Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

Τα λεμόνια είναι τροφές πλούσιες σε θρεπτικά στοιχεία, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, ενώ ο χυμός μισού λεμονιού κάθε πρωι, διαλυμένος σε ζεστό νερό προσφέρει πολλά και σημαντικά οφέλη στην υγεία.
Να θυμάστε, ωστόσο, να διαλύετε το λεμόνι σε χλιαρό, και όχι κρύο νερό, καθώς το κρύο απαιτεί περισσότερη ενέργεια από τον οργανισμό για να το επεξεργαστεί.
Δοκιμάστε λοιπόν, μισό λεμόνι σε ένα ποτήρι νερό κάθε πρωί και σε άδειο –πάντα- στομάχι και ίσως τελικά αυτό να είναι το μυστικό της μακροζωίας και η απάντηση στις απορίες σας...
1. Ενισχύει το ανοσοποιητικό
Ένα από τα κυριότερα πλεονεκτήματα της κατανάλωσης του λεμονόνερου κάθε πρωί είναι η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η υψηλή περιεκτικότητα των λεμονιών σε βιταμίνη C, δυναμώνει τις άμυνες του οργανισμού απέναντι σε κρυολόγημα και γρίπη.
Πέρα όμως και από την αντιφλεγμονώδη δράση της βιταμίνης C, η C προωθεί την καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό, ο οποίος παίζει, επίσης, σημαντικό ρόλο στην προστασία του σώματος απέναντι σε ιούς και μικρόβια.
2. Βοηθάει στη χώνεψη
Ένα πλεονέκτημα του λεμονόνερου, που είναι ίσως και το πιο διαδεδομένο, σχετίζεται με την ανακούφιση που προσφέρει όσον αφορά την καούρα, το πρήξιμο και τη ναυτία, καθώς το λεμονόνερο μπορεί και χαλαρώνει τις τοξίνες στο στομάχι, ώστε να απαλύνει από τα συμπτώματα, που αυτές προκαλούν και τα οποία αναφέρονται παραπάνω.
Επιπλέον, το πρωινό χλιαρό λεμονόνερο με λίγο μέλι, ενισχύει αποτελεσματικά τις προσπάθειές σας να βελτιώσετε το βάρος σας και να χάσετε κιλά.
3. Αποτοξινώνει
Το λεμονόνερο βοηθάει ενεργά το συκώτι να απομακρύνει τις τοξίνες ταχύτερα, εξαιτίας της μεγιστοποίησης που πετυχαίνει το κιτρικό οξύ, όσον αφορά τη λειτουργία των ενζύμων. Το λεμόνι, ακόμα, δρα και σαν καθαριστικό του αίματος, ενώ αυξάνει την ούρηση, με αποτέλεσμα περισσότερη αποβολή τοξινών από τον οργανισμό και υγιέστερη ουροδόχο κύστη. Ακούγεται, ακόμα, η θεωρία πως το λεμονόνερο βοηθάει στην αποβολή της πέτρας από τη χολή.

4. Προσφέρει καθαρή επιδερμίδα
Δεν είναι από τις πιο γνωστές του ιδιότητες αλλά η βιταμίνη C και τα άλλα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στο λεμόνι, βοηθούν στην απομάκρυνση των ρυτίδων, ελαττώνουν την εμφάνιση κηλίδων και καταπολεμούν τη δράση των ελεύθερων ριζών στο δέρμα. Αν μάλιστα αλείψετε με λίγο χυμό από λεμόνι κηλίδες και ουλές στο δέρμα, θα παρατηρήσετε τη σταδιακή υποχώρησή τους, ενώ μέσω της αποτοξίνωσης, που αναφέρουμε άνωθεν, ο οργανισμός είναι πιο καθαρός και το δέρμα πιο αναζωογονημένο χωρίς σπυράκια και μαύρα στίγματα. 5. Φρεσκάρει την αναπνοή
Πέρα από τη φρέσκια και δροσερή αναπνοή που σας προσφέρει το πρωινό λεμονόνερο, σας βοηθάει ακόμα στην ανακούφιση από πονόδοντους και ουλίτιδα. Έχετε μόνο υπόψη σας να μη βουρτσίσετε τα δόντια σας αμέσως μόλις πιείτε το λεμονόνερο, καθώς το κιτρικό οξύ αποδυναμώνει το σμάλτο και το βούρτσισμα δεν βοηθάει.
Πλύνετε αν θέλετε τα δόντια σας, πριν πιείτε το λεμονόνερο και αφού το πιείτε ξεπλύνετε το στόμα σας με νερό.
6. Αυξάνει την ενέργεια
Η περιεκτικότητα του λεμονιού σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία το κάνει ιδανικό για μια δυναμική έναρξη της κάθε μέρας. Το λεμόνι μάλιστα, όντας μια από τις λίγες τροφές που περιέχουν περισσότερα αρνητικά ιόντα, προσφέρει ακόμα περισσότερη ενέργεια, όταν φτάσει στο πεπτικό σύστημα.
Επιπλέον, η μυρωδιά του λεμονιού έχει χαλαρωτική δράση στο νευρικό σύστημα, συμβάλλοντας έτσι στην αντιμετώπιση του άγχους, της μελαγχολίας και στην περισσότερη διαύγεια, που όλοι χρειαζόμαστε το πρωί. 7. Είναι θεραπευτικό
Το ασκορβικό οξύ που βρίσκεται στα λεμόνια ενισχύει τη θεραπεία των πληγών, γι’αυτό και ο χυμός λεμονιού επιταχύνει τη θεραπεία δερματικών πληγών και ουλών. Το ασκορβικό οξύ, επίσης, ενισχύει στην υγεία των οστών, των συνδετικών ιστών και των χόνδρων στο σώμα, ενώ παρουσιάζει σημαντική αντιφλεγμονώδη δράση. Κατά συνέπεια, ένα ποτήρι λεμονόνερο την ημέρα, βοηθάει αποτελεσματικά στη ανάρρωσή σας από ασθένειες και τραυματισμούς.
 
Η Ελλάδα μαζί με την Πορτογαλία αποτελούν την εξαίρεση του ευρωπαϊκού Νότου ως προς τις ημέρες των εθνικών αργιών. Συνολικά 12 ημέρες η χώρα σταματά κάθε δραστηριότητά της για να τιμήσει ένα θρησκευτικό, εθνικό ή πολιτικό γεγονός, ενώ η Πορτογαλία έχει μόλις 10 εθνικές αργίες. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο ελάχιστος αριθμός εθνικών αργιών μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στον αντίποδα, τις περισσότερες αργίες έχουν πάλι δύο χώρες του ευρωπαϊκού Νότου: η Ισπανία και η Κύπρος με 28 εθνικές αργίες. Οι χώρες με τις λιγότερες ημέρες εθνικών αργιών είναι η Ολλανδία και η Ιρλανδία με μόλις 7.
Τα παραπάνω καταγράφονται σε ρεπορτάζ της «Καθημερινής της Κυριακής», σύμφωνα με το οποίο, ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία κάθε χώρας – μέλους της Ε.Ε., η Ισπανία και η Κύπρος ξεχωρίζουν ως προς τις ημέρες εθνικών αργιών τους καθώς έχουν 28, πολύ μακριά από τη Γερμανία που ακολουθεί με 18. Επονται η Ιταλία και η Μάλτα με 14 εθνικές αργίες.
Οι περισσότερες χώρες έχουν από 11 έως και 13 εθνικές αργίες. Συγκεκριμένα, 13 ημέρες του χρόνου αργούν η Αυστρία, η Εσθονία, η Κροατία, η Φινλανδία, η Γαλλία και η Λιθουανία, αναφέρει η εφημερίδα.
Ακολουθούν οι χώρες με 12 εθνικές αργίες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα: Τσεχία, Λεττονία, Νορβηγία, Ρουμανία. Εντεκα εθνικές αργίες έχουν η Βουλγαρία, η Δανία, η Πολωνία, η Σλοβακία και η Βρετανία. Δέκα εθνικές αργίες έχουν η Ουγγαρία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο η Πορτογαλία και η Σουηδία. Η Ολλανδία και η Ιρλανδία έχουν μόλις 7.
s13_100115_argies-thumb-large
Πηγή γραφήματος: «Καθημερινή»

Η λίστα με τις αργίες
Επίσημες αργίες στην Ελλάδα είναι η 1η Ιανουαρίου-Πρωτοχρονιά, η 6η Ιανουαρίου-Θεοφάνια, η Καθαρά Δευτέρα (κινητή εορτή κατά την οποία αρχίζει η Σαρακοστή), η 25η Μαρτίου-Επέτειος της Επανάστασης του 1821, η Μεγάλη Παρασκευή, το Πάσχα και η Δεύτερη ημέρα του Πάσχα (κινητές εορτές, φέτος στις 10, 12 και 13 Απριλίου αντίστοιχα), η 1η Μαΐου, η 15η Αυγούστου-Κοίμηση της Θεοτόκου, η 28η Οκτωβρίου, η 25η και η 26η Δεκεμβρίου.
Βέβαια, υπάρχουν αργίες για κάθε πόλη όπως η ημέρα της εορτής του πολιούχου αγίου και της απελευθέρωσης της πόλης, ενώ για τα σχολεία και τον δημόσιο τομέα, αργία είναι και η ημέρα εορτασμού του Αγίου Πνεύματος, που είναι κινητή εορτή, πάντοτε Δευτέρα, επτά εβδομάδες μετά το Πάσχα (φέτος την 1η Ιουνίου).
Βέβαια, το ζητούμενο είναι πώς τιμώνται επί της ουσίας ορισμένες γενικές (π.χ. η Πρωτομαγιά) αλλά και ειδικές αργίες.
Ενδεικτικά, πρόσφατα στην εκπαίδευση καταργήθηκε η αργία του εορτασμού των Τριών Ιεραρχών στις 30 Ιανουαρίου, όταν τα σχολεία έκλειναν. Η απόφαση προκαλεί αντιδράσεις από μερίδα εκκλησιαστικών κύκλων που θεωρούν ότι τα σχολεία θα έπρεπε να κλείνουν εντελώς και τα παιδιά να εκκλησιάζονται. Πόσοι, όμως, μαθητές το έκαναν έως τώρα; Ετσι, άλλοι εκκλησιαστικοί παράγοντες συμφωνούν με την απόφαση του υπουργείου Παιδείας και θεωρούν ότι ορθώς οι μαθητές θα πηγαίνουν στο σχολείο, θα εκκλησιάζονται και θα μαθαίνουν για τη ζωή και το έργο των Τριών Ιεραρχών.
Οι περισσότερες κοινές εθνικές αργίες μεταξύ των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι το τριήμερο του Πάσχα (σε διαφορετικές ημερομηνίες για κάθε δόγμα), η Πρωτομαγιά, η 15η Αυγούστου και το διήμερο των Χριστουγέννων.
Αναλυτικά οι αργίες του 2015
– Καθαρά Δευτέρα: 23 Φεβρουαρίου.
– Ευαγγελισμός της Θεοτόκου – εθνική εορτή: Τετάρτη 25 Μαρτίου.
– Μεγάλη Παρασκευή: 10 Απριλίου.
– Κυριακή του Πάσχα: 12 Απριλίου.
– Δευτέρα του Πάσχα: 13 Απριλίου.
– Πρωτομαγιά: Παρασκευή 1η Μαΐου.
– Αγίου Πνεύματος: Δευτέρα 1η Ιουνίου.
– Κοίμηση της Θεοτόκου: Σάββατο 15 Αυγούστου.
– 28η Οκτωβρίου: Τετάρτη 28 Οκτωβρίου.
– Χριστούγεννα: Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου.
– Δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων: Σάββατο 26 Δεκεμβρίου.

Η παρακμή του πολιτισμού της Νήσου του Πάσχα προκλήθηκε περισσότερο από προϋπάρχουσες περιβαλλοντικές συνθήκες παρά από ανθρωπογενή οικολογική καταστροφή, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες.
Η Νήσος του Πάσχα, επίσης γνωστή και ως Rapa Nui, κατοικήθηκε αρχικά γύρω στο 1200 μ.Χ., ενώ οι Ευρωπαίοι έφτασαν στις ακτές της στο 1722. Οι λόγοι που προκάλεσαν την κατάρρευση του γηγενούς πληθυσμού της Ράπα Νούι είναι πολυσυζητημένοι τόσο σε ακαδημαϊκό όσο και σε λαογραφικό επίπεδο.
Ο Επιστήμονας και συγγραφέας Τζάρεντ Ντάιαμοντ υποστήριξε το 2005 στο βιβλίο του «Κατάρρευση: Πώς επιλέγουν οι κοινωνίες να επιτύχουν ή να αποτύχουν» ότι, πριν από την ευρωπαϊκή επαφή, οι ιθαγενείς του νησιού υποβάθμισαν το περιβάλλον σε βαθμό που δεν ήταν πλέον βιώσιμο.
Ωστόσο η νέα μελέτη δείχνει ότι οι άνθρωποι στη Νήσο του Πάσχα, ναι μεν βρίσκονταν υπό κατάρρευση ήδη πριν από την έλευση των Ευρωπαίων, ωστόσο για αυτό δεν ευθύνεται η ανθρωπογενής υποβάθμιση του περιβάλλοντος, αλλά οι προϋπάρχοντες περιβαλλοντικοί περιορισμοί του 163 τετραγωνικών χιλιομέτρων νησιού τους.
Οι αλλαγές στο Νησί του Πάσχα έχουν τεκμηριωθεί καλά αρχαιολογικά. Με την πάροδο του χρόνου, ελίτ κατοικίες καταστράφηκαν, εσωτερικές γεωργικές εκτάσεις εγκαταλείφθηκαν, και οι άνθρωποι βρήκαν καταφύγιο σε σπηλιές και άρχισαν να κατασκευάζουν δόρατα φτιαγμένα από οψιδιανό, γεγονός που πιθανόν να σηματοδότησε μία περίοδο πολέμου και αναταραχής.
Το πρόβλημα, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ότι οι ημερομηνίες όλων αυτών των γεγονότων και της εγκατάλειψης του νησιού παραμένουν θολές. Κατά τη μελέτη, οι ερευνητές περίμεναν να βρουν ότι η μεγαλύτερη καταστροφή επήλθε από την έλευση των Ευρωπαίων.
Για να διευκρινιστεί το χρονοδιάγραμμα, οι ερευνητές ανέλυσαν περισσότερα από 400 εργαλεία από οψιδιανό και αποκομμένα θραύσματα οψιανού διάσπαρτα σε όλο το νησί, αναζητώντας πληροφορίες για το κλίμα και την χημεία του εδάφους.
Ο οψιανός απορροφά νερό όταν εκτίθεται στον αέρα. Με τη μέτρηση της ποσότητας της απορρόφησης του νερού στις επιφάνειες των εργαλείων οψιανού, η ερευνητική ομάδα ήταν σε θέση να μετρήσει πόσο καιρό ήταν εκτεθειμένες αυτές οι επιφάνειες, αποκαλύπτοντας έτσι πότε κατασκευάστηκαν τα εργαλεία και πότε αυξήθηκε η κατασκευή και χρήση τους.
Οι χρονολογίες των θραυσμάτων οψιανού διέφεραν σημαντικά μεταξύ των διαφορετικών περιοχών του νησιού. Στη θέση 1, στην βορειοδυτική ακτή του νησιού, φάνηκε μια σταθερή αύξηση στη χρήση μεταξύ περίπου 1220 και 1650, με μια γρήγορη πτώση που αρχίζει μετά το 1650 – πολύ πριν οι Ευρωπαίοι φτάσουν στο νησί.
Στη θέση 2, σε μία εσωτερική βουνοπλαγιά, σημειώνεται μια ταχεία αύξηση στη χρήση της γης μεταξύ 1200 και 1300, μια πιο αργή αύξηση μέχρι περίπου το 1480, και στη συνέχεια συνεχής χρήση μέχρι την πτώση που ξεκίνησε μεταξύ 1705 και 1710, πάλι πριν από την ευρωπαϊκή επαφή.
Μέχρι τη στιγμή που ήρθαν οι Ευρωπαίοι, η παραθαλάσσια τοποθεσία 1 χρησιμοποιούνταν πλέον μόνο κατά 54% και η ορεινή θέση 2 κατά 60%.
Ωστόσο, η θέση 3 δείχνει μια διαφορετική εκδοχή της ιστορίας. Αυτή η παράκτια περιοχή είδε μια αργή αύξηση της ανθρώπινης δραστηριότητας μεταξύ 1250 και 1500, και στη συνέχεια μια ταχύτερη αύξηση μέχρι περίπου το 1690, κατά την οποία, η δραστηριότητα παρέμεινε αρκετά σταθερή μέχρι και μετά την Ευρωπαϊκή επαφή. Στην πραγματικότητα, η μείωση της χρήσης αυτού του τόπου δεν είχε ξεκινήσει πριν το 1850 ή και αργότερα, διαπίστωσαν οι ερευνητές.
Μία εξήγηση για τις τόσο διαφορετικές εξελίξεις σε ένα τόσο μικρό νησί, είναι οι διαφορετικές περιβαλλοντικές συνθήκες κάθε τοποθεσίας. Η θέση 1 βρίσκεται στη σκιά του ηφαιστείου Ma’unga Terevaka, καθιστώντας την επιρρεπείς σε ξηρασίες. Η θέση 2 είναι πιο υγρή, αλλά η γονιμότητα του εδάφους της είναι χαμηλή. Αντίθετα η θέση 3, με τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, είναι τόσο βροχερή όσο και γόνιμη.
Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι της Νήσου του Πάσχα αγωνίστηκαν κατά των φυσικών περιβαλλοντικών εμποδίων προκειμένου να επιβιώσουν, αλλά δεν υποβάθμισαν οι ίδιοι το περιβάλλον, καταλήγουν οι ερευνητές.
«Είναι σαφές ότι οι άνθρωποι αντιδρούσαν στα διαφορετικά περιβάλλοντα του νησιού πριν καταστραφούν από την έλευση των ευρωπαίων, των ευρωπαϊκών ασθενειών και διάφορων ιστορικών διαδικασιών» εξηγούν οι ερευνητές. Ωστόσο επισημαίνουν ότι θα πρέπει να μελετήσουν λεπτομερώς και τα αρχαιολογικά κατάλοιπα των κατοικιών στο νησί για να κατανοήσουν καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι και το περιβάλλον αλληλεπιδρουσαν.
Πηγή: iefimerida.gr
Στις ελληνικές εκλογές αρχίζουν και ποντάρουν οι “παίκτες” των διαδικτυακών στοιχημάτων, με το ντέρμπι για την τρίτη θέση να “μοιράζει” καλά ποσά για όσους κερδίσουν, καθώς οι αποδόσεις είναι αρκετά υψηλές και το ενδιαφέρον υψηλό. Τα φαβορί για επίδοξοι πρωθυπουργοί είναι ο Αλέξης Τσίπρας, Αντώνης Σαμαράς και τρίτος ο Γιώργος Παπανδρέου, του οποίου κάθε μέρα μειώνεται η απόδοση. Στη λίστα με τα πονταρίσματα είναι και ο…. Γιώργος Καραγκούνης, ενώ εκτός Βουλής “βλέπουν” τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Το protothema.gr, συλλέγοντας τις αποδόσεις από μερικές διαδικτυακές πλατφόρμες στοιχήματος, παρουσιάζει ποιο κόμμα ποντάρουν ότι θα “τερματίσει” πρώτο, ποιο θα κατακτήσει την πολυπόθητη τρίτη θέση και ποιο θα είναι το όνομα του επόμενου πρωθυπουργού.
ΠΙΝΑΚΑΣ 1. Πρώτο κόμμα
Σύμφωνα, λοιπόν, με τις αποδόσεις πρώτο κόμμα θα έρθει το ΣΥΡΙΖΑ, δεύτερο η Νέα Δημοκρατία.
Τα έσοδα; Όποιος ποντάρει 10 ευρώ στον ΣΥΡΙΖΑ για πρώτο κόμμα θα εισπράξει 11,25 ευρώ, αν “πιάσει” ως πρώτο κόμμα τη Νέα Δημοκρατία θα έχει έσοδα 57,5 ευρώ, ενώ το ΠΑΣΟΚ 5010 ευρώ!

ΠΙΝΑΚΑΣ 2. Τρίτο κόμμα

Τις υψηλότερες πιθανότητες  για την τρίτη θέση έχουν Ποτάμι και Χρυσή Αυγή, ενώ αν συγκρίνουμε ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ πιο πιθανό “βλέπουν” το Κομμουνιστικό Κόμμα για την τρίτη θέση, παρά το κόμμα του Βενιζέλου. Απίθανο να είναι τρίτο κόμμα θεωρούν τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Όποιος “παίξει” 10 ευρώ για στη Χρυσή Αυγή θα κερδίσει συνολικά 16,5 ευρώ, στο ΠΟΤΑΜΙ 27,5 ευρώ, στο ΠΑΣΟΚ 190 ευρώ, στο ΚΚΕ 120 ευρώ και για τους ΑΝΕΛ 2.010 ευρώ.

Πίνακας 3. Πρωθυπουργός

Τις υψηλότερες πιθανότητες για τον πρωθυπουργό της επόμενης ημέρας συγκεντρώνει ο Αλέξης Τσίπρας, ακολουθεί ο Αντώνης Σαμαράς και τρίτος είναι ο Γιώργος Παπανδρέου. Για τον πρόεδρο του Κινήματος, μάλιστα, κάθε μέρα πέφτουν οι αποδόσεις… Ο Γιάννης Μπουτάρης ξεπερνά σε πιθανότητες να γίνει πρωθυπουργός τον…. Ευάγγελο Βενιζέλο. Στη λίστα βέβαια με τα πονταρίσματα είναι και ο Γιώργος Καραγκούνης (!) αλλά δεν δίνουν πολλές πιθανότητες. Όποιος ποντάρει 10 ευρώ στον Γιώργο Παπανδρέου θα έχει έσοδα 340 ευρώ, στον Ευάγγελο Βενιζέλο 510 ευρώ. Στο Αλέξη Τσίπρα 12 ευρώ και στον Αντώνη Σαμαρά 57,5 ευρώ.


ΠΙΝΑΚΑΣ 3. Διαφορά
Υψηλότερες πιθανότητες να μην εισέλθει στη Βουλή το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων δίνουν τα πονταρίσματα, ενώ η διαφορά ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία κλίνει προς 3,5% υπέρ του Αλέξη Τσίπρα.

Πηγή: protothema.gr
Οι γάτες μπορούν να πέσουν από μεγάλο ύψος και να προσγειωθούν με τα πόδια τους χωρίς να τραυματιστούν. Γάτες, μαϊμούδες και άλλα ζώα που κυνηγούν πάνω σε δέντρα έχουν αναπτύξει την ικανότητα αυτή με την πάροδο χιλιάδων ετών.

Η ικανότητα αυτή οφείλεται στον σχεδιασμό του σκελετού της. Από τη σκελετική δομή απουσιάζει η κλείδα και η ελαστικότητα της σπονδυλικής της στήλης είναι πολύ μεγάλη από άλλα θηλαστικά. Για το λόγο αυτό μπορούν να έχουν μεγαλύτερο έλεγχο των μπροστινών ποδιών και να περιστρέφουν το σώμα τους ώστε να προσγειώνουν πρώτα τα πόδια τους.

Εάν το ύψος πτώσης είναι μεγαλύτερο από 6-7 μέτρα, το μυοσκελετικό σύστημα δεν μπορεί να απορροφήσει την πρόσκρουση και έτσι έχουμε σοβαρούς τραυματισμού ακόμη και θάνατο. Αυτό όμως λέει η θεωρεία. Υπάρχουν περιπτώσεις που γάτες έπεσαν από πολύ μεγαλύτερο ύψος και γλύτωσαν με μικρά τραύματα.

ΠΗΓΗ: petsonly.gr
Ξεκινούν τη Δευτέρα και θα διαρκέσουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου οι χειμερινές εκπτώσεις στα εμπορικά καταστήματα όλης της χώρας, ενώ την πρώτη Κυριακή μετά την έναρξή τους, τα μαγαζιά θα μπορούν να παραμείνουν ανοιχτά, όπως υπενθυμίζει ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ), με σημερινή ανακοίνωσή του.
Βάσει νόμου, το πλαίσιο του ωραρίου λειτουργίας για τις Κυριακές καθορίζεται από τις 11 το πρωί ως τις 8 το βράδυ, ενώ για την Κυριακή 18 Ιανουαρίου ο ΕΣΘ προτείνει στα μέλη του να κρατήσουν τα καταστήματά τους ανοιχτά από τις 11 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα.
Σε ό,τι αφορά τη διενέργεια των εκπτώσεων, οι εμπορικές επιχειρήσεις πρέπει -σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση- να προσέξουν τα εξής: πρώτον, η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (συνήθως διαγραμμένης) και της νέας τιμής των προϊόντων μετά την έκπτωση, είναι υποχρεωτική. Δεύτερον, η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης επιτρέπεται αλλά δεν είναι υποχρεωτική. Τρίτον, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ακρίβεια των εκπτωτικών αναγγελιών προς τον πελάτη. Η κάθε παροχή πρέπει να ταυτίζεται και να ανταποκρίνεται προς την αναγγελία, οικονομικά, ποσοτικά και ποιοτικά. Σε διαφορετική περίπτωση, προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!