Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

Κάθε χρόνο, χιλιάδες άνθρωποι απευθύνονται στα Κέντρα Δηλητηριάσεων ζητώντας πρώτες βοήθειες για λάθη που έχουν γίνει με τα φάρμακα. Σχεδόν τα τρία τέταρτα των τηλεφωνημάτων γίνονται από γονείς παιδιών ηλικίας κάτω των 12 ετών, οι οποίοι συχνά μπερδεύουν τα μιλιγκράμ (mg), τα εμέλ (ml), τα κουταλάκια (του γλυκού) και τις κουταλιές (της σούπας) από τα σιρόπια που πρέπει να τους δώσουν, γράφει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».
Το πρόβλημα είναι τόσο εκτεταμένο, ώστε προσφάτως πολλές αμερικανικές ιατρικές ενώσεις, μεταξύ των οποίων η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP), άρχισαν να συζητούν μήπως πρέπει να καταργηθούν όλες οι άλλες μονάδες μέτρησης και να ισχύσει για όλα τα σιρόπια μία: αυτή των ml.
Μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε προ ημερών στην επιθεώρηση «Pediatrics» υποστηρίζει αυτή την κίνηση, καθώς έδειξε πως οι γονείς που χορηγούν τα σιρόπια μετρώντας τα σε ml έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να κάνουν λάθος απ’ ό,τι όσοι τα μετρούν με κουταλάκια του καφέ ή κουταλιές της σούπας.
Ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τη δρα Σόνα Γιν, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU), πήραν συνεντεύξεις από 287 γονείς αμέσως μόλις χορήγησαν στα παιδιά τους τα σιρόπια που είχαν συστήσει οι γιατροί για διάφορα νοσήματα, ζητώντας τους μεταξύ άλλων να τους δείξουν πώς μέτρησαν τα φάρμακα.
Οπως ανακάλυψαν, περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα δεν είχαν μετρήσει σωστά τα σιρόπια, ενώ ένας στους έξι είχε καταφύγει σε δόσεις στο περίπου χρησιμοποιώντας ακατάλληλα οικιακά είδη, όπως τα κουτάλια της κουζίνας. 

Ομως οι γονείς αυτοί είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν χορηγήσει στα παιδιά τους λάθος δόση σε σύγκριση με εκείνους που τα είχαν μετρήσει σε ml, αφού αυτοί μοιραία χρησιμοποίησαν σύριγγες ή τους δοσομετρητές των σιροπιών (λ.χ. ιατρικά κουτάλια, καπάκια κ.λπ.) για να βρουν τα σωστά ml.
Η μελέτη, πάντως, αποκάλυψε ακόμα ότι στο 25% των περιπτώσεων τα σιρόπια δεν περιείχαν δοσομετρητές – και οι γονείς που τα αγόρασαν ήταν εκείνοι που είχαν τις περισσότερες πιθανότητες να σπεύσουν στα… συρτάρια της κουζίνας τους, αν και το ίδιο έκαναν και κάποιοι απ’ όσους πήραν φάρμακα με δοσομετρητές. 

«Το κουτάλι της κουζίνας μπορεί να έχει διάφορα μεγέθη και σχήματα, οπότε ουδείς μπορεί να γνωρίζει με ακρίβεια την ποσότητα του φαρμάκου που χωράει» λέει ο δρ Ιαν Μ. Πολ, καθηγητής Παιδιατρικής στο Κολέγιο Ιατρικής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη. «Πολύ εύκολα, λοιπόν, μπορεί ένα παιδί να πάρει πολύ μεγάλη δόση».
Εξίσου σημαντικό λάθος είναι να μπερδεύει ένας γονιός την κουταλιά της σούπας με αυτήν του καφέ: ακόμα και αν πρόκειται για το ιατρικό, διπλό πλαστικό κουταλάκι που πολλά σιρόπια έχουν στη συσκευασία, το μεγάλο κουτάλι παρέχει τριπλάσια δόση του φαρμάκου απ’ ό,τι το μικρό, συνεπώς πάλι ελλοχεύει κίνδυνος υπερδοσολογίας.
Πρόβλημα μπορεί να προκληθεί και από τη χορήγηση μικρότερης δόσης από την επιθυμητή λένε οι ειδικοί. Εάν, λ.χ., πάρει το παιδί μικρότερη ποσότητα του αντιβιοτικού για μια στρεπτοκοκκική λοίμωξη στον λαιμό, το αντιβιοτικό μπορεί να μην το «πιάσει» και να παραταθεί η λοίμωξη ή να δημιουργηθούν επιπλοκές.
Η μελέτη εντόπισε λάθη ακόμα και στην ερμηνεία της συνταγής του γιατρού, καθώς πολλοί γονείς είχαν ξεχάσει τι τους είχε πει στο ιατρείο και όταν διάβασαν τη συνταγή παρερμήνευσαν όσα έγραφε είπε ο επιβλέπων ερευνητής της νέας μελέτης δρ Αλαν Λ. Μέντελσον, αναπληρωτής καθηγητής Παιδιατρικής στο NYU. Αρκετοί γονείς, εξάλλου, παρότι διάβασαν σωστά τη συνταγή, έδωσαν στα παιδιά τους τα σιρόπια με κουτάλια «επειδή έτσι έχουν συνηθίσει» πρόσθεσε.
«Είναι διάχυτη η αντίληψη ότι είναι πιο εύκολο να μετράς τα φάρμακα με κουτάλια απ’ ό,τι σε ml, αλλά αυτό είναι λάθος από ιατρικής πλευράς» σχολίασε ο δρ Ντάνιελ Μπάντνιτζ, διευθυντής του Προγράμματος Ασφαλείας των Φαρμάκων στα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ. Και πρόσθεσε ότι για να είναι ακριβής η θεραπεία, πρέπει να καταργηθούν σταδιακά οι συνταγές με «κουταλάκια» και «κουταλιές» και να χορηγούνται τα σιρόπια σε ml, τα οποία θα πρέπει να εκπαιδευτούν οι γονείς να μετρούν με τους δοσομετρητές των φαρμάκων ή με σύριγγες.
 Πηγή: boro.gr
Στην κόντρα που έχει ξεσπάσει στη Θεσσαλονίκη μεταξύ του δημάρχου, Γιάννη Μπουτάρη και του προκαθήμενου της Εκκλησίας, μητροπολίτη Άνθιμου, ήρθε σήμερα να προστεθεί ένα ακόμη επεισόδιο με αφορμή τη δημιουργία του Κέντρου Ισλαμικών Σπουδών στη συμπρωτεύουσα.
Αυτή τη φορά αφορμή στάθηκαν οι δηλώσεις του δημάρχου, ότι θα αναγράψει στις ταμπέλες των οδών της πόλης, μαζί με τις υπάρχουσες ελληνικές ονομασίες, από κάτω, ονομασίες ξένων προσωπικοτήτων, που πέρασαν, ιστορικά, από τη Θεσσαλονίκη.
"Θα βρω νεολαίους και θα ξηλώσω τις πινακίδες που θα βάλει ο Μπουτάρης και θα αναγράφουν Τουρκικά ονόματα, κάτω από τις Ελληνικές ονομασίες των Οδών της πόλης μας", προειδοποίησε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Άνθιμος, κατά την Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία, από τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης.

«Αν κάτι τέτοιο συμβεί θα είναι αιτία επανάστασης. Είναι δυνατό να αναγραφούν ονόματα Τούρκων κατακτητών της Θεσσαλονίκης, στις ταμπέλες των δρόμων της πόλης μας;» διερωτήθηκε από άμβωνος ο Μητροπολίτης, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στην κόντρα του με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης.

Ο Μητροπολίτης, επίσης, εξέφρασε για ακόμη μία φορά την αντίθεσή του στο να ιδρυθεί Τμήμα Ισλαμικών Σπουδών, στη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ., ενώ εμφανίστηκε ιδιαίτερα απαισιόδοξος και απογοητευμένος, σχετικά με το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.
Πηγή: News.gr
Οι άσπρες τρίχες δεν είναι απαραίτητα σημάδι γήρανσης, καθώς μπορούν να εμφανιστούν και σε νέους που είναι μόλις 20 ετών. Όταν συμβαίνει όμως κάτι τέτοιο, πέφτει η ψυχολογία μας και χάνουμε την αυτοπεποίθησή μας.
Το DNA και το στρες είναι δύο βασικοί παράγοντες που καθορίζουν πότε θα εμφανιστούν οι πρώτες άσπρες τρίχες, όμως μπορούμε να τις καθυστερήσουμε υιοθετώντας μερικές υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β καταπολεμά το πρόβλημα κυριολεκτικά στη ρίζα και διατηρεί το χρώμα των μαλλιών για περισσότερο χρόνο.
  • Μύδια: Τα θαλασσινά είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β και ιδιαίτερα τα μύδια είναι πλούσια σε βιταμίνη Β12. Μία μικρή μερίδα παρέχει πάνω από το 300% της ημερήσιας ποσότητας που χρειαζόμαστε.
  • Τυρί: Κάθε είδος τυριού περιέχει διαφορετική περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β12. Το ελβετικό τυρί και η παρμεζάνα έχουν τις μεγαλύτερες ποσότητες ανά γραμμάριο.
  • Γιαούρτι: Μία μερίδα γιαούρτι μάς παρέχει περίπου το 25% της ημερήσιας ποσότητας Β12 που χρειαζόμαστε.
  • Κόκκινο κρέας: Το κόκκινο κρέας έχει κακή φήμη λόγω των λιπαρών που περιέχει. Επιλέγοντας όμως το καθαρό φιλέτο και αποφεύγοντας τα αλλαντικά θα πάρουμε τόσο βιταμίνη Β όσο και πολύτιμα μεταλλικά στοιχεία.
  • Σολομός: Είτε καπνιστός είτε σε σούσι είτε φιλέτο, ο σολομός είναι ένα εξαιρετικά υγιεινό και θρεπτικό ψάρι. Περιέχει περισσότερη ποσότητα βιταμίνης Β12 απ’ ότι ο τόνος ή ο μπακαλιάρος.
  • Δημητριακά ολικής άλεσης: Αρκετά δημητριακά που κυκλοφορούν στο εμπόριο περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμινών. Συνδυάστε τα δημητριακά με μία κούπα γάλα για να πάρετε επιπλέον 20% της ημερήσιας προτεινόμενης ποσότητας σε Β12.
  • aftodioikisi.gr
Καλά στοιχεία έδειξε ο ΠΑΟΚ στο δυνατό φιλικό με τη Νάπολι στο Σαν Πάολο, ωστόσο οι χτυπητές του αμυντικές αδυναμίες δεν του επέτρεψαν να αποφύγει την ήττα με σκορ 2-0.

Οι Ναπολιτάνοι προηγήθηκαν μόλις στο 3ο λεπτό, όταν από το λάθος του Βίτορ ο Χάμσικ έβγαλε τον Καγιεχόν τετ α τετ με τον Γιακουμή, με τον Ισπανό να σκοράρει με πλασέ.

Οι Παρτενοπέι ήταν καλύτεροι στο πρώτο ημίχρονο, με τους Θεσσαλονικείς να δυσκολεύονται να κάνουν φάσεις, όμως στο δεύτερο ημίχρονο οι παίκτες του Άγγελου Αναστασιάδη ανέβασαν την απόδοσή τους και είχαν δύο μεγάλες ευκαιρίες, στο 70' με τον Κουλούρη να μην μπορεί να τελειώσει τη φάση και στο 83' με τους Μάρτενς και Αθανασιάδη να μην μπορούν διαδοχικά να νικήσουν τον γκολκίπερ της Νάπολι.

Τελικά, η Νάπολι πέτυχε και δεύτερο γκολ στις καθυστερήσεις με τον Ραντόσεβιτς, μετά από ασίστ του Τζεμαϊλί.

Για τον ΠΑΟΚ αγωνίστηκαν οι: Γιακουμής, Βίτορ (52' Σκόνδρας), Κατσικάς (62' Ποζατζίδης), Ρατ (52' Σπυρόπουλος), Κίτσιου, Τζανδάρης (52' Σαββίδης), Μαντούρο (46' Κάτσε), Γκολάσα, Μάρτενς (52' Γκόλασα), Αθανασιάδης, Περέιρα (62' Κουλούρης)
news.gr
Με 80 κάμερες σε σχολεία και παιδικές χαρές ξεκινά ο Δήμος Αθηναίων να χτίζει ένα, όπως το αποκαλεί, Έξυπνο Κέντρο Επιχειρήσεων, εκτιμώντας ότι έτσι θα καλύψει το κενό ασφαλείας από την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και των σχολικών φυλάκων.
Το κτίσιμο και η συντήρηση θα κοστίσουν σε πρώτη φάση περίπου 7 εκατ. ευρώ, ενώ η σχετική συζήτηση προκάλεσε έντονο προβληματισμό στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο για τον τρόπο που μεθοδεύθηκε.
Ο όρος Έξυπνο Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΚΕ) πρωτοακούστηκε πέρυσι και σε εποχή μάλιστα που δεν είχε ακόμη καταργηθεί η Δημοτική Αστυνομία ούτε είχαν απομακρυνθεί οι σχολικοί φύλακες.
Τότε, μάλιστα, δεν είχε περιγραφεί το αντικείμενο του έργου με την τοποθέτηση καμερών ούτε καν το ποσό που θα έπρεπε να επενδυθεί.
Η εισήγηση είχε γίνει από τη Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού τον Ιούνιο του 2013 και η απόφαση ελήφθη αργότερα από το δημοτικό συμβούλιο, όπου το ΕΚΕ περιγραφόταν ως ένα σύστημα που θα συλλέγει και θα καταγράφει με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τα αιτήματα και τις καταγγελίες των πολιτών, καθώς και την επεξεργασία-συντονισμό των ενεργειών από πλευράς των αρμοδίων.
Αυτό που είχε αποφασισθεί ήταν να αναθέσει ο δήμος το όλο έργο με προγραμματική συμφωνία στη θυγατρική του εταιρεία ΔΑΕΜ (πρώην Διεύθυνση Μηχανογράφησης).
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής
Το καλοκαίρι ενδείκνυται να χάσετε περισσότερα κιλά, σε σχέση με το χειμώνα. Οι λόγοι είναι αρκετοί και είναι σίγουρο ότι θα συμφωνήσετε και εσείς!

Αρχικά λόγω της έντονης ζέστης αποφεύγετε να τρώτε βαριά φαγητά, τα οποία σας φουσκώνουν. Επιλέγετε πιο light επιλογές όπως δροσερές σαλάτες και κρέας χωρίς περιττές σάλτσες και μπαχαρικά.

Για τον ίδιο λόγο, αδυφατώνεστε πιο εύκολα με αποτέλεσμα να πίνετε περισσότερο νερό. Είναι το κύριο αντιοξειδωτικό μέσο για να αποβάλλετε τις τοξίνες από τον οργανισμό σας.

Λίγο η παραλία, λίγο τα παιχνίδια στην άμμο, το καλοκαίρι αθλείστε περισσότερο από το χειμώνα- αν δεν είστε ο απόλυτος fit χαρακτήρας- χωρίς μάλιστα να το καταλαβαίνετε. Αρκεί να σας πούμε ότι το κολύμπι είναι μία από τις καλύτερες μεθόδους να γυμνάσετε όλο σας το σώμα.

Τέλος σπάνια μένετε μέσα στο σπίτι. Αυτό έχει τα καλά του αλλά και τα αρνητικά του. Για παράδειγμα μία βόλτα σε ένα καλό εστιατόριο μπορεί να σας χαρίσει περιττές θερμίδες, από το πιάτο που θα δοκιμάσετε. Ωστόσο μπορεί να συμβεί και το αντίθετο, να επιλέξετε την πιο light επιλογή που θα βρείτε στον κατάλογο και να αποκτήσετε ελάχιστες θερμίδες.

Μην ξεχνάτε επίσης ότι με τόση ζέστη, η όρεξη δεν ανοίγει, ευτυχώς κλείνει και αποφεύγετε τα συχνά τσιμπολογήματα και τα άκρως λιπαρά snacks.

Επωφεληθείτε λοιπόν από την εποχή και χάστε τώτα κιλά, για καλύτερες εμφανίσεις στην παραλία και για να κάνετε μία καλή και δυναμική αρχή για το χειμώνα που πλησιάζει!

Πηγή: jenny.gr
Η Microsoft προχώρησε στην αναβάθμιση της έκδοσης του Office για iPad, με την προσθήκη της δυνατότητας εξαγωγής σε αρχείο pdf να ξεχωρίζει.

Εκτός από την εξαγωγή σε PDF των εγγράφων που δημιουργεί κανείς σε Word, Excel και PowerPoint, το αναβαθμισμένο Office για iPad, εμφανίζονται οι δυνατότητες κατηγοριοποίησης και οργάνωσης των φύλλων εργασίας του Excel, μαζί με την δημιουργία πινάκων και η Presenter View δυνατότητα στο Powerpoint που βοηθά την προβολή σε έναν projector.

Επίσης, είναι εφικτή η χρήση γραμματοσειρών τρίτων και της επεξεργασίας φωτογραφιών μέσα από το Word.

ΠΗΓΗ: e-pcmag.gr
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γκελφ στο Οντάριο του Καναδά θέλησαν να διαπιστώσουν ποια είναι η κορυφαία αφροδισιακή τροφή που εκτοξεύει τις επιδόσεις στο σεξ.

Όπως αναφέρουν, τα αφροδισιακά χρησιμοποιούνται ως βοηθήματα εδώ και χιλιάδες χρόνια, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει εξακριβωθεί ο μηχανισμός δράσης τους, ενώ είναι πλέον ανάγκη να εντοπιστούν τα φυσικά προϊόντα που βελτιώνουν το σεξ, χωρίς να έχουν αρνητικές παρενέργειες.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μάσιμο Μαρκόνε της Σχολής Επιστημών Τροφίμων, εξέτασαν συγκριτικά εκατοντάδες δημοσιευμένες σχετικές με το θέμα.

Τα συμπεράσματα, που δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Food Research International» για την τροφή με τις μεγαλύτερες αφροδισιακές ιδιότητες, έρχονται να ανατρέψουν όσα πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

Συγκεκριμένα, στην κορυφή της λίστας κατατάσσεται ο κρόκος, το διάσημο μπαχαρικό από την Κοζάνη.

Στη λίστα, φυσικά, ακολουθούν και άλλες τροφές όπως το κρασί, η σοκολάτα, το αλκοόλ, το σκόρδο, το μοσχοκάρυδο, αλλά και άλλες που φημίζονται για τις αφροδισιακές ιδιότητές τους, όπως τα στρείδια, το σαλάμι και το τσίλι.

http://www.onmed.gr/sexoualikothta/item/317038-i-top-afrodisiaki-trofi-pou-sigoura-den-katanalonete
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!