Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015


Πώς θα ήταν άραγε να γευματίζαμε σε ένα εστιατόριο εκατοντάδων χιλιάδων χρόνων απ’ όπου έχουν περάσει σημαντικές προσωπικότητες των προηγούμενων αιώνων; Ας πάρουμε μια γεύση.
St. Peter Stiftskeller, Σάλτσμπουργκ, Αυστρία
Με περισσότερα από… 1200 χρόνια συνεχούς φιλοξενίας, το εστιατόριο St. Peter Stiftskeller στο Σάλτσμπουργκ λειτουργεί ακατάπαυστα από το 803. Αυτό σημαίνει ότι έχει σερβίρει πελάτες από τον Μότσαρτ μέχρι τον Κολόμβο και σίγουρα δημιουργεί μια ανατριχίλα σε όσους το επισκέπτονται. Παρ’ όλ’ αυτά, η κουζίνα του δεν έχει μείνει πίσω, αφού ο σεφ Andreas Krebs προσφέρει μια μίξη εκλεπτυσμένων αυστριακών κλασικών πιάτων με νεότερων ευρωπαϊκών, χρησιμοποιώντας ντόπια υλικά. http://www.stpeter-stiftskeller.at/en/

ZUM FRANZISKANER FB PAGE
Zum Franziskaner, Στοκχόλμη, Σουηδία
Παρ’ όλο που το σημερινό κτίριο είναι του 20ου αιώνα, το φαγητό και το ρούμι παραμένει σχεδόν το ίδιο με τότε που το ίδρυσαν οι γερμανοί καλόγεροι το 1421 και συνδυάζει τη σκανδιναβική τοποθεσία με τη γερμανική νοοτροπία. Λουκάνικα, ψητό χοιρινό από τη Βαυαρία, ελάφι και πλήθος γερμανικές βαρελίσιες μπίρες είναι μερικές μόνο από τις νοστιμιές του μενού. www.zum-franziskaner.de/

LA TOUR D' ARGENT FB PAGE
La tour d’argent, Παρίσι, Γαλλία
Το εστιατόριο αυτό ενθουσιάζει τους Παριζιάνους με παραδοσιακό γαλλικό φαγητό από τα 1500, αλλά το σημερινό του πιάτο-κατατεθέν (πάπια σερβιρισμένη με το αίμα και το μεδούλι της, μετά από διαδικασία πίεσης) δεν υπήρχε μέχρι το 1919. Δεν βρίσκεται εύκολα πελάτης που να μην παραγγείλει αυτό το πιάτο, ενώ στο εστιατόριο υπάρχει και κελάρι που έχει διασωθεί από τους βομβαρδισμούς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. https://www.latourdargent.com/

DIE LETZTEN INSTANZ FB PAGE
Die Lietzten Instanz, Βερολίνο, Γερμανία
Όταν ένα εστιατόριο υπάρχει από το 1621, τότε το πιθανότερο είναι να έχουν περάσει σημαντικές προσωπικότητες από αυτό. Στη λίστα του συγκεκριμένου βρίσκουμε τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη, τον Μπετόβεν, αλλά και την πιο… σύγχρονη Άνγκελα Μέρκελ. www.zurletzteninstanz.de/

SOBRINO DE BOTIN FB PAGE/UNKNOWN
Sobrino de Botin, Μαδρίτη, Ισπανία
Αναφέρεται συχνά στο βιβλίο του Έρνεστ Χέμινγουεϊ «Ο ήλιος ανατέλλει ξανά» και αποτελεί το πιο παλιό εστιατόριο της Μαδρίτης, το οποίο άνοιξε το 1725. Εκτός, όμως, από τον Χέμινγουεϊ, στη διάδοση του ονόματός του έχει βοηθήσει πολύ και το θρυλικό χοιρινό, όπως και το ψητό αρνάκι που ψήνονται σε ξυλόφουρνο. www.botin.es/

GRISWOLD INN FB PAGE
Griswold Inn, Έσεξ, Αγγλία
Από το 1776 η ταβέρνα αυτή έχει καλωσορίσει πλήθη επισκεπτών, ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται και ο Τζορτζ Ουάσινγκτον, αλλά και ο Άλμπερτ Αινστάιν. Στον αποικιακού στυλ χώρο του περιποιείται ακόμη τους περαστικούς με γεύμα, αλλά και διανυκτέρευση σε μια πολύ ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, όπου τα λουκάνικα, τα παϊδάκια και η πουτίγκα με καλαμπόκι πρωταγωνιστούν. www.griswoldinn.com/
clickatlife.gr

Η αστυνομία της Νορβηγίας δημιούργησε μία μονάδα για την έρευνα κακομεταχείρισης των ζώων, σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση την περασμένη Δευτέρα, στην οποία εξηγείται πως είναι συχνό φαινόμενο οι παραβάτες που βλάπτουν τα ζώα να έχουν επιθετική συμπεριφορά επίσης προς ανθρώπους.

«Πρώτα απ 'όλα, είναι σημαντικό να φροντίζουμε σωστά τα ζώα μας, έτσι ώστε να απολαμβάνουν τα δικαιώματα που έχουν και να υπάρχουν ποινικές συνέπειες, όταν παραβιάζονται τα δικαιώματα αυτά», δήλωσε η υπουργός Γεωργίας Συλβί Λίστχαουγκ, περιγράφοντας τα ζώα που βρίσκονται σε κίνδυνο ως «συχνά ανυπεράσπιστα».

«Η πρωτοβουλία μπορεί επίσης να βοηθήσει στην καταπολέμηση του εγκλήματος και τις επιθέσεις εναντίον ανθρώπων, δεδομένου ότι αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένα από αυτά τα άτομα που διαπράττουν εγκλήματα και πλημμελήματα εναντίον των ζώων κάνουν το ίδιο και με τους ανθρώπους», πρόσθεσε η Λίστχαουγκ.

Η καινοτόμος υπηρεσία θα λειτουργήσει δοκιμαστικά για τρία χρόνια. Η αστυνομία στη δυτική επαρχία του Σορ-Τρόντελαγκ θα διορίσει τρία άτομα, έναν ερευνητή, ένα νομικό εμπειρογνώμονα και έναν υπεύθυνο συντονισμού, με αντικείμενο την καταπολέμηση της κακοποίησης των ζώων.

Η πρωτοβουλία έγινε αποδεκτή με ικανοποίηση από αρκετές οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων.

«Η κακοποίηση των ζώων αποτελεί ένα σοβαρό ζήτημα και χαιρόμαστε που αρχίζει να αντιμετωπίζεται ως τέτοιο», δήλωσε η Σίρι Μάρτινσεν της φιλοζωικής οργάνωσης Noah.

Το 2014, 38 περιπτώσεις κακοποίησης ζώων καταγγέλθηκαν στην αστυνομία στη Νορβηγία. Σύμφωνα με τη νορβηγική νομοθεσία, οι πράξεις κακοποίησης των ζώων επιφέρουν μέγιστη ποινή φυλάκισης τριών ετών.

Παρόμοιες αστυνομικές μονάδες για τα δικαιώματα των ζώων λειτουργούν στην Ολλανδία και στη Σουηδία.

real.gr
"Βροχή” εξακολουθούν να πέφτουν οι κλήσεις στα παράνομα σταθμευμένα οχήματα, κυρίως στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, από τη δημοτική αστυνομία. Τα ροζ χαρτάκια που έχουν τοποθετηθεί στα παρμπρίζ των αυτοκινήτων μέσα σε διάστημα μόλις 15 ημερών ξεπερνούν τις 4.000, ενώ τις επόμενες ημέρες οι δημοτικοί αστυνόμοι θα προχωρούν και σε “ξήλωμα” πινακίδων.

"Είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι μπήκε μια τάξη στο κυκλοφοριακό της πόλης. Χρειάζεται χρόνος γι αυτό. Τώρα προς το παρόν η δημοτική αστυνομία κόβει μόνο κλήσεις, σύντομα όμως θα αρχίσουμε να αφαιρούμε και τις πινακίδες από τα οχήματα των παραβατών”, ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα Δημόσιας Τάξης του Δήμου Θεσσαλονίκης, Λευτέρης Κιοσέογλου.

Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε στο δημαρχιακό μέγαρο συνάντηση εργασίας με αντικείμενο την εικόνα που παρουσιάζει η πόλη μετά την επαναλειτουργία του Σώματος, στην οποία συμμετείχαν ο εισαγγελέας, η τροχαία, αλλά και δημοτικοί αστυνόμοι.

Σε οθόνη προβλήθηκαν εικόνες και φωτογραφίες από τα παράνομα παρκαρισμένα οχήματα, επισημάνθηκαν οι κυριότερες παραβάσεις, ενώ δόθηκαν οι απαραίτητες κατευθύνσεις για τη συνέχεια.

“Όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα έχουν πλέον το νου τους για τους παραβάτες. Δεν είναι μόνο η δημοτική αστυνομία αλλά και η τροχαία μπαίνει στο παιχνίδι”, πρόσθεσε ο κ.Κιοσέογλου υποστηρίζοντας πως προτεραιότητα θα δοθεί στη συνέχεια στη Λεωφόρο Νίκης και την Αγίου Δημητρίου για να απεγκλωβιστούν τελείως οι δρόμοι αυτοί από τα παράνομα παρκαρισμένα.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το βάρος από τους δημοτικούς αστυνομικούς, που βγαίνουν σε δύο βάρδιες από τις 8 το πρωί έως τις 10 το βράδυ, έχει ήδη πέσει στις λεωφορειολωρίδες, στις πιάτσες των ταξί αλλά και στις φορτοεκφορτώσεις.

http://www.thestival.gr

Η εταιρία ηλεκτρονικών υπολογιστών Dell ανακοίνωσε σήμερα ότι συμφώνησε να εξαγοράσει την εταιρία συστημάτων για αποθήκευση δεδομένων EMC, σε μια συμφωνία 67 δισεκ. δολαρίων, τη μεγαλύτερη στην ιστορία του τεχνολογικού κλάδου.

Η εξαγορά θα βοηθήσει την Dell να διαφοροποιηθεί από την στάσιμη αγορά προσωπικών υπολογιστών και θα της δώσει μεγαλύτερη παρουσία στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη και πιο προσοδοφόρα αγορά για τη διαχείριση και αποθήκευση δεδομένων για επιχειρήσεις.

Η συμφωνία αποτιμά την EMC στα 33,15 δολάρια ανά μετοχή. Η Dell θα καταβάλει 24,05 δολάρια ανά μετοχή σε μετρητά και θα δώσει στους μετόχους της EMC ειδικές μετοχές που θα συνδέονται με την τιμή της μετοχής της θυγατρικής εταιρίας της EMC, VMWare, η οποία παρέχει λογισμικό εικονικοποίησης. Στην προσυνεδριακή της διαπραγμάτευση, η μετοχή της EMC κατέγραφε άνοδο 3,9% στα 29,08 δολάρια.

«Ο συνδυασμός της Dell και της EMC δημιουργεί μια υπερδύναμη στις επιχειρηματικές λύσεις» τόνισε ο Μάικλ Ντελ, που θα αναλάβει τα ηνία της νέας εταιρίας από τη θέση του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου.

Το διοικητικό συμβούλιο της EMC έχει εγκρίνει τη συγχώνευση και θα προτείνει στους μετόχους να δώσουν και εκείνοι το πράσινο φως στη συμφωνία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εφάμιλλης αξίας με το μητρικό γάλα, το αβγό είναι ίσως η πιο πλήρης φυσική πηγή πολύτιμων διατροφικών στοιχείων, όπως τονίζουν οι ειδικοί, καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, B6, B12, D και Ε, αλλά και σε φυλλικό οξύ, χολίνη, σίδηρο, ασβέστιο, σελήνιο, αντιοξειδωτικά και Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα.

Παράλληλα, εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία έχει καταρριφθεί ο μύθος που ήθελε το αβγό υπεύθυνο για την αύξηση της χοληστερόλης, αφού όλες οι σχετικές μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση αβγών, ακόμη και καθημερινά, δεν επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης εφόσον η διατροφή μας είναι ισορροπημένη και χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά.

Η δεύτερη Παρασκευή του Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί κάθε χρόνο, από το 1996, ως Παγκόσμια Ημέρα Αβγού και είναι αφορμή να θυμηθούμε πως το αβγό έχει μεγάλη διατροφική αξία, γι’ αυτό οι διατροφολόγοι το χαρακτηρίζουν «φυσική υπερτροφή» και του αποδίδουν σημαντικό ρόλο στην καθημερινή διατροφή.

Διαβάστε περισσότερα στο boro.gr
Τρένο αντί για... διαιτητή σφυρίζει σε ποδοσφαιρικό γήπεδο της Σλοβακίας
Τον γύρο του κόσμου κάνει ένα απίστευτο βίντεο, το οποίο δείχνει ένα τρένο να περνάει μέσα από ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο στη Σλοβακία την ώρα του αγώνα.

Συγκεκριμένα την ώρα που αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη, δίπλα από τη γραμμή του πλαγίου και ανάμεσα στο γήπεδο και τους θεατές περνάει ένα τρένο.

Δείτε το βίντεο:
tanea.gr

Οι αγορές για τα παιδιά δεν είναι εύκολη διαδικασία, ειδικά για τις μανούλες περισσότερων από ένα πιτσιρικάδων. Αν μάλιστα είναι και εργαζόμενες, ο χρόνος είναι ιδιαίτερα περιορισμένος. Προσθέστε σε αυτό το γεγονός ότι συνήθως η βόλτα για ψώνια με τα παιδιά δεν είναι καθόλου διασκεδαστική, αφού τα μικρά δεν αντέχουν, βαριούνται και γρήγορα ο ενθουσιασμός του shopping δίνει τη σκυτάλη στην γκρίνια, το κλάμα, τη διαμαρτυρία. Από την άλλη, πώς να ψωνίσεις για τα παιδιά χωρίς να τα έχεις μαζί σου; Το πιθανότερο είναι να καταλήξεις με ρούχα που θα θέλουν αλλαγή, αφού μπορεί να τους πέφτουν στενά, κοντά, γενικώς ακατάλληλα. Μην ξεχνάμε εξάλλου ότι τα μικρά πλέον έχουν άποψη για το τι θέλουν να φοράνε και πώς να το συνδυάζουν.
Για αυτούς τους λόγους, ζητήσαμε από την Ελένη Μαυρίδη να μας προτείνει δοκιμασμένες διευθύνσεις για ψώνια για τα παιδιά. Οι προτάσεις της είναι για όλες τις ηλικίες, για αγόρια και για κορίτσια και αφορούν ρούχα ποιοτικά και οικονομικά. Μην ξεχνάμε ότι, δεδομένου ότι τα παιδιά μεγαλώνουν γρήγορα, οι αγορές για αυτά είναι εκ των πραγμάτων πιο συχνές από ότι για τους μεγάλους, έτσι πρέπει οι αγορές μας να είναι οικονομικές, χωρίς όμως εκπτώσεις στην ποιότητα των ρούχων και των παπουτσιών που...εξοπλίζουν το παιδικό σώμα.
Οι προτάσεις της personal shopper
● Η&Μ kids: Εδώ θα βρείτε οικονομικές φόρμες-σωλήνα που βολεύουν όλα τα παιδάκια από μηνών έως και 14 ετών, chinos παντελόνια, πουκαμισάκια βαμβακερά, φούστες, φορέματα, μπλούζες, βαμβακερά καλτσάκια σε σετ των 6 τεμαχίων (τα περισσότερα από 9.99 ευρώ έως 19.99 ευρώ).
●Zara kids: Όμορφα και οικονομικά δερμάτινα παπουτσάκια, ιδίως για τα μικρά παιδιά από 0 μηνών-5 ετών, μοδάτα jacket, jeans και φόρμες, ολόσωμες φόρμες για τα κορίτσια, παιδικές καπαρντίνες κ.ά. (από 4.95-29.95 ευρώ).

● Benetton kids: Ρούχα βαμβακερά, πολύ καλής ποιότητας, σετ φόρμας για όλες τις ηλικίες (19.95) , παιδικά κολάν για κορίτσια από 9.95-29.95. Θα τα βρείτε και στα Attica the department store.

● Fashion Bazaar (Πειραιώς 74Α, Νέο Φάληρο) της εταιρείας Shop & Trade: Εδώ θα βρείτε επώνυμα παιδικά ρούχα US Polo ASSN, Pepe Jeans, Superdry, Antony Morato, Quiksilver, Desigual, Kocca, Paul Frank, Religion και άλλα πολλά σε εκπτώσεις έως και 80%!

● Factory Outlet (Πειραιώς 76, Νέο Φάληρο & Εμπορικό Πάρκο Αεροδρομίου): Επίσης επώνυμα ρούχα με μεγάλες εκπτώσεις, εταιρείες όπως Nike, Adidas, Puma, Converse, Juicy Couture Kids, Timberland, Admiral, Levis, Champion κ.ά.

● Outlets στη Νέα Σμύρνη: Στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου, στον δρόμο δηλαδή που ενώνει τη Νέα Σμύρνη με το Παλαιό Φάληρο, είναι συγκεντρωμένα όλα τα στοκατζίδικα όπου θα βρείτε αγαπημένες μάρκες με σημαντικές εκπτώσεις, μόνο και μόνο επειδή τα περισσότερα σχέδιά τους είναι προηγούμενων συλλογών. Μερικά από αυτά είναι τα Grant Stock (το κατάστημα διαθέτει παιδικά ρούχα παλαιότερων συλλογών με έκπτωση από 40% έως 70%. Ενδεικτικά, για ένα σετάκι 2 τεμαχίων θα χρειαστείς περίπου 24 ευρώ). Επίσης θα βρείτε ρούχα Asics, Admiral Outlet, Puma Outlet, Nike Outlet κ.ά.
Για έμπειρα ψώνια, χωρίς ρίσκα
Αν δεν έχετε τη δυνατότητα να κάνετε οι ίδιοι τα ψώνια της σεζόν για τα παιδιά σας, δεν θέλετε να δαπανήσετε χρόνο και χρήμα σε αγορές που τελικά μπορεί να αποδειχθούν ακατάλληλες, η λύση της personal shopper που θα λάβει υπόψιν όλες τις παραμέτρους και θα βγει για ψώνια για λογαριασμό μας είναι σωτήρια. Μπορείτε να της αναθέσετε αυτή τη δουλειά και να εξοικονομήσετε πολύτιμο χρόνο, πετυχαίνοντας ένα καλό και οικονομικό αποτέλεσμα με εκπληκτικούς συνδυασμούς ρούχων που θα κάνουν τα παιδάκια σας να δείχνουν ακόμα πιο όμορφα απ’ ότι είναι.

clickatlife.gr

Σοβαρότατες είναι οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στα Ελληνόπουλα καθώς σχεδόν οι μισοί μαθητές που φοιτούν σε σχολεία ιδιαίτερα ευπαθών περιοχών αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια. Ένας στους έξι μαθητές αντιμετωπίζει προβλήματα σωματικής υγείας και ένας στους τέσσερις προβλήματα συναισθηματικής υγείας. Η παρατεταμένη κοινωνικο-οικονομική κρίση διογκώνει το επισιτιστικό πρόβλημα και ενισχύει πιο ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές.
Τα συμπεράσματα αυτά παρουσιάστηκαν από τους ειδικούς του Ινστιτούτου Prolepsis, με την ευκαιρία του διεθνούς εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής (στις 16 Οκτωβρίου) και της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Φτώχειας (στις 17 Οκτωβρίου).
Το Ινστιτούτο Prolepsis υλοποιεί από το σχολικό έτος 2012-3 το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ένα Πρόγραμμα Σίτισης και Προώθησης της υγιεινής διατροφής σε σχολεία κοινωνικοοικονομικά ευάλωτων περιοχών της χώρας μας. Το Πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και έχει διαθέσει από το 2012 συνολικά περισσότερα από 11 εκατ. γεύματα, σε 450 περίπου σχολεία και 75.000 μαθητές σε όλη την Ελλάδα.
Το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ για την τρέχουσα σχολική χρονιά ξεκινά την τρέχουσα εβδομάδα σε σχολεία της Αττικής, Θεσσαλονίκης, Ημαθίας και Θράκης. Οι πόροι που έχουν εξασφαλιστεί μέχρι σήμερα αρκούν μόνο για να την κάλυψη περίπου 100 σχολείων, με 7.500 συνολικά μαθητές.
Άλλα 2.032 σχολεία από όλη την Ελλάδα έχουν ήδη αιτηθεί να ενταχθούν στο Πρόγραμμα από την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς. Ο αριθμός αυτός, που αντιστοιχεί στο 16% των δημοσίων σχολείων της Ελλάδας και περίπου σε 250.000 μαθητές, αποτελεί ενδεικτικό στοιχείο της κρισιμότητας της κατάστασης.
Μία στις τρεις οικογένειες ζει σε συνθήκες φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού
Τα στοιχεία που συλλέχθηκαν από το Ινστιτούτο Prolepsis κατά τη σχολική χρονιά 2014-2015 δείχνουν με αριθμούς και ποιοτικά κριτήρια την ανάγκη των παιδιών: Το 53% των παιδιών που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ βίωναν επισιτιστική ανασφάλεια και το 21% πείνα. Επιπλέον, σε ποσοστό 64% των οικογενειών, τουλάχιστον ο ένας γονιός δεν είχε εισόδημα και στο 15% των οικογενειών δεν υπήρχε καμία πηγή εισοδήματος.
«Οι μειώσεις που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στο μέσο οικογενειακό εισόδημα ξεπερνούν το 33%. Σε συνδυασμό με τις περικοπές δαπανών στην υγεία και την παιδεία, οι οποίες πλησιάζουν επίσης το 33%, έχουν οδηγήσει το 36% του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, με δραματικές επιπτώσεις στη ζωή της μέσης ελληνικής οικογένειας και ιδίως των οικογενειών που διαβιούν σε περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση: Τα παιδιά που πεινάνε κάνουν περισσότερες απουσίες από το σχολείο ή διακόπτουν τη φοίτηση, ενώ το ποσοστό των μαθητών που απουσιάζουν συχνά από το σχολείο για λόγους υγείας ανέρχεται σε 18% για τις επισιτιστικά ανασφαλείς οικογένειες, έναντι 8% των παιδιών που προέρχονται από σιτιστικά ασφαλείς οικογένειες.
Αντιστοίχως, οι μαθητές επισιτιστικά ανασφαλών οικογενειών δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν στο σχολείο, σε ποσοστό 24% έναντι 13%, και να αποδώσουν στα μαθήματά τους, σε ποσοστό 22% έναντι 10%. Το πρόβλημα, πέρα από τα θέματα υγείας, μπορεί να οδηγήσει σε πνευματική υποβάθμιση και συρρίκνωση, η οποία επιβαρύνει επιλεκτικά τις πιο ευάλωτες κοινωνικο-οικονομικά πληθυσμιακές ομάδες, με τεράστιες μακροπρόθεσμες συνέπειες για το μέλλον της χώρας» αναφέρει η κυρία Αθηνά Λινού, καθηγήτρια και διευθύντρια του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis και καλεί όλους τους φορείς σε συστράτευση για να αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος.
Πώς ωφελούνται οι μαθητές
Τα οφέλη που προκύπτουν από την υλοποίηση του Προγράμματος είναι πολλαπλά και σημαντικά για τα παιδιά και τις οικογένειές τους, όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων που έχει συλλέξει το Ινστιτούτο Prolepsis κατά την υλοποίηση του Προγράμματος το σχολικό έτος 2014-2015. Ο δείκτης επισιτιστικής ανασφάλειας μειώθηκε κατά 10%, το ποσοστό των μαθητών που αντιμετώπιζε πείνα μειώθηκε κατά 20%, το 33% των μαθητών απέκτησε φυσιολογικό βάρος, το 38% των μαθητών παρουσίασε βελτίωση στη σωματική υγεία και το 42% στην ψυχική υγεία.
Επιπρόσθετα, η συμμετοχή όλων των μαθητών του σχολείου στο Πρόγραμμα ενισχύει τον δυναμικό του χαρακτήρα και το καθιστά αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινής σχολικής ζωής. Καλλιεργείται η αλληλεγγύη μεταξύ των παιδιών, αυξάνονται οι γνώσεις τους σχετικά με τη διατροφή, ενισχύεται το παιδαγωγικό έργο του σχολείου και ευνοείται, παράλληλα, η επικοινωνία των γονέων με το σχολείο. Σε ποσοστό άνω του 60% οι γονείς αναφέρουν βελτίωση των σχολικών επιδόσεων των παιδιών τους και μείωση της σχολικής διαρροής.
Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ, www.SNF.org), ο μέγας δωρητής του Προγράμματος από την έναρξή του, ενισχύει φέτος το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ με δωρεά συνολικού ύψους 2,5εκατ. ευρώ. Από αυτό το ποσό, το 1 εκατ. ευρώ διατίθεται άμεσα για τις ανάγκες του Προγράμματος, ενώ το υπόλοιπο τμήμα της δωρεάς θα δοθεί με τη μέθοδο των συμπληρωματικών κονδυλίων (matching funds).
Εθνικοί Διατροφικοί Οδηγοί
Οι Εθνικοί Διατροφικοί Οδηγοί αποτελούν ένα άλλο σημαντικό πρόγραμμα δράσης του Ινστιτούτου Prolepsis. Αφορούν τον γενικό πληθυσμό των ενηλίκων, τις γυναίκες στους σημαντικότερους σταθμούς της ζωής τους (κύηση, γαλουχία, εμμηνόπαυση), τα παιδιά και τους εφήβους, καθώς και τους ηλικιωμένους. Στόχος των Οδηγών είναι να συνεισφέρουν στην προαγωγή της υγείας του πληθυσμού, στηριζόμενοι στη σύγχρονη επιστημονική γνώση και αξιοποιώντας την ελληνική παραδοσιακή διατροφή. Οι Εθνικοί Διατροφικοί Οδηγοί είναι προσβάσιμοι για όλους στην ιστοσελίδα www.diatrofikoiodigoi.gr.
Το Ινστιτούτο Prolepsis είναι επιστημονικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος, με πρωταρχικό στόχο την προαγωγή της υγείας του πληθυσμού και τη διαμόρφωση σχετικών πολιτικών, συμβάλλει τα τελευταία 25 χρόνια στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της υγείας των πολιτών στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ μπορούν να επισκεφτούν τις ιστοσελίδες http://diatrofi.prolepsis.gr και www.prolepsis.gr

Ο Δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος μιλώντας στη ΔΙΚΗ στον ΣΚΑΙ, προχώρησε σε αποκαλύψεις για τις σχέσεις του προέδρου του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη και του προέδρου της ΟΥΕΦΑ Μισέλ Πλατινί για τους οποίους ισχυρίστηκε πως εξασφάλισαν την ατιμωρησία του Ολυμπιακού στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ενώ χαρακτήρισε μαριονέτα του συστήματος τον πρόεδρο της ΕΠΟ Γιώργο Γκιρτζίκη. Υποστήριξε μεταξύ άλλων οτι με το λιαρ τζέτ του Μαρινάκη, ο Πλατινί πήγε στην Μύκονο για την βάφτιση του παιδιού του Θεόδωρου Θεοδωρίδη και χαρακτήρισε προσυνενοημένο και από τις δυο ομάδες το Ολυμπιακός-Βέροια 3-0. Ακόμα έκανε σφοδρή επίθεση στον εισηγητή του βουλεύματος για το σκάνδαλο των στημένων αγώνων του 2011 Γιάννη Τζιμπλάκη, τον οποίο κατηγόρησε ότι εκθέτει την δικαιοσύνη.

Με την Ελλάδα να διεκδικεί με αξιώσεις την πρώτη θέση στον πλανήτη του… χρέους, είναι ενδιαφέρον να δούμε ποιες χώρες έχουν εξίσου μεγάλα ή μικρότερα προβλήματα με τους δανειστές τους
Στο χάρτη που σας παρουσιάζουμε από το HowMutch.net μπορούμε να δούμε με μια ματιά το χρέος κάθε χώρας σε σχέση με το ΑΕΠ της. Στον Άτλαντα αυτό παρουσιάζονται όλα τα… προβληματικά παιδιά του καπιταλισμού, ενώ σε περίοπτη θέση βρίσκονται και χώρες… υπεράνω κάθε υποψίας.
Και για όσους βιαστούν να ρίξουν το ανάθεμα στη χώρα μας, ας σκύψουν λίγο πιο κοντά στην οθόνη τους και να στρέψουν το μάτι προς την Άπω Ανατολή. Εκεί, η Ιαπωνία, μαζί με χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου είναι και η χώρα του… Mεσουρανούντος Χρέους, με το ποσοστό των δανεικών επί του ΑΕΠ να βρίσκεται στο ασύλληπτο 230%.
Μπροστά στην Ιαπωνία, και τα απόλυτα μεγέθη της οικονομίας της, η Ελλάδα είναι μία μικρή κουκκίδα στον χάρτη του χρέους. Με χρέος στο 177% (με βάση τα στοιχεία της ιστοσελίδας) είμαστε στην δεύτερη θέση, χωρίς βεβαίως σύγκριση σε ότι αφορά το ύψος του χρέους ως καθαρό ποσό.
Από εκεί και πέρα παρελαύνουν διάφορα ατίθασα παιδιά του νεοκαπιταλισμού των τελευταίων δεκαετιών, με τον Λίβανο στο 134%, την «ούνα φάτσα ούνα ράτσα» Ιταλία στο 132,10%, την Πορτογαλία στο 130%, την Τζαμάϊκα στο 132%, την Ιρλανδία στο 109%, τις («κόβω-δολάριο-όποτε-θέλω») ΗΠΑ στο 103% κ.λπ.
Όπως και σε κάθε χάρτη, ο διάβολος κρύβεται στα μικρά γραμματάκια και στα πινακάκια που επισυνάπτονται. Έτσι και σ’ αυτήν την περίπτωση, ένα μικρό κουτάκι στα δεξιά, μας δείχνει ποιες χώρες προβλέπεται να παρουσιάσουν ανάπτυξη και ποιες ύφεση τα επόμενα χρόνια.
Και από τις χώρες που αναφέραμε, όλες -με εξαίρεση τον Λίβανο- οι προβλέψεις δεν είναι ευοίωνες (ιδίως για την Ελλάδα). Κάτι που σημαίνει ότι αυτός ο χάρτης θα αλλάξει προς το χειρότερο για την χώρα μας. Ιδίως καθώς είμαστε οι μόνοι από τους μεγάλους «μπαταχτζήδες» αυτού του κόσμου που δεν μπορούμε να βγούμε στις αγορές και να βελτιώσουμε την θέση μας.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι χώρες με τη μικρότερη αναλογία χρέους προς ΑΕΠ είναι χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, η Νιγηρία, τα Εμιράτα και η Ρωσία), οι οποίες όλως τυχαίως έχουν παραγωγή πετρελαίου, και έτσι μπορούν να χρηματοδοτούν την οικονομία τους με σχετικά εύκολο τρόπο (αν δεν είχε πέσει και η τιμή του…).
Όσο για τις ΗΠΑ, με χρέος που πλησιάζει τα 18,4 τρισεκατομμύρια δολάρια (και ανεβαίνει…), η παρουσίαση ελλειμμάτων στον προϋπολογισμό δεν είναι ενθαρρυντικό δείγμα. Μάλιστα τα ελλείμματα της κεντρικής κυβέρνησης είναι αρκετά μεγαλύτερα τώρα (σε σχέση με το ΑΕΠ) απ’ ότι ήταν κατά την διάρκεια του Πρώτου και Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και στην Μάχη της Κορέας.
Όσο για ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο του χάρτη, είναι η… θρησκευτική (για την ακρίβεια, δογματική) διάταξη των χωρών με τα μεγάλα χρέη. Όπως παρατηρούν οι αναλυτές, οι χώρες με έντονο το προτεσταντικό στοιχείο, είναι αυτές με τα μικρότερα ή τα πιο ελεγχόμενα δημόσια χρέη. Ακόμα και η Ισλανδία, τελικά κατάφερε να βγει από την μεγάλη κρίση, έχοντας ως μπούσουλα (σύμφωνα με αυτές τις εκτιμήσεις) την ιδιαίτερη θέση που έχει το προτεσταντικό στοιχείο στην πολιτική ζωή της χώρας.
Όσο για την Ελλάδα, μπορεί να μην φταίει το Δόγμα, ούτε το… Filioque. Aλλά ο Θεός να βάλει το χέρι του έτσι ή αλλιώς…
net1
Πηγή: protothema.gr

 


Το Σόκι είναι το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο στη Χιλή, που κυκλοφόρησε στους δρόμους του Σαντιάγο το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

Το όχημα έχει δύο θέσεις και μπορεί να φτάσει τα 60 χλμ την ώρα. Η μπαταρία του θέλει φόρτιση, κάθε τρεις ώρες.

Η εταιρία που το σχεδίασε ονομάζεται VoZe EV. Δημιουργός της είναι ο Ντάνιελ Πάβεζ, ο οποίος όπως ομολόγησε, ήθελε ένα όχημα που πέρα από τα παραδοσιακά πλεονεκτήματα που έχει ένα αυτοκίνητο, να ενσωματώνει και τα καλύτερα στοιχεία μιας μοτοσυκλέτας και ενός ποδηλάτου:

«Έφτιαξα αυτό το όχημα από προσωπική μου ανάγκη. Στη συνέχεια όμως εξελίχτηκε σε μια τεχνική πρόκληση που προσπαθήσαμε να λύσουμε με την ανάπτυξη μιας φιλοσοφίας μεταφορών που προσπαθεί να παράσχει στο ίδιο προϊόν, την ίδια αίσθηση ασφάλειας και άνεσης που συναντάμε σε ένα παραδοσιακό αυτοκίνητο συν την ευκινησία της μηχανής και την επάρκεια ενός ποδηλάτου. Προσπαθήσαμε να το κάνουμε οικονομικό».

Το αυτοκίνητο θα βγει επίσημα στην αγορά τον Μάρτιο του 2016 και το πρότζεκτ χρηματοδοτήθηκε από την Ένωση Ανάπτυξης της παραγωγής της Χιλής, έναν κρατικό οργανισμό που προωθεί την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Διευθυντής καινοτομιών της Ένωσης είναι ο Πατρίσιο Φέρες, ο οποίος υποστηρίζει ότι το όχημα είναι η ιδανική λύση για πυκνοκατοικημένες πόλεις:

«Η κυκλοφορία και η στάθμευση των αυτοκινήτων είναι ζητήματα, που θα συνεχίσουν να επιδεινώνονται, ειδικά σε πυκνοκατοικημένες πόλεις.

Οι δημιουργοί του οχήματος θέλουν να αναδείξουν αυτό το πρότζεκτ, επειδή προτείνουν μια λύση, που είναι καθαρή, αποδοτική και έχει υψηλά στάνταρ άνεσης και ασφάλειας».

Τις επόμενες εβδομάδες, ο Πάβεζ και η ομάδα του σκοπεύουν να επισκεφτούν 11 πόλεις της Χιλής, να παρουσιάσουν το όχημά τους και να δείξουν στους υπόλοιπους κατασκευαστές ότι οι ιδέες τους μπορούν να γίνουν πραγματικότητα, μέσα από λύσεις προηγμένης τεχνολογίας.

ΠΗΓΗ: euronews.com

Δεν «φωνάζουν» άδικα οι διατροφολόγοι όλα αυτά τα χρόνια ότι πρέπει να ενσωματώσουμε οπωσδήποτε φρούτα (και λαχανικά) στην καθημερινή μας διατροφή. Είναι πλούσια σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και τα οφέλη τους επεκτείνονται σε διάφορους τομείς. Αν έχετε κάποιο από τα παρακάτω συγκεκριμένα προβλήματα, δείτε τα 7 φρούτα που θα συμβάλλουν στο να τα ξεπεράσετε, στο πλαίσιο ενός υγιούς lifestyle παράλληλα με τις συμβουλές του γιατρού σας.
Δυσπεψία; Φάτε γλυκολέμονο
Αν το πεπτικό σας σάς προδίδει, δοκιμάστε να φάτε λίγα γλυκολέμονα. Τα φρούτα αυτά, εκτός από πλούσια σε βιταμίνη C, έχουν το εξής όφελος: διεγείρουν τους σιελογόνους αδένες έτσι ώστε να εκκρίνουν ένζυμα που βοηθούν στην πέψη και ταυτόχρονα αυξάνουν τα επίπεδα της χολής, των στομαχικών οξέων και των πεπτικών υγρών έτσι ώστε να λειτουργεί καλύτερα το πεπτικό.

Άσθμα; Φάτε ακτινίδιο
Σύμφωνα με μελέτη που έχει δημοσιευτεί στο Journal Thorax, οι ασθματικοί ασθενείς που έτρωγαν ακτινίδια 5 με 7 φορές την εβδομάδα παρουσίαζαν 44% λιγότερα περιστατικά συριγμών, βήχα και λαχανιάσματος τη νύχτα. Αν έχετε κι εσείς άσθμα, φροντίστε να γεμίσετε τη φρουτιέρα σας με αυτό το υπέροχο φρούτο, που συν τοις άλλοις είναι το πλουσιότερο σε βιταμίνη C, ενισχύοντας τον οργανισμό.
Καρδιακές παθήσεις; Φάτε πορτοκάλι
Οι ελεύθερες ρίζες, ως γνωστόν, οδηγούν σε οξείδωση της χοληστερόλης, η οποία με τη σειρά της «κολλάει» στα τοιχώματα αρτηριών, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού και αρτηριακών παθήσεων. Τα πορτοκάλια, λόγω του ότι είναι πλούσια σε βιταμίνη C, ένα αντιοξειδωτικό που εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες, δρα σημαντικά ως προς την προστασία της καρδιάς μας –όπως και όλα τα φρούτα και λαχανικά που είναι πλούσια σε βιταμίνη C.

Ουρολοιμώξεις; Φάτε λεμόνια
Μπορεί να είναι ξινά, αλλά διώχνουν τις τοξίνες και τα βακτήρια. Αν υποφέρετε από ουρολοιμώξεις, μην ξεχνάτε να πίνετε λίγο ζεστό νερό με λεμόνι κάθε πρωί.
Πεσμένο ανοσοποιηιτκό; Φάτε σταφύλια
Βιβλία, έρευνες και ειδικοί συμφωνούν στο ότι η κατανάλωση σταφυλιών δίνει ώθηση στο ανοσοποιητικό και συμβάλλει στη μείωση των φλεγμονών, άρα μας προστατεύει από μολύνσεις. Αν αισθάνεστε ότι οι άμυνες του οργανισμού σας έχουν πέσει, τα σταφύλια θα σας κάνουν καλό, όπως και όλα τα παραπάνω φρούτα.

Τριχόπτωση; Φάτε φράουλες
Οι βιταμίνες τους και το ελλαγικό οξύ που περιέχουν, συμβάλλουν στην ενίσχυση και τη δύναμη των μαλλιών, αποτρέποντας την τριχόπτωση και τη λέπτυνση της τρίχας. Ακόμη, η παρουσία μετάλλων στη φράουλα αποτρέπει την ανάπτυξη μυκητιάσεων και κατ’ επέκταση αποτρέπουν την εμφάνιση πιτυρίδας.
Υψηλό σάκχαρο; Πιείτε γκρέιπφρουτ
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal Plos One αποκάλυψε ότι η κατανάλωση αραιωμένου χυμού γκρέιπφρουτ όχι μόνο βοηθά στην απώλεια βάρους, αλλά ρίχνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα κατά 13-17%, ενώ είναι γνωστό ότι προκαλεί πτώση στα επίπεδα ινσουλίνης στον οργανισμό. Για τους διαβητικούς και τους υπέρβαρους, λοιπόν, το γκρέιπφρουτ είναι ό,τι πρέπει.
clickatlife.gr

Την ενίσχυση των υπηρεσιών του Δημοσίου, που είναι υποστελεχωμένες, με 2.000 μόνιμους υπαλλήλους δρομολογούν έως το τέλος του έτους το υπουργείο Εσωτερικών και το ΑΣΕΠ. Μέσα στις επόμενες ημέρες, η Ανεξάρτητη Αρχή θα απευθύνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στους αδιόριστους των διαγωνισμών του 1998 και του 2009, προκειμένου να διαπιστώσει πόσοι εξ αυτών είναι ακόμη διαθέσιμοι και σε ποιες ειδικότητες. Ακολούθως, θα καταρτιστούν μια λίστα με τους υποψηφίους ανά ειδικότητα και ένας πίνακας ανά υπηρεσία με τις θέσεις που πρέπει να καλυφθούν. Οι υποψήφιοι θα μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους (ηλεκτρονικά) επιλέγοντας τον φορέα της προτίμησής τους, προκειμένου να διοριστούν άμεσα. Οι φορείς που δεν θα καλύψουν τις ανάγκες τους με τις ειδικότητες των παλαιών διοριστέων θα μπορούν να προσλάβουν εξειδικευμένο προσωπικό μέσω διαγωνισμού που θα διενεργήσει το ΑΣΕΠ.
aftodioikisi.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!