Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

Το χωριό της Ιταλίας που ξεγέλα τον θάνατο: Στο αίμα βρίσκεται το μυστικό της μακροζωίας των κατοίκων
Οι αιωνόβιοι, ιδιαίτερα πολυάριθμοι σε μια περιοχή κοντά στο Σαλέρνο στη νότια Ιταλία, αποκάλυψαν ένα μέρος του μυστικού τους: σε σύγκριση με τους κοινούς θνητούς, στον οργανισμό τους σχεδόν απουσιάζει ένας αιματολογικός δείκτης.
Με 81 αιωνόβιους από τον Σεπτέμβριο, μεταξύ περίπου 700 κατοίκων, το χωριό Ντ' Ατσάρολι κίνησε την περιέργεια αμερικανών επιστημόνων οι οποίοι πέρασαν πολλούς μήνες στο Τσιλέντο, μια περιφέρεια ανάμεσα στη θάλασσα και τα βουνά νότια του Σαλέρνο, στην Καμπανία, για να αποκαλύψουν το μυστικό αυτής της εξαιρετικής μακροβιότητας.
Ερευνητές του πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια, με τη βοήθεια συναδέλφων τους του πανεπιστημίου Λα Σαπιέντσα της Ρώμης, έφθασαν την άνοιξη για να μελετήσουν το μυστήριο αυτών των ανθρώπων που ξεγελούν τον θάνατο και σήμερα δημοσιοποίησαν τα αποτελέσματα της μελέτης τους.
Η προδιάθεση αυτών των αιωνόβιων να μην υποφέρουν ποτέ ή σχεδόν ποτέ από καρδιακά νοσήματα ή εκφυλιστικές εγκεφαλικές ασθένειες, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, εξηγείται από το γεγονός ότι ένας βιολογικός δείκτης έχει περιέργως μικρή παρουσία στον οργανισμό τους. Πρόκειται για ένα αγγειοδραστικό πεπτίδιο που ονομάζεται αδρενομεδουλίνη, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους αυτοί οι αμερικανοί και ιταλοί ερευνητές.
Αυτός ο αιματολογικός δείκτης είναι παρών «πολύ λιγότερο στα υποκείμενα που μελετήθηκαν και φαίνεται ότι το γεγονός αυτό δρα ως ισχυρός προστατευτικός παράγοντας, ευνοώντας τη βέλτιστη ανάπτυξη της μικροκυκλοφορίας», δηλαδή της κυκλοφορίας του αίματος στα τριχοειδή αγγεία, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση αυτή.
Η μελέτη αποκάλυψε επίσης «μεταβολίτες (μικρά μόρια) παρόντες στον οργανισμό τους που μπορεί να επηρεάζουν θετικά τη μακροβιότητα και την καλή υγεία των αιωνόβιων του Τσιλέντο», προστίθεται στο κείμενο αυτό, στο οποίο δεν διευκρινίζεται για ποια μορια πρόκειται.
Οι επιστήμονες αποφάσισαν να παρατείνουν αυτή την πιλοτική έρευνα και να επεκτείνουν τις έρευνές τους, μεταξύ άλλων και μέσω μιας εκστρατείας για τη συγκέντρωση κεφαλαίων.
Εκτός από προωθημένες αιματολογικές αναλύσεις (DNA, μεταβολισμός κλπ.), οι ερευνητές προχώρησαν σε καρδιολογικούς και νευρολογικούς ελέγχους, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άλαν Σ. Μέιζελ, καθηγητής καρδιαγγειακής ιατρικής στο Σαν Ντιέγκο.
Οι ερευνητές ενδιαφέρθηκαν για τη διατροφή, την περίφημη μεσογειακή δίαιτα η οποία βασίζεται στο ελαιόλαδο, τα λαχανικά και τα φρέσκα προϊόντα, αλλά και για τη γενετική. Οι αιωνόβιοι θα μπορούσαν ενδεχομένως να έχουν ένα γονίδιο που αντλεί ευεργετικά αποτελέσματα από ορισμένα προϊόντα που καταναλώνουν καθημερινά, «όπως για παράδειγμα το δεντρολίβανο, που βελτιώνει τις ικανότητες του εγκεφάλου», είχε εξηγήσει ο καθηγητής Μέιζελ.
Οι αιωνόβιοι του Τσιλέντο εξακολουθούν όλοι να έχουν κάποια καθημερινή σωματική δραστηριότητα, όπως το ψάρεμα, το περπάτημα σ' αυτή την απόκρημνη περιοχή ή ακόμη απλώς τη συντήρηση του περιβολιού τους, κάτι που αποτελεί άλλο σοβαρό αντικείμενο μελέτης των επιστημόνων.

Πηγή: iefimerida.gr
Φωτογραφία: Instagram @gintonicofficial
Το τζιν τόνικ για πολλούς είναι το ποτό του καλοκαιριού. Τι ποιο δροσερό από ένα ποτήρι με φυσαλίδες, μια φλούδα λεμονιού και το αγαπημένο τζιν;
Ωστόσο, όσοι αγαπούν το τζιν τόνικ φαίνεται πως δεν είναι και τόσο ισορροπημένες προσωπικότητες και δεν το λέμε εμείς, αλλά έρευνα του Πανεπιστημίου Ινσμπρουκ της Αυστρίας.
Πιο συγκεκριμένα, όσοι προτιμούν πικρές γεύσεις έχουν ψυχοπαθητικές τάσεις και έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σημάδια μακιαβελισμού, σαδισμού και ναρκισσισμού,.
Δηλαδή, είναι πιο επιρρεπείς στο να είναι διπρόσωποι, ιδιοτελείς, εγωιστές και πιθανότατα να αντλούν ευχαρίστηση από τον πόνο του άλλου.
Η έρευνα
Το αποτέλεσμα εξήχθη μέσω δύο πειραμάτων που συμμετείχαν 1.000 άτομα. Στο πρώτο πείραμα έλαβαν μέρος 500 άτομα, στους οποίος δόθηκε ένας μακροσκελής κατάλογος τροφίμων με ίσο αριθμό γλυκών, αλμυρών, ξινών και πικρών τροφίμων. Ο καθένας έπρεπε να βαθμολογήσει το πόσο του αρέσει κάθε μία τροφή σε μια κλίμα έξι βαθμών.
Στη συνέχεια, συμπλήρωσαν τέσσερα διαφορετικά ερωτηματολόγια προσωπικότητας, στο οποίο βαθμολογούνταν: η επιθετικότητα, το πόσο έντονα διαφωνούν ή συμφωνούν με τους άλλους, η συναισθηματική σταθερότητα και ο καθημερινός «σαδισμός» (εδώ υπήρχαν ερωτήσεις όπως «βρίσκω τον εμπαιγμό κάποιου διασκεδαστικό).
Στο δεύτερο πείραμα υπήρξαν τα ίδια στάδια, με τα αποτελέσματα να επιβεβαιώνουν το πρώτο μέρος.
Αν και οι μελετητές δεν εξέτασαν γιατί οι άνθρωποι προτιμούν τις πικρές τροφές, υποστηρίζουν πως είναι κάτι που τους εξιτάρει.
Εάν είστε λάτρεις του τζιν τόνικ μην σας παίρνει «από κάτω», λόγω της έρευνας. Ο Κέβιν Ντάτον, ερευνητής ψυχολόγος της Οξφόρδης, υποστηρίζει πως οι ψυχοπαθείς είναι πιθανότερο να είναι πιο έξυπνοι, δυναμικοί και ήρεμοι υπό συνθήκες πίεσης, χαρακτηριστικά που τους κάνουν ισχυρούς στον κόσμο των επιχειρήσεων.

Τέλος ο Χατζηνικολάου από το Star: Πως να υπογράψω για 2-3 μήνες;
Τη μη ανανέωση του συμβολαίου του με τον Star ανακοίνωσε ο Νίκος Χατζηνικολάου, στην πρώτη ραδιοφωνική εκπομπή του για τη νέα περίοδο στον Real.
Ο γνωστός παρουσιαστής απάντησε αν θα έχει τηλεοπτική στέγη φέτος ο «Ενικός» απαντώντας χαρακτηριστικά ότι δεν θα βρίσκεται στο Star, μιας και μετά την μη απόκτηση τηλεοπτικής άδειας δεν μπορούσε να ανανεώσει για 2-3 μήνες. «Δεν το βλέπω... Που να τον έχουμε τον Ενικό; Τέλη Ιουνίου τελείωσε συμβόλαιο μου με το Star. Για λόγους κόπωσης ζήτησα να μην είμαι στο δελτίο και να έχω μόνο την εκπομπή. Το δέχθηκε το κανάλι και τους ευχαριστώ πολύ. Τελικά δεν υπογράψαμε, πως να υπογράψουμε συμβόλαιο για 2-3 μήνες; Σκέφτομαι σοβαρά να κάνω τον Ενικο διαδικτυακό στο enikos.gr. Ελπίζω να μείνει το Star και όλα τα κανάλια ανοιχτά, για να έχει πολλές επιλογές ο κόσμος στην τηλεόραση του» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Χατζηνικολάου.




- Τα ψιλά γράμματα του νέου νομοσχεδίου φέρνουν νέο χαράτσι
- Η “Ταυτότητα Κτιρίου” φέρνει το νέο χαράτσι που θα πρέπει να πληρώσουν όλοι οι ιδιοκτήτες
- Μίνιμουμ κόστος για όλους θα είναι τα 400 ευρώ και η διορία για τους περισσότερους τα 5 έτη
- Άγνωστο εάν το κόστος θα περιοριστεί στα 400 ευρώ ή θα υπάρξουν επιπλέον επιβαρύνσεις

Μπορεί το κυβερνητικό επιτελείο να προβάλει το ζήτημα των αυθαιρέτων στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που φέρνει μειώσεις σε πρόστιμα και εκπτώσεις για αρκετές κατηγορίες ιδιοκτητών αυθαιρέτων, ωστόσο στα ψιλά γράμματα κρύβεται και μια νέα παγίδα για όλους.

Ένα νέο χαράτσι που έρχεται να προστεθεί στον ΕΝΦΙΑ και τους άλλους φόρους γύρω απ' τα ακίνητα.
Πρόκειται για την “Ταυτότητα Κτιρίου”, τον νέο θεσμό μέσω του οποίου το Κράτος θα επιχειρήσει (επιτέλους) να αποκτήσει μια σαφή εικόνα για όλα τα κτίρια, δημόσια και ιδιωτικά.


Με βάση την υποχρέωση για την απόκτηση ταυτότητα του κτιρίου οι πολίτες που έχουν στην κατοχή τους κάποιο ακίνητο θα πρέπει, ανάλογα με την κατηγορία του ακινήτου, μέσα σε πέντε, επτά ή οκτώ χρόνια να υποβάλλουν μετά από έλεγχο επιβλέποντος μηχανικού τα απαραίτητα από τον νόμο δικαιολογητικά (σχέδια και πιστοποιητικά) σε μια νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Η σφραγίδα μηχανικού είναι απαραίτητη και αυτό σημαίνει ότι στην καλύτερη περίπτωση ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να πληρώσει ένα ποσό της τάξης των 400 ευρώ, που είναι και το μίνιμουμ της σχετικής αμοιβής του μηχανικού.
Το κόστος όμως δεν θα είναι μόνο αυτό, εκτός του ότι τα 400 ευρώ είναι το μίνιμουμ του κόστους, καθώς η αμοιβή μπορεί να είναι υψηλότερη, οι ιδιοκτήτες είναι υποχρεωμένη κάθε επτά χρόνια να πληρώνουν και πάλι έναν μηχανικό ο οποίος θα επανελέγχει τα στοιχεία ταυτότητας του κτηρίου, έτσι ώστε να ανανεώνεται και ο σχετικός φάκελος-ταυτότητα του κτιρίου.

Σε περίπτωση που εντοπίζονται ψευδή στοιχεία ή παραβάσεις προβλέπονται πρόστιμα από 2.000 ευρώ ως και 20.000 ευρώ, ενώ και ο μηχανικός κινδυνεύει με αναστολή της άδειας λειτουργίας του.

Η συμπλήρωση του φακέλου του ακινήτου είναι για όλους υποχρεωτική καθώς χωρίς αυτό το ακίνητο δεν θα μπορεί να πωληθεί ή να μεταβιβαστεί.


Η μεγαλύτερη κατηγορία ακινήτων είναι η δεύτερη που περιλαμβάνει κτίρια με χρήση κατοικίας, τα εμπορικά καταστήματα (τροφίμων, ένδυσης κλπ) και τα καταστήματα παροχής υπηρεσιών (φαρμακεία, κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής) αλλά και τα γραφεία επιχειρήσεων οργανισμών, ελεύθερων επαγγελματιών, οι τράπεζες, τα πρακτορεία στοιχημάτων, τα ταξιδιωτικά γραφεία, τα γραφεία τελετών, τα γυμναστήρια, τα κέντρα αδυνατίσματος, αλλά και όλων των ειδών τα ιατρεία, οι κλινικές, τα εργαστήρια κλπ.

Όλοι οι ιδιοκτήτες των παραπάνω κτιρίων θα πρέπει να υποβάλλουν τη σχετική αίτηση για την “Ταυτότητα Κτιρίου” μέσα σε πέντε έτη και να ανανεώνουν τον σχετικό φάκελο, καταβάλλοντας το σχετικό αντίτιμο ανά επτά έτη.

newsit.gr
Daniel Craig: Το αστρονομικό ποσό που του προσφέρουν για άλλες δύο ταινίες “James Bond”!
Ο Daniel Craig έχει διχάσει τον κόσμο για τον ρόλο του James Bond. Κάποιοι τον έχουν κρίνει ως τον κατάλληλο, ενώ άλλοι δεν τον ήθελαν από την πρώτη ταινία που γύρισε.
Ουδείς γνωρίζει ακόμα ποιος θα είναι ο πρωταγωνιστής – μυστικός πράκτορας της επόμενης ταινίας και τα ονόματα που έχουν ακουστεί είναι πάρα πολλά, όπως μεταξύ άλλων οι Iris Elba, Michael Fassbender, Luke Evans, Charlie Hunnam, Tom Hiddleston, Aidan Turner, James Norton και Jamie Bell.
Η πιθανότητα να μην είναι κανείς απ’ όλους αυτούς ο νέος James Bond είναι αρκετά πιθανή, αν αναλογιστεί κανείς ότι έχει γίνει πρόταση στον Daniel Craig ύψους 150 εκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να παίξει σε ακόμα δύο ταινίες.

Ο ανθρώπινος πληθυσμός αναμένεται να αυξηθεί κατά 33% τα επόμενα 33 χρόνια, γεγονός που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Μέχρι το 2050, θα υπάρχουν 9,9 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη, με το κατώφλι των 10 δισ. να ξεπερνιέται το 2053, σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς από το Γραφείο Αναφοράς Πληθυσμού (PRB), ένα ιδιωτικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό με έδρα τις Η.Π.Α.

Μέχρι το 2050, ο πληθυσμός της Αφρικής θα φθάσει τα 2,5 δισεκατομμύρια, σχεδόν τον πληθυσμό ολόκληρου του πλανήτη στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το 1945.
Ο αριθμός των ανθρώπων στη Βόρεια και Νότια Αμερική θα αυξηθεί κατά μόλις 233 εκατομμύρια στα 1,2 δισ., και στην Ασία θα αυξηθεί κατά 900 εκατομμύρια στα 5,3 δισ., αλλά ο πληθυσμός της Ευρώπης θα μειωθεί από τα 740 στα 728 εκατομμύρια.

Η αύξηση του πληθυσμού θα επιδεινώσει τις αρνητικές συνέπειες από την κλιματική αλλαγή και θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη απώλεια της φυσικής βιοποικιλότητας στα δάση, τους υγροτόπους και άλλα οικοσυστήματα που συνδέονται με φυσικές υπηρεσίες, από την επικονίαση ως την παροχή νερού.

Εξάλλου, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ το 2014, ο ανθρώπινος πληθυσμός δεν θα σταθεροποιηθεί στο 9 δισ. μέχρι το 2100, όπως αρχικά ήλπιζαν οι ειδικοί. Μέχρι το τέλος του αιώνα, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πληθυσμό μεταξύ 9,6 και 12,3 δισεκατομμύρια.

Οι πληθυσμοί σε 29 χώρες, κυρίως στην Αφρική, αναμένεται να διπλασιαστούν. Μάλιστα στο Νίγηρα, τη χώρα με την υψηλότερη γεννητικότητα στον κόσμο, οι αριθμοί ίσως τριπλασιαστούν. Σε άλλα μέρη του κόσμου, η γονιμότητα πέφτει. Για παράδειγμα, ο πληθυσμός της Ρουμανίας ίσως κατρακυλήσει από τα 20 στα 14 εκατομμύρια ως το 2050.

Το ένα τέταρτο του πληθυσμού δεν είναι ακόμη 15 ετών. Στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 41%, ενώ στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες, ανέρχεται σε 16%. Ένας στους τέσσερις Ιάπωνες είναι άνω των 65 ετών, ενώ στο Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το ποσοστό αυτό είναι ένας στους 100.

Στην υποσαχάρια Αφρική, τα ποσοστά γονιμότητας είναι υψηλότερα, με σχεδόν όλες τις χώρες να έχουν κατά μέσο όρο έξι παιδιά ανά γυναίκα. Στην Ευρώπη, ο αντίστοιχος μέσος όρος είναι 1,6 παιδιά. Επίσης, 33 χώρες στην Ευρώπη και την Ασία έχουν ήδη περισσότερα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών από ό,τι κάτω των 15 ετών.

Υπό το φως αυτών των προβλέψεων, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των κλιματικών προσφύγων, και προσπαθούν να υπολογίσουν τρόπους για να συμβαδίσουν οι συγκομιδές των καλλιεργειών με την αύξηση του πληθυσμού, παρά τις παρατεταμένες ξηρασίες και τους καύσωνες που θα σημειωθούν λόγω της κλιματικής αλλαγής.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Το πράσινο τσάι μπορεί να βοηθήσει τους συνταξιούχους να παραμείνουν δραστήριοι και να αποφύγουν τους σωματικούς περιορισμούς της ηλικίας, αναφέρουν Ιάπωνες ερευνητές.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με σχεδόν 14.000 άνδρες και γυναίκες ηλικίας άνω των 65 ετών, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσοι έπιναν καθημερινά πολύ πράσινο τσάι (πάνω από τρία φλιτζάνια) ήταν πολύ πιο δραστήριοι και αυτάρκεις απ’ ό,τι οι συνομήλικοί τους που δεν έπιναν το ρόφημα.

Στην πραγματικότητα, όσοι έπιναν τουλάχιστον 5 φλιτζάνια την ημέρα, είχαν κατά 33% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κάποια «λειτουργική αναπηρία» ή προβλήματα με την διεκπεραίωση των καθημερινών δραστηριοτήτων και την κάλυψη των αναγκών τους (όπως το ντύσιμο και το μπάνιο), σε σύγκριση με όσους έπιναν λιγότερο από ένα.

Αντίστοιχα, σε όσους έπιναν 3 έως 4 φλιτζάνια την ημέρα, η μείωση του κινδύνου ήταν 25%, γράφουν οι ερευνητές στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής» (AJCN).

Ο καφές και το μαύρο τσάι δεν φάνηκε να παρέχουν ανάλογο όφελος.

Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν πως πριν σπεύσει ένας ηλικιωμένος να εντάξει το πράσινο τσάι στην διατροφή του, πρέπει να συμβουλευτεί τον γιατρό του, διότι το ρόφημα έχει ορισμένες αντενδείξεις.

Όσοι λ.χ. παίρνουν αντιθρομβωτικά φάρμακα, όπως η βαρφαρίνη, πρέπει να το αποφεύγουν, διότι περιέχει μικρές ποσότητες βιταμίνης Κ η οποία ενδέχεται να εμποδίσει τη δράση των φαρμάκων.

Ο δρ Γιασουτάκε Τομάτα από το Πανεπιστήμιο του Τοχόκου και οι συνεργάτες του παρακολούθησαν τους εθελοντές τους επί τρία χρόνια.

Η προστατευτική δύναμη του πράσινου τσαγιού επέμεινε ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν άλλες παραμέτρους που μπορεί να επηρεάσουν την ευεξία στην τρίτη ηλικία, όπως η διατροφή, οι συνήθειες καπνίσματος και η κοινωνική ζωή.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν τον ακριβή μηχανισμό με τον οποίο το πράσινο τσάι ευνοεί την ευεξία. Εικάζουν ωστόσο ότι ρόλο παίζουν οι άφθονες πολυφαινόλες που περιέχει – μία ομάδα ουσιών με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Πηγή: tanea.gr

Στην απαγόρευση των περισσότερων αντιβακτηριακών σαπουνιών και αφρόλουτρων προχώρησε η ανώτατη υγειονομική Αρχή των ΗΠΑ, με το σκεπτικό ότι ενέχουν δυνητικούς κινδύνους για την υγεία δίχως να παρέχουν οφέλη.

Η απαγόρευση αφορά τα σαπούνια και τα αφρόλουτρα που περιέχουν 19 ενεργά συστατικά, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται τα δύο ευρύτερα χρησιμοποιούμενα, η τρικλοζάνη και η τρικλοκαρβάνη.

Όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA), οι εταιρείες δεν θα μπορούν πλέον να πωλούν αντισηπτικά προϊόντα για πλύσιμο των χεριών και του σώματος με αυτά τα συστατικά διότι δεν απέδειξαν την ασφάλειά τους για μακροχρόνια καθημερινή χρήση.

Επιπλέον, δεν απέδειξαν ούτε ότι είναι πιο αποτελεσματικά από το πλύσιμο με απλό σαπούνι και νερό όσον αφορά την πρόληψη των ασθενειών και την αποτροπή εξάπλωσης των λοιμώξεων.

«Τα περισσότερα καταναλωτικά προϊόντα που διατίθενται ως “αντιβακτηριακά” ή “αντιμικροβιακά” περιέχουν τουλάχιστον ένα από τα αντιβακτηριακά συστατικά που περιλαμβάνονται στην τελική γνωμοδότησή μας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η δρ Τερίζα Μισέλ, διευθύντρια του Τομέος Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμακευτικών Προϊόντων του Κέντρου Φαρμακευτικής Αξιολόγησης & Έρευνας (CDER) της FDA.

Η δρ Μισέλ πρόσθεσε πως στις ΗΠΑ πωλούνται περισσότερα από 2.100 διαφορετικά αντιβακτηριακά σαπούνια, που αντιπροσωπεύουν το περίπου 40% της συνολικής αγοράς σαπουνιών.

Όπως εξήγησε, η FDA προχώρησε στην απαγόρευση λόγω των ανησυχιών ότι τα αντιβακτηριακά σαπούνια συμβάλλουν στο πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής που έχει λάβει ιδιαίτερα απειλητικές διαστάσεις σε όλο τον κόσμο.

Μόνο στις ΗΠΑ, τουλάχιστον 2 εκατομμύρια άνθρωποι μολύνονται κάθε χρόνο από κάποιο ανθεκτικό μικρόβιο και τουλάχιστον 23.000 από αυτούς χάνουν τη ζωή τους, σύμφωνα με στοιχεία των αμερικανικών ομοσπονδιακών Κέντρων Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) που εδρεύουν στην Ατλάντα.

Η FDA σημειώνει ότι υπάρχουν και άλλες ανησυχίες που αφορούν την μακροχρόνια χρήση των απαγορευμένων αντιβακτηριακών συστατικών.

Πρόσφατες μελέτες, λ.χ, έδειξαν ότι η τρικλοζάνη μπορεί να επηρεάζει τον θυρεοειδή και το ορμονικό σύστημα, γεγονός που θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην υγεία.

Ποια προϊόντα αφορά

Η τρικλοζάνη χρησιμοποιείται συχνότερα στα υγρά σαπούνια και η τρικλοκαρβάνη στα σαπούνια σε μορφή μπάρας, κατά την δρα Μισέλ.

Η FDA διευκρινίζει στην απόφασή της, η οποία είναι η τελική γνωμοδότησή της επί του θέματος, ότι η απαγόρευση αφορά τα αντισηπτικά, αντιβακτηριακά προϊόντα πλυσίματος που προορίζονται για χρήση με νερό και ξεβγάζονται στη συνέχεια.

Αντιθέτως, δεν αφορά τα αντισηπτικά πανάκια και τα τζελ καθαρισμού των χεριών, ούτε τα αντισηπτικά που χρησιμοποιούνται στους χώρους υγειονομικής περίθαλψης.

«Οι καταναλωτές μπορεί να πιστεύουν ότι τα αντιβακτηριακά σαπούνια είναι πιο αποτελεσματικά στην πρόληψη της εξάπλωσης των μικροβίων, αλλά δεν έχουμε καμία επιστημονική απόδειξη ότι είναι καλύτερα από το πλύσιμο με απλό σαπούνι και νερό», δήλωσε η δρ Τζάνετ Γούντκοκ, διευθύντρια του CDER.

«Στην πραγματικότητα, ορισμένα στοιχεία υποδηλώνουν ότι τα αντιβακτηριακά συστατικά μπορεί μακροπρόθεσμα να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό».

Απλό σαπούνι και τρεχούμενο νερό

Η δρ Μισέλ συνέστησε στο κοινό να πλένει συχνά και καλά τα χέρια του με απλό σαπούνι και τρεχούμενο νερό «για να αποφύγει τη νόσηση και τη διασπορά μικροβίων, ιδιαίτερα με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς».

Και πρόσθεσε πως αν δεν υπάρχει σαπούνι και τρεχούμενο νερό, μπορεί κανείς να καθαρίσει τα χέρια του με απολυμαντικά με βάση το αλκοόλ που θα έχουν όμως περιεκτικότητα σε αλκοόλη τουλάχιστον 60%.

Οι κατασκευαστές των αντισηπτικών σαπουνιών έχουν στη διάθεσή τους ένα έτος για να συμμορφωθούν με την απαγόρευση, αν και αρκετές εταιρείες έχουν ήδη αρχίσει να αντικαθιστούν τα ενεργά συστατικά των προϊόντων τους αφού οι σχετικές συζητήσεις άρχισαν το 2013.

Πηγή: tanea.gr
Ρώσοι δημιουργούν την εφαρμογή #Είμαι Έλληνας -Για τους φιλέλληνες ανά τον κόσμο
Είμαι Έλληνας δηλώνει στα ρωσικά το νέο μέσο κοινωνικής δικτύωσης που έκανε την εμφάνισή του τον περασμένο μήνα στη Μόσχα.
Εμπνευστής και δημιουργός της νέας πλατφόρμας επικοινωνίας των Ελλήνων και των φιλελλήνων ανά τον κόσμο, είναι ο 34χρονος Γιάννης Πολίτοφ, ηθοποιός, σκηνοθέτης και performer, που ζει και εργάζεται στη Μόσχα και «εγκέφαλος» και προγραμματιστής του νέου μέσου, ο 37χρονος Ίγκορ Πετρένκο.
Ποια ήταν όμως η αφορμή και, παράλληλα, η έμπνευση που οδήγησε τους δύο νέους στην υλοποίηση αυτής της ιδέας;
«Φιλοδοξούμε να φέρουμε κοντά τους Έλληνες που "σκορπίστηκαν" σε όλον τον πλανήτη και έχουν την επιθυμία να επικοινωνήσουν μεταξύ τους» υπογράμμισε ο κ. Πετρένκο, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο ίδιος, μιλώντας άπταιστα και όχι σπαστά ελληνικά, αφού όταν ήταν μικρός πέρασε ένα μεγάλο διάστημα της ζωής του στην Ελλάδα, σημείωσε ότι χρειάστηκε ένας χρόνος σκληρής και δημιουργικής δουλειάς προκειμένου το yagrek να πάρει «σάρκα και οστά».
Για την ίδια ιδέα, το yagrek, είχε μιλήσει πριν ένα χρόνο, τον Δεκαπενταύγουστο και ο Γιάννης Πολίτοφ, αναπτύσσοντας το «όραμά» του για τη δημιουργία μιας πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης για τους Έλληνες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, αλλά και για τον απανταχού Ελληνισμό.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Πολίτοφ υπογράμμισε ότι πίσω από το yagrek υπάρχει η αγάπη του ιδίου και του Ίγκορ, καθώς -όπως τόνισε- δεν υπήρξε κρατική ή ιδιωτική χρηματοδότηση.
Ο ίδιος σημείωσε πως το yagrek είναι το «αριστούργημα» της ζωής του, αφού, όπως είπε, σ' αυτό μετουσιώνεται το όνειρό του να γίνουν όλοι οι Έλληνες «μία παρέα, να γνωρίζονται και να επικοινωνούν, να έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν σε διάφορους τομείς».
Στο yagrek, ελληνικής καταγωγής νέοι μπορούν να γνωριστούν, να ανταλλάξουν απόψεις, να μάθουν ο ένας για τη ζωή του άλλου, να δουν πως ο Ελληνισμός δεν χάνεται ποτέ, είπε ο κ. Πολίτοφ.
Τι είναι το yagrek
Το yagrek είναι μια εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης, όπου μπορεί κανείς να επικοινωνήσει σε έξι γλώσσες (ρωσική, ελληνική, γερμανική, αγγλική, ισπανική και πορτογαλική).
Το yagrek συνδέει τους χρήστες με τους φίλους τους και με άλλα άτομα που δουλεύουν, σπουδάζουν και ταξιδεύουν. Η χρήση του yagrek περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα αναρτήσεων με οπτικοακουστικό υλικό και με κείμενο.


Να ενισχύσει την παρουσία της στο χώρο των video games, είναι αποφασισμένη η Microsoft, όπως μαρτυρούν οι τελευταίες κινήσεις της. Πρόσφατα μάλιστα, η εταιρεία εξαγόρασε την Beam, μια υπηρεσία για live game streaming.

Αυτό που καθιστά την Beam ξεχωριστή έναντι του ανταγωνισμού, είναι ότι έχει τη δυνατότητα να παρέχει περιεχόμενο ζωντανά με εξαιρετικά χαμηλό latency, επιτρέποντας ουσιαστικά στους θεατές να αλληλεπιδρούν με τον εκάστοτε streamer, αφού θα μπορούν να δουν σε πραγματικό χρόνο τις απειλές που αντιμετωπίζει in-game και να τον προειδοποιήσουν, ή να τον συμβουλεύσουν για τις επόμενες κινήσεις του.

Ουσιαστικά, με τη λύση της Beam το live game streaming μπορεί να αποκτήσει μια διευρυμένη κοινωνική διάσταση, που μέχρι σήμερα δεν έχουμε ξαναδεί.

Όπως φαντάζεστε οι περισσότερο... μυημένοι, με αυτή την εξαγορά η Microsoft εστιάζει στο οικοσύστημα του Xbox, οπότε δεν είναι απίθανο το Beam να ενσωματωθεί σε κάποιο μελλοντικό update του software της κονσόλας, αλλά να έρθει και στα PC που τρέχουν Windows 10.

Φυσικά, τη συγκεκριμένη τεχνολογία δεν αποκλείεται να δανειστεί τελικά και το σύστημα “Play Anywhere”, που επιτρέπει σε κατόχους παιχνιδομηχανών Xbox One και PC με Windows να παίζουν κοινούς τίτλους και στα δύο συστήματα, άσχετα με το που τους αγόρασαν αρχικά.

Πηγή: e-pcmag.gr



- Έφτασαν τα 90 δισ. Ευρώ τα ληξιπρόθεσμα στο Δημόσιο
- Φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ τσακίζουν τους φορολογούμενους
- Προστέθηκαν 125.000 οφειλέτες και πλέον χρωστάει ο ένας στους δύο Έλληνες
- Τρόμος στο οικονομικό επιτελείο για τα έσοδα
- Άμεσος ο κίνδυνος ενεργοποίησης του κόφτη σε δαπάνες, μισθούς και συντάξεις


Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Η μαύρη τρύπα διευρύνεται και στα παλιά χρέη έρχονται να προστεθούν και νέα. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο έφτασαν τα 90 δισ. και στη μαύρη λίστα των οφειλετών προστέθηκαν ακόμη 125.000 άτομα και αυτό χωρίς να αναλογιστεί κανείς τον ΕΝΦΙΑ που θα έρθει μέσα στον Σεπτέμβριο να προστεθεί στον φόρο εισοδήματος προσθέτοντας και νέους οφειλέτες στον μακρύ κατάλογο.

Για το οικονομικό επιτελείο κρίσιμος θεωρείται ο Σεπτέμβριος για την πορεί των εσόδων καθώς οι δύο προηγούμενοι μήνες, Ιούλιος – Αύγουστος είχαν άσχημα αποτελέσματα με αποτέλεσμα η μαύρη τρύπα να διευρυνθεί κατά 450 εκατομμύρια ευρώ.
Ο κίνδυνος πλέον ο κόφτης στον οποίο επέμεναν μέχρι την ύστατη ώρα οι δανειστές και τελικά αποδέχθηκε η κυβέρνηση να ενεργοποιηθεί την ερχόμενη Άνοιξη είναι ορατός.
Η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων φαίνεται ότι έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όριά της και έτσι ο φόβος “αστοχίας” στα έσοδα φέρνει ήδη τις πρώτες σκέψεις για πρόωρες περικοπές, τουλάχιστον σε επίπεδο δαπανών έτσι ώστε να υπάρξει ένα “μάζεμα” με στόχο την ερχόμενη Άνοιξη να μην πειραχτούν, εν νέου, μισθοί και συντάξεις, κυρίως σε ό,τι αφορά στο Δημόσιο.
Οι φόροι που έμειναν απλήρωτοι τον προηγούμενο μήνα ανήλθαν σε 811 εκατ. ευρώ ανεβάζοντας το ύψος των «φρέσκων» ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 7,618 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους. Τον ίδιο μήνα, στην λίστα των οφειλετών προστέθηκαν ακόμη 125.590 άτομα καθώς από 4.003.372 που ήταν τον Ιούνιο έφθασαν σε 4.128.962 άτομο στο τέλος Ιουλίου.

Τα δεδομένα με αριθμούς:

Συνολικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία (παλαιές και νέες) έσπασαν το «φράγμα» των 90 δισ. ευρώ και ανήλθαν σε 90,42 δισ. ευρώ.
Η αύξηση των ληξιπρόθεσμων και τον Ιούλιο οδήγησε σε υστέρηση 272 εκατ. ευρώ στο φόρο εισοδήματος, καθώς χιλιάδες υπόχρεοι δεν μπόρεσαν να καταβάλουν την πρώτη δόση.
Από τα στοιχεία της ΓΓΔΕ προκύπτει ακόμα ότι:
- Από τον συνολικά οφειλόμενο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων του 1,146 δισ. ευρώ πληρώθηκαν 811 εκατ. ευρώ
- Από τα 521,5 εκατ. ευρώ των νομικών προσώπων πληρώθηκαν τα 459 εκατ. ευρώ, ενώ:
- Επί συνολικά οφειλόμενου ΦΠΑ 1,122 δισ. ευρώ αποδόθηκαν 965 εκατ. ευρώ.
Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (παλαιών και νέων) έφθασε στο τέλος Ιουλίου στα 90,5 δισ. ευρώ.
Από το συγκεκριμένο ποσό εισπράξιμα θεωρούνται περίπου 10 δισ. ευρώ, καθώς μόνο τα παλαιά χρέη των ΔΕΚΟ, δημοτικών επιχειρήσεων και πτωχευμένων εταιριών, φθάνουν τα 20 δισ. ευρώ.
Από τα παλαιά χρέη (προ 2016), από την αρχή του έτους, εισπράχθηκαν περίπου 1,674 δισ. ευρώ, και από τα νέα περίπου 1 δισ. ευρώ.
Την ίδια ώρα αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης όπως κατασχέσεις και πλειστηριασμούς βρίσκονται πλέον 774.282 οφειλέτες από 755.806 τον Ιούνιο, ενώ οι οφειλέτες επί των οποίων μπορούν να ληφθούν μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης έφτασαν στο 1.573.858 από 1.492.088 τον Ιούνιο.

newsit.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!