Κυριακή 25 Μαρτίου 2018


Μέση αύξηση των μισθών κατά 1,4% και προοπτική για περαιτέρω αύξηση 2%, καταγράφει έρευνα που πραγματοποίησε η KPMG.
Εργοδότες ελληνικών και πολυεθνικών επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα αποδοχών και παροχών της εταιρίας κατέδειξαν ότι το 2017 ήταν μια χρονιά που το 23% των εταιριών προχώρησε σε αυξήσεις στο σύνολο των εργαζομένων του. Επίσης, ένα 52% των εργοδοτών πραγματοποίησε αυξήσεις σε ένα μέρος από τα άτομα που εργάζονται στην επιχείρησή του.
Σε κάθε περίπτωση οι πολυεθνικές εταιρίες παρέχουν μισθούς υψηλότερους σε σχέση με εκείνους που προσφέρουν οι ελληνικές. Εντύπωση προκάλεσε και το στοιχείο που αναδείχτηκε στην έρευνα και δείχνει ότι πάνω από έξι στις δέκα επιχειρήσεις (62%) γνωστοποίησε ότι παρείχε ιδιωτικό πρόγραμμα συνταξιοδότησης. Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα υψηλότερο κατά 15% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Επίσης, μία στις πέντε επιχειρήσεις (22%) προσφέρουν και άλλου είδους παροχές, όπως είναι κάλυψη μέρους ή του συνόλου της προσωπικής φορολόγησης των στελεχών λόγω της παροχής εταιρικών αυτοκινήτων.
Βέβαια, τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν επίσης ότι υπήρξε αύξηση στις οικειοθελείς αποχωρήσεις, που υποκρύπτουν απολύσεις. Συγκεκριμένα, τα μέγεθος αυτό έφτασε στο 5,5% για το σύνολο της αγοράς εργασίας της χώρας, ποσοστό που είναι κατά 10% υψηλότερο σε σχέση με εκείνο που είχε καταγραφεί ένα χρόνο πριν, από την ίδια εταιρία. Τη «μερίδα του λέοντος» σε αυτή την αύξηση καρπώνονται οι κλάδοι της υψηλής τεχνολογίας (7,3%) και του λιανεμπορίου (6,7%). Καταγράφηκε επίσης και το στοιχείο ότι το 18% των επιχειρήσεων πραγματοποίησαν μειώσεις προσωπικού κατά το προηγούμενο έτος, κύρια απομακρύνοντας εργαζόμενους από την ηλικιακή κατηγορία 36 – 45 ετών. Όμως οι μισές από τις επιχειρήσεις που μείωσαν τον αριθμό των εργαζομένων τους, πρόσφεραν την ίδια στιγμή, υπηρεσίες επαγγελματικής αποκατάστασης.

Η συνολική περιουσία των 500 πλουσιότερων ανθρώπων στον πλανήτη μειώθηκε δραματικά τους τελευταίους δύο μήνες. Για την ακρίβεια, από την 26η Ιανουαρίου, όταν οι αγορές βρίσκονταν στο υψηλότερο σημείο του τελευταίου διμήνου, οι 500 πιο πλούσιοι έχασαν συνολικά 436 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η συνολική τους περιουσία μειώθηκε κατά 181 δισ. δολάρια μόνο αυτήν την εβδομάδα, καθώς οι δείκτες S&P 500 Index και Dow Jones Industrial Average σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση της τελευταίας διετίας, στον απόηχο της υπόθεσης παραβίασης δεδομένων ακόμη και 50 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook από την εταιρεία Cambridge Analytica, και εν μέσω των απειλών του Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή δασμών σε Κίνα και Ευρώπη – τελικά επεβλήθησαν στην Κίνα και μπορεί να ανέλθουν μέχρι και σε 60 δισ. δολάρια.
Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ δέχτηκε το μεγαλύτερο πλήγμα, αφού η περιουσία του μειώθηκε κατά 10,3 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τη λίστα Bloomberg Billionaires Index. Ο ιδρυτής του Facebook, που περνά τη μεγαλύτερη κρίση στη μέχι τώρα πορεία του- έχασε τρεις θέσεις στη λίστα των πλουσιότερων επιχειρηματιών, πέφτοντας στην έβδομη θέση. Το ίδιο το μέσο κοινωνικής δικτύωσης έχασε το 14% της αξίας του, χάνοντας 58 δισ. δολάρια σύμφωνα με τους υπολογισμούς του BBC.
Η κατρακύλα στη Wall Street επηρέασε και τον Λάρι Έλισον που έχασε 7 δισ. δολάρια, καθώς η πρόβλεψη της Oracle για την πορεία των πωλήσεων των υπηρεσιών και προϊόντων βασισμένων στο cloud, ήταν αρνητική.
Στο απυρόβλητο δεν έμειναν ούτε και οι Γουόρεν Μπάφετ της Berkshire Hathaway, Τζεφ Μπέζος της Amazon και Λάρι Πέιτζ της Alphabet, οι οποίοι έχασαν συνολικά 17 δισ. δολάρια.
Για όσους… ανησυχούν, πάντως, η περιουσία των 500 πλουσιοτέρων του κόσμου, σύμφωνα με τη λίστα του Bloomberg, φτάνει πλέον στα 5,2 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Πηγή: Fortunegreece.com
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!