλλαξη, αυτή η διαδικασία είναι κοινή μεταξύ των κοινωνικών εντόμων.

«Τα τρόφιμα περνούν από τα ενήλικα μυρμήγκια στα μικρότερα και αυτά αναπτύσσονται», εξηγεί ο Laurent Keller, οικολόγος στο πανεπιστήμιο της Λωζάννης και βασικός συγγραφέας της νέας μελέτης. «Αυτό δημιουργεί ένα δίκτυο αλληλεπιδράσεων που συνδέουν κάθε μέλος της αποικίας».

Επιπλέον η τροφάλλαξη είναι μια μορφή επικοινωνίας. Τα μυρμήγκια επικοινωνούν περίφημα από τη μυρωδιά, ενώ τα «φιλιά» παίζουν καθοριστικό ρόλο δίνοντας στα μυρμήγκια απίστευτες ικανότητες για να ελέγχουν την αποικία.

Σε αυτά τα υγρά ανταλλαγής, οι ερευνητές εντόπισαν μόρια και χημικά στοιχεία που βοηθούν τα μυρμήγκια να αναγνωρίζουν τους συντρόφους τους στη φωλιά, διακρίνοντας έτσι τον φίλο από τον εχθρό.

«Σε γενικές γραμμές, τα υγρά που μεταδίδονται μεταξύ των μυρμηγκιών δεν περιέχουν μόνο πεπτικά ένζυμα» λέει ο LeBoeuf και συμπληρώνει: «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι πίσω από την τροφάλλαξη κρύβεται ένα ιδιωτικό κανάλι επικοινωνίας το οποίο χρησιμοποιούν τα μυρμήγκια για να κατευθύνουν την ανάπτυξη των μικρών τους, παρόμοια με το γάλα στα θηλαστικά».

ΠΗΓΗ: perierga.gr

Εάν δεν έχετε πειστεί ακόμα ότι το πολύωρο καθισιό και η αποχή από τη σωματική άσκηση καταστρέφουν την καρδιά, τους πνεύμονες, τις αρθρώσεις αλλά και τη διάθεσή σας, ο παρακάτω διαδραστικός χάρτης θα σας δείξει τα άπειρα προβλήματα υγείας που συνδέονται με την καθιστική ζωή και σίγουρα θα αρχίσετε να κινείστε περισσότερο!
Η σωματική ακινησία έχει αναδειχθεί σε έναν από τους βασικότερους τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου για κάθε αιτία θανάτου και ασθένειας και μάλιστα θεωρείται πιο επιζήμια ακόμη και από την υπέρταση ή την αυξημένη χοληστερόλη.
Δύο Αυστραλοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας ένωσαν τις δυνάμεις τους για να φτιάξουν ένα εντυπωσιακό διαδραστικό γράφημα του ανθρώπινου σώματος που αποτυπώνει πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για διάφορα προβλήματα υγείας λόγω της καθιστικής ζωής.
Πατήστε επάνω στις χρωματιστές βούλες ή επιλέξτε μια συγκεκριμένη κατηγορία παθήσεων για να δείτε τα τρομακτικά ποσοστά.
.
Οι τρέχουσες συστάσεις των ειδικών αναφέρουν ότι ένας ενήλικας πρέπει να κάνει ήπιας έντασης σωματική άσκηση (π.χ. ζωηρό περπάτημα) για 150 με 300 λεπτά την εβδομάδα ή έντονη σωματική άσκηση (δηλαδή κάποιο είδος γυμναστικής που να συνοδεύεται από αύξηση του ρυθμού αναπνοής και εφίδρωση) για 75 με 150 λεπτά την εβδομάδα.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα στοιχεία που παρουσιάζει ο διαδραστικός χάρτης αφορούν τον μέσο όρο και ότι ο κίνδυνος που διατρέχει κάθε άνθρωπος να εκδηλώσει μια ασθένεια εξαρτάται επίσης από παράγοντες όπως η γενετική προδιάθεση, το περιβάλλον και το ατομικό ιατρικό ιστορικό του.
πηγή: onmed.gr
Έξυπνα δώρα για τα πιτσιρίκια της ζωής σαςΤι θα φέρει φέτος ο Άι-Βασίλης; Παιχνίδια πρωτότυπα, έξυπνα, που καλλιεργούν την φαντασία και την σκέψη των παιδιών, ενώ παράλληλα τους μαθαίνουν και κάτι, και υπόσχονται πολλές ώρες οικογενειακής διασκέδασης. Με τη βοήθεια των φίλων μας στο Mama365.gr, διαλέξαμε τα καλύτερα δωράκια για τα μικρά και μεγαλύτερα παιδιά.

Ηλιακό σύστημα: Παιχνίδι μνήμης και γνώσης
Ηλικίες: από 4 ετών
Τιμή: 14€
Αγοράστε το από τα Public



Πόσο καλά μπορείτε να θυμηθείτε αντικείμενα που έχετε ξαναδεί; Αν σας ρωτούσαν πόσους δορυφόρους έχει ο πλανήτης Δίας, τι θα απαντούσατε; Ένα διασκεδαστικό παιχνίδι για όλη την οικογένεια, που θα εξασκήσει τη μνήμη σας και θα οξύνει την παρατηρητικότητά σας, ενώ παράλληλα θα μάθει στα παιδιά πράγματα για τους πλανήτες.

Ο Μαγικός Λαβύρινθος
Ηλικίες: από 5 ετών
Τιμή: 35€
Αγοράστε το από το Playhouse 



Ένα μαγικό επιτραπέζιο που θα σας βάλει να εξασκήσετε ταυτόχρονα τη μνήμη και τη στρατηγική σας ικανότητα, ως μαθητευόμενοι μάγοι που προσπαθούν να βγουν από έναν λαβύρινθο στον οποίο… τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Τα λάθη των άλλων θα σας βοηθήσουν να βρείτε τον σωστό δρόμο.

Κάστρο λογικής
Ηλικίες: από 3 έως 8 ετών
Τιμή: 29€
Αγοράστε το από το The Toy



Ένα τρισδιάστατο ξύλινο παζλ, που βάζει τα παιδιά να συνθέσουν τουβλάκι-τουβλάκι και πύργο-πύργο το κάστρο τους, σε ένα μεγαλειώδες αποτέλεσμα, που όμως δεν θα είναι εύκολο, καθώς τα κομμάτια έχουν διαφορετικά μεγέθη και σχήματα μεταξύ τους.

70 Απλά Πειράματα Για Παιδιά
Ηλικίες: από 8 ετών
Τιμή: 13€
Αγοράστε το από τον Μουστάκα



Καλώς ήρθατε στον κόσμο της επιστήμης. Εδώ θα βρείτε μια συλλογή με όλα τα απαραίτητα υλικά για να κάνετε στο σπίτι περισσότερα από 70 εύκολα, απολύτως ασφαλή και διασκεδαστικά πειράματα που θα βοηθήσουν το παιδί να καταλάβει γιατί, πότε και πώς συμβαίνουν διάφορα φαινόμενα στην καθημερινότητά μας.

Επιτραπέζιο Think Fun Cartoon It
Ηλικίες: από 6 ετών
Τιμή: 32€
Αγοράστε το από τα Public



Εξασκήστε τη μνήμη σας και μαζί τις καλλιτεχνικές σας δεξιότητες. Έχετε στη διάθεσή σας 30 δευτερόλεπτα για να αποθηκεύσετε στη μνήμη σας τη φιγούρα cartoon με τα έξι χαρακτηριστικά που απεικονίζονται στην κάθε κάρτα. Όταν ο χρόνος τελειώσει, καλείστε να ζωγραφίσετε τον ήρωα cartoon ανασύροντας τα σωστά χαρακτηριστικά από την ειδική κάρτα.

Εξυπνούλης: Το στυλό που μιλά
Ηλικίες: από 3 ετών
Τιμή: 17€
Αγοράστε το από το Perfect Toys



Εκπαιδευτικό παιχνίδι με διαδραστικό στυλό που μιλάει. Με 32 κάρτες και 64 εκπαιδευτικές δραστηριότητες διδάσκει γράμματα, αριθμούς, λέξεις, σχήματα και χρώματα. Περιέχει πάνω από χίλια κουίζ για να δοκιμάσει μόνο του το παιδί τις ικανότητές του, αλλά και ένα ομαδικό παιχνίδι-μονοπάτι για να παίξει μαζί με άλλους.

Ο Μικρός Πρίγκιπας – Φτιάξε μου έναν Πλανήτη
Ηλικίες: από 8 ετών
Τιμή: 20€
Αγοράστε το από την Κάισσα 



Επιτραπέζιο παιχνίδι στρατηγικής, για δύο έως πέντε παίκτες, οι οποίοι καλούνται να φτιάξουν ο καθένας τον πλανήτη του χρησιμοποιώντας υπέροχα εικονογραφημένα πλακίδια, και προσέχοντας να του προσθέσουν όσο το δυνατόν περισσότερα δέντρα και λιγότερα ηφαίστεια.

in2life.gr
Το φίδι που κατάπιε το πόμολο της πόρτας
Το δίμετρο φίδι επισκεπτόταν συχνά το κοτέτσι της οικογένειας κυνηγώντας αρουραίους. Μέχρι που μια μέρα λιμπίστηκε ένα στρογγυλό πόμολο πόρτας.

Το ξύλινο πόμολο είχε είχε αφεθεί στο έδαφος για να ενθαρρύνει τις κλώσες να γενούν αβγά. Όπως φαίνεται το ερπετό το μπέρδεψε για πραγματικό αβγό και το κατάπιε ολόκληρο, μαζί με τον μεταλλικό άξονά του.


Ο όφις μεταφέρθηκε στο κτηνιατρείο εμφανώς βαρυστομαχιασμένος (Πηγή: SWNS)

Η οικογένεια ανησύχησε όταν είδε κάτι ογκώδες να εξέχει από το σώμα του φιδιού και το μετέφερε στο Κέντρο Διάσωσης Άγριων Ζώων στο Μπόλγουιν του Μιζούρι, αναφέρει το Yahoo UK News.

Η χειρουργική επέμβαση ήταν επιτυχής, και έπειτα από ανάρρωση μερικών εβδομάδων το φίδι επέστεψε στη φύση με μια ουλή μήκους 15 εκατοστών, ανέφεραν οι κτηνίατροι.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!