Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Η περίπτωση της Κριμαίας και η απόσχιση της χερσονήσου από την Ουκρανία για να αποφασίσει την ένωσή της με τη «μαμά» Ρωσία ανοίγουν ξανά τον φάκελο της διαφορετικότητας και των αιτημάτων για ανεξαρτησία -αυτονομία εντός των κρατών της Ευρώπης.
Αλλωστε, είναι γεγονός ότι η ήπειρος αποτέλεσε για χιλιάδες χρόνια ένα μωσαϊκό λαών και διαφορετικών εθνοτήτων που βρέθηκαν εγκλωβισμένοι σε τεράστιες αυτοκρατορίες για να «παγιδευτούν» εκ νέου στα σύγχρονα έθνη – κράτη, όπως αυτά διαμορφώθηκαν με τις τεράστιες αλλαγές στη διάρκεια του 20ου, κυρίως, αιώνα.
Οι κάτοικοι της Κριμαίας δεν είναι οι μόνοι που παλεύουν για την απόσχισή τους, καθώς ήδη στη Σκωτία και την Καταλονία έχουν προγραμματιστεί δημοψηφίσματα για ανεξαρτησία τους από Μεγάλη Βρετανία και Ισπανία αντίστοιχα. Κι αν οι διεκδικήσεις Σκωτσέζων και Καταλανών είναι δεδομένες εδώ και αρκετά χρόνια, αναταραχές δημιουργεί και το αίτημα των κατοίκων της Βενετίας να ανεξαρτητοποιηθούν από την Ιταλία.
Βενετία: Ενα «έθνος» χιλιάδων ετών;
Σε μερικούς μήνες οι κάτοικοι της Βενετίας ψηφίζουν για την ανεξαρτητοποίησή τους από την Ιταλία, σε ένα δημοψήφισμα το οποίο, προφανώς, δεν αναγνωρίζεται από τις τοπικές αρχές της Ρώμης.
Κεντρική μορφή σε αυτό το αίτημα είναι ο Πάολο Μπερναντίνι, καθηγητής Ευρωπαϊκής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Ινσούρμπια στο Κόμο, ο οποίος πρωτοστατεί στις εκδηλώσεις για ανεξαρτητοποίηση της περιοχής. Αναφέρει, χαρακτηριστικά ότι η πόλη ήταν ελεύθερη για περίπου 1.100 χρόνια προτού χάσει την ανεξαρτησία της από τον Ναπολέοντα, το 1797, και τώρα είναι η στιγμή για να γίνει ξανά αυτόνομο κράτος.
Ο ίδιος δηλώνει στο αμερικανικό δίκτυο CNBC «Παρά το γεγονός ότι η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται, βιώνουμε αυτή τη στιγμή μια επιστροφή στα μικρά έθνη και τις μικρές σε έκταση χώρες οι οποίες ευημερούν. Ο λαός της Βενετίας έχει αντιληφθεί ότι είμαστε ένα έθνος που αξίζει την αυτοκυριαχία του, τη στιγμή που όλος ο πλανήτης οδηγείται προς θρυμματισμό, έναν καλό θρυμματισμό όπου οι τοπικές παραδόσεις αναμειγνύονται με παγκόσμια ανταλλαγή».
Ωστόσο, η αλήθεια δεν κρύβεται μόνο στην «εθνική συνείδηση» των κατοίκων της Βενετίας, αλλά και σε οικονομικούς και, κυρίως, φορολογικούς λόγους. Η Ιταλία λαμβάνει περίπου 71 δισ. ευρώ το χρόνο από την Βενετία σε φόρους, ενώ, από αυτά, περίπου τα 21 επιστρέφονται σε επενδύσεις και υπηρεσίες.
Δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά που διεξάγεται τέτοια διαμάχη στην Ιταλία, καθώς, εδώ και αρκετά χρόνια οι περιοχές του «πλούσιου» Βορρά έχουν προβάλει αιτήματα για ανεξαρτητοποίησή τους και απαλλαγής από τον προβληματικό Νότο. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, καθώς, όπως συνέβαινε και στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία, οι περιοχές του Νότου παράγουν τα περισσότερα, αναφορικά με τον πρωτογενή τομέα, αλλά προσφέρουν και φθηνά εργατικά χέρια, ενώ η μόνο Νάπολι είναι ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ευρώπης.
Η περίπτωση της Καταλονίας και η αγωνία της Μαδρίτης
Εάν κάποιος βρεθεί στην Καταλονία, είτε στη Βαρκελώνη είτε σε κάποια άλλη πόλη, θα δυσκολευτεί να καταλάβει πως είναι σε ισπανικό έδαφος. Παντού υπάρχουν οι σημαίες της περιοχής, οι κάτοικοι αρνούνται κατηγορηματικά να μιλήσουν ισπανικά, οι πινακίδες είναι πάντα σε δύο γλώσσες, ενώ οι Καταλανοί περιμένουν με ανυπομονησία το δικό τους δημοψήφισμα για ανεξαρτησία.
Στις τελευταίες εκδηλώσεις είτε πρόκειται για διεθνείς εκθέσεις είτε για ομιλίες και συνέδρια, που έχουν πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα έχουν ακουστεί καταλανικά τραγούδια και ο ύμνος της περιοχής, ενώ, στις 11 Σεπτεμβρίου, ημέρα εθνικής εορτής για την Καταλονία, εκατοντάδες χιλιάδες κατέβηκαν στους δρόμους ζητώντας τη ανεξαρτησία.
Το τοπικό Κοινοβούλιο ετοιμάζει πυρετωδώς το κείμενο του επερχόμενου δημοψηφίσματος, ενώ ήδη οι 83 από τους 135 βουλευτές δηλώνουν υπέρ της ανεξαρτησίας από την Ισπανία.
Τα επόμενα βήματα, έπειτα από το αναμενόμενο σαρωτικό «Ναι» στο δημοψήφισμα, οι ηγέτες της Καταλονίας θα κινηθούν σε τρία επίπεδα:

  1. Απαγκίστρωση από το τεράστιο ισπανικό χρέος για να μπορέσουν να ισορροπήσουν το χρέος της περιοχής
  2. Νέα συμφωνία με τη Μαδρίτη για να πληρώνουν λιγότερα χρήματα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τελικά
  3. Ανεξαρτησία
Τονίζεται ότι σχεδόν όλα τα κόμματα είτε είναι εθνικιστικά είτε κεντρώα είτε αριστερά υποστηρίζουν σθεναρά το αίτημα για ανεξαρτησία.
Ωστόσο, και αυτή η περίπτωση δεν φαντάζει απαραίτητα εύκολη καθώς η Καταλονία, ως τμήμα της Ισπανίας είναι μέρος του ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορεί να λάβει όλες τις αποφάσεις μόνης της, ενώ, στην πραγματικότητα το χρέος της περιοχής είναι αναλογικά πολύ μεγαλύτερο από το εκείνο των υπολοίπων περιφερειών της χώρας.
Από την άλλη πλευρά, μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να ανοίξει τον «ασκό του Αιόλου» για το Ισπανικό κράτος με τους Βάσκους να είναι οι πρώτοι που θα επιστρέψουν στο βασική τους διεκδίκηση, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, που είναι η ανεξαρτησία, αλλά και άλλες περιοχές όπως η Ανδαλουσία να αρχίσουν να διατυπώνουν αντίστοιχα αιτήματα.
Ο γρίφος της Σκωτίας και το παιχνίδι της στερλίνας
Στην άλλη πλευρά της Ευρώπης, οι Σκωτσέζοι υποστηρίζουν ως ένα σημείο το αίτημα ανεξαρτησίας της χώρας, την ώρα που πλησιάζει η ημέρα του δημοψηφίσματος που θα κρίνει εν μέρει το μέλλον της περιοχής.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ήδη σε ένα ποσοστά 40% οι Σκωτσέζοι αναμένεται να ψηφίσουν «ναι» στην ανεξαρτησία, με το ποσοστό που επιθυμεί να ψηφίσει υπέρ της Ενωσης με την Αγγλία να είναι στο 45%,. ενώ απομένει ένα κρίσιμο 15% που δείχνει ακόμη αναποφάσιστο.
Η Σκωτία, με πληθυσμό 5 εκατομμυρίων και τεράστιο φυσικό πλούτο στα χωρικά της ύδατα, θα ψηφίσει για την ανεξαρτητοποίησή της ή όχι στις 18 Σεπτεμβρίου του 2014. Εφόσον πλειοψηφήσει το «ναι» η χώρα θα ανακηρυχθεί ανεξάρτητο κράτος στις 24 Μαρτίου του 2016.
Ωστόσο, το σίγουρο είναι ότι το Λονδίνο δεν είναι διατεθειμένο να αφήσει τα πλούσια κοιτάσματα και εντείνει τις πιέσεις με κύριο μοχλό το νόμισμα, καθώς απειλεί μια η ανεξάρτητη Σκωτία δεν θα μπορεί να έχει τη λίρα ως νόμισμα.
Οι διαφορές και το παράδειγμα της Κριμαίας που μπορεί να φέρει ανατροπές
Η περίπτωση της Κριμαίας, ωστόσο, είναι εντελώς διαφορετική από τη στιγμή που στην χερσόνησο διεξάγεται ένα παγκόσμιο παιχνίδι εξουσίας με τους κατοίκους στο επίκεντρο και τις μεγάλες δυνάμεις να μάχονται για την επιρροή στα διάφορα κομμάτια της κατακερματισμένης και χρεοκοπημένης Ουκρανίας.
Ωστόσο, το μόνο σίγουρο είναι πως, σε περίπτωση που η απόσχιση της περιοχής και η ένωσή της με την Ρωσία προχωρήσει και γίνει αποδεκτή έως ένα σημείο από τη διεθνή κοινότητα, η Ευρώπη θα βρεθεί εκ νέου αντιμέτωπη με πολλές εστίες έντασης και αναρίθμητα αιτήματα για αποσχίσεις και διχοτομήσεις.
Από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης μέχρι την Ισπανία και από το Βέλγιο έως τη Μεγάλη Βρετανία υπάρχουν ακόμη αρκετές εστίες αμφισβήτησης συνόρων και κυριαρχίας και η ίσως η Ευρώπη να αναγκαστεί πολύ σύντοα να δώσει τελικές απαντήσεις σε αυτά τα αιτήματα.
Το μεγάλο ερώτημα: Γιατί τώρα;
Εκείνο που πρέπει να απαντηθεί είναι το γιατί αυτή τη στιγμή δυναμώνουν τόσο πολύ τα εθνικιστικά πάθη και πολλαπλασιάζονται τα αιτήματα για αυτονομία, ανεξαρτησία σε πολλές περιοχές.
Σε μια ήπειρο η οποία μαστίζεται από αναρίθμητα οικονομικά προβλήματα και περικλείεται από πολλές εστίες πολέμου, που έχουν ως αποτέλεσμα και την ανεξέλεγκτη μετανάστευση, είναι λογικό να δυναμώνουν τα εθνικιστικά πάθη και η ξενοφοβία και να αμφισβητούνται εντόνως ζητήματα που για τις περισσότερες περιοχές είχαν κλείσει σχεδόν οριστικά από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Και όσο και αν προσπαθούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να το αποκρύψουν, δύο από τις πιο μεγάλες οικονομίες της ηπείρου, η Ισπανία και η Ιταλία βρίσκονται σε χειρότερη οικονομική κατάσταση απ΄ότι υποστηρίζεται επισήμως, ενώ και οι υπόλοιπες οικονομίες της Ευρώπης βουλιάζουν σταδιακά. Ακόμη και η Μεγάλη Βρετανία, η οποία μπορεί προς το παρόν να κρύβεται πίσω από το επίπλαστα ισχυρό νόμισμά της.
Φόβος μια νέα Γιουγκοσλαβία
Εκείνο που σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν οι ηγέτες και οι λαοί της Ευρώπης είναι σίγουρα νέες εστίες ένοπλων συγκρούσεων οι οποίες θα έχουν ως συνέπεια το χαμό πολλών ζωών, την πλήρη καταστροφή των δομών της ηπείρου και μπορούν να οδηγήσουν σε πολύ σκοτεινές περιόδους.
Αλλωστε το παράδειγμα του εμφύλιου σπαραγμού στη Γιουγκοσλαβία και τα όσα ακολούθησαν στην περιοχή αυτή παραμένει πολύ κοντά ιστορικά.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως σε πρώτο επίπεδο και πριν επικρατήσουν οι ισχυροί στο διπλωματκό παιχνίδι οι πρώτες χώρες που αντιτάχθηκαν στην πλήρη ανεξαρτησία του Κοσόβου ήταν η Μεγάλη Βρετανία και η Ισπανία…

http://www.alexiptoto.com 

Σημαντικά γεγονότα επιφύλασσε αυτό το weekend για τους ‘Έλληνες της διασποράς’. Κυπελλούχος Βελγίου ο Γκαλίτσιος με τη Lokeren και μάλιστα για δεύτερη φορά στα τρία τελευταία χρόνια, επιστροφή με δυο γκολ για τον Φάνη Γκέκα που φάνηκε να μην επηρεάζεται από την απουσία του λόγω τραυματισμού, γκολ-χρυσάφι για τον Χριστοδουλόπουλο που χάρισε πολύτιμη νίκη στη Bologna, ασίστ για τον Παπασταθόπουλο και αρκετές συμμετοχές για τους υπόλοιπους  σε μια αγωνιστική πραγματικά πλούσια. Στα σημαντικά και η ανανέωση συμβολαίου του Νίκου Καράμπελα από τη Levante, επιβράβευση για την αγωνιστική συνέπεια που επιδεικνύει φέτος  ο Έλληνας αμυντικός . Αναλυτικά τα πεπραγμένα των Ελλήνων παικτών στις ομάδες του εξωτερικού:

ΑΓΓΛΙΑ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (MIDDLESBROUGH) : Αναπάντεχη και δυσάρεστη κατάληξη είχε η νέα συμμετοχή του Έλληνα πορτιέρο στην αρχική σύνθεση της Boro στο ματς απέναντι στην Q.P.R. Με το σκορ 1-1 στις καθυστερήσεις η μπάλα του έπαιξε ένα άσχημο παιχνίδι, γκέλαρε μπροστά του σε μια φαινομενικά εύκολη πάσα κι έδωσε την ευκαιρία στον Zamora να γράψει το 1-2 ενώ ένα λεπτό αργότερα ο Morrison έκανε το τελικό 1-3. Μια πραγματικά άτυχη στιγμή για τον Κωνσταντόπουλο σε μια χρονική περίοδο εξαιρετικής φόρμας.

ΜΑΥΡΙΑΣ (SUNDERLAND): Εκτός αποστολής στην ήττα 2-0 από τη Norwich.
ΒΕΛΛΙΟΣ ( EVERTON) : Εκτός αποστολής στη νίκη 3-2 επί της Swansea.
ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ –ΜΗΤΡΟΓΛΟΥ ( FULLHAM) : Εκτός αποστολής ο Μήτρογλου λόγω τραυματισμού, στον πάγκο έμεινε ο Καραγκούνης στη συντριβή  5-0 από τη ManCity.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ( DORTMUND)  : Βασικός στην εκτός έδρας νίκη με 0-3 επί του Hannover96. Στο 43ο λεπτό έδωσε κεφαλιά ασίστ στον Hummels για να γράψει το 1-0.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Κ. (SCHALKE) : Εκτός αποστολής στη νίκη 3-1 επί της Braunschweig.

ΣΤΑΦΥΛΙΔΗΣ (LEVERKUSEN) : Εκτός αποστολής στην εντός έδρας ήττα με 2-3 από τη Hoffenheim.

ΦΟΡΤΟΥΝΗΣ ( KAISERSLAUTERN) : Μπήκε ως αλλαγή στο 88’ στη σημαντική εκτός έδρας νίκη με 0-1 επί της 1860 Munich.

ΜΑΛΕΖΑΣ-ΓΙΑΝΝΙΩΤΑΣ ( FORTUNA DUSSELDORF) : Στον πάγκο έμεινε ο Μαλεζάς, εκτός αποστολής ο Γιαννιώτας στη λευκή εκτός έδρας ισοπαλία με την FSV Frankfurt.

ΙΣΠΑΝΙΑ

ΒΥΝΤΡΑ-ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ ( LEVANTE) : Λευκή ισοπαλία για τη Levante στην έδρα της Espanyol με τον Βύντρα βασικό και τον Καράμπελα στον πάγκο. Μεσοβδόμαδα ο «Νίκος» υπέγραψε νέο συμβόλαιο με την ομάδα που αναγνώρισε την προσφορά του ενώ ο προπονητής του αναφέρθηκε με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια για τη συνέπεια και την εργατικότητα που επιδεικνύει. Ένα μεγάλο μπράβο και από εμάς.

ΚΑΡΝΕΖΗΣ (GRANADA) : Νίκη 1-0 επί της Elche . Ο Καρνέζης έμεινε στον πάγκο.

ΙΤΑΛΙΑ

ΚΟΝΕ-ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ (BOLOGNA) : Εκτός αποστολής ο Κονέ αλλά φρόντισε ο Λάζαρος να παίξει και για τους δυο. Κέρδισε πέναλτι στο 78’ στο οποίο ευστόχησε ο ίδιος και έδωσε την πολύ σημαντική νίκη 1-0 επί της Cagliari. Δέχθηκε κίτρινη κάρτα στο 82’. Με τη νίκη αυτή η Bologna απομακρύνθηκε δυο βαθμούς από τη ζώνη του υποβιβασμού.

ΤΑΧΤΣΙΔΗΣ (TORINO) : Μπήκε ως αλλαγή στο 76’ στη νίκη 3-1 επί της Livorno.

ΦΕΤΦΑΤΖΙΔΗΣ ( GENOA) : Μπήκε αλλαγή στο 61’ στην εκτός έδρας  ισοπαλία 1-1 με την Parma.

ΜΟΡΑΣ (HELLAS VERONA) :  Άσχημη μέρα για τον Έλληνα αμυντικό αφού είδε την εστία της ομάδας του να παραβιάζεται πέντε φορές από τους κυνηγούς της Sampdoria.

ΤΟΡΟΣΙΔΗΣ (ROMA) : Αγωνίστηκε στο δεύτερο ημίχρονο στη θέση του Maicon , στην άνετη εκτός έδρας νίκη με 0-2 επί της Chievoverona.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ( CAGLIARI) : Εκτός αποστολής του αγώνα στη Bologna.

ΓΚΕΝΤΣΟΓΛΟΥ (SPEZIA) : Μπήκε αλλαγή στο 78’ στην εκτός έδρας νίκη με 0-2 επί της Brescia.

ΣΚΩΤΙΑ

ΣΑΜΑΡΑΣ ( CELTI C) : Νίκη 3-0 επί της St.Mirren με τον Έλληνα διεθνή να χρησιμοποιείται ως αλλαγή στο 77’.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ

ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ Θ.  (ZWOLLE) : Αγωνίστηκε όλο το 90λεπτο στην ήττα 2-1 από την AZ Alkmaar.

ΒΕΛΓΙΟ

ΓΚΑΛΙΤΣΙΟΣ ( LOKEREN) : Κυπελλούχος Βελγίου στέφθηκε ο Γκαλίτσιος αγωνιζόμενος ως βασικός στον τελικό που έληξε με νίκη 1-0 της Lokeren επί της Zulte Waregem. Πρόκειται για τον δεύτερο τίτλο στα τρία χρόνια που ο Έλληνας αμυντικός βρίσκεται στο Βέλγιο τον οποίο και πανηγύρισε δεόντως με την Ελληνική σημαία στην πλάτη (φωτο).

ΜΑΡΙΝΟΣ (CHARLEROI) : Δεν υπήρχαν αγώνες για το πρωτάθλημα λόγω της διεξαγωγής του τελικού κυπέλλου. Την επόμενη εβδομάδα ξεκινούν τα κρίσιμα play off.

ΤΟΥΡΚΙΑ

ΓΚΕΚΑΣ (KONYASPOR) : Είναι μεγάλος σκόρερ και δεν θα πάψει ποτέ να το επιβεβαιώνει. Επέστρεψε από τον τραυματισμό του και με δυο γκολ χάρισε σημαντικότατη εκτός έδρας νίκη με 1-2 επί της Bursaspor. Με τα γκολ αυτά ο Γκέκας έφτασε τα 7 συνολικά στη σεζόν έχοντας όμως χάσει αρκετούς αγώνες λόγω τραυματισμών.

ΤΖΙΩΛΗΣ ( KAYSERISPOR) : Αγωνίστηκε ως βασικός στην τεράστια νίκη-έκπληξη 0-1 επί της Galatasaray, που δίνει κάποιες αμυδρές ελπίδας σωτηρίας , που απέχει πλέον μόλις πέντε βαθμούς 
.
ΡΟΥΜΑΝΙΑ


ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΑΝΟΣ ( CONCORDIA) : Αγωνίστηκε και πάλι βασικός στην λευκή ισοπαλία με την Petrolul Ploiesti. Η επιλογή του τον Δεκέμβρη να παραμείνει τελικά στην Concordia και να μην υπογράψει στον Άρη αποδεικνύεται σωστή και άκρως επαγγελματική.
Το 1580 ο κυβερνήτης της Βόρειας Ιαπωνίας Bessho Nagaharu και οι άνδρες του κλεισμένοι σε κάστρο, πολιορκούνταν από τον εχθρό για 20 μήνες. Ο κυβερνήτης, βλέποντας τον στρατό του να πεθαίνει από την πείνα, γιατί είχε διακοπεί η προμήθεια τροφίμων, πήρε μια απόφαση.
Επειδή για τους Ιάπωνες η παράδοση στον εχθρό ήταν ατιμωτική, ζήτησε να λήξει η πολιορκία και να μην σκοτώσουν τους ανήμπορους άνδρες του. Σε αντάλλαγμα θα έκανε σεπούκου, ή χαρακίρι όπως είναι γνωστό στη Δύση. Δηλαδή θα αυτοκτονούσε με ένα μαχαίρι κόβοντας οριζόντια και διαγώνια το στομάχι του.
Στο «μπουσίντο», τον κώδικα τιμής των Σαμουράι, το χαρακίρι ήταν ένας έντιμος τρόπος να πεθάνει κάποιος στο πεδίο της μάχης, προκειμένου να αποφύγει την ντροπή της αιχμαλωσίας και του θανάτου από τον εχθρό.
Σύμφωνα με την ιαπωνική παράδοση, το πνεύμα του ανθρώπου ζει μέσα στο στομάχι. Έτσι, επέλεγαν να κόψουν εκεί το σώμα τους, αντί για τον λαιμό ή την καρδιά.
Το «χάρα» σημαίνει στομάχι και το «κίρι» μαχαίρι. Αρχικά εμφανίστηκε περίπου το 1200 στη φεουδαρχική Ιαπωνία και μετά την εισαγωγή του βουδισμού, η αυτοθανάτωση απέκτησε τελετουργικό χαρακτήρα. Για τους σαμουράι το σεπούκου ήταν προνόμιο και θέμα τιμής.
Με το χαρακίρι δινόταν εντολή επίσης για την τιμωρία ενός άνδρα που είχε υποπέσει σε ατιμωτικό σφάλμα και έπρεπε να ξεπλύνει τη ντροπή με τον θάνατό του. Σε ακραίες περιπτώσεις, ορισμένοι πολεμιστές έδειχναν τη θλίψη τους για το θάνατο του άρχοντα ή όταν ήθελαν να διαμαρτυρηθούν για κάποια αδικία.
Στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο πολλοί Ιάπωνες που κατάγονταν από οικογένειες σαμουράι προτίμησαν να κάνουν σεπούκου, παρά να πέσουν στα χέρια των συμμάχων. Στο πεδίο της μάχης, οι σαμουράι το έκαναν γρήγορα και δίχως ιδιαίτερες προετοιμασίες. Σε περιόδους ειρήνης όμως, το σεπούκου ήταν τελετουργική διαδικασία που απαιτούσε την παρουσία μαρτύρων και αρκετή προεργασία.
Συχνά οι μελλοθάνατοι πολεμιστές διάλεγαν να κάνουν χαρακίρι σε ναούς, κήπους ή στο σπίτι τους. Πριν από το ηλιοβασίλεμα, ο σαμουράι φορούσε ένα λευκό κιμονό και οι μάρτυρες, ανάλογα με την σπουδαιότητα του προσώπου, στέκονταν στην αντίστοιχη πλευρά του χώρου.
Πίσω από τον γονατισμένο μελλοθάνατο, με το σπαθί στο χέρι, βρισκόταν πάντα ένα συγγενικό ή φιλικό πρόσωπο του σαμουράι. Άνοιγε το κιμονό και με το κίρι στο χέρι, δηλαδή το μαχαίρι, έκοβε το στομάχι του από δεξιά στα αριστερά. Ο συγγενής του τότε τον αποκεφάλιζε. Στις περιπτώσεις που έκανε χαρακίρι στο πεδίο της μάχης πέθαινε ή από αιμορραγία ή από σοκ.
Το χαρακίρι δεν εφαρμόζεται πια όπως στο παρελθόν, αν και ακόμη θεωρείται ένας έντιμος τρόπος θανάτου, χωρίς να αποτελεί πράξη αμαρτίας.
Ο ιδρυτής της τελευταίας μεγάλης δυναστείας της Ιαπωνίας Ιεγιάσου Τοκουγκάβα, το 1603 προχώρησε στην έκδοση διατάγματος που απαγόρευε το σεπούκου.
Τα προβλήματα που δημιουργούσε η ευθιξία των Ιαπώνων ήταν περισσότερα από αυτά που έλυνε. Το έθιμο ήταν τόσο βαθιά ριζωμένο στη ιαπωνική κουλτούρα, που παρά την απαγόρευση συνεχίστηκε. Έτσι, επί του Άρχοντα Νομπουτσούνα Ματσουντάιρα του Ίζου, η κυβέρνηση εξέδωσε ένα αυστηρότερο διάταγμα που απαγόρευε την τελετουργική αυτοκτονία. Φυσικά δεν τιμωρούνταν ο νεκρός, αλλά ο άρχοντας που επέτρεπε στους ακόλουθούς του να τελέσουν σεπούκου. Άρα όποιος έκανε χαρακίρι ατίμαζε και έβαζε σε κίνδυνο τον προστάτη του.
Το οριστικό τέλος ήρθε το 1873, παρά το γεγονός ότι για αρκετά χρόνια πολλοί πέθαιναν με αυτόν τον τρόπο.
Μετά την ήττα στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, έγιναν πολλές τελετουργικές αυτοκτονίες. Σποραδικά ακόμη και στις μέρες μας παρουσιάζονται κρούσματα, τα οποία βέβαια είναι μεμονωμένα.

ΠΗΓΗ: mixanitouxronou.gr

http://www.enikos.gr 
Ενα ζευγάρι πάει σε ένα σεξολόγο γιατρό
- Τι μπορώ να κάνω για σας; ρωτάει ο γιατρός.
- Θα μας δείτε να…
.. το ”κάνουμε” ; ρωτάει ο άντρας.
Ο γιατρός παραξενεύεται αλλά συμφωνεί. Οταν τελειώνει το ζευγάρι λέει ο γιατρός:
- Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τον τρόπο που κάνετε έρωτα,όλα καλά… και τους χρεώνει 50 ευρώ.
Αυτό γίνεται για μερικές εβδομάδες στη σειρά. Το ζευγάρι κλείνει ραντεβού, το κάνει μπροστά στο… γιατρό, τον πληρώνει και φεύγει.
Κάποια στιγμή ο γιατρός ρωτάει:
- Τι ακριβώς προσπαθούμε να βρούμε;
Και ο άντρας απαντάει:
- Α, τίποτα. Η κυρία είναι παντρεμένη και δεν μπορούμε να πάμε σπίτι της.
Το ίδιο κι εγώ, οπότε δεν μπορούμε να πάμε ούτε στο δικό μου σπίτι.
Το Caravel χρεώνει 190 ευρώ. Το Intercontinental χρεώνει 208 ευρώ. Το Ledra Mariott χρεώνει 247 ευρώ.
Εμείς το κάνουμε εδώ με 50 ευρώ και παίρνουμε και 43 ευρώ επιστροφή από  την ασφάλεια μας με την απόδειξη που μας δίνετε…

http://www.alexiptoto.com 
Χρήσιμες συμβουλές για καθημερινά προβλήματα...


-Τα κουνούπια έχουν ένα πρόβλημα: σιχαίνονται τα αγγούρια. Αφήστε τη φλούδα τους κοντά στα μέρη που συχνάζουν!

-Για να λάμψει ο καθρέφτης σας: χρησιμοποιείστε Λευκό Οινόπνευμα

-Για να βγάλετε την τσίχλα από ένα ρούχο: βάλτε το στην κατάψυξη για μία ώρα.

-Για να διατηρείτε τα λευκά σας όσο πιο λευκά γίνεται: βάλτε τα να μουλιάσουν σε ζεστό νερό με μια φέτα λεμόνι για 10 λεπτά.

-Για να λάμψουν τα μαλλιά σας: βάλτε μια κουταλιά του γλυκού ξύδι στα μαλλιά σας και μετά λούστε τα!

-Για να έχετε τη μεγαλύτερη ποσότητα χυμού από ένα λεμόνι: βάλτε το να μουλιάσει σε ζεστό νερό για μια ώρα και μετά αρχίστε να το στύβετε.

-Για να αποφύγετε τη μυρωδιά του κουνουπιδιού όταν το μαγειρεύετε: βάλτε μια φέτα ψωμί μέσα στο κουνουπίδι όσο το βράζετε.

-Για να αποφύγετε τα δάκρυα όταν κόβετε κρεμμύδια: μασήστε μια τσίχλα.

-Για να μαγειρέψετε γρήγορα τις πατάτες: καθαρίστε τις από τη μία πλευρά μόνο.

-Για να βγάλετε τους λεκέδες από μελάνι από ένα ρούχο: βάλτε μια γενναία ποσότητα οδοντόκρεμας στους λεκέδες, αφήστε τη να στεγνώσει και μετά πλύντε το.

-Για να ξεφορτωθείτε τα ποντίκια και τους αρουραίους: βάλτε μαύρο πιπέρι στα μέρη που πηγαίνουν και θα εξαφανιστούν!

Κινέζικη παροιμία:

«Όταν κάποιος μοιράζεται κάτι χρήσιμο μαζί σας έχετε ηθική υποχρέωση να το μοιραστείτε με τους άλλους.»

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr 
Για την πρώτη τους ερωτική εμπειρία, πολλές γυναίκες περιμένουν τον κατάλληλο άνδρα. Η 27χρονη Elizabeth Raine περιμένει την... κατάλληλη τιμή!
Έτσι αποφάσισε να βγάλει σε δημοπρασία την αγνότητά της, μέσω διαδικτύου, και φιλοδοξεί να «βγάλει» τουλάχιστον 400.000 δολάρια.
«Ο βασικός λόγος είναι τα λεφτά», τόνισε ο 27χρονη φοιτήτρια Ιατρικής στη Daily Mail. «Δεν έχω κανένα συναισθηματικό δεσμό με την παρθενιά μου κι έτσι μου είναι εύκολο όλο αυτό. Άλλωστε γιατί να μην το κάνω; Είναι ένας εύκολος τρόπος να βγάλει κανείς λεφτά».
Η Raine τονίζει πως κατανοεί ότι για κάποιες γυναίκες η πρώτη σεξουαλική επαφή είναι μια σημαντική στιγμή στη ζωή τους. Αλλά, για την ίδια, είναι απλά μία σωματική πράξη και τίποτα περισσότερο από μία... εμπορική συναλλαγή.
«Το σεξ είναι απλά σεξ», λέει.
Προσθέτει μάλιστα πως όχι μόνο δεν έχει κάνει ποτέ σεξ αλλά δεν έχει υπάρξει και κανένας άνδρας που να την έχει δει γυμνή. Ούτε κι εκείνη έχει δει, λέει, γυμνό άνδρα...
«Έχω βγει ραντεβού, για δύο- τρεις μήνες, αλλά ποτέ δεν είχα σχέση γιατί ποτέ δεν ένιωσα να συνδέομαι με κάποιον δυνατά και εκείνος να με κάνει να δω το σεξ σαν κάτι περισσότερο από μια σωματική πράξη», εξηγεί.
«Μου αρέσουν οι άνδρες απλά ποτέ δεν έχω νιώσει κάτι έντονο για κανέναν», προσθέτει.
Οι φίλοι της την υποστηρίζουν σε αυτή την απόφασή της να βγάλει προς πώληση την αγνότητά της, ο αδελφός της ωστόσο δεν ενθουσιάζεται με την ιδέα. Οι γονείς της, όμως, σύμφωνα με την ίδια, αποδέχθηκαν μάλλον εύκολα την επιλογή της.
«Ξέρουν πως το σκέφτηκα πολύ και πως έχω την εξυπνάδα να το κάνω σωστά», λέει.
Άρχισε μάλιστα να γράφει και στο μπλογκ της με τίτλο «Ονειροπολήσεις μιας παρθένας πόρνης» (Musings of a Virgin Whore), στο οποίο απαντά σε ερωτήσεις όπως αν η κίνησή της «είναι πορνεία ή όχι», «τι γιατρός θα γίνει» και αν μια «παρθένα πόρνη μπορεί να είναι φεμινίστρια»...
Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να προσφέρουν τα ποσά που επιθυμούν από την 1η Απριλίου μέσω της ιστοσελίδας της.
Όπως σημειώνει η Daily Mail, επειδή η πορνεία είναι παράνομη στις ΗΠΑ, η 27χρονη βρήκε έναν ατζέντη στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, όπου οι νόμοι κατά της πορνείας είναι πιο χαλαροί, ώστε να επιτραπεί αυτή η «συναλλαγή».
Σε ό,τι αφορά το τελικό ποσό, θα φορολογηθεί ενώ η Raine θα δωρίσει το 35% σε φιλανθρωπικές οργανώσεις.
Όσο για τον «τυχερό», η 27χρονη λέει πως πιθανότατα θα επιλέξει εκείνον που θα δώσει τα περισσότερα λεφτά, «εφόσον δεν είναι ψυχοπαθής κι εφόσον τα πάμε καλά», όπως λέει.
«Θα κάνουμε μια μικρή έρευνα για το πρόσωπό του και μετά θα επικοινωνήσω λίγο μαζί του, μέσω email και Skype», τονίζει. «Αν νιώσω ανασφαλής σε οποιαδήποτε στιγμή δεν θα συνεχίσω τη διαδικασία, αλλά δεν νομίζω πως χρειάζεται να τον γνωρίσω πριν».
Με τα λεφτά που θα προσφέρει, ο «τυχερός» θα αγοράσει 12 ώρες συντροφιά με την 27χρονη σε πολυτελές ξενοδοχείο, με την οικογένειά της να γνωρίζει κάθε λεπτό το πού βρίσκεται.

http://www.thestival.gr 

Ο Ball Boy Γιώργος Καραμάνος -κάνει πως- αναλύει τα αγωνιστικά πλάνα, ελέγχει το... τέμπο του Clasico και σας προσκαλεί στο βραδινό live (21:30) στο gazetta.gr.

Ανυπομονησία! Αυτή ήταν η αίσθηση που επισκίασε όλες τις άλλες ορέξεις ή λειτουργικές ανάγκες μέχρι να φτάσουμε στο βράδυ της Κυριακής. Ωραίο και το Σάββατο δεν λέω. Είχε τα καλούδια του. Ασύλληπτα χορταστικό το ορεκτικό με Τσέλσι-Αρσεναλ και Λίβερπουλ και γεύση από Σίτι, Γιουνάιτεντ, Μπάγερν, Ντόρτμουντ. Φουλ μπάλα και για εμάς στο gazzetta και φουλ γράψιμο και ξανά μανά ανυπομονησία. Σαν το φαντάρο που περιμένει το αδειόχαρτο ένα πράμα. Και να πεις ότι δεν έχουμε ευχαριστηθεί; Γέμισε το μάτι και οι αναμνήσεις μας από εικόνες με τις τόσες φορές που έχουν συναντηθεί οι δυο τους. Το βαριέσαι όμως το Ρεάλ-Μπαρτσελόνα; Αμ δε! Πόσο μάλλον όταν κρίνει το πρωτάθλημα. Νικάει η Ρεάλ, πάει στο +7 και το σηκώνει. Νικάει η Μπάρτσα, μειώνει στο -1 και το πάρτι συνεχίζεται. Ερχεται ισοπαλία; Η χαρά είναι όλη δική του. Ποιανού; Του Τσόλο του Σιμεόνε ποιου άλλου;
Clasico λοιπόν στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» και τα μυαλά στα κάγκελα. Να κολλήσει ο εγκέφαλος να ψευδίζει, κάνοντας το «σ» να κελαηδάει αλά... ιΘπανικά. ΚριΘτιάνο και ΜέΘι έχει απόψε. Εχει όμως και άλλους παικταράδες τριγύρω τους που σε ψήνουν για τις προετοιμασίες με τους κολλητούς. Και άντε τα κάνατε τα κουμάντα με πίτσες, μπύρες και τα άλλα απεριτίφ, τι ακριβώς παιχνίδι πιστεύετε ότι θα δείτε; Μα φυσικά γι αυτό είμαστε εμείς εδώ. Τσάμπα το παίζουμε αναλυτές και Ball Boys και δεν ξέρω και γω τι άλλο; Για αυτά ζούμε κι αναπνέουμε: για να το παίζουμε ξυπνητζήδες ότι τα ξέρουμε όλα. Ξέρω, ξέρω και εσείς γνωρίζετε από αναλύσεις και τέτοια κουζινικά, αλλά το πληκτρολόγιο και τη δυνατότητα να τις παρουσιάσω τις έχω εγώ. Εντάξει, έχετε κι εσείς πλήκτρα και γι αυτό περιμένω τα σχόλια σας. Να κράξετε λίγο ντε. Και τώρα, αλλά και στο live το βράδυ όπου σας δίνω ραντεβού.
Carleto's way
Ως στιγμή ορόσημο που γύρισε ο διακόπτης, ορίζεται η επόμενη μέρα της ήττας (2-1) στο Clasico στο «Καμπ Νόου». Μέχρι τότε η Ρεάλ μετρούσε απώλειες και γκρίνιες για τον Κάρλο Αντσελότι. Αυτά τα πράγματα όμως θέλουν τον χρόνο τους και ο Ιταλός maestro φρόντισε αφενός σταδιακά αφετέρου με γοργά βήματα να περάσει από την αμφισβήτηση στην απόλυτη αποθέωση που εισπράττει το τελευταίο δίμηνο. Ο Καρλέτο προχώρησε σε ορισμένες αλχημείες που ναι μεν αρχικά ξένισαν, αλλά τώρα άπαντες του βγάζουν το καπέλο γι αυτές. Το πρώτο που έκανε, ήταν να αλλάξει το 4-2-3-1 σε καθαρό 4-3-3. Σε αυτό τον βοήθησε η επιστροφή του Τσάμπι Αλόνσο και όσο και αν ακούγεται περίεργο: ο τραυματισμός του Σάμι Κεντίρα. Ο Ισπανός εγκέφαλος βρέθηκε ένα κλικ πιο πίσω και αποφορτίστηκε από τα πολλά τρεξίματα, έχοντας παράλληλα την ευκαιρία να παίρνει την πρώτη πάσα από την άμυνα και να κάνει παιχνίδι από πίσω, δίχως όμως να χρειάζεται να κουβαλάει τη μπάλα στην επίθεση.
Αυτό το ανέλαβαν ο Λούκα Μόντριτς και ο Ανχελ Ντι Μαρία που τοποθετήθηκαν μπροστά του. Και εάν για τον Κροάτη που βγάζει μάτια, ήταν μία φυσιολογική θέση, ο Αργεντινός αντί να βρεθεί έξω από τα νερά του, εξελίχτηκε στον πολύτιμο μοχλό της επιθετικότητας των Μαδριλένων. Το ποδόσφαιρο της Ρεάλ έγινε αυτομάτως πιο γρήγορο, ευθύ, κάθετο, χωρίς επιβραδύνσεις και χρονοτριβές. Ταμάμ δηλαδή για τον Ντι Μαρία που μπορεί να πάρει τη μπάλα στην αντεπίθεση και να φύγει σφαίρα από τη δική του περιοχή έως και την αντίπαλη. Και σε παιχνίδι κατοχής όμως ο Αργεντινός έχει τη δυνατότητα να κινηθεί στα πλάγια, να ντουμπλάρει τους εξτρέμ, να κάνει overlap ή να βγει στον άξονα ως κρυφός κυνηγός παίζοντας το 1-2 με τον Μπενζεμά και εννοείται να σουτάρει από τα 20 μέτρα. Οι Μερνέγκες έμαθαν να φέρνουν τη μπάλα από το δικό τους τερέν στο αντίπαλο με απίστευτη αμεσότητα σε ένα transition game που αυτή τη στιγμή δεν μοιάζει με καμίας άλλης ομάδας ή τουλάχιστον καμία δεν μπορεί να το κάνει τόσο επιτυχημένα. Ετσι λοιπόν και για χάρη της κουβέντας με το διάσημο αντίπαλο δέος θα μπορούσαμε να ονομάσουμε τούτη την εφαρμογή και ως «Taka taka».
Μπερδεμένη με Τάτα
Το ότι η Ρεάλ θα αγωνιστεί με αυτή τη φιλοσοφία, δεν επιτρέπει στη Μπαρτσελόνα να παρουσιάσει κάποια από τις εναλλακτικές που εμφάνισε φέτος με τον Τάτα Μαρτίνο στον πάγκο της. Σε αντίθεση με τον Αντσελότι, ο Αργεντινός τεχνικός ξεκίνησε τέλεια αυτή την περιπέτεια του, αλλά σταδιακά μειώθηκε η δημοτικότητα του. Η Μπάρτσα βρίσκεται σε αμφιλεγόμενη κατάσταση. Τη μία είναι εξαιρετική και την άλλη δεν σε πείθει ότι θα σηκώσει κούπα στο φινάλε. «Η αλήθεια είναι πως δεν ήρθα στη Μπαρτσελόνα για να αλλάξω τον τόσο επιτυχημένο τρόπο που παίζουμε. Εδώ υπάρχει κάτι εξαιρετικό. Ωστόσο, οφείλουμε να δημιουργήσουμε και άλλους τρόπους, μιας και οι αντίπαλοι έχουν μάθει να αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο στιλ. Θα πρέπει να γίνουμε περισσότερο απρόβλεπτοι και να βρίσκουμε λύσεις, όταν τα πράγματα δεν λειτουργούν με την παλιά ιδέα», είχε προϊδεάσει ο Μαρτίνο που προφανώς είναι ένας πανέξυπνος και πραγματιστής κόουτς. Το πιο πιθανό είναι να διαπίστωσε και ο ίδιος πως η Μπαρτσελόνα δεν μπορεί να λειτουργήσει με όλους τους κανόνες και τα πλαίσια που είχε πρωτοθέσει μία φορά και έναν καιρό ο Γιόχαν Κρόιφ και μετεξέλιξε ο Γκουαρδιόλα
Σε εκείνο το νικηφόρο Clasico του «Καμπ Νόου», την είδαμε να παίζει για πρώτη φορά για το αποτέλεσμα. Ολη της η τακτική ήταν εστιασμένη στη νίκη και όχι στο πως θα επιβάλει το δικό της παιχνίδι, όπως ανέκαθεν έπραττε. Σε αυτό το πλαίσιο ο Βαλδές πιάστηκε επ' αυτοφώρω από τη στατιστική να διώχνει στα... κουτουρού. Συνολικά σε εκείνο το ντέρμπι έκανε 17 γεμίσματα και μόλις τα τρία πήγαν σε συμπαίκτη του, ενώ στην καριέρα του είχε μάθει να ψάχνει πάντοτε τη σίγουρη κοντινή μπαλιά. Το αποτέλεσμα ήταν τότε κόντρα στη Ρεάλ η Μπάρτσα να έχει κατοχή 55% που ήταν και χαμηλότερο εντός έδρας νούμερο της από το 2006. Τώρα όμως θα πρέπει να επιστρέψει στις θεμελιώδεις αρχές του παιχνιδιού της. Ο Μαρτίνο πρέπει να βασιστεί σε αυτό που ξέρουν καλύτερα να κάνουν οι παίκτες του. Οι Μπλαουγκράνα έχουν το «Tiki taka» στο DNA τους στο μέχρι τώρα πιο οριακό και απαιτητικό ραντεβού της σεζόν, το σοφό θα ήταν να αφήσουν τα πειράματα και να βασιστούν σε αυτό, όπως πιστεύω και θα συμβεί.
Τη στιγμή λοιπόν που οι γηπεδούχοι θα επιχειρούν να τρέξουν, οι φιλοξενούμενοι θα προσπαθούν να έχουν τη μπάλα και κοντά τις γραμμές τους, ώστε να μην τους δίνουν την ευκαιρία να βγουν στην κόντρα. Τώρα το ποιος θα βρεθεί σε καλύτερο φεγγάρι και το ποιος θα είναι ψυχή και σώματι δοσμένος στην υπερπροσπάθεια για τη νίκη δεν το γνωρίζει κανείς. Ενα σπριντ με ποδίτσες του Κριστιάνο ή ένα σλάλομ με ντρίμπλες του Μέσι μπορούν από μόνα τους να κρίνουν το ντέρμπι. Το μόνο πάντως που μπορώ με σιγουριά να σας πω είναι: από τη μεριά σας να έχετε φροντίσει τι θα κάνετε με το κορίτσι (ή τη σύζυγο για τους πιο προχωρημένους... ηλικιακά). Τη ίδια ώρα θα έχει εκείνο το reality με τις μεταμφιέσεις και εσείς θα πρέπει να φανείτε προνοητικοί και να έχετε πιάσει... κάβα την τηλεόραση ή ακόμα καλύτερα το πληκτρολόγιο. Αλλωστε όπως είπαμε και πιο πάνω, έχουμε ραντεβού για το live που θα ξεκινήσει στις 21:30!

Διάβασε περισσότερα στο: http://www.gazzetta.gr


«Πάνω από δυο εκατομμύρια πολίτες ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας από την Ιταλία», ανακοίνωσαν οι διοργανωτές του «δημοψηφίσματος» που διεξήχθη στην περιφέρεια Βένετο από την περασμένη Δευτέρα, 17 Μαρτίου μέχρι το βράδυ της Παρασκευής, 21 του μηνός.

Υπενθυμίζεται ότι επρόκειτο για ψηφοφορία χωρίς επίσημο χαρακτήρα, η οποία οργανώθηκε μέσω Διαδικτύου από σειρά αυτονομιστικών οργανώσεων, με την υποστήριξη του κόμματος της Λέγκα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Οι υπεύθυνοι της πρωτοβουλίας ανέφεραν ότι συνολικά ψήφισαν δυο εκατομμύρια τριακόσιες εξήντα χιλιάδες διακόσια τριάντα πέντε άτομα.

Υπέρ της ανεξαρτησίας από την Ιταλία εκφράσθηκαν δυο εκατομμύρια εκατόν δυο χιλιάδες εννιακόσιοι εξήντα εννέα πολίτες (που αντιστοιχούν σε ποσοστό του 89%),ενώ καταψήφισαν το αίτημα 257.276 πολίτες (ποσοστό της τάξης του 10,9%).

Ο περιφερειάρχης του Βένετο Λούκα Τζάια, από τα κύρια στελέχη της Λέγκα, τόνισε ότι «η λαϊκή αυτή ετυμηγορία θυμίζει, όντως, περισσότερο γκάλοπ παρά δημοψήφισμα», προσθέτοντας, παράλληλα, ότι «πρόκειται, όμως, για πολιτικό μήνυμα που θα πρέπει, οπωσδήποτε, να ληφθεί υπόψη από όλους».

Σχολιαστές των ιταλικών μέσων ενημέρωσης υπογραμμίζουν, ότι ουδείς, στην φάση αυτή μπορεί να ελέγξει αν όντως, μέσω διαδικτύου, ψήφισε το 73% των εχόντων δικαίωμα σε όλο τον νομό Βένετο, αλλά είναι βέβαιο ότι η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια σε όλο τον ιταλικό Βορρά.

http://www.enikos.gr 
Μία ομολογουμένως πρωτότυπη ανακοίνωση αναρτήθηκε στο κλιμακοστάσιο πολυκατοικίας σε πόλη της Βόρειας Ελλάδας...

Δείτε την απίστευτη ανακοίνωση :









http://www.seleo.gr


Στις 23 Μαρτίου 1903 οι αδελφοί Ράιτ παρουσιάζουν το δημιούργημα τους, που έμελλε να κατακτήσει τους αιθέρες και να εκμηδενίσει τις αποστάσεις, το αεροπλάνο.

1568 - Υπογράφεται η Ειρήνη του Λονζιμό, δίνοντας τέλος στη δεύτερη φάση των Γαλλικών Θρησκευτικών Πολέμων.

1821 - H Καλαμάτα είναι η πρώτη ελληνική πόλη που απελευθερώνεται από τους Τούρκους.

1821 - Στην Αγία Λαύρα, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, ο Λόντος και ο Ζαΐμης υψώνουν το λάβαρο της επανάστασης.

1839 - Χρησιμοποιείται για πρώτη φορά η έκφραση ΟΚ (oll korrect) στην εφημερίδα Boston Morning Post.

1857 - Η Ελίσα Ότις δημιουργεί τον πρώτο ανελκυστήρα, που μπαίνει σε λειτουργία στη Νέα Υόρκη.

1903 - Οι αδελφοί Ράιτ παρουσιάζουν το δημιούργημα τους, που έμελλε να κατακτήσει τους αιθέρες και να εκμηδενίσει τις αποστάσεις, το αεροπλάνο.

1919 - Ο Μπενίτο Μουσολίνι ιδρύει το φασιστικό πολιτικό του κίνημα στο Μιλάνο της Ιταλίας

1987 - Μεταδίδεται το πρώτο επεισόδιο της σειράς "Τόλμη και γοητεία" απ' τον αμερικανικό τηλεοπτικό σταθμό CBS.

1992 - Σημειώνεται ο 6.000.000ός πόντος στο NBA.

2012 - Κυκλοφορεί το album της Madonna "MDNA" που σηματοδοτεί την πρώτη της κυκλοφορία με άλλη εταιρία απ' αυτή στην οποία ανήκε από την αρχή της καριέρας της.

http://www.enikos.gr 

Οι νίκες της Ντόρτμουντ και της Σάλκε κόντρα σε Ανόβερο και Μπράουνσβαϊγκ πριν από το μεταξύ τους ντέρμπι στην κοιλάδα του Ρουρ άφησαν δίχως... πρωτάθλημα την Μπάγερν Μονάχου, η οποία δυσκολεύτηκε αλλά έφτασε στη νίκη 2-0 επί της Μάιντς για την 26η αγωνιστική της Bundesliga.

Τέσσερα λεπτά. Τόσα χρειάστηκε η Μπάγερν Μονάχου για να στείλει τη Μάιντς από τον παράδεισο στην κόλαση και να νικήσει 2-0, φτάνοντας σε απόσταση 2 πόντων από τον φετινό τίτλο. Η ομάδα του Τόμας Τούχελ, στα πρόθυρα του Champions League, ήταν ίσως η τελευταία αντίπαλος των Βαυαρών στο πρωτάθλημα που θα μπορούσε να τους σταματήσει, αλλά οι αντοχές της κράτησαν για 81 λεπτά. Στη συνέχεια, το "κάστρο" έπεσε και η ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα συνέχισε την πορεία για την κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος δίχως ήττα και δίχως βαθμολογική απώλεια από τις αρχές Οκτωβρίου και την εκτός έδρας ισοπαλία με τη Λεβερκούζεν
.Η κεφαλιά του Μπάστιαν Σβάινσταϊγκερ και το κοντινό σουτ του Μάριο Γκέτσε στο 82' και στο 86' αντιστοίχως έλυσαν την "πολιορκία" στην περιοχή του Λόρις Κάριους και η Μπάγερν σκόραρε για 63ο σερί παιχνίδι πρωταθλήματος, πλησιάζοντας στον έναν αγώνα το ρεκόρ της Μπαρτσελόνα (2012-2013) στα 4 μεγάλα πρωταθλήματα. Η 18η σερί νίκη δεν απέφερε το meisterschaft μόνο και μόνο επειδή δεν σκόνταψαν οι... ανταγωνιστές του τίτλου, ωστόσο σε μία εβδομάδα, στο Βερολίνο με αντίπαλο τη Χέρτα, η rekordmeister θα διευρύνει τον αριθμό των τροπαίων της

.Η Ντόρτμουντ έπαιξε ως ομάδα των... προημιτελικών του Champions League και μετά από δύο σερί εντός έδρας νίκες, επέστρεψε στον δρόμο των επιτυχιών με 3-0 στο Ανόβερο. Ο Γίργκεν Κλοπ παρέταξε την 16η διαφορετική αμυντική τετράδα  φέτος, με τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο παρόντα, ωστόσο οι οπισθοχωρημένοι Βεστφαλοί δεν είχαν πολύ δουλειά. Τουλάχιστον ανασταλτικά, αφού ο Ματς Χούμελς ήταν αυτός που άνοιξε το σκορ στο παιχνίδι λίγο πριν από το τέλος του 1ου ημιχρόνουΜε την έναρξη του 2ου μέρους, ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι σκόραρε με ένα όμορφο σόλο μέσα από την περιοχή του Ρον Ρόμπερτ Τσίλερ και με το 16ο φετινό τέρμα στην Bundesliga συνεχίζει στο κυνήγι της κατάκτησης του τίτλου του αρχισκόρερ της κατηγορίας. Ο Μάρκο Ρόις επέστρεψε μετά από περίπου ένα μήνα ως αλλαγή στο τελευταίο ημίωρο και σκόραρε, παρότι η Μπορούσια είχε ρίξει τον ρυθμό ενόψει και του μεσοβδόμαδου ντέρμπι  με αντίπαλο τη Σάλκε..

Η ομάδα του Γενς Κέλερ έφτασε τις 3 σερί νίκες μετά από το 2-1 επί τηςΜπράουνσβαϊγκ και παραμένει έναν πόντο πίσω από τη γειτόνισσά της στην κοιλάδα του Ρουρ. Το παιχνίδι ήταν αρκετά εύκολο απέναντι στην ουραγό της κατηγορίας, με τον Κυριάκο Παπαδόπουλο να μένει εκτός αποστολής. Ο Λέον Γκορέτσκα έβαλε από νωρίς μπροστά στο σκορ τους "βασιλικούς μπλε" που κινδύνεψαν ελάχιστα στη συνέχεια για την ισοφάριση και το επόμενο τέρμα τους ήταν θέμα χρόνου.Ήρθε με τον συνήθη ύποπτο μέσα στο 2014, τον Κλάας Γιαν Χούντελααρ, ο οποίος με απευθείας εκτέλεση φάουλ στο 66' και κόντρα στο τείχος που ξεγέλασε τον Ντανιέλ Νταβαρί έφτασε τα 10 γκολ στο πρωτάθλημα. Το σκορ θα μπορούσε να αυξηθεί εάν ο Γκορέτσκα ήταν λίγο πιο εύστοχος κι εάν ο Μπέντζαμιν Κέσελ δεν έδινε ελπίδες στους φιλοξενούμενους στο 81', ωστόσο η εμφάνιση έδωσε ψυχολογική ώθηση στη Σάλκε που μάχεται ακόμα και για τη 2η θέση, στο πλαίσιο της αντεπίθεσης που πραγματοποιεί στον Rückrunde.

Τα αποτελέσματα της 26ης αγωνιστικής

Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014
21:30 Φράιμπουργκ - Βέρντερ Βρέμης 3-1
(15' Σούστερ, 53' Κλάους, 59' Μεχμεντί - 70' Πέτερσεν)
Σάββατο 22 Μαρτίου 2014
16:30 Σάλκε - Μπράουνσβαϊγκ 2-1
(17' Γκορέτσκα, 66' Χούντελααρ - 81' Κέσελ)
16:30 Στουτγκάρδη - Αμβούργο 1-0
(69' Τραορέ)
16:30 Ανόβερο - Ντόρτμουντ 0-3
(43' Χούμελς, 52' Λεβαντόφσκι, 90+1' Ρόις)
16:30 Βόλσμπουργκ - Άουγκσμπουργκ 1-1
(81' Όλιτς - 43' Βέρνερ)
16:30 Μάιντς - Μπάγερν Μονάχου 0-2
(82' Σβάινσταϊγκερ, 86' Γκέτσε)
19:30 Γκλάντμπαχ - Χέρτα 3-0
(28' Αράνγκο, 32' αυτ. Ράμος, 40' Ράφαελ)
Κυριακή 23 Μαρτίου 2014
16:30 Νυρεμβέργη - Άιντραχτ Φρανκφούρτης
18:30 Λεβερκούζεν - Χόφενχαϊμ
Δείτε περισσότερα και video : http://www.contra.gr


Η Τσέλσι νίκησε με 6-0 στο λονδρέζικο ντέρμπι την Άρσεναλ, έτσι το 1000ό ματς του Βενγκέρ στον πάγκο της ήταν εφιαλτικό. Απίστευτη γκάφα του διαιτητή που απέβαλε λάθος παίκτη! (videos).
 Το 1000ό ματς του Αρσέν Βενγκέρ στον πάγκο της Άρσεναλ ήταν εφιαλτικό, καθώς οι "κανονιέρηδες" ηττήθηκαν με 6-0 στο "Stamford Bridge" από την Τσέλσι, έτσι μειώθηκαν σημαντικά οι ελπίδες τους για τίτλο.
Η... επέτειος του Αλσατού τεχνικού ξεκίνησε με τον χειρότερο τρόπο, καθώς στο 7ο λεπτό η ομάδα του είχε δεχτεί δύο γκολ, στο 17' είχε δεχτεί τρία, έχοντας μείνει με δέκα παίκτες, ενώ στο ημίχρονο το κοντέρ είχε γράψει... 4!
Η γκάφα του διαιτητή
Το 3-0 έγινε με εκτέλεση πέναλτι του Εντέν Αζάρ, πέναλτι το οποίο έκανε ο Άλεξ Όξλεϊντ-Τσάμπερλεϊν, καθώς στο πλασέ του Αζάρ απέκρουσε την μπάλα με το χέρι σαν τερματοφύλακας, θυμίζοντας τον Ρομπέρτο Κάρλος κόντρα στον Ολυμπιακό.
Ο διαιτητής και οι βοηθοί κατάφεραν να δουν πως έγινε χέρι και υπάρχει πέναλτι, αλλά πάνω στην... αναμπουμπούλα μπέρδεψαν τον Τσάμπερλεϊν με τον Γκιμπς και αποβλήθηκε ο τελευταίος!
Μόλις στο 5ο λεπτό ο Σαμουέλ Ετο'ό με εξαιρετικό αριστερό σουτ άνοιξε το σκορ όμως τραυματίστηκε και αντικαταστάθηκε από τον Φερνάντο Τόρες στο 10'.
Στο 7' ο Αντρέ Σέρλε είχε κάνε το 2-0, το τρίτο γκολ ήρθε όπως προαναφέραμε από το πέναλτι του Αζάρ στο 17', ενώ στο 42' ο Οσκάρ έκανε το 4-0 με κοντινό πλασέ από ασίστ του Τόρες.
Ο Βραζιλιάνος μέσος σκόραρε ξανά στο 66' για το 5-0, φτάνοντας τα 8 γκολ στην Premier League, στην είχε να βρει δίχτυα από την πρωτοχρονιά.
Ο Μοχάμεντ Σαλάχ στο 71' ήταν αυτό που έκανε το 6-0, με τον Αιγύπτιο να πετυχαίνει το πρώτο του γκολ με την φανέλα της Τσέλσι (αποκτήθηκε τον Ιανουάριο από την Βασιλεία).

Τα αποτελέσματα της 31ης αγωνιστικής:


Σάββατο
Τσέλσι - Άρσεναλ 6-0 (5' Ετο'ό, 7' Σέρλε, 17' πέν. Αζάρ, 42' και 66' Οσκάρ, 71' Σαλάχ)
Νιούκαστλ - Κρίσταλ Πάλας 1-0 (94' Παπίς Σισέ)
Μάντσεστερ Σίτι - Φούλαμ 5-0 (26' πέν., 54' πέν. και 65' Γιαγιά Τουρέ, 84' Φερναντίνιο, 88' Ντεμιτσέλις)
Κάρντιφ - Λίβερπουλ 3-6 (9' και 88' Ματς, 25' Φρ. Κάμπελ / 16', 60' και 96' Λουίς Σουάρες, 41' και 54' Σκρτελ, 75' Στάριτζ)
Νόριτς - Σάντερλαντ 2-0 (20' Σνόντγκρας, 33' Τετέι)
Έβερτον - Σουόνσι 3-2 (20' πέν. Μπέινς, 53' Λουκακού, 58' Μπάρκλεϊ / 33' Μπονί, 90' Άσλεϊ Γουίλιαμς)
Χαλ - Γουέστ Μπρομ 2-0 (32' Ροζένιορ, 38' Λονγκ)
Γουέστ Χαμ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 0-2 (8' και 33' Ρούνεϊ)

Κυριακή
Τότεναμ - Σαουθάμπτον (15:30)
Άστον Βίλα - Στόουκ (18:00)

Η βαθμολογία


1. Τσέλσι 69
2. Λίβερπουλ 65*
3. Μάντσεστερ Σίτι 63***
4. Άρσεναλ 62*
5. Έβερτον 54**
6. Τότεναμ 53
7. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 51*
8. Νιούκαστλ 46*
9. Σαουθάμπτον 45
10. Άστον Βίλα 34*
11. Στόουκ 34
12. Χαλ 33*
13. Νόριτς 32
14. Γουέστ Χαμ 31*
15. Σουόνσι 29*
16. Κρίσταλ Πάλας 28*
17. Γουέστ Μπρομ 28*
18. Σάντερλαντ 25***
19. Κάρντιφ 25
20. Φούλαμ 24

*έχουν 1 ματς λιγότερο
**έχει 2 ματς λιγότερα
***έχουν 3 ματς λιγότερα

Δείτε περισσότερες ειδήσεις και video :http://www.sport24.gr
Έντονες διεργασίες για την επόμενη ημέρα στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών. Οι επικείμενες μετοχικές ανακατατάξεις στο μετοχικό κεφάλαιο της Hellas On Line και της FORTHnet γίνονται αφορμή για να ενταθούν οι συζητήσεις σχετικά με το ποια θα είναι η μορφή των σχημάτων που θα απομείνουν στην αγορά, ποιες υπηρεσίες θα προσφέρουν στους καταναλωτές και ποιες επιχειρηματικές συνεργασίες θα πρέπει να γίνουν προκειμένου να παρασχεθούν αυτές οι υπηρεσίες. Στο πλαίσιο αυτό, εγείρεται ήδη ένα σοβαρό ερώτημα: θα υπάρξει και 3η συνδρομητική τηλεόραση; Την «αντέχει» η αγορά;


Αυτό που ομολογούν όλα τα στελέχη του κλάδου, είναι ότι η αγορά έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία χρόνια. Η κινητή τηλεφωνία έπαψε να είναι η «κότα με τα χρυσά αυγά» για τον κλάδο. Η κρίση από τη μία και η ωρίμανση της αγοράς από την άλλη, έχει οδηγήσει σε κάμψη των πωλήσεων η οποία ακόμη δεν έχει ανακοπεί. Ο τρόπος με τον οποίο οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας προσπαθούν να αντιμετωπίσουν αυτή τη μείωση, έχει αρχίσει να γίνεται πλέον προφανής: παροχή υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας και παροχή περισσότερων υπηρεσιών σε συσκευασία «πακέτου». Το tripleplay ως έννοια αρχίζει και γίνεται παρελθόν και σταδιακά περνάμε στο quadplay ένα πακέτο το οποίο θα προσφέρεται στον συνδρομητή και θα περιλαμβάνει:
  1. Σταθερή τηλεφωνία
  2. Κινητή τηλεφωνία
  3. Γρήγορη σύνδεση στο internet και
  4. Συνδρομητική τηλεόραση
Ειδικά για την τελευταία, το μοντέλο ανάπτυξης έχει αλλάξει δραματικά τους τελευταίους μήνες. Το «ελιτίστικο» προϊόν με την υψηλή μηνιαία συνδρομή, έχει δώσει τη θέση του σε μια υπηρεσία η οποία προσφέρεται με αρκετά χαμηλότερη τιμή αν συνδυαστεί με σταθερή τηλεφωνία και internet. Αυτό κάνει η FORTHnet αυτό κάνει και ο ΟΤΕ. Και έχει την εξήγησή της αυτή η τακτική. Η συνδρομητική τηλεόραση έχει πολλά πάγια κόστη. Τα δικαιώματα για τη μετάδοση του Champions League καταβάλλονται και είναι συγκεκριμένα, είτε η εταιρεία έχει 500 συνδρομητές είτε έχει 500.000. Τι θέλει λοιπόν η εταιρεία που διαχειρίζεται τη συνδρομητική τηλεόραση; Να απευθύνεται σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συνδρομητική βάση. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο θα δούμε άμεσα τη FORTHnet να συνεργάζεται –πιθανότατα κατόπιν μετοχικών ανακατατάξεων- με την Wind ή την Vodafone, αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο θα δούμε τον ΟΤΕ να βγάζει ακόμη περισσότερα πακέτα τύπου «όλα σε ένα».

Εγείρεται ένα ερώτημα: Η Vodafone φαίνεται να εξαγοράζει την HOL. H FORTHnet θα συνεργαστεί –ή θα εξαγοραστεί- με μια εκ των δύο εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Ο ΟΤΕ αναπτύσσεται αυτόνομα καθώς μπορεί από μόνος του να προσφέρει όλες τις υπηρεσίες. Φαίνεται λοιπόν να διαμορφώνονται τρία επιχειρηματικά σχήματα (OTE, Vodafone, Wind) και να υπάρχουν δύο συνδρομητικές τηλεοράσεις. Αυτή η κατάσταση δεν θα συνεχιστεί επ’ άπειρον. Ή οι συνδρομητικές τηλεοράσεις θα γίνουν τρεις (σ.σ πχ. θα μπορούσαμε για παράδειγμα να δούμε την HOL να αναπτύσσει ακόμη περισσότερο τις υπηρεσίες TV από τη στιγμή που θα ενταχθεί στον όμιλο της Vodafone) ή τα επιχειρηματικά σχήματα θα γίνουν δύο. Το που θα καταλήξει μετοχικά η FORTHnet, ίσως είναι η αφετηρία ευρύτερων ανακατατάξεων στον κλάδο.

http://www.fpress.gr
Ο θυρεοειδής αδένας είναι υπεύθυνος για τη ρύθμιση, μεταξύ άλλων, της θερμοκρασίας του σώματος, του μεταβολισμού και των χτύπων της καρδιάς, ενώ η δυσλειτουργία του αδένα αφορά είτε μεγαλύτερη είτε μικρότερη παραγωγή της σχετικής ορμόνης (TH).

Ωστόσο, παρά τη μεγάλη του σημασία για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, συχνά δεν είναι το πρώτο πράγμα που εξετάζουμε, όταν εκδηλώνεται κάποιο πρόβλημα, αν και η θυρεοειδής ορμόνη σχετίζεται με πλειάδα λειτουργιών.

Δείτε τα 10 συμπτώματα που μαρτυρούν υπολειτουργικό ή υπερλειτουργικο θυρεοειδή.

Συνεχής κούραση που δεν υποχωρεί

Η υπολειτουργία του αδένα μας κάνει να νιώθουμε κούραση, ακόμα και όταν έχουμε κοιμηθεί αρκετές ώρες. Πρόκειται για ένα από τα συνηθέστερα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού.

Απώλεια διάθεσης

Ίσως πρόκειται για σύμπτωμα του υποθυρεοειδισμού, καθώς η χαμηλή παραγωγή της TH, επιδρά στα επίπεδα της σεροτονίνης, που «ρυθμίζει» τη διάθεσή μας.

Αλλαγές στην όρεξη και τη γεύση

Η αυξημένη όρεξη είναι ένδειξη υπερθυρεοειδισμού, καθώς η αυξημένη παραγωγή της TH, προκαλεί το διαρκές αίσθημα της πείνας. Αντιθέτως, ο υποθυρεοειδισμός έχει επιπτώσεις στη γεύση και την οσμή.

Δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε

Ο μεν υπερθυρεοειδισμός δημιουργεί προβλήματα συγκέντρωσης, ενώ ο υποθυρεοειδισμός εμφανίζει προβλήματα στη μνήμη.

Ταχυκαρδίες

Ίσως οι αυξημένοι παλμοί οφείλονται στα υψηλά επίπεδα των ορμονών του θυρεοειδούς και τον συνεπαγόμενο υπερθυρεοειδισμό.

Υψηλή χοληστερίνη

Αν παρά τις κατάλληλες διατροφικές αλλαγές τα επίπεδα κακής χοληστερίνης δεν υποχωρούν, ίσως πρόκειται για υποθυρεοειδισμό, που, μάλιστα, μπορεί να καταλήξει σε καρδιαγγειακά προβλήματα.

Πόνοι στους μύες και τα άκρα
Συνήθη συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού είναι οι ξαφνικοί πόνοι και τα μουδιάσματα ή μυρμήγκιασμα στα χέρια, τα πόδια και τις παλάμες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μακροχρόνια χαμηλή παραγωγή της TH, μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη στα νεύρα, που στέλνουν τα σχετικά σήματα σε εγκέφαλο και σπονδυλική στήλη.

Υψηλή πίεση

Τα άτομα που πάσχουν από υποθυρεοειδισμό, έχουν διπλάσιες έως και τριπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν υπέρταση.

Αδύναμα μαλλιά

Στον υποθυρεοειδισμό, τα χαμηλά επίπεδα της ορμόνης διακόπτουν την ανάπτυξη της τρίχας, αδρανοποιώντας έτσι πολλούς θύλακες, με αποτέλεσμα την πρόκληση τριχόπτωσης σε όλο το σώμα. Αντίθετα, στον υπερθυρεοειδισμό παρατηρείται το φαινόμενο της «αδύναμης τρίχας» μόνο στο κεφάλι.

Αύξηση βάρους

Αν, παρά το ισορροπημένο διατροφικό πρόγραμμα και την άσκηση, παίρνετε κιλά, τότε ίσως έχετε υπολειτουργικό θυρεοειδή αδένα. Από την άλλη μεριά, ξαφνική απώλεια βάρους ίσως είναι σημάδι υπερθυρεοειδισμού.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!