Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Προσπαθούμε να θυμηθούμε με τι αυτοκίνητα κινούνται οι άνδρες της ελληνικής αστυνομίας στους δρόμους των ελληνικών πόλεων. Σε κάθε περίπτωση με αυτοκίνητα που πολλές φορές δεν περνούν ούτε από τις προγραμματισμένες συντηρήσεις τους, όπως έχει προκύψει κατά καιρούς από το ρεπορτάζ, λόγω έλλειψης πόρων.
Προσπαθούμε πάλι να φέρουμε στο μυαλό μας τα αυτοκίνητα, με τα οποία κυκλοφορούν οι αστυνομικοί στο Nτουμπάι. Δεν πάει άλλωστε και πολύς καιρός από τότε που πληροφορηθήκαμε ότι το στόλο των περιπολικών της αστυνομίας προστέθηκε πρόσφατα μια Ferrari FF, αξίας 300.000 δολαρίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη μια Lamborghini και μια πολυτελής Chevrolet χρησιμοποιούνται ήδη ως περιπολικά.
Κι επειδή οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους κάτω από τις καλύτερες συνθήκες δεν έμειναν εκεί. Πρόσφατα προστέθηκε στο δυναμικό ένα τζιπ Mercedes G63 της Brabus.
Nαι. Καλά ακούσατε! Ένα αυτοκίνητο 690 ίππων, ήρθε να δώσει κι αυτό κομμάτι από τη δική του αίγλη στο κρατίδιο των Εμιράτων. Κι αν σας ενδιαφέρουν οι αριθμοί, τα 0 – 100 έρχονται σε 4,9 δευτερόλεπτα, ενώ η τελική του θηριώδους τζιπ φτάνει τα 240 χιλιόμετρα.
Για όλα τα υπόλοιπα αφήνουμε τις φωτογραφίες να μιλήσουν από μόνες τους....




Πηγή: News.gr

 Εικόνες που καταγράφουν σημαντικά γεγονότα!
Μια παραλία… όνειρο! Την πρώτη Κυριακή του Δεκεμβρίου, μαζί με την πεζοδρόμηση της λεωφόρου Νίκης (παλιά παραλία), ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα αποδώσει σε χρήση και την ανακαινισμένη Νέα Παραλία, που παρέμενε κλειστή λόγω των έργων από το 2011. Ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Αστικού Σχεδιασμού Ανδρέας Κουράκης ανακοίνωσε ότι η Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης είναι σχεδόν έτοιμη και θα ανοίξει την 1η Δεκεμβρίου για τους πολίτες.

Συνεχείς συσκέψεις

«Θα παραδώσουμε εμπρόθεσμα το έργο και οι Θεσσαλονικείς θα μπορούν να περπατούν ελεύθερα από το Μέγαρο Μουσικής μέχρι το λιμάνι», ανέφερε. Οπως έγινε γνωστό, ο δήμος βρίσκεται σε συνεννόηση με την κοινοπραξία που πραγματοποιεί τις εργασίες ανάπλασης, ενώ ο κ. Κουράκης έχει το τελευταίο διάστημα συνεχείς συσκέψεις με τον εργολάβο και έχει έρθει σε επαφή και με στελέχη της ΔΕΗ για το θέμα της ρευματοδότησης.

Η ανάπλαση της Νέας Παραλίας δεν είναι ένα τυχαίο έργο. Αφενός είναι σημαντική για την πόλη, αφού αποτελεί τη «βιτρίνα» της στο θαλάσσιο μέτωπο, αλλά και τον καθημερινό περίπατο του Θεσσαλονικιού που είναι δεμένος με το νερό. Αφετέρου πρόκειται για τη σημαντικότερη αστική ανάπλαση δημόσιου χώρου που έχει δει τις τελευταίες δεκαετίες ελληνική πόλη, περιλαμβάνοντας ένα γραμμικό πάρκο τριών χιλιομέτρων, συνολικής έκτασης 238 στρεμμάτων και προϋπολογισμού 32,1 εκατομμυρίων ευρώ.

Κεντρική σχεδιαστική επιλογή, η διαμόρφωση 12 «πράσινων δωματίων-κήπων» με ένα ιδιαίτερο θεματικό χαρακτηριστικό ο καθένας (κήπος του νερού, κήπος του ήλιου κ.λπ.). Πρόκειται για μια διαδοχή χώρων που επιχειρούν να διατηρήσουν την οικεία ατμόσφαιρα του ιδιωτικού, διαμορφώνοντας ταυτόχρονα τον δημόσιο χώρο. Τα θεματικά αυτά πάρκα σχεδιάστηκαν ώστε να φέρνουν στη μνήμη των κατοίκων τούς κήπους που άλλοτε υπήρχαν στην περιοχή πριν από την επιχωμάτωση και έφταναν μέχρι την άκρη του κύματος στον φυσικό αιγιαλό.

Εργο – ορόσημο

Δεδομένης, λοιπόν, της σημασίας που έχει το παραλιακό μέτωπο για την πόλη και λόγω της απουσίας σημαντικού οργανωμένου χώρου πρασίνου στο κέντρο, η Νέα Παραλία, από τον Λευκό Πύργο μέχρι το Καραμπουρνάκι, αποτελεί έργο-ορόσημο για τον 21ο αιώνα.

Σε όλο αυτό το μέτωπο περιλαμβάνονται ποδηλατόδρομος, χώροι αναψυχής, εκθεσιακοί χώροι, δεξαμενές νερού, καθιστικά, γήπεδα και λίγα διάσπαρτα μικρά κτίσματα, που φέρουν βοηθητικές λειτουργίες. Η Νέα Παραλία σχεδιάστηκε με βάση το πρώτο βραβείο που απέσπασε στον σχετικό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό το γραφείο του Πρόδρομου Νικηφορίδη και του Μπερνάρ Κουόμο και υλοποιήθηκε υπό την επίβλεψη του Δήμου Θεσσαλονίκης.
efsyn.gr

Κάθε κυψέλη έχει 20.000 με 60.000 μέλισσες. Η βασίλισσα κάνει 1.500 με 3.000 αυγά την ημέρα και ζει περίπου 2 χρόνια.
Η Ανμαρί Τζασίρ, όμορφη, λαμπερή και κυρίως δυναμική στην τέχνη της, έχει ήδη σημαδέψει για πάντα την κινηματογραφική ιστορία, καθώς η πρώτη της μεγάλου μήκους ταινία, το «Salt of this sea» του 2008, επίσημη πρόταση της Παλαιστίνης για το Οσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας, ήταν το πρώτο παλαιστινιακό φιλμ με την υπογραφή γυναίκας.

Η δεύτερη ταινία της, «Οταν σε είδα», αντιμετωπίζει κατάματα τη ζωή σε κατάσταση πολέμου, στρογγυλεύοντας όμως τις γωνίες, μια και ο κεντρικός ήρωας είναι ένα μικρό αγόρι με μοναδική επιθυμία την ασφάλεια του οικογενειακού του σπιτιού. Θα προβληθεί σε λίγο καιρό και στις ελληνικές αίθουσες. Προς το παρόν, όμως, η Ανμαρί Τζασίρ βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για την πρεμιέρα του φιλμ στο τμήμα των Ανοιχτών Οριζόντων. Και σκέφτεται να μείνει μια και, όπως λέει, αισθάνεται πια Ελληνίδα!

Η ταινία εκτυλίσσεται το 1967. Παρακολουθεί τον 11χρονο Παλαιστίνιο Τάρεκ, πρόσφυγα μαζί με τη μαμά του σ’ ένα προσωρινό στρατόπεδο στην Ιορδανία. Ο μικρός αρνείται να το βάλει κάτω. Αποφασίζει να διασχίσει τα σύνορα και να γυρίσει στο σπίτι του και στον μπαμπά του, που έχει χαθεί. Στην πορεία θα βρει παρέα και ασφάλεια σε μια ομάδα εκπαιδευόμενων Παλαιστίνιων ανταρτών που κρύβονται στο βουνό.

«Μου άρεσε η ιδέα να χρησιμοποιήσω ένα παιδί για ν’ αφηγηθώ την ιστορία εκείνης της εποχής», λέει η Τζασίρ, «γιατί μου δίνει την ελευθερία μιας “λυρικής” μετάφρασης των γεγονότων. Για να βρεις ανθρώπους απλούς και καθημερινούς, που πιστεύουν ότι μπορούν ν’ αλλάξουν τα πράγματα, πρέπει να ανατρέξεις στο παρελθόν. Πρόκειται για μια γενιά που θαυμάζω πολύ. Πίστεψαν στην ιδέα τους και, ακόμα περισσότερο, έκαναν πράξη την ελπίδα τους. Αλλά ταυτόχρονα τώρα πια όλοι γνωρίζουμε τι ακολούθησε, τι πήγε στραβά, πόσο μεγάλη ήταν η διαφθορά, πόσο έφυγε ο σκοπός από την πορεία του και οι Παλαιστίνιοι ακόμα περιμένουν να γυρίσουν στην πατρίδα τους. Ο Τάρεκ στην ταινία έχει μια ολοκάθαρη ματιά. Εμείς δεν μείναμε καθαροί».

Η Τζασίρ επιμένει ότι η ταινία της, παρότι μιλά περισσότερο σε όσους έχουν γνώση του παλαιστινιακού ζητήματος, ταυτόχρονα απευθύνεται σε όλους όσοι έχουν ζήσει μια απώλεια, ή απλώς την προσπάθεια για προσωπική ή πολιτική ανεξαρτησία: «Είναι μια ταινία ενάντια στα σύνορα, ενάντια στον διαχωρισμό μεταξύ ανθρώπων. Οπότε ελπίζω ότι μπορεί και να μιλήσει στους ανθρώπους που βρίσκονται στην “άλλη πλευρά”».

Για την ταυτότητά της ως της πρώτης γυναίκας σκηνοθέτιδας από την Παλαιστίνη, η Τζασίρ μιλά γελώντας: «Δεν το σκέφτομαι ποτέ. Ποιος νοιάζεται; Υπάρχουν ένα σωρό πρωτιές στον κόσμο. Σημασία έχει η σκληρή δουλειά, η ομάδα και το πείσμα να προχωρήσεις μπροστά. Σαν τον Τάρεκ, που με την παιδική του άγνοια κινδύνου, δεν θέλει παρά να προχωρά μπροστά».

Η ταινία της έχει αποκτήσει, σταδιακά, μεγάλο σύνδεσμο με την Ελλάδα. «Η καρδιά της ταινίας μου είναι ελληνική», λέει. «Η σχέση με την Ελλάδα ξεκίνησε όταν με το σενάριο της ταινίας συμμετείχαμε πριν από λίγα χρόνια στο forum συμπαραγωγών Crossroads στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Γυρίσαμε την ταινία και δεν είχαμε λεφτά να την ολοκληρώσουμε. Ομως κερδίσαμε το βραβείο post-production στο Φεστιβάλ κι αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα να συνεχίσουμε. Ηρθαμε στην Ελλάδα για να μείνουμε έναν μήνα και να κάνουμε το post production στην Graal και την Kodak, που μας προσέφεραν αυτές τις υπηρεσίες. Και μετά σκεφτήκαμε να δουλέψουμε μ’ έναν Ελληνα μοντέρ, οπότε ήρθε ο Πάνος Βουτσαράς στην ομάδα μας και τελικά ερωτευτήκαμε την Αθήνα, ερωτευτήκαμε την Ελλάδα».

Για την Τζασίρ, η εγγύτητα με την Ελλάδα ξεπερνά την απλή καλή συνεργασία. «Δεν επρόκειτο μόνο για τους τεχνικούς». εξηγεί. «Νιώσαμε ότι οι άνθρωποι καταλάβαιναν την ιστορία που θέλαμε να πούμε. Μείναμε στην Ελλάδα τελικά έξι μήνες, βρήκαμε ως συμπαραγωγό τη Faliro House του Χρήστου Κωνσταντακόπουλου, που ήταν εξαιρετικός συνεργάτης, βρήκαμε Ελληνα διανομέα, τη Feelgood. Χτίσαμε μια ιδανική σχέση. Να πώς η ταινία μου συνδέεται με το ελληνικό σινεμά: και οι δυο χώρες μας δουλεύουν σε πείσμα της πραγματικότητας. Εμείς δουλεύουμε με κατοχή. Οι Ελληνες δουλεύουν με οικονομικές ελλείψεις. Κι οι σκηνοθέτες σας, παρά τις συνθήκες, κάνουν εκπληκτικές δουλειές, ωθούν τα όρια στα άκρα και φτιάχνουν κάτι καινούργιο. Οι σκηνοθέτες που κάνουν ταινίες σε χώρες όπου τίποτα δεν προσφέρεται εύκολα, πρέπει να σκέφτονται και να μάχονται περισσότερο. Γι’ αυτό αγαπήσαμε την Ελλάδα. Μια άφραγκη παλαιστινιακή ταινία βρήκε σωτηρία σε μια άφραγκη χώρα, επειδή υπάρχει κάτι που λέγεται σινεμά και μας φέρνει κοντά».
efsyn.gr

Μπορεί να νομίζετε ότι το αδυνάτισμα θα τονώσει τη σχέση με το ταίρι σας, αλλά μία νέα μελέτη υποδηλώνει ότι αυτό δεν είναι διόλου σίγουρο.

Επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Βορείου Καρολίνας (NC State)και το Πανεπιστήμιο του Τέξας, στο Ώστιν, ανακάλυψαν ότι το αδυνάτισμα μπορεί να πλήξει την ερωτική σχέση, εάν και οι δύο σύντροφοι δεν είναι αποφασισμένοι να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους.

Μάλιστα μερικοί σύντροφοι γίνονται επικριτικοί ο ένας απέναντι στον άλλο, άλλοι προσπαθούν να σαμποτάρουν αυτόν που έχει αρχίσει δίαιτα, ενώ κάποιοι χάνουν εντελώς το ενδιαφέρον τους για σεξ.

«Ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι το αδυνάτισμα μπορεί να αλλάξει μια σχέση προς το καλύτερο, αλλά και προς το χειρότερο, και ότι η επικοινωνία παίζει καθοριστικό ρόλο στο τι από τα δύο θα συμβεί», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Λίνσεϋ Κ. Ρόμο, επίκουρη καθηγήτρια Επικοινωνίας στο NC State.

Όπως γράφουν η δρ Ρόμο και οι συνεργάτες της στην επιθεώρηση «Health Communication», μελέτησαν ζευγάρια από διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ. Ο ένας εκ των δύο συντρόφων είχε χάσει τουλάχιστον 15 κιλά την τελευταία διετία, με τον μέσο όρο της απώλειας βάρους σε όλα τα ζευγάρια να είναι τα 30 κιλά.

Άντρες και γυναίκες ρωτήθηκαν για τον αντίκτυπο του αδυνατίσματος στη σχέση τους, με την πλειονότητα να ισχυρίζονται πως η σχέση τους βελτιώθηκε και κάποιους να λένε ότι πλέον αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα.

Αναλύοντας περαιτέρω τις απαντήσεις των εθελοντών, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η σχέση είχε όντως βελτιωθεί σεξουαλικά και συναισθηματικά μόνο σε εκείνα τα ζευγάρια στα οποία και οι δύο ήταν διατεθειμένοι να κάνουν τις αλλαγές στον τρόπο ζωής που απαιτούσε το αδυνάτισμα του ενός.

Η συμφωνία αυτή, μάλιστα, είχε βελτιώσει και την επικοινωνία του ζευγαριού.

Όταν, όμως, αυτός που έκανε δίαιτα πίεζε τον/την σύντροφό του να κάνει κι αυτός ή τον/την έκανε να αισθάνεται ανασφαλής για την δική του/της εμφάνιση, στη σχέση μαζεύονταν βαριά σύννεφα.

Υπήρχαν επίσης σύντροφοι που αισθάνονταν ανασφάλεια για τη νέα εμφάνιση του/της συντρόφου τους, καθώς φοβούνταν ότι θα τον/την χάσουν, με συνέπεια να γίνονται επικριτικοί απέναντί του/της, να αποφεύγουν το σεξ ή και να σαμποτάρουν τη δίαιτα φέρνοντας στο σπίτι λαχταριστές, καθ’ όλα ανθυγιεινές λιχουδιές.

Όλ’ αυτά είχαν ως απώτερο στόχο να μην αλλάξει ο/η σύντροφος και έτσι να παραμείνει αναλλοίωτη η σχέση, αλλά το μόνο που κατάφερναν ήταν να δημιουργούν εντάσεις και αποξένωση.

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής του ενός συντρόφου επηρεάζουν με θετικούς ή με αρνητικούς τρόπους την δυναμική της αλληλεπίδρασής του με τον άλλο, οδηγώντας τη σχέση σε βελτίωση ή σε επιδείνωση», είπε η δρ Ρόμο.

Και συνέχισε: «Αυτό δεν σημαίνει πως κάποιος δεν πρέπει να αρχίζει δίαιτα, αλλά ότι πρέπει να αρχίσει έχοντας κατά νου τα οφέλη και τους κινδύνους που μπορεί να υποκρύπτει για τη σχέση, και να συζητά το θέμα τον/την σύντροφό του ούτως ώστε να μην υπονομεύσει η δίαιτα τη σχέση».

Πηγή: tanea.gr
Σε πείσμα των καιρών , των δύσκολων καταστάσεων και όλων των προβλημάτων που μας τρελαίνουν καθημερινά,  λέω να πάρουμε μια βαθιά ανάσα , να τα αφήσουμε όλα για λίγο στην άκρη και να δημιουργήσουμε Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα απο υλικά που θα βρούμε σπίτι μας.
Τα υλικά που χρησιμοποίησα είναι:
Η κλιματική αλλαγή είναι γεγονός και συμβαίνει γύρω μας με ρυθμούς που ενδεχομένως δεν τους αντιλαμβανόμαστε.
Τα πράγματα όμως αλλάζουν και αργά ή γρήγορα θα βρεθούμε μπροστά σε αλλαγές που δεν θα μας είναι καθόλου ευχάριστες.
Για το λιώσιμο των πάγων όλοι γνωρίζουμε κάποια πράγματα (άλλοι περισσότερα και άλλοι λιγότερα). Τώρα, μπορούμε να παρακολουθήσουμε μέσα από έναν διαδραστικό χάρτη, πώς θα διαμορφωθεί ο «νέος» παγκόσμιος χάρτης όταν λιώσουν οι πάγοι.
Με το λιώσιμο των πάγων η στάθμη της θάλασσας θα ανέβει, με αποτέλεσμα να εξαφανιστούν πολλά μέρη του κόσμου. Δεν θα υπάρχει το Λονδίνο, αφού η Αγγλία θα έχει καταποντιστεί! Δεν θα υπάρχουν πολλά από τα νησιά της χώρας μας, αφού θα έχουν βυθιστεί στη θάλασσα, η Βενετία θα αποτελεί απλά ανάμνηση, ενώ πολλές πόλεις της Αμερικής και της Ασίας θα γίνουν… υποβρύχιες ενώ και η Κύπρος θα μείνει σχεδόν μισή.
Δείτε το παρακάτω link

http://ngm.nationalgeographic.com/2013/09/rising-seas/if-ice-melted-map
Μπορεί οι περισσότεροι από εμάς να γνωρίζουμε τους καταρράκτες του Νιαγάρα στα σύνορα Καναδά-Αμερικής, αλλά οι καταρράκτες "Βικτώρια" είναι οι μεγαλύτεροι στον κόσμο, καθώς σχηματίζουν τη μεγαλύτερη επιφάνεια νερού που πέφτει. Βρίσκονται στην Αφρική, στον ποταμό Ζαμβέζη, στα σύνορα Ζάμπια και Ζιμπάμπουε.
Οι καταρράκτες Βικτώρια, είναι γνωστοί και ως Mosi-oa-Tunya  (Ο καπνός που βροντά) και η ονομασία αυτή έχει φυσικά την εξήγησή της. Τα νερά τα οποία χύνονται στα φαράγγια του ποταμού Ζαμβέζη, πέφτουν ορμητικά από ύψος 108 μέτρων, από ένα άνοιγμα που φτάνει τα 1708 μέτρα και για αυτόν τον λόγο δημιουργείται ένα στρώμα ομίχλης, το οποίο μάλιστα είναι ορατό από απόσταση αρκετών χιλιομέτρων.
Η ποσότητα του νερού είναι επίσης εντυπωσιακή, με ροή που έχει φτάσει στο μέγιστο σημείο της τα 12800 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο. Είναι λογικό λοιπόν ο θόρυβος που «γεννιέται» να είναι εκκωφαντικός και σίγουρα τρομακτικός.
Οι καταρράκτες Βικτώρια προκαλούν δέος στον επισκέπτη και είναι εκατοντάδες χιλιάδες τα άτομα που τους επισκέπτονται κάθε χρόνο.  Άλλωστε στην περιοχή υπάρχουν πολλά  ξενοδοχεία, εστιατόρια, κάμπινγκ και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις.
"Ακόμη και οι άγγελοι θα έκαναν μια στάση στο ουράνιο ταξίδι τους για να θαυμάσουν τους καταρράκτες της Βικτωρίας", έγραψε ο David Livingstone , ιεραπόστολος και εξερευνητής που ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος ο οποίος αντίκρισε τους καταρράκτες, στις 17 Νοεμβρίου 1855, στην διάρκεια ταξιδιού του στον άνω Ζαμβέζη. Ήταν ο ίδιος που τους ονόμασε καταρράκτες Βικτώρια προς τιμήν της βασίλισσας Βικτώριας.
echoes.gr


Μέχρι τώρα ήξερες τη ζάχαρη ως το πιο διαδεδομένο γλυκαντικό με ευρεία χρήση στη ζαχαροπλαστική.
Ακολουθούν εναλλακτικοί τρόποι που μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε...:
Για να περπατήσεις στο μονοπάτι αυτό, σίγουρα δεν θα πρέπει να φοβάσαι τα ύψη, τα μεγάλα ύψη! Επίσης θα πρέπει να αγαπάς την περιπέτεια, γιατί η διάβασή του είναι από μόνη της μία μικρή περιπέτεια!
Το μονοπάτι είναι φτιαγμένο από γυαλί και βρίσκεται  στην Κίνα και συγκεκριμένα στο βουνό Tianmen  (το όνομα του σημαίνει “πύλη του παραδείσου”).
Το εντυπωσιακό, γυάλινο μονοπάτι, κατασκευάστηκε για να ενώσει δύο πλευρές του βουνού, σε ύψος  1432 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Έχει μήκος 61 μέτρα, πλάτος μόλις 1 μέτρο ενώ το πάχος του δεν ξεπερνά τα 7 εκατοστά.
Για να το περάσεις, θα πρέπει να φορέσεις στα παπούτσια σου ειδικά πανάκια για παρκέ που θα προμηθευτείς από τους κατασκευαστές του, ώστε να μην λερωθεί το κρύσταλλο. Το κρύσταλλο πρέπει να μένει πάντα καθαρό, ώστε όποιος είναι αρκετά θαρραλέος, να μπορεί να κοιτά το απόλυτο κενό κάτω από τα πόδια του.
echoes.gr
O ευρωπαϊκός δορυφόρος GOCE που τέθηκε σε τροχιά το 2009 για να χαρτογραφήσει το βαρυτικό πεδίο του πλανήτη μας, αναμένεται τις επόμενες ώρες να πέσει στη Γη, χωρίς κανένας από τους αρμόδιους επιστήμονες για την παρακολούθηση της λειτουργίας του, να γνωρίζουν την ακριβή τοποθεσία.

Ο δορυφόρος που έχει μέγεθος όσο ένα μικρό αυτοκίνητο και ζυγίζει περίπου ένα τόνο, κατά την είσοδο του στην ατμόσφαιρα θα εκραγεί και θα διασπαστεί σε κομμάτια, πολλά από τα οποία θα πέσουν αυτούσια στο έδαφος ή σε κάποιον ωκεανό.

Ο δορυφόρος είχε κατασκευαστεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και ήδη τις τελευταίες εβδομάδες η τροχιά που ακολουθεί τον έχει φέρει πολύ κοντά στη Γη.

Επιστήμονες του Οργανισμού έχουν προβλέψει ότι περίπου το 20% της μάζας του δορυφόρου δεν θα διαλυθεί από την θερμότητα κατά την είσοδο του στην ατμόσφαιρα αλλά θα πέσει σε ξηρά ή θάλασσα σε πολλά κομμάτια, άγνωστο πόσα.

Υποστηρίζουν μάλιστα ότι δεν χρειάζεται να ανησυχεί κανείς μην χτυπηθεί από κάποιο κομμάτι του δορυφόρου, αλλά παραδέχονται ότι η συγκεκριμένη πιθανότητα είναι υπαρκτή.

Ο Ρουν Φλόμπερχάγκεν που είναι επικεφαλής του προγράμματος παρακολούθησης του δορυφόρου, ανέφερε ότι «είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε από ποιό σημείο της ατμόσφαιρας θα γίνει η επανείσοδος του δορυφόρου και πού θα προσκρούσει. Οι καλύτερες εκτιμήσεις που έχουν κάνει υπολογίζουν ότι η πτώση θα συμβεί την Κυριακή ή τη Δευτέρα».

Γεγονός είναι ότι ο δορυφόρος βρισκόταν στα 160 μίλια μακριά από τη Γη και στη συνέχεια άρχισε να περιφέρεται όλο και πιο κοντά στον πλανήτη μας, φθάνοντας τα 100 μίλια προχθές. Εκτελούσε μία πλήρη περιφορά της Γης κάθε 88 λεπτά.


Ο δορυφόρος είχε σχεδιαστεί για να ολοκληρώσει την αποστολή του στον Αύγουστο του 2011. Ωστόσο οι ειδικοί του ESA διαπίστωσαν εκείνη την περίοδο ότι ο GOCE διέθετε επάρκεια «καυσίμων» και έτσι παρέτειναν την αποστολή μέχρι τώρα.

Τον κατηύθυναν μάλιστα πλησιέστερα στη Γη ώστε να λάβει λεπτομερέστερες μετρήσεις.


Αυτή ανεξέλεγκτη είσοδος διαφόρων δορυφόρων, από το διάστημα στη Γη, είχε προκαλέσει στο παρελθόν έντονες επικρίσεις καθώς υπήρχε πάντα ο κίνδυνος απώλειας ανθρώπινων ζωών.

Το 2008, ο ΟΗΕ υιοθέτησε μέτρα προστασίας απέναντι σε τέτοιες πρακτικές, όμως ο συγκεκριμένος δορυφόρος είχε ήδη σχεδιαστεί για να τελειώσει τη ζωή του με αυτόν τον παράδοξο τρόπο.
tanea.gr
Ήταν κοινό μυστικό πως ο Χρυσός Αλέξανδρος θα πήγαινε «καρφωτός» στο Μεξικό, για έναν απλούστατο λόγο: το «Κελί από χρυσάφι» ήταν, μακράν, η κορυφαία στιγμή του Διεθνούς Διαγωνιστικού. Η ιστορία των τριών εφήβων από την Γουατεμάλα που επιχειρούν να περάσουν τα σύνορα για την Αμερική, συγκλόνισε το κοινό του Φεστιβάλ και εξυμνήθηκε με μιας από την κριτική – κάτι που σπάνια συνέβαινε με τα φιλμ του συγκεκριμένου τμήματος. Η ίδια ταινία κέρδισε και το βραβείο Σκηνοθεσίας. Εύκολη νίκη από τη μια, αλλά και δικαιολογημένη.

Ο Αργυρός Αλέξανδρος πήγε στο τρυφερό «Suzanne» της Κατέλ Κιγιβερέ, από τη Γαλλία όπου παρακολουθούμε 25 χρόνια «βίου και πολιτείας» της Σουζάν, από την παιδική ηλικία μέχρι την ωρίμανση της (που “σκάει” αναμενόμενα με το ομώνυμο κομμάτι του Λέοναρντ Κόεν). Δίκαιη και η βράβευση της Σάρα Φορεστιέ με το βραβείο γυναικείας ερμηνείας.

Και μιας και μιλάμε για ερμηνείες, ο Χρήστος Στέργιογλου κέρδισε το βραβείο της ανδρικής (εξ ημισείας με τον Χαϊμέ Βαδέλ για το «Ποτό του Διαβόλου» από τη Χιλή), για την σπουδαία του εμφάνιση στην ταινία της Ελίνας Ψύκου “Η αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά”, υποδυόμενος έναν τηλεοπτικό παρουσιαστή που σκηνοθετεί την απαγωγή του για να αντιστρέφει την φθορά της περσόνας του.

Ήταν μια ευπρεπέστατη ελληνική παρουσία σε ένα πρόγραμμα που... δεν είχε αρκετές να επιδείξει. Το πρόβλημα; Ο μικρός αριθμός τους. Και η άρνηση του Φεστιβάλ να προβάλει τις ταινίες εκείνες που είχαν ήδη κάνει την πρεμιέρα τους. Λες και δεν αξίζουν προβολή στο μεγαλύτερο Φεστιβάλ της χώρας. Αλλά δεν είναι αυτό το μόνο παράλογο: εδώ το Φεστιβάλ κατάντησε (αυτή είναι η σωστή λέξη) να πάρει πίσω διαπίστευση που είχε ήδη δώσει σε δημοσιογράφο επειδή στο ίδιο έντυπο εργαζόταν κάποιος που δεν... συμπαθούσε (ο “κάποιος” ήταν ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, «ένωση» που έχει φάει «πόρτα» από το Φεστιβάλ επειδή έχει τις... διαφωνίες της). Η φράση που προκύπτει είναι μία: Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά.

Πέραν τούτου, το ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής για πρωτοτυπία και καινοτομία πήγε στο Bad Hair της Μαριάνα Ρονδόν από τη Βενεζουέλα, αυτό του σεναρίου στον Τάε – γκον Κιμ για τους «Αισιόδοξους» από τη Νότια Κορέα, ενώ η Κριτική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Kινηματογράφου (FIPRESCI) χάρισε ένα βραβείο (για το Διαγωνιστικό Τμήμα) στο “Bad Hair” κι άλλο ένα (για Ελληνική Ταινία) στην Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά.

Περιληπτικά οι βραβεύσεις:

Βραβείο Καλύτερης ταινίας Χρυσός Αλέξανδρος
ΚΕΛΙ ΑΠΟ ΧΡΥΣΑΦΙ/LA JAULA DE ORO/THE GOLDEN CAGE του Διέγο Κεμάδα – Δίες / Diego Quemada- Diez, Μεξικό, Ισπανία, 2013

Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής – Αργυρός Αλέξανδρος
SUZANNE της Κατέλ Κιγιεβερέ / Katell Quillévéré, Γαλλία, 2013

Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής για πρωτοτυπία και καινοτομία – Χάλκινος Αλέξανδρος
ΧΑΛΙΑ ΜΑΛΛΙ/PELO MALO/BAD HAIR της Μαριάνα Ρονδόν / Mariana Rondon, Βενεζουέλα, 2013

Βραβείο Σκηνοθεσίας στον:
Διέγο Κεμάδα – Δίες / Diego Quemada- Diez (Ισπανία)
Για την ταινία:
ΚΕΛΙ ΑΠΟ ΧΡΥΣΑΦΙ/LA JAULA DE ORO/THE GOLDEN CAGE, Μεξικό, Ισπανία, 2013

Βραβείο Σεναρίου στον:
Τάε – γκον Κιμ / Tae-gon Kim, Νότια Κορέα, 2012
για το σενάριο της ταινίας:
ΟΙ ΑΙΣΙOΔΟΞΟΙ/1999, MYEON-HUE/SUNSHINE BOYS, Νότια Κορέα, 2012

Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στην:
Σάρα Φορεστιέ / Sara Forestier
για την ερμηνεία της στην ταινία:
SUZANNE, της Κατέλ Κιγιεβερέ / Katell Quillévéré, Γαλλία, 2013

Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας εξ ημισείας στους:
Χρήστο Στέργιογλου (Ελλάδα)
για την ερμηνεία του στην ταινία:
Η ΑΙΩΝΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ /THE ETERNAL RETURN OF ANTONIS PARASKEVAS της Ελίνας Ψύκου, Ελλάδα, Τσεχία, 2013

Και

Χάιμε Βαδέλ / Jaime Vadell (Χιλή)
για την ερμηνεία του στην ταινία:
ΤΟ ΠΟΤΟ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ/LA CHUPILCA DEL DIABLO/THE DEVIL'S LIQUOR, του Ιγνάσιο Ροδρίγες / Ignacio Rodriguez, Χιλή, 2012

Βραβείο Καλλιτεχνικής Επίτευξης:
στον ηθοποιό Φρανσουά Νταμιέν / François Damiens
για την ερμηνεία του στην ταινία
SUZANNE, της Κατέλ Κιγιεβερέ / Katell Quillévéré, Γαλλία, 2013

Ειδική μνεία:
στον Μαχμούντ Λότφι / Mahmoud Lotfy (Αίγυπτος)
Για τη φωτογραφία του στην ταινία
ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ/AL-KHOROUG LEL-NAHAR/COMING FORTH BY DAY, της Χάλα Λότφι, Αίγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, 2012

Βραβείο Fipresci για το Διαγωνιστικό Τμήμα
ΧΑΛΙΑ ΜΑΛΛΙ/PELO MALO/BAD HAIR, της Μαριάνα Ρονδόν / Mariana Rondon, Βενεζουέλα, 2013

Βραβείο Fipresci για Ελληνική Ταινία
Η ΑΙΩΝΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ /THE ETERNAL RETURN OF ANTONIS PARASKEVAS της Ελίνας Ψύκου, Ελλάδα, Τσεχία, 2013

ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ «ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ»
ΚΕΛΙ ΑΠΟ ΧΡΥΣΑΦΙ/LA JAULA DE ORO/THE GOLDEN CAGE του Διέγο Κεμάδα – Δίες / Diego Quemada- Diez, Μεξικό, Ισπανία, 2013

BΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ

Βραβείο Κοινού του Διεθνούς Διαγωνιστικού

ΚΕΛΙ ΑΠΟ ΧΡΥΣΑΦΙ/LA JAULA DE ORO/THE GOLDEN CAGE του Διέγο Κεμάδα – Δίες / Diego Quemada- Diez, Μεξικό, Ισπανία, 2013

Βραβείο Κοινού του Ελληνικού Προγράμματος – Μιχάλης Κακογιάννης
Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΑΡΣΑ/ ONE LAST JOKE του Βασίλη Ραΐση

Βραβείο Κοινού του τμήματος Ματιές στα Βαλκάνια
ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΙΕΡΕΑ/SVECENIKOVA DJECA/THE PRIEST'S CHILDREN του Βίνκο Μπρέσαν, Κροατία, Croatia, 2013

Βραβείο Κοινού του τμήματος Ανοιχτοί Ορίζοντες
ΠΑΠΟΥΣΑ/PAPUSZA των Γιοάνα Κος – Κράουτσε / Joanna Kos – Krauze και Κρίστοφ Κράουτσε / Krysztof Krauze, Πολωνία, 2013
tanea.gr
Το σπίτι σε προάστιο του Ντάλας, όπου ο Λι Χάρβεϊ Oσβαλντ διανυκτέρευσε πριν από την δολοφονία του αμερικανού προέδρου Τζον Φ. Κένεντι ξεκίνησε την Τετάρτη να λειτουργεί ως μουσείο, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες - και μαζί τους ο κόσμος ολόκληρος - ετοιμάζονται με κάθε τρόπο για την 50η επέτειο του JFK.

Ο Οσβαλντ έκρυψε το τουφέκι που φέρεται ότι χρησιμοποίησε για τη δολοφονία του Τζον Κένεντι στις 22 Νοεμβρίου 1963, στο γκαράζ του σπιτιού του ζεύγους Μάικλ και Ρουθ Πέιν σε μία μεσοαστική συνοικία στο Ίρβινγκ του Τέξας.

Από τότε που έγινε γνωστή η πληροφορία αυτή συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πολλών κι έτσι οι αρχές του Ίρβινγκ αποφάσισαν να αγοράσουν το σπίτι το 2009 και να το αποκαταστήσουν ώστε να επανέλθει στην κατάσταση που βρισκόταν το 1963.


Το σπίτι της Ρουθ Πέιν στο Ερβινγκ του Ντάλας, όπου διέμεινε ο Οσβαλντ τη νύχτα πριν τη δολοφονία του Κένεντι.

Η σύζυγος του Όσβαλντ Μαρίνα γνώρισε την Ρουθ Πέιν σε πάρτι για ρώσους μετανάστες νωρίτερα το 1963 κι έγιναν καλές φίλες. Η Πέιν φιλοξένησε την Μαρίνα όταν ο Όσβαλντ έψαχνε για δουλειά στη Νέα Ορλεάνη και ξανά όταν η Μαρίνα ήταν έγκυος στο δεύτερο παιδί της.

Τότε ο Οσβαλντ διέμενε κοντά στη δουλειά του στο κέντρο του Ντάλας και περνούσε τα σαββατοκύριακα με την Μαρίνα στο σπίτι των Πέιν.

Ξαφνικά, την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου, το απόγευμα πριν από την δολοφονία, εμφανίστηκε στο σπίτι των Πέιν.

Η 81 ετών σήμερα, Ρουθ Πέιν, η οποία ζει στην Καλιφόρνια, λέει ότι δεν κατάλαβε κάτι ανησυχητικό εκείνο το απόγευμα ή το επόμενο πρωί και ότι πληροφορήθηκε για την δολοφονία, μαζί με την Μαρίνα, από την τηλεόραση.
tanea.gr
Αρχίζουν άμεσα οι εργασίες ανακατασκευής των πεζοδρομίων του τελευταίου τμήματος του οδικού άξονα της Αγίου Δημητρίου, από την οδό Ίωνος Δραγούμη έως την οδό Λαγκαδά, έπειτα από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης δαπάνης προϋπολογισμού 1.290.000 ευρώ.

Το έργο εντάσσεται στο Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου Θεσσαλονίκης 2013-2014 και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.

Η ολοκλήρωσή του αναμένεται εντός του 2014 και περιλαμβάνει την ανακατασκευή των πεζοδρομίων εκατέρωθεν της οδού Αγίου Δημητρίου, στο τελευταίο τμήμα της οδού μήκους περίπου 840 μέτρων. Επίσης περιλαμβάνει τον επανασχεδιασμό της κυκλοφορίας αυτοκινήτων και πεζών και την αναδιάρθρωση των στοιχείων εξοπλισμού.

http://newpost.gr

Περιγραφή

Σχετικά εύκολη συνταγή και ένας ωραίος τρόπος να "πασάρετε" τα μπρόκολα στα μικρά και μεγάλα παιδάκια!

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κιλό μπρόκολα χωρισμένα σε μικρές φουντίτσες
  • 2 καρότα σε λωρίδες κομμένες με τον αποφλοιωτή λαχανικών (το εργαλείο που μοιάζει με ύψιλον)
  • 2 πιπεριές κόκκινες σε λεπτές λωρίδες
  • 200 γρμ. ζαμπόν σε λωρίδες
  • 4 κουταλιές σούπας λάδι
  • 3 κουταλιές σούπας τριμμένη φρυγανιά

Για την κρέμα:
  • 750 γρμ. γάλα (3 γεμάτα ποτήρια)
  • 5 κουταλιές σούπας κορν φλάουερ
  • 200 γρμ. στραγγιστό γιαούρτι (ιδανικό με 10% λιπαρά)
  • 2 αυγά
  • 3/4 φλιτζανιού τριμμένο τυρί (γραβιέρα ή κασέρι ή γκούντα)
  • πιπέρι
  • λίγο μοσχοκάρυδο

Πώς το κάνουμε:

  1. Ρίχνουμε μπρόκολα-πιπεριές-καρότα σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει.
  2. Τα αφήνουμε 7' για να μαλακώσουν λίγο.
  3. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν.
  4. Τα βάζουμε σε μακρόστενο πυρέξ το οποίο έχουμε λαδώσει ελαφρά και σκορπίζουμε επάνω τους τις λωρίδες ζαμπόν περιχύνοντας το λάδι.
  5. Για την μπεσαμέλ ,ζεσταίνουμε το γάλα και σε ένα μπωλάκι διαλύουμε με λίγο νερό το κορν φλάουερ.
  6. Λίγο λίγο το ρίχνουμε στο ζεστό γάλα ενώ ανακατεύουμε συνέχεια με σύρμα να πήξει το μίγμα
  7. Αποσύρουμε από την φωτιά, προσθέτουμε το γιαούρτι και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά.
  8. Αδειάζουμε την κρέμα πάνω στα λαχανικά και με την βοήθεια ενός πιρουνιού βοηθάμε την κρέμα να προχωρήσει λίγο κάτω.
  9. Πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά ή αν θέλουμε τριμμένο τυρί και βάζουμε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 35-45' να πάρει χρώμα.

Λίγα μυστικά ακόμα

Εγώ το δοκίμασα με σκληρό τυρί Δανίας, και κράτησα λίγο για πάνω από την φρυγανιά αλλά πιστεύω ότι καλύτερο θα είναι με παρμεζάνα.

 http://www.sintagespareas.gr
Πότε ένα παιδί είναι έτοιμο να απαλλαγεί από τις πάνες; Είναι ίσως το πιο συχνό ερώτημα που κάνουν οι περισσότερες μητέρες στον παιδίατρό τους. Διαβάστε παρακάτω πότε το παιδί σας είναι έτοιμο για αυτήν την αλλαγή!

• Όταν το παιδί δείχνει ότι η πάνα του είναι βρώμικη. Είναι ένα από τα σημάδια, που πρέπει να δει η μητέρα, ώστε να αρχίζει να το ετοιμάζει για αυτήν την αλλαγή.

• Όταν το παιδί μόνο του ενδιαφερθεί να αλλάξει πάνα, χωρίς να το κάνει η μητέρα από μόνη της.

• Όταν αρχίζει να καταλαβαίνει και να ακολουθεί τις απλές οδηγίες για την αλλαγή της πάνας του.

• Όταν νιώσει μία ανησυχία που η πάνα του είναι βρώμικη. Μπορεί να την εκφράσει ή με κλάμα ή προσπαθώντας να μιλήσει.

• Όταν για τουλάχιστον δύο ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας, δεν λερώσει την πάνα του.

• Όταν ξυπνήσει απότομα την ώρα που κοιμάται, με στεγνή πάνα.

• Όταν με τα χεράκια του προσπαθεί να κατεβάσει την πάνα.

Αν το παιδί σας κάνει κάποια από τα παραπάνω βήματα, σημαίνει ότι είναι έτοιμο να απαλλαγεί από την πάνα!

http://www.mothersblog.gr



Καθόταν ένας παππούς στην αυλή και κοίταζε τον μικρό του εγγονό να παίζει.  Βλέπει τον εγγονό να βγάζει ένα σκουλήκι από την τρύπα, οπότε πηγαίνει στον εγγονό και του λέει :
- Θα σου δώσω πέντε ευρώ αν μπορέσεις να ξαναβάλεις το σκουλήκι μέσα στην τρύπα από όπου το έβγαλες.
Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει ένα νέο ηλεκτρονικό παιγνίδι με ζωντανές κατσαρίδες που παρουσιάστηκε το Σάββατο.



Εντός του Νοεμβρίου αναμένεται να βγει στην αγορά ένα νέο ηλεκτρονικό και ιδιαίτερο παιγνίδι που ήδη έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις.

Πρόκειται για ένα “ηλεκτρονικό σακίδιο” για κατσαρίδες που επιτρέπει στον “παίκτη”να ελέγχει τις κινήσεις τους μέσω εφαρμογής στο κινητό του τηλέφωνο.

"  Σύμφωνα με την αμερικανική εταιρία που κυκλοφόρησε το παιχνίδι, σκοπός είναι να κάνει τα παιδιά να ενδιαφερθούν για την νευροεπιστήμη  "

Ο χρήστης της εφαρμογής θα πρέπει να έρθει σε επαφή με την κατσαρίδα. Για να τοποθετήσει το “σακίδιο” θα πρέπει να την τοποθετήσει αρχικά σε παγωμένο νερό για να την ακινητοποιήσει και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει γυαλόχαρτο για να τρίψει το κέλυφος του κεφαλιού της. Κατόπιν θα πρέπει να κολλήσει ένα συνδετήρα ηλεκτροδίων και ηλεκτρόδια στον κορμό της και με μια βελόνα να κάνει μια τρύπα στον θώρακά της για να τοποθετήσει ένα καλώδιο. 

Στη συνέχεια πρέπει να κόψει τις κεραίες της και να τοποθετήσει στη θέση τους ηλεκτρόδια. Μετά πρέπει να συνδέσει το κύκλωμα στην πλάτη της για να στείλει τα σήματα μέσω μιας εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα. Η εφαρμογή αυτή επιτρέπει στους χρήστες να ελέγχουν τις κινήσεις του εντόμου. 

Σύμφωνα με τον καθηγητή φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κουίν Μάικλ Αλεν η συσκευή αυτή “ενθαρρύνει ερασιτέχνες να λειτουργήσουν επεμβατικά σε ζωντανούς οργανισμούς”.

Ωστόσο η εταιρία έχει δεχθεί επικρίσεις για το συγκεκριμένο παιγνίδι. Πολλοί την κατηγορούν οτι διδάσκει στα παιδιά να είναι ψυχοπαθείς. Η εταιρία όμως υποστηρίζει πως σύντομα το 20% των ανθρώπων θα έχει κάποια νευρολογική διαταραχή όπως το Αλτσχάιμερ και ότι το συγκεκριμένο παιγνίδι δημιουργήθηκε για να ενθαρρύνει τα παιδιά να ενδιαφερθούν για τη νευροεπιστήμη.

Στις 18 Δεκεμβρίου του 2015 - και όχι τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς όπως ήταν οι αρχικές εκτιμήσεις - θα βγει τελικά στους κινηματογράφους η έβδομη συνέχεια της κινηματογραφικής σειράς του «Πολέμου των Αστρων» όπως ανακοίνωσαν τα Disney Studios, που έχει αγοράσει τα δικαιώματα παραγωγής από τον Τζορτζ Λουκας.

Τα γυρίσματα θα ξεκινήσουν την άνοιξη του 2014 στα περίφημα Pinewood Studios κοντά στο Λονδίνο.

Η Disney αγόρασε πέρυσι την Lucasfilm, την εταιρεία παραγωγής του δημιουργού του «Πολέμου των Αστρων», Τζορτζ Λούκας, ο οποίος στη νέα ταινία θα έχει τη θέση του δημιουργικού συμβούλου.

Δεσμεύεται επίσης για συνολικά τουλάχιστον τρεις νέες ταινίες, οι οποίες θα πρέπει να βγαίνουν στους κινηματογράφους κάθε δύο ή τρία χρόνια. Σύμφωνα με τη φημολογία θα συμμετέχουν στην έβδομη ταινία τουλάχιστον τρεις ηθοποιοί από το αρχικό καστ - ο Χάρισνον Φορντ που έπαιζε τον Χαν Σόλο, η Κάρι Φίσερ που έπαιζε την πριγκίπισσα Λέιλα και ο Μαρκ Χάμιλ (Λουκ Σκάιγουόκερ).

Δεν έχουν διαρρεύσει πολλά ως προς τη θεματολογία της νέας ταινίας. Ωστόσο πολλοί προεξοφλούν πως θα πιάνει το νήμα από το τέλος της πρώτης τριλογίας, μετά την καταστροφή της σατανικής Αυτοκρατορίας.

http://www.cityportal.gr 
Στον γίγαντα της Κρήτης βασίζεται η νέα στολή των αμερικανών πεζοναυτών που φέρει το όνομα TALOS
 
Ο Κρητικός γίγαντας Τάλως φαίνεται να δανείζει την δύναμή του στους αμερικανούς πεζοναύτες. Ο λόγος για τη νέα στολή των πεζοναυτών που – μπορεί να έχει την μορφή του σούπερ ήρωα Iron Man αλλά στην ουσία βασίζεται στον γίγαντα της ελληνικής μυθολογίας τον Τάλω.

Τον Σεπτέμβριο, η αμερικανική Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων (SOCOM) ανακοίνωσε ότι έψαχνε για πρωτότυπα του Tactical Light Suit Operator Assault ή καλύτερα TALOS .

Ο Μάικλ Φίλντσον, επικεφαλής του προγράμματος TALOS για την Socom, δήλωσε οτι ο σκοπός της αλεξίσφαιρης "πανοπλίας" θα είναι για την προστασία των πεζοναυτών στο πεδίο της μάχης.

"Μερικές φορές για να προσελκύσουμε την φαντασία των ΜΜΕ και τον ενθουσιασμό της βιομηχανίας αναφερόμαστε στην στολή ως η στολή του "Iron Man" δήλωσε ο Φίλντσον.

Ωστόσο ενώ ο Αμερικανικός στρατός αναφέρεται στην στολή με το όνομα του σουπερ - ήρωα Iron Man η πραγματικότητα ειναι πιο απλή καθώς η πηγή της έμπνευσης ηταν ελληνική και μάλιστα απο την Κρήτη. Το όνομα TALOS ή ΤΑΛΩΣ αναφέρεται στο μυθικό γίγαντα που προστάτευε τις ακτές της Κρήτης. Ήταν γιγάντιος, ανθρωπόμορφος και με σώμα από χαλκό. Προστάτευε τις ακτές του νησιού απο τις επιδρομές πειρατών.

Οι περισσότερες πηγές αναφέρουν ότι ήταν άγρυπνος φύλακας της Κρήτης που γύριζε τις ακτές του νησιού τρεις φορές τη μέρα. Κατά άλλους ήταν φτερωτός και το καθήκον αυτό το εκτελούσε πετώντας. Κρατούσε σε απόσταση τα άγνωστα πλοία που πλησίαζαν την Κρήτη πετώντας τους τεράστιες πέτρες. Αν οι άγνωστοι είχαν ήδη αποβιβαστεί, τους έκαιγε με την ανάσα του ή πυράκτωνε το χάλκινο σώμα του σε κάποια φωτιά, τους αγκάλιαζε σφιχτά πάνω του κι έτσι τους έκαιγε.



ΚΡΙΟΣ
Γενικά: Πιστεύετε στην προσωπική σας δύναμη και γι αυτό έχετε το θάρρος να μιλήσετε με πυγμή για τις ιδέες σας αλλά και για τους στόχους σας, ακόμα και σε κείνους που δεν είστε πολύ κοντά.
Έρωτας: Θέλετε να έρθετε πιο κοντά με το πρόσωπο που σας ενδιαφέρει, αλλά μπορεί να υπάρχει ένα εμπόδιο και κυρίως αν σχετίζεστε με Σκορπιό. Χρησιμοποιήστε τη φιλική στάση για να γίνουν όλα πιο εύκολα.
Καριέρα & Οικονομικά: Έχετε κατά νου να κάνετε κάτι που θα ενώσετε τις καταστάσεις που έχουν κοινό στόχο. Αυτό δεν είναι και τόσο εύκολο, αλλά αν δουλέψετε συγκεντρωτικά θα έχετε άμεσα αποτελέσματα.

ΤΑΥΡΟΣ
Γενικά: Υπάρχουν εμπόδια στο να βγουν προς τα έξω κάποιες ενστάσεις που έχετε και κυρίως εσείς που έχετε γεννηθεί το δεύτερο δεκαήμερο. Ο λόγος είναι ή ότι κρατιέστε γιατί το πρόσωπο που έχετε απέναντι σας είναι μεγαλύτερο ή επειδή το σέβεστε.
Έρωτας: Αναζητάτε να σπάσετε τα καλούπια και μέσα από αυτό θα βρείτε αντιστάσεις γιατί ένα πρόσωπο που σας ενδιαφέρει ίσως να μην ανταποκριθεί με τον τρόπο που θέλετε. Ο Υδροχόος είναι επίκαιρος.
Καριέρα & Οικονομικά: Ίσως θα πρέπει να κάνετε μια υποχώρηση σε ένα συγκεκριμένο ζήτημα γιατί η κόντρα δεν βοηθάει στην προκειμένη φάση. Για αυτό όσο μπορείτε βρείτε την δική σας προσωπική διέξοδο.

ΔΙΔΥΜΟΙ
Γενικά: Αναγνωρίζετε ακριβώς πως πρέπει να κινηθείτε και δεν ξεφεύγετε ούτε πόντο. Γιατί έχετε μεγάλη ανάγκη να εκφραστείτε πιο ελεύθερα.
Έρωτας: Μερικές φορές τα πάτε πολύ καλά και άλλες φορές βρίσκεστε σε μια κατάσταση που δεν ξέρετε τι θέλετε και που πάτε. Στην προκειμένη φάση θα τα βρείτε με έναν Τοξότη γιατί μπορεί και ανταποκρίνεται τέλεια στις ανάγκες σας.
Καριέρα & Οικονομικά: Εκεί που παλεύετε να κάνετε την υπέρβαση, εκεί ξαφνικά γίνονται εύκολα γιατί κάτι από μέσα σας πιθανόν ν' αλλάζει και να έχετε άλλη θέαση του προβλήματος σας.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Γενικά: Αναγνωρίζοντας τις προσωπικές σας ανάγκες ίσως να μην συμβιβάζεστε με καταστάσεις που ρέουν γύρω σας, επειδή είναι τελείως απομακρυσμένες από τα προσωπικά σας συναισθήματα.
Έρωτας: Η ευαίσθητη φύση σας δεν αφήνει τις πιο πολλές φορές να μπλεχτείτε με άτομα που είναι πολύ μακριά από τις ανάγκες σας. Ίσως όμως μερικές φορές, αν ρισκάρετε όπως και τώρα, να τυχαίνει να γνωρίσετε έναν εκκεντρικό Κριό ή Υδροχόο.
Καριέρα & Οικονομικά: Υπάρχει πάνω από το κεφάλι σας ένας διαρκής φόβος ότι κάτι αρνητικό θα συμβεί, χωρίς εσείς να το έχετε επιλέξει. Αν δεν... ψαρώσετε, θα δείτε ότι τίποτε δεν θα γίνει ή και να γίνει θα έχετε μπροστά σας κάποιες ευκαιρίες για να επιλύσετε την αναποδιά.

ΛΕΩΝ
Γενικά: Αναγκαστικά ασχολείστε με την ενέργεια των άλλων. Αυτό είναι και καλό και κακό. Μερικές φορές έχετε ανάγκη να αντιλαμβάνεστε την αλήθεια των άλλων και ίσως με αυτόν τον τρόπο να σταματήσετε να βγάζετε κάποια λάθος συμπεράσματα.
Έρωτας: Μην προτρέχετε γιατί θα πέσετε έξω. Καθώς επίσης μην κρατάτε μούτρα γιατί δεν εξυπηρετούν πουθενά. Είναι καλύτερα να είστε χαλαροί και όχι αυστηροί.
Καριέρα & Οικονομικά: Ενώ θέλετε να κάνετε βήματα μπροστά δυσκολεύεστε να μοιραστείτε και ο λόγος είναι ότι δεν εμπιστεύεστε.

ΠΑΡΘΕΝΟΣ
Γενικά: Νιώθετε ότι θα χρειαστεί να εφοδιαστείτε με πιο μοντέρνες αντιλήψεις για να σταθείτε σε μια συγκεκριμένη παρέα. Η εναλλακτική θεραπεία πιθανόν να σας απασχολήσει.
Έρωτας: Από εκεί γκρινιάζετε ότι είστε μόνοι, όλο και κάποιον γνωρίζετε και αυτό θα πρέπει να σας ευχαριστεί. Επειδή τους περνάτε όλους από ακτινογραφία, καλό είναι να γνωρίζεστε πρώτα με ένα πρόσωπο και μετά να βγάζετε συμπεράσματα.
Καριέρα & Οικονομικά: Υπάρχει μια πίεση η οποία σας κάνει να νιώθετε ότι γρήγορα θα βγείτε από τα στεγανά σας και θα κάνετε κάτι που θα είναι πολύ εξτρήμ.

ΖΥΓΟΣ
Γενικά: Είστε σε φάση που μπορείτε να πιάνετε το καλό και το κακό για αυτό, χωρίς να προσποιηθείτε, για να μην τα χαλάσετε με τους άλλους θα είστε περισσότερο ο εαυτός σας.
Έρωτας: Όταν βγαίνουν οι δυνάμεις της επικοινωνίας σας το ξέρετε ότι έχετε μεγάλη πειθώ και κανένας δεν μπορεί να σας αντισταθεί. Γι αυτό σήμερα χρησιμοποιείτε όλα τα μέσα για να είστε μέσα στα πράγματα.
Καριέρα & Οικονομικά: Η αναμονή που υπάρχει λόγω ενός μικρού κολλήματος από την πλευρά σας θα ήταν πολύ χρήσιμη αν αναγνωρίζατε σε πιο σημείο κινδυνεύετε να κάνετε τα λάθη.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ
Γενικά: Μπορεί να μην είστε ευχαριστημένοι από το περιβάλλον που είναι γύρω σας και ίσως να μην σας καλύπτει ο τρόπος που μεταχειρίζονται κάποια προσωπικά σας προβλήματα. Εσείς έχετε ανάγκη να τα έχετε όλα κάτω από απόλυτη μυστικότητα και μερικά ξεφεύγουν από κάποιους επιμελώς, οι οποίοι προσποιούνται ότι ακούστηκαν τυχαία.
Έρωτας: Η προσωπική σας ζωή σας απασχολεί πάρα πολύ και κυρίως όταν θα πρέπει να κάνετε την θεωρία πράξη. Εκεί χάνετε το παιχνίδι μερικές φορές, αλλά έχετε και εσείς την ευθύνη σας, κυρίως με έναν Υδροχόο.
Καριέρα & Οικονομικά: Όσοι κινείστε με την θεωρία της ήττας, ίσως τώρα να μην βρεθεί εύκολα πόρτα ανοικτή. Να προτιμήσετε τα συνδυαστικά σχήματα παρά την ατομική μοναξιά.

ΤΟΞΟΤΗΣ
Γενικά: Έχετε επανέλθει στα κανονικά σας και πάτε γυρεύοντας. Είστε οι οργανωτές μιας ομάδας και οι απαιτήσεις της είναι μεγάλες. Ίσως αυτό να σας εκνευρίσει και να λέτε ότι υπάρχουν πολλοί αχάριστοι άνθρωποι.
Έρωτας: Η ανοικτή σας συμπεριφορά προδιαθέτει το πρόσωπο που είστε μαζί ότι σας έχει συμβεί κάτι πολύ ιδιαίτερο. Αλλά εσείς απλά νιώθετε ότι εκτός από σχέση θα μπορείτε να έχετε κι ένα καλό φίλο και αυτό σας ευχαριστεί πάρα πολύ.
Καριέρα & Οικονομικά: Ζητάτε ένα χεράκι βοηθείας για να ολοκληρώσετε τα πολλά σχέδιά σας. Για αυτό έχετε καταφέρει μερικοί συνεργάτες να είναι κολλημένοι πάνω σας.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
Γενικά: Δυσανασχετείτε με μια κατάσταση με την οποία γίνεστε κτητικοί, αλλά με πολύ περίεργο τρόπο. Δηλαδή μπορεί να διεκδικείτε ακόμα και αντικείμενα που έχουν χαθεί εδώ και πολύ καιρό.
Έρωτας: Υπάρχει μια πίεση για να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων. Αυτό σηματοδοτεί μια περίεργη κατάσταση, στην οποία όμως τελικά θα επικρατήσει ή ο Παρθένος ή ένα πρόσωπο που σας έχει σταθεί και με το παραπάνω.
Καριέρα & Οικονομικά: Οι συμβουλές από κόσμο που αποδέχεστε πιθανόν να μην σας πείθουν ότι θα βρείτε τη σωστή λύση. Πάντως το εξωτερικό γενικά σας ευνοεί.

ΥΔΡΟΧΟΟΣ
Γενικά: Αφήνετε για λίγο τις έντονες εντάσεις και τους μπελάδες που νιώθετε για όλα όσα έχετε αναλάβει. Επειδή σας αρέσει η ελευθερία, σήμερα θα νιώσετε περισσότερο ανακουφισμένοι και ίσως να καταφέρετε να αδρανοποιήσετε άτομα από κοντά σας που ανακατεύονται εκεί που δεν τους σπέρνουν.
Έρωτας: Νιώθετε έτσι και αλλιώς ανοικτοί και έτοιμοι να συζήσετε με ένα πρόσωπο. Το μόνο που θα πρέπει να μειώσετε είναι η αβεβαιότητα ότι δεν εισακούγεστε από έναν Καρκίνο. Παρόλο που δείχνετε δυνατοί δεν παύει να σας απασχολεί το μέλλον της σχέσης σας.
Καριέρα & Οικονομικά: Είναι πολύ ωραίο πολλά άτομα να ασχολούνται μαζί σας. Από την άλλη εσείς μπορεί να μην το πιστεύετε ότι αξίζετε και θέλετε δεν θέλετε είστε το επίκεντρο. Από υπερβολική ταπεινότητα βέβαια και λόγω της εσωτερικής σας εξέλιξης.

ΙΧΘYΕΣ
Γενικά: Έχετε κρίση μυστικοπάθειας και αυτό σας συμβαίνει συχνά, κυρίως όταν είστε χωμένοι στα δικά σας. Για αυτό μην εμπιστεύεστε εύκολα, γιατί θα το μετανιώσετε μετά.
Έρωτας: Υπάρχει καθοδήγηση από μέσα σας και αν την ακούτε καλά θα έχετε την ευκαιρία να αναπτύξετε ένα δικό σας τρόπο που θα σχετίζεστε. Ο Παρθένος εξακολουθεί να σας ταράζει αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
Καριέρα & Οικονομικά: Παραμένετε σταθερά καλουπωμένοι και αυτό είναι η σωτηρία σας. Γιατί όταν ρισκάρετε γίνονται λάθη και από την πλευρά σας αλλά και από την πλευρά συνεργατών. Σήμερα ίσως να θέλετε να ξεσκεπάσετε κάποια κοροϊδία που έχει γίνει εις βάρος σας. Καλό είναι να γνωρίζετε την αλήθεια.
Πηγή: astrology.gr

"Αν δεν φας, δεν έχει παγωτό, γλυκό, βόλτα". "Αν δεν φας, δεν θα σε αγαπάει η μαμά". "Αν δεν φας, θα έρθει ο μπαμπούλας". Συνηθισμένες οι τεχνικές -δια στόματος γιαγιάς- που θα πείσουν το παιδί να αδειάσει το πιάτο του. Είναι όμως τόσο αθώες όσο ακούγονται;

Τα τρικ της γιαγιάς
Τα τεχνάσματα που επιστρατεύουν οι γιαγιάδες για να πείσουν το παιδί να φάει το φαγητό του είναι ποικίλα, ευφάνταστα και περίτεχνα: Μια κουταλιά για το μπαμπά, μια για τη μαμά. Μια για τον αδερφό, μια για τον άλλο αδερφό…Άλλοτε το μέσο που αγιάζει τον σκοπό χτυπά κατευθείαν στο συναίσθημα: «Να δεις πόσο θα σε αγαπάει η μαμά τώρα που έφαγες όλο το φαΐ σου» ή «Ο μπαμπάς θα λέει: κοίτα ένα παλικάρι που έχω εγώ» κοκ. Άλλες φορές μπαίνει σε εφαρμογή ο εκφοβισμός! «Αν δεν το φας όλο, θα έρθει ο αστυνόμος, ο πυροσβέστης, ο γείτονας, ο μπαμπούλας...». Αντίστοιχα, η επιβράβευση ή η τιμωρία με το φαγητό ήταν και είναι πολύ συνηθισμένη, αφού αποτελεί μια σίγουρη και μάλλον εύκολη λύση: Όταν τα εγγονάκια φάνε όλες τις μπάμιες, η γιαγιά θα τους δώσει σοκολάτα ή παγωτό. Αν, από την άλλη, δεν φάνε τις φακές, δεν έχει γλυκό, παιχνίδι, βόλτα...Ακόμη και σήμερα, τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει δραματικά.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται
Οι σύγχρονες γιαγιάδες (ενίοτε δε και μαμάδες) συνεχίζουν στο ίδιο μοτίβο. Μεγάλες συγκριτικά μερίδες, μπόλικο φαγητό και ασφυκτική πίεση για να καταναλωθούν  όλα πλήρως. Τα περίφημο «κατοχικό σύνδρομο» που υπαγόρευε αυτές τις πιεστικές συμπεριφορές είναι καλά κρυμμένο (ή και φανερό) πάνω μας.

Το αποτέλεσμα;
Το παιδί συνδέει την κατανάλωση φαγητού με τον συναισθηματικό εκβιασμό, τον φόβο, την επιβράβευση, το αντάλλαγμα. Σταδιακά και καθώς μεγαλώνει, οδηγείται προς την κατανάλωση φαγητού για τους λάθος λόγους. Τρώει για να αισθανθεί γεμάτο, πλήρες, αποδεκτό, ευτυχισμένο, ενώ ταυτόχρονα έχει αδυναμία αυτοελέγχου της ποσότητας που καταναλώνει. Εικάζεται μάλιστα ότι οι πρώτες διαταραχές στην ικανότητα αυτοελέγχου της ποσότητας που τρώει το παιδί εμφανίζονται από τη στιγμή που διακόπτεται ο θηλασμός. Αυτό συμβαίνει για τον εξής λόγο: με το μπιμπερό, το βρέφος δεν έχει τη δυνατότητα να καθορίσει μόνο του την ποσότητα που θα καταναλώσει και θα πιει όλο το περιεχόμενο του μπουκαλιού. Ας αναλογιστούμε ακόμα το εξής: είναι γραμμένο στα γονίδια μας να τρώμε οποτεδήποτε υπάρχει διαθέσιμη τροφή. Το σώμα μας μάς σπρώχνει στη διαρκή κατανάλωση μέσω ενός αμυντικού μηχανισμού που ενυπάρχει μέσα μας και ενεργοποιείται σε επερχόμενη περίοδο «ισχνών αγελάδων», δηλαδή σε περίοδο έλλειψης τροφής. Η μοναδική ασπίδα στα παραπάνω είναι η λογική, η εμπειρία και η ορθή ερμηνεία των σημάτων πείνας και κορεσμού (χόρταση) από το σώμα μας. Δεδομένου λοιπόν ότι ζούμε σε ένα «παχυσαρκογόνο» περιβάλλον που προάγει την κατανάλωση άφθονης και άμεσα προσβάσιμης (συνήθως κακής ποιότητας) τροφής, αντιλαμβανόμαστε ότι το πρόβλημα διογκώνεται σε ό,τι αφορά στα παιδιά, αφού δεν έχουν την πείρα και την κριτική-επιλεκτική ικανότητα των μεγάλων. Με λίγα λόγια, οι μικροί μας φίλοι είναι πιο επιρρεπείς.

Η καθημερινότητα των παιδιών
Ας προσθέσουμε σε όλα τα παραπάνω τη σύγχρονη, καθημερινότητα των παιδιών. Πολλές υποχρεώσεις από πολύ μικρή ηλικία, άγχος, περιορισμένος χρόνος και χώρος για άσκηση και παιχνίδι, πολλά μαθήματα, πολλές οθόνες, πολύ καθισιό και…το κερασάκι στην τούρτα; Το γλύκισμα, το σνακ, το ωραίο παστίτσιο της μαμάς αποτελούν πολλές φορές ανακούφιση και διέξοδο από την πίεση, το στρες, την απόγνωση που προκαλούν διάφορες αιτίες της καθημερινότητας. Συχνά και εμείς οι ενήλικες χρησιμοποιούμε την παραπάνω τεχνική αποφόρτισης. Για το παιδί που ο κόσμος του είναι πολύ πιο περιορισμένος από τον δικό μας, το αποτέλεσμα είναι πιο έντονο, αφού είναι πιο ευπαθές στη διατροφική υπερβολή.
Η γιαγιά και ο παππούς θα το καταλάβουν τελευταίοι, μετά από πολλές συζητήσεις και επαναλαμβανόμενη πίεση. Δεν είναι τυχαίο πως, όταν το παιδί πηγαίνει για διακοπές το καλοκαίρι στη γιαγιά, θα επιστρέψει με 3-4 παραπανίσια κιλά, χωρίς αυτά να δικαιολογούνται από τη φυσική σωματική του ανάπτυξη.

Ο ρόλος των γονέων
Σε καμιά περίπτωση βέβαια δεν είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι η γιαγιά και ο παππούς. Είναι ζήτημα έλλειψης προετοιμασίας και εκπαίδευσης των κηδεμόνων ως προς την εν γένει διατροφική συμπεριφορά που θα πρέπει να εμφυσηθεί στον «μικρό άνθρωπο». Μια ματιά στους μικρούς ενήλικες γύρω μας αρκεί για να καταλάβουμε πως η εποχή όπου τα παχουλά παιδιά θεωρούνταν πιο υγιή και πιο δυνατά έχει περάσει αντιστρεπτί. Ας φροντίσουμε λοιπόν να μεγαλώνουμε τα παιδιά, τα ανίψια, τα εγγόνια και τα δισέγγονα μας με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνουν τελικά «δυνατά και ψηλά, σαν το μπαμπά».

Tips για γονείς και...γιαγιάδες
-Δεν πιέζουμε το παιδί για να φάει. Αντίθετα φροντίζουμε να τρώει σωστά, με μέτρο, ποικιλία και ισορροπία.
-Εκπαιδεύουμε το παιδί να εξασκεί από μόνο του την αντίληψη της πείνας και του κορεσμού (χόρταση).
 -Δεν εκφοβίζουμε το παιδί για να φάει. Αυτό, όπως και η πίεση, θα οδηγήσουν σε διατροφικές αποστροφές ή και υπερβολές.
-Δεν τιμωρούμε ή επιβραβεύουμε το παιδί με φαγητό.
-Ο τρόπος προσέγγισης να είναι «μαλακός» και να μην δημιουργείται θέμα εντάσεων και τσακωμού για αυτό, ιδίως στο τραπέζι.
-Διαφορετικά, είναι πιθανό όλες οι παραπάνω τακτικές να οδηγήσουν σε διατροφικές διαταραχές.

Η εκταφή του νομπελίστα ποιητή από τη Χιλή, Πάμπλο Νερούδα, δεν βρήκε στοιχεία δηλητηρίασης, δήλωσε η ομάδα των εμπειρογνωμόνων που έχει αναλάβει την υπόθεση.

Οι αρχές της Χιλής ήθελαν να εξακριβώσουν αν αιτία του θανάτου του ποιητή ήταν ο καρκίνος του προστάτη ή αν δηλητηριάστηκε με εντολή του δικτάτορα στρατηγού, Αουγκούστο Πινοτσέτ.

Ο σοφέρ του ποιητή έχει κατηγορήσει πράκτορες του Αουγκούστο Πινοτσέτ ότι εκμεταλλεύτηκαν την ασθένεια του νομπελίστα για να του διοχετεύσουν δηλητήριο στο στομάχι του, όταν νοσηλευόταν σε κλινική στο Σαντιάγκο.

Ο ποιητής πέθανε σε ηλικία 69 ετών, μόλις 12 ημέρες μετά το πραξικόπημα. Η οικογένειά του επιμένει ότι αιτία θανάτου ήταν ο καρκίνος.
tanea.gr
Προς το τέλος της οδεύει ακόμη μία διοργάνωση του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, έχοντας σαφώς κατεβάσει στροφές μετά την δυναμική του έναρξη και την παρουσία του Τζιμ Τζάρμους.
Μικτά σχόλια για το ελληνικό πρόγραμμα, κολακευτικά για τα διεθνή τμήματα, διαμαρτυρίες από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου, γεμάτες αίθουσες και πολύ σινεμά: διαβάστε όλα αυτά που ξεχώρισε η ομάδα του cinemag.gr από την παρουσία της στη Θεσσαλονίκη.
* Ταινίες, ταινίες και πάλι ταινίες
Όπως άλλωστε τονίζει και επιθυμεί και ο ίδιος ο καλλιτεχνικός διευθυντής, κύριος Δημήτρης Εϊπίδης, το βάρος του Φεστιβάλ συνεχίζεται να πέφτει κυρίως στις ταινίες, και οι φετινές επιλογές είχαν και πάλι κάτι για όλους.
Το τμήμα των «Ανοιχτών Οριζόντων» εξακολουθεί να είναι η καλλιτεχνική ναυαρχίδα του Φεστιβάλ, με τις πραγματικά ενδιαφέρουσες και ανανεωτικές του προτάσεις, ενώ το φετινό αφιέρωμα του βαλκανικού τμήματος στα «best of» των προηγούμενων ετών του, σημαίνει ότι όποιος το παρακολούθησε, μπόρεσε να αποκτήσει μια πολύ κατατοπιστική και ουσιαστική ιδέα χάρη στις 17 σημαντικότερες παραγωγές από το 1994 και μετά.
Εξαιρετική ιδέα-event του Φεστιβάλ θεωρείται φυσικά και η προβολή - ή μάλλον οι προβολές - του «Δεκάλογου» του Κριστόφ Κισλόφσκι.

* Υποτονικό το ελληνικό τμήμα
Το φετινό ελληνικό τμήμα είναι ένα από τα θέματα συζήτησης στα πηγαδάκια του Φεστιβάλ, και δικαίως: όχι μόνο εξαιτίας του μικρού αριθμού των ταινιών (μόλις οκτώ), όχι μόνο εξαιτίας της αρκετά μεγάλης διαφοράς ανάμεσα στις βραβευμένες σε ξένα φεστιβάλ και τις πιο καλλιτεχνικά αδύναμες δουλειές, που επουδενί δεν μπορούν να σταθούν δίπλα στις πρώτες, αλλά και εξαιτίας του σαφούς χάσματος στις απόψεις ανάμεσα στους εμπλεκόμενους.
Η προσπάθεια της Θεσσαλονίκης να αντιπροτείνει μια ουσιαστική εναλλακτική συσπείρωσης της ελληνικής κινηματογραφικής κοινότητας πέρα από Κρατικά Βραβεία, και ιδίως μετά την Ομίχλη, δεν έχει ακόμη εξελιχθεί σε κάτι το απτό ή βιώσιμο παρόλο που η σύνδεση του Φεστιβάλ με το ελληνικό σινεμά ήταν για χρόνια αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητάς του, σχεδόν σήμα κατατεθέν, και αυτά τα χρόνια οι ελληνικές ταινίες συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον του εξωτερικού.
Ακόμη και ο τρόπος με τον οποίο χειρίζονται τις ταινίες, δηλαδή όχι στο πλαίσιο ειδικού τμήματος, δημιουργεί μια σύγχυση ως προς τα κριτήρια επιλογής (είναι ποιοτικά τα κριτήρια; είναι θέμα ημερομηνιών και πανελλήνιας πρεμιέρας;) και τελικά υπονομεύει το Φεστιβάλ και τις ίδιες τις ταινίες, τις οποίες σε κάποιες περιπτώσεις έχει ήδη φιλοξενήσει ως work in progress, ρόλος στον οποίο το Φεστιβάλ παραμένει πετυχημένο. Αυτά φυσικά είναι θέματα που απασχολούν εκατέρωθεν: από τη μια το Φεστιβάλ μοιάζει ακόμα αναποφάσιστο στην προσπάθειά του να επαναπροσδιορίσει το ρόλο του και από την άλλη οι Έλληνες κινηματογραφιστές φαίνεται να μην αισθάνονται ότι έχουν έναν δικό τους «χώρο» έκφρασης.

* Γκρίνιες, ανακοινώσεις και λεκτικές αντιπαραθέσεις
Από την άλλη, ο αποκλεισμός κάποιων δημοσιογράφων, που εδώ και χρόνια διαπιστεύονταν στο Φεστιβάλ, φαίνεται να έχει δημιουργήσει (δικαιολογημένες, στην πραγματικότητα) αντιδράσεις. Μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, εκπρόσωποι του απεργιακού προγράμματος της ΕΡΤ3 και άλλοι, είδαν τις αιτήσεις τους για διαπίστευση να απορρίπτονται, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά σε τέτοια κλίμακα.
Η υπόθεση ξεκίνησε πέρσι όταν και το Φεστιβάλ ακύρωσε την παραδοσιακή παρουσία της ΠΕΚΚ στην σκηνή κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης (για την απονομή του βραβείου στον νικητή, στην ανάδειξη του οποίου συμμετέχει) και ξεκίνησε έτσι μια αντιπαράθεση, η οποία κλιμακώθηκε φέτος με τις ιδιαίτερα επιθετικές ανακοινώσεις της ΠΕΚΚ.
Η τελευταία αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «άναυδοι παρακολουθούμε την κορύφωση των εξωθεσμικών και εξωφρενικών ενεργειών του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης που βλάπτουν κυρίως το θεσμό, την ελεύθερη γνώμη και εντέλει τη δημοκρατία.
Επειδή διατυπώσαμε ενστάσεις για το νόμο Γερουλάνου και την άνιση μεταχείριση των ελληνικών ταινιών, απαγόρευσε πέρυσι τη συμμετοχή μας στην τελετή λήξης και απονομής βραβείων. Βαφτίζοντας "λασπολογία" τη διαμαρτυρία και διεκδικώντας την παγκόσμια πρωτοτυπία, στερεί τώρα και το δικαίωμα εισόδου και άσκησης του επαγγέλματος τους από κριτικούς και δημοσιογράφους. Η ανάμειξη ιλαρότητας και βαναυσότητας είναι ομολογουμένως εντυπωσιακή, όμως εξακολουθούμε να στηρίζουμε δημιουργικά το φεστιβάλ, ανεξαρτήτως προσώπων.»
Το Φεστιβάλ δεν έχει προς το παρόν απαντήσει επίσημα στις τελευταίες ανακοινώσεις, πέρα από τις διευκρινίσεις στη συνέντευξη Τύπου πριν από την έναρξη του φεστιβάλ ότι ο αποκλεισμός οφείλεται στην «απρεπή συμπεριφορά της ΠΕΚΚ που καταφέρθηκε εναντίον του Φεστιβάλ» – ευθεία παραπομπή στο από σκηνής σχόλιο του εκπρόσωπου της ΠΕΚΚ κατά τη διάρκεια του πρόσφατου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, κ. Νίκου Τσαγκαράκη, σχετικά με τον αποκλεισμό του συναδέλφου του, κ. Νίκου Αλέτρα, από το Φεστιβάλ.

* Η συζήτηση μεταφέρεται και σε πολιτικό επίπεδο
Για το θέμα των ελληνικών ταινιών τοποθετήθηκε στην ανακοίνωσή του με τίτλο «Θέλουμε να γιορτάσουμε αλλά δεν μας αφήνουν» και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κυρίως εξέφρασε την αντίθεσή του με την απόφαση να ενοικιαστούν οι αίθουσες του λιμανιού στην εταιρεία Village και αντιπρότεινε ο χώρος αυτός να γίνει ένας πολιτιστικός χώρος που να φιλοξενεί λιγότερο εμπορικά θεάματα και, συγκεκριμένα για το σινεμά, ανεξάρτητο κινηματογράφο και τον, όπως τον περιγράφουν, «εξόριστο ελληνικό κινηματογράφο».
Αναφέρθηκε επίσης στην απόφαση της διοίκησης του Φεστιβάλ να βάλει από φέτος εισιτήριο 2 ευρώ στους κατόχους της cineκάρτας όταν μέχρι πρότινος η εκπτωτική κάρτα κόστιζε 80 ευρώ και εξασφάλιζε δωρεάν είσοδο στις προβολές και κάποια προνόμια καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς για τον κινηματογράφο Ολύμπιον. Φέτος η τιμή έχει πέσει στα 35 ευρώ (25 για άνεργους, φοιτητές, πολύτεκνους, ΑΜεΑ, άνω των 65 ετών) αλλά με επιπλέον χρέωση 2 ευρώ ανά προβολή. Οποιοσδήποτε θέλει να παρακολουθήσει έναν σημαντικό αριθμό ταινιών – και οι κάτοχοι της κάρτας είναι συνήθως αρκετά φανατικοί σινεφίλ ώστε να το θέλουν – ζημιώνεται οικονομικά, κάτι που όντως έχει συζητηθεί ιδιαίτερα αρνητικά και θεωρείται ότι μπορεί να αποξενώσει το πιστό κοινό.

* Ο Τζιμ Τζάρμους κλέβει την παράσταση και ο Αλεξάντερ Πέιν είναι η μασκότ του Φεστιβάλ
Στην επεισοδιακή τελετή έναρξης ήταν το μοναδικό φωτεινό σημείο. Η ταινία του ενθουσίασε όλους όσοι είχαν την τύχη να την παρακολουθήσουν μετά τη λήξη της τελετής. Και ο προσιτός, χαμηλών τόνων και τόσο, μα τόσο κουλ Τζιμ Τζάρμους συνέχισε να μας γοητεύει όσο έμεινε στη Θεσσαλονίκη.
Εξίσου προσιτός είναι και ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του διαγωνιστικού τμήματος, Αλεξάντερ Πέιν, ο οποίος έχει εκπλήξει ευχάριστα τους επισκέπτες του φεστιβάλ με την διάθεσή του να μην χάσει κανένα κομμάτι του κινηματογραφικού δεκαήμερου. Παρών σε προβολές, συναυλίες, πάρτι, και όποια εκδήλωση του Φεστιβάλ, ο Πέιν έχει γίνει κάτι σαν τη «μασκότ» του και έχει αφήσει επίσης τις καλύτερες εντυπώσεις.
Οι δύο αυτοί καλεσμένοι ήταν το καμάρι της διοργάνωσης, και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα καλή χρονιά όσον αφορά αυτήν την πλευρά του Φεστιβάλ - οι καλεσμένοι κινηματογραφιστές είναι κάτι παραπάνω από άφθονοι.
* Και ο κόσμος ήταν πιστός στο ραντεβού του
Οι αίθουσες είναι γεμάτες και η ζήτηση για τα εισιτήρια μεγάλη - το κοινό της Θεσσαλονίκης αλλά και οι επισκέπτες της πόλης έχουν τιμήσει τις επιλογές του Φεστιβάλ και δίνουν την ατμόσφαιρα της γιορτής και το μομέντουμ που ακόμη δυσκολεύονται να δημιουργήσουν οι εκδηλώσεις του - λογικό αν αναλογιστεί κανείς το τεράστιο μέγεθος του Φεστιβάλ.
cinemag.gr
Εάν νομίζατε ότι η οθόνη του Galaxy S4 με τα 441 ppi είναι εντυπωσιακή, περιμένετε να δείτε τι ετοιμάζει η Samsung για την επόμενη χρονιά, με τις WQHD οθόνες που θα εφοδιάσει τα smartphones και phablets της.

Οι οθόνες ανάλυσης 2560×1440 pixel που βρίσκονται καθ' οδόν σύμφωνα με την Samsung, θα διαθέτουν τον ίδιο αριθμό pixels (3,6 - 4 εκατομμύρια) στις οθόνες των smartphone της, με αυτόν που διαθέτουν οι οθόνες των νέων MacBook Pro.

Προφανώς η αίσθηση δεν θα είναι ακριβώς η ίδια σε μια οθόνη 5-6 ιντσών, ωστόσο οι αριθμοί εντυπωσιάζουν και προϊδεάζουν για κάτι το ιδιαίτερο.

Το ακόμα πιο εντυπωσιακό της υπόθεσης, είναι ότι η Samsung δήλωσε στο κοινό του 2013 Analyst Day ότι σχεδιάζει να κυκλοφορήσει οθόνες ανάλυσης 4K στα smartphones της έως το 2015.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι σε λιγότερο από δύο χρόνια τα Samsung Galaxy S6 και Galaxy Note 5 θα διαθέτουν την διπλάσια ανάλυση των σημερινών 1080p συσκευών.

Πάντως αν κοιτάξουμε πίσω η παραπάνω εξέλιξη ακολουθεί την πεπατημένη, αφού το 2011 το Galaxy S2 είχε οθόνη 4 ιντσών και ανάλυσης μόλις 480×800, οπότε η εξέλιξη στα 1080p ήταν ίσως λίγο μεγαλύτερο βήμα από αυτό που πρόκειται να ακολουθήσει.
pcmagazine.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!