Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020

martabak

Απέχουν αρκετά από τα προφιτερόλ, τις τάρτες και τις σοκολατίνες, αλλά σε κάποια μέρη του κόσμου κάνουν θραύση. Είναι άραγε και νόστιμα ή μόνο παράξενα;

Martabak, Ινδονησία
Τα martabak είναι τηγανίτες που βρίσκει κανείς σε Ινδονησία και Μαλαισία, με γλυκιά ή αλμυρή γέμιση, μαγειρεμένες σε τηγάνι ειδικού σχήματος, με βούτυρο και διάφορα τόπινγκ, από μπανάνα και σουσάμι, μέχρι φιστίκια και σοκολάτα. Μέχρι εδώ καλά. Το βραβείο, όμως, του πιο περίεργου συνδυασμού πάει στο martabak special, που συνδυάζει τυρί και λιωμένη σοκολάτα.
Tavuk göğsü, Τουρκία
Το κοτόπουλο σίγουρα δεν είναι το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό όταν σκεφτόμαστε μια πουτίγκα, αλλά αυτή η τούρκικη… λιχουδιά το φέρνει στην εξίσωση. Το tavuk göğsü που κάποτε ήταν πολύ δημοφιλές ανάμεσα στους οθωμανούς σουλτάνους του Topkapi, φτιάχνεται με αλεύρι ρυζιού, γάλα με ζάχαρη, κανέλα και… κοτόπουλο και μαγειρεύεται σε ένα χάλκινο κατσαρολάκι. Είναι ουσιαστικά μια γλυκιά, πλούσια πουτίγκα, όχι πολύ μακριά από την κλασική στη γεύση, αφού το κοτόπουλο βράζεται, μαλακώνει και χωρίζεται στις ίνες του, προσθέτοντας μια έξτρα υφή στο πιάτο.
Aletria Doce, Πορτογαλία
Μακρινός… συγγενής της πουτίγκας ρυζιού, το γλυκό αυτό έχει παρόμοια βάση με γάλα και βανίλια, αλλά αντικαθιστά το ρύζι με νουντλς. Σερβίρεται ζεστό ή κρύο κυρίως σε χριστουγεννιάτικα πάρτι και γαρνίρεται με διάφορα σχέδια με κανέλα ή με μούρα.
Παγωτό wasabi, Ιαπωνία
Το wasabi είναι αυτή η πράσινη πάστα από ιαπωνικό χρένο που συνοδεύει το σούσι και καταναλώνεται μόνο σε πολύ μικρή ποσότητα καθώς είναι υπερβολικά καυτερή. Σίγουρα δεν θα περίμενε κανείς αυτή τη γεύση σε παγωτό, αλλά η αλήθεια είναι πως αν και «γαργαλάει» τη γλώσσα, η παγωμένη έκδοσή του είναι καλά ανεκτή και φαίνεται να αρέσει.
Αμύγδαλο-τόφου, Κίνα
Το συγκεκριμένο κινέζικο γλυκό είναι δημοφιλές σε όλη τη χώρα, σε Χονγκ Κονγκ, Ταϊβάν και Σιγκαπούρη, και πρόκειται για μια ακόμη πουτίγκα που παρασκευάζεται με γάλα αμυγδάλου, άγαρ και ζάχαρη, δίνοντας ένα απαλό, ζελοειδές αποτέλεσμα. Υπάρχει στο μενού πολλών εστιατορίων, ενώ κυκλοφορεί και σε μείγμα σκόνης για να το φτιάξει κάποιος στο σπίτι.

Crème de Abacate, Βραζιλία
Στη βόρεια Αμερική, τα αβοκάντο είναι πολύ διαδεδομένα, κυρίως στη σαλάτα, σε γουακαμόλε, σε σάντουιτς κ.ο.κ. Στα νότια της ηπείρου, όμως, πρωταγωνιστεί και σε επιδόρπια, σε παγωτά, smoothies κ.ο.κ. Ο πιο νόστιμος τρόπος να το απολαύσει κάποιος, όμως, είναι ως κρέμα αβοκάντο, που φτιάχνεται με πολτοποιημένα αβοκάντο, συμπυκνωμένο γάλα και φρέσκο χυμό lime. Η κρέμα αυτή σερβίρεται είτε σκέτη, συνήθως κρύα με θρυμματισμένους ξηρούς καρπούς, είτε χρησιμοποιείται σε κέικ και γλυκά.
Η Κάμερον Ντίαζ σε πρεμιέρα ταινίας στη Γερμανία το 2014
Τους λόγους της αποχώρησής της από την ηθοποιία και την βιομηχανία του κινηματογράφου αποκάλυψε η Κάμερον Ντίαζ. Μιλώντας σε εκπομπή της Γκουίνεθ Πάλτροου στο YouTube, η πρώην σταρ του Χόλιγουντ, η οποία διαθέτει επιχείρηση κρασιού, επεσήμανε ότι βρήκε “ειρήνη” όταν εγκατέλειψε την υποκριτική.
"Απλώς αποφάσισα ότι ήθελα διαφορετικά πράγματα από τη ζωή μου. Πάλευα σκληρά για τόσο καιρό, δουλεύοντας, φτιάχνοντας ταινίες και είναι κουραστικό" είπε η Ντίαζ. "Δεν έκανα πραγματικά χώρο για την προσωπική μου ζωή."
Η 47χρονη Ντίαζ προτάθηκε για τέσσερις Χρυσές Σφαίρες κατά τη διάρκεια της 20ετούς καριέρας της από το 1994-2014. Έγινε διάσημη από τους ρόλους της στο "The Mask" (1994), "There Something About Mary" (1998) και "Vanilla Sky" (2001).
Όταν ρωτήθηκε πώς είναι να φεύγεις από μια επιτυχημένη κινηματογραφική καριέρα, απάντησε: "Ειρήνη. Έχω μια ειρήνη στην ψυχή μου." Πρόσθεσε: «Τελικά φρόντισα τον εαυτό μου».
Η πρώην ηθοποιός είπε ότι αποφάσισε να επικεντρωθεί πραγματικά στις σχέσεις της με την οικογένεια και τους φίλους της αφού για πολλά χρόνια είχε παραδώσει τον έλεγχο ορισμένων πτυχών της ζωής της σε άλλους ανθρώπους.
«Όταν δημιουργείς μια ταινία, είναι μια τέλεια δικαιολογία. Είσαι εκεί για 12 ώρες την ημέρα για μήνες και δεν έχεις χρόνο για οτιδήποτε άλλο. Οι ηθοποιοί είναι φυλακισμένοι», είπε.
Η Ντίαζ είπε ότι ποτέ δεν ένιωθε άνετα με μια τέτοια ζωή και έπρεπε να αναλάβει την ευθύνη μετά την απόφασή της αποσυρθεί.
Αποφάσισε να γίνει «αυτάρκης» και να αποδείξει ότι μπορούσε να φροντίσει τον εαυτό της ως ενήλικας, «βάζοντας όλα τα κομμάτια της ζωής μου μαζί με τον τρόπο που ήθελα να είναι, όχι πώς σκέφτονταν άλλοι ότι πρέπει να είναι”.
Η Ντίαζ έχει κυκλοφορήσει δύο βιβλία και παντρεύτηκε τον τραγουδιστή των Good Charlotte Μπέντζι Μάντεν το 2015. Το ζευγάρι ανακοίνωσε πριν λίγους μήνες τη γέννηση της κόρης τους Ράντιξ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του OPEN TV, η Άγκυρα ενημέρωσε την Αθήνα ότι από πλευράς της ματαιώνονται, προς το παρόν, οι διερευνητικές επαφές που ήταν να ξεκινήσουν τη Δευτέρα 24 Αυγούστου, αντιδρώντας με αυτό τον τρόπο στην συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για την ΑΟΖ και την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.
Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών η οποία τόνιζε ότι η ελληνική συμφωνία είναι «ανύπαρκτη».
«Δεν υπάρχει θαλάσσιο σύνορο ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Αίγυπτο. Για την Τουρκία είναι ανύπαρκτη η δήθεν συμφωνία καθορισμού περιοχών θαλάσσιας ευθύνης που ανακοινώθηκε πως υπογράφηκε σήμερα. Αυτή η άποψη μας να γίνει γνωστή και στο μέτωπο και στο τραπέζι».
«Η δήθεν περιοχή ευθύνης βρίσκεται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας που έχει δηλωθεί στα Ηνωμένα Έθνη. Η Αίγυπτος που απεμπόλησε περιοχή 11.500 τετρ. Χιλιομέτρων με τη συμφωνία που υπέγραψε με την Ελληνοκυπριακή Δικοίκηση το 2003 τώρα με την δήθεν συμφωνία που υπέγραψε με την Ελλάδα χάνει περιοχές θαλάσσιες ευθύνης. Με τη συμφωνία αυτή επιχειρείται να σφετεριστούν και τα δικαιώματα της Λιβύης», καταλήγει η ανακοίνωση.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!