Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016


Η ευθανασία και η ιατρικά υποβοηθούμενη αυτοκτονία σιγά-σιγά νομιμοποιούνται στην Ευρώπη και την Αμερική, αλλά ακόμη παραμένουν σπάνιες, σύμφωνα με μία νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

Πάνω από το 70% των θανάτων με ευθανασία ή υποβοηθούμενη αυτοκτονία αφορούν καρκινοπαθείς.

Στην ευθανασία είναι ο γιατρός, ο οποίος ενεργά θέτει τέρμα στη ζωή του ασθενούς με τη χορήγηση του κατάλληλου φαρμάκου, ενώ στην ιατρικά υποβοηθούμενη αυτοκτονία τα θανατηφόρα φάρμακα δίνονται ή συνταγογραφούνται από τον γιατρό, αλλά τα παίρνει μόνος του ο ασθενής.

Σήμερα, σύμφωνα με τη μελέτη, η ευθανασία ή η ιατρικά υποβοηθούμενη αυτοκτονία ασκούνται νόμιμα στην Ολλανδία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, τον Καναδά και την Κολομβία.

Είναι, επίσης, νόμιμες σε πέντε πολιτείες των ΗΠΑ (Όρεγκον, Ουάσινγκτον, Μοντάνα, Βερμόντ και Καλιφόρνια).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Εζεκιήλ Εμάνουελ, επικεφαλής του Τμήματος Ιατρικής Ηθικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA», διαπίστωσαν ότι η κοινή γνώμη στη Δυτική Ευρώπη εμφανίζει αυξανόμενη υποστήριξη σε αυτές τις πρακτικές, ενώ το αντίθετο συμβαίνει στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Έχει παρατηρηθεί ότι όπου και όποτε μειώνεται το θρησκευτικό αίσθημα, η υποστήριξη στην ευθανασία αυξάνεται, ενώ ισχύει και το αντίστροφο.

Σε όσες χώρες ή πολιτείες η ευθανασία ή η ιατρικά υποβοηθούμενη αυτοκτονία είναι νόμιμες, το 0,3% έως 4,6% των θανάτων λαμβάνουν χώρα με αυτόν τον τρόπο.

Επίσης, όπου αυτές οι πρακτικές νομιμοποιούνται, καταγράφεται αμέσως αύξηση των σχετικών θανάτων.

Ο μέσος ασθενής που επιλέγει αυτήν τη λύση είναι λευκός, ηλικιωμένος και μορφωμένος. Ο σωματικός πόνος δεν αναφέρεται ως το βασικό κίνητρο του ασθενούς. Τα κύρια κίνητρα για την επιλογή αυτού του τρόπου θανάτου φαίνεται πως είναι ψυχολογικοί λόγοι, ο φόβος απώλειας της αυτονομίας, η αδυναμία απόλαυσης της καθημερινής ζωής και άλλες μορφές στρες.

Η ηθική της ευθανασίας συνεχίζει να παραμένει ένα επίμαχο ζήτημα, διεθνώς. Παρόλα αυτά, όπως επισημαίνεται, όλο και περισσότερες χώρες εξετάζουν τη νομιμοποίησή της, υπό προϋποθέσεις.

Η μελέτη αναφέρει ότι έχουν υπάρξει περιστατικά προβληματικών υποβοηθούμενων αυτοκτονιών, όπου ο ασθενής δεν πέθανε ή ξύπνησε από το κώμα, αλλά είναι δύσκολο να προσδιορισθεί πόσο συχνά συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Οι ερευνητές εκτιμούν, επίσης, ότι οι περιπτώσεις ανθρώπων που έδωσαν τέλος στη ζωή τους, χωρίς κάτι τέτοιο να δικαιολογείται απολύτως (π.χ. είχαν άνοια), αποτελούν ένα πολύ μικρό μέρος του συνόλου.

Σε χώρες όπως η Ολλανδία και το Βέλγιο, το 50% έως 60% των γιατρών δηλώνουν ότι έχουν δεχθεί αιτήματα για ευθανασία ή για υποβοηθούμενη αυτοκτονία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
iphone-7-concept-2016
Το επόμενο smartphone της Apple, το οποίο σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα ονομάζεται iPhone 7, θα διατίθεται με αποθηκευτικό χώρο 32GB, στη βασική του έκδοση.
Μέχρι σήμερα η πρακτική της Apple είναι να εφοδιάζει τα βασικά της μοντέλα με αποθηκευτικό χώρο 16GB. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν κάποιος χρειάζεται περισσότερο αποθηκευτικό χώρο στη συσκευή του θα πρέπει να δαπανήσει κάτι παραπάνω για να αγοράσει την έκδοση με τα 64GB αποθηκευτικού χώρου, αφού είναι δεδομένη η απουσία δυνατότητας χρήσης πρόσθετης κάρτας μνήμης.
Το θέμα ανέδειξε με δημοσίευμά της η Wall Street Journal, η οποία βασισμένη σε πληροφορίες ατόμου που γνωρίζει τους σχεδιασμούς της Apple υποστηρίζει ότι πλέον η αμερικανική εταιρεία είναι αποφασισμένη να δίνει μεγαλύτερο αποθηκευτικό χώρο στη βασική της συσκευή.
Επιπλέον, υποστηρίζεται ότι η μεγαλύτερη έκδοση του μελλοντικού iPhone, δηλαδή αυτό με την οθόνη των 5,5 ιντσών θα διαθέτει dual lens κάμερα, σε αντίθεση με την έκδοση των 4,7 ιντσών η οποία θα διαθέτει βελτιωμένο μεν αλλά απλό αισθητήρα κύριας κάμερας.
Ένα άλλο σημείο διαφοροποίησης ανάμεσα στις δύο εκδόσεις του επόμενου iPhone είναι και ο διαφορετικός αποθηκευτικός χώρος που θα προσφέρουν. Έτσι, το μοντέλο των 4,7 ιντσών θα διατίθεται σε εκδόσεις 32GB/64GB/256GB ενώ το μοντέλο των 5,5 ιντσών θα διατίθεται στις εκδόσεις 32GB/128GB/256GB.
Όπως αναφέρουν προγενέστερες φήμες και δημοσιεύματα έτσι και η Wall Street Journal θεωρεί δεδομένο ότι θα απουσιάζει η υποδοχή ενσύρματου ακουστικού.
pestaola.gr

Η σκόνη από την καύση άνθρακα στις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση κοστίζει 23.000 ζωές ετησίως και δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ σε δαπάνες για την υγεία, σύμφωνα με νέα έκθεση τεσσάρων μη κυβερνητικών οργανώσεων.
Παρ’ όλο που η Ε.Ε. μετατοπίζεται προς τις ανανεώσιμες πηγές, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, ο άνθρακας εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει το 18% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην Ε.Ε., σύμφωνα με στοιχεία του 2014, καθώς και το 25% του μείγματος ηλεκτρικής ενέργειας για το 2015.
Οι εκπομπές από τις 257 μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, για τις οποίες υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία, συνδέθηκαν με 22.900 πρόωρους θανάτους το 2013, αναφέρει η έκθεση για την οποία συνεργάστηκαν η Συμμαχία Υγείας και Περιβάλλοντος, η WWF, η Climate Action Network Europe και η Sandbag.
Εκτός από τους θανάτους, η ρύπανση των μονάδων άνθρακα ήταν υπεύθυνη για σχεδόν 12.000 νέες περιπτώσεις χρόνιας βρογχίτιδας και περισσότερες από 500.000 κρίσεις άσθματος σε παιδιά στην Ε.Ε. το 2013.
Η απαιτούμενη ιατρική φροντίδα, καθώς και η μείωση της παραγωγικότητας που προκαλείται από την απουσία από την εργασία, αναλογεί σε κόστος 32,4 με 62,3 δισεκατομμύρια ευρώ, αναφέρει η έκθεση.
Περίπου το 83% των θανάτων αποδίδεται στην εισπνοή μικροσωματιδίων ΡΜ2.5, με διάμετρο κάτω από 2,5 μικρόμετρα, τα οποία εισέρχονται βαθιά στους πνεύμονες και το κυκλοφορικό σύστημα.
«Οι πιο κοινές αιτίες θανάτου που συνδέονται με την έκθεση σε σωματίδια είναι τα εγκεφαλικά επεισόδια, οι καρδιακές παθήσεις, οι χρόνιες πνευμονικές νόσοι και ο καρκίνος του πνεύμονα», αναφέρει η έκθεση.
Τα σωματίδια μεταφέρονται εκατοντάδες χιλιόμετρα πέρα ​​από τα εθνικά σύνορα, επηρεάζοντας την υγεία των ανθρώπων, τόσο στο εσωτερικό της χώρας παραγωγής όσο και σε γειτονικές χώρες.
Οι χειρότεροι παραβάτες της Ε.Ε. είναι η Πολωνία με 4.690 πρόωρους θανάτους λόγω των σταθμών καύσης άνθρακα, η Γερμανία με 2.490, η Ρουμανία με 1.660, η Βουλγαρία με 1.390 και το πρώην πλέον μέλος Βρετανία με 1.350 θανάτους.
Οι πέντε χώρες που πλήττονται περισσότερο τόσο από τη δική τους ρύπανση, όσο και των γειτονικών χωρών, είναι η Γερμανία με 3.630 θανάτους, η Ιταλία με 1.610, η Γαλλία με 1.380, η Ελλάδα με 1.050, και η Ουγγαρία με 700.
Εξάλλου, μία παρόμοια μελέτη στις Ηνωμένες Πολιτείες είχε αποδώσει πάνω από 13.000 πρόωρους θανάτους ετησίως στη ρύπανση του άνθρακα, ενώ αντίστοιχη ινδική έρευνα αποδίδει περίπου 115.000 πρόωρους θανάτους και 20 εκατομμύρια κρούσματα άσθματος ανά έτος στην καύση άνθρακα.
naftemporiki.gr

Στις αρχές του 20ου αιώνα τα Florida Keys ήταν προσβάσιμα με πλοίο. Όμως το 1912, η μαζική εισροή των τουριστών έθεσε το θέμα ανεύρεσης άλλου τρόπου συγκοινωνίας, ώστε να διευκολυνθούν οι χιλιάδες επισκέπτες των πανέμορφων νησιών.
Ο δισεκατομμυριούχος μεγιστάνας του τουρισμού  Henry Flagler, αποφάσισε να χρηματοδοτήσει την πρώτη σιδηροδρομική θαλάσσια σύνδεση με την ονομασία Overseas Railway. Δυστυχώς, το μεγαλειώδες αυτό έργο δεν έμελλε να μείνει για πολύ όρθιο. Η κατασκευή δεν άντεξε μία από τις πιο βίαιες θύελλες που χτύπησαν την περιοχή το 1935 και απλά κατέρρευσε.
Το ερώτημα ήταν πως θα κατάφερναν να ανακυκλώσουν μεγάλα κομμάτια της γέφυρας τα οποία έμειναν άθικτα από την καταστροφική μανία της φύσης.
Κάπως έτσι λοιπόν το 1938 “γεννήθηκε” ο Overseas Highway, ο οποίος συνδέει τα Florida Keys (αρχιπέλαγος 1.700 νησιών βορειοδυτικά της Florida) με την ηπειρωτική χώρα.  
Ο εντυπωσιακός αυτοκινητόδρομος έχει συνολικά μήκος 205 χιλιομέτρων και περιλαμβάνει 42 γέφυρες που ενώνουν τα νησιά μεταξύ τους, ενώ για τον διασχίσει κανείς χρειάζεται περίπου 4 ώρες οδήγησης.  Για την ακρίβεια....απολαυστικής οδήγησης, μαι και η διαδρομή σου δίνει την δυνατότητα να θαυμάσεις το θαλασσινό τοπίο με τα γαλανά νερά, τους μοναδικούς υφάλους, τις λευκές παραλίες και τις ωραιότερες ανατολές και ηλιοβασιλέματα!
echoes.gr

Ονομάζεται Paronella Park και βρίσκεται στο Queensland της Αυστραλίας.
Χτίστηκε το 1930 από έναν Ισπανό μετανάστη τον José Paronella που θέλησε να δημιουργήσει έναν επίγειο παράδεισο για μπορούν όλοι να τον επισκέπτονται και να χαλαρώνουν. Εμπνεύστηκε από τα κάστρα της πατρίδας του και κατάφερε να φτιάξει ένα πάρκο ονειρεμένο!
Ο επίγειος παράδεισός του, καταλαμβάνει μία έκταση πέντε εκταρίων και ο χώρος είναι γεμάτος από καταπράσινα φυτά. Υπάρχουν και 7.500 τροπικά φυτά που «αγκαλιάζουν» το πάρκο, ενώ το «τούνελ της αγάπης» αλλά και μυστικά περάσματα, φυσικές γέφυρες και μικρά σιντριβάνια συμπληρώνουν τη μαγευτική εικόνα.
Ένα ακόμα εντυπωσιακό στοιχείο του Paronella Park είναι ο μεγάλος καταρράκτης που δεσπόζει στο κέντρο του και έχει αξιοποιηθεί υδροηλεκτρικά. Φυσικά από το πάρκο αυτό δεν θα μπορούσε να λείπει και ένα κάστρο. Υπάρχει λοιπόν το μικρό μεσαιωνικό κάστρο που κρύβει μέσα του θρύλους και μύθους της ισπανικής παράδοσης!
Ο επίγειος αυτός παράδεισος είναι ανοιχτός για τους επισκέπτες ολόκληρο το χρόνο και χιλιάδες κόσμου συρρέουν καθημερινά για θαυμάσουν το φυσικό τοπίο αλλά και για… να ζήσουν το όνειρο.
Το  Paronella Park έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα πλέον σημαντικά αξιοθέατα του Queensland.
Φάρσα σε καφετέρια δείχνει πόσο εύκολη είναι η συλλογή προσωπικών δεδομένων
Το μόνο που έκαναν οι πελάτες της καφετέριας ήταν να πουν το μικρό τους όνομα και να κάνουν «Like» το προφίλ του καταστήματος στο Facebook.

Το βίντεο μιας «φάρσας» που σχεδίασε η εταιρεία πρόληψης απάτης Cifas δείχνει πόσο εύκολο είναι για τις επιχειρήσεις να αποκτούν πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα των πελατών τους.

Η καφετέρια σε πρώτη φάση προσέφερε δωρεάν καφέ σε όποιον έκανε «Like» στη σελίδα της στο Facebook. Στη συνέχεια η υπάλληλος απλά ρωτούσε τον πελάτη το μικρό του όνομα, δήθεν για να του δώσει αργότερα τη σωστή παραγγελία.

Αν αγνοία του πελάτη, ένα συνεργείο από υπαλλήλους της Cifas περίμενε σε βανάκι έξω από την καφετέρια για να κρυφακούει τα ονόματα και να κάνει φύλλο και φτερό δεδομένα των πελατών στο Διαδίκτυο.

Ακόμα και την ώρα του καφέ, ο Μεγάλος Αδελφός μπορεί να σας παρακολουθεί...
in.gr

Σε δημόσια διαβούλευση για έξι ημέρες (έως τις 2 το μεσημέρις της 13ης Ιουλίου) δόθηκε το ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ του υπουργείου Εσωτερικών για την Κινητικότητα που αλλάζει όλο το πλαίσιο για μετατάξεις αλλά και αποσπάσεις οι οποίες ωστόσο περιορίζονται σημαντικά.   Στόχος όπως έχει ενημερώσει ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Χριστόφορος Βερναρδάκης στη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου, είναι το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στη Βουλή άμεσα μετά την περίοδο δημόσιας διαβούλευσης, με στόχο να ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο στις επόμενες 10 ημέρες και να εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2017, ώστε να μειωθεί σε περίπου δύο μήνες ο μέσος χρόνος μιας μετάταξης που φτάνει σήμερα από ένα έως και τρία χρόνια.
Όπως τονίζεται στο νομοσχέδιο: 
-Η κινητικότητα έχει εθελούσιο χαρακτήρα για τον υπάλληλο και διενεργείται με βάση την αρχή της δημοσιότητας.
-Η μετακίνηση από μία δημόσια υπηρεσία σε άλλη διενεργείται ως μετάταξη σε κενή οργανική θέση κλάδου/ειδικότητας της ίδιας ή ανώτερης κατηγορίας/εκπαιδευτικής βαθμίδας, για την οποία ο υπάλληλος έχει τα απαιτούμενα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα.
-Οι προκηρυσσόμενες θέσεις καλύπτονται με ενιαίο τρόπο, ανεξαρτήτως εάν οι υπάλληλοι είναι μόνιμοι ή απασχολούμενοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Σε κάθε περίπτωση η μετάταξη διενεργείται με την ίδια σχέση εργασίας και οι μετατασσόμενοι διατηρούν το ίδιο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς.
-Κατ΄ εξαίρεση, εφόσον συντρέχουν αποδεδειγμένες σοβαρές και επείγουσες υπηρεσιακές ανάγκες, η μετακίνηση διενεργείται ως απόσπαση για χρονικό διάστημα έως ένα (1) έτος, με δυνατότητα παράτασης έως (3) τρεις μήνες με πρωτοβουλία της υπηρεσίας και συναίνεση του υπαλλήλου, για την άσκηση καθηκόντων κλάδου, για τον οποίο ο υπάλληλος έχει τα απαιτούμενα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, χωρίς να απαιτείται η ύπαρξη κενής οργανικής θέσης.
Ποιοι υπάγονται – ποιοι εξαιρούνται
-Στο Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας (ΕΣΚ) υπάγονται οι πολιτικοί διοικητικοί υπάλληλοι, μόνιμοι και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που υπηρετούν σε υπηρεσίες, κεντρικές και περιφερειακές, του Δημοσίου, των Ανεξάρτητων Αρχών, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) α΄ και β΄ βαθμού και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ), καθώς και των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου (ΝΠΙΔ) που ανήκουν στο κράτος κατά την έννοια της επίτευξης κρατικού ή αυτοδιοικητικού σκοπού, εποπτείας, διορισμού και ελέγχου της πλειοψηφίας της Διοίκησής τους ή επιχορηγούνται τακτικά σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις από κρατικούς πόρους κατά πενήντα τοις εκατό (50%) τουλάχιστον του ετήσιου προϋπολογισμού τους.
-Από τις διατάξεις του παρόντος εξαιρούνται οι δικαστικοί υπάλληλοι και οι υπάλληλοι όλων των κλάδων των νοσηλευτικών ιδρυμάτων του ΕΣΥ και του ΕΚΑΒ, πλην των διοικητικών υπαλλήλων και των υπάλληλων ειδικότητας Σχολικών Φυλάκων, οι οποίοι μετά τη θέση τους σε διαθεσιμότητα μεταφέρθηκαν σε θέσεις Βοηθητικού Υγειονομικού Προσωπικού σε νοσοκομεία.
-Στις διατάξεις του παρόντος υπάγονται οι υπάλληλοι ειδικότητας Σχολικών Φυλάκων, οι οποίοι μετά τη θέση τους σε διαθεσιμότητα μεταφέρθηκαν σε θέσεις κατηγορίας ΥΕ Βοηθητικού Υγειονομικού προσωπικού σε νοσοκομεία.
Προϋποθέσεις συμμετοχής
  1. Προϋπόθεση για τη συμμετοχή των φορέων ως υπηρεσιών υποδοχής στο ΕΣΚ είναι η σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις προηγούμενη έκδοση Οργανισμών κατόπιν αξιολόγησης των δομών τους και η αντίστοιχη κατάρτιση περιγραμμάτων θέσεων εργασίας, καθώς και η καταχώριση των ως άνω στοιχείων εκ μέρους των φορέων στο ψηφιακό οργανόγραμμα του άρθρου 16.
  1. Προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των υπαλλήλων στο ΕΣΚ είναι:
α) η συμπλήρωση διετίας από το διορισμό ή , εφόσον ο διορισμός έγινε με μοριοδότηση λόγω εντοπιότητας, η συμπλήρωση του προβλεπόμενου χρόνου παραμονής στην υπηρεσία τοποθέτησης και
β) η συμπλήρωση διετίας από προηγούμενη μετάταξη ή από προηγούμενη απόσπαση. Από την υποχρέωση συμπλήρωσης διετίας από προηγούμενη μετάταξη ή απόσπαση εξαιρούνται όσοι αποσπώνται ή μετατάσσονται σε υπηρεσία απομακρυσμένης- παραμεθόριας περιοχής. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν και οι υπάλληλοι του οικείου φορέα, εφόσον έχουν τα απαιτούμενα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα.
  1. Για τη διενέργεια μετάταξης ή απόσπασης απαιτείται στο φορέα προέλευσης να έχουν καλυφθεί οι θέσεις του κλάδου, στον οποίο ανήκει ο υπάλληλος, σε ποσοστό εξήντα πέντε τοις εκατό ( 65%), καθώς και ο αιτών υπάλληλος να μην είναι ο μοναδικός που υπηρετεί στον οικείο κλάδο. Ειδικά για τη διενέργεια μετάταξης από ΟΤΑ α΄ βαθμου απαιτείται η γνώμη του αρμόδιου για το διορισμό οργάνου του φορέα προέλευσης.
Η Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας και η διαδικασία
Την κινητικότητα συντονίζει και επιβλέπει η επταμελής Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας που δημιουργείται στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Η Επιτροπή αξιολογεί τα αιτήματα των φορέων για την αναγκαιότητα διενέργειας αποσπάσεων λόγω σοβαρών και επειγουσών υπηρεσιακών αναγκών, ανακατανέμει το προσωπικό σε υπηρεσίες του Δημοσίου μετά από αναδιάρθρωση υπηρεσιών, συγχώνευση φορέων ή
μεταβολή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φορέων και γνωμοδοτεί για ζητήματα που άπτονται της πολιτικής κινητικότητας και της στελέχωσης του Δημοσίου.
Η διαδικασία διενεργείται σε τρεις κύκλους κατ’ έτος και αφορά στην κάλυψη κενών θέσεων με μετάταξη και στην προσωρινή κάλυψη θέσεων με απόσπαση. Συγκεκριμένα, το τελευταίο δεκαπενθήμερο κάθε έτους οι Υπουργοί για τις υπηρεσίες των οποίων προΐστανται και τα εποπτευόμενα νομικά πρόσωπα, οι Συντονιστές Αποκεντρωμένων Διοικήσεων για τις υπηρεσίες τους και για τους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού της χωρικής αρμοδιότητάς τους, καθώς και οι επικεφαλής των Ανεξάρτητων Αρχών αποστέλλουν στην Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας τα αιτήματά τους για κάλυψη θέσεων με μετάταξη ή απόσπαση, συνοδευόμενα από έκθεση αναφορικά με το υπηρετούν προσωπικό, τις εκτιμώμενες αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης, τυχόν τρέχουσες διαδικασίες προσλήψεων. Το αίτημα για κάθε θέση περιλαμβάνει το περίγραμμα της θέσης εργασίας, καθώς επίσης και τυχόν πρόσθετα απαιτούμενα τυπικά ή ουσιαστικά προσόντα που απαιτούνται κατά περίπτωση. Ειδικότερα τα αιτήματα για απόσπαση οφείλουν να είναι αιτιολογημένα, όσον αφορά τον σοβαρό και επείγοντα χαρακτήρα των υπηρεσιακών αναγκών, καθώς και την αναγκαιότητα προσωρινής κάλυψης της θέσης.
Τα αιτήματα αξιολογούνται από την Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας και εισάγονται σε ενιαία βάση δεδομένων για τις προσφερόμενες-διαθέσιμες θέσεις στο Δημόσιο. Ο Πίνακας για τον πρώτο κύκλο κινητικότητας δημοσιοποιείται με την ανάρτησή του σε ηλεκτρονική εφαρμογή που δημιουργείται για το σκοπό αυτόν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης την 1η Φεβρουαρίου κάθε έτους.
Οι υπάλληλοι που διαθέτουν τα απαιτούμενα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα για την προς κάλυψη θέση υποβάλλουν ηλεκτρονικά, εντός δεκαπέντε (15) ημερών, αίτηση στην υπηρεσία υποδοχής, η οποία αξιολογεί τις υποβαλλόμενες αιτήσεις μέχρι την 31η Μαρτίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7. Η μετάταξη ή απόσπαση ολοκληρώνεται με την έκδοση απόφασης από το αρμόδιο για διορισμό όργανο της υπηρεσίας υποδοχής, μετά από σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου συλλογικού οργάνου της παραγράφου 1 του άρθρου 7, μέχρι την 15η Μαΐου, και κοινοποιείται στον ενδιαφερόμενο και την υπηρεσία προέλευσής του.
Ειδικά για τη μετάταξη ή απόσπαση υπαλλήλων σε υπηρεσίες απομακρυσμένων – παραμεθόριων περιοχών μκαθώς και ορεινών και νησιωτικών ΟΤΑ α΄ βαθμού η  διάρκεια της απόσπασης ορίζεται έως ένα (1) έτος με δυνατότητα παράτασης για ένα (1) ακόμη έτος.
Παραμεθόριες περιοχές
Για τους υπαλλήλους που μετατάσσονται σε αυτές τις περιοχές και παραμένουν για τρία (3) τουλάχιστον έτη, ο απαιτούμενος χρόνος για τη βαθμολογική προαγωγή μειώνεται κατά δύο (2) έτη. Αντίστοιχα, για τους υπαλλήλους που αποσπώνται και παραμένουν για δύο (2) τουλάχιστον έτη συνεχώς, ο απαιτούμενος χρόνος για τη βαθμολογική προαγωγή τους μειώνεται κατά ένα (1) έτος. Ο μέγιστος χρόνος απόσπασης ή μετάταξης που δύναται να συνυπολογιστεί για τη βαθμολογική προώθηση του υπαλλήλου στη διάρκεια της συνολικής υπηρεσίας του είναι έξι (6) έτη.
Αμοιβαίες μετατάξεις, συνυπηρέτηση, αποσπάσεις
Mε το νομόσχεδιο ρυθμίζονται επίσης θέματα αμοιβαίας μετάταξης υπαλλήλων με την προϋπόθεση να ανήκουν στην ίδια κατηγορία/εκπαιδευτική βαθμίδα και να κατέχουν τα τυπικά προσόντα του κλάδου/ειδικότητας στον οποίο μετατάσσονται. Παράλληλα ρυθμίζονται και θέματα συνυπηρέτησης με σύζυγο ή συμβιούντα  δημόσιο υπάλληλο που υπηρετεί σε υπηρεσία άλλου νομού, κατά προτεραιότητα εκτός νομού Αττικής.
Όσον αφορά τις αποσπάσεις για συνυπηρέτηση , η χρονική τους διάρκεια  δεν δύναται να υπερβαίνει τα δύο (2) έτη, μετά το πέρας των οποίων απαιτείται η επανεξέταση από την Κεντρική Υπηρεσία Κινητικότητας του αιτήματος του υπαλλήλου για παράταση της απόσπασης έως δύο (2) έτη, συνεκτιμώντας τις υπηρεσιακές ανάγκες.
Αναφορικά με τις κανονικές αποσπάσεις η διάρκεια τους των ανωτέρω αποσπάσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει το ένα (1) έτος συνολικά. Με πρωτοβουλία της υπηρεσίας υποδοχής είναι δυνατή η παράτασή της για 3 (τρεις) μήνες. Κατ΄ εξαίρεση η απόσπαση σε υπηρεσία παραμεθορίου-απομακρυσμένης περιοχής δύναται να παραταθεί κατά ένα (1) έτος.
Με το νομοσχέδιο ρυθμίζονται επίσης θέματα μετατάξεων σε άλλη υπηρεσία αλλά και εντός του ίδιου φορέα
Δημιουργείται Ψηφιακό Οργανόγραμμα της Δημόσιας Διοίκησης
Παράλληλα δημιουργείται το Ψηφιακό Οργανόγραμμα της Δημόσιας Διοίκησης, μία  βάση δεδομένων Οργανόγραμμα της Δημόσιας Διοίκησης, στο οποίο αποτυπώνεται η διάρθρωση και η στελέχωση όλων των φορέων του Δημοσίου η εγγραφή στην οποία είναι απαραίτητη προκειμένου να συμμετέχει στην κινητικότητα ο φορέας.
Το Οργανόγραμμα περιλαμβάνει όλες τις οργανικές μονάδες των ως άνω φορέων και τους υπηρετούντες σε κάθε οργανική μονάδα υπαλλήλους. Κάθε οργανική μονάδα συναρτάται με την ιεραρχικά ανώτερή της και κάθε άτομο με τη μονάδα στην οποία υπηρετεί.
Στο Οργανόγραμμα καταχωρίζονται αμελλητί οι αλλαγές στη δομή των φορέων και στην κατανομή των υπηρετούντων υπαλλήλων.
N_S_KINITIKOTITA_TELIKO
AITIOLOGIKI-EK8ESI_-TELIKO

Υπερψηφίσθηκε από τη Βουλή και αναμένεται να δημοσιευθεί και στο ΦΕΚ η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ που είχε αποκαλύψει η aftodioikisi.gr, με βάση την οποία κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων κερδίζουν μισθολογικό κλιμάκιο.
Συγκεκριμένα, με την τροπολογία η οποία ενσωματώθηκε ως άρθρο δεύτερο στο ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ «Κύρωση της Απόφασης του Συμβουλίου 2014/335/ΕΕ, Ευρατόμ για το Σύστημα των ιδίων πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης» το οποίο υπερψηφίστηκε χθες από τη Βουλή προβλέπεται ότι:
-Οι υπάλληλοι ΔΕ (Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) οι οποίοι δεν κατέχουν απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά απολυτήριο τίτλο αντίστοιχης ειδικότητας αναγνωρίσμενης κατώτερης τεχνικής σχολής  ή τον απαιτούμενο χρόνο εμπειρίας στονέο μισθολόγιο κατατάσσονται στα μισθολογικά κλιμάκια (ΜΚ) της ΔΕ κατηγορίας και όχι αυτά της ΥΕ (Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης).
Με την ίδια ρύθμιση προβλέπεται επίσης ότι δεν αλλάζουν μισθολογική κατάταξη υπάλληλοι που με το νέο μισθολόγιο εντάσσονται σε χαμηλότερη κατηγορία από αυτή που υπηρετούν σήμερα. Συγκεκριμένα, η ρύθμιση αφορά:
-Τους φοιτήσαντες στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης που διορίζονται σε θέσεις διοικητικών υπαλλήλων
-Ορισμένη κατηγορία δικαστικών υπαλλήλων
-Υπαλλήλους του Εθνικού Τυπογραφείου που είναι πτυχιούχοι της Σχολής Τυπογραφίας
-Το εκπαιδευτικό νοσηλευτικό προσωπικό των Μέσω Τεχνικών Επαγγελματικών Νοσηλευτικών Σχολών.
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ
21 μήνες φυλακή στο Λιονέλ Μέσι για φοροδιαφυγή
Αίσθηση στον ποδοσφαιρικό κόσμο από την απόφαση που πήρε το δικαστήριο της Βαρκελώνης, το οποίο  επιβάλλει ποινή φυλάκισης 21 μηνών Λιονέλ Μέσι και τον πατέρα του, καθώς αμφότεροι κρίθηκαν ένοχοι για τρεις κατηγορίες φοροδιαφυγής.
Euro 2016: Στον τελικό η Πορτογαλία του Σάντος, 2-0 την Ουαλία
Η πρώτη νίκη της Πορτογαλίας στο Euro 2016 ήταν και αυτή που τη στέλνει στον μεγάλο τελικό της διοργάνωσης! Μετά από πέντε διαδοχικές ισοπαλίες (με Ισλανδία, Αυστρία, Ουγγαρία, Κροατία και Πολωνία), το συγκρότημα του Φερνάντο Σάντος επικράτησε στον πρώτο ημιτελικό της Ουαλίας με 2-0 και περιμένει τώρα να μάθει από το αυριανό παιχνίδι αν στον τελικό θα αντιμετωπίσει τη διοργανώτρια Γαλλία ή την παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία.

Μετά από ένα κακό πρώτο ημίχρονο, από το οποίο θα άξιζε να κρατήσουμε μόνο μία κεφαλιά του Ρονάλντο στο 44' που πέρασε λίγο άουτ, η Πορτογαλία ουσιαστικά ″καθάρισε″ το παιχμίδι μέσα σε λιγότερο από ένα πεντάλεπτο: στο 50' μετά από εκτέλεση κόρνερ ο Γκερέιρο έκανε τη σέντρα και ο Ρονάλντο πήδηξε... στο Θεό για να πάρει την κεφαλιά, με την μπάλα να καταλήγει στα δίχτυα του Χένεσεϊ για το 1-0. Και στο 53' ο Ρονάλντο και πάλι έπιασε το συρτό σουτ έξω από την περιοχή, ο Νάνι με προβολή μπήκε στην πορεία της μπάλας και ξεγέλασε τον Ουαλό γκολκίπερ, κάνοντας το 2-0.

Μάλιστα, οι Πορτογάλοι είχαν καλές ευκαιρίες να πετύχουν και τρίτο γκολ στο 63', με την απευθείας εκτέλεση φάουλ του Ρονάλντο που πέρασε λίγο άουτ, στο 65' με το κοντινό σουτ του Ζοάο Μάριο που πέρασε άουτ, αλλά και στο 78', όταν από το σουτ του Ντανίλο ο Χένεσεϊ έχασε την μπάλα, όμως πρόλαβε να την μαζέψει προτού περάσει τη γραμμή της εστίας.

Ακόμα μεγαλύτερη ήταν η ευκαιρία που έχασε ο Ρονάλντο στο 86', όταν βρέθηκε τετ α τετ με τον Ουαλό τερματοφύλακα, τον απέφυγε, όμως πλάσαρε άουτ.

Από την άλλη, η Ουαλία δεν μπορούσε να κάνει φάσεις μπροστά στην εστία του Ρούι Πατρίσιο, ο οποίος πάντως κράτησε το 2-0 στη φάση του 80', όταν ο Μπέιλ έπιασε τρομερό σουτ από τα 40 μέτρα, όμως ο Πορτογάλος γκολκίπερ δεν αιφνιδιάστηκε.

Το 2-0 δεν άλλαξε μέχρι το τέλος, κι έτσι οι Πορτογάλοι πανηγύρισαν την πρόκρισή τους σε τελικό Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος για δεύτερη φορά στην ιστορία τους – και αυτήν τη φορά ελπίζουν να έχουν καλύτερη τύχη σε σχέση με την πρώτη φορά, το 2004, όταν είχαν ηττηθεί μέσα στο ″σπίτι″ τους από την Ελλάδα του Ότο Ρεχάγκελ, του Θοδωρή Ζαγοράκη, του Γιώργου Καραγκούνη και των άλλων ηρώων της Λισαβώνας.
NEWS.GR

Η διαχείριση της ψηφιακής αλληλογραφίας αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που αποσπούν την προσοχή και σπαταλούν τον χρόνο των εργαζομένων, με αρνητικές επιπτώσεις για την παραγωγικότητα των εταιρειών τους, σύμφωνα με έρευνα της αυστραλιανής εταιρείας λογισμικού Atlassian.

Σύμφωνα με την έρευνα (δημοσίευμα για την οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΕ), οι εργαζόμενοι λαμβάνουν, κατά μέσο όρο, περισσότερα από 300 ηλεκτρονικά μηνύματα την εβδομάδα, ενώ ο μέσος εργαζόμενος ελέγχει το ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο 36 φορές την ώρα.

«Έχει εκτιμηθεί ότι οι εργαζόμενοι χρειάζονται περίπου 16 λεπτά για να ανακτήσουν την προσοχή τους στην εργασία μετά από την διαχείριση των ηλεκτρονικών τους μηνυμάτων», διαπιστώνει από πλευράς της η εταιρεία Regus, παρουσιάζοντας τα ευρήματα έρευνας της.

Εκτός από τη διαχείριση της ψηφιακής αλληλογραφίας, η μελέτη της εταιρείας εντοπίζει ως δεύτερη πηγή που απορροφά το χρόνο εργασίας, τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, και προσθέτει ότι μεταξύ των κορυφαίων «υπαιτίων», σύμφωνα με την έρευνα του Salary.com, είναι η Google (24%), το Facebook (23%) και το LinkedIn (14%), οι οποίοι μας κάνουν να αποκλίνουμε από μια πλήρως επαγγελματική ηθική εργασίας.

Σύμφωνα με τη Regus, ενώ το 27% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι οι εργοδότες έχουν μπλοκάρει τις ιστοσελίδες που δεν σχετίζονται με την εργασία, το 56% παραδέχτηκε ότι στρέφεται στις προσωπικές του συσκευές για να τσεκάρει τις σελίδες που επιθυμεί, το 8% είπε ότι θα σκεφτόταν να αποχωρήσει από την εργασία, αν υπήρχε αυτή η πολιτική και το 14% δήλωσε ότι το μπλοκάρισμα των σελίδων πιθανόν να τους απέτρεπε να δεχθούν τη συγκεκριμένη προσφορά εργασίας.

Πηγή: naftemporiki.gr

«Κομφούζιο» στα social media προκάλεσε μία πόζα του Θοδωρή Αθερίδη και της Σμαράγδας Καρύδη στο ίδιο κρεβάτι, την ώρα που το ζευγάρι απολαμβάνει τον ήλιο και τη θάλασσα στην Αίγινα.

Λίγους μήνες αφότου οι δύο ηθοποιοί παραδέχθηκαν ότι όντως είναι μαζί, η κοινή φωτογραφία τους κάτω από μαύρα σατέν σεντόνια… έβαλε «φωτιά»! Το ενσταντανέ δημοσιεύτηκε στη σελίδα των θαυμαστών της Σμαράγδας στο Facebook και είναι από την παράσταση «Ψέμα», στην οποία θα πρωταγωνιστήσει μαζί με τον Θοδωρή.



Πηγή: star.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!