Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017


Το νηστίσιμο φαγοπότι της Δευτέρας ξεκινάει σε πολλά ελληνικά νοικοκυριά. Από το τραπέζι δε λείπουν βέβαια ο ταραμάς, ο χαλβάς, οι λαγάνες και πολλά άλλα νηστίσιμα φαγητά. Εκτός όμως από το παραδοσιακό τραπέζι, με αφορμή την Καθαρά Δευτέρα αναβιώνουν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας ήθη και έθιμα, από τα οποία, μερικά είναι διαδεδομένα σε όλη την Ελλάδα, όπως το πέταγμα του χαρταετού, ενώ άλλα τελούνται σε ορισμένες μόνο περιοχές.
Λίγα λόγια για την Καθαρά Δευτέρα


Με την Καθαρά Δευτέρα ξεκινά η Σαρακοστή για την Ορθόδοξη εκκλησία, ενώ ταυτόχρονα σημάνει το τέλος της Αποκριάς. Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι από τον χριστιανικό λαό και σημαίνει πνευματική και σωματική “κάθαρση”. Επίσης, μια άλλη εκδοχή είναι πως ονομάστηκε έτσι επειδή οι νοικοκυρές καθάριζαν τα σκεύη τους όλη μέρα από το φαγοπότι της αποκριάς. Είναι μέρα νηστείας αλλά και μέρα αργίας για τους Χριστιανούς. Η νηστεία διαρκεί για 40 μέρες, όσες ήταν και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο.
Από παλιά η Καθαρή Δευτέρα, πέρασε στην συνείδηση του λαού, σαν μέρα καθαρμού. Οι βυζαντινοί, την Καθαρή Δευτέρα την ονόμαζαν Απόθεση -Απόδοση, και τελούσαν δρώμενα. Τραγουδούσαν σχετικά άσματα, από τα οποία έχουν σωθεί μικρά μέρη μέχρι στις μέρες μας. «Ίδε το έαρ το καλόν πάλιν επανατέλλει, φέρον υγείαν και χαρά και την ευημερίαν».
Τα Κούλουμα
Κούλουμα ονομάζεται η καθαροδευτεριάτικη έξοδος στην εξοχή και το πέταγμα του αετού.
Παρέες βγαίνουν στην εξοχή, παίρνοντας μαζί τους νηστίσιμα φαγητά, και το ρίχνουν στην διασκέδαση και τον χορό. Τα κούλουμα από τόπο σε τόπο γιορτάζονται διαφορετικά, με διάφορες εκδηλώσεις. Παντού όμως επικρατεί κέφι, χορός και τραγούδι.
Τα Κούλουμα μπορεί να έχουν ρίζες στην Αθήνα, ωστόσο οι εορτασμοί γίνονται σε όλη την Ελλάδα.
Ετυμολογικά για την λέξη «Κούλουμα» υπάρχουν πολλές εκδοχές ως προς την προέλευση και τη ερμηνεία. Ο πατέρας της ελληνικής λαογραφίας, Νικόλαος Πολίτης, υποστηρίζει ότι η λέξη προέρχεται από το λατινικό «cuuiulus», που σημαίνει αφθονία, αλλά και τέλος. Τα κούλουμα εκφράζουν, δηλαδή, τον επίλογο της Αποκριάς και παράλληλα την έναρξη της περιόδου της Σαρακοστής (σαράντα ημέρες για το Πάσχα).
Μια άλλη εξίσου πιθανή θεωρία θέλει τα κούλουμα να προέρχονται από την, επίσης λατινική, λέξη «columna» –που σημαίνει κίονας, κολώνα– κι αυτό γιατί οι Αθηναίοι συνήθιζαν να γιορτάζουν την Καθαρή Δευτέρα στις «κολώνες», δηλαδή στις Στήλες του Ολυμπίου Διός, χωρίς φυσικά να ξεχνούν να πάρουν μαζί τους το χάρτινο σύνεργο του υπαίθριου παιχνιδιού, που τελικά επικράτησε ως έθιμο.
Το πέταγμα του χαρταετού
Ο χαρταετός έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα. Τον 4ο αιώνα π.Χ., ο μαθηματικός και αρχιμηχανικός Αρχύτας (440-360 π.Χ.), από τον Τάραντα της Νότιας Ιταλίας, καλός φίλος του Πλάτωνα και οπαδός του Πυθαγόρα, χρησιμοποίησε στην αεροδυναμική του τον χαρταετό και λέγεται ότι ήταν ο εφευρέτης του.
Και το 1752, ο Βενιαμίν Φραγκλίνος, διαπίστωσε με την βοήθεια ενός αετού, τον ηλεκτρισμό της ατμόσφαιρας και έφτιαξε το αλεξικέραυνο.
Επίσης οι χαρταετοί ήταν κομμάτι της πίστης των λαών της ανατολής. Οι λαοί αυτοί στόλιζαν τους χαρταετούς με ευχές και επιθυμίες, και πετώντας τους τις έστελναν όσο πιο κοντά μπορούσαν στο θεό.
Μια πιθανή εξήγηση για το πέταγμα του χαρταετού είναι ότι συμβολίζει την ανάγκη του ανθρώπου για εξύψωση πνευματική και ψυχική.
Το βλέμμα είναι στραμμένο στον ουρανό και το σκίρτημα χαράς που νιώθουμε, όταν καταφέρνουμε να τον δούμε να πετάει ψηλά, είναι πολύ μεγάλο.
Ίσως γιατί κατά βάθος ευχόμαστε να μπορούσαμε να βρεθούμε κι εμείς μαζί του εκεί ψηλά.
Παρακάτω παρουσιάζονται χαρακτηριστικά έθιμα της Καθαρά Δευτέρας σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας:
Βόνιτσα, το έθιμο του “Αχυρένιου Γληγοράκη”
Ο Γληγοράκης λέγεται ότι ήταν ψαράς και απαρνήθηκε τη θάλασσα ψάχνοντας τη μοίρα του στη στεριά. Οι σημερινοί ψαράδες της Βόνιτσας καταδικάζουν αυτήν του την πράξη και κάθε τέτοια μέρα τον τιμωρούν. Φτιάχνοντας λοιπόν έναν αχυρένιο ψαρά, τον δένουν σ’ ένα γάιδαρο και τον γυρνούν σε όλο το χωριό. Όσο περνά η μέρα στήνουν μεγάλο γλέντι με τραγούδι και χορό και στη συνέχεια ρίχνουν τον καημένο τον Γληγοράκη σε μια βάρκα που φλέγεται στ’ ανοιχτά.

Ο “Βλάχικος Γάμος” της Θήβας
Το έθιμο αυτό χρονολογείται από το 1830 και έχει να κάνει με τα προξενιά που γίνονταν τότε. Σήμερα πραγματοποιείται παραδοσιακά με το ξύρισμα του γαμπρού και το στόλισμα της νύφης η οποία στην πραγματικότητα είναι άνδρας! Παράλληλα όλοι οι παρευρισκόμενοι γιορτάζουν τα Κούλουμα με σατιρικά τραγούδια και πολύ χορό.


Το έθιμο των Μουντζούρηδων στον Πολύσιτο της Βιστωνίδας.
Εδώ η προετοιμασία ξεκινά από την προηγούμενη μέρα με την παρασκευή της παραδοσιακής Λαγάνας και το βράσιμο της φασολάδας από τις γυναίκες του χωριού, για να προσφέρουν στους επισκέπτες τους την επόμενη μέρα. Τους επισκέπτες τους περιμένει μια έκπληξη, αφού τους υποδέχονται δύο μεταμφιεσμένοι οι οποίοι προσπαθούν να τους μουντζουρώσουν με την καπνιά από το καζάνι που έβραζε η φασολάδα έτσι ώστε όλοι να γιορτάσουν την Καθαρή Δευτέρα μασκαρεμένοι!

Το έθιμο του “Αγά” στα Μεστά της Χίου.
Το έθιμο του Αγά έχει ρίζες από την Τουρκοκρατία και μέχρι σήμερα είναι το ίδιο διασκεδαστικό την ημέρα της Καθαρής Δευτέρας. Ο Αγάς εισβάλει στο χωριό με τη συνοδεία του και παίρνει θέση στην κεντρική πλατεία. Εκεί μαζεύεται ο κόσμος όπου “δικάζεται” για διάφορα παραπτώματα που του καταλογίζονται και πληρώνει το ανάλογο πρόστιμο! Από αυτή τη διαδικασία δε γλιτώνει κανείς από τους παρευρισκόμενους. Τα χρήματα που μαζεύονται από τα υποτιθέμενα πρόστιμα καταλήγουν στο ταμείο του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού. Ένα πρωτότυπο έθιμο με πολύ χιούμορ και κοινωφελές έργο παράλληλα.

Το «ξάρτυσμα» στον Πόρο
Στον Πόρο συναντάμε το «ξάρτυσμα», το καθάρισμα δηλαδή των μαγειρικών σκευών από τα λίπη και τα υπολείμματα από το φαγοπότι της αποκριάς.
Ο Μπέης στην Αλεξανδρούπολη
Στην Αλεξανδρούπολη, ένας κάτοικος μεταμφιέζεται σε Μπέη και περιδιαβαίνει την πόλη μοιράζοντας ευχές για το καλό.
Ο χορός των Παπάδων στην Κέρκυρα
Σε πολλά χωριά της Κέρκυρας αναβιώνει ο παραδοσιακός χορός των Παπάδων. Το χορό σέρνουν πρώτοι οι παπάδες και ακολουθούν οι γέροντες του χωριού.

Το «δικαστήριο» στην Κάρπαθο
Στο Λαϊκό Δικαστήριο Ανήθικων Πράξεων στην Κάρπαθο ανταλλάσσονται απρεπείς χειρονομίες μεταξύ των θεατών, και γι’ αυτό οδηγούνται στο «δικαστήριο» από τους Τζαφιέδες (χωροφύλακες), προς απονομή δικαιοσύνης από τους σεβάσμιους του νησιού.

Τα αλευρομουτζουρώματα στο Γαλαξίδι
Το έθιμο του αλευρομουτζουρώματος συναντάμε στο Γαλαξίδι, με τους καρναβαλιστές να χορεύουν κυκλωτούς χορούς αλευρωμένοι και μουτζουρωμένοι!

Το «γαϊτανάκι»
Σε όλη σχεδόν την Ελλάδα –και σε διάφορες παραλλαγές– το χορευτικό δρώμενο, το λεγόμενο Γαϊτανάκι, έθιμο που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, ξεσηκώνει μικρούς και μεγάλους.


Του Κουτρούλη ο Γάμος στη Μεθώνη
Η αναβίωση ενός πραγματικού γάμου που άφησε εποχή κατά τον 14ο αιώνα– συντελείται κάθε Καθαροδευτέρα με έντονη σατυρική διάθεση και πειράγματα για τη νύφη.


Αγροτικό καρναβάλι στη Νέδουσα
Η αναβίωση ενός αγροτικού καρναβαλιού στη Νέδουσα, στη νότια Πελοπόννησο, όπου οι επισκέπτες συμμετέχουν ενεργά σε ένα αρχαίο τελετουργικό για ευημερία και γονιμότητα.
6 λάθη που μας ασχημαίνουν
Στη καθημερινότητα μας κάνουμε μικρές αδέξιες κινήσεις που επιφέρουν άσχημα αποτέλεσματα στην επιδερμίδα και την εμφάνισή μας.
Δείτε μερικά καθημερινά λάθη που πρέπει να αποφύγετε:1. Κοιμάστε από την μια πλευρά
Αρκετοί κατά τη διάρκεια του ύπνου τους επιλέγουν να κοιμηθούν στο πλάι είτε αριστερά είτε δεξιά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η επιδερμίδα να «τσαλακώνεται» και με την πάροδο του χρόνου να δημιουργούνται κάθετες ρυτίδες στη συγκεκριμένη… πλευρά αυτή του προσώπου που συνηθίζετε να κοιμάστε. Τι να κάνετε: Οι ρυτίδες αυτές εμφανίζονται και στους άντρες και η καλύτερη λύση είναι να αλλάξετε συνήθειες στον ύπνο. Δοκιμάστε να κοιμάστε ανάσκελα.
2. Γλείφετε τα χείλη σας
Όταν κάνει κρύο πολλοί γλύφουν τα χείλη τους με σκοπό να τα ενυδατώσουν. Αυτό όμως που καταφέρνουν στην πραγματικότητα είναι να τα αφυδατώσουν περισσότερο, αφού όταν εξατμιστεί το σάλιο θα προκαλέσει μεγαλύτερη ξηρότητα στα χείλη και επομένως εμφανή σκασίματα, κοκκινίλες, ακόμη και πληγές. Τι να κάνετε: Ενυδατώνετε συχνά τα χείλη σας με κάποιο προϊόν του εμπορίου ή προστατεύστε το από το κρύο βάζοντας λίγη βαζελίνη. Ένα τρικ που μπορείτε να κάνετε, αν είστε γυναίκα, είναι να φοράτε ένα έντονο χρώμα κραγιόν που θα σας αποτρέπει να γλείφετε τα χείλη σας για να μη λερωθείτε.
3. Λάθος διατροφή και…μηδενική γυμναστική
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η εργασία, η οικογένεια, αλλά και οι υποχρεώσεις που έχει καθημερινά μια γυναίκα δε της αφήνουν καθόλου ελεύθερο χρόνο για γυμναστική και η διατροφή πολλές φορές δεν είναι η σωστή. Κυτταρίτιδα, τοπικό πάχος και ταλαιπωρημένο δέρμα είναι άμεσα συνδεδεμένα με τη διατροφή και την απουσία γυμναστικής. Τι να κάνετε: Καταναλώστε περισσότερα φρούτα, φρουτοχυμούς λαχανικά και πίνετε 7-8 ποτήρια νερό την ημέρα. Αποφύγετε τη μεγάλη κατανάλωση γλυκών, αλκοολούχων ποτών και ζωικών λιπαρών. Αν δεν προλαβαίνετε να πάτε γυμναστήριο περπατήσετε με γοργό ρυθμό μέχρι το σούπερ μάρκετ ή το γραφείο και κάντε τις δουλειές του σπιτιού.
4. Σπάτε τα σπυράκια
Μια κακή συνήθεια που κάνουν όλες οι γυναίκες είναι να σπάνε σπυράκια ή να βγάζουν μαύρα στίγματα από μόνες τους. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ζημιά στην επιδερμίδα και ορισμένες φορές ακόμη και να αφήσει σημάδι. Δεν είναι σπάνιο μάλιστα στην προσπάθεια της μια γυναίκα να σπάσει ένα σπυρί. Λίγες ώρες όμως μετά μπορεί να προκληθεί μια λοίμωξη ή φλεγμονώδης αντίδραση με αποτέλεσμα να διπλασιαστεί το μέγεθος του σπυριού. Τι να κάνετε: Βάλτε στο σπυράκι μια ειδική λοσιόν και κάντε υπομονή 2 ημέρες ώσπου να μειωθεί τόσο που δε θα φαίνεται. Μια άλλη λύση είναι να βάλετε κάποιο concealer που περιέχει δραστική ουσία κατά των σπυριών. Με αυτόν τον τρόπο θα καλύπτετε το σπυράκι αλλά και θα το θεραπεύετε παράλληλα.
5. Δεν κοιμάστε στη 1.00 το πρωί
Ο σωστός ύπνος είναι αυτός που γίνεται χωρίς καταχρήσεις λίγο πριν την κατάκλιση (αλκοόλ, πικάντικα φαγητά…) και είναι επαρκής για τις ανάγκες του οργανισμού. Η έλλειψη ύπνου ή ο κακός ύπνος εκτός από κούραση προκαλεί μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια, τονίζει τις ρυτίδες και κάνει το δέρμα ωχρό. Τι να κάνετε: Με τον ύπνο ο οργανισμός ανανεώνει τα κύτταρα του δέρματος γι’ αυτό θα πρέπει να κοιμάστε 6-8 ώρες την ημέρα. Πολλοί επιστήμονες μάλιστα υποστηρίζουν ότι στη 1.00 το πρωί και ενώ κοιμάστε είναι η ώρα που γίνεται ο μεγαλύτερος πολλαπλασιασμός κυττάρων του δέρματος. Μήπως απόψε να κοιμηθείτε πριν τη 1.00;
6. Καπνίζετε χωρίς να βλέπετε τις συνέπειες…
Το τσιγάρο πέρα από τις καταστροφικές συνέπειες που έχει στην υγεία προκαλεί τεράστια προβλήματα και στην εμφάνιση σας. Οι συνέπειες στην επιδερμίδα δε φαίνονται αμέσως, αλλά μετά από χρόνια καπνίσματος, τότε δηλαδή που η ζημιά θα έχει γίνει. Μπορεί να έχετε μια τέλεια επιδερμίδα, παρότι καπνίζετε, αλλά αυτό πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι προσωρινό…Το τσιγάρο προκαλεί ζημιά στο κολλαγόνο που είναι υπεύθυνο για την ελαστικότητα της επιδερμίδας και οι ρυτίδες γύρω από το στόμα γίνονται έντονες.
Με το κάπνισμα προκαλείται αγγειοσύσπαση με αποτέλεσμα να μειώνεται η ροή αίματος στα αγγεία της επιδερμίδας και έτσι το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά που φτάνουν σε αυτή να είναι ελάχιστα. Τι να κάνετε: Κόψτε άμεσα το τσιγάρο, είτε μόνοι σας είτε με εναλλακτικούς τρόπους (βελονισμός, ομοιοπαθητική), είτε με τη βοήθεια κάποιων προγραμμάτων που υπάρχουν σε ορισμένα νοσοκομεία. Παράλληλα χρησιμοποιήστε σε καθημερινή βάση αντιοξειδωτικές κρέμες( βιταμίνη C) για να μειώσετε τις συνέπειες του καπνίσματος.
4+1 έρευνες για το σeξ που μας έκαναν εντύπωσηο σeξ εκτός από μια βιολογική ανάγκη, είναι και δραστηριότητα ευχαρίστησης και ικανοποίησης για τους ανθρώπους. Γύρω από αυτό λέγονται πολλά και σίγουρα ακόμα περισσότερα είναι αυτά που ισχύουν και που δεν θα μπορούσατε ποτέ να τα φανταστείτε.
Διαβάστε παρακάτω 5 αποδεδειγμένες αλήθειες για το σeξ, που πιθανότατα να μην είχατε ακούσει ποτέ ξανά.
1. Τα γονίδια καθορίζουν την πρώτη φορά: Και όμως, μελέτες που έγιναν σε δίδυμα τα οποία χωρίστηκαν στη γέννα και δεν είχαν μετέπειτα καμία επαφή στη ζωή τους, έδειξαν ότι αυτά έκαναν σeξ για πρώτη φορά σχεδόν στην ίδια ηλικία. Όσο απίστευτο και αν ακούγεται, τα γονίδια επηρεάζουν ακόμα και την πρώτη φορά στο σeξ.
2. Τα αντισυλληπτικά καθορίζουν τις γυναικείες επιθυμίες απέναντι στους άντρες: Μιας και στοχεύουν ακριβώς στις γυναίκες που έχουν ορμονικά θέματα, τα αντισυλληπτικά τις κάνουν να σκέφτονται περισσότερο άλλα πράγματα από το σeξ με τον σύντροφο τους, όπως η τρυφερότητα και η συντροφικότητα.
3. Πλέον γίνονται περισσότερες μελέτες πάνω στα γυναικεία αναπαραγωγικά όργανα: Πριν από περίπου 20 χρόνια ήρθε στο επίκεντρο η μελέτη του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος λόγω της ανάγκης για την αφύπνιση των γυναικών και της υγείας τους, αλλά και της πρόληψης για το καρκίνο σε συγκεκριμένα όργανα του.
4. Δυστυχώς δεν ταιριάζουν όλα τα αναπαραγωγικά όργανα: Απίστευτο και όμως αληθινό, δεν ταιριάζουν όλα τα πeη σε όλους τους κόλπους και αυτό δεν έχει να κάνει με το μέγεθος, ούτε με τη χημεία σας, αλλά πρόκειται για ένα θέμα καθαρά ανατομικό. Είναι σαν τα κομμάτια του παζλ που έχουν μια συγκεκριμένη σύνδεση. Αυτό το γεγονός φυσικά δεν αποκλείει το καλό σeξ με κάποιον.
5. Το πιο ευαίσθητο σημείο της κλειτοpίδας είναι αριστερά: Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το πάνω αριστερό σημείο της κλειτοpίδας είναι πιο ευαίσθητο και άρα μπορεί να δώσει μεγαλύτερη ικανοποίηση σε σχέση με ολόκληρη την υπόλοιπη.

 

Η Καθαρά Δευτέρα είναι η πρώτη ημέρα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, της νηστείας του Πάσχα. Από τους λαογράφους θεωρείται ο επίλογος των βακχικών εορτών της Αποκριάς, οι οποίες ουσιαστικά αρχίζουν την Τσικνοπέμπτη και τελειώνουν την Καθαρά Δευτέρα.
Σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδος την Καθαρά Δευτέρα «καθαρίζουν» ό,τι απόμεινε από τα μη νηστίσιμα φαγητά της αποκριάς, Σε άλλα μέρη της Ελλάδας, όπως π.χ. στην Ήπειρο, οι νοικοκυρές καθαρίζουν τις κατσαρόλες και όλα τα χάλκινα σκεύη από τα λίπη της αποκριάς με ζεστό σταχτόνερο μέχρι ν’ αστράψουν και βάφουν άσπρα τα πεζοδρόμια.
Το πιάτο της ημέρας περιλαμβάνει νηστίσιμα, ως αποτοξίνωση από το πλούσιο φαγοπότι της Αποκριάς. Χαλβάς, ταραμάς, ελιές, πίκλες, θαλασσινά, φασολάδα, βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Τα νηστίσιμα συνοδεύονται από τη λαγάνα, ένα είδος άρτου χωρίς προζύμι, με ελλειπτικό σχήμα και πεπλατυσμένος για να ψήνεται εύκολα. Σχετικός και ο δημοτικός σατυρικός θρήνος:
Τ' ακούτε τι παράγγειλε η Καθαρή Δευτέρα;
Πεθαίν ο Κρέος, πέθανε, ψυχομαχάει ο Τύρος
σηκώνει ο Πράσος την ουρά κι ο Κρέμμυδος τα γένεια
Μπαλώστε τα σακούλια σας, τροχίστε τα λεπίδια
και στον τρανό τον πλάτανο, να μάσουμε στεκούλια.
Ο εορτασμός της Καθαράς Δευτέρας στις εξοχές λέγεται Κούλουμα. Η ετυμολογία της λέξης έχει λατινική (κολούμνα=κολώνα ή κούμουλους=σωρός, κορυφή) ή αλβανική προέλευση (κόλουμ=καθαρός). Στον Δήμο Αθηναίων τα Κούλουμα γιορτάζονται στον Λόφο του Φιλοππάπου, όπως και σε πολλούς Δήμους της χώρας, με προσφορά φασολάδας και νηστίσιμων στους δημότες.
Απαραίτητο συμπλήρωμα της Καθαράς Δευτέρας αποτελεί το πέταγμα του χαρταετού, με τα ποικίλα χρώματα και σχέδια, από μικρούς και μεγάλους, πιθανόν για να πετάξουν μακριά κάθε έγνοια του χειμώνα, μια και μπαίνει η άνοιξη και όλα, τουλάχιστον στη φύση, είναι πιο χαρούμενα λόγω της ανθοφορίας και της βελτίωσης του καιρού.
Η έντονη αθυροστομία και η καυστική σάτιρα είναι από τα χαρακτηριστικά της Καθαράς Δευτέρας σε πολλούς εορτασμούς της ανά την επικράτεια:
Ο Αλευροπόλεμος στο Γαλαξίδι, είναι ένα έθιμο που διατηρείται από το 1801. Εκείνα τα χρόνια, παρόλο που το Γαλαξίδι τελούσε υπό την τουρκική κατοχή, όλοι οι κάτοικοι περίμεναν τις Αποκριές για να διασκεδάσουν και να χορέψουν σε κύκλους. Ένας κύκλος για τις γυναίκες, ένας για τους άντρες. Φορούσαν μάσκες ή απλώς έβαφαν τα πρόσωπά τους με κάρβουνο. Στη συνέχεια προστέθηκε το αλεύρι, το λουλάκι, το βερνίκι των παπουτσιών και η ώχρα.
Βλάχικος Γάμος στη Θήβα. Είναι ένα έθιμο που φθάνει στις μέρες μας περίπου από το 1830, μετά την απελευθέρωση των ορεινών περιοχών. Οι Βλάχοι, δηλαδή οι τσοπάνηδες από τη Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τη Ρούμελη, εγκατέλειψαν τότε την άγονη γη τους και βρήκαν γόνιμο έδαφος νοτιότερα. Το θέαμα είναι έξοχο, η γαμήλια πομπή πολύχρωμη, η μουσική που τη συνοδεύει (πίπιζες, νταούλια κ.ά.) εξαιρετικά ζωντανή.
Του Κουτρούλη ο Γάμος στη Μεθώνη Μεσσηνίας. Καρναβαλίστικος γάμος, που κρατάει από τον 14ο αιώνα. Στις μέρες μας, το ζευγάρι των νεονύμφων είναι δύο άντρες, που μαζί με τους συγγενείς πηγαίνουν στην πλατεία, όπου γίνεται ο γάμος με παπά και με κουμπάρο. Διαβάζεται το προικοσύμφωνο και ακολουθεί τρικούβερτο γλέντι.
Στη Μεσσήνη Μεσσηνίας γίνεται η αναπαράσταση της εκτέλεσης μιας γερόντισσας, της γριάς Συκούς, που κατά την παράδοση, κρεμάστηκε στη θέση Κρεμάλα της πόλης, με εντολή του Ιμπραήμ Πασά, επειδή είχε το θάρρος, εξηγώντας του ένα όνειρο που είχε δει, να του πει ότι η εκστρατεία του και ο ίδιος θα είχαν οικτρό τέλος από την αντίδραση και το σθένος των επαναστατημένων Ελλήνων. Μετά την αναπαράσταση, μπορεί κάθε επισκέπτης να "κρεμαστεί" από τους ψευτοδήμιους της κρεμάλας. Το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας γίνεται η παρέλαση με μαζορέτες, άρματα, μεταμφιεσμένους μικρούς και μεγάλους και χορευτικά συγκροτήματα.
Μπουρανί στον Τύρναβο. Μπουρανί είναι μία χορτόσουπα δίχως λάδι, γύρω από την προετοιμασία της οποίας στήνεται ολόκληρο το σκηνικό του παιχνιδιού με φαλλικά σύμβολα και τολμηρά πειράγματα από τους μπουρανίδες.
Στην Κάρπαθο λειτουργεί το Λαϊκό Δικαστήριο Ανήθικων Πράξεων. Κάποιοι κάνουν άσχημες χειρονομίες σε κάποιους άλλους και συλλαμβάνονται από τους Τζαφιέδες (χωροφύλακες) για να οδηγηθούν στο Δικαστήριο, που το αποτελούν οι σεβάσμιοι του νησιού. Τα αυτοσχέδια αστεία και τα γέλια ακολουθεί τρικούβερτο γλέντι.
Στις κοινότητες Ποταμιά, Καλόξιδο και Λιβάδια της Νάξου οι κάτοικοι ντύνονται Κορδελάτοι ή Λεβέντες. Οι Κορδελάτοι είναι φουστανελοφόροι και η δεύτερη ονομασία τους Λεβέντες αποδίδεται στους πειρατές. Από κοντά τους ακολουθούν και οι ληστές, οι Σπαραρατόροι, που αρπάζουν τις κοπέλες για να τις βάλουν με το ζόρι στο χορό και στο γλέντι, που κρατάει ως το πρωί.
Στα χωριά Μέρωνα και Μελιδόνια του Ρεθύμνου αναβιώνουν έθιμα όπως το κλέψιμο της νύφης, ο Καντής, το μουντζούρωμα, τα οποία, σε συνδυασμό με το καλό κρασί και τους ήχους της λύρας, αποτελούν μια μοναδική εμπειρία.
Στη Σκύρο, σχεδόν όλοι οι κάτοικοι με παραδοσιακές ενδυμασίες κατεβαίνουν στην πλατεία του νησιού, όπου χορεύουν και τραγουδούν τοπικούς σκοπούς.
Στον Αρχάγγελο της Ρόδου οι εκδηλώσεις της Καθαράς Δευτέρας κορυφώνονται με τα «μουζώματα» και τα «αλευρώματα», παράλληλα με το γλέντι, τις μεταμφιέσεις και την σάτυρα.
Στα Μεγάλα Καλύβια, του νομού Τρικάλων, κάθε χρόνο την Καθαρά Δευτέρα και για παραπάνω από έναν αιώνα, γίνεται αναπαράσταση του παραδοσιακού καραγκούνικου γάμου.
Στον Πεντάλοφο Κοζάνης, οι ντόπιοι δεν πετούν χαρταετό την Καθαρά Δευτέρα αλλά αυτοσχέδια, μικρά αερόστατα που έχουν κατασκευάσει οι ίδιοι.
Στην Βόνιτσα, αναβιώνει κάθε χρόνο, την Καθαρά Δευτέρα, το έθιμο του Γληγοράκη.
Το έθιμο της Καμήλας αναβιώνει στο χωριό Κάινα του δήμου Αποκορώνου στην Κρήτη.
Στην συνοικία Νέα Μαγνησία της Λαμίας αναβιώνει κάθε χρόνο την Καθαρά Δευτέρα, ο Νεομαγνησιώτικος Γάμος.
Πηγή: sansinmera.gr
Γιατί ονομάζουμε Καθαρά Δευτέρα την σημερινή μέρα
Λαγάνες, νηστίσιμα, χαρταετός και άλλα πολλά φέρνουν στο νου ένα πράγμα, τα Κούλουμα όπως πρωτονομάστικαν στην Αθήνα, η την Καθαρά Δευτέρα όπως αποκαλείται ευρύτερα.
Η Καθαρά Δευτέρα συμβολίζει την καθαρότητα ή την αγνότητα, καθώς είναι η πρώτη μέρα της Σαρακοστής δηλαδή της μεγάλης νηστείας του Πάσχα που διαρκεί 40 μέρες όσες και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο.
Ονομάστηκε έτσι γιατί οι πιστοί καλούνται να αφήσουν πίσω όλες τις αμαρτωλές συνήθειες και κραιπάλες, συμπεριλαμβανομένων και των αρτύσιμων, δηλαδή των μη νηστίσιμων, φαγητών, καθαρίζοντας με τον τρόπο αυτό την ψυχή και το σώμα τους.
Έτσι κι αλλιώς η νηστεία έχει ήδη ξεκινήσει "μερικώς" μια βδομάδα πριν, καθώς όλη την προηγούμενη εβδομάδα δεν τρώμε κρέας.
Συγκεκριμένα η προ-προηγούμενη Κυριακή, "της Απόκρεω" (από εκεί πήραν το όνομά τους οι Απόκριες), είναι σύμφωνα με την Ορθόδοξη παράδοση η τελευταία μέρα που τρώμε κρέας.
Επίσης, η Κυριακή πριν την Καθαρά Δευτέρα ονομάζεται "της Τυροφάγου" επειδή είναι η τελευταία μέρα που τρώμε γαλακτοκομικά.

e-radio.gr
Ο 15χρονος που έγινε εκατομμυριούχος φτιάχνοντας το δικό του «Facebook για παιδιά»
Όταν ο πατέρας του του απαγόρεψε να μπαίνει στο Facebook, o Zach Marks είχε κυριολεκτικά μια ιδέα αξίας εκατομμυρίων. Αποφάσισε λοιπόν να φτιάξει το δικό του κοινωνικό δίκτυο.
Όταν ήταν 11 ετών, πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, ο πατέρας του του είπε πως δεν ήθελε να είναι στο Facebook. Όπως αναφέρει ο ίδιος, «ένας γνωστός μας τηλεφώνησε και του είπε πως έχω περίπου 700 φίλους, που το πιο πιθανό ήταν να μην τους γνώριζα. Τουλάχιστον όλους».
Μετά τον τσακωμό με τον πατέρα του σκέφτηκε κάτι. Ρώτησε τότε τον πατέρα του, αν θα μπορούσε να μπαίνει σε ένα αντίστοιχο Facebook για παιδιά που θα έφτιαχνε ο ίδιος. Ο πατέρας του, μην γνωρίζοντας προφανώς τι θα ακολουθήσει, του είπε ναι και του ευχήθηκε καλή τύχη.
Υπολογίζεται πως μέχρι το 2020, η αξία της εταιρείας του 15χρονου θα φτάσει τα 100 εκατομμύρια δολάρια
Με το πείσμα του και με την βοήθεια ενός σχεδιαστή ιστοσελίδων, ένα χρόνο αργότερα, ο Zach έστησε το Grom, ένα κοινωνικό δίκτυο για παιδιά. Το Grom Social έγινε αμέσως επιτυχία. «47.000 παιδιά γράφτηκαν σε μόλις 9 ημέρες», αναφέρει ο Zach. Και συμπληρώνει: «Η ιστοσελίδα παρουσιάστηκε από τα ΜΜΕ έγινε γνωστή και εκτοξεύτηκε. Ο πατέρας μου άφησε την δουλειά του, πούλησε το σπίτι και μετακομίσαμε στην Silicon Valley».
Σήμερα το Grom Social, αξίζει περίπου 40 εκατομμύρια δολάρια. Ο Zach και η οικογένειά του εργάζονται πλέον όλοι για το κοινωνικό δίκτυο. Ο πατέρας του παραδέχεται πλέον πως δεν το πίστευε ότι αυτό που του είχε πει ο γιος του θα έκανε τέτοια επιτυχία. Υπολογίζεται πως μέχρι το 2020, η αξία της εταιρείας του 15χρονου θα φτάσει τα 100 εκατομμύρια δολάρια.

 
Σαν σήμερα: Γεννήθηκε ο Μέγας Κωνσταντίνος, ο πρώτος αυτοκράτορας του Βυζαντίου
Δεν είναι και τόσοι πολλοί οι άνθρωποι που έχουν αναγνωριστεί ιστορικά ως «Μεγάλοι». Αυτοί οι λιγοστοί, άνθρωποι με την ζωή τους και το έργο τους, προσέφεραν μεγάλες στιγμές στην παγκόσμια ιστορία και σίγουρα άφησαν το στίγμα τους. Ένας από αυτούς ήταν και ο Μέγας Κωνσταντίνος. Η ορθόδοξη εκκλησία μάλιστα τον ανακήρυξε Άγιο και ισαπόστολο.
Γεννήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου του 272, στην Ναϊσσο της Άνω Μισίας (στην σημερινή Νις της Σερβίας). Το όνομα του, ως Ρωμαίος, ήταν Φλάβιος Βαλέριος Αυρήλιος Κωνσταντίνος. Ήταν γιος του Ρωμαίου Αξιωματικού Κωνστάντιου Χλωρού και της συζύγου του Ελένης. Ο πατέρας του ανέβηκε στην ιεραρχία του Ρωμαϊκού στρατού βοήθησε και τον ίδιο στην μετέπειτα πορεία του.
Το 305 ακολουθεί τον πατέρα του στην εκστρατεία στην Μεγάλη Βρετανία. Ένα χρόνο μετά ο πατέρας του πέθανε και ο Κωνσταντίνος έγινε διάδοχός του. Λόγω της πολυαρχίας, η κατάσταση στην Ρώμη ήταν τεταμένη εκείνη την εποχή και ο Κωνσταντίνος θέλησε να κυριαρχήσει, πρώτα στο Δυτικό τμήμα της Αυτοκρατορία και ύστερα στο Ανατολικό. Ανακηρύχτηκε Αύγουστος στην σημερινή Υόρκη και αποφάσισε ότι έπρεπε να επικρατήσει του άλλου Αύγουστου της Δύσης, του Μαξέντιου.
Το 312, οι στρατοί του Κωνσταντίνου και του Μαξέντιου συναντήθηκαν στα περίχωρα της Ρώμης, στον ποταμό Τίβερη. Στις 27 Οκτωβρίου, την παραμονή της μάχης, ο Κωνσταντίνος είδε το όραμα που του άλλαξε την ζωή. Ακτίνες φωτός δημιούργησαν ένα σταυρικό σύμβολο στον ουρανό, συνοδευόμενο από την φράση «Εν τούτω Νίκα». Η θεία αυτή έμπνευση, μαζί με τις στρατηγικές του ικανότητες, τον οδήγησαν την επόμενη μέρα στην νίκη.
Ήταν πλέον κυρίαρχος της Δύσης. Μετά από και σειρά μαχών, επικράτησε και επί του συμμάχου του και γαμπρού του στην Ανατολή, Λικίνιου. Το 324 μ.Χ. έγινε κυρίαρχος της αχανούς Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Θέλησε εξ αρχής να κάνει την παρκμάζουσα αυτοκρατορία του να ανθήσει ξανά. Κατήργησε τα αξιώματα του Αύγουστου και του Καίσαρα και περιόρισε σημαντικά τις εξουσίες της Συγκλήτου. Έκοψε νόμισμα και αγόρασε χρυσό σε μεγάλες ποσότητες, πράγμα που ανόρθωσε σημαντικά την οικονομία.
Κάποια στιγμή αποφάσισε, για γεωπολιτικούς λόγους, να μεταφέρει την πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας από την Ρώμη στην Νέα Ρώμη, όπως αρχικά ονομαζόταν η Κωνσταντινούπολη, που αργότερα πήρε το όνομά του. Τα εγκαίνια της νέας πρωτεύουσας έγιναν στις 11 Μαΐου του 330 μ.Χ.
Αρκετά χρόνια νωρίτερα και ύστερα από το όραμα που είχε δει πριν την μάχη του με τον Μαξέντιο, είχε υπογράψει το «Διάταγμα των Μεδιολάνων» (σημερινού Μιλάνου), ή αλλιώς το «Διάταγμα της Ανεξιθρησκείας», με το οποίο σταμάτησαν οι διωγμοί των χριστιανών. Η εύνοιά του προς την εκκλησία ήταν δεδομένη, και το 325 μ.Χ. συγκάλεσε στην Νίκαια της Βιθυνίας, την Α’ Οικουμενική Σύνοδο, όπου καθορίστηκε το δόγμα του Χριστιανισμού, το «Πιστεύω». Έμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του ειδωλολάτρης, αλλά ήταν γνωστό πως η πίστη του ήταν πια χριστιανική. Κάτι που φάνηκε από την βάπτισή του λίγες μέρες πριν τον θάνατό του το 337 μ.Χ.
Παντρεύτηκε δυο φόρες και απέκτησε έξι παιδιά. Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία δεν αναγνωρίζει τον Μέγα Κωνσταντίνο ως Άγιο, επειδή το 326 μ.Χ. έδωσε εντολή για την δολοφονία του γιου του και της δεύτερης συζύγου του, επειδή, υπήρχε η υποψία ότι διατηρούσαν εpωτική σχέση.
Στα 65 του χρόνια, Ο Μέγας Κωνσταντίνος άφησε πίσω του μια παγκόσμια κληρονομία και ήταν ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους εκείνης της εποχής, που καθόρισε την μετέπειτα ιστορία της ανθρωπότητας.

 
Τα ζώδια σήμερα: 27 Φεβρουαρίου
ΚΡΙΟΣ
Θα αλλάξετε την προσέγγισή σας και τον τρόπο που αντιλαμβάνεστε αυτά που ζητά ο/η σύντροφός σας. 
ΤΑΥΡΟΣ
Ότι και να κάνετε μην πιέσετε καταστάσεις. 
ΔΙΔΥΜΟΙ
Υπάρχει κίνδυνος να κινείστε χωρίς τακτική παρά τις καλύτερες προσπάθειές σας και έτσι μπορεί να σαμποτάρετε και τα κέρδη σας. 
ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Σήμερα θα έχετε την ευκαιρία να είστε επιλεκτικοί σχετικά με τα άτομα που αποτελούν τον άμεσο κύκλο σας.Θα κάνετε πρόοδο προς την σωστή κατεύθυνση.
ΛΕΩΝ
Ο δισταγμός και η τάση σας να μην είστε ξεκάθαροι μπορεί να σας απομακρύνει από το άτομο που σας ενδιαφέρει. 
ΠΑΡΘΕΝΟΣ
Εκφραστείτε καθαρά πριν να δημιουργηθούν αμφιβολίες και έτσι θα αποφύγετε και τον θυμό. 
ΖΥΓΟΣ
Οι επαφές και οι ανταλλαγές θα είναι εύκολες και δεν θα έχετε δυσκολίες στο να εκφράσετε τις ιδέες σας.
ΣΚΟΡΠΙΟΣ
Η δημιουργική προσέγγισή σας προς την ερωτική σας ζωή είναι ξεκάθαρα σε ανοδική πορεία. 
ΤΟΞΟΤΗΣ
Θα προβείτε σε κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις στις προσωπικές σας στιγμές ακόμα και αν δεν το αντιλαμβάνεστε. 
ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
Αν μιλήσετε ανοιχτά θα σας οδηγήσει τώρα περισσότερο από ποτέ στην σωστή κατεύθυνση. 
ΥΔΡΟΧΟΟΣ
Η ικανότητά σας να προσαρμόζεστε στην αλλαγή θα σας φέρει τύχη σήμερα. 
ΙΧΘΕΙΣ
Να είστε ανοιχτοί στις διάφορες επιλογές που σας παρουσιάζονται!
 
Μια κοπέλα έγινε διάσημη στο Internet βγάζοντας φωτογραφίες να... «κραταέι το φανάρι»
Αν είσαι πάντα μόνος δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να βλέπεις ένα ευτυχισμένο ζευγάρι δίπλα σου. Όχι ότι δεν θέλεις να είναι ευτυχισμένοι αλλά θα ήθελες να το ζεις και εσύ αυτό. Όμως αυτό που αισθάνεσαι δεν το βγάζεις προς τα έξω. Βέβαια υπάρχουν κάποιοι που το κάνουν, με δόση χιούμορ, όπως αυτό το κορίτσι στο Instagram.
«Ο έρωτας είναι το πιο σημαντικό πράγμα στον κόσμο. Εκτός κι αν είσαι.. εγώ! Τότε παραμονεύεις συνέχεια γύρω από γλυκά ζευγαράκια». Αυτή είναι η βιογραφία της κοπέλας που συστήνεται στο Instagram ως «Third Wheel Extravaganza». Κανένας δεν γλιτώνει την δυσάρεστη γκριμάτσα της. Ακόμα και ανά είσαι στον αρραβώνα σου ή στο γάμο σου.
Η κοπέλα δεν έχει αποκαλύψει ακόμα το πραγματικό όνομά τις. Αλλά οι φωτογραφίες της κρατώντας το φανάρι σε ζευγάρια, έχουν γίνει εξαιρετικά δημοφιλείς στο Internet, κάνοντας της μια celebrity του διαδικτύου. Και ίσως με αυτόν τον τρόπο να δίνει μια παρηγοριά σε όσους έχουν κρατήσει ή συνεχίζουν να κρατούν το φανάρι στην ζωή τους.

Και εκεί που το 'La La Land' θα έφευγε με 7 Όσκαρ στο χέρι - και όταν λέμε στο χέρι το εννοούμε - τα τελευταία λεπτά των Όσκαρ του στέρησαν το βραβείο Καλύτερης Ταινίας και το έδωσαν στο 'Moonlight'.
Μιούζικαλ με 6 Όσκαρ είναι περιουσία ωστόσο, ειδικά στη μεγάλη κατηγορία της Σκηνοθεσίας, ενώ το 'Moonlight' τελικά με 3 Όσκαρ. Οι τεχνικές κατηγορίες έκρυβαν κι αυτές κάποιες εκπλήξεις, ειδικά αυτή του μοντάζ που είχε κλειδώσει το 'La La Land', του ηχητικού μοντάζ για το 'Arrival' και το Μακιγιάζ για το 'Suicide Squad'.
Μη χάσετε στα Novacinema αποκλειστικά μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες που ξεχωρίζουν στο box office, αλλά και που διακρίνονται σε μεγάλα βραβεία (La La Land, Aστακός).
Δες όλους τους νικητές παρακάτω:

Καλύτερη Ταινία


Moonlight
La La Land
Manchester by the Sea
Lion
Arrival
Hacksaw Ridge
Hell or High Water
Fences
Hidden Figures
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
‘Moonlight’: Πώς έγραψε οσκαρική ιστορία ο σκηνοθέτης Barry Jenkins

Α΄Ανδρικός

Casey Affleck, Manchester By the Sea
Denzel Washington, Fences
Ryan Gosling, La La Land
Andrew Garfield, Hacksaw Ridge
Viggo Mortensen, Captain Fantastic

Α΄Γυναικείος


Emma Stone, La La Land
Natalie Portman, Jackie
Ruth Negga, Loving
Isabelle Huppert, Elle
Meryl Streep, Florence Foster Jenkins

Καλύτερη Σκηνοθεσία

Damien Chazelle, La La Land
Kenneth Lonergan, Manchester by the Sea
Barry Jenkins, Moonlight
Denis Villeneuve, Arrival
Mel Gibson, Hacksaw Ridge

Β΄Ανδρικός

Mahershala Ali, Moonlight
Jeff Bridges, Hell or High Water
Dev Patel, Lion
Lucas Hedges, Manchester by the Sea
Michael Shannon, Nocturnal Animals

Β΄Γυναικείος

Viola Davis, Fences
Naomie Harris, Moonlight
Michelle Williams, Manchester by the Sea
Nicole Kidman, Lion
Octavia Spencer, Hidden Figures

Καλύτερο Πρωτότυπο Σενάριο

Kenneth Lonergan, Manchester by the Sea
Damien Chazelle, La La Land
Taylor Sheridan, Hell or High Water
Γιώργος Λάνθιμος/Ευθύμης Φιλίππου, Ο Αστακός
Mike Mills, 20th Century Women

Καλύτερο Διασκευασμένο Σενάριο


Barry Jenkins, Moonlight
Luke Davies, Lion
Eric Heisserer, Arrival
August Wilson, Fences
Allison Schroeder, Theodore Melfi, Hidden Figures

Καλύτερη Φωτογραφία


La La Land
Moonlight
Arrival
Silence
Lion

Καλύτερο Μοντάζ


Hacksaw Ridge
La La Land
Arrival
Hell or High Water
Moonlight

Καλύτερη Μουσική Επένδυση


La La Land
Moonlight
Lion
Passengers
Jackie

Καλύτερο Πρωτότυπο Τραγούδι


City of Stars, La La Land
Audition (The Fools Who Dream), La La Land
How Far I'll Go, Moana
Can't Stop the Feeling, Trolls
The Empty Chair, Jim: The James Foley Story

Καλύτερη Σκηνογραφία


La La Land
Arrival
Hail, Caesar!
Fantastic Beasts and Where to Find Them
Passengers

Καλύτερα Οπτικά Εφέ

The Jungle Book
Deepwater Horizon
Doctor Strange
Kubo and the Two Strings
Rogue One

Καλύτερο Ηχητικό Μοντάζ

Arrival
Hacksaw Ridge
Deepwater Horizon
La La Land
Sully

Καλύτερο Ηχητικό Μιξάζ


Hacksaw Ridge
La La Land
Arrival
Rogue One
(Η υποψηφιότητα του sound mixer, Greg P. Russell, αναιρέθηκε μία μέρα πριν την τελετή λόγω παραβίασης των κανόνων περί lobbying

Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία

The Salesman, Ιράν
Toni Erdmann, Γερμανία
Land of Mine, Δανία
A Man Called Ove, Σουηδία
Tanna, Αυστραλία

Καλύτερο Ντοκιμαντέρ


  O.J.: Made in America
13th
I Am Not Your Negro
Life, Animated
Fire at Sea

Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων

Zootopia
Moana
Kubo and the Two Strings
The Red Turtle
My Life as a Zucchini

Καλύτερο Μακιγιάζ /Χτενίσματα


Suicide Squad
Star Trek Beyond
A Man Called Ove

Καλύτερα Κουστούμια

Fantastic Beasts and Where to Find Them
Jackie
La La Land
Allied
Florence Foster Jenkins)

Καλύτερο Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους

The White Helmets
Joe's Violin
Extremis
Watani: My Homeland
4.1 Miles

Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους


Sing
Ennemis Interieurs
La Femme et le TGV
Silent Nights
Timecode

Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων Μικρού Μήκους


Piper
Blind Vaysha
Borrowed Time
Pear Cider and Cigarettes
Pearl

oneman.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!