Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020


Σοκ στον παγκόσμιο αθλητισμό με την τραγική κατάληξη που είχε ο Κόμπι Μπράιαντ, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε συντριβή ελικοπτέρου στην Καλαμπάσα της Καλιφόρνια, όπως μετέδωσε το TMZ Sports.
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε ο σούπερ σταρ του ΝΒΑ έπεσε με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ίδιος και άλλα τέσσερα άτομα.
Σύμφωνα με τη wiki pedia
Ο Κόμπι Μπράιαντ (Kobe Bean Bryant, 23 Αυγούστου 1978) είναι Αμερικανός πρώην καλαθοσφαιριστής. Αγωνιζόταν στη θέση του σούτινγκ γκαρντ για την ομάδα των Λος Άντζελες Λέικερς του ΝΒΑ. Έχει ύψος 1,98 μέτρα και βάρος 98 κιλά. Επιλέχθηκε στο νούμερο 13 του NBA Draft του 1996 από τους Σάρλοτ Χόρνετς. Αγωνίζοταν όλα τα χρόνια της καριέρας του (20) στους Los Angeles Lakers και φορούσε τους αριθμούς 8 και 24 (και οι 2 αποσύρθηκαν προς τιμήν του το 2017 από το franchise των Lakers). Έχει ρεκόρ καριέρας 81 πόντους που σημείωσε τον Ιανουάριο του 2006 κόντρα στους Τορόντο Ράπτορς, ενώ το 2016 στο τελευταίο του παιχνίδι σε ηλικία 38 ετών και 234 ημερών σημείωσε 60 πόντους, απόδοση που αποτελεί ρεκόρ πόντων σε τελευταίο αγώνα καριέρας στο ΝΒΑ. Με αυτό επίσης έγινε ο γηραιοτερος παίχτης που κατάφερε να πετύχει 60 πόντους. Θεωρείται από πολλούς ο κορυφαίος παίχτης της γενιάς του (Draft 1996), της δεκαετίας του 2000 καθώς και εκ των κορυφαίων όλων των εποχών. Ο Μπράιαντ είναι ο 3ος σκόρερ στην ιστορία του NBA με 33.643 πόντους συνολικά έχοντας ακόμα 7.047 ριμπάουντ και 6.306 ασσίστ. Κατέκτησε 5 πρωταθλήματα, 1 βραβείο MVP της Regular Season (2008), 2 βραβεία MVP των τελικών του NBA (το 2009 και το 2010) και 5 βραβεία MVP σε All-Star Game


Βιογραφία
Γεννήθηκε στη Φιλαδέλφεια της Πενσυλβάνια. Εισήλθε στο ΝΒΑ απευθείας από το Λύκειο (ονόματι Lower Merion High School), και έχει παίξει για τους Lakers ολόκληρη την καριέρα του, κερδίζοντας πέντε πρωταθλήματα ΝΒΑ. Ο Μπράιαντ έχει επιλεχθεί 16 φορές All-Star και 12 φορές στην καλύτερη αμυντική πενταδα. Έχει βγει πρώτος σκορερ της αγωνιστικής περιόδου δύο φορές (το 2005-06 και 2006-07) και είναι τρίτος σκόρερ της στην ιστορία του NBA προσπερνώντας τον Μάικλ Τζόρνταν τον Δεκέμβρη του 2014, αφήνοντας τον Τζόρνταν στην τέταρτη θέση. Μετά την έναρξη της 20ης σεζόν του με τους Λέικερς το 2015-16, το οποίο αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο ρεκόρ NBA για τις περισσότερες σεζόν με την ίδια ομάδα (καταρρίφθηκε αργότερα από τον Ντιρκ Νοβίτσκι με 21 σεζόν στους Dallas Mavericks), ο Μπράιαντ ανακοίνωσε ότι θα αποσυρθεί στο τέλος της.

Το 1996, μαζί με τον Κόμπι Μπράιαντ, στους Λέικερς υπέγραψε και ο Σακίλ Ο’Νιλ. Ο Μπράιαντ και ο τότε συμπαίκτης του Σακίλ Ο’Νιλ οδήγησαν τους Λέικερς σε τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα ΝΒΑ από το 2000 έως το 2002. Μετά την αναχώρηση του Ο’ Νιλ, την περίοδο 2003-04, ο Μπράιαντ έγινε ο ακρογωνιαίος λίθος της ομάδας. Αποτέλεσε τον παίκτη που σημείωσε τους περισσότερους πόντους στο πρωτάθλημα κατά της περiόδους 2005–06 και 2006–07. Στις 22/1/2006 έκανε προσωπικό ρεκόρ πόντων, σκοράροντας 81 [εκκρεμεί παραπομπή]κατά των Τορόντο Ράπτορς, τη δεύτερη μεγαλύτερη επίδοση στο σκοράρισμα στην ιστορία του ΝΒΑ, μετά τους 100 πόντους που σημείωσε ο Γουίλτ Τσάμπερλεϊν στις 2 Μαρτίου του 1962 με τους Φιλαδέλφεια Γουόριορς ενάντια στους Νιου Γιορκ Νικς. Τη σεζόν 2008-09 κατέκτησε για τέταρτη φορά το πρωτάθλημα νικώντας στους Τελικούς τους Orlando Magic, του Ντουάιτ Χάουαρντ, παίρνοντας μάλιστα για πρώτη φορά και το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη των Τελικών. Τη σεζόν 2009-2010 οδήγησε ξανά τους Λέικερς στην κατάκτηση του τίτλου κερδίζοντας το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη των Τελικών για δεύτερη φορά στην καριέρα του απέναντι στην τριάδα Γκαρνέτ, Πιρς, Άλλεν, από τους οποίους είχε ηττηθεί στους Τελικούς πριν δύο χρόνια στην σεζόν 2007-2008.
Ο Μπράιαντ έλαβε το Βραβείο Πολυτιμότερου Παίκτη (MVP) κατά την αγωνιστική περίοδο ΝΒΑ 2007–2008, αφού οδήγησε την ομάδα του στους τελικούς της διοργάνωσης. Είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία των Λος Άντζελες Λέικερς και ο πρώτος παίκτης στο NBA που έχει 30000+ πόντους και 6000+ ασίστς. Το 1997 κατέκτησε τον Διαγωνισμό Καρφωμάτων στο NBA (Slam Dunk Contest). Επίσης έχει 4 βραβεία MVP (πολυτιμότερου παίκτη) του All-Star Game, ισοφαρίζοντας έτσι το ρεκόρ με τα περισσότερα στην ιστορία του NBA. Δύο μεγάλα αθλητικά κανάλια στην Αμερική, το Sporting News και το TNT ονόμασαν τον Μπράιαντ τον καλύτερο παίκτη της δεκαετίας του 2000. Το 2008 και το 2012 κατέκτησε χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου , και του Λονδίνου αντίστοιχα ως μέλος της Εθνικής Ομάδας των Η.Π.Α.

Οι συστάσεις για τη διάρκεια του ύπνου από το National Sleep Foundation στις ΗΠΑ είναι αρκετά σαφείς. Οι εμπειρογνώμονες και οι ειδικοί επιστήμονες του ύπνου υποδεικνύουν ότι η κατάλληλη διάρκεια ύπνου για τους εφήβους είναι 8 έως 10 ώρες τη νύχτα, ενώ είναι 7 έως 9 ώρες για τους νέους ενήλικες και ενήλικες και 7 έως 8 ώρες για τους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Συνεπώς, τουλάχιστον επτά ώρες ύπνου είναι το ελάχιστο όριο που πρέπει κάποιος να κοιμάται.
Τα αποτελέσματα μιας νέας πολυεθνικής μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Sleep αμφισβητούν τώρα αυτή τη σύσταση. Στη μελέτη, οι συγγραφείς συγκέντρωσαν τα δεδομένα διάρκειας ύπνου 613 συμμετεχόντων για μια εντυπωσιακή περίοδο 28 ετών. Η συλλογή δεδομένων πραγματοποιήθηκε από το 1985 έως το 2013. Με βάση τη διάρκεια του ύπνου τους, οι συμμετέχοντες κατηγοριοποιήθηκαν σε τέσσερις διαφορετικές ομάδες: «πέντε ώρες ή λιγότερο», «έξι ώρες», «επτά ώρες» ή «οκτώ ώρες». Κατόπιν κάθε συμμετέχων έπρεπε να εκτελέσει μια σειρά δοκιμασιών για να αξιολογήσει τις γνωστικές του ικανότητες. Αυτές οι εξετάσεις περιελάμβαναν μια μεγάλη ποικιλία γνωστικών τεστ όπως η μνήμη και οι χρόνοι αντίδρασης. Επιπλέον, ο ερευνητής χρησιμοποίησε έναν μαγνητικό τομογράφο (MRI) για να αξιολογήσει διάφορες πτυχές της δομής του εγκεφάλου. Αυτές περιελάμβαναν τη δομή της γκρίζας ύλης του εγκεφάλου, τα κύτταρα στους νευρώνες, τις νευρικές συνδέσεις και πολλά άλλα.
Οι συγγραφείς έκαναν την υπόθεση ότι οι άνθρωποι που κοιμόντουσαν συστηματικά τουλάχιστον επτά ώρες τη νύχτα θα είχαν βελτιώσει τη γνώση καθώς και τη δομή της γκρίζας και της λευκής ύλης του εγκεφάλου σε σχέση με εκείνους που κοιμόντουσαν λιγότερο από όσο έπρεπε. Κάτι τέτοιο όμως δεν προέκυψε από τα αποτελέσματα.
Είναι αξιοσημείωτο ότι δεν υπήρχαν αξιοσημείωτες διαφορές στη γνωστική λειτουργία σε καμία από τις παραμέτρους του εγκεφάλου μεταξύ των διαφορετικών ομάδων ύπνου (8 ή περισσότερες ώρες το 12,7%, επτά ώρες το 45,4%, έξι ώρες το 37,2% και 4,7% πέντε ώρες κάθε βράδυ).
Έτσι, ο ύπνος έξι ή ακόμα και πέντε ώρες κάθε νύχτα δεν συσχετίστηκε με διαταραχές της γνωστικής λειτουργίας ή με αρνητικές επιδράσεις στον εγκέφαλο. Οι συγγραφείς επανήλθαν ότι τελικώς ίσως δεν είναι η ποσότητα του ύπνου, αλλά η ποιότητα που κάνει τη διαφορά. Ίδωμεν…
Πηγή: ygeiamou.gr

Η επαρχία Γκουανγκντόνγκ, που βρσίκεται στα νότια της Κίνας και είναι η πλέον πυκνοκατοικημένη της χώρας, επέβαλε σήμερα στους 110 και πλέον εκατομμύρια κατοίκους της να φορούν αναπνευστικές μάσκες, επιχειρώντας να εμποδίσει τη μετάδοση του νέου κοροναϊού, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.
Το εν λόγω μέτρο είναι ήδη υποχρεωτικό στην Ουχάν (κεντρική Κίνα), όπου ξεκίνησε η επιδημία. Μια άλλη επαρχία, η Τσιανγκσί (κεντρικά), όπως και πολλές μεγάλες πόλεις έλαβαν ανάλογα μέτρα.
Επιπλέον, στην πρωτεύουσα της Κίνας, το Πεκίνο, οι αρχές αποφάσισαν να καθυστερήσουν την έναρξη λειτουργίας των νηπιαγωγείων, σχολείων και πανεπιστημίων, μετέδωσε το κρατικό ραδιοφωνικό δίκτυο CNR.
Τα μέτρα στοχεύουν στην αποτροπή της μετάδοσης του κοροναϊού της Ουχάν, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Τα σχολεία είχαν κλείσει λόγω των εορτών της κινεζικής Πρωτοχρονιάς.

Όλοι έχουμε ζήσει την κακή εμπειρία του ποπκόρν να κολλάει στα δόντια και να μη βγαίνει. Στην αρχή νιώθουμε μια ενόχληση, αλλά λίγη ώρα αργότερα το έχουμε σχεδόν ξεχάσει. Για ένα 41χρονο άνδρα στην Αγγλία, όμως, η ατυχής αυτή στιγμή εξελίχθηκε σε ολόκληρη περιπέτεια.
Ο Adam Martin έτρωγε ποπκόρν καθώς παρακολουθούσε μια ταινία, όταν ένα κομμάτι της φλούδας σφηνώθηκε στα δόντια του και, παρά τις κινήσεις του, δεν έβγαινε με τίποτα. Στις απέλπιδες προσπάθειές του να αφαιρέσει τη φλούδα του καλαμποκιού από τα δόντια του, ο Martin χρησιμοποίησε διάφορα αντικείμενα, από το καπάκι ενός στυλό και μια οδοντογλυφίδα, μέχρι κομμάτι σύρμα κι ένα μεταλλικό καρφί.
Λίγο αργότερα, ο άνδρας άρχισε να νιώθει έντονο πονόδοντο, χωρίς όμως να πάει σε οδοντίατρο. Στη συνέχεια εκδήλωσε συμπτώματα γρίπης, όπως νυχτερινή εφίδρωση, κούραση και πονοκεφάλους, τα οποία τελικά τον οδήγησαν στον γιατρό, όπου και διαγνώσθηκε με φύσημα στην καρδιά.
Αρκετές ημέρες μετά, εμφάνισε αίμα στο δάχτυλό του, φαινόμενο που ονομάζεται βλάβη Janeway και αποτελεί δερματική βλάβη που ανά περιπτώσεις είναι σημάδι ενδοκαρδίτιδας, δηλαδή μόλυνσης στα ενδότερα στρώματα της καρδιάς.
Ήταν στα τέλη Οκτωβρίου του 2019, όταν ο Martin εισήχθη στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν ότι πράγματι έπασχε από ενδοκαρδίτιδα και λοίμωξη που είχε προκαλέσει σοβαρές βλάβες στις βαλβίδες της καρδιάς του. Χωρίς άλλη καθυστέρηση, πραγματοποίησαν μια ανοιχτή επέμβαση καρδιάς διάρκειας επτά ωρών για να αντικαταστήσουν τις κατεστραμμένες βαλβίδες.
Η ενδοκαρδίτιδα συμβαίνει όταν κάποιο βακτήριο εισέρχεται στη ροή του αίματος και εξαπλώνεται στην καρδιά. Ένας τρόπος για να συμβεί αυτό είναι μέσω διάφορων κινήσεων στην περιοχή του στόματος που προκαλούν αιμορραγία των ούλων, με τον Martin να αναφέρει ότι η προσπάθειά του να αφαιρέσει το ποπκόρν με αποτέλεσμα να σκίσει τα ούλα του ήταν το μόνο πράγμα που μπορούσε να σκεφτεί ότι θα μπορούσε να προκάλεσε τη μόλυνση του.
Ο άτυχος άνδρας, υγιής πλέον, τονίζει ότι μια απλή επίσκεψη στον οδοντίατρο ενδεχομένως να τον είχε σώσει από όλη αυτή τη διαδικασία και προτρέπει όλους να πηγαίνουν στον οδοντίατρο σε οποιοδήποτε σημάδι πονόδοντου, ούλων που αιμορραγούν ή αποστημάτων.
Πηγή: ygeiamou.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!