Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016


Ο Ντόναλντ Τραμπ, εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, ξόδεψε το ποσό των 66 εκατομμυρίων δολαρίων από τις προσωπικές του καταθέσεις για τον προεκλογικό αγώνα του, έναντι ποσού 100 εκατομμυρίων δολαρίων που ο ίδιος υποστήριζε συχνά ότι θα ξόδευε, σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία της προεκλογικής του εκστρατείας που είδαν το φως της δημοσιότητας, χθες το βράδυ.
Οι επιχειρήσεις που φέρουν το όνομά του, το προσωπικό του αεροσκάφος, αλλά και ο πύργος του στο Μανχάταν που αποτέλεσε το προεκλογικό του στρατηγείο, έλαβαν το ποσό των 11 εκατομμυρίων δολαρίων από την προεκλογική του εκστρατεία, για την αξιοποίησή τους στον προεκλογικό αγώνα.
Στις αρχές της εβδομάδας η προεκλογική του εκστρατεία αποκάλυψε ότι ο Τραμπ είχε πωλήσει, τον Ιούνιο, όλο το μετοχολόγιο το οποίο διέθετε με την οικονομική αξία του να αποτιμάται γύρω στα 40 εκατομμύρια δολάρια.
Η ρευστοποίηση επενδυτικών στοιχείων που είχε στην κατοχή του, έγινε σε μία περίοδο της προεκλογικής εκστρατείας κατά την οποία έκανε μεγάλη προσπάθεια προκειμένου ο προεκλογικός αγώνας του να χρηματοδοτηθεί από ιδιώτες χορηγούς. Η απόφαση για την πώληση των μετοχών του, ελήφθη λίγες εβδομάδες μετά την απόφαση του, να χαρίσει δάνεια οικονομικής αξίας 47 εκατομμυρίων δολαρίων, που είχε ο ίδιος χορηγήσει στην προεκλογική του εκστρατεία.
Συνολικά ο Τραμπ συγκέντρωσε οικονομικά κεφάλαια 339 εκατομμυρίων δολαρίων και διέθεσε τα 322 εκατομμύρια δολάρια, σε αντίθεση με την Χίλαρι Κλίντον, προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών η οποία, ξόδεψε προεκλογικά 565 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή των ΗΠΑ.
Η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ ξόδεψε 94 εκατομμύρια δολάρια κατά τις τελευταίες ημέρες του προεκλογικού αγώνα, σε σύγκριση με τα 132 εκατομμύρια δολάρια που ξόδεψε η Κλίντον.
Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Τραμπ είχε δηλώσει πολλές φορές ότι διεξήγαγε μία οικονομικά σφιχτή προεκλογική εκστρατεία, τονίζοντας την οικονομική δυνατότητα αυτοχρηματοδότησης που είχε, δίνοντας έμφαση στο πολιτικό μήνυμα ότι ο ίδιος δεν διασυνδέονταν με ύποπτα συμφέροντα.
Παράλληλα είχε χαρακτηρίσει “άχρηστες” τις δημοσκοπήσεις, υποστηρίζοντας ότι οι αμοιβές των δημοσκόπων ήταν “πεταμένα λεφτά”καθώς ο ίδιος επικράτησε των 16 εσωτερικών προεδρικών υποψηφίων στους προκριματικούς κύκλους των Ρεπουμπλικάνων, στις αρχές του 2016.
Από την άλλη μεριά, τα στοιχεία της εταιρίας ανάλυσης στατιστικών δεδομένων (mediaQuant) δείχνουν ότι ο Τραμπ μέσω της τακτικής των προσωπικών επιθέσεων που ακολούθησε, εξασφάλισε “δωρεάν” τηλεοπτικό χρόνο προβολής, η οικονομική αξία του οποίου εκτιμάται ότι ξεπέρασε τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, όταν τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις άρχισαν να μειώνονται, τότε άρχισε να δαπανά χρήματα για τη διεξαγωγή δημοσκοπήσεων, αλλά και για τηλεοπτικές διαφημίσεις.
Συνολικά, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ δαπάνησε 107 εκατομμύρια δολάρια για διαφημίσεις, συμπεριλαμβανομένων και των τηλεοπτικών διαφημίσεων. Οι δαπάνες του για την ψηφιακή διαφήμιση και διαφήμιση στο διαδίκτυο καταγράφηκαν στα 85 εκατομμύρια δολάρια, ενώ η δεύτερη μεγαλύτερη προεκλογική του δαπάνη ήταν οι αεροπορικές μετακινήσεις του, που κόστισαν 26 εκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας τις δαπάνες μισθοδοσίας της προεκλογικής του εκστρατείας.

Με αφορμή την σημερινή παγκόσμια ημέρα κατά της Διαφθοράς ο Economist δημοσίευσε χάρτη με τις πιο διεφθαρμένες χώρες του πλανήτη. Ο χάρτης της εταιρείας Trace μετρά τη διαφθορά και τις δωροδοκίες με μια κλίμακα από το 0 έως τις 100. Οι χώρες με το σκούρο μπλε χρώμα είναι οι πιο διαφθαρμένες, με πρωταθλήτρια τη Νιγηρία, με βαθμολογία 99 στα 100. Η Ελλάδα – στην αμέσως πιο ανοικτή απόχρωση – βρίσκεται στην κατηγορία υψηλού κινδύνου δωροδοκίας που κυμαίνεται από 60 έως 80 μονάδες.
xartis-xores-miza_aftodioikisi
Όπως δείχνει η έρευνα, ο «κίνδυνος δωροδοκίας» αυξήθηκε στο 60% των χωρών του πλανήτη σε σχέση με προηγούμενη έρευνα που έγινε το 2014.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η διαφθορά και η δωροδοκία αποτελούν μια πραγματική και αυξανόμενη τροχοπέδη για την παγκόσμια οικονομία, καθώς περίπου 1.5 τρισεκατομμύρια «μαύρα» δολάρια αλλάζουν χέρια κάθε χρόνο, ή περίπου 5 τοις εκατό του παγκόσμιου ΑΕΠ. Επίσης, αυτές οι πρακτικές ευννοούν την ανάπτυξη άλλων παράνομων δραστηριοτήτων, όπως το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και την εμπορία ανθρώπων.

Η αμερικανική υπηρεσία κατασκοπίας CIA κατέληξε ότι η Ρωσία παρενέβη στις φετινές προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ για να βοηθήσει τον Ντόναλντ Τραμπ να εκλεγεί στον Λευκό Οίκο και όχι απλώς να υπομονεύσει την εμπιστοσύνη στο αμερικανικό εκλογικό σύστημα, αναφέρεται σε δημοσίευμα της Washington Post.
Επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους που έλαβαν ενημέρωση για το θέμα, η εφημερίδα τονίζει πως οι υπηρεσίες κατασκοπίας έχουν εντοπίσει άτομα που έχουν συνδέσμους με τη ρωσική κυβέρνηση και τα οποία χορήγησαν στα Wikileaks χιλιάδες μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που αποκτήθηκαν παράνομα από την εθνική επιτροπή του Δημοκρατικού κόμματος και από άλλους λογαριασμούς, όπως του επικεφαλής της προεδρικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον.
Οι αξιωματούχοι περιέγραψαν τα άτομα ως ανθρώπους γνωστούς στα μέλη των υπηρεσιών πληροφοριών, σημειώνοντας ότι αποτέλεσαν μέρος μιας ευρύτερης επιχείρησης της Μόσχας να δώσει ώθηση στην υποψηφιότητα Τραμπ και να μειώσει τις πιθανότητες εκλογής της Κλίντον.
«Αποτελεί εκτίμηση των υπηρεσιών πληροφοριών ότι στόχος της Ρωσίας στη χώρα ήταν να ευνοήσει τον έναν υποψήφιο έναντι του άλλου και να βοηθήσει τον Τραμπ να εκλεγεί στην προεδρία», ανέφερε -σύμφωνα με το δημοσίευμα- ανώτερος Aμερικανός αξιωματούχος. «Αυτή είναι η άποψη κοινής αποδοχής», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με την Post, ο αξιωματούχος είχε ενημερωθεί για μια παρουσίαση των υπηρεσιών πληροφοριών που έγινε από τη CIA σε γερουσιαστές κεκλεισμένων των θυρών την προηγούμενη εβδομάδα.
Στην απόρρητη αξιολόγησή της η CΙΑ -όπως αναφέρει τη εφημερίδα- παρέθεσε ένα ολοένα και μεγαλύτερο σύνολο αποδεικτικών στοιχείων από πολλαπλές πηγές.
Οι υπεύθυνοι της παρουσίασης τόνισαν στους γερουσιαστές πως είναι «απόλυτα σαφές» ότι η εκλογή Τραμπ ήταν ο στόχος της Ρωσίας, τόνισαν οι αξιωματούχοι που μίλησαν στην εφημερίδα υπό τον όρο να μην κατονομαστούν.
Τον Οκτώβριο η αμερικανική κυβέρνηση κατηγόρησε επίσημα τη Ρωσία ότι διεξάγει επιχείρηση επιθέσεων στον κυβερνοχώρο εναντίον οργανισμών και φορέων του Δημοκρατικού Κόμματος ενόψει των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου.
Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε πως προειδοποίησε τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι αυτές οι επιθέσεις θα έχουν συνέπειες. Ρώσοι αξιωματούχοι, όμως, έχουν αρνηθεί κάθε κατηγορία παρέμβασής τους στις αμερικανικές εκλογές.
Ο Τραμπ έχει δηλώσει πως δεν έχει πειστεί ότι η Ρωσία βρισκόταν πίσω από τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. Η ομάδα του Τραμπ, αρμόδια για τη μετάβαση της εξουσίας, εξέδωσε ανακοίνωση κάνοντας λόγο για «ισχυρισμούς ανάμειξης ξένων μυστικών υπηρεσιών κατασκοπίας στις αμερικανικές εκλογές», χωρίς όμως να προβεί σε άμεση αναφορά στο θέμα.
Οι υπηρεσίες πληροφοριών δεν είχαν συγκεκριμένα στοιχεία που να δείχνουν το Κρεμλίνο να δίνει εντολή στα άτομα να μεταβιβάσουν τα mails στα Wikileaks, τόνισε άλλος ανώτερος αξιωματούχος στην εφημερίδα.
Τα πρόσωπα βρίσκονταν «ένα βήμα» μακριά από τη ρωσική κυβέρνηση παρά ήταν κυβερνητικοί υπάλληλοι, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Ο Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτής του ιστοτόπου Wikileaks δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι η ρωσική κυβέρνηση δεν ήταν η πηγή άντλησης των mails, αναφέρει η Post.

Στον σεισμό 7,8 ρίχτερ που έγινε το 1997 στην Κίνα κατέρρευσε το τμήμα που βρισκόταν ο άτυχος ανθρακωρύχος!
Μαζί του θάφτηκαν και τα 78 θύματα εργάτες του ανθρακωρυχείου!
Ο άτυχος ανθρακωρύχος κατάφερε να επιζήσει επειδή ένας αεραγωγός είχε ακόμα επαφή με την επιφάνεια.
Για τροφή χρησιμοποίησε όλο το απόθεμα ρυζιού και νερού που υπήρχε ακριβώς για την περίπτωση ατυχήματος, αλλά και τρώγοντας ποντίκια και βρύα τα οποία ήταν και η μόνη πηγή βιταμινών για τα 17 χρόνια εγκλωβισμού του.
Σε όλη την διάρκεια της περιπέτειάς του ο Κινέζος ανθρακωρύχος παρά την σωματική του καταπόνηση άλλα και το τεράστιο ψυχολογικό στρες κατάφερε να κάνει σωστή ταφή και στα 78 νεκρά μέλη του ανθρακωρυχείου!!
Φανερά εξασθενημένος σωματικά αλλά και ψυχικά, ο Mr. Cheung μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.
Καταφέρνοντας να έχει βάλει υποψηφιότητα για ένα ρεκόρ γκίνες μιας και η μεγαλύτερη περίοδος επιβίωσης κάτω από τέτοιες συνθήκες ηταν 142 μέρες από τον Άγγλο Geoff Smith…

Σάββατο, λίγο μετά τις 21.00. Το κέντρο της Θεσσαλονίκης είναι γεμάτο από κόσμο. Λίγο η  φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου διάκοσμου στην πλατεία Αριστοτέλους, λίγο η εορταστική ατμόσφαιρα στην πόλη, έκαναν τους Θεσσαλονικείς να βγουν από το σπίτι και να κατέβουν προς το κέντρο.
Μέχρι εδώ όλα καλά. Ωστόσο μια βόλτα στην Τσιμισκή δεν αποδεικνύεται όσο ευχάριστη ίσως αναμένατε. Η κατάσταση στην κεντρικότερη οδό της  Θεσσαλονίκης είναι... για γερά νεύρα, με τα παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα  να βρίσκονται παντού,  κατά μήκος όλης της οδού.  Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται τεράστιο μποτιλιάρισμα καθώς δύο από τις λωρίδες κυκλοφορίας της Τσιμισκή είναι κατειλημμένες, με τα ΙΧ και τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ να μην μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν.
Η απουσία της δημοτικής αστυνομίας τα βράδια και ειδικότερα μέρες όπως αυτές, καταδεικνύουν την ανάγκη για περιπολίες περισσότερες ώρες την ημέρα αλλά και για ενίσχυση της υπηρεσίας με περισσότερο προσωπικό. Κι αυτό διότι όταν οι άνδρες και οι γυναίκες της δημοτικής αστυνομίας βρίσκονται στους δρόμους, οι ασυνείδητοι οδηγοί το σκέφτονται δυο φορές πριν παρκάρουν παράνομα στην Τσιμισκή, την Μητροπόλεως ή άλλους δρόμους του ιστορικού κέντρου της πόλης.
Δείτε τις φωτογραφίες του thestival.gr:

Έκθεση εικόνων


Νιώθετε μια ξαφνική ακατάσχετη ανάγκη να εξομολογηθείτε τις αμαρτίες σας, αλλά επειδή δεν είστε εξοικειωμένοι με τις μετάνοιες, δεν έχετε ιδέα που θα βρείτε παπά και μάλιστα κοντά. Μην ανησυχείτε: μια νέα εφαρμογή στο κινητό σας μπορεί να σας ανοίξει τον δρόμο προς τη σωτηρία της ψυχής σας.
Την πρωτοποριακή ιδέα είχε ένας καθολικός ιερωμένος, ο Ισπανός πατήρ Ρικάρδο Λατόρε, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Μια δοκιμαστική έκδοση (beta) της εφαρμογής, που εμφανίσθηκε τον Σεπτέμβριο, έγινε ήδη πολύ δημοφιλής και την έχουν «κατεβάσει» στα κινητά τους πολλές χιλιάδες χρήστες.
Η εφαρμογή Confessor GO (Εξομολογητής) εντοπίζει τη θέση του χρήστη και του δείχνει τις τοποθεσίες των πλησιέστερων εξομολόγων ιερέων, καθώς και την καλύτερη διαδρομή προς αυτούς.
Επιπλέον, ενημερώνει τον χρήστη με ορισμένα πληροφοριακά στοιχεία για τον κάθε εξομολόγο, όπως το όνομα, την ηλικία του και την εμπειρία του (πότε χειροτονήθηκε). Με την ευκαιρία, θυμίζει στον υποψήφιο εξομολογούμενο μερικά βασικά πράγματα που μπορεί να έχει ξεχάσει, όπως τις Δέκα Εντολές (ώστε να θυμηθεί έγκαιρα κάποια αμαρτία που μπορεί να είχε φροντίσει να ξεχάσει…).
Όποιος ιερέας επιθυμεί, δηλώνει το όνομά του και μπαίνει στον κατάλογο των διαθέσιμων ιερέων της εφαρμογής, κάτι που έχουν κάνει περίπου 100 ιερείς μέχρι σήμερα.
Ο δημιουργός της εφαρμογής πατήρ Λατόρε αισιοδοξεί ότι η εφαρμογή θα έχει μεγάλη επιτυχία και στις πολλές ισπανόφωνες και καθολικές χώρες της Λατινικής Αμερικής. Ήδη πολλοί ιερείς από αυτές τις χώρες, που έμαθαν για την εφαρμογή, ζητούν να ενταχθούν στον κατάλογό της.
Μένει να φανεί κατά πόσο η νέα τεχνολογία θα βοηθήσει και στην αναζωπύρωση της πίστης, καθώς έξι στους δέκα Ισπανούς (59,3%) παραδέχθηκαν σε έρευνα προ ημερών ότι «σχεδόν ποτέ» δεν παρακολουθούν τη θεία λειτουργία, ενώ μόνο 15% πηγαίνουν στην εκκλησία καθημερινά. Αλλά ίσως ακριβώς γι αυτό, με τόσες ενοχές απιστίας, ουκ ολίγοι «πιστοί» μπορεί να νιώθουν την ανάγκη μιας εξομολόγησης.

Χρηματοδότηση για 10.000 υποτροφίες εκπαίδευσης προγραμματιστών Android σε όλη την Ευρώπη προσφέρουν οι εταιρίες Google, Bertelsmann και e-learning Audacity.
Στόχος, οι νέοι άνθρωποι που εισέρχονται στον επαγγελματικό χώρο, να αποκτήσουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν τις δεξιότητες που απαιτούνται και θα τους βοηθήσουν να βρουν μια θέση εργασίας ή να καταφέρουν να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση.
Οι υποψήφιοι μπορούν  να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για μία από τις 9.000 υποτροφίες που αφορούν στο μάθημα βασικών γνώσεων για το Android. Οι πιο έμπειροι προγραμματιστές μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους για μία από τις 1.000 υποτροφίες που αφορούν στο εντατικό πρόγραμμα Associate Android, ένα πρόγραμμα κατάρτισης μέσω του οποίου θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν πιστοποίηση προγραμματιστή Android.
Παράλληλα, η Bertelsmann επικεντρώνει την επένδυσή της στο χτίσιμο των δεξιοτήτων και τις επενδύσεις στην εκπαίδευση καθώς και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων 1.000 επιχειρήσεων οι οποίες δραστηριοποιούνται στον κλάδο της Πληροφορικής, της Τεχνολογίας και των Επικοινωνιών. Επίσης εμπλουτίζει την επένδυσή της σε συνδυασμό με τα προγράμματα κατάρτισης Udacity.
Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας της Google και της Bertelsmann είναι να κλείσει το χάσμα των ψηφιακών δεξιοτήτων, προκειμένου οι πολίτες να έχουν τα απαραίτητα προσόντα ώστε να αποκτήσουν μια θέση εργασίας ή να προωθήσουν την καριέρα τους. Παράλληλα, οι υποτροφίες αποτελούν μια σημαντική ευκαιρία για τους υποψήφιους προγραμματιστές να αξιοποιήσουν την ευκαιρία να αναπτύξουν ακόμα περισσότερο τις ψηφιακές τους δεξιότητες.

Μετά την Amber Heard και τη Michelle Obama που πρόσφατα αποφάσισαν να αλλάξουν τα μαλλιά τους, υιοθετώντας ένα πιο κοντό μήκος, η Bella Hadid έκανε την ανατροπή αυτή τη φορά, κάνοντας το ντεμπούτο της μία διαφορετική απόχρωση.

Η Bella Hadid, όπως και η Gigi είναι φυσικές ξανθιές, ωστόσο η πρώτη αποφάσισε να βάψει τα μαλλιά της και να γίνει από πολύ μικρή μελαχρινή. Αυτό είναι και το hairlook που την καθιέρωσε στον χώρο.



Όλα αυτά όμως, ανήκουν στο παρελθόν, αφού η Bella αποφάσισε και πάλι να επιστρέψει στον παλιό, καλό της εαυτό και να βάψει τα μαλλιά της ξανθά.

Η αλλαγή αυτή έγινε βέβαια για τις ανάγκες της φωτογράφισης του εξωφύλλου του περιοδικού Paper.

ΠΗΓΗ: queen.gr

Ο ιδρυτής της εταιρείας Evolve, Chatri Sityodtong, ο οποίος ασχολείται και με τις πολεμικές τέχνες, είναι επίσημα το καλύτερο αφεντικό στον κόσμο!
Ο λόγος; Αποφάσισε να ξοδέψει 467.000 ευρώ προκειμένου να προσφέρει πολυτελείς διακοπές στις Μαλδίβες για τους 400 εργαζόμενους της εταιρείας του ως ένα «μικρό δείγμα» της ευγνωμοσύνης του για τις υπηρεσίες. Σπάνιο για αφεντικό…
Ο Sityodtong αποφάσισε να προσφέρει ένα ονειρικό ταξίδι στους εργαζόμενους του στο τροπικό έθνος, επειδή ήταν πολύ ευχαριστημένος με τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας του καθώς η εταιρεία του με έδρα τη Σιγκαπούρη, είδε μία ανάπτυξη της τάξης του 30% και θέλησε να ευχαριστήσει τους υπαλλήλους του για την σκληρή δουλειά και την αφοσίωσή τους.
Ο ίδιος τόνισε μάλιστα πως η τακτική αυτή είναι μέρος της φιλοσοφίας του. «Οι διακοπές είναι ένα μέρος της κουλτούρας της Evolve» και στο παρελθόν έχει προσφέρει στους εργαζομένους του διακοπές σε πολυτελείς προορισμούς όπως το Μπαλί, το Κράμπι, και το Μπιντάν στην Ινδονησία.
Αυτές οι ανταμοιβές είναι ένα μικρό δείγμα της ειλικρινούς ευγνωμοσύνης μου σε όλους τους πρωτοφανείς ροκ σταρ της εταιρείας» δήλωσε. «Κάθε χρόνο παίρνω όλη την ομάδα σε ένα ταξίδι με όλα τα έξοδα πληρωμένα, σε ένα πολυτελές θέρετρο σε έναν προορισμό έκπληξη».
Η συντριπτική πλειοψηφία της ομάδας μου στο Evolve προέρχεται από φτωχές οικογένειες που έχουν αντιμετωπίσει διάφορες τραγωδίες ή αντιξοότητες. Γι’ αυτούς η Evolve, είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία να ξεφύγουν από τη φτώχεια και να πραγματοποιήσουν τη ζωή των ονείρων τους. Οι καλύτεροι αξίζουν το καλύτερο. Αυτό είναι το σωστό. Η Evolve έχει την καλύτερη ομάδα στον κόσμο. Είμαι πολύ σίγουρος γι’ αυτούς» πρόσθεσε. Ο επιχειρηματίας είπε ότι οι διακοπές θα συνεχιστούν και στο μέλλον αλλά πρόσθεσε αστειευόμενος πως δεν έχει ακόμα προγραμματίσει τις διακοπές για το 2017. Όπως είπε: «Ο κόσμος είναι πολύ μεγάλος. Δεν ξέρω που θα πάμε του χρόνου, αλλά ελπίζω να τους πάω σε άλλο ένα μαγευτικό μέρος».
πηγή: newmoney.gr

Στην παραδοχή ότι παρέμεινε η αδικία στους δημοτικούς υπαλλήλους, χωρίς να λυθεί από το νόμο για την κινητικότητα, προχώρησε ο πρώην υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, μιλώντας με εργαζόμενο στο facebook.
Το θέμα, το οποίο έχει αναδείξει η aftodioikisi.gr, προκύπτει από την πρόεβλεψη για την μετακίνηση των εργαζομένων της πρώην υπηρεσίας της Δημοτικής Αστυνομίας οι οποίοι, με την απειλή της διαθεσιμότητας-απόλυσης, μετακινήθηκαν προ ετών στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας «με αφετηρία το δεύτερο κύκλο κινητικότητας του έτους 2018», όπως αναφέρει ο νόμος.

Αυτό σημαίνει ότι η συγκεκριμένα κατηγορία εργαζομένων θα μπορούν να αλλάξουν θέση μέσω του νέου εθελοντικού συστήματος μετατάξεων από 1η Ιουνίου 2018.
«Αποτελεί ήττα δικιά μου και της Γεροβασίλη ότι δεν το λύσαμε», λέει ο σημερινός υπουργός Επικρατείας, συμπληρώνοντας ότι «είναι η μοναδική ίσως αδικία που δεν θεραπεύσαμε».
Ακόμη, σημειώνει ότι πρόκειται για αρμοδιότητα που δεν ανήκει μόνο στο συγκεκριμένο υπουργείο.
vernardakis-dimastin

Η καριέρα δημοσίου υπαλλήλου δεν έλκει πια τους νέους, όπως αποτυπώνεται σε έρευνα μεταξύ 649 φοιτητών, από 11 διαφορετικά πανεπιστήμια της Ελλάδας, που παρουσίασε πρόσφατα το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι μόνο ένα ποσοστό 6,8% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση των σπουδών “βλέπει” στον Δημόσιο Τομέα προοπτική επαγγελματικής αποκατάστασης, όταν το ποσοστό σε αντίστοιχη έρευνα το 2013 ήταν στο 7,6%, το 2011 στο 10,1% και το 2008 στο 20,8%.
Σε βάθος πενταετίας μετά την αποφοίτηση, ο δημόσιος τομέας αποτελεί επιλογή μόλις για το 4,3% του ίδιου δείγματος, με τα ποσοστά στις αντίστοιχες έρευνες του 2013 να είναι στο 7,2%, του 2011 στο 11% και του 2008% στο 27,5%!
Η στάση των νέων
Γενικό συμπέρασμα που προκύπτει από την έρευνα, εκτός από το ότι ο δημόσιος τοµέας δεν αποτελεί πλέον ελκυστική επιλογή, είναι ότι η επιχειρηµατικότητα, ως επιλογή καριέρας, πέντε χρόνια µετά την αποφοίτηση αποτελεί την πρώτη επιλογή, άλλα όχι αµέσως µετά την αποφοίτηση.
“Η ελληνική τάση να απασχοληθούν ως υπάλληλοι πρώτα, αντανακλά και μία διεθνή τάση, όπως επίσης και η στροφή προς την επιχειρηματικότητα, πέντε χρόνια μετά την ολοκλήρωση των σπουδών. Πρόκειται για μία στάση, που είναι σημάδι ωριμότητας, αφού οι φοιτητές επιθυμούν να αποκτήσουν κάποια εργασιακή εμπειρία, πριν ξεκινήσουν δική τους επιχείρηση. Πάντα ελλοχεύει όμως ο κίνδυνος να εγκλωβιστούν στην ασφάλεια του βέβαιου εισοδήματος και να μην τολμήσουν να γίνουν αυτοαπασχολούμενοι, το οποίο ενέχει τον κίνδυνο ενός αβέβαιου εισοδήματος”, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Σαρρή.
Επιλογή Καριέρας
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την επιλογή καριέρας:
-Το 23,7% των ερωτηθέντων επιθυμούν να εργαστούν μετά το τέλος των σπουδών τους σε μικρή επιχείρηση που απασχολεί μέχρι 49 υπαλλήλους. Το ποσοστό υποχωρεί στο 2,2% ως επιλογή, πέντε χρόνια μετά την αποφοίτηση
-Το 22% των ερωτηθέντων επιθυμεί να εργαστεί σε μεσαία επιχείρηση (50-249 υπάλληλοι), ενώ το ποσοστό διαμορφώνεται στο 5,7% ως επιλογή πέντε χρόνια μετά.
-Σε μεγάλη επιχείρηση (250 και άνω υπαλλήλων) επιθυμεί να εργαστεί το 17,6% των ερωτηθέντων, ποσοστό που αυξάνεται στο 23,4% πέντε χρόνια αργότερα.
-Σε ΜΚΟ επιθυμεί να εργαστεί το 6,6% (3,1% 5 χρόνια μετά)
-Ακαδημαϊκή καριέρα επιθυμεί να ακολουθήσει το 5,7% ποσοστό που αυξάνεται ως προοπτική πέντε χρόνια μετά την ολοκλήρωση των σπουδών στο 11,9%.
-Υπάλληλος στον δημόσιο τομέα επιλέγει ως καριέρα το 6,8% και 4,3% πέντε χρόνια μετά.
-Ιδρυτής επιχείρησης δηλώνει ως επιλογή αμέσως μετά τις σπουδές, μόλις το 4% και 32,7% πέντε χρόνια μετά την ολοκλήρωση των σπουδών.
-Διάδοχος οικογενειακής επιχείρησης επιλέγει το 3,7% και 2,2% 5 χρόνια μετά.
Πιο επιφυλακτικές απέναντι στην επιχειρηματικότητα οι γυναίκες
Οι φοιτητές έχουν σηµαντικά µεγαλύτερη επιχειρηµατική πρόθεση σε σχέση µε τις φοιτήτριες και συγκεκριμένα:
Άνδρες: Αμέσως μετά τις σπουδές, το 76,9% επιθυμούν να εργαστούν ως υπάλληλοι, 5,3% επιχειρηματίες, 8,3% διάδοχοι σε επιχειρήσεις. Πέντε χρόνια μετά την αποφοίτηση επιλέγουν κατά 48,5% υπάλληλοι, 34,5% επιχειρηματίες και 8,3% διάδοχοι επιχειρήσεων.
Αντίστοιχα οι γυναίκες σε ποσοστό 86,4% επιλέγουν μία καριέρα υπαλλήλου αμέσως μετά τις σπουδές, 3,1% επιχειρηματίες και 8,7% διάδοχοι επιχειρήσεων. Πέντε χρόνια αργότερα 51,7% εξακολουθούν να βλέπουν ένα εργασιακό μέλλον ως υπάλληλοι, 31,8 επιχειρηματίες και 8,4% διάδοχοι επιχειρήσεων.
Η πλειονότητα των φοιτητών πιστεύει ότι οι γνώσεις που πήραν στο πανεπιστήµιο ενίσχυσε την ικανότητά τους να εντοπίσουν επιχειρηµατικές ευκαιρίες, ενώ λίγο παραπάνω από το 1/3 των φοιτητών θεωρούν ότι υπάρχει ευνοϊκό κλίµα στο πανεπιστήµιό τους για να γίνει κάποιος επιχειρηµατίας. Οι πιο συνήθεις πηγές για την επιχειρηµατική ιδέα, είναι οι σπουδές στο πανεπιστήµιο και τα χόµπυ. Θετική είναι η στάση του κοινωνικού περίγυρου απέναντι στην προοπτική να γίνει κάποιος επιχειρηµατίας.
Το δείγμα της έρευνας περιελάμβανε και 40 ενεργούς επιχειρηματίες, εκ των οποίων οι 16 γυναίκες. Περισσότεροι από του μισούς προέρχονται από τον χώρο των Οικονομικών σπουδών και της Νομικής. Ο δείκτης ικανοποίησης των ενεργών επιχειρηματιών από την επιλογή καριέρας είναι 4,81% στην Ελλάδα, έναντι 5,28 σε όλες τις χώρες.
Η ταυτότητα της έρευνας
Η σχετική έρευνα εκπονήθηκε στο πλαίσιο διεθνούς έρευνας για το επιχειρηματικό πνεύμα των φοιτητών, που πραγματοποιήθηκε παράλληλα σε περισσότερες από 50 χώρες και πάνω από 1.000 πανεπιστήμια, με συμμετέχοντες 122.000 φοιτητές. Για την Ελλάδα, την έρευνα συντόνισε το Εργαστήριο Επιχειρηματικότητας του πανεπιστημίου Μακεδονίας και η καθηγήτρια Κατερίνα Σαρρή. Το ελληνικό δείγμα αποτελείται από 649 άτομα (384 γυναίκες, 265 άνδρες), εκ των οποίων οι 524 είναι σε προπτυχιακό επίπεδο σπουδών.
Η έρευνα έγινε μεταξύ φοιτητών του πανεπιστημίου Αιγαίου, του Οικονοµικού πανεπιστημίου Αθηνών, του Δηµοκρίτειου πανεπιστημίου Θράκης, του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, του Πάντειου πανεπιστημίου, του πανεπιστημίου Κρήτης, του πανεπιστημίου Μακεδονίας, του πανεπιστημίου Πελοποννήσου, του πανεπιστημίου Πειραιώς και του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!