Παρασκευή 8 Μαΐου 2015


Εχουμε την τύχη να ζούμε στην πιο όμορφη χώρα του κόσμου. Οι περισσότεροι όμως κινούμαστε καθημερινά στο αστικό περιβάλλον που έχει πληγωθεί από τις δικές μας πράξεις και παραλείψεις.

Αντιμετωπίζουμε μποτιλιαρίσματα και όσοι οδηγούμε μικρά αυτοκίνητα, συνήθως ξεπερνάμε πιο εύκολα τα κυκλοφοριακά προβλήματα. Ενα μοντέλο που συνδυάζει τις μικρές διαστάσεις με το στιλ και την πρακτικότητα είναι το Renault Twingo.

Σχετικά με το στιλ να τονίσω ότι η γαλλική φίρμα δημιούργησε ένα από τα ομορφότερα μικρά αυτοκίνητα. Ανταγωνίζεται ακόμη και το μοναδικό Fiat 500. Με μοναδική, χαρούμενη προσωπικότητα, το πεντάπορτο πλέον Twingo καταφέρνει μέσα σε μόλις 3,59 μέτρα μήκους να τα κάνει όλα. Συνδυάζει την ευρυχωρία και την ευελιξία με την πρακτικότητα.

Ο όρος της ευελιξίας στην κίνηση στους μποτιλιαρισμένους δρόμους απέκτησε νέα διάσταση. Εχει τον καλύτερο κύκλο στροφής στην κατηγορία του, μόλις 8,6 μ. Στρίβει με χαρακτηριστική ευκολία και διευκολύνει αφάνταστα στους ελιγμούς και στο παρκάρισμα.

Το μεγάλο εσωτερικό ύψος και η υψηλή θέση οδήγησης είναι δύο ακόμη πλεονεκτήματα που τα εκτιμάς από τα πρώτα χιλιόμετρα. Το μεγάλο ύψος της καμπίνας μειώνει το αίσθημα κλειστοφοβίας και η υψηλή θέση εξασφαλίζει τον απόλυτο έλεγχο του δρόμου.

Είναι ευρύχωρο με έξυπνους αποθηκευτικούς χώρους(188 - 219 λίτρα). Το εξελιγμένο σύστημα Side Wind Assist μειώνει τις συνέπειες από τα πλευρικά ρεύματα αέρα. Οι σύγχρονες τεχνολογίες επικοινωνίας σε πλήρη διάταξη για να κάνουν πιο διασκεδαστική την οδήγηση.

Να τονίσω τη νέα εφαρμογή πολυμέσων R&GO που μετατρέπει το smartphone σε συνοδηγό και το σύστημα πολυμέσων Renault R-Link με οθόνη αφής 7 ιντσών.

Δύο οικονομικά μοτέρ που συμβάλλουν στο χαμηλό κόστος χρήσης. Ο ισχυρότερος υπερτροφοδοτούμενος τρικύλινδρος βενζινοκινητήρας 900 κ.εκ. TCe ισχύος 90 ίππων, με πεντάρι χειροκίνητο κιβώτιο, καταναλώνει μόλις 4,3 λίτρα/100 χλμ.

Επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε 10,8 ’’, τελική ταχύτητα 165 χλμ./ώρα, εκπομπές CO2 99 γρ./χλμ., χωρίς ετήσια τέλη κυκλοφορίας. Αλλη οικονομικότερη επιλογή ο τρικύλινδρος ατμοσφαιρικός βενζινοκινητήρας 1.0 SCe απόδοσης 70 ίππων με πεντάρι χειροκίνητο κιβώτιο και μικρότερη κατανάλωση 4,2 λίτρα/100 χλμ.

Επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε 14,5’’, τελική ταχύτητα 151 χλμ./ώρα, εκπομπές CO2 95 γρ./χλμ., επίσης χωρίς τέλη κυκλοφορίας. Από 9.490 ευρώ, με όφελος απόσυρσης. Πρόσθετη εγγύηση η TEOREN, μέλος του Ομίλου Β. Ν. Θεοχαράκης.
real.gr

Πρόκειται για ένα από τα διασημότερα πρωτότυπα αρχαία ελληνικά γλυπτά παγκοσμίως και φυλάσσεται μέχρι σήμερα στο Μουσείο του Λούβρου.
Η Αφροδίτη της Μήλου, προκαλεί τον θαυμασμό στους επισκέπτες του μουσείου και παράλληλα τον έντονο προβληματισμό στους αρχαιολόγους, όπου εδώ και αιώνες δεν έχουν αποδείξει τι κρατούσε με τα σπασμένα χέρια της η Ελληνίδα θεά.

«Δεν υπάρχει άγαλμα ή έργο τέχνης που να έχει δώσει ποτέ αφορμή για τέτοια διαμάχη» υποστήριξε ο Γάλλος αρχαιολόγος Salomon Reinach και όχι άδικα, καθώς την έχουν φανταστεί να κρατάει έναν καθρέπτη, στεφάνια δάφνης, να απεικονίζεται ως μητέρα που κρατά το μωρό της, αλλά και να στέκεται δίπλα σε έναν πολεμιστή, όπως ο Θεός Άρης και ο Θησέας.
Η ιστοσελίδα Slate.com βασίστηκε στην διατριβή της ομότιμης καθηγήτριας Barber του Occidental College και με την βοήθεια του καλλιτέχνη Cosmo Wenman, υπερηφανεύεται ότι έλυσε τον γρίφο της πανέμορφης θεάς. Η καθηγήτρια είχε φανταστεί την Αφροδίτη να κρατάει μια ρόκα με μαλλί στον αριστερό της ώμο, ενώ με το δεξί της χέρι οδηγούσε το νήμα στο αδράχτι που κρεμόταν μπροστά της.

«Αυτή ήταν μια στάση γνωστή και επώδυνη στις γυναίκες που ζούσαν στην αρχαία Ελλάδα. Είναι η κατάλληλη μεταφορά για τη θεά του έρωτα και της αναπαραγωγής. Κάτι νέο έρχεται σε ύπαρξη, όπου πριν υπήρχε σε άμορφη μάζα ... Οι γυναίκες δημιουργούν το νήμα; Με κάποιο τρόπο το τραβούν έξω από το πουθενά, ακριβώς όπως παράγουν μωρά από το πουθενά » υποστηρίζει η Barber.

Από την άλλη, ο Cosmo είναι ένας σχεδιαστής που προσπαθεί να πείσει τους υπεύθυνους των μουσείων να εφαρμόσουν την 3-D ψηφιακή σάρωση των γλυπτών που εκθέτουν, ενώ με την μέθοδό του είχε αποκαταστήσει τη χαμένη μύτη στην προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, γνωστή ως "Ινωπού".

Ο καλλιτέχνης συμβουλεύτηκε το σκίτσο της Barber, εικόνες της νηματουργίας από την αρχαιότητα και δημιούργησε με την βοήθεια της 3-D εκτύπωσης μια επιτραπέζια replica από λευκό πλαστικό, ενώ αντί για νήμα από μαλλί χρησιμοποίησε μια χρυσή αλυσίδα, αντάξια για μια θεά.

Βέβαια δεν μπορούμε με απόλυτη σιγουριά να πούμε ότι η Αφροδίτη της Μήλου... έκλωθε, αλλά το αποτέλεσμα είναι σίγουρα εντυπωσιακό!
echoes.gr
To 2016 φτάνουν στην αγορά τα γυαλιά εικονικής πραγματικότητας της Facebook
Μετά την ολοκλήρωση της περιόδου διάθεσης της «μάσκας» εικονικής πραγματικότητας Oculus Rift σε developers, η τελευταία εκδοχή της συσκευής είναι πλέον έτοιμη για να διατεθεί στο καταναλωτικό κοινό στις αρχές του 2016.

Τo πολυαναμενόμενο γκάτζετ ανήκει πλέον στο Facebook, καθώς είχε αγοραστεί το 2014 έναντι δύο δισ. δολαρίων (περίπου 1,7 δισ. ευρώ), παρά το γεγονός ότι η συσκευή δεν είχε φτάσει στην εμπορική του φάση.
Έτος της εικονικής πραγματικότητας το 2016
Το Oculus πρόκειται να διατεθεί χρονικά αργότερα από το Vive VR της HTC το οποίο, κατά την κατασκευάστρια από την Ταϊβάν, πρόκειται να κυκλοφορήσει προς τα τέλη του 2015.

To Vive της HTC αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία Valve
Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του στην αγορά και το «σκάφανδρο» εικονικής πραγματικότητας για δεινούς gamers, PlayStation Morpheus της Sony. Οι συσκευές Oculus και Vive, παρόλα αυτά, έχουν σχεδιαστεί ώστε να επικοινωνούν απευθείας με ηλεκτρονικούς υπολογιστές.


Ο «Μορφέας» της Sony υπόσχεται ενισχυμένη απόλαυση gaming
Η εικονική… τάση όπως φαίνεται έχει έρθει για να μείνει καθώς όλοι οι τεχνολογικοί κολοσσοί έχουν ήδη ανακοινώσει τα σχέδιά τους προς αυτή την κατεύθυνση. Μεταξύ αυτών, η Samsung με την ανανεωμένη πλέον «μάσκα» εικονικής πραγματικότητας Gear VR, η οποία μετά το Galaxy Note 4 έχει προσαρμοστεί τα μέτρα της νέας συσκευής της «κόσμημα» Galaxy S6, όπως και η LG, η οποία προσφέρει στους καταναλωτές τη δυνατότητα συνδυασμού του κινητού της G3 με τη συσκευή VR for G3, βασισμένη στο Google Cardboard.
Ψυχαγωγία σε νέο επίπεδο
Οι «μάσκες» εικονικής πραγματικότητας είναι σχεδιασμένες ώστε να επιτρέπουν στον χρήστη να «βουτάει» κυριολεκτικά στο οπτικοακουστικό υλικό που προβάλλεται μπροστά στα μάτια του. Η προοπτική και η οπτική γωνία αλλάζουν μόλις εκείνος στρέψει το κεφάλι του προς άλλη κατεύθυνση, σαν να βρίσκεται μέσα στον εικονικό κόσμο, ενώ η δυνατότητα διάδρασης του επιτρέπει να επεμβαίνει όπου νομίζει, π.χ. να αγγίζει εικονικά αντικείμενα, να αντλεί περαιτέρω πληροφόρηση ή να κινείται σε εικονικούς χώρους.
Η τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας δεν είναι καινούργια. Κάποιες εταιρείες – ανάμεσα στις οποίες και η ιαπωνική Sega - είχαν επιχειρήσει να την φέρουν στο προσκήνιο κατά τις δεκαετίες του ’80 και του ’90, ωστόσο το απαγορευτικό της κόστος και το «άγουρο» τεχνολογικά καταναλωτικό κοινό περιόρισε την προβολή της μέσω των ταινιών επιστημονικής φαντασίας.


Κοινωνική δικτύωση αλά εικονικά
Το μέλλον των social media πάντως δεν αποκλείεται να στραφεί προς την εικονική της διάσταση. Ήδη το Facebook έχει αρχίσει να εργάζεται πυρετωδώς για τη μεταφορά των εφαρμογών του μπλε κοινωνικού μέσου στη σφαίρα της εικονικής πραγματικότητας.
«Φανταστείτε να μπορείτε να μοιράζεστε με τους διαδικτυακούς σας φίλους, πέρα από μεμονωμένες στιγμές, ολόκληρες εμπειρίες και περιπέτειες» είχε δηλώσει προφητικά ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ. «Αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε για την ανάπτυξη εφαρμογών εικονικής πραγματικότητας» είχε πρόσφατα αναφέρει ο Κρις Κοξ, επικεφαλής του τμήματος προϊόντων του κολοσσού, στο πλαίσιο του συνεδρίου Code Media της τεχνολογικής ιστοσελίδας Recode.
Ειρήνη Βενιού
Βήμα Science

Οι σύγχρονες, φορτικές, συνθήκες εργασίας μπορεί τελικά να ασκούν και θετική επίδραση στην υγεία, σύμφωνα με μία νέα μελέτη!

Τα απαιτητικά για το μυαλό επαγγέλματα μπορεί να είναι εξαντλητικά, αλλά ως φαίνεται είναι τα καλύτερα για την προστασία της μνήμης και την πρόληψη της έκπτωσης των νοητικών λειτουργιών όταν γεράσουμε, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όπως έδειξε, οι εργαζόμενοι που είναι αναγκασμένοι να μιλούν πολύ, να επινοούν στρατηγικές, να διοικούν προσωπικό και να διαχειρίζονται κρίσεις διατηρούν μακροπρόθεσμα την οξύνοιά τους πολύ καλύτερα απ’ ό,τι οι εργαζόμενοι που διάγουν μία μονότονη και μοναχική επαγγελματική ζωή.

«Η μελέτη μας είναι σημαντική διότι υποδηλώνει ότι το επάγγελμα μπορεί να είναι πιο σημαντικό για την υγεία του εγκεφάλου απ’ όσο το μορφωτικό επίπεδο», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Φραντσίσκα Σαβέρια Τεν,από το Ινστιτούτο Κοινωνικής Ιατρικής, Επαγγελματικής Ιατρικής & Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου του Λάιπτσιγκ, στη Γερμανία.

Όντως, οι έως τώρα μελέτες δείχνουν ότι το μορφωτικό επίπεδο μπορεί να δράσει προστατευτικά εναντίον της άνοιας, διότι όσο υψηλότερο είναι τόσο μειώνονται η πιθανότητες εμφάνισής της. Ως φαίνεται, όμως, δεν αρκεί να είναι κάποιος μορφωμένος, θα πρέπει να κάνει και μια δουλειά που θα αναγκάζει το μυαλό του να «δουλεύει» ασταμάτητα.

Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Neurology», συμμετείχαν επί οκτώ χρόνια 1.054 εθελοντές ηλικίας 75 ετών και άνω, οι οποίοι υποβάλλονταν κάθε 1,5 χρόνο σε ένα τεστ νοητικών λειτουργιών (λέγεται MMSE) που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση της άνοιας.

Κατά την έναρξη της μελέτης, οι εθελοντές συμπλήρωσαν αναλυτικά ερωτηματολόγια για το επάγγελμα που είχαν πριν συνταξιοδοτηθούν, με τα οποία οι ερευνητές αξιολόγησαν εάν τα καθήκοντά τους διέγειραν την εκτελεστική, την γλωσσική (ή λεκτική) και την ρευστή νοημοσύνη (είναι η ικανότητα λογικής σκέψης και επίλυσης προβλημάτων σε νέες καταστάσεις).

Καθήκοντα που διεγείρουν την εκτελεστική νοημοσύνη είναι λ.χ. η οργάνωση δραστηριοτήτων, η διαχείριση κρίσεων και η κατάρτιση στρατηγικών. Την λεκτική νοημοσύνη διεγείρουν, μεταξύ άλλων, η ερμηνεία και αξιολόγηση πληροφοριών, ενώ την ρευστή καθήκοντα όπως η επιλογή και η ανάλυση δεδομένων.

Οι εθελοντές οι οποίοι στη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους είχαν καθήκοντα που διέγειραν στον υψηλότερο βαθμό όλες τις προαναφερθείσες δεξιότητες,επιτύγχαναν διαρκώς την υψηλότερη βαθμολογία στα τεστ νοητικών λειτουργιών, ενώ είχαν και τον βραδύτερο ρυθμό έκπτωσης των νοητικών λειτουργιών τους.

Στην πραγματικότητα, ο ρυθμός αυτός ήταν ο μισός απ’ ό,τι στους εθελοντές των οποίων η επαγγελματική σταδιοδρομία δεν ήταν νοητικώς απαιτητική.

Επιπλέον, τα ευρήματα αυτά δεν άλλαξαν όταν οι επιστήμονες συνυπολόγισαν άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την υγεία του εγκεφάλου (όπως λ.χ. τυχόν συνυπάρχοντα νοσήματα).

Τα πιο σημαντικά καθήκοντα για την υγεία του εγκεφάλου απεδείχθη ότι ήσαν αυτά που διέγειραν την εκτελεστική και γλωσσική νοημοσύνη.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι μία επαγγελματική ζωή εμπλουτισμένη με καθήκοντα που διεγείρουν την γλωσσική νοημοσύνη και τις εκτελεστικές δεξιότητες, μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση μιας καλής νοητικής λειτουργίας στην τρίτη ηλικία», σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Και προσθέτουν ότι «οι σύγχρονες, απαιτητικές συνθήκες εργασίας μπορεί τελικά να ασκούν και θετική επίδραση στην υγεία».

«Οι προκλήσεις στη δουλειά μπορεί όντως να είναι θετικές, εάν αυξάνουν μακροπρόθεσμα τα νοητικά αποθέματα του εργαζόμενου», είπε η δρ Τεν.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μελέτη συσχετίζει το επάγγελμα με την καλύτερη υγεία του εγκεφάλου στην τρίτη ηλικία.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Heriot-Watt, στο Εδιμβούργο, είχαν δημοσιεύσει πέρυσι μελέτη που έδειξε ότι τα πολύπλοκα επαγγέλματα, όπως αυτά του γιατρού, του δικηγόρου, του αρχιτέκτονα και του δασκάλου, σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο άνοιας αργότερα στη ζωή.

Πηγή: tanea.gr

Ότι έπαθε τέσσερις φορές καρκίνο στο δέρμα μέσα σε μόλις… 18 μήνες αποκάλυψε ο Χιου Τζάκμαν σε συνέντευξη του στο περιοδικό «WHO».

Ο 46χρονος ηθοποιός που από την πρώτη στιγμή δεν έκρυψε το σοβαρό πρόβλημα υγείας του, ανοίχτηκε ακόμα μια φορά, εξηγώντας πως νιώθει τυχερός μέσα στην ατυχία του:

«Αν αυτός είναι ο μόνος σταυρός που πρέπει να σηκώσεις στη ζωή σου, τότε είσαι πολύ τυχερός. Αυτά τα λόγια μου είπε ο γιατρός μου ώστε να με ηρεμήσει για την μακροχρόνια μάχη που κλήθηκα να δώσω με τον καρκίνο».

Ωστόσο αν και μέχρι στιγμής έχει διαφύγει τέσσερις φορές τον κίνδυνο, όχι μόνο δεν επαναπαύεται αλλά δηλώνει και ρεαλιστής λέγοντας πως:

«Είμαι ρεαλιστής για το μέλλον, μιας και είναι κάτι παραπάνω από πιθανό να αντιμετωπίσω το ίδιο πρόβλημα ξανά».

H τραγική ειρωνία στην όλη υπόθεση όπως λέει, είναι ότι πριν διαγνωστεί με καρκίνο του δέρματος για τρίτη φορά, είχε κάνει check-up το οποίο ήταν «καθαρό». Μέσα σε μια εβδομάδα από τον έλεγχο «ο όγκος είχε μεγαλώσει τόσο πολύ, και είχε γίνει ο μεγαλύτερος από όσους είχα μέχρι εκείνη την στιγμή».

ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟΥ; ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ:
Η μακιγιέζ μου, μου είπε ότι έχω ένα μικρό αιματηρό σημάδι πάνω στη μύτη μου. Της απάντησα ότι το ξέρω και ότι πρέπει να έγινε σε μία σκηνή μάχης, όταν κάποιος με χτύπησε κατά λάθος. Πραγματικά, όμως, στη διάρκεια των 17 χρόνων που υποδύομαι τον Wolverine αποκτούσα πολλά σημάδια, γρατσουνιές και χτυπήματα. Είμαι κι εγώ αδέξιος» δήλωσε στο "People Μagazine"και πρόσθεσε: «μία εβδομάδα μετά, που είχε ξεραθεί το αίμα και έμοιαζε ότι θα φύγει, άρχισε πάλι να ματώνει. Βλέποντάς το, η μακιγιέζ μου, μου είπε ότι πρέπει να πάω το ελέγξω, γιατί ανησυχεί. Η γυναίκα μου άρχισε να φωνάζει να πάω αμέσως στον γιατρό, μέχρι που πήγα».

Ο ίδιος θυμάται την πρώτη φορά που επισκέφτηκε τον γιατρό και εκείνος του ανακοίνωσε πως πάσχει από έναν από τους πιο συνηθισμένους καρκίνους του δέρματος, από βασικοκυτταρικό καρκίνωμα: «Είναι σοκαριστικό να ακούς πως έχεις καρκίνο» εξομολογείται ο ηθοποιός.

Από τότε μέχρι και σήμερα ο ίδιος έχει υποβληθεί σε πολλές χειρουργικές επεμβάσεις, αφού κάθε φορά που έβρισκε έναν όγκο αμέσως τον αφαιρούσε.

Παράλληλα, κατηγορεί και τον εαυτό του, αφού δεν έκανε τίποτα για να εμποδίσει τον καρκίνο: «Δεν φορούσα ποτέ αντηλιακό. Είμαι Αυστραλός και αυτό δυστυχώς είναι συνηθισμένο στη χώρα μου. Είναι μεγάλο λάθος.Προσπάθησα να μείνω ψύχραιμος, αλλά δεν γινόταν, μέχρι που μπήκα στο χειρουργείο. Ο γιατρός μου, μου εξήγησε ότι ο τύπος καρκίνου που έχω, δεν είναι από εκείνους που σε στέλνουν αμέσως στον άλλον κόσμο. Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα πρέπει να γίνει «φίλος» σου, να είσαι ψύχραιμος και κάθε φορά που μεγαλώνει να πηγαίνεις να το αφαιρείς».

Ο γοητευτικός ηθοποιός τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχει αφαιρέσει συνολικά 4 όγκους από τη μύτη και τους ώμους του, ενώ λανσάρει σειρά αντηλιακών, προκειμένου να αφυπνίσει τους ανθρώπους και να τους κάνει να προστατεύουν το δέρμα τους από τον ήλιο.
real.gr

Στην περίπτωση που διατηρείτε κάποιο site σε WordPress πρέπει να δώσετε προσοχή: Πρόσφατα ανακαλύφθηκε ευπάθεια στην πλατφόρμα ή οποία εκθέτει το site σας σε πιθανές επιθέσεις, σύμφωνα με την εταιρεία ασφαλείας Sucuri.

Μέχρι στιγμής, είναι γνωστό ότι επηρεάζεται το θέμα TwentyFifteen [εγκατεστημένο ως προεπιλογή] και το plugin JetPack, το οποίο έχει εγκατασταθεί πάνω από ένα εκατομμύριο φορές.

H ευπάθεια XSS [cross-site scripting] είναι ”DOM-based”, κάτι που σημαίνει ότι είναι υπεύθυνη για το πώς το κείμενο, οι εικόνες, τα headers και τα links παρατίθενται στον browser. Εάν ένας χάκερ σας ξεγελάσει και κάνετε κλικ σε ένα κακόβουλο link, μπορεί να πάρει τον πλήρη έλεγχο του site σας σε WordPress.

Ευτυχώς, η λύση είναι πολύ απλή: Απλά αφαιρέστε το αρχείο "example.html” από το πακέτο των genericons - στο οποίο περιλαμβάνονται το θέμα TwentyFifteen και το plugin JetPack - στην εγκατάσταση WordPress.

H Sucuri έχει, επίσης, ειδοποιήσει αρκετές παρόχους hosting σχετικά με την ευπάθεια, συμπεριλαμβανομένων Godaddy, Dreamhost και WPEngine, οι οποίοι έχουν επιδιορθώσει την ευπάθεια.

Πηγή: e-pcmag.com
Μπαίνει ένας τυπάς μέσα σ ένα μπαρ.
- Γεια χαρά μεγάλε, του λέει ο μπάρμαν
- Γεια χαρά.
- Μεγάλε ποιος σε σακάτεψε; Σπασμένα χέρια βλέπω, σπασμένα ποδιά, τι έγινε;

- Aσε σου λέω έφαγα το ξύλο της αρκούδας...
- Από ποιον ρε;
- Τον ξέρεις, έναν κοντούλη τύπο, ένα σαμιαμίδι ρε παιδί μου...
- Τον Περικλή λες ρε;
- Ναι ρε! Αυτόν!
- Και αυτός σου έκανε τέτοια ζημία εσένα; Εσένα τον δίμετρο;
- Εεεε κοίτα, κράταγε κάτι στο χέρι του.
- Α! Πες μου έτσι! Τι κράταγε ρε;
- Ένα φτυάρι.
- Ωχ ρε πούστη! Και εσύ δεν κράταγες τίποτα;
- Ε κάτι κράταγα και εγώ αλλά δεν μπορούσα να τον χτυπήσω πολύ...
- Τι κράταγες ρε;
- Το βυζί της γυναίκας του...!!!

http://scoupa.blogspot.gr 

Τα τελευταία χρόνια οι υπερτροφές έχουν κατακλύσει τις ζωής μας, με τις ιδιότητές τους για αντιοξειδωτική προστασία και μακροζωία. Τι θα λέγατε, όμως, να δούμε τι πραγματικά τρώνε όσοι καταφέρνουν να κλείσουν ή έστω να φτάσουν κοντά στον ένα αιώνα ζωής, έτσι ώστε να συνδυάσουμε τις δικές τους συνήθειες, με τις αγαπημένες μας υπερτροφές;
Ο συγγραφέας και εξερευνητής του National Geographic, Dan Buettner, μετά την έκδοση του πρώτου του βιβλίου, The Blue Zones: Lessons for Living Longer From the People Who've Lived the Longest, κυκλοφόρησε τον Απρίλιο το δεύτερο μέρος, The Blue Zones Solution: Eating and Living Like the World's Healthiest People. Έχοντας ταξιδέψει σε κοινωνίες του κόσμου που παρουσιάζουν υψηλό προσδόκιμο ζωής, φτάνοντας τριψήφιες ηλικίες, ο Buettner και η ομάδα του διαπίστωσαν ότι οι κάτοικοι αυτοί παρουσίαζαν και λιγότερα περιστατικά παθήσεων στην καρδιά, παχυσαρκίας, καρκίνου και διαβήτη.
Ξέρουμε ότι σε συνδυασμό με την άσκηση, η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην καλή υγεία –εκτός από τη σιλουέτα- και σύμφωνα με τα ευρήματα, οι άνθρωποι που καταφέρνουν να πλησιάσουν και να φτάσουν την εκατονταετία συνήθως:
  • Καταναλώνουν το μικρότερο γεύμα τους αργά το απόγευμα ή το βράδυ
  • Καταναλώνουν κυρίως φυτικές τροφές, ιδιαιτέρως φασόλια, και προτιμούν μικρότερες μερίδες κρέατος (85-110 γραμμάρια), περίπου 5 φορές το μήνα
  • Πίνουν αλκοόλ με μέτρο, συνήθως λιγότερα από 2 ποτήρια τη ημέρα
  • Σταματούν να τρώνε όταν αισθάνονται περίπου 80% χορτάτοι
Ας δούμε, όμως, συγκεκριμένα, τι ακριβώς τρώνε όσοι φτάνουν τα 100 στα διάφορα μέρη του πλανήτη.
Ικαρία, Ελλάδα
Το μέρος που γνωρίζουμε καλύτερο από όλα τα υπόλοιπα, η Ικαρία φημίζεται παγκοσμίως για τους αιωνόβιους κατοίκους της. Σίγουρα η απουσία του άγχους παίζει σημαντικό ρόλο, αλλά και όσον αφορά τη διατροφή, οι Ικαριώτες έχουν τη δική τους φιλοσοφία πάνω στη μεσογειακή διατροφή. Τι τρώνε: κατσικίσιο τυρί, μέλι, μαυρομάτικα φασόλια, φακές, άγρια, πράσινα λαχανικά, φέτα, λεμόνια, φασκόμηλο, μαντζουράνα και μικρές ποσότητες ψαριών.

Οκινάουα, Ιαπωνία
Σύμφωνα με την έρευνα τουBuettner, στην Οκινάουα παρατηρείται το μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων που έχουν φτάσει τα 100 στον κόσμο. Περίπου οι 6,5 ανά 10 χιλιάδες φτάνουν τον ένα αιώνα ζωής, σε σύγκριση, για παράδειγμα, με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η αναλογία είναι 1,73 ανά 10 χιλιάδες. Τι τρώνε: πικρό πεπόνι, τόφου, σκόρδο, καστανό ρύζι, πράσινο τσάι, μανιτάρια shitake.
Σαρδηνία, Ιταλία
Κάτι που δεν συνηθίζεται γενικότερα, στη Σαρδηνία συναντάμε και πολλούς άνδρες να φτάνουν τα 100, κάτι που σε άλλα μέρη αποτελεί σχεδόν… αποκλειστικότητα των γυναικών. Τι τρώνε: κατσικίσιο γάλα, προβατίσιο τυρί (το πεκορίνο που παράγεται στη Σαρδηνία φτιάχνεται από πρόβατα ελευθέρας βοσκής και παρουσιάζει υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων από άλλα τυριά), μέτρια κατανάλωση υδατανθράκων από ψωμί, ζυμάρια, κριθάρι κ.λπ., μάραθο, φάβα, ρεβίθια, ντομάτες, αμύγδαλα, τσάι γαϊδουράγκαθου, κρασί από σταφύλι Grenache.

Λόμα Λίντα, Καλιφόρνια
Στην πόλη Λόμα Λίντα της Καλιφόρνιας σημειώνεται και πάλι υψηλό προσδόκιμο ζωής, με τους κατοίκους της να μην καπνίζουν, να μην πίνουν, να μη χορεύουν και να αποφεύγουν την πολλή τηλεόραση, που σημαίνει ότι περνούν αρκετό χρόνο έξω. Ακόμη, καταναλώνουν πολύ λίγη ζάχαρη και πίνουν πολύ νερό. Τι τρώνε: τόφου, αβοκάντο, σολομό, καρύδια, φασόλια, βρόμη, ψωμί ολικής άλεσης, γάλα σόγιας.
Χερσόνησος Νικόγια, Κόστα Ρίκα
Ο Buettner αναφέρει ότι οι κάτοικοι της περιοχής χρωστούν την εξαιρετική τους υγεία στην επάρκεια της Μεσο-αμερικάνικης παραγωγής, ενώ ένα ασυνήθιστο τροπικό φρούτο που είναι γνωστό σε λίγους (peach palm), περιέχει υψηλά επίπεδα βιταμινών Α και C. Τι τρώνε: αβγά, παπάγια, μπανάνες, γλυκοπατάτες, κολοκύθες, καλαμπόκι, peach palm και φασόλια.
clickatlife.gr
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόση πληροφορία βρίσκεται αποθηκευμένη στο Internet και...
τι όγκος χαρτιού θα χρειαζόταν για να εκτυπωθεί; Αν σας τριβελίζουν το μυαλό τέτοια συγκλονιστικά ερωτήματα, τότε μη νιώθετε ότι κάτι πηγαίνει στραβά με εσάς, αφού μια ομάδα φοιτητών του University of Leicester αποφάσισε να διερευνήσει το θέμα και να δώσει μια απάντηση.

Καταρχήν, οι ερευνητές έκαναν μια εκτίμηση για τον αριθμό υποσελίδων που περιλαμβάνει κάθε ιστοσελίδα στο Internet, η οποία είναι online ή συμπεριλαμβάνεται στα αποτελέσματα αναζήτησης και δεν περιέχει “ακατάλληλο” υλικό (δηλαδή μόλις το 0.2% του Internet).

Κατά μέσο όρο, υπολόγισαν ότι ένα θέμα της Wikipedia μπορεί να φτάσει έως και τις 15 σελίδες A4 και πολλαπλασίασαν με αυτόν τον αριθμό τις περίπου 4.54 δισ. σελίδες που φιλοξενούνται στο Internet.

Ο τελικός λογαριασμός έδειξε ότι χρειάζονται 68.100.002.500 κόλλες A4 και θα χρειαστεί η κοπή 8.011.765 δέντρων για να βρούμε την απαιτούμενη ποσότητα χαρτιού (ένα μέσο δέντρο αποδίδει 8500 σελίδες κατά μ.ό.).

Παρόλα αυτά, διπλασίασαν την τελική εκτίμηση τους στις 136 δισ. σελίδες χαρτιού επειδή θεωρούν πολύ μέτρια την εκτίμηση των 15 υποσελίδων/ιστοσελίδα.

Αν θέλαμε να κόψουμε αυτόν τον αριθμό δέντρων από τον Αμαζόνιο, τότε θα αντιστοιχούσαν μόλις στο 0.002%, ωστόσο, αν συμπεριληφθεί το ακατάλληλο περιεχόμενο και το λεγόμενο Dark Web, τότε θα έπρεπε να κοπέι το 2% όλων των δέντρων του Αμαζονίου.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr 

Μεγαλύτερο είναι το χρέος σήμερα σε σχέση με το 2010 όταν η Ελλάδα μπήκε στα μνημόνια, όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΟΔΔΗΧ, με βάση τις μετρήσεις στο τέλος του α’ τριμήνου φέτος.
Το Δημόσιο Χρέος της Κεντρικής Διοίκησης της Ελλάδας στις 31.3.2015 διαμορφώθηκε στο ποσό των 312,7 δισ. ευρώ και σαν ποσοστό επί του ΑΕΠ σε 174,7% (με ΑΕΠ αναφοράς 31.12.2014) σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ.
Τα στοιχεία για τα επίπεδα χρέους είναι αποκαλυπτικά για την αποτυχία των «προγραμμάτων διάσωσης» πέντε χρόνια μετά. Το χρέος είναι μεγαλύτερο στο τέλος του α’ τριμήνου του 2015, από όσο ήταν το 2010, όταν ξεκινούσαν τα μνημόνια και οι «ενέσεις σωτηρίας» των δανειστών που έφτασαν τα 240 δισ. δολ.
Πάνω από πέντε χρόνια στην πρέσα το δημόσιο χρέος φουσκώνει αντί να περιορίζεται, παρά τα πολυδιαφημιζόμενα «κουρέματα» (PSI+, «επαναγορά ομολόγων») και τη διαρκή λιτότητα.
Το Μάρτιο του 2010, πριν τη προσφυγή στα μνημόνια, το χρέος ήταν στα 310,3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το Δελτίο Δημοσίου Χρέους. Το 2013 το χρέος ήταν στο 175% AEΠ (319,1 δισ ευρώ), από 156,9% το 2012 και 171,3% το 2011.
Το ΑΕΠ της χώρας από τα 222 δισ. ευρώ, που ήταν το 2010 και τα 231 δισ. ευρώ που ήταν το 2009, προσγειώθηκε στα 179 δισ. ευρώ το 2014. Αυτό σημαίνει μείωση σχεδόν 23% από το 2009, ενώ το δημόσιο χρέος εκτοξεύθηκε στο 177% του ΑΕΠ από το 146% που ήταν το 2010 και το 130% του ΑΕΠ το 2009.
xreos_aftodioikisi
Η κατανομή του Δημόσιου Χρέους της Κεντρικής Κυβέρνησης έχει ως εξής:
Ομόλογα: 39,4 δισ. ευρώ
Ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ (SMP program): 19,8 δισ. ευρώ
Ομόλογα που κατέχουν οι Ευρωπαϊκές Κεντρικές Τράπεζες (ANFAs): 7,3 δισ. ευρώ
Έντοκα γραμμάτια: 14,9 δισ. ευρώ
Βραχυπρόθεσμα δάνεια (repos): 9,8 δισ. ευρώ
Δάνεια από το Ευρωπαϊκό ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (EFSM): 130,9 δισ. ευρώ
Δάνεια από ΔΝΤ: 21,2 δισ. ευρώ
Δάνεια από Κράτη-μέλη της Ευρωζώνης: 52,9 δισ. ευρώ
Δάνεια από Τράπεζα Ελλάδος: 4,3 δισ. ευρώ
Λοιπά Δάνεια εσωτερικού: 0,1125 δισ. ευρώ
Λοιπά Δάνεια εξωτερικού: 5 δισ. ευρώ
Ειδικά και Διακρατικά δάνεια εξωτερικού (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων) 7,09 δισ. ευρώ
Σύνολο: 312,7 δισ. ευρώ
Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στη Βουλή στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, έπειτα από ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της ΝΔ Ευάγγελος Μπασιάκος, ζητώντας να ενημερωθεί πως διαμορφώνεται το Ελληνικό Δημόσιο Χρέος.
aftodioikisi.gr

Μια παρέα που επιχειρεί - με ολέθριο τρόπο - να αποδείξει την ύπαρξη φαντασμάτων, μία πόλη που μπορεί να κάνει πραγματικότητα κάθε φαντασίωση, ένας έρωτας που έρχεται αντιμέτωπος με τον χρόνο, ένα αταίριαστο ζευγάρι που αντιστρέφει τους ρόλους των δύο φύλων και ένας θρυλικός γιόγκι που κατέκτησε τον δυτικό κόσμο συνθέτουν το κινηματογραφικό μωσαϊκό αυτής της εβδομάδας.

«Demonic (House of horror)»

Ο Ουίλ Κάνον σκηνοθετεί ένα δυνατό θρίλερ τρόμου, του οποίου την παραγωγή υπογράφει ο σκηνοθέτης των επιτυχημένων ταινιών «Το κάλεσμα», «Παγιδευμένη ψυχή» και «Saw». Με τους Μάριο Μπέλο, Φρανκ Γκρίλο, Κόντι Χορν, Ντάστιν Μίλιγκαν και Μέγκαν Παρκ, μια παρέα από ερασιτέχνες κυνηγούς φαντασμάτων, με έντονο ενδιαφέρον για τα υπερφυσικά φαινόμενα και τις πύλες που ενώνουν τον κάτω κόσμο με τον δικό μας, πηγαίνει σε ένα παράξενο μέρος, με σκοπό να καταφέρει να αποδείξει ατράνταχτα την ύπαρξη φαντασμάτων. Έτσι, κάνει μια τελετή προσέλκυσης πνευμάτων, για να κινηματογραφήσει τη δράση. Όμως, αυτά που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα έχουν πολύ βίαιες διαθέσεις.


«Vice: Η πόλη της βίας»


Σε έναν ουτοπικό κόσμο, όπου τα πάντα είναι δυνατά και επιτρεπτά και ο καθένας μπορεί να εκπληρώσει τις πιο τρελές του φαντασιώσεις, μας ξεναγεί η περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας του Μπράιαν Μίλερ, με πρωταγωνιστές τους Μπρους Γουίλις, Τόμας Τζέιν και Αμπίρ Τσίλντερς. Στον απόλυτο αυτόν προορισμό, που ονομάζεται Vice, υπάρχουν τεχνητοί κάτοικοι, οι οποίοι δείχνουν και σκέφτονται σαν αληθινοί άνθρωποι. Όταν μία από αυτούς μαθαίνει την αλήθεια, αποφασίζει να αποδράσει.

NICOLAS SCHUL
«Μια υπόσχεση»


Βασισμένο στο μυθιστόρημα του Στέφαν Τσβάιχ, «Journey into the past», το αισθηματικό δράμα του Πατρίς Λεκόντ - με τους Ρεμπέκα Χολ, Ρίτσαρντ Μάντεν και Άλαν Ρίκμαν - εκτυλίσσεται στη Γερμανία του 1912, όπου ένας νεαρός ταπεινής καταγωγής ερωτεύεται παράφορα τη γυναίκα του άρρωστου εργοδότη του, ο οποίος αποφασίζει να τον μεταθέσει μακριά. Τότε, η κοπέλα τού αποκαλύπτει ότι είναι κι εκείνη ερωτευμένη μαζί του και του υπόσχεται ότι, όταν επιστρέψει, θα είναι δική του. Όμως, ο πόλεμος αλλάζει όλα τα δεδομένα. Θα αντέξει ο έρωτάς τους το βίαιο πέρασμα του χρόνου;

«Έρωτας με την πρώτη μπουνιά»


Αντιστρέφοντας τους ρόλους των δύο φύλων, η ανατρεπτική ρομαντική κομεντί του Τόμας Κέιλι, που αποτελεί το σκηνοθετικό του ντεμπούτο, απέσπασε το βραβείο FIPRESCI, και είναι «μια υπέροχη πρώτη ταινία, ένα αυθεντικό όραμα ενηλικίωσης που αιχμαλωτίζει τον παλμό μιας γενιάς», σύμφωνα με το  Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών του Φεστιβάλ των Καννών, που της απένειμε και τα τρία βραβεία του για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού. Οι Αντέλ Χενέλ, Κέβιν Αζαΐς, Αντουάν Λοράν και Ουίλιαμ Λεμπγκίλ ξετυλίγουν την ιστορία ενός νέου που ζει μια ήσυχη ζωή, μέχρι τη στιγμή που συναντά μια όμορφη και σκληροτράχηλη κοπέλα, η οποία πιστεύει διάφορες προφητείες για το τέλος του κόσμου.

«Yogananda: Το ταξίδι της αφύπνισης»

Με στόχο να εμπνεύσει τους θεατές να αφυπνιστούν, να βρουν το φως και να νικήσουν το σκοτάδι των καιρών, το αντισυμβατικό ντοκιμαντέρ των Παόλα Ντι Φλόριο και Λίζα Λίμαν αποτυπώνει τη ζωή και την πορεία του θρυλικού Ινδού Παραμαχάνσα Γιογκανάντα (1893 - 1952), ο οποίος μύησε τον δυτικό κόσμο σε μία νέα κοσμοθεωρία, έγινε ευρύτερα γνωστός από το βιβλίο του, «Η αυτοβιογραφία ενός Γιόγκι», εμπνέοντας ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, και θεωρείται μια από τις εξέχουσες πνευματικές προσωπικότητες της εποχής μας.

Τα βήματά του τον οδήγησαν στην Αμερική, όπου, για περισσότερο από 30 χρόνια, δίδαξε την αρχαία επιστήμη του διαλογισμού και την τέχνη της ισορροπημένης πνευματικής ζωής. Οι «L. A. Times» τον αποκάλεσαν «τον πρώτο γκουρού σούπερ σταρ του 20ού αιώνα». Οι διδασκαλίες του και η απήχησή τους τον έβαλαν στη λίστα των υπόπτων της κυβέρνησης και τέθηκε υπό παρακολούθηση. Σήμερα, το πνευματικό και ανθρωπιστικό του έργο συνεχίζεται στην Αδελφότητα για την Αυτογνωσία, τη διεθνή οργάνωση που ίδρυσε το 1920, με σκοπό την εξάπλωση των διδασκαλιών του σε όλο τον κόσμο. naftemporiki.gr
Ύστερα από δύο χρόνια επισκευών και αναβαθμίσεων και αφού τον περασμένο Απρίλιο κυκλοφόρησε ξανά η πρώτη ακτίνα σωματιδίων στον, μήκους 27 χιλιομέτρων, μεγάλο υπόγειο επιταχυντή του CERN στα γαλλο-ελβετικά σύνορα, άρχισαν χθες και πάλι οι πρώτες συγκρούσεις υποατομικών σωματιδίων (πρωτονίων).

Οι πρώτες αυτές συγκρούσεις έγιναν δοκιμαστικά με χαμηλή ενέργεια, μόνο 450 γιγαηλεκτρονιοβόλτ (GeV) ανά ακτίνα, δηλαδή συνολικά 900 GeV.

Οι κανονικές συγκρούσεις σωματιδίων θα ξεκινήσουν εντός του Ιουνίου.

Οι επιστήμονες και οι μηχανικοί των τεσσάρων ανιχνευτών (ATLAS, CMS, ALICE, LHCb), κατά μήκος του επιταχυντή, βρίσκονται πλέον σε ετοιμότητα για την ανάλυση των δεδομένων από τα δισεκατομμύρια συγκρούσεις σωματιδίων ανά δευτερόλεπτο.

 Προσβλέπουν σε νέες σημαντικές ανακαλύψεις, μετά την ανακάλυψη του σωματιδίου Χιγκς το 2012, οι οποίες πιθανώς θα ανοίξουν νέους ορίζοντες στη Φυσική και στην κατανόηση της ύλης και του σύμπαντος.

http://www.fpress.gr

Η πλειοψηφία των ανθρώπων ξεχνούν να βάλουν αντηλιακή κρέμα σε αρκετά σημεία του σώματος, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν από το ηλιακό έγκαυμα και κατ’ επέκταση από τον καρκίνο του δέρματος.
Μια έρευνα διαπίστωσε ότι το 58% των ανθρώπων ξεχνούν να προστατεύσουν τη μύτη, τους ώμους και τα πέλματα των ποδιών. Επίσης συχνά ξεχνάμε να βάλουμε αντηλιακό στο πίσω μέρος του λαιμού, τα αυτιά, και τις κορυφές των ποδιών. Άλλα απροστάτευτα μέρη είναι η κορυφή του κεφαλιού, ειδικά για τους άνδρες, η μέση της πλάτης τα δάχτυλα των ποδιών και τα βλέφαρα.
Η είδηση έρχεται από την Βρετανική Ένωση Δερματολόγων, που έδωσε μια αυστηρή προειδοποίηση για το πώς το ηλιακό έγκαυμα διπλασιάζει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.
Σε δημοσκόπηση σε 2.000 Βρετανούς, βρέθηκε ότι το 30% υπόκεινται ηλιακό έγκαυμα κάθε χρόνο, ενώ το 1/3 είπαν ότι περιστασιακά ξεχνούν το αντηλιακό. Περισσότερο από το 19% είπαν ότι δεν πίστευαν ότι ο ήλιος ήταν τόσο έντονος, και σχεδόν το 15% είπαν ότι εφάρμοζαν πολύ χαμηλό δείκτη προστασίας SPF.
Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι σχεδόν 4% είπαν ότι δεν χρησιμοποιούν προστασία, δεδομένου ότι θα τους χαλάσει το μαύρισμα.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το ηλιακό έγκαυμα, ακόμα και μία φορά κάθε δύο χρόνια, μπορεί να τριπλασιάσει τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει καρκίνο του δέρματος.
Η συχνότητα εμφάνισης και των δύο τύπων του καρκίνου του δέρματος – μη μελανωματικοί και μελανωματικοί – έχει αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Επί του παρόντος, περίπου 2 και 3 εκατομμύρια μη- μελανωματικού καρκίνου του δέρματος και 132.000 περιστατικά μελανωματικού καρκίνου του δέρματος διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ένας από τους «χρυσούς κανόνες» της διατροφής είναι η καθημερινή κατανάλωση τουλάχιστον πέντε μερίδων σε φρούτα και λαχανικά.

Επίσης, όσοι προσπαθούν να χάσουν βάρος συνηθίζουν να απολαμβάνουν ως σνακ ένα φρούτο προκειμένου να αποφύγουν περιττές θερμίδες από αρτοποιήματα ή γλυκίσματα.

Ωστόσο, σύμφωνα με νέα μελέτη που εκπονήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια, τα φρούτα μπορεί να αποδειχθούν διατροφική «παγίδα» λόγω της επίδρασης που έχουν στον οργανισμό μας τα σάκχαρα που παρέχουν.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών, το είδος των σακχάρων που βρίσκεται στα φρούτα, η φρουκτόζη, πυροδοτεί την πείνα και τις λιγούρες.

Στόχος των ερευνητών ήταν να εξετάσουν πώς επιδρούν δύο διαφορετικά είδη σακχάρων, η γλυκόζη και η φρουκτόζη, στα «κέντρα ανταμοιβής» του εγκεφάλου και πώς επηρεάζουν την επιθυμία μας να φάμε.

Η γλυκόζη βρίσκεται σχεδόν σε όλους τους υδατάνθρακες, ενώ η φρουκτόζη βρίσκεται κυρίως στα φρούτα και τα λαχανικά, στο μέλι και σε ορισμένα αναψυκτικά. Η γλυκόζη αποτελεί «καύσιμο» για όλα τα κύτταρα του ανθρώπινου σώματος, ενώ η φρουκτόζη μεταβολίζεται κατά κύριο λόγο στο συκώτι.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών, η φρουκτόζη δεν ενεργοποιεί σημαντικές ορμόνες, όπως η ινσουλίνη, που ελέγχουν το αίσθημα της πείνας και του κορεσμού.

Στο πλαίσιο των σχετικών πειραμάτων, διαπιστώθηκε πως η κατανάλωση φρουκτόζης συνοδεύεται από μεγαλύτερη –σε σύγκριση με τη γλυκόζη– ενεργοποίηση των «κέντρων ανταμοιβής» του εγκεφάλου, μεγαλύτερη πείνα και εντονότερη επιθυμία για φαγητό.

Σε καμία περίπτωση τα παραπάνω ευρήματα δεν υποδεικνύουν ότι πρέπει να αποφεύγουμε τα φρούτα και τα λαχανικά, καλό θα είναι όμως να τα συνδυάζουμε με χορταστικά σνακ, πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, ώστε να κρατήσουμε μακριά την πείνα για περισσότερη ώρα.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!