Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018

Οι άγνωστες ιστορίες πίσω από επτά πασίγνωστα σύμβολα
Καθημερινά κάνουμε χρήση πολλών συμβόλων ή τα βλέπουμε παντού μπροστά μας, ωστόσο η προέλευσή τους και η αρχική σημασία τους, μας είναι άγνωστες.
Να, λοιπόν, οι ιστορίες που κρύβονται πίσω από επτά από τα πιο γνωστά σύμβολα παγκοσμίως:
Το ampersand (&)

sim1290317.jpg
Το συγκεκριμένο σύμβολο αντιπροσωπεύει την λατινική λέξη et, η οποία στα αγγλικά είναι το "and" (και). Η σύνδεση έγινε αρχικά στην αρχαία Ρώμη από τον προσωπικό γραμματέα του Κικέρωνα, Τίρο, ο οποίος για να επιταχύνει το γράψιμο δημιούργησε ένα σύστημα συντμήσεων, που έγινε γνωστό ως "σημειώσεις Τιρόνιαν".
Αιώνες αργότερα, το ampersand έγινε πολύ δημοφιλές στην Ευρώπη και την Αμερική, τόσο ώστε για αρκετό καιρό να συμπεριλαμβάνεται στο αγγλικό αλφάβητο. Η παράλειψη του έγινε σταδιακά, αρχής γενομένης από τις αρχές του 20ου αιώνα.
Η λέξη ampersand είναι σύντμηση της φράσης And per se and, την οποία οι εκπαιδευτικοί συνήθιζαν να λένε μετά από ανάγνωση του αλφαβήτου από το Α ως το Ζ. Με τον καιρό, τα γράμματα Ε και Τ συγχωνεύτηκαν στο σύμβολο που χρησιμοποιούμε σήμερα.
Η καρδιά

sim2290317.jpg
Όλοι πλέον γνωρίζουν ότι το σχήμα της ανθρώπινης καρδιάς έχει μικρή ομοιότητα με το σύμβολό της, για το οποίο υπάρχουν διάφορες θεωρίες.
Σύμφωνα με μία εξ αυτών, όταν οι κύκνοι φλερτάρουν πλησιάζουν ο ένας τον άλλο στη μέση μιας λίμνης και δημιουργούν ένα σχήμα, παρόμοιο με το σύμβολο της καρδιάς. Σε πολλούς πολιτισμούς, τα πουλιά αυτά αντιπροσωπεύουν την αγάπη, την πίστη και την αφοσίωση εξαιτίας του γεγονότος ότι τα ζευγάρια των κύκνων μένουν μαζί για όλη τους τη ζωή.
Άλλη θεωρία αναφέρει ότι το εν λόγω σύμβολο αντιπροσώπευε αρχικά το θηλυκό στοιχείο και πιο συγκεκριμένα την γυναικεία λεκάνη ενώ άλλοι εκτιμούν ότι πρόκειται για φύλλο κισσού. Οι αρχαίοι Έλληνες, στα βάζα που απεικόνιζαν τον Διόνυσο, σχεδίαζαν φύλλα κισσού.

Το σύμβολο Bluetooth

sim3290317.jpg
Τον 10ο αιώνα, βασιλιάς στη Δανία ήταν ο Χάραλντ Μπλάταντ, ο οποίος έμεινε στην ιστορία για την ένωση των δανικών φυλών σε ένα ενιαίο βασίλειο. Ο Χάραλντ αποκαλούνταν συχνά "Bluetooth" λόγω του ότι του άρεσαν ιδιαίτερα τα βατόμουρα και πάντα τα δόντια του είχαν μια μπλε απόχρωση.
Η τεχνολογία Bluetooth σχεδιάστηκε για την σύνδεση πολλών συσκευών σε ένα ενιαίο δίκτυο. Το σύμβολο που αντιπροσωπεύει αυτή την τεχνολογία είναι ένας συνδυασμός δύο σκανδιναβικών ρούνων (αρχαίο αλφαβητικό σύστημα): Hagall" (ή "Hagalaz") το οποίο αντιστοιχεί στο λατινικό Χ και "Bjarkan", που αντιστοιχεί στο λατινικό Β. Αυτοί οι δύο ρούνοι διαμορφώνουν το αρχικά του ονόματος του Χάραλντ Μπλάταντ.
Να σημειωθεί ότι ένα Bluetooth πρώτης γενιάς είχε χρώμα μπλε και έμοιαζε με δόντι.
Το σύμβολο της Ιατρικής

sim4290317.jpg
Πολλοί δεν το γνωρίζουν αλλά το σύμβολο της Ιατρικής (ένα ραβδί με φτερά και δύο φίδια), υιοθετήθηκε αρχικά κατά λάθος. Σύμφωνα με τον μύθο, ο Ερμής κρατούσε το κηρύκειο, το οποίο ήταν ακριβώς όπως το ιατρικό σύμβολο. Το κηρύκειο είχε τη δύναμη να σταματά οποιαδήποτε διαφωνία και να συμφιλιώνει τους εχθρούς αλλά δεν είχε καμία σχέση με την ιατρική.
Η αλήθεια είναι ότι, πριν από 100 και πλέον χρόνια, Αμερικανοί στρατιωτικοί γιατροί "μπέρδεψαν" το κηρύκειο με την ράβδο του Ασκληπιού, του θεού της Υγείας και της Ιατρικής, η οποία φαινόταν παρόμοια, ωστόσο δεν είχε φτερά και είχε μόνο ένα φίδι.
Το σύμβολο του Power On

sim5290317.jpg
Το συγκεκριμένο σύμβολο υπάρχει σε σχεδόν κάθε συσκευή αλλά λίγοι γνωρίζουν την προέλευσή του. Από τη δεκαετία του 1940, οι μηχανικοί χρησιμοποιούσαν ένα δυαδικό σύστημα για τους διακόπτες ανοίγματος και κλεισίματος των συσκευών. Το 1 σήμαινε "on" και το 0 "off".
Στις επόμενες δεκαετίες, μετασχηματίστηκε σε ένα σημάδι που αποτελείται από έναν κύκλο (0) και μια κάθετη γραμμή (1).
Το σύμβολο της Ειρήνης

sim6290317.jpg

Το εν λόγω σύμβολο δημιουργήθηκε το 1958 κατά τη διάρκεια διαμαρτυριών κατά της χρήσης των πυρηνικών όπλων. Είναι ένας συνδυασμός των σημάτων σηματοφόρων για τα γράμματα Ν και D, τα οποία σημαίνουν "Πυρηνικός Αφοπλισμός".
Στο αλφάβητο των σηματοφόρων το γράμμα Ν διαβιβάζεται με το κράτημα δύο σημαιών σε σχήμα V και το γράμμα D με το κράτημα μιας σημαίας να δείχνει ευθεία πάνω και μιας άλλης προς τα κάτω. Ο συνδυασμός αυτών των δύο σημάτων αποτελεί το σύμβολο της Ειρήνης.
Η χειρονομία OK

sim7290317.jpg
Οι περισσότεροι ερμηνεύουν αυτή την χειρονομία με τις λέξεις "εντάξει" ή "οκ". Παρ' όλα αυτά, δεν θεωρείται παντού ως κάθε θετικό. Για παράδειγμα, στη Γαλλία η χειρονομία δείχνει ότι το πρόσωπο στο οποίο απευθύνεται είναι ένα μηδέν, ένα τίποτα.
Υπάρχουν διάφορες θεωρίες για την προέλευσή της. Σύμφωνα με μία εξ αυτών, δημιουργήθηκε ως οπτικό συμπλήρωμα στη σύντμηση του "Old Kinderhook, NY", την γενέτειρα πόλη του 8ου προέδρου των ΗΠΑ, Μάρτιν βαν Μπούρεν. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, ο Βαν Μπούρεν είχε υιοθετήσει ένα ψευδώνυμο, το οποίο ακουγόταν σαν τα πρώτα γράμματα της γενέτειράς του.
Το σύνθημα της εκστρατείας του ήταν "Old Kinderhook is O. K." και οι αφίσες απεικόνιζαν ένα πρόσωπο που έκανε την χειρονομία ΟΚ.
Σύμφωνα με άλλη θεωρία, ο 7ος πρόεδρος των ΗΠΑ Άντριου Τζάκσον χρησιμοποιούσε αυτή την κίνηση στο τέλος κάθε απόφασής του. Συχνά έγραφε "All correct" ή απλά την σύντμηση ΟΚ. Άλλη θεωρία αναφέρει ότι η εν λόγω χειρονομία δεν είναι τίποτα άλλο, εκτός από μούντρα, μια τελετουργία του βουδισμού και του ινδουισμού. Το συγκεκριμένο σημάδι συμβολίζει την μάθηση, με πολλά βουδιστικά έργα τέχνης να απεικονίζουν τον Βούδα να κάνει αυτή την χειρονομία.
Ο περίεργος λόγος που πολλοί άντρες φορούν... χαλασμένα ρολόγια
Ένα κομψό ρολόι δεν είναι απλά και μόνο ένα μοντέρνο αξεσουάρ για να ολοκληρώσετε μια εξίσου κομψή εμφάνιση.
Είναι επίσης και πρακτικό καθώς σας βοηθά να παρακολουθείτε την ώρα και να είστε πάντα σωστοί στα ραντεβού σας, σωστά;
Κι όμως υπάρχει μια καινούργια τάση μεταξύ των συλλεκτών ρολογιών όπου τα ρολόγια δεν λειτουργούν, καθιστώντας τα εντελώς άχρηστα.
Επομένως, σωστά και εύλογα θα αναρωτηθείτε «ποιος ο λόγος να φοράτε ένα ρολόι που δεν δουλεύει»;
Σύμφωνα με την The Wall Street Journal, έχει να κάνει με το να βάζεις προτεραιότητα το στιλ αντί το περιεχόμενο.
Ο Jacob Gallagher, συντάκτης θεμάτων αντρικής μόδας, εξηγεί πως οι άντρες που ακολουθούν τη συγκεκριμένη τάση ενδεχομένως έχουν εμπνευστεί από τον Andy Warhol. Ο εκκεντρικός καλλιτέχνης συνήθιζε να φορά ένα ρολόι Cartier Tank, το οποίο ωστόσο δεν έλεγε ποτέ την σωστή ώρα. «Δεν φοράω το Tank για να βλέπω την ώρα. Βασικά δεν το κουρντίζω ποτέ. Το κάνω επειδή αυτό είναι το ρολόι που πρέπει να φοράς!», είχε δηλώσει ο ίδιος το 1973.

Παράνομη θα θεωρείται εφεξής η σεξουαλική παρενόχληση στους δρόμους της Γαλλίας, με τους παραβάτες να τιμωρούνται με πρόστιμα έως και 750 ευρώ, στο πλαίσιο της λήψης αυστηρότερων μέτρων για την καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας.
Οι βουλευτές υπερψήφισαν το νομοσχέδιο αργά το βράδυ της Τετάρτης, μερικές μόλις ημέρες μετά τον σάλο που προκλήθηκε στη Γαλλία όταν άνδρας επιτέθηκε σε νεαρή γυναίκα, επειδή εκείνη απάντησε στα χυδαία σχόλιά του έξω από καφετέρια στο Παρίσι.
«Η σεξουαλική παρενόχληση στους δρόμους δεν τιμωρούνταν στο παρελθόν. Από εδώ και στο εξής θα τιμωρείται», δήλωσε χθες Πέμπτη στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 η υπουργός Ισότητας Μαρλέν Σιαπά.

Μια εντυπωσιακή βίλα με πισίνα, μοναδικά έργα τέχνης και μοντέρνα διακόσμηση, βρίσκεται λίγα μόλις χιλιόμετρα έξω από την Αττική και συγκεκριμένα στην Ερέτρια της Εύβοιας.
Η βίλα αυτή ανήκει στον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Σήφη Βαλυράκη και τη σύζυγό του Μίνα.

Το ζευγάρι πολύ συχνά επισκέπτεται την Εύβοια όπου και διαμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Εδώ και αρκετό καιρό νοικιάζουν το εξοχικό τους μέσω της δημοφιλούς πλατφόρμας Airbnb.
Στις φωτογραφίες διακρίνεται το εσωτερικό και το εξωτερικό του σπιτιού στο οποίο δεσπόζουν τα έργα της πολυβραβευμένης ζωγράφου Μίνας Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη.
Όπως φαίνεται στην πλατφόρμα Airbnb, το σπίτι νοικιάζεται για 1.138 ευρώ τη βραδιά. Εάν ο επισκέπτης του προκαλέσει φθορές, τότε θα πληρώσει αποζημίωση που αγγίζει ακόμη και τις 4.180 ευρώ.


«Οι περισσότεροι καλλιτέχνες δένονται με ένα χώρο. Εκεί εμπνέονται, δημιουργούν και ονειρεύονται. «Δεν είναι βέβαια απόλυτο. Εγώ ζωγράφιζα για χρόνια στον υπόγειο χώρο κάτω από το σπίτι μου, ένα υπέροχο loft στο Χολαργό, όπου μπορούσα να συγκεντρωθώ.Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορώ να ζωγραφίσω και δίπλα στη θάλασσα, στο σπίτι μου στην Ερέτρια ή στη Φλωρεντία, σε ένα μπαλκονάκι-σοφίτα στο διαμέρισμα με το όνομα Buonarroti, από όπου βλέπω τον τρούλο του Santo Spirito» έχει δηλώσει η καλλιτέχνης Μίνα Βαλυράκη.


Πηγή:  iefimerida.gr
α κατάφερε να γίνει η πρώτη αμερικανική εταιρεία, η αξία της οποίας αποτιμάται στο 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.
Ο λόγος για την Apple, που κέρδισε το συγκεκριμένο τίτλο σήμερα, όταν η μετοχή της έφτασε στα 207,04 δολάρια. Φέτος, η εταιρεία είδε την αξία της να αυξάνεται κατά 20%.
Οι μετοχές της Apple σημείωσαν άνοδο όταν η εταιρεία ανακοίνωσε χθες κέρδη πάνω από τις προβλέψεις, καθώς και θετικές προοπτικές.
Τα κατάφερε λόγω iPhone 8 και iPhone X
Αν και ορισμένοι θεωρούν ότι η εταιρεία που δημιούργησε ο Μπιλ Γκέιτς χρειάζεται ένα νέο προϊόν για να διατηρήσει τις πωλήσεις και τα κέρδη της, η Apple κατάφερε να αυξήσει την αξία της λόγω των πωλήσεων του iPhone 8 και του iPhone X, κυρίως στην Κίνα και την Ιαπωνία, καθώς και της αύξησης των εσόδων από υπηρεσίες του App Store.
Θετικά για την εταιρεία λειτούργησε το γενικότερο επενδυτικό κλίμα υπέρ του κλάδου της τεχνολογίας, ενώ δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα κι άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί να ξεπεράσουν το όριο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Amazon αξίζει περίπου 900 δισ. δολάρια, ενώ η Google και η Microsoft πάνω από 800 δισ. δολάρια.
Ωστόσο, η Apple δεν είναι η πρώτη εταιρεία παγκοσμίως με αξία άνω του 1 τρισεκατομμυρίου. Ανάλογα κέρδη είχε ο πετρελαϊκός κολοσσός PetroChina (PTR) το 2007 στο χρηματιστήριο της Σανγκάη. Ωστόσο η εταιρεία στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης αποτιμάται ότι αξίζει περίπου 205 δισ. δολάρια.

Συνέπεια των υψηλών θερμοκρασιών στην Αρκτική: οι αρχές της Νορβηγίας απηύθυναν έκκληση στους οδηγούς να βρίσκονται σε επαγρύπνηση για τους ταράνδους, που κατακλύζουν τις σήραγγες, αναζητώντας εναγωνίως λίγη δροσιά.
«Κάνει πολλή ζέστη εδώ και εβδομάδες στο βόρειο τμήμα της Νορβηγίας. Τα ζώα καταφεύγουν σε δροσερότερες περιοχές» εξήγησε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τόρε Λίσμπεργκ, αξιωματούχος της Statens Vegvesen, της κυβερνητικής υπηρεσίας που είναι επιφορτισμένη με την εύρυθμη λειτουργία του οδικού δικτύου.
«Τόσο οι τάρανδοι όσο και τα πρόβατα βρίσκουν καταφύγιο στις σήραγγες και τις περιοχές με σκιά για να πάρουν ανάσα» περιέγραψε.
Χθες ο υδράργυρος κατέγραψε ρεκόρ σε πολλές περιοχές στο βόρειο τμήμα της χώρας: στην κοινότητα του Φίνμαρκ η θερμοκρασία ανήλθε σε 31,2 βαθμούς κελσίου.
Στην περιοχή επικρατεί τόση ζέστη, που τη νύχτα οι συνθήκες θεωρούνται «τροπικού κλίματος», καθώς ο υδράργυρος παραμένει άνω των 20 βαθμών κελσίου, σύμφωνα με το μετεωρολογικό ινστιτούτο.

Ποτέ δεν ζούσαν στη Γερμανία περισσότεροι άνθρωποι με ξένες ρίζες απ΄ότι σήμερα. Σύμφωνα με έρευνα της γερμανικής Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας (Destatis), για το έτος 2017 σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού της χώρας έχει ξένες καταβολές. Δηλαδή, από τους σχεδόν 82 εκατομμύρια κατοίκους της Γερμανίας, τα 19,3 εκατομμύρια έχουν μεταναστευτικό υπόβαθρο. Κριτήριο για να συμπεριληφθεί κάποιος σε αυτή την κατηγορία ατόμων είναι είτε ο ίδιος είτε τουλάχιστον ένας από τους γονείς του να έχει γεννηθεί στο εξωτερικό.
Το 51% αυτών των ανθρώπων που προέρχονται από οικογένειες μεταναστών είχαν το 2017 τη γερμανική υπηκοότητα, ενώ το 49% παραμένουν αλλοδαποί. Από τα 19,3 εκατομμύρια άτομα με μεταναστευτικό παρελθόν τα 2,8 εκατομμύρια κατάγονται από την Τουρκία, τα 2,1 εκατομμύρια από την Πολωνία, τα 1,4 εκ. από τη Ρωσία, 1,2 εκατομμύρια από το Καζακστάν και 900.000 από τη Ρουμανία.
Θεαματική αύξηση στους Έλληνες
Σε ό,τι αφορά τους Έλληνες, από την έρευνα της Destatis προκύπτει μεγάλη αύξηση του αριθμού των ελλήνων μεταναστών κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με μια παλαιότερη έρευνα της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας το 2009, δηλαδή τη χρονιά που ξέσπασε η κρίση στην Ελλάδα, ο αριθμός των ανθρώπων με ελληνικές ρίζες στη Γερμανία ανέρχονταν στις 341.000. Το 2017, εννέα χρόνια αργότερα, ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά 28% στις 438.000. Με άλλα λόγια, η χειροτέρευση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα ανάγκασε περίπου 100.000 Έλληνες να μεταναστεύσουν στη Γερμανία.
Σύμφωνα με τη νεότερη έρευνα της Destatis η πληθυσμιακή ομάδα με ελληνικές ρίζες αποτελείται από 243.000 άνδρες και 196.000 γυναίκες. Από το σύνολο τους οι 278.00 έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα και οι 160.000 στη Γερμανία. 73.000 άτομα είναι μέχρι 14 ετών, 300.000 είναι μεταξύ 15 και 64 ετών και 65.000 είναι άνω των 65 ετών. Ο μέσος όρος ηλικίας ανέρχεται στα 40,1 έτη. Από τα 438.000 άτομα με ελληνικές καταβολές οι 273.000 έχουν σχολικό απολυτήριο, 88.000 βρίσκονται σε προσχολική ή σχολική ηλικία και 75.000 δεν έχουν σχολικό απολυτήριο. 52.000 διατηρούν τόσο την ελληνική όσο και τη γερμανική υπηκοότητα.
Τέλος, από τα 438.000 άτομα με ελληνικό υπόβαθρο μόλις οι 11.000 ζουν στο έδαφος της πρώην Ανατολικής Γερμανίας. Από αυτούς που διαμένουν στα κρατίδια της δυτικής Γερμανίας, οι 140.000 είναι δηλωμένοι στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία , 96.000 στη Βάδη-Βυρτεμβέργη , 90.000 στη Βαυαρία, 39.000 στην Έσση, 28.000 στο κρατίδιο του Ζάαρ και 13.000 στη γερμανική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με μελέτη που παρουσίασε σήμερα ο ιταλικός σύνδεσμος για την προστασία του περιβάλλοντος Legambiente, από το 2005 μέχρι το 2016 είκοσι τέσσερις χιλιάδες άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από τις επιπτώσεις των κυμάτων καύσωνα που έπληξαν τη χώρα. Μόνο στη Ρώμη, τα θύματα, από το 2000, αγγίζουν τα 7.700. Τα στοιχεία προέρχονται, συνολικά, από 23 πόλεις της χώρας.
Ο σύνδεσμος τονίζει ότι οι κλιματολογικές αλλαγές γίνονται ιδιαίτερα αισθητές στα μεγάλα αστικά κέντρα, και για τον λόγο αυτό, χρειάζονται νέες πολιτικές και οικονομικοί πόροι, για την προσαρμογή σε ένα κλίμα που διαρκώς αλλάζει.
Σύμφωνα με τη μελέτη, τα προβλήματα για την υγεία των πολιτών αρχίζουν, όταν η θερμοκρασία, κατά τη διάρκεια της ημέρας παραμένει σε επίπεδο άνω των 35 βαθμών, και τη νύχτα των 25. Στις δε αστικές περιοχές, λόγω της ασφάλτου, του κλιματισμού και των αυτοκινήτων, η θερμοκρασία, το καλοκαίρι, μπορεί να αυξηθεί και κατά 4 με 5 βαθμούς.
Oι υπεύθυνοι του Legambiente ζητούν και ένα νέο συντονισμό των δημάρχων όλης της χώρας, για την αντιμετώπιση ενός φαινομένου που δεν γνωρίζει προηγούμενο.
Παράλληλα, σήμερα, ένας κτηνοτρόφος επλήγη από κεραυνό και έχασε την ζωή του στην περιοχή Μπελούνο, της βόρειας Ιταλίας. Η χώρα, ιδίως στις κεντρικές και νότιες περιφέρειες, πλήττεται από καύσωνα με θερμοκρασία μέχρι και 40 βαθμούς. Στο Βορρά, όμως, σημειώθηκε και σειρά σφοδρών βροχοπτώσεων, οι οποίες προκάλεσαν πλημμύρες και εκκένωση τουριστών που βρίσκονταν σε εστιατόριο, στο ορεινό θέρετρο Κορτίνα Ντ΄Αμπέτσο.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!