Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2018


Γενικά αίθριος αναμένεται σήμερα και μόνο στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει κάποια αξιόλογη μεταβολή.
Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ:
Αττική
Καιρός: αίθριος.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά πρόσκαιρα την ήμερα τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 20 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλονίκη
Καιρός: γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 και πρόσκαιρα τις μεσημβρινές ώρες νότιοι έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 20 έως 33 βαθμούς Κελσίου.
Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες κυρίως στα ορεινά.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: από 18 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 και στο Ιόνιο δυτικοί βορειοδυτικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 20 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η ελάχιστη 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια ορεινά.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 18 έως 34 και κατά τόπους 35 βαθμούς Κελσίου.
Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: αίθριος.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στις Κυκλάδες τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 21 έως 30 και στην Κρήτη έως 32 βαθμούς Κελσίου.
Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: αίθριος.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα βόρεια έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 22 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Πέντε εκατομμύρια παιδιά ηλικίας μικρότερης των 5 ετών πέθαναν στην Αφρική από ασθένειες που μπορούσαν να προληφθούν ή να ιαθούν, από πείνα, από τραύματα και άλλες άμεσες και έμμεσες συνέπειες ένοπλων συρράξεων στην ήπειρο από το 1995 ως το 2015, τονίζουν οι συγγραφείς μιας μελέτης που δημοσιεύεται σήμερα.
Ανάμεσά τους, περίπου τρία εκατομμύρια ήταν βρέφη ηλικίας 12 μηνών ή μικρότερα, ήτοι ένας αριθμός τρεις φορές υψηλότερος από εκείνον των ανθρώπων οι θάνατοι των οποίων οφείλονταν άμεσα στις ένοπλες συγκρούσεις στην Αφρική.
Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet, δεν βασίζεται σε κάποια καταμέτρηση των θυμάτων, αλλά στην εξέταση δημογραφικών δεδομένων και άλλων στοιχείων για συνολικά 15.441 συρράξεις μέσα σε αυτή την εικοσαετία – στις οποίες έχασαν τη ζωή τους περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι.
Ο αριθμός αυτός των 5 εκατομμυρίων παιδιών είναι πολύ υψηλότερος από ό,τι υπολογιζόταν μέχρι σήμερα, υπογράμμισε ο επικεφαλής των επιστημόνων, ο Δρ. Εράν Μπενταβίντ του Πανεπιστημίου Στάνφορντ.
«Στην Αφρική ξέσπαγαν ένοπλες συγκρούσεις πολύ πιο συχνά και πολύ πιο εντατικά από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη ήπειρο κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ετών», σημειώνουν οι επιστήμονες, που αναφέρονται σε χώρες όπως είναι η Νιγηρία, ή η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Η ανάλυσή τους, σημειώνουν, «δείχνει πως οι συνέπειες των ένοπλων συρράξεων πάνε πολύ πιο μακριά από τον θάνατο των αντιμαχόμενων και τη φυσική καταστροφή», καθώς «αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου μικρών παιδιών για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο», διάρκειας ακόμη και οκτώ ετών.
Πέραν των τραυματισμών παιδιών που οφείλονται άμεσα στις συγκρούσεις, οι πόλεμοι συμβάλλουν στους θανάτους και στην επιβράδυνση της ανάπτυξης των παιδιών «για πολλά χρόνια και σε μεγάλες περιοχές» γύρω από τις τοποθεσίες όπου ξεσπούν, πολλά χρόνια μετά το τέλος τους, κατά τη μελέτη που εκπόνησαν οι επιστήμονες του Στάνφορντ.
«Οι πόλεμοι δημιουργούν μια σειρά θανατηφόρων έμμεσων συνεπειών για τις κοινότητες», προκαλούν θανάτους εξαιτίας «ιάσιμων μολυσματικών ασθενειών, υποσιτισμού, διακοπής βασικών υπηρεσιών όπως η ύδρευση, η αποχέτευση και η προσφορά ιατρικών φροντίδων στις μητέρες», εξηγούν.
Η μελέτη έλαβε υπόψη δεδομένα για ένοπλες συγκρούσεις στις 34 από τις 54 χώρες της Αφρικής. Ανάμεσα στα συμπεράσματά της είναι πως ένα παιδί που γεννιέται σε ακτίνα 50 χιλιομέτρων από μια περιοχή όπου εκτυλίσσονται ένοπλες συγκρούσεις διατρέχει υψηλότερο κίνδυνο (περίπου 8%) να πεθάνει τον πρώτο χρόνο της ζωής του απ’ ό,τι αν γεννιόταν στην ίδια περιοχή σε καιρό ειρήνης. Όταν οι συγκρούσεις είναι εκτενέστερες ή εντατικότερες, ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 30%. Οι δείκτες της παιδικής θνησιμότητας τετραπλασιάζονται σε περιπτώσεις συγκρούσεων που διαρκούν 5 χρόνια η περισσότερο.
ην τελευταία της πνοή άφησε η ηθοποιός της «Εντατικής», Βανέσα Μαρκές. Η ηθοποιός σκοτώθηκε έπειτα από πυροβολισμούς αστυνομικών, οι οποίοι άνοιξαν πυρ όταν διέκρινα τη γυναίκα να κρατά στο χέρι της ένα πιστόλι, το οποίο όμως αποδείχθηκε πως ήταν ψεύτικο.
Οι αστυνομικοί στην περιοχή της Νότιας Πασαντίνα δέχθηκαν σήμα για έλεγχο στο σπίτι της Βανέσα Μαρκές. Όταν έφτασαν εκεί ήρθαν σε λεκτικό διαπληκτισμό με την ηθοποιό, η οποία όταν άνοιξε την πόρτα κρατούσε ένα πιστόλι στο χέρι της. Οι αστυνομικοί αντέδρασαν πυροβολώντας εναντίον της.
Η γυναίκα «ταμπουρώθηκε» στο σπίτι της, ενώ είχε ήδη τραυματιστεί σοβαρά. Η αστυνομία κάλεσε αμέσως ειδικό διαπραγματευτή και ψυχολόγο, προκειμένου να μιλήσουν με τη Βανέσα Μαρκές και να την πείσουν να παραδοθεί. Χρειάστηκε να περάσει πάνω από μία ώρα για να παραδοθεί η γνωστή ηθοποιός και να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.
Καθώς όμως είχε χαθεί πολύτιμος χρόνος, η Βανέσα Μαρκές υπέκυψε στα τραύματά της αφήνοντας την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο.
«Βρήκαμε το όπλο που κρατούσε η γυναίκα και αποδείχθηκε ότι ήταν μία ρέπλικα ημιαυτόματου όπλου χειρός», δήλωσε ο εκπρόσωπος του σερίφη.
Η αστυνομία διεξάγει έρευνα για την περίεργη αυτή υπόθεση.

Ο Γιουσέιν Μπολτ το πάλευε εδώ και μήνες και τελικά κατάφερε να κάνει το ποδοσφαιρικό του ντεμπούτο.
Ο Τζαμαϊκός έκανε προετοιμασία με τους Σέντραλ Κόουστ Μάρινερς και σε φιλική τους αναμέτρηση πέρασε ως αλλαγή στο 71’ για να αποθεωθεί από 10.000 θεατές, φορώντας το νούμερο 95.
Η ομάδα του κέρδισε τους ερασιτέχνες αντιπάλους της με 6-1, αλλά ο Μπολτ δεν ήταν ανάμεσα στους σκόρερς. Ο 32χρονος έφτασε κοντά στο γκολ σε μία φάση, αλλά έστειλε την μπάλα άουτ με κεφαλιά.
«Ήταν ωραία. Αυτό που περίμενα. Οι θεατές μου έδωσαν κίνητρο. Πιστεύω ότι η φυσική μου κατάσταση είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με τις πρώτες μου εβδομάδες εδώ. Ευχαριστώ πολύ τους Μάρινερς που μου έδωσαν αυτή την ευκαιρία», τόνισε ο Μπολτ.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!