Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020

 

Ένα αρκετά συνηθισμένο λάθος είναι να λέμε και να γράφουμε τον δέκατο μήνα του ημερολογίου ως «Οκτώμβριο» αντί για το ορθό που είναι Οκτώβριο.

Γιατί ο Οκτώβριος γιατί δεν έχει μ, όπως οι μήνες μήνες Σεπτέμβριος, Νοέμβριος και Δεκέμβριος; Ποια είναι η εξήγηση που κρύβεται πίσω από αυτή τη διαφοροποίηση;

Η απάντηση βρίσκεται στο ρωμαϊκό ημερολόγιο, το οποίο και έχουμε δανειστεί αυτούσιο.

Παλιά το ημερολόγιο είχε 10 μήνες, καθώς απουσίαζαν οι μήνες Ιανουάριος και Φεβρουάριος, οι οποίοι προστέθηκαν αργότερα, με το νέο έτος να ξεκινά από τον Μάρτιο.

Διαβάστε αναλυτικά στο dogma.gr

 

Παιδιά δημοτικού σχολείου -όχι όμως και νηπιαγωγείου- διδάσκει ένας 35χρονος Γάλλος δάσκαλος, το σώμα, το πρόσωπο και η γλώσσα του οποίου είναι καλυμμένα με τατουάζ.

Ο 35χρονος Σιλβέν Ελέν, ο οποίος έχει μετατρέψει επίσης, χειρουργικά, τον σκληρό χιτώνα του ματιού του σε μαύρο δήλωσε ότι τον απέτρεψαν από το να διδάσκει σε ένα γαλλικό νηπιαγωγείο, έπειτα από τα παράπονα που εξέφρασε ένας γονέας ότι τρομάζει το παιδί του όταν τον βλέπει..

Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, ο δάσκαλος εξακολουθεί να διδάσκει παιδιά Δημοτικού, δηλαδή από έξι χρονών και πάνω και υποστηρίζει ότι, έπειτα από το αρχικό σοκ που παθαίνουν οι μαθητές όταν τον βλέπουν για πρώτη φορά, στη συνέχεια βλέπουν πέραν την εμφάνισής του.

«Όλοι οι μαθητές μου και οι γονείς τους ήταν πάντα χαλαροί μαζί μου γιατί, βασικά, με γνώριζαν», ανέφερε ο Ελέν, ο οποίος υπολογίζει ότι έχει περάσει περίπου 460 ώρες κάτω από την βελόνα του καλλιτέχνη τατουάζ. «Είναι μόνο όταν ο κόσμος με βλέπει από μακριά που μπορεί να φανταστεί το χειρότερο», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Όπως περιγράφει, τον περασμένο χρόνο δίδασκε στο νηπιαγωγείο του Δημοτικού Σχολείου Docteur Morere, στο Παλεσό, ένα προάστιο του Παρισιού, όταν οι γονείς ενός τρίχρονου μαθητή εξέφρασαν παράπονα στην διεύθυνση του σχολείου λέγοντας ότι ο γιος τους, ο οποίος δεν είχε τον Ελέν για νηπιαγωγό, τον έβλεπε σε εφιάλτες.

Περίπου δύο μήνες αργότερα οι σχολικές αρχές τον ενημέρωσαν ότι πλέον δεν θα κάνει μάθημα στον νηπιαγωγείο. «Νομίζω ότι η απόφαση που πήραν είναι θλιβερή» σχολίασε εκείνος.

Εκπρόσωπος της τοπικής αρχής εκπαίδευσης δήλωσε ότι συμφωνήθηκε μαζί του να μην διδάσκει στο νηπιαγωγείο. Μαθητές κάτω των έξι ετών «μπορεί να τρομάζουν με την εμφάνισή του», είπε ο εκπρόσωπος.

Παρά το συμβάν, ο Ελέν δήλωσε ότι θα συνεχίσει να ασκεί το επάγγελμα που έχει επιλέξει. «Είμαι δάσκαλος του Δημοτικού... αγαπώ τη δουλειά μου», είπε.

Όπως εξήγησε, ξεκίνησε να κάνει τατουάζ στα 27 του ενώ δίδασκε σε ένα ιδιωτικό σχολείο στο Λονδίνο όταν βίωσε μια «υπαρξιακή κρίση». Έκτοτε, «τα τατουάζ είναι το πάθος μου», συμπλήρωσε.

Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα να μεταφέρει στους μαθητές του ότι θα πρέπει να αποδέχονται τη διαφορετικότητα.

Με πληροφορίες από Reuters

 

Από το διάστημα θα ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου τέσσερις Αμερικανοί αστροναύτες, οι οποίοι θα αναχωρήσουν εντός των επόμενων ημερών με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Οι κανονισμοί για τις ψηφοφορίες διαφέρουν από Πολιτεία σε Πολιτεία, συχνά μάλιστα και από τη μία κομητεία στην άλλη. Ωστόσο στο Τέξας, όπου έχουν τη βάση τους οι Αμερικανοί αστροναύτες, υιοθετήθηκε το 1997 ένας νόμος που προβλέπει ακριβώς τη διαδικασία για τη «διαστημική ψήφο».

Οι εκλογικές αρχές του Χιούστον, όπου βρίσκεται το διαστημικό κέντρο Τζόνσον, δημιούργησαν ηλεκτρονικά, κρυπτογραφημένα ψηφοδέλτια που στέλνονται στους αστροναύτες μέσω της NASA. Μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, οι αστροναύτες λαμβάνουν επίσης τους προσωπικούς, μοναδικούς κωδικούς τους που τους επιτρέπουν να ανοίξουν, να συμπληρώσουν και να ξαναστείλουν τον ψηφοδέλτιο στη Γη, στις αρχές της κομητείας τους.

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (International Space Station, ISS) χρειάζεται μόλις 90 λεπτά για να κάνει μία πλήρη περιστροφή της Γης, προσφέροντας μία εντυπωσιακή θέα στα μέλη του πληρώματός του.

Ο ISS δεν μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερους από έξι κοσμοναύτες κάθε φορά, με τους περισσότερους να μένουν εκεί για περίπου έξι μήνες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!