Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Τα προγνωστικά αποδείχθηκαν ακριβή: Ο Πορτογάλος σταρ της Ρεάλ Μαδρίτης ήταν ο μεγάλος νικητής της Χρυσής Μπάλας για το 2013, καθώς συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους από 209 αρχηγούς εθνικών ομάδων και 96 δημοσιογράφους, αφήνοντας πίσω του τον Λιονέλ Μέσι και τον Φρανκ Ριμπερί.

Εδώ που τα λέμε, οι αριθμοί «έδειχναν» ξεκάθαρα Ρονάλντο. Σε 56 αγώνες το 2013, τόσο με τη Ρεάλ Μαδρίτης όσο και με την εθνική Πορτογαλίας, ο Κριστιάνο Ρονάλντο πέτυχε 66 γκολ, ενώ δημιούργησε ακόμα 15. Αντίστοιχα, ο Λιονέλ Μέσι σε 45 αγώνες πέτυχε 42 γκολ και δημιούργησε 15, ενώ ο Φρανκ Ριμπερί σε 52 εμφανίσεις πέτυχε 22 τέρματα και δημιούργησε άλλα 18.

Αυτή είναι η δεύτερη Χρυσή Μπάλα που κατακτά στην καριέρα του ο Πορτογάλος άσος, και η πρώτη από τότε που πήρε μεταγραφή από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στη Ρεάλ Μαδρίτης, αφού η προηγούμενη βράβευσή του ήταν το 2008.
news.gr
Γιατί να είναι μόνο το ρολόι μας έξυπνο όταν μπορεί να είναι και το σπίτι μας; Η Samsung και η LG παρουσίασαν στην έκθεση CES μια σειρά από έξυπνες οικιακές συσκευές (από χάι τεκ πλυντήρια μέχρι αυτοματοποιημένες ηλεκτρικές σκούπες) που ανταποκρίνονται στις φωνητικές εντολές του ιδιοκτήτη τους και μπορούν να ενεργοποιηθούν εξ αποστάσεως.
Το Smart Home της Samsung, το οποίο θα κυκλοφορήσει μέσα στους προσεχείς μήνες, είναι ένα σύστημα που διασυνδέει ψηφιακά όλες τις συσκευές του νοικοκυριού, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να τις ελέγξουμε μέσω μιας εφαρμογής για smartphone: με το κινητό στο χέρι, μπορούμε να ανάψουμε και να σβήσουμε τα φώτα του σπιτιού ή να θέσουμε σε λειτουργία την τηλεόραση, το ψυγείο και την ηλεκτρική κουζίνα. Το σύστημα της Samsung αποτελείται από τρία μέρη:
1Device Control: σύστημα μέσω του οποίου ενεργοποιούνται και απενεργοποιούνται οι συσκευές.
2Home View: κάμερες ενσωματωμένες στις συσκευές προβάλλουν σε πραγματικό χρόνο στο smartphone του χρήστη εικόνα από το εσωτερικό του σπιτιού του.
3 Customer Service: οι συσκευές ενημερώνουν το app όταν χρειάζονται συντήρηση ή επισκευή.
Η κορεατική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας προχώρησε, μάλιστα, σε ζωντανή επίδειξη του συστήματός της στο Λας Βέγκας: ένας υπάλληλός της είπε δυνατά τη φράση «movie mode» (λειτουργία ταινίας) και αυτομάτως τα φώτα του σαλονιού έσβησαν, για να του επιτρέψουν να δει στα σκοτεινά την αγαπημένη του ταινία. Ενας άλλος υπάλληλος έθεσε σε λειτουργία ένα πλυντήριο ρούχων με το πάτημα ενός κουμπιού στο ψηφιακό ρολόι του.
Οι χρήστες του Smart Home θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το κινητό τους τηλέφωνο για να δουν τι συμβαίνει μέσα στο σπίτι τους (μέσω μικροκαμερών) όταν βρίσκονται έξω για δουλειά ή για διασκέδαση ή λείπουν σε διακοπές. Επιπλέον, οι «σούπερ ηλεκτρικές σκούπες» της εταιρείας τίθενται μόνες τους σε λειτουργία και κινούνται μέσα στο σπίτι καθαρίζοντας τα πάντα στο πέρασμά τους χωρίς να τα κάνουν όλα... λαμπόγυαλο, καθώς χάρη σε ειδικούς αισθητήρες αποφεύγεται η πρόσκρουση σε έπιπλα, η πτώση από τις σκάλες κ.λπ.
«Το σπίτι του μέλλοντος πρέπει να ανταποκρίνεται πλήρως στις σύγχρονες ανάγκες των καταναλωτών. Οι εταιρείες τεχνολογίας πρέπει να εργαστούν πιο σκληρά προς αυτήν την κατεύθυνση», δήλωσε το στέλεχος της Samsung, Αντι Γκρίφιθς.

CHAT ΜΕ ΤΟ ΨΥΓΕΙΟ. Παράλληλα, η LG παρουσίασε μια νέα σειρά οικιακών συσκευών που τρέχουν το λογισμικό Homechat. Οι κάτοχοι των συσκευών θα μπορούν να τις θέτουν σε λειτουργία στέλνοντας γραπτά μηνύματα από το κινητό τους τηλέφωνο. Για παράδειγμα, με ένα SMS θα ενεργοποιούν το πλυντήριο ρούχων και θα προθερμαίνουν τον φούρνο τους.
Η γαλλική εταιρεία Archos παρουσίασε το σύστημα Connected Home, οι χρήστες του οποίου θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το κινητό τους για να σβήσουν τα φώτα ή να δουν στην οθόνη τους τι συμβαίνει μέσα στο σπίτι τους.
Οι αναλυτές της τεχνολογίας εκτιμούν ότι τα έξυπνα οικιακά συστήματα θα διαδοθούν μέσα στα επόμενα χρόνια, αποτελώντας βασικό μέρος του Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet of Τhings), δηλαδή της πλήρους διασύνδεσης όλων των συσκευών και των αντικειμένων καθημερινής χρήσης.
tanea.gr
Στην ελληνική μυθολογία ο Ύπνος ήταν θεός ή δαίμονας που λατρευόταν πολύ στην κυρίως Ελλάδα. Σημαντικά κέντρα της λατρείας του Ύπνου ήταν η Επίδαυρος, η Τροιζήνα και η Ολυμπία.
Στις μέρες μας, λατρεύουμε τον ύπνο ως απαραίτητη ανάγκη του οργανισμού μας. Ο ύπνος καταλαμβάνει το 1/3 της ζωής μας και είναι υπεύθυνος για μεγάλο μέρος της υγείας και της μακροζωίας μας. Το πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος (και κυρίως ο βραδινός) το γνωρίζουμε όλοι μας.

Γνωρίζουμε όμως και τις συνέπειες της  έλλειψής του;
Η Alyssa Recht σχεδίασε ένα infographic που δημοσιεύεται στην αμερικάνικη έκδοση του περιοδικού μόδας ELLE και εξηγεί τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα μας όταν δεν κοιμόμαστε αρκετές ώρες.
Σύμφωνα λοιπόν με το σχεδιάγραμμα, οι ώρες του ύπνου καθημερινά θα πρέπει να είναι 7.
Κάθε κύκλος της κατάστασης REM (όπου βλέπουμε όνειρα) διαρκεί περίπου 90 λεπτά και το ιδανικό είναι να συμπληρώνονται τουλάχιστον πέντε τέτοιοι κύκλοι.
Οι λιγότερες ώρες ύπνου (από τις 7 που είναι οι ιδανικές) μακροπρόθεσμα αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαβήτη και αυξημένου στρες. Αλλάζουν τον μεταβολισμό κάνοντάς τον πιο αργό ενώ μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα κατάθλιψης έως και μείωση της προσωρινής μνήμης.
Κάτι επίσης που αναφέρει το σχεδιάγραμμα και δεν θα πρέπει να το ξεχνάμε, είναι πως τις ώρες του ύπνου το δέρμα μας αναγεννιέται!
Αν λοιπόν ο ύπνος μας δεν είναι επαρκής θα κάνουν την εμφάνισή τους (πριν την ώρα τους) ρυτίδες, αποχρωματισμός του δέρματος και μακροπρόθεσμα μπορεί να εμφανιστεί και δερματικός καρκίνος.
Το σχεδιάγραμμα της Alyssa Recht καταρρίπτει μύθους και επιβεβαιώνει αλήθειες σχετικά με την έλλειψη ύπνου.
Στους μύθους ανήκει η άποψη ότι η θέση στην οποία κοιμόμαστε επηρεάζει τον σχηματισμό ρυτίδων. Ακόμη, λάθος είναι το να μένουμε ξαπλωμένοι περιμένοντας να μας πάρει ο ύπνος. Ο οργανισμός μας το συνηθίζει και μετά δυσκολεύεται ακόμη περισσότερο να κοιμηθεί.
Μία από τις αλήθειες που επιβεβαιώνει το σχεδιάγραμμα είναι ότι όντως υπάρχουν άνθρωποι «της μέρας» και «της νύχτας».
Κάθε άτομο νιώθει διαφορετικές ώρες την ανάγκη να ξεκουραστεί παίρνοντας έναν υπνάκο.
Καλό βέβαια είναι να θυμόμαστε ότι τους ίδιους κινδύνους με τον ελλιπή ύπνο κρύβει και ο  πολύς ύπνος που υπερβαίνει τις 9 με 10 ώρες.
Και μερικές συμβουλές για ποιοτικό και ευχάριστο ύπνο:
-Καθαρά σεντόνια και μαξιλαροθήκες.
-Σκοτάδι στο υπνοδωμάτιο.
-Κλειστές οι ηλεκτρονικές συσκευές (το φως τους  «μπερδεύει» τον εγκέφαλο και νιώθει πώς δεν είναι ακόμη ώρα για ύπνο).
-Περιορισμός του βραδινού γεύματος και αποφυγή πάσης φύσεως διεγερτικών όπως  καφές, τσάι, σοκολάτα, αναψυκτικά.
 echoes.gr
Πάνω από τον Κορινθιακό κόλπο, στους πρόποδες του Παρνασσού και σε ένα υποβλητικό φυσικό τοπίο γεμάτο από έλατα, βρίσκεται το ιερό των Δελφών και το πιο ξακουστό μαντείο της Αρχαίας Ελλάδας!
Οι Δελφοί, ο ομφαλός της γης, όπου σύμφωνα με τη μυθολογία, συναντήθηκαν οι δύο αετοί που έστειλε ο Δίας από τα άκρα του σύμπαντος για να βρει το κέντρο του κόσμου.
Για πολλούς αιώνες αποτελούσαν το πνευματικό και θρησκευτικό κέντρο και το σύμβολο της ενότητας του αρχαίου ελληνισμού. Η «φωνή» των Δελφών ήταν η απόλυτη οδηγήτρια δύναμη για τους Έλληνες. Οι χρησμοί της ιέρειας του μαντείου, της Πυθίας, ερμηνεύονταν από τους ιερείς του Απόλλωνα και ακολουθούνταν πιστά από τους ενδιαφερόμενους. Η φήμη του μαντείου έφθασε στα πέρατα του κόσμου και η έναρξη της λειτουργίας του χανόταν στα βάθη της αρχαιότητας και του μύθου.
Οι Δελφοί αναδείχθηκαν κατά τον έβδομο αιώνα π.Χ., όταν έγινε το κέντρο της Αμφικτιονικής Συμμαχίας. Την περίοδο εκείνη οικοδομήθηκαν οι πρώτοι λίθινοι ναοί, αφιερωμένοι ο ένας στον Απόλλωνα και ο άλλος στην Αθηνά, που επίσης λατρευόταν επίσημα, με την επωνυμία «Προναία› ή «Προνοία› και είχε δικό της τέμενος. Η Αθηνά όμως δεν ήταν η μόνη που λατρεύονταν στους Δελφούς.  Σύμφωνα με φιλολογικές μαρτυρίες αλλά και αρχαιολογικά ευρήματα, λατρεύονταν και η Άρτεμις, ο Ποσειδώνας, ο Διόνυσος, ο Ερμής, ο Ζευς Πολιεύς, η Υγεία και η Ειλείθυια.
Στους αιώνες που ακολούθησαν οι Δελφοί γνώρισαν την καταστροφή αρκετές φορές.  Πέρσες, Φωκείς και Γαλάτες κατέλαβαν την περιοχή, έκλεψαν, λεηλάτησαν και κατέστρεψαν. Η παρακμή του μαντείου επήλθε με το φιλοσοφικό κίνημα του ορθολογισμού τον 3ο αι. π.Χ. Πάντως το τυπικό στη λειτουργία του έμεινε αναλλοίωτο έως το 2ο αι. μ.Χ., την εποχή του Αδριανού. Το οριστικό τέλος στη λειτουργία του μαντείου ήρθε το 394 μ.Χ. με διάταγμα του βυζαντινού αυτοκράτορα Θεοδοσίου Α΄.
Με την επικράτηση του Χριστιανισμού οι Δελφοί  έγιναν έδρα επισκοπής αλλά στις αρχές του 7ου αιώνα μ.Χ εγκαταλείφθηκαν όταν οι Σλάβοι λεηλάτησαν την περιοχή, η οποία είχε την ατυχία να χτυπηθεί και από πολλούς καταστρεπτικούς σεισμούς. Πολύ αργότερα πάνω στα ερείπια του αρχαίου ιερού χτίστηκε ένα ολόκληρο χωριό, το Καστρί .
Οι Γερμανοί ήταν που ξεκίνησαν τις έρευνες στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών το 1860. Το 1891 οι Γάλλοι κατάφεραν να αποσπάσουν από τη Ελληνική Κυβέρνηση έγκριση για διεξαγωγή συστηματικών ερευνών. Την εποχή εκείνη ξεκίνησε η λεγόμενη «Μεγάλη Ανασκαφή» αφού πρώτα απομακρύνθηκε το χωριό Καστρί.  Οι ανασκαφές έφεραν στο φως εντυπωσιακά ευρήματα, ανάμεσα στα οποία και περίπου 3.000 επιγραφές, που αποκαλύπτουν διάφορες πτυχές του αρχαίου δημοσίου βίου. Πραγματοποιήθηκαν αναστυλώσεις και αποκαταστάσεις μνημείων, όπως για παράδειγμα ο βωμός των Χίων, ο ναός του Απόλλωνα και η θόλος.
Τα πιο σημαντικά μνημεία του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών είναι:
Ο δωρικός περίπτερος ναός του Απόλλωνα, ο Θησαυρός των Αθηναίων, ο βωμός των Χίων, η στοά των Αθηναίων, το θέατρο, το στάδιο, το γυμνάσιο, η Kασταλία πηγή και η Θόλος.
Μία επίσκεψη στους Δελφούς φυσικά θα πρέπει να περιλαμβάνει και μία βόλτα από το Αρχαιολογικό Μουσείο, με τα αρχιτεκτονικά γλυπτά, αγάλματα και έργα μικροτεχνίας. Εκεί θα συναντήσει κανείς και διάσημα εκθέματα όπως το άγαλμα του Ηνιόχου, τους Διόσκουρους ή το μαρμάρινο άγαλμα του Αντίνοου.
Η ευρύτερη περιοχή είναι ιδανική για τουρισμό αφού διαθέτει τουριστική υποδομή και πανέμορφη θέα. Η σύγχρονη πόλη των Δελφών, η Ιτέα, η Άμφισσα, Αράχοβα αλλά και το Γαλαξίδι αποτελούν προορισμούς που σίγουρα αξίζει να επισπευτεί κανείς.
echoes.gr
Όλοι μας διαθέτουμε αρκετές. Άλλες τις χαρακτηρίζουμε «καλές» και άλλες «κακές». Ο λόγος; Για τις συνήθειες.
Τι είναι όμως η συνήθεια;  Η λέξη «συνήθεια» χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια συμπεριφορά η οποία επαναλαμβάνεται μέσα στο χρόνο σε συστηματική βάση και όχι συνειδητά.
Είναι μία «τυποποιημένη συμπεριφορά» που συνήθως μας βοηθάει να εξοικονομούμε χρόνο, αφού για να ενεργήσουμε δεν χρειάζεται πρώτα να σκεφτούμε και να αναλύσουμε αυτό που πρόκειται να κάνουμε.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι πολλές από τις συνήθειές μας «εξυπηρετούν» βαθύτερες ανάγκες μας κυρίως συναισθηματικές. Για παράδειγμα, για πολλούς καπνιστές το τσιγάρο ισούται με την αποφόρτιση από το άγχος, ενώ η υπερβολική κατανάλωση φαγητού – και κυρίως ζάχαρης - συνδέεται συχνά με ανασφάλεια και συναισθήματα θλίψης.
Το να αλλάξει φυσικά μία συνήθεια απαιτεί πολλή και σκληρή δουλειά από τον ενδιαφερόμενο. Μια εδραιωμένη συμπεριφορά χρειάζεται προσπάθεια και επιμονή προκειμένου να εκλείψει και να μην επιστρέψει ποτέ.
Και αν αναρωτιέστε πόσες ημέρες χρειάζονται για να γίνει μία συμπεριφορά συνήθεια, ο ψυχολόγος Jeremy Dean έρχεται για να δώσει την απάντηση. Αφού μελέτησε διάφορες ιστοσελίδες με περιεχόμενο ψυχολογίας και συμβουλευτικής, βρήκε την απάντηση, η οποία μάλιστα είναι και πολύ συγκεκριμένη: 21 ημέρες!
Μπορεί να ακούγεται παράδοξο, αλλά αυτός ο αριθμός ημερών είχε εφαρμογή σχεδόν στα πάντα. Από το να ξεκινήσει κάποιος να γυμνάζεται μέχρι να αρχίσει δίαιτα. Φυσικά «στόχοι» πολύ πιο δύσκολοι, χρειάζονται περισσότερο χρόνο μέχρι να παγιωθούν και να γίνουν συνήθεια. Αλλά οι 21 ημέρες είναι το πρώτο σκαλοπάτι για τους περισσότερους που επιλέγουν να αποκτήσουν μία «καλή» συνήθεια.
Γεγονός πάντως είναι ότι οι συνήθειες που έχουμε επηρεάζουν σημαντικά την υγεία μας, την παραγωγικότητά μας, την οικονομική ασφάλεια και την ευτυχία μας. Καιρός λοιπόν κάποιες συνήθειες να προσπαθήσουμε να τις αλλάξουμε και να υιοθετήσουμε κάποιες άλλες που μόνο καλό θα μας κάνουν.
Άλλωστε, όπως είπε και ο Αριστοτέλης: «Είμαστε αυτό που κάνουμε επαναλαμβανόμενα».
echoes.gr
Στην περιοχή Far Rockaway του Queens της Νέας Υόρκης, οι γονείς των παιδιών του 106ου δημοτικού σχολείου διαμαρτύρονται και αντιδρούν. Το σχολείο που πάνε τα παιδιά τους, βρίσκεται σε μια διαρκώς καθοδική πορεία χωρίς τέλος.
Οι 234 μαθητές δεν έχουν μάθημα γλώσσας και μαθηματικών ούτε γίνονται μαθήματα καλλιτεχνικών και γυμναστικής. Αντίθετα, βλέπουν ταινίες, καθημερινά. Το ιατρείο του σχολείου δεν έχει ούτε νεροχύτη, ούτε ψυγείο, ούτε ιατρική κλίνη. Η βιβλιοθήκη βρίσκεται σε κατάσταση διάλυσης, ενώ σε περίπτωση απουσίας κάποιου δασκάλου, δεν υπάρχει μέριμνα για αντικαταστάτη και τα παιδιά διαμοιράζονται στις υπόλοιπες τάξεις. Μάλιστα, μια τάξη που προορίζεται για τη διδασκαλία παιδιών με ειδικές ανάγκες, δε διαθέτει τον κατάλληλα εκπαιδευμένο καθηγητή. Περίπου 40 παιδάκια του νηπιαγωγείου που κανονικά συστεγάζεται στο τριώροφο κτίριο, δεν έχουν χώρο για τις δραστηριότητές τους. Έτσι, καταφεύγουν σε ένα συγκρότημα προκατασκευασμένων τροχόσπιτων σε κοντινό χώρο, σε άθλιες συνθήκες υγιεινής.
Ακόμα και η διευθύντρια του σχολείου, που τοποθετήθηκε εκεί πριν από εννιά χρόνια, συνηθίζει να μην εμφανίζεται και πολύ συχνά στο χώρο εργασίας της ή να καθυστερεί απελπιστικά, φθάνοντας αργά το πρωί ή και το μεσημέρι. Υπό κανονικές συνθήκες, η διευθύντρια θα πρέπει να αναφέρει τις απουσίες και τις καθυστερήσεις της στον υπεύθυνο Επιθεωρητή Εκπαίδευσης της περιοχής, αλλά εφόσον η ίδια είναι αρμόδια για το καθήκον αυτό, τα σχόλια μάλλον περιττεύουν. Σαν να μην έφτανε αυτό, το σχολείο δε διαθέτει γραμματεία εδώ και πολλά χρόνια. Κατά τις απουσίες της, η διευθύντρια αφήνει αντί αυτής κάποιον από το βοηθητικό προσωπικό, ενώ η ειρωνεία της υπόθεσης είναι πως, εκτός από τον μισθό της (περίπου 130.000 δολάρια ετησίως), λαμβάνει αποζημίωση και για τις υπερωρίες που κάνει.
Το σχολείο φαίνεται αφημένο στην τύχη του, αφού κανείς αρμόδιος δεν αναλαμβάνει δράση σχετικά. Οι γονείς εναποθέτουν τις ελπίδες τους για βελτίωση της κατάστασης στη νέα Σχολική Επίτροπο που ανέλαβε πρόσφατα καθήκοντα. Μέχρι τότε, η κατάσταση θα παραμείνει ως έχει: το κυρίως κτίριο θα βρίσκεται σε ένα περιβάλλον αφρόντιστο, πνιγμένο στα αγριόχορτα, τα σκουπίδια και τα μπάζα. Τον Οκτώβριο του 2012, ο τυφώνας Sandy είχε παρασύρει έναν ημίκλειστο χώρο που λειτουργούσε ως χώρος δραστηριότητας για τα παιδιά προ-νηπιακής ηλικίας. Παραμένει ακόμα ανεπισκεύαστος. Η πληθώρα παιδιών και η έλλειψη χώρων έχει ως αποτέλεσμα τη ασφυκτικά γεμάτα τμήματα, καθώς και την ύπαρξη τάξεων σε χώρους που δεν προβλέπεται, όπως γραφεία, αποθήκες και αμφιθέατρα. Επιπλέον, από την εποχή του τυφώνα Sandy δεν υπάρχει πρόγραμμα μαθημάτων, ενώ πέντε μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς τα παιδιά δεν έχουν ακόμα παραλάβει βιβλία.
Η διεύθυνση κατηγορεί το διοικητικό σύστημα για τις ελλείψεις στη τροφοδοσία, ενώ το κενό προσπαθούν να καλύψουν οι δάσκαλοι, εκτυπώνοντας με δικά τους έξοδα διάφορα e-books. Το προσωπικό εν γένει δεν αντιδρά καθώς φοβάται πιθανά αντίποινα από τη διεύθυνση, η διευθύντρια αποφεύγει συστηματικά τις συναντήσεις με τους γονείς, ενώ οι τελευταίοι αναρωτιούνται αν οι ευρισκόμενοι ψηλότερα στην εκπαιδευτική ιεραρχία έχουν όντως γνώση της όλης κατάστασης. Το 106ο Δημοτικό Σχολείο καλύπτει τις ανάγκες μιας περιοχής χαμηλών εισοδημάτων, όπου το 98% των παιδιών πληροί τα κριτήρια για την παροχή δωρεάν σίτισης.  
news.gr

Η συμμετοχή σε έναν αγώνα Μαραθώνιου είναι μια μοναδική εμπειρία ζωής, ένα αξέχαστο ταξίδι που σας βοηθά να ανακαλύψετε τις αντοχές και τη θέληση που κρύβεται μέσα σας.

Είναι ακόμα μια ευκαιρία να γνωρίσετε καινούρια μέρη, νέους πολιτισμούς και την κουλτούρα της χώρας, που θα σας φιλοξενήσει.
Το Conde Nast Traveller επέλεξε και μας παρουσιάζει τις έξι πιο διάσημες και εντυπωσιακές διαδρομές μαραθωνίου, από την Καμπότζη έως την Παταγονία!

Διεθνής ΗμιΜαραθώνιος στο Angkor Wat, Καμπότζη


Αυτή η ιδιαίτερη διαδρομή ημιμαραθωνίου, περνά μέσα από τους ναούς του Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, Angkor Wat , το οποίο παραμένει κλειστό για το κοινό κατά τη διάρκεια του αγώνα, επιτρέποντας στους δρομείς να εξερευνήσουν ανενόχλητοι την αρχαία αυτή περιοχή.
Οι δρομείς θα έχουν την ευκαιρία να διασχίσουν τον ποταμό Siem Reap, να δουν τα πέτρινα λιοντάρια στον ναό Bat Chum, τα γλυπτά στο Elephant Terrace και τα ερείπια του Ta Prohm, που έχουν κατακλυστεί από αιωνόβια δέντρα.
Περισσότερα με ένα κλικ εδώ

Μαραθώνιος Reggae, Τζαμάικα


Η φήμη της Τζαμάικα στον αθλητισμό είναι κάτι παραπάνω από σπουδαία, αφού αυτό το μικρό έθνος έχει αναδείξει έναν από τους ταχύτερους δρομείς του κόσμου, τον Usain Bolt. Παράλληλα, φιλοξενεί έναν από τους πιο ζωντανούς μαραθώνιους του κόσμου, τον Reggae Run.
Εδώ όλα περιστρέφονται γύρω από τη μουσική, με συγκροτήματα και DJs να παίζουν κατά μήκος της διαδρομής, που περνά από το Long Bay και το Bloody Bay, στη βόρεια ακτή. Ο αγώνας ξεκινά νωρίς το πρωί, (5.10), λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, αλλά ακόμα και εκείνη την ώρα η ζέστη είναι αφόρητη και σίγουρα θα χρειαστείτε καπέλο και άφθονο νερό.
Περισσότερα με ένα κλικ εδώ

Μαραθώνιος Big Five, Αφρική


Αυτός ο πραγματικά “άγριος” αγώνας οδηγεί τους δρομείς μέσα στο τεράστιο Entabeni Game Reserve, όπου τα πιο διάσημα ζώα της Αφρικής, γνωστά ως Big Five, δηλαδή το λιοντάρι, η λεοπάρδαλη, ο ελέφαντας, ο ρινόκερος και τα βουβάλια κυκλοφορούν ελεύθερα.
Η δυσκολία του σκληρού εδάφους, με τα αμμώδη μονοπάτια και τις απότομες κλίσεις, ανταμείβεται από το μοναδικό θέαμα των εντυπωσιακών αυτών ζώων. Ο συγκεκριμένος μαραθώνιος είναι εξαιρετικά δημοφιλής, γι' αυτό θα χρειαστεί να κάνετε έγκαιρη κράτηση συμμετοχής.
Περισσότερα με ένα κλικ εδώ

Διεθνής Μαραθώνιος της Παταγονίας


Ο πρώτος μαραθώνιος στην Χιλιανή Παταγονία θα πραγματοποιηθεί φέτος τον Σεπτέμβριο, σε μια εντυπωσιακή διαδρομή μέσα από το Εθνικό Πάρκο Torres del Paine. Οι δρομείς θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά τα ποτάμια του πάρκου, τις γαλήνιες λίμνες και τους συγκλονιστικούς παγετώνες, περνώντας μέσα από ένα πυκνό δάσος και μέχρι τη βάση του 3.000 μέτρων όρους Monte Almirante Nieto.
Περισσότερα με ένα κλικ εδώ

Μαραθώνιος του Medoc, Γαλλία


Η δοκιμή κρασιού δεν είναι κάτι που οι περισσότεροι άνθρωποι θα συνέδεαν με το τρέξιμο, αλλά ένας μαραθώνιος αποδεικνύει ότι αυτά τα δυο μπορούν να ταιριάξουν. Ο Μαραθώνιος του Medoc οδηγεί τους διψασμένους δρομείς σε μια διαδρομή ανάμεσα στους αμπελώνες και τα chateaux του Μπορντό.
Δίπλα στους κλασικούς σταθμούς ανεφοδιασμού νερού, οι δρομείς δοκιμάζουν και εδέσματα υψηλής θερμιδικής αξίας, όπως foie gras, τυρί και στρείδια, με τη συνοδεία των κρασιών της περιοχής.
Κάθε χρόνο, οι 8.500 δρομείς ντύνονται σύμφωνα με ένα θέμα, που για φέτος έχει οριστεί το “Οι χώρες του κόσμους και τα καρναβάλια τους”. Αναμένουμε, λοιπόν, να δούμε ευφάνταστες στολές και ζωγραφισμένα σώματα να φτάνουν παραπατώντας στη γραμμή του τερματισμού.
Περισσότερα με ένα κλικ εδώ

Διεθνής Μαραθώνιος του Μαρακές


Τόσο ο ημιμαραθώνιος, όσο και ο μαραθώνιος του Μαρακές έχουν επίπεδες διαδρομές, παράλληλα με τα τείχη της πόλης του 12ου αιώνα, μέσα από τους κήπους Menara σε σκονισμένους δρόμους. Η επιβλητική οροσειρά του Άτλαντα δημιουργεί ένα εκπληκτικό σκηνικό.
Διοργανώνεται, επίσης, μια σύντομη πορεία για παιδιά , η οποία λαμβάνει χώρα την προηγούμενη ημέρα. Με τις θερμοκρασίες να αγγίζουν τους 20 ° C τον Ιανουάριο και τους σταθμούς για νερό να είναι περιορισμένοι, καλό είναι να έχετε μαζί σας τις δικές σας προμήθειες.
Περισσότερα με ένα κλικ εδώ
news.gr
Σε 1.034 ανέρχονται οι «ανοικτές» θέσεις εργασίας που προσφέρονται αυτή την εβδομάδα σε δήμους, οργανισμούς, αλλά και εκπαιδευτικά ιδρύματα. Στη πρόσληψη 174 εποχικά εργαζόμενων προχωρούν 24 δήμοι σε Αθήνα και Περιφέρεια, ενώ 627 θέσεις κατάρτισης και απασχόλησης προσφέρουν οκτώ Αναπτυξιακές Συμπράξεις στο πλαίσιο των ΤΟΠΣΑ σε δήμους της Αττικής, όπως το Χαϊδάρι, η Φυλή, το Ελληνικό, η Φιλοθέη-Ψυχικό και σε άλλους δήμους της περιφερειακής ενότητας, ενώ στη ΔΕΗ θα προσληφθούν 26 ηλεκτροτεχνίτες δικτύων.
Στο Λαογραφικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης και στο Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών κατανέμονται πέντε και δύο θέσεις, αντίστοιχα. Στο μεταξύ, θέσεις εκπαιδευτικού προσωπικού προσφέρονται στο ΕΑΠ και στο ΙΝΕ ΓΣΕΕ.
Δείτε αναλυτικά πώς κατανέμονται οι προσλήψεις:








Πηγή: Έθνος
Να μην εφαρμόσει την εγκύκλιο Μητσοτάκη, σύμφωνα με την οποία οι  προσληφθέντες μέσω του διαγωνισμού του 2009 δημοτικοί αστυνομικοί που έχουν ενταχθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας λαμβάνουν «20 μόρια περισσότερα από κάθε άλλο συνάδελφό τους», καλεί στην ουσία τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ η ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Συγκεκριμένα, με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής Γιώργο Βέη η οποία κοινοποιείται στον πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των κομμάτων και την ΚΕΔΕ  αφού διευκρινίζει ότι η περίπτωση ένταξης της διαδικασίας πρόσληψης στη Δημοτική Αστυνομία το 2009 στις «λοιπές διαδικασίες υπό τον έλεγχο του Α.Σ.Ε.Π.» δεν έχει δημοσιευθεί σε Φ.Ε.Κ. (εισάγεται με εγκύκλιο), τονίζει χαρακτηριστικά προτρέποντας, στην ουσία το ΑΣΕΠ να μην την εφαρμόσει:  «Κατά συνέπεια δεν πρόκειται για εκτελεστή πράξη, και νομικά δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από την έκφραση άποψης του υπογράφοντος, δηλ. του Υπουργού κ. Μητσοτάκη, η οποία δεν μπορεί να έχει σε καμία περίπτωση δεσμευτικό χαρακτήρα για την Ανεξάρτητη Αρχή ή τα Τριμελή Ειδικά Υπηρεσιακά Συμβούλια.»
Παράλληλα κάνει λόγο για μεγάλο θόρυβο που έχει προκληθεί στους κόλπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης «με τη με αριθμ. πρωτ.: ΔΙΠΙΔ/Β.2/Δ/83/ οικ.32170/29-11-2013 εγκύκλιο του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για την κινητικότητα των Δημοτικών Αστυνομικών, λόγω τον προνομιακών ρυθμίσεων που αδικαιολόγητα και κατά παράβαση της αρχής της αξιοκρατίας εισάγει υπέρ διορισθέντων συγκεκριμένου διαγωνισμού.»
Τονίζει δε ότι στο συγκεκριμένο διαγωνισμό «η εμπλοκή του Α.Σ.Ε.Π. περιορίζεται σε ένα και μόνο (και δη το αρχικό) στάδιο του διαγωνισμού, χωρίς να υπάρχει η οποιαδήποτε άλλη – άμεση ή έμμεση – εμπλοκή του στην υπόλοιπη διαδικασία», ενώ αναρωτιέται «κατά πόσο συνάδει με την κοινή λογική και την αξιοκρατία το γεγονός ότι αν μέλος του Α.Σ.Ε.Π. συμμετείχε στην Επιτροπή Επιλογής του εν λόγω διαγωνισμού σε όλα τα στάδια, τότε αυτή η διαδικασία πρόσληψης θα ελάμβανε 15 μόρια, ενώ τώρα, σύμφωνα πάντα με την εγκύκλιο του κ. Μητσοτάκη, παρόλο που δεν συμμετείχε μέλος του Α.Σ.Ε.Π. στην Επιτροπή Επιλογής, παρόλο που το Α.Σ.Ε.Π. δεν εγκρίνει την προκήρυξη, παρόλο που το Α.Σ.Ε.Π. δεν ασκεί δειγματοληπτικό έλεγχο στα κατατεθέντα δικαιολογητικά, παρά το γεγονός ότι το Α.Σ.Ε.Π. εμπλέκεται στον έλεγχο ενός και μόνο πίνακα και αποκλειστικά κατόπιν ένστασης των υποψηφίων και όχι αυτεπάγγελτα, αυτή η διαδικασία πρόσληψης λαμβάνει 20 μόρια!!!»
Υπενθυμίζεται ότι οι ίδιοι οι δημοτικοί αστυνομικοί έχουν καταγγείλει ότι η συγκεκριμένη εγκύκλιος προωθήθηκε προκειμένου να εξυπηρετηθεί δημοτικός αστυνομικός που εργάζεται στο γραφείο του Κ. Μητσοτάκη.
aftodioikisi.gr
Κοντά σε λύση για τα αρχαία ευρήματα που έχουν εντοπιστεί στο σταθμό Βενιζέλου του έργου του μετρό της Θεσσαλονίκης φαίνεται ότι βρίσκεται ο Δήμος Θεσσαλονίκης με την «Αττικό Μετρό» και το υπουργείο Πολιτισμού.
Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, στη διάρκεια της σημερινής τακτικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, η πρόταση της «Αττικό Μετρό» όσον αφορά στο θέμα των αρχαίων ευρημάτων στο σταθμό Βενιζέλου του μετρό, είναι κοντά σε όσα προβλέπει η μελέτη της ομάδας Παπακώστα, με την οποία ο δήμος είναι σύμφωνος.
Επιπλέον, όπως γνωστοποίησει ο κ. Μπουτάρης, το τελικό σχέδιο αναμένεται μέσα στην εβδομάδα, ενώ εξέφρασε την ελπίδα του, στην επόμενη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) του υπουργείου Πολιτισμού, η όλη υπόθεση να έχει αίσιο τέλος.
aftodioikisi.gr
Και στη φυλακή και θα τους χρεώνουν... ξενοδοχείο.
Μια ανατρεπτική πρόταση - νομοσχέδιο παρουσίασε το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ολλανδίας σύμφωνα με την οποία οι κρατούμενοι θα υποχρεούνται να πληρώνουν 16 ευρώ για κάθε μέρα που βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα για χρονικό διάστημα έως και δυο χρόνια.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Βίμπε Άλκεμα, σημείωσε ότι "δεν είναι δίκαιο να αναλαμβάνουν όλα τα έξοδα το κράτος και η κοινωνία". Σύμφωνα με τον υφυπουργό Δικαιοσύνης Φρεντ Τέεφεν, τον εμπνευστή αυτής της ιδέας, "οι καταδικασμένοι κρατούμενοι θα έπρεπε να συμμετέχουν εν μέρει στα έξοδα της φυλάκισής τους", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Οι κρατούμενοι που έχουν καταδικαστεί από τα δικαστήρια καθώς και οι γονείς των ανήλικων φυλακισμένων θα πρέπει να πληρώνουν 16 ευρώ για κάθε νύχτα φυλάκισης στις ολλανδικές φυλακές, για δύο χρόνια το πολύ.
Ο Άλκεμα είπε ότι ο κάθε κρατούμενος στοιχίζει στο ολλανδικό κράτος 250 ευρώ ημερησίως.
Εάν το νομοσχέδιο εγκριθεί από το ολλανδικό κοινοβούλιο θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2015. Σε συνδυασμό με μια άλλη πρόταση, με βάση την οποία οι καταδικασμένοι θα συμμετέχουν επίσης στα έξοδα της έρευνας που διενεργήθηκε για αυτούς, το κράτος θα αποκομίσει 65 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Στατιστικής Υπηρεσίας (CBS) της Ολλανδίας, το σωφρονιστικό σύστημα έχει σήμερα υπό την επίβλεψή του 12.000 κρατούμενους. Το 2013 η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι προτίθεται να κλείσει περίπου 20 φυλακές, στο πλαίσιο των περικοπών του προϋπολογισμού της.
Ο Άλκεμα είπε ότι η πρόταση νόμου του Τέεφεν είναι "ανάλογη" με μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Ωστόσο, η ολλανδική ένωση των "Παραβατών του Νόμου" (BWO) που προασπίζεται τα δικαιώματα των φυλακισμένων, διαβεβαιώνει ότι η πρόταση αυτή αντιβαίνει στο ευρωπαϊκό δίκαιο. "Ο υφυπουργός θέλει να πληρώνουν οι κρατούμενοι επί δύο χρόνια, κάτι που ισοδυναμεί με 12.000 ευρώ", εξήγησε ο πρόεδρος της ένωσης, Πίτερ Φλέμινγκ.
news.gr

Η Google ετοιμάζεται να «ταράξει τα νερά» στην παγκόσμια αγορά αεροπορικών κρατήσεων και να προκαλέσει ακόμα και τα μεγαλύτερα sites σύγκρισης τιμών.

Ήδη διαθέτει μια υπηρεσία σύγκρισης τιμών αεροπορικών εισιτηρίων, όπου συνεργάζεται με τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο, χωρίς όμως να περιλαμβάνει τους αερομεταφορείς χαμηλού κόστους.
Στη νέα της υπηρεσία, που αναμένεται να λανσαριστεί τον προσεχή Μάρτιο, θα υπάρχουν και οι low cost αεροπορικές και οι χρήστες θα κλικάρουν και θα μεταφέρονται απευθείας στο site των εταιρειών.
Η Google δεν θα χρεώνει καθόλου τους αερομεταφορείς και τα κέρδη της θα προέρχονται από διαφημίσεις.

Οι online κρατήσεις ενισχύονται

Οι online κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς και η βιομηχανία τώρα εστιάζει στις κρατήσεις μέσω κινητών ηλεκτρονικών συσκευών (τηλέφωνα, tablets). Πρόσφατη έρευνα της εταιρείας WorldPay , που ειδικεύεται στις πληρωμές αεροπορικών εταιρειών, έδειξε ότι το ένα τρίτο των αεροπορικών εταιρειών πρόκειται να προσφέρουν τα επόμενα δύο χρόνια πολλές νέες δυνατότητες ηλεκτρονικών πληρωμών στους καταναλωτές.
Στην έρευνα – που συμμετείχαν 56 αεροπορικές εταιρείες είτε χαμηλού κόστους, είτε παραδοσιακές – διαπιστώθηκε ότι οι πληρωμές μέσω κινητών ηλεκτρονικών συσκευών, είναι ένας βασικός τομέας που τώρα εστιάζουν. Μάλιστα περισσότερες από τις μισές (57%) αεροπορικές εταιρείες δήλωσαν ότι τα έσοδα τους μέσω κινητών ηλεκτρονικών συσκευών τα επόμενα δύο χρόνια θα ενισχυθούν και θα είναι ίσα με αυτά των πιστωτικών καρτών.
news.gr
Με εγκύκλιό του το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπενθυμίζει ότι πρέπει να προχωρήσει από τους αρμόδιους φορείς, η άμεση διαγραφή των συμβασιούχων από το Μητρώο Μισθοδοτούμενων του Ελληνικού Δημοσίου, που υπηρετούν στο δημόσιο με προσωρινές διαταγές ή ασφαλιστικά μέτρα.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, «όλοι οι απασχολούμενοι των οποίων απορρίφθηκαν οι αγωγές τους, ακόμη και αν άσκησαν ένδικό μέσο ή παραιτήθηκαν από ασκηθέν ένδικο μέσο που διατηρούσε την εργασιακή σχέση, ανεξάρτητα από το καθεστώς με το οποίο οι απασχολούμενοι ήταν καταχωρισμένοι στο Μητρώο (π.χ. ως Ι.Δ.Α.Χ. ή Ι.Δ.Ο.Χ.), θα πρέπει μέχρι τις 17 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, να διαγραφούν από το Μητρώο Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου με την αιτιολογία διαγραφής «Λόγω Απορριπτικής Δικαστικής Απόφασης» ».
Επίσης τονίζεται ότι «σύμφωνα με το άρθρο 106 του ν.4172/2013, η διοίκηση υποχρεούται να διερευνήσει ποιες από τις εκκρεμείς αγωγές εργαζομένων με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου, είτε με σύμβαση έργου (οι οποίες αγωγές έχουν ως αντικείμενο ότι η υφιστάμενη εργασιακή σχέση είναι εκείνη της εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου), δεν έχουν συζητηθεί εντός του μηνός Οκτωβρίου του έτους 2013. Σημειώνεται, ότι στις περιπτώσεις αυτές, σύμφωνα με την ανωτέρω διάταξη, λήγουν αυτοδίκαια τα ασφαλιστικά μέτρα ή οι προσωρινές δικαστικές διαταγές από 1.11.2013 και οι απασχολούμενοι δυνάμει των ανωτέρων αποφάσεων/διαταγών θα πρέπει να διαγραφούν από το Μητρώο Μισθοδοτουμένων Ελληνικού Δημοσίου με την ίδια αιτιολογία (Λόγω Απορριπτικής Δικαστικής Απόφασης) και να μην γίνονται αποδεκτές οι παρεχόμενες υπηρεσίες τους».
Στην εγκύκλιο γίνεται ακόμα αναφορά για κυρώσεις όπου δεν υπάρξει συμμόρφωση: «Η μη συμμόρφωση προς τις ανωτέρω υποχρεώσεις από τους κατά περίπτωση αρμοδίους υπηρεσιακούς παράγοντες επισύρει τις ανάλογες ποινικές και πειθαρχικές κυρώσεις. Σε κάθε περίπτωση η συμμόρφωση προς τις ανωτέρω υποχρεώσεις θα ελεγχθεί δειγματοληπτικά από το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.»
 aftodioikisi.gr
Κάθε χρόνο στις αρχές Ιανουαρίου στο Λας Βέγκας φιλοξενείται η διεθνής έκθεση ηλεκτρονικών προϊόντων και προϊόντων τεχνολογίας International CES (ConsumerElectronics Show).
Φέτος, η έκθεση άνοιξε τις πύλες της στις 7 Ιανουαρίου και ολοκληρώθηκε στις 10 του μήνα. Σε αυτήν «παρέλασαν» από μίνι-drones μέχρι αυτοκίνητα που… αναπηδάνε, ηλεκτρονικά skateboards και η νέα γενιά παιγνιδιών, που αναμένεται να εισχωρήσουν στις λίστες επιθυμιών μικρών και μεγάλων τα Χριστούγεννα του 2014.
Στη συγκεκριμένη έκθεση μπορεί κανείς να βρει τα πιο παράξενα και συναρπαστικά gadgetsπου θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί, και μερικά από τα καλύτερα παιχνίδια τεχνολογίας.
Δείτε μερικά από αυτά, όπως τα παρουσίασε σε πρόσφατο δημοσίευμά του ο Guardian:
Parrot Jumping Sumo
Αυτό το μικρό δίτροχο ρομπότ ελέγχεται από ένα smartphone ή tablet μέσω Wi-Fi. Διαθέτει κάμερα στη «μύτη» του και μπορεί να στρίβει σε μεγάλη ταχύτητα μέχρι και 90 μοίρες.
Το «ατού» του είναι ότι μπορεί να… πηδά σε ύψος μέχρι και 76 εκατοστά και να προσγειώνεται στις ρόδες του.
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι μοιάζει με μια… ρομποτική γάτα!

Parrot Mini Drone
Πρόκειται για μια συρρικνωμένη εκδοχή του Parrot AR drone. Είναι μικρό αρκετά για να πετά σε εσωτερικούς χώρους χωρίς να… καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμά του.
Το ιπτάμενο αυτό παιχνίδι μπορεί να χειριστεί κανείς με ένα smartphone ή tablet μέσωBluetooth. Είναι πολύ σταθερό κατά την πτήση, χάρη σε ένα είδοςενσωματωμένου αυτόματου πιλότου.
Οι ενσωματωμένες ρόδες του επιτρέπουν να «σκαρφαλώνει» σε τοίχους μέχρι το ταβάνι ή απλά να… διασχίζει διαδρομές στο πάτωμα.

Orbotix Sphero 2.0
Η τελευταία έκδοση της μπάλας που κυλάει πιο γρήγορα από ποτέ, ελεγχόμενη μέσω Bluetooth στα smartphone, και μπορεί ακόμη και να εφοδιαστεί με… τα δικά της ελαστικά, για καλύτερο κράτημα.

Orbotix 2b
Ο νεότερος αδερφός της μπάλας Sphero, το 2b είναι κάτι σαν ένας δίτροχος… δαίμονας, καθώς «τρέχει» με ταχύτητα μέχρι και 5 μέτρα το δευτερόλεπτο.
Αναμένεται να έχει κυκλοφορήσει μέχρι τα Χριστούγεννα του 2014, ενώ θα κοστίζει κάτω από 100 δολάρια.

Yuneec E-Go Cruiser electric skateboard
Τα skateboards που εκτίθενται στην έκθεση CES αποτελούν την «αναβαθμισμένη εκδοχή» των παραδοσιακών μοντέλων.
Το Yuneec E-Go Cruiser διαθέτει ηλεκτροκινητήρα, ενώ οι αναβάτες του μπορούν να…«πετάξουν στον αέρα» με το πάτημα ενός κουμπιού.Μπορεί να ανέβει σε λόφους και ανηφόρες και να ταξιδέψει σε απόσταση 29 χιλιομέτρων με μια φόρτιση.

Onewheel
Το Onewheel είναι σαν ένα Segway, με το χρήστη να ισορροπεί επάνω σε μια ξύλινη σανίδα. Μπορεί να «τρέξει» μέχρι και για 20 λεπτά με κάθε φόρτιση, ωστόσο η τιμή του είναι κάπως «τσουχτερή».
Διατίθεται στο Kickstarter στην τιμή των 1.200 δολαρίων!

Ozobot
Το μικροσκοπικό αυτό ρομπότ δεν ξεπερνάει σε μέγεθος το καπάκι ενός μπουκαλιού, ενώ αναγνωρίζει κώδικες και αισθητήρες γύρω του από φορητές συσκευές ή άλλα ηλεκτρονικά παιχνίδια.
Παρότι δεν κάνει πολλά παραπάνω στην παρούσα φάση, οι ειδικοί εκτιμούν ότι υπάρχουν πολλές προοπτικές για εξέλιξη ως προς την ανάπτυξη μιας πιο σύγχρονης εκδοχής των επιτραπέζιων παιχνιδιών.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Πηγή: News.gr
Αέρα ανάπτυξης σε 408 χωριά της Ελλάδας φέρνουν τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα του ΕΤΕΑΝ. Οι κοινοτικοί πόροι κατευθύνονται σε 408 χωριά που βρίσκονται στους νομούς Αχαΐας (128), Αρκαδίας, Λακωνίας και Αργολίδας (106), Λάρισας (104), Κιλκίς (34) και στις Κυκλάδες (36). Νέοι, αγρότες και γενικώς κάτοικοι των συγκεκριμένων χωριών επιδοτούνται για να στήσουν την δική τους επιχείρηση ή αν έχουν ήδη κάποια επιχείρηση να την εκσυγχρονίσουν.
Οι κοινοτικές ενισχύσεις καλύπτουν το 50% και σε κάποιες περιπτώσεις και το 60% των δαπανών τους. Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες που επιδοτούνται στα 408 χωριά των νομών, συνοπτικά είναι:
· Μικρά τουριστικά καταλύματα και ξενοδοχεία -μέχρι 40 κλίνες- και campings.
· Επισκέψιμα αγροκτήματα (έκτασης τουλάχιστον 20 στρεμμάτων).
· Εστιατόρια, αναψυκτήρια, παραδοσιακά καφενεία.
· Βιοτεχνικές μονάδες παραγωγής προϊόντων, όπως χειροτεχνήματα μεταλλουργίας ή ξυλοτεχνίας, προϊόντα κεραμικής – υφαντουργίας, ξύλινες κατασκευές (καρέκλες, έπιπλα, έπιπλα κουζίνας).
· Βιοτεχνίες μεταποίησης-τυποποίησης γεωργικών προϊόντων, όπως δημητριακά, κρασί, οπωροκηπευτικά, κρέας, γάλα, αυγά, μέλι, ελιές, πατάτες, άνθη, σπόροι, φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά.
· Μεταποίηση και εμπορία δασοκομικών προϊόντων (ξυλεία, καυσόξυλα, φελλός, ερικόριζα).
· Μικρές βιοτεχνίες επεξεργασίας ειδών διατροφής και δασοκομικών υλών μετά την α΄μεταποίηση (πχ αρτοποιία, παραγωγή νωπών ειδών ζαχαροπλαστικής, παραγωγή αλευροειδών προϊόντων, παραγωγή αλκοολούχων ποτών, παραγωγή ζαχαρωδών προϊόντων από φρούτα και λαχανικά κλπ).
· Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών (κομμωτήρια, κουρεία, δραστηριότητες φυσικής ευεξίας, καλλιτεχνική και λογοτεχνική δημιουργία και ερμηνεία, επισκευή υποδημάτων & δερμάτινων ειδών, λιανικό εμπόριο οινοπνευματωδών και άλλων ποτών, παντοπωλεία κλπ).
· Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του τουρισμού της υπαίθρου (εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ειδικές μορφές τουρισμού, χώροι αθλοπαιδιών, χώροι γευσιγνωσίας).
Τα χωριά είναι τα κάτωθι:
  • ΝΟΜΟΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
Δήμος Ναυπλιέων: Δ.Ε. Ναυπλιέων (Τ.Κ. Αρίας, Λευκακίων, Πυργιωτίκων).Δήμος Νέας Τίρυνθας: (Δ.Κ. Νέας Τίρυνθας, Τ.Κ. Αγίου Αδριανού, Τ.Κ. Νέου Ροεινού).Δήμος Ασίνης: (Τ.Κ. Δρεπάνου, Δ.Κ. Τολού, Τ.Κ. Ασίνης, Ιρίων, Καρνεζαίικων).Δήμος Αργους – Μυκηνών: Δ.Ε. Αργους (Τ.Κ. Δαλαμανάρας, Κεφαλαρίου, Πυργέλλας).Δήμος Λέρνας: (Τ.Κ. Μύλων, Ανδρίτσης, Κιβερίου, Σκαφιδακίου).Δήμος Νέας Κίου: (Τ.Κ. Νέας Κίου).
  • ΝΟΜΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Δήμος Βόρειας Κυνουρίας: (Δ.Κ. Αστρους, Τ.Κ. Βερβένων, Μελιγούς, Παραλίου Αστρους).Δήμος Νότιας Κυνουρίας: Δ.Ε. Λεωνιδίου (Δ.Κ. Λεωνιδίου).Δήμος Τρίπολης: Δ.Ε. Σκιριτίδας(Τ.Κ. Βλαχοκερασέας, Αγ. Βαρβάρας, Αλεποχωρίου, Βουρβούρων, Κερασιάς, Κολλινών, Πηγαδακίων), Δ.Ε. Τεγέας (Τ.Κ. Σταδίου, Αλέας, Βουνού, Γαρέας, Επισκοπής, Καμαρίου, Κανδάλου, Κερασίτσης, Λιθοβουνίων, Μαγούλας, Μανθυρέας, Μαυρικίου, Ριζών, Στρίγκου, Τζίβα, Ψηλής Βρύσης).
  • ΝΟΜΟΣ ΑΧΑΪΑΣ
Δήμος Πατρέων: Δ.Δ. Ελικίστρα, Μοίρα, Σούλι, Βραχναίικα, Θεριανό, Καμίνια, Μονοδένδρι, Τσουκαλαίικα, Θέα, Καλλιθέα, Κρήνη Πατρών, Κρυσταλλόβρυση, Οβριά (για επενδύσεις σε εκτός σχεδίου περιοχές), Πετρωτό, Σαραβάλι, Παραλία (για επενδύσεις σε εκτός σχεδίου περιοχές), Μιντιλόγλι, Ρογίτικα, Αγιος Βασίλειος, Ακταίο (Βερναρδαίικα), Ανω Καστρίτσι, Αραχοβίτικα, Αργυρά, Δρέπανο, Κάτω Καστρίτσι, Πιτίτσα, Ρίο (Αγ. Γεώργιος Ρίου) (για επενδύσεις σε εκτός σχεδίου περιοχές), Πλατάνι, Σελλά, Ψαθόπυργος.Δήμος Δυτικής Αχαΐας: Δ.Δ. Αγιοβλασίτικα, Αλισσός, Ανω Αχαΐα, Ελαιοχώρι, Κάτω Αλισσός, Κάτω Αχαΐα (για επενδύσεις σε εκτός σχεδίου περιοχές), Νιφοραίικα, Πετροχώρι, Αγ. Νικ. Σπάτων, Απιδεώνας, Αραξος, Βελιτσές, Καγκάδι, Λακκόπετρα, Ματαράγκα, Μετόχι, Μιχόι, Πέτα, Ριόλο, Καραίικα, Κρίνος, Λιμνοχώρι, Μύρτος, Σαγαίικα, Φράγκα, Αγ. Νικ. Κράλι, Αγ. Στέφανος, Ανω Σουδεναίικα, Αρλα, Αχαϊκό, Γαλαναίικα, Γκανέικα, Κάτω Μαζαράκι, Λουσικά, Μιτόπολη, Πόρτες, Σαντομέρι, Φλόκα, Φώσταινα, Χαϊκάλι, Χαραυγή.Δήμος Αιγιαλείας: Δ.Δ. Βαλιμίτικα, Δάφνες, Διγελιώτικα, Κουλούρα, Κούμαρη, Κουνινά, Μαυρίκι, Μελίσσια, Παρασκευή, Σελινούντας, Τέμενη, Χατζή, Αιγείρα, Αιγές, Ακράτα, Αμπελος, Βούτσιμο, Καλαμιάς, Κράθιο, Παραλία Πλατάνου, Ποροβίτσα, Συλιβαινιώτικα, Ανω Διακοπτό, Διακοπτό, Ελαιώνας, Ελίκη, Ζαχλωρίτικα, Καθολικό, Κερύνεια, Μαμουσιά, Νικολαίικα, Ριζόμυλος, Ροδιά, Τράπεζα, Αρραβωνίτσα, Δαμακίνι, Ζήρια, Καμάρες, Νέος Ερινεός, Σαλμενίκο, Αγ. Κωνσταντίνος, Αλσος, Βερίνο, Γκραίκα, Γρηγόρη, Δημητρόπουλο, Δουκαναίικα, Κρήνη Αιγιαλείας, Λάκκα, Λόγγος, Μάγειρας, Μυρόβρυση, Νεραντζιές, Ροδοδάφνη, Σελιανίτικα, Τούμπα.
  • ΝΟΜΟΣ ΚΙΛΚΙΣ
Δήμος Κιλκίς: Δ.Δ. Βαπτιστού (Βαπτιστής, Κυριακαίικα), Καστανιών Καστανιές, Κρηστώνης, Λειψύδριου (Λειψύδριο, Ακροποταμιά, Ανω Ποταμιά, Κάτω Ποταμιά), Μεγάλης Βρύσης, Μελάνθιου, Μεσιανού (Μεσιανό, Δαφνοχώρι, Λεβεντοχώρι, Παλαιό Γυναικόκαστρο), Σταυροχωρίου, Χωρυγίου.Δήμος Γαλλικού: Πεδινού (Πεδινό, Πέρινθος).Δήμος Πικρολίμνης: Μαυρονερίου (Μαυρονέρι, Ανω Απόστολοι, Μέσοι Απόστολοι), Ξυλοκερατέας (Ξυλοκερατέα, Μπακαίικα, Πικρολίμνη).Δήμος Χέρσου: Μεγάλης Στέρνας (Μεγ. Στέρνα, Μιχαλίτσι, Σουλτογιαναίικα), Πλαγιάς (Πλαγιά, Αγ. Κυριακή, Κορομηλιά), Χέρσου (Χέρσο, Ελευθεροχώρι, Ηλιόφωτο, Καλίνδρια), Ηλιόλουστο.
  • ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
Δήμος Ανω Σύρου: Δ.Δ. Aνω Σύρου, Γαλησσά, Πάγου, Χρούσων.Δήμος Θήρας: Δ.Δ. Θήρας, Ακρωτηρίου, Βόθωνος, Βουρβούλου, Εμπορείου, Eξω Γωνιάς, Επισκοπής Γωνιάς, Ημεροβιγλίου, Καρτεράδου, Μεγαλοχωρίου, Μεσαριάς, Πύργου Καλλίστης.Δήμος Ιητών: Δ.Δ. Ιητών.Δήμος Κέας: Δ.Δ. Ιουλίδος, Κορησσίας.Δήμος Μήλου: Δ.Δ. Μήλου, Αδάμαντος, Πέραν Τριοβασάλου, Τριοβασάλου, Τρυπητής.Δήμος Μυκόνου: Δ.Δ. Μυκονίων, Ανω Μεράς.Δήμος Ποσειδωνίας: Δ.Δ. Ποσειδωνίας, Βάρης, Φοίνικος.Δήμος Σερίφου: Δ.Δ. Σερίφου.Δήμος Σίφνου: Δ.Δ. Απολλωνίας, Αρτεμώνος.Δήμος Τήνου: Δ.Δ. Τήνου, Δύο Χωρίων, Δ.Δ. Τριαντάρου.Κοινότητα Οίας: Κ.Δ. Οίας.
  • ΝΟΜΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
Δήμος Σπάρτης: Δ.Ε. Σπάρτης (Τ.Κ. Αμυκλών, Αφισίου, Καλυβιών Σοχάς, Κλαδά), Δ.Ε. Θεραπνών (Τ.Κ. Πλατάνας, Σκούρας).Δήμος Μονεμβασιάς: Δ.Ε. Μονεμβασιάς (Τ.Κ. Μονεμβασίας, Αγγελώνας, Αγ. Δημητρίου Μονεμβασίας, Αγ. Ιωάννου Επιδαύρου Λιμηράς, Αγ. Νικολάου Μονεμβασίας, Βελιών, Ελληνικού, Λιρών, Νομίων, Ταλάντων), Δ.Ε. Ασωπού (Τ.Κ. Παπαδιανίκων, Ασωπού, Δαιμονίας, Φοινικίου), Δ.Ε. Βοιών (Δ.Κ. Νεάπολης, Αγίου Γεωργίου, Αγίου Νικολάου Βοιών, Αγίων Αποστόλων, Ανω Καστανέας, Βελανιδίων, Ελίκας, Κάμπου, Καστανέας Επιδαύρου Λιμηράς, Λαχίου, Μεσοχωρίου, Παντανάσσης, Φαρακλού), Δ.Ε. Μολάων (Δ.Κ. Μολάων, Ελαίας, Τ.Κ. Κουπιών, Μεταμορφώσεως, Πακίων, Συκέας).Δήμος Ευρώτα: Δ. Σκάλας (Δ.Κ. Σκάλας, Βρονταμά, Γραμμούσης, Λεήμονα, Περιστερίου, Στεφανιάς), Δ.Ε. Κροκεών (Τ.Κ. Κροκεών, Βασιλακίου, Τ.Κ. Δαφνίου, Λάγιου), Δ.Ε. Ελους (Δ.Κ. Βλαχιώτη, Τ.Κ. Αγ. Ιωάννη, Αστερίου, Γλυκόβρυσης, Γουβών, Ελους, Μυρτέας).Δήμος Ανατολικής Μάνης: Δ.Ε. Γυθείου (Δ.Κ. Γυθείου).Δήμος Νιάτων: (Τ.Κ. Απιδέας).Δήμος Ελαφονήσου: (Τ.Κ. Ελαφονήσου).
  • ΝΟΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Δήμος Αγιάς: Δ.Δ. Αγιάς, Αετολόφου, Αμυγδαλής, Ανάβρας, Καστρίου, Παλαιοπύργου, Σκήτης, Σκλήθρου.Δήμος Ελασσόνος: Δ.Δ. Ελασσόνας (παρεμβάσεις μόνο εκτός σχεδίου), Βαλανίδας, Γαλανόβρυσης, Κεφαλοβρύσου, Κρανέας Ελασσόνας, Στεφανοβούνου.Δήμος Κιλελέρ: Δ.Δ. Αγίου Γεωργίου Λαρίσης, Αγίων Αναργύρων, Αγναντερής, Αρμενίου, Βουναίνων, Γαλήνης, Γλαύκης, Δίλοφου Λάρισας, Δοξαρά, Ελευθερίου, Ζαππείου, Καλαμακίου, Κιλελέρ (Κυψέλης), Κραννώνος, Κυπαρίσσου, Μαυροβουνίου, Μεγάλου Μοναστηρίου, Μελίας, Μελίσσης, Μελισσοχωρίου, Μικρού Βουνού, Μοσχοχωρίου, Μύρων, Ναμάτων, Νέας Λεύκης, Νέου Περιβολίου, Νέων Καρυών, Νικαίας, Νίκης, Ομορφοχωρίου, Πλατυκάμπου, Σωτηρίου, Χάλκης, Χαράς, Ψυχικού.Δήμος Λαρισαίων: Δ.Δ. Αμυγδαλέας, Γιάννουλης (παρεμβάσεις μόνο εκτός σχεδίου), Ελευθερών, Κοιλάδας, Κουτσοχέρου, Λουτρού, Μάνδρας, Ραχούλας, Τερψιθέας, Φαλάννης.Δήμος Τεμπών: Δ.Δ. Αιγάνης, Καλοχωρίου, Κυψελοχωρίου, Μακρυχωρίου, Νέσσωνος, Οσσης, Ραψάνης, Σπηλιάς, Συκουρίου.Δήμος Τυρνάβου: Δ.Δ. Αμπελώνος (παρεμβάσεις μόνο εκτός σχεδίου), Αργυροπουλείου Βρυοτόπου, Δαμασίου, Δελερίων, Δένδρων Τυρνάβου, Ροδιάς.Δήμος Φαρσάλων: Αγίου Γεωργίου Φαρσάλων, Αμπελείας, Αχιλλείου, Βαμβακούς, Βασιλή, Βρυσιών, Δασολόφου, Δένδρων Φαρσάλων, Διλόφου Φαρσάλων, Ερετρίας, Ζωοδόχου Πηγής, Καλλιθέας Φαρσάλων, Κάτω Βασιλικών, Κατωχωρίου, Κρήνης, Μεγάλου Ευυδρίου, Ναρθακίου, Νεράιδας, Πολυδαμείου, Πολυνερίου, Ρευματιάς, Σιτοχώρου, Σκοπιάς, Σκοτούσσης, Σταυρού, Υπερείας, Φαρσάλων (παρεμβάσεις μόνο εκτός σχεδίου), Χαλκιάδων.
Πηγή: fpress
Την ενίσχυση του προσωπικού των εφοριών επιχειρεί με κάθε τρόπο το υπουργείο Οικονομικών. Τα τελευταία χρόνια το προσωπικό στις εφορίες έχει αποδεκατιστεί λόγω του κύματος συνταξιοδοτήσεων με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις που αντανακλώνται τόσο στο επίπεδο εξυπηρέτησης των φορολογούμενων όσο και στην αποτελεσματικότητα των φορολογικών υπηρεσιών.
Μέσα στην αναζήτηση αυτή προέκυψε και ο εντοπισμός πρώην δημοτικών αστυνομικών οι οποίοι από ένστολοι προστάτες των δημοτών θα γίνουν εφοριακοί. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών οι διαδικασίες έχουν ξεκινήσει για την μετάταξη στις εφορίες περίπου 150 πρώην δημοτικών αστυνομικών οι οποίοι βρίσκονται σε διαθεσιμότητα και διαθέτουν πτυχία οικονομικής και νομικής κατεύθυνσης. Με την μεταφορά τους στις εφορίες θα ασχοληθούν κατά κύριο λόγο με ελεγκτικό έργο και εισπρακτικές διαδικασίες, δηλαδή στα τμήματα Ελέγχου και Δικαστικού των εφοριών.
Εκτός από τους παραπάνω το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να προσλάβει άλλους 300 πτυχιούχους οικονομικής και νομικής κατεύθυνσης από τον πίνακα επιτυχόντων του ΑΣΕΠ παλαιότερου διαγωνισμού ενώ βρίσκεται στα σκαριά και νέος διαγωνισμός μέσω ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εντός του έτους άλλων 700 υπαλλήλων για τις εφορίες.
Στο υπουργείο έχουν ήδη ακουστεί ενστάσεις για τη μεταφορά των πρώην δημοτικών αστυνομικών στις εφορίες καθώς, υποστηρίζεται, ότι οι διαδικασίες που προσελήφθησαν στους δήμους ως δημοτικοί αστυνομικοί ελέγχονται ως προς το αδιάβλητό τους καθώς και ότι θα ήταν πιο δίκαιο να γίνουν όλες οι προσλήψεις στις εφορίες μέσω ΑΣΕΠ.
Το πόσο έχουν αποδεκατιστεί οι εφορίες από τη μείωση προσωπικού φαίνεται από τους αριθμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες ο συνολικός αριθμός των εργαζόμενων στις εφορίες το 2009 ανερχόταν στις 13.200. Σήμερα ο αριθμός των εργαζόμενων έχει υποχωρήσει κάτω από τις 9.000. Μόνο το τελευταίο τετράμηνο αποχώρησαν με συνταξιοδότηση από τις εφορίες περισσότεροι από 400 εργαζόμενοι ενώ μέχρι το καλοκαίρι υπάρχουν εκτιμήσεις ότι θα έχουν αποχωρήσει άλλοι 1.000.
capital.gr



Αυτό το διάγραμμα δείχνει την λεξικογραφική απόσταση – δηλαδή , ο βαθμός συνολικής απόκλισης στο λεξιλόγιο – μεταξύ των μεγάλων γλωσσών της Ευρώπης .



Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση
Το μέγεθος του κάθε κύκλου αντιπροσωπεύει τον αριθμό των ομιλητών για τη κάθε γλώσσα. Κύκλοι του ίδιου χρώματος ανήκουν στην ίδια ομάδα γλωσσών. Όλες οι ομάδες, εκτός από τα φιννοουγγρικά ( κίτρινο) είναι μέλη με τη σειρά τους της ινδοευρωπαϊκής οικογένειας γλωσσών.
Όπως βλέπετε από το διάγραμμα, στο κέντρο όλων των γλωσσών βρίσκονται τα Ελληνικά. Όλες οι γλώσσες της Ευρώπης έχουν άμεση σχέση με τα Ελληνικά. Τα Γερμανικά, τα Λατινικά και οι γλώσσες τις Βαλτικής συνδέονται σε ποσοστό πάνω από 71% με τα Ελληνικά και τα Αλβανικά συνδέονται σε ποσοστό πάνω από 50%. Χωρίς αμφιβολία τα Ελληνικά είναι η πιο σημαντική γλώσσα στην Ευρώπη αν όχι σε όλο τον δυτικό κόσμο.
Η ελληνική, μια από τις πέντε χιλιάδες περίπου γλώσσες που μιλιούνται σήμερα στον κόσμο, κατέχει ένα μοναδικό χαρακτηριστικό. Είναι η μόνη ζωντανή γλώσσα της οποίας μπορεί κανείς να παρακολουθήσει την εξέλιξη επί τριανταεπτά αιώνες. Από την άποψη αυτή, η Ελληνική νικά την Αιγυπτιακή (η οποία γραπτώς μαρτυρείται για περισσότερο χρονικό διάστημα αλλά είναι γλωσσικά νεκρή) και την Κινεζική, που είναι και αυτή ζωντανή αλλά τα αρχαιότερά της κείμενα είναι κατά τι νεότερα από τον 16ο π.Χ. αιώνα.
Τα δεδομένα για την δημιουργία του διαγράμματος προέρχονται από την έρευνα του Κ. Tyshchenko, «Μεταθεωρία Γλωσσολογίας» ( 1999 ). (Δημοσιεύθηκε στα ρωσικά)

DoseNea.com
Σε μια αγοραπωλησία που αποτυπώνει την αλλαγή του επιχειρηματικού μοντέλου στις ΗΠΑ με την απώλεια αμερικανικών συμβόλων, η ιαπωνική Suntory Holdings, η οποία εξειδικεύεται στην παραγωγή ουίσκι, αποκτά έναντι του ιλιγγιώδους ποσού των 13,62 δισ. δολαρίων (9,96 δισ. ευρώ) την ποτοποιία Βeam, παραγωγό των περίφημων μπέρμπον Jim Beam και Maker's Mark.

Η Suntory, η οποία ιδρύθηκε το 1899 ως εισαγωγέας κρασιών αλλά μεταπολεμικά ανέπτυξε μια αξιοθαύμαστη τεχνογνωσία στην παραγωγή εξαιρετικών ουίσκι, θα πληρώσει στην αμερικανική ποτοποιία 83,5 δολάρια για κάθε μετοχή της.

Η ιαπωνική εταιρεία θα αναλάβει και τα χρέη της Beam και έτσι το κόστος της συμφωνίας ανέρχεται, σύμφωνα με το Associated Press, στα 16 δισ. δολάρια!

Η αγοραπωλησία αναμένεται να εγκριθεί από τους μετόχους της Beam Inc., κάτι που όμως έχει ήδη προεξοφληθεί από τους αναλυτές, αφού η τιμή των 83,5$ ανά μετοχή που πληρώνει η Suntory είναι κατά 25% υψηλότερη από την τιμή που έκλεισε η μετοχή την Παρασκευή.

Αναλυτές του Bloomberg εκτιμούν ότι η διεθνοποίηση της Suntory με την εξαγορά δύο δημοφιλών αμερικανικών ποτών θα βοηθήσει την εταιρεία να αντιμετωπίσει τη συρρίκνωση της πελατείας της στην Ιαπωνία, λόγω δημογραφικού προβλήματος.

H αγορά της Beam Inc. δεν σημαίνει πάντως ότι οι Ιάπωνες θα μπορούν να παράγουν μπέρμπον αποκτώντας την τεχνογνωσία. Το μπέρμπον παράγεται αποκλειστικά στην Πολιτεία του Κεντάκι των ΗΠΑ - εξ ου και το Jack Daniels δεν είναι μπέρμπον, αλλά ουίσκι από το Τενεσί.

Παράγοντας βέβαια το Yamazaki και το Hakushu, δύο εξαιρετικής ποιότητας ουίσκι, η Suntory έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια σε κορυφαίο ανταγωνιστή παγκοσμίως των σκωτσέζικων και ιρλανδέζικων μαλτ.

Εγινε διάσημη στο ευρύ κοινό μέσα από τη... συμμετοχή της στην ταινία «Χαμένοι στη μετάφραση», καθώς ήταν το ουίσκι Suntory που διαφήμιζε ο Μπιλ Μάρεϊ.
tanea.gr
Οι επιβλητικές πυραμίδες της Αιγύπτου ενδέχεται... να μην είναι και τόσο επιβλητικές, τουλάχιστον όσον αφορά την κατασκευή τους, καθώς είναι πολύ πιθανό να μην κατασκευάστηκαν με ογκόλιθους τους οποίους έσερναν εκατοντάδες σκλάβοι αλλά με μικρές πέτρες. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται ο Πίτερ Τζέιμς, βρετανός μηχανικός δομικών έργων, ο οποίος μελέτησε την κατασκευή των πυραμίδων αρχίζοντας όχι από το εξωτερικό αλλά από το εσωτερικό τους.
Ο βρετανός μηχανικός έφτασε πρώτη φορά στην Αίγυπτο πριν από 18 χρόνια. Τον κάλεσαν οι αιγυπτιακές Αρχές για να συμβάλει με τις γνώσεις του στην αποκατάσταση σοβαρών ζημιών που υπέστησαν κάποιες από τις πυραμίδες έπειτα από ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε το 1992. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα των φαραώ, η εταιρεία του Τζέιμς Cintec International βοήθησε στην ενίσχυση των θαλάμων ταφής της κλιμακωτής πυραμίδας του φαραώ Ζοζέρ και της Κόκκινης Πυραμίδας.  
Ωστόσο, τη μεγάλη ανακάλυψή του την έκανε καθώς εργαζόταν στη Ρομβοειδή Πυραμίδα. Συμβουλεύοντας τους τοπικούς μηχανικούς για το πώς να διατηρήσουν σε καλή κατάσταση την εξωτερική επιφάνεια της πυραμίδας, ο Πίτερ Τζέιμς διαπίστωσε πως η επικρατούσα άποψη για τον τρόπο με τον οποίο χτίστηκαν οι πυραμίδες ήταν λανθασμένη. «Αντιμετώπισα το πρόβλημα ως μηχανικός, ο οποίος όμως έχει στη διάθεσή του μόνο τα υλικά που είχαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι», δήλωσε.
«Οι αρχαιολόγοι υποθέτουν πως οι πυραμίδες χτίστηκαν με τις ίδιες μεγάλες πέτρες που σχηματίζουν την εξωτερική επιφάνειά τους. Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να είναι σωστό γιατί η παραγωγή δύο εκατομμυρίων τεράστιων κομματιών πέτρας τα οποία χρειάστηκαν για την κατασκευή της Μεγάλης Πυραμίδας του Χέοπος μέσα σε 25 χρόνια, σημαίνει ότι θα έπρεπε να εξορύσσονται από το λατομείο με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς, ένα κάθε τρία λεπτά», κάτι που είναι αδύνατο. Ο βρετανός μηχανικός διαπίστωσε επίσης πως οι ράμπες που θα χρειάζονταν οι Αιγύπτιοι για να ανυψώσουν αυτούς τους ογκόλιθους με κλίση την οποία θα μπορούσαν να ελέγξουν θα έπρεπε να είναι τόσο μεγάλες όσο και η ίδια η πυραμίδα, ενώ το πλάτος τους θα έπρεπε να ήταν μεγαλύτερο του μισού χιλιομέτρου.

από μέσα προς τα έξω. Ο Τζέιμς πιστεύει πως οι πυραμίδες δεν χτίστηκαν από έξω προς τα μέσα αλλά από μέσα προς τα έξω, καθώς το εσωτερικό τους είναι κατασκευασμένο με πολύ μικρότερα κομμάτια πέτρας τα οποία οι εργάτες μπορούσαν να δουλέψουν με μεγαλύτερη ευκολία. Οι ογκόλιθοι οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν για την εξωτερική κάλυψη των πυραμίδων θα πρέπει να ανελκύθηκαν στη θέση τους μέσω της χρήσης των παραδοσιακών σκαλωσιών.  
Ο βρετανός μηχανικός θεωρεί επίσης πως βρήκε την απάντηση και στο ερώτημα σχετικά με το τι συνέβη στην επένδυση που κάποτε κάλυπτε το εξωτερικό των πυραμίδων. Αρκετοί αρχαιολόγοι θεωρούν πως τα πολύτιμα πετρώματα που κάλυπταν τις πυραμίδες στο παρελθόν αποσπάστηκαν ή εκλάπησαν για να χρησιμοποιηθούν σε άλλες κατασκευές. Ο Τζέιμς όμως πιστεύει πως απλώς αποκολλήθηκαν από τις πυραμίδες εξαιτίας της μεγάλης διαφοράς μεταξύ της θερμοκρασίας που επικρατεί στην περιοχή κατά τη διάρκεια της ημέρας και εκείνης που επικρατεί κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι θεωρίες του βρετανού μηχανικού σχετικά με τον τρόπο κατασκευής των πυραμίδων δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «Structure».
tanea.gr

Ένα μοναδικό “παγωμένο” υπερθέαμα άνοιξε τις πύλες του για το κοινό στις 5 Ιανουαρίου, με την επίσημη έναρξη του “Διεθνούς Φεστιβάλ Πάγου και Χιονιού” στο Harbin της βορειοανατολικής Κίνας.


Εντυπωσιακά γλυπτά από πάγο δεσπόζουν στην ειδικά διαμορφωμένη έκθεση, όπου οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να ανέβουν τα σκαλιά παγωμένων παλατιών, να διασχίσουν λεωφόρους χιονιού και να θαυμάσουν τη νύχτα τον μαγευτικό φωτισμό.

Ήδη χιλιάδες είναι αυτοί που αψήφησαν τις θερμοκρασίες των -27 βαθμών Κελσίου και είδαν από κοντά τα μοναδικά γλυπτά.

Φέτος το θέμα της έκθεσης είναι “ Dream , World Cartoon Tour”.

Στις δραστηριότητες περιλαμβάνονται: χειμερινό κολύμπι, έλκηθρο, πατινάζ στον πάγο, σκι, snowmobiling, ποτό σε παγωμένο μπαρ, αλλά και περιήγηση στα ιστορικά μνημεία της πόλης. Οι μαγευτικές εικόνες “μιλούν” από μόνες τους...





 news.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!