Δευτέρα 24 Μαΐου 2021

 

Ο Χένρι ΜακΚόλουμ και ο ετεροθαλής αδελφός του Λίον Μπράουν καταδικάστηκαν δυο φορές για τον βιασμό και τον φόνο ενός 11χρονου κοριτσιού το 1983. Τριανταένα χρόνια μετά, νέα αποδεικτικά στοιχεία DNA οδήγησαν στην πλήρη αθώωσή τους.

Την Παρασκευή εισέπραξαν από 31 εκατομμύρια ο καθένας ως αποζημίωση για τα χρόνια που πέρασαν άδικα στη φυλακή – 1 εκατομμύριο για κάθε χρόνο άδικου εγκλεισμού-  και 13 εκατ. δολάρια ως αποζημίωση παραδειγματικού ή ποινικού χαρακτήρα. Οπως είπε ο δικηγόρος τους, το ποσό αποτελεί το μεγαλύτερο που έχει καταβληθεί στην ιστορία των ΗΠΑ για ανάλογη υπόθεση δικαστικής πλάνης.

 «Ευχαριστώ το Θεό» είπε με δάκρυα στα μάτια ο ΜακΚόλουμ βγαίνοντας από το δικαστήριο με τον αδελφό του, σχεδόν επτά χρόνια μετά την απόφαση του δικαστή για την απελευθέρωσή τους. «Υπάρχουν ακόμα πολλοί αθώοι στις φυλακές και δεν αξίζουν να βρίσκονται εκεί», συμπλήρωσε.

Το έγκλημα

Στις 24 Σεπτεμβρίου του 1983, η αστυνομία στη μικρή πόλη Ρεντ Σπρινκγς της Βόρειας Καρολίνας, βρήκε σε αγρό το πτώμα ενός 11χρονου λευκού κοριτσιού.

Την επόμενη ημέρα, με βάση φήμες που κυκλοφόρησε συμμαθητής του θύματος, συνέλαβε τον Χένρι ΜακΚόλουμ και τον Λίον Μπράουν, δυο Αφροαμερικανούς εφήβους, 19 και 15 ετών αντίστοιχα. Μετά από μερικές ώρες ανάκρισης, χωρίς την παρουσία δικηγόρου, οι αστυνομικοί απέσπασαν δια τις βίας ομολογίες, με τους υπόπτους να εμπλέκουν ο ένας τον άλλον στο έγκλημα. Τα έγγραφα που κατατέθηκαν στο δικαστήριο ωστόσο έδειξαν ότι τα αδέλφια είχαν γνωστικές δυσκολίες και δεν γνώριζαν ούτε να διαβάζουν ούτε να γράφουν, ούτε κατάλαβαν καλά-καλά τί υπέγραψαν ως «ομολογίες».

Και οι δυο καταδικάστηκαν σε θάνατο. Ο μεν Λίο έγινε ο νεότερος θανατοποινίτης της Πολιτείας και η ποινή του αργότερα μετατράπηκε σε ισόβια, ο δε Χένρι έγινε στην πορεία ο μακροβιότερο θανατοποινίτης σε αναμονή για την εκτέλεση της ποινής. Στο δικαστήριο δεν παρουσιάστηκαν άλλα στοιχεία που να εμπλέκουν τα αδέλφια στην υπόθεση.

Το 2014 εξετάσεις DNA έδειξαν ποιος ήταν ο πραγματικός δράστης: ο Ρόσκο Αρτις, ένας καταδικασμένος δολοφόνος, που είχε ήδη καταδικαστεί σε ισόβια για άλλο έγκλημα.

Αθώοι στη φυλακή

Σύμφωνα με το Εθνικό Αρχείο Αθωώσεων των ΗΠΑ, από το 1989 που υπάρχουν στοιχεία, μέχρι σήμερα έχουν αφεθεί ελεύθεροι με αθωωτικές αποφάσεις 2.748 άτομα. Στις περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις το… λάθος ήταν διωκτικών αρχών, ενώ των 50% των αθώων που σάπιζαν στις φυλακές ήταν Αφροαμερικανοί. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι Αφροαμερικανοί έχουν επτά φορές περισσότερες πιθανότητες να καταδικαστούν λανθασμένα για φόνο από ότι οι λευκοί.

Οσοι βρεθούν αποδεδειγμένα άδικα στη φυλακή μπορούν να υποβάλουν μήνυση με το επιχείρημα ότι παραβιάστηκαν τα δικαιώματά τους, ωστόσο είναι ακόμα εξαιρετικά δύσκολο να αποδειχθεί κακοδιαχείριση μια υπόθεση από τα όργανα του νόμου, καθώς οι περισσότερες πρακτικές της αστυνομίας προστατεύονται από ειδική νομοθεσία. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, οι πιέσεις αυξάνονται για να λογοδοτούν οι αστυνομικοί για υποθέσεις ρατσισμού, όπως αυτή της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ το 2020 όπου αστικό δικαστήριο επεδίκασε αποζημίωση 27 εκατομμυρίων ή για την υπόθεση της δολοφονίας από αστυνομικό της Μπρεόνα Τέιλορ στο Κεντάκι, όπου το δικαστήριο επεδίκασε ποσό 12 εκατ. δολαρίων.

Η απόφαση της Παρασκευής για τα δυο αδέλφια εκδόθηκε αφού οι αρμόδιες διωκτικές αρχές είχαν ήδη συμβιβαστεί για την καταβολή αποζημίωσης, που αφορούσε όμως μικρότερα ποσά.

Τριάντα έξι Πολιτείες και η περιφέρεια της Ουάσιγκτον έχουν υιοθετήσει νόμους που προβλέπουν την καταβολή αποζημίωσης για περίπτωση άδικης καταδίκης. Στη Βόρεια Καρολίνα, όσοι έχουν πάρει χάρη από τον κυβερνήτη μπορούν να εισπράξουν 50.000 δολάρια για κάθε χρόνο άδικης φυλάκισής τους, αλλά το συνολικό ποσό δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 750.000 δολάρια. Τόσα είχε πάρει ο Ρόνι Λονγκ, ένας Αφροαμερικανός που είχε καταδικαστεί άδικα για βιασμό και ληστεία το 1976 και πέρασε 44 χρόνια στη φυλακή μέχρι να δικαιωθεί. Η υπόθεση ωστόσο εκκρεμεί σε αστικό δικαστήριο.

πηγή: efsyn.gr

 

Tτο όνομα της πολιτικής, η Τουρκία έχει εκκαθαρίσει την πολεμική της αεροπορία τόσο πολύ που δεν έχει αρκετούς πιλότους για να πετάξουν τα μαχητικά αεροσκάφη F-16, όπως υποστηρίζει σε άρθρο το αμερικανικό περιοδικό The American Interest.

Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, η τουρκική κυβέρνηση αποδέσμευσε από τα καθήκοντά τους περισσότερους από 300 πιλότους F-16, και αυτό έχει αφήσει την τουρκική πολεμική αεροπορία χωρίς εκπαιδευμένο προσωπικό, σημειώνει ο αρθρογράφος Michael Peck. Αντ’ αυτού, η τουρκική κυβέρνηση ψάχνει στο εξωτερικό για μια λύση.

“Ωστόσο, η Ουάσιγκτον απέρριψε ένα αίτημα της Τουρκίας για αποστολή εκπαιδευτών. Η Τουρκία έχει επίσης ζητήσει βοήθεια από το Πακιστάν”, ανέφερε ο αναλυτής, επικαλούμενος μια έκθεση του Ατλαντικού Συμβουλίου, που αναφέρει πως η τουρκική κυβέρνηση, “σε ένδειξη απελπισίας”, διέταξε 330 πρώην πιλότους να επιστρέψουν στην Πολεμική Αεροπορία για τέσσερα χρόνια, για να μη χάσουν τις άδειες πτήσης τους.

Η έλλειψη πιλότων που προκαλεί κενά στο σύστημα άμυνας της Τουρκίας είναι ένας λόγος για τον οποίο η Άγκυρα ήταν τόσο πρόθυμη να αγοράσει τα αντιαεροπορικά συστήματα S-400 από τη Ρωσία παρά τις αμερικανικές κυρώσεις, δήλωσε ο Peck.

Ο Peck επικαλέστηκε τον Τούρκο αναλυτή Verda Özer, ο οποίος είπε ότι η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016 δημιούργησε “την ανάγκη ανάπτυξης της αεροπορικής μας άμυνας”. “Αλλά οι S-400 από μόνοι τους δεν είναι αρκετοί”, είχε προσθέσει ο Özer.

 

Δεν πρόλαβαν να χαρούν καλά – καλά τη νίκη τους οι Ιταλοί Maneskin στον φετινό διαγωνισμό της Eurovision και άρχισαν τα… όργανα.

Από αργά χθες το βράδυ κυκλοφορούν φήμες και ερωτήματα σε δημοσιεύματα και στα social media για το αν ο βασικός τραγουδιστής του ιταλικού ροκ συγκροτήματος, ο 22χρονος Damiano David έκανε χρήση κοκαϊνης μέσα στο Green Room, την ώρα του μεγάλου τελικού. Ο λόγος είναι ότι κάποια στιγμή ο τηλεοπτικός φακός τον έχει πιάσει να γέρνει με το κεφάλι προς το τραπέζι. Αυτό ήταν αρκετό για να φουντώσουν οι φήμες, που μέχρι και στον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, Ζαν Ιβ λε Ντριάν έκαναν σχετική ερώτηση σήμερα στο Rtl France.

Ο 22χρονος τραγουδιστής αρνήθηκε ότι έκανε χρήση ουσιών και προθυμοποιήθηκε να υποβληθεί σε εξετάσεις για τυχόν ανίχνευση ουσιών στο αίμα του. Όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου, ο λόγος που έσκυψε είναι ότι ο κιθαρίστας Thomas Raggi είχε σπάσει ένα γυαλί στα πόδια τους.  Την ύπαρξη γυαλιού στο χώρου, κατόπιν ελέγχου, επιβεβαίωσε αργότερα η EBU.

«Δεν κάνω ναρκωτικά. Σας παρακαλώ, παιδιά. Μην το λέτε αυτό, καμιά κοκαΐνη», δήλωσε ο τραγουδιστής σε συνέντευξη Τύπου για τη νίκη τους.

Αργότερα η EBU εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι ο τραγουδιστής θα κάνει εξετάσεις. «Τους ζητήθηκε χθες βράδυ, αλλά δεν μπορεί να οργανωθεί άμεσα από την EBU».

«Το συγκρότημα, οι μάνατζερ τους και ο επικεφαλής της αποστολής μας έχουν ενημερώσει ότι δεν υπήρχαν ναρκωτικά στο Green Room και εξήγησαν ότι ένα γυαλί είχε σπάσει στο τραπέζι τους και καθάρισε ο τραγουδιστής. Η EBU μπορεί να επιβεβαιώσει ότι βρέθηκε σπασμένο γυαλό έπειτα από έλεγχο στο σημείο», αναφέρει η ανακοίνωση. Και συνεχίζει: «Εξακολουθούμε να κοιτάζουμε προσεκτικά το βιντεοληπτικό υλικό και θα σας ενημερώσουμε με περαιτέρω πληροφορίες σε εύθετο χρόνο».

Ακολούθως οι Maneskin αντέδρασαν στις κατηγορίες και με ένα story στο Instagram, όπου δηλώνουν σοκαρισμένοι και ότι δεν επικροτούν τη χρήση ναρκωτικών. «Είμαστε πραγματικά ΚΑΤΑ των ναρκωτικών και ποτέ δεν κάναμε χρήση κοκαΐνης. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε εξετάσεις, επειδή δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε».

Ερωτηθείς σχετικά ο Γάλλος ΥΠΕΞ είπε ότι «εναπόκειται στην επιτροπή δεοντολογίας της Eurovision να αποφασίσει εάν υπάρχει πρόβλημα. Δεν θέλω να παρέμβω σε αυτήν την κριτική επιτροπή, δεν είναι δική μου ευθύνη». «Υπάρχουν εξειδικευμένοι οργανισμοί, η Eurovision είναι υπεύθυνη για την τιμή αυτού του διαγωνισμού και αν υπάρχει ανάγκη να γίνουν εξετάσεις, θα κάνουν τις εξετάσεις» απάντησε.

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!