Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022

 Αυτοκίνητο – Τι τεχνολογίες προτίμησαν οι Έλληνες το 2021

Η αύξηση των καυσίμων στην Ελλάδα το τελευταίο χρονικό διάστημα έστρεψε περισσότερους Έλληνες στην αγορά καινούριου αυτοκινήτου υγραερίου, καθώς τον προηγούμενο μήνα παρατηρήθηκε έκρηξη πωλήσεων σε αυτή την κατηγορία.

Από το 0,3% που η κατηγορία σημείωσε τον Δεκέμβριο του 2020, τον Δεκέμβριο του 2021 το μερίδιο αγοράς εκτινάχθηκε στο 5%, δείχνοντας ότι οι Έλληνες αναζητούν εναλλακτικές φθηνές λύσεις καυσίμου, αλλά και τρόπους για να κινηθούν περισσότερο οικολογικά εντός και εκτός πόλεων.

Ηλεκτρικά

Μεγάλη αύξηση σημείωσαν και οι πωλήσεις των ηλεκτρικών και plug-in υβριδικών αυτοκινήτων. Το μερίδιο αγοράς σε αυτή την κατηγορία σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων άγγιξε το 13,3%, με το ποσοστό των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων να είναι άνω του 2,5%.

Πετρελαιοκίνητα

Αντίθετα πολύ μεγάλη πτώση στις πωλήσεις παρουσίασαν τα καινούρια πετρελαιοκίνητα οχήματα, που μέσα σε έναν χρόνο από το 34,6% μειώθηκαν στο 12,9%, δείχνοντας ότι θα μείνουν αποκλειστικά για τα άτομα που κάνουν καθημερινά πολλά χιλιόμετρα εκτός πόλης ή για τις εταιρείες. Άλλωστε για αυτά τα οχήματα το 2030 αποτελεί χρονολογία ορόσημο, όπως και για τα βενζινοκίνητα που παρουσιάζουν μια σταθερότητα στις πωλήσεις, καταλαμβάνοντας το 40,6% της αγοράς.

Υβριδικά

Φυσικά, δεν θα πρέπει να παραγνωρίσουμε και την μεγάλη αύξηση των πωλήσεων των υβριδικών αυτοκινήτων, καθώς μέσα σε ένα έτος σημείωσαν αύξηση 10,2 μονάδων (από το 16,5% πήγαν στο 26,7%). Θετική ήταν η αποτίμηση και για τα αυτοκίνητα φυσικού αερίου, που το τελευταίο χρονικό διάστημα γνωρίζουν άνοδο. Σε αυτό συνετέλεσε και η κατασκευή πολλών πρατηρίων σε όλη την Ελλάδα, δίνοντας την ευκαιρία στους Έλληνες να δοκιμάσουν το συγκεκριμένο καύσιμο που εκτός από οικονομικό είναι και οικολογικό.

Kατηγορίες ΙΧ

Σχεδόν ένα στα δύο αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν ανήκουν στη B κατηγορία, δείχνοντας ότι οι περισσότεροι Έλληνες οδηγοί θέλουν ένα αυτοκίνητο για όλες τις χρήσεις, δίχως να μπορούν να έχουν στην διάθεσή τους περισσότερα από ένα αυτοκίνητα. Δηλαδή να συνδυάζουν σβέλτη και άνετη μετακίνηση εντός πόλης και αρκετές δυνατότητες εκτός δρόμου και μεγάλους χώρους για τις εξορμήσεις τους. Τον πρώτο λόγο έχουν τα SUV, τα οποία δίνουν ελευθερία κινήσεων, καλύτερη θέση οδήγησης και νέα σχεδιαστική φιλοσοφία που εμπνέει δυναμισμό.

Πτώση σημειώνουν τα αυτοκίνητα της C κατηγορίας, χωρίς να επηρεαστούν τα SUV που σημείωσαν οριακή αύξηση, ενώ υπάρχει σαφέστατη στροφή στα μικρά αυτοκίνητα που εκτός από την ευελιξία στις πόλεις, τα περισσότερα έχουν μειωμένη κατανάλωση καυσίμου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Ένας στους τρεις αθλητές είχε υποψίες ότι κάποιο παιχνίδι που είχε παίξει ήταν στημένο ή ήξερε ότι έχει στηθεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια δείχνει νέα έρευνα του ΑΠΘ.

Σε αυτήν συμμετείχαν 100 αθλητές ηλικίας 25-26 ετών από όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες και μίλησαν για περιστατικά που βίωσαν τα τελευταία 5-6 χρόνια στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

«Οι αθλητές έχουν γνώση και υποψίες για πολλά παιχνίδια και αυτό το νούμερο που θα μπορούσε να περιγράψει την πραγματικότητα είναι ένα ποσοστό 30-40% των ποδοσφαιριστών το οποίο μας δήλωσε ότι γνώρισαν ή είχαν υποψίες ότι παιχνίδια στήνονταν. Αυτό δείχνει και το μέγεθος του προβλήματος» δήλωσε στο ethnos.gr ο Συντονιστής του ερευνητικού προγράμματος για τα στημένα παιχνίδια, Αν. Καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΑΠΘ, Βασίλειος Μπαρκούκης. Σύμφωνα με τον ίδιο το ποσοστό είναι αντίστοιχο και σε άλλες χώρες της Νοατιανατολικής Ευρώπης όπως στη Ρουμανία και την Βουλγαρία. «Ειδικά για τη χώρα μας αυτό αγγίζει ένα 30-35%».

Όπως εξηγεί ο κ. Μπαρκούκης μέσα από το πρόγραμμα γίνεται αντιληπτό ότι οι ποδοσφαιριστές θεωρούν ότι είναι πιο πιθανό και πιο μεγάλο πρόβλημα το ντόπινγκ στο ποδόσφαιρο ενώ, παραδόξως, είναι πιο εξοικειωμένοι με τα περιστατικά χειραγώγησης αγώνων και ενδεχομένως να το θεωρούν κάτι αποδεκτό μέσα στο άθλημά τους.

Πολιτικά κίνητρα σε Βουλγαρία-Ρουμανία-Επιχειρηματικά στην Ελλάδα

Από την έρευνα του ΑΠΘ προκύπτει ότι είναι διαφορετικό το είδος της διαφοράς και της διαπλοκής σε κάθε χώρα. Όπως εξηγεί ο κ. Μπαρκούκης στη Βουλγαρία και την Ρουμανία, χώρες που ζήσαν κουμουνιστικά καθεστώτα, φάνηκε ότι η διαφθορά προερχόταν και ήταν συνδεδεμένη με την πολιτική ζωή του τόπου. Αντίθετα, στην Ελλάδα που έζησε κάποιο κουμμουνιστικό καθεστώς, η διαφθορά ήταν συνδεδεμένη με επιχειρηματικά συμφέροντα. «Στην χώρα μας υπάρχουν επιχειρηματίες οι οποίοι βρήκανε διέξοδο μέσα από το ποδόσφαιρο είτε για να ξεπλύνουν χρήματα, είτε για να κερδίσουν χρήματα με αθέμιτους τρόπους. Δεν εμπλέκονταν τόσο έντονα η πολιτική, ενώ, αντίθετα, στις άλλες χώρες του ερευνητικού έργου στη Ρουμανία και την Βουλγαρία οι ιθύνοντες των συλλόγων που εμπλέκονταν στο ποδόσφαιρο ήταν και ισχυρά μέλη του κόμματος που κυβερνούσε την χώρα, άνθρωποι που εμπλέκονταν στην πολιτική ζωή της χώρας».

Δεν στήνουν πλέον αποτελέσματα αγώνων αλλά ποντάρουν σε κίτρινες κάρτες, κόρνερ και άλλα επιμέρους κομμάτια του ματς

Όπως εξηγεί ο καθηγητής του ΑΠΘ, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να στηθούν τα παιχνίδια. Η τάση στα ελληνικά γήπεδα δεν είναι να στήνουν το αποτέλεσμα του αγώνα. «Γίνεται και αυτό, βέβαια, αλλά σε ένα μεγάλο βαθμό ειδικά, όταν οι παίκτες, στήνουν παιχνίδια, αυτό αφορά επιμέρους κομμάτια του αγώνα. Για παράδειγμα πόσες κίτρινες κάρτες θα βγουν σε ένα παιχνίδι, πόσα κόρνερ θα βγουν σε ένα παιχνίδι. Οπότε δεν επηρεάζουν τόσο το αποτέλεσμα, στοιχηματίζουν και στήνουν κομμάτια του παιχνιδιού».

«Παράγοντες πιέζουν ποδοσφαιριστές να στήσουν ματς για να μπορέσουν να πληρωθούν μετά»

Σύμφωνα με την έρευνα του ΑΠΘ, πολλές φορές ένας επιχειρηματίας που στήνει ένα παιχνίδι δεν απευθύνεται στους παίκτες, αλλά πάει κατευθείαν στον διαιτητή. «Υπάρχουν περιπτώσεις που οι ίδιοι οι παίκτες στήνουν ένα παιχνίδι μεταξύ τους. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι παράγοντες της ομάδας στήνουν ένα παιχνίδι. Πολλοί παράγοντες πιέζουν τους ποδοσφαιριστές να στήσουν ένα παιχνίδι για να μπορέσουν να τους πληρώσουν μετά. Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί αναδεικνύει πως η κακή οικονομική διαχείριση των ομάδων, μπορεί να οδηγήσει σε χειραγώγηση αγώνων»

Στήνουν παιχνίδια όχι για οικονομικό όφελος αλλά για να παραμείνουν στην κατηγορία φιλικές ομάδες 

Χειραγώγηση αγώνων παρατηρείται σε όλες στις κατηγορίες. «Έχουμε ακούσει περιστατικά χειραγώγησης αγώνων και σε μικρές κατηγορίες που το όφελος δεν είναι οικονομικό. Εκεί στήνεται ένας αγώνας για να κερδίσει πόντους και να παραμείνει στην κατηγορία μια ομάδα που έχει φιλικές σχέσεις με την αντίπαλη ομάδα. Στις υψηλές κατηγορίες το κίνητρο είναι κατά βάση οικονομικό, στις πιο μικρές κατηγορίες είναι θέσεις κατάταξης και θέσεις στο πρωτάθλημα ή φιλικές σχέσεις» τονίζει ο κ. Μπαρκούκης.

Δεν υπάρχει μηχανισμός αναφοράς παρατυπιών- Δεν ξέρω κάποιον να έχει τιμωρηθεί μέχρι σήμερα

Παρά το μέγεθος του προβλήματος δύσκολα κάποιος αθλητής θα έμπαινε στη διαδικασία να αναφέρει αυτές τις παρατυπίες και να κάνει αυτές τις καταγγελίες αναγνωρίζει ο καθηγητής του ΑΠΘ. Ένας σημαντικός λόγος γι αυτό είναι η απουσία μιας πλατφόρμας που θα εξασφαλίσει την ανωνυμία των αθλητών και θα έχει τα εχέγγυα ότι θα μελετηθεί η καταγγελία. Έχει ανακοινωθεί από το το υπουργείο αθλητισμού η πλατφόρμα καταγγελιών και χειραγώγηση αγώνων Ε.Π.ΑΘΛ.Α. «Γίνεται μια προσπάθεια να στηθεί αυτή η πλατφόρμα και εκτιμούμε ότι έτσι θα αυξηθούν και οι καταγγελίες, βοηθώντας στην αντιμετώπιση του φαινομένου. Δεν ξέρω κάποιον να έχει τιμωρηθεί μέχρι σήμερα». Σημειώεται ότι η  ΕΠΑΘΛΑ έχει ξεκινήσει ήδη την επεξεργασία στοιχείων από τους αξιολογητές, τις στοιχηματικές εταιρίες και τις εταιρίες αναλύσεων στοιχηματισμού.  Συνολικά έχουν κατατεθεί 29 αναφορές ύποπτων προς χειραγώγηση αγώνων έχουν τεθεί υπόψιν της και εξ αυτών, 4 ύποπτοι προς χειραγώγηση αγώνες έχουν διαβιβαστεί από την ομάδα της Ε.Π.ΑΘΛ.Α στον αρμόδιο Εισαγγελέα για περαιτέρω διερεύνηση.

 

Δύσκολη η απόδειξη ότι ένα παιχνίδι στήθηκε

Εκτός, όμως, από την έλλειψη μηχανισμού το δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα που εντοπίζεται στην χειραγώγηση αγώνων είναι ότι δεν μπορεί να αποδειχθεί εύκολα όπως γίνεται στο ντόπινγκ. Στο ντόπινγκ υπάρχει το δείγμα ούρων και αίματος που δίνει ο αθλητής και είναι μια αδιάψευστη μαρτυρία αν χρησιμοποίησε ή όχι μια απαγορευμένη ουσία. Αντίθετα, «στα στημένα παιχνίδια ακόμη και στο Κοριόπολις που είχε εμπλακεί και η ΕΥΠ πάλι δεν μπόρεσε να τιμωρηθεί κάποιος.  Όποτε φανταστείτε τι αξία έχει η μαρτυρία ενός αθλητή να μιλήσει για στημένα και να έχει και κάποια στοιχεία όπως κάποια ηχογράφηση. Θα μπορούσαμε να δούμε κάποιους να τιμωρούνται και αυτό θα συμβάλει στην αντιμετώπιση του φαινομένου» προσθέτει ο Συντονιστής του ερευνητικού προγράμματος για τα στημένα παιχνίδια.

Εργαλείο αναφορών

Σύμφωνα με τον κ. Μπαρκούκη, οι πιο σοκαριστικές μαρτυρίες που καταγράφηκαν στην έρευνα ήταν «ότι δέχτηκα κακοποίηση, το είπα στον προπονητή μου, αλλά δεν έγινε τίποτα.  Δέχτηκα προσφορές για χειραγώγηση αγώνα αλλά δεν είχα κάποιο αξιόπιστο όργανο για να το καταγγείλω και να διαχειριζόταν σωστά την καταγγελία. Θεωρούσαν τα στημένα μάλλον φυσιολογικό και αποδεκτή συμπεριφορά είτε έτσι γιατί θα πληρώνονταν, είτε γιατί θα κάνε χάρη σε έναν φίλο, σε έναν γνωστό. Αντίθετα, το ντόπινγκ στην Ελλάδα δεν είναι υψηλού κινδύνου».

Μαρτυρίες ποδοσφαιριστών που φιλοξενούνται στην έρευνα  

Ενδεικτικό είναι ότι στην έρευνα του ΑΠΘ γίνεται αναφορά τόσο για το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο το λεγόμενο «Κοριόπολις» όσο και για μεμονωμένα περιστατικά. Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος, μεταξύ άλλων, για αγώνα μεταξύ δύο συλλόγων της ελληνικής Superleague που έστησαν οι ιδιοκτήτες. Οι ιδιοκτήτες ζήτησαν από τους ποδοσφαιριστές του ενός συλλόγου να χάσουν με σκορ 3-0. Ποδοσφαιριστής αποκάλυψε τα παραπάνω στις αρχές και δήλωσε στον Εισαγγελέα ότι το παιχνίδι στήθηκε. Οι σύλλογοι κρίθηκαν αθώοι από την πειθαρχική επιτροπή της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας σχετικά με τις καταγγελίες για στημένους αγώνες, παρά τις δηλώσεις του καταγγέλλοντος.

«Διόρθωσαν τον αποτέλεσμα για… στοιχηματικούς σκοπούς»

Άλλη περίπτωση είναι το στήσιμο ενός αγώνα δύο ελληνικών ποδοσφαιρικών συλλόγων το 2015, με αποτέλεσμα τη νίκη με 2-1 της διοργανώτριας ομάδας. Ο προπονητής της φιλοξενούμενης ομάδας που έχασε τον αγώνα αποκάλυψε ότι δέχτηκε πίεση για να μην χρησιμοποιήσει κάποιους παίκτες στην αρχική ενδεκάδα. Την υπόθεση αυτή αποκάλυψε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών που κατέγραψε τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων του ποδοσφαίρου. Οι αστυνομικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα και οι εμπλεκόμενοι παράγοντες σε αυτή την υπόθεση στημένων αγώνων κατηγορήθηκαν με αυστηρές κυρώσεις. Πιο συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες των δύο συλλόγων, ο προπονητής και άλλοι δώδεκα αξιωματούχοι κατηγορήθηκαν ότι φέρεται ότι «διόρθωσαν το αποτέλεσμα ενός αγώνα για στοιχηματικούς σκοπούς». Αν και το άρθρο 27 του Κώδικα Δεοντολογίας της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας προβλέπει κυρώσεις για χειραγώγηση αγώνα, ωστόσο δεν έχει εκδοθεί οριστική ετυμηγορία ακόμη.

«Αν και υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις διαφθοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο, συνήθως αυτοί που ευθύνονται δεν τιμωρούνται»
Αν και τα κακώς κείμενα στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι γυμνά δια οφθαλμού ο κ. Μπαρκούκη καταλήγει ότι δεν είναι τόσο άσχημη η εικόνα του όσο νομίζει κάποιος. «Γιατί συνήθως κοιτάμε στο σπίτι μας και δεν βλέπουμε τι γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο. Και αυτό που έδειξε η έρευνά μας είναι ότι αντίστοιχα περιστατικά διαφθοράς υπάρχουν και σε άλλες χώρες τουλάχιστον με παρόμοια κουλτούρα και κοντά στη γεωγραφική περιοχή με μας. Το ζήτημα της διαφθοράς δεν είναι σε χειρότερη μοίρα από ότι είναι στις άλλες χώρες.

Αυτό που υπολειπόμαστε είναι οι δομές σε αντίθεση με άλλες χώρες που υπάρχουν δομές και νόμοι οι οποίοι να  εφαρμόζονται και να βλέπουμε ανθρώπους να τιμωρούνται και στην Ελλάδα. Αν και υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις διαφθοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο, συνήθως αυτοί που ευθύνονται δεν τιμωρούνται. Και παρά το γεγονός ότι υπάρχει εθνική νομοθεσία στον τομέα της ακεραιότητας του ποδοσφαίρου, οι νόμοι δεν εφαρμόζονται πλήρως και επαρκώς.

Η Εθνική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου είναι ανεξάρτητος οργανισμός και η εθνική αθλητική νομοθεσία δεν ισχύει για το ποδόσφαιρο. Επίσης, δεν υπάρχει επίσημος εθνικός φορέας που να παρακολουθεί το έργο της Ομοσπονδίας, κάτι που μάλιστα αφήνει ανεξέλεγκτη την Ομοσπονδία. Επιπλέον, ο ρόλος κάθε οργανισμού στον αγώνα για ακεραιότητα στο ποδόσφαιρο δεν είναι καλά καθορισμένος. Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία δεν ασκεί επαρκή έλεγχο στα σωματεία. Η έλλειψη ελέγχου της Ομοσπονδίας και τα πολλά περιστατικά ατιμώρητων παραβατών μπορεί επίσης να εξηγήσουν την απουσία υποθέσεων καταγγελίας».

Η εκπαίδευση ως θεραπεία

Θεραπεία στο πρόβλημα, σύμφωνα με τον Μπαρκούκη είναι η επένδυση στην εκπαίδευση. «Είναι σημαντικό να μάθουν οι αθλητές τις συνέπειες που έχει η χειραγώγηση αγώνων τόσο για το άθλημα όσο και για τους ίδιους, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση του φαινομένου».

Η Ελλάδα αριθμεί συνολικά 40 επαγγελματικούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους, 106 ημιερασιτεχνικούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους και περίπου 2.200 ερασιτεχνικούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους. Υπάρχουν περίπου 40.000 ποδοσφαιριστές, μεταξύ των οποίων περίπου 1.000 έχουν επαγγελματική ιδιότητα. Περίπου 35.000 ποδοσφαιριστές αγωνίζονται σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Επίσης, το γυναικείο πρωτάθλημα περιλαμβάνει 61 ερασιτεχνικές ομάδες και υπάρχουν 3 ερασιτεχνικά πρωταθλήματα.

Εταίροι του προγράμματος είναι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας, η Εθνική Ακαδημία Αθλητισμού Vasil Levski στη Σόφια της Βουλγαρίας, και τέσσερις μη πανεπιστημιακοί φορείς: το Play Fair Code στη Βιέννη της Αυστρίας, ο Κώδικας Ευ Αγωνίζεσθαι στην Αθήνα, το Ινστιτούτο Διεθνών Στρατηγικών Σχέσεων στο Παρίσι της Γαλλίας και η Ρουμανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.

Με πληροφορίες από ethnos.gr

 

Το 1938 ήταν χρονιά που ο χαρακτήρας του Superman έκανε την πρώτη του εμφάνιση στον κόσμο των κόμικ στο Action Comics No 1.

Αυτό το τεύχος είναι πλέον το τρίτο πιο ακριβό κόμικ που έχει αγοραστεί ποτέ, καθώς αποκτήθηκε από συλλέκτη που κατέβαλε το ποσό των 3,18 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η πώληση έγινε με μεσολάβηση της Goldin Auctions για λογαριασμό ιδιώτη πελάτη της. Το συγκεκριμένο αντίγραφο του περιοδικού της DC Comics ονομάζεται «The Rocket Copy» επειδή διαθέτει μια σφραγίδα με πυραύλους που τοποθετήθηκε από τον 13χρονο που αγόρασε το τεύχος από το περίπτερο το 1938.

Το αντίγραφο έχει λάβει βαθμολογία 6.0 CGC. Άλλα Action Comics που έχουν πουληθεί σε υψηλότερη τιμή βαθμολογήθηκαν με 8,5 CGC (πωλήθηκε 3,25 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία τον Απρίλιο του 2021) και με 9,0 CGC και πωλήθηκε 3,2 εκατομμύρια δολάρια τον Αύγουστο του 2014.

Είναι η πρώτη φορά που το «The Rocket Copy» του Action Comics No. 1 πωλήθηκε σε δημοπρασία.

Ο Κεν Γκόλντιν της Goldin Auctions σχολίασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Ήταν διασκεδαστικό να δέχομαι προσφορές και η νικητήρια να είναι πάνω από 3 εκατομμύρια δολάρια. Ξέρω ότι θα πάει σε ένα υπέροχο σπίτι!» .

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Η Αυστρία θα γίνει η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού για τους ενήλικες τον Φεβρουάριο, ανακοίνωσε σήμερα ο καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για «ένα ευαίσθητο θέμα». O καγκελάριος Καρλ ΝεχάμερΟ Νεχάμερ, ένας συντηρητικός πολιτικός ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα τον Δεκέμβριο, είπε ότι όσοι δεν θα συμμορφώνονται με το μέτρο θα αντιμετωπίζουν αυστηρό πρόστιμο.«Θα αποφασίσουμε για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό όπως είναι προγραμματισμένο. Θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές Φεβρουαρίου», είπε ο καγκελάριος σε συνέντευξη Τύπου.

Από τότε που ανακοινώθηκαν τα σχέδια για υποχρεωτικό εμβολιασμό, τον περασμένο χρόνο, η Αυστρία έχει εμπλακεί σε έναν έντονο διάλογο για το θέμα τόσο στο κοινοβούλιο όσο και στην κοινωνία.Kόσμος με μάσκες στην ΑυστρίαΜέχρι σήμερα το 71,5% όσων μπορούν να εμβολιαστούν στη χώρα το έχει πράξει, ποσοστό αρκετά χαμηλότερο σε σχέση με πολλούς γείτονες της Αυστρίας στην ΕΕ. Ο Νεχάμερ αναγνώρισε ότι η απόφαση αυτή καλύπτει ένα «απολύτως ευαίσθητο ζήτημα», αλλά όπως είπε έχει προηγηθεί προσεκτική εξέταση του θέματος. Πρόστιμα σε ανεμβολίαστους από 600 ως 3.600 ευρώ.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, έπειτα από μια «αρχική περίοδο» εφαρμογής του μέτρου, στα μέσα Μαρτίου θα αρχίσουν να αυστηροποιούνται τα μέτρα εις βάρος εκείνων που θα εξακολουθήσουν να αντιστέκονται στον εμβολιασμό, περιλαμβανομένης της επιβολής προστίμων που θα κυμαίνονται από 600 ως 3.600 ευρώ. Στη δεύτερη φάση της εφαρμογής όσοι είναι ανεμβολίαστοι θα δέχονται υπενθύμιση και στην τρίτη φάση θα καλούνται να παραστούν στο ραντεβού εμβολιασμού τους και αν δεν το πράξουν θα τους επιβάλλεται το πρόστιμο.«Στην καλύτερη περίπτωση δεν θα χρειαστούμε αυτή την τρίτη φάση», είπε ο καγκελάριος.

Χθες περίπου 27.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Βιέννη εναντίον των μέτρων, τα οποία χαρακτηρίζουν επίθεση στις ατομικές ελευθερίες. Παράλληλα η αυστριακή κυβέρνηση πρότεινε το κατώτερο όριο ηλικίας για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού να είναι τα 18 έτη.Χθες περίπου 27.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Βιέννη εναντίον των μέτρων.

Τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση είχε πει ότι σχεδίαζε ο υποχρεωτικός εμβολιασμός να ισχύει από 14 ετών και άνω. «Δεν πρόκειται για μια μάχη ανάμεσα στους εμβολιασμένους και στους ανεμβολίαστους», είπε ο Νεχάμερ, ο οποίος μόλις εξήλθε από καραντίνα έχοντας μολυνθεί με κορωνοϊό. Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, χρειάζεται να προχωρήσει με αυτό το σχέδιο επειδή πολλοί παραμένουν ανεμβολίαστοι ώστε να μπορούν να συναναστρέφονται ελεύθερα όλοι και τόνισε την αναγκαιότητα να αποφευχθούν νέα λοκντάουν.

Πολλοί Αυστριακοί είναι επιφυλακτικοί απέναντι στον εμβολιασμό, μια άποψη η οποία υποστηρίζεται από το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας, την τρίτη δύναμη στη βουλή.Διαδηλώσεις στη Βιέννη εναντίον των μέτρων Το κοινοβούλιο αναμένεται να ψηφίσει αυτή την εβδομάδα επί του σχεδίου.

Τι υποστηρίζουν οι αντιεμβολιαστές

Οι επικριτές του εμβολιασμού υποστηρίζουν ότι πέραν του ζητήματος των ατομικών ελευθεριών, τα υπάρχοντα εμβόλια δεν εμποδίζουν την μετάδοση του ιού ή την επαναμόλυνση και ότι η επικρατούσα παραλλαγή Όμικρον φαίνεται ότι είναι ηπιότερη και προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσηση σε σχέση με τις προηγούμενες. Καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα έφτασε σε πολύ υψηλά επίπεδα στο τέλος του περασμένου χρόνου η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα τέταρτο εθνικό λοκντάουν και προανήγγειλε τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς.Εξαιρούνται όσοι δεν μπορούν να εμβολιαστούν για ιατρικούς λόγους και οι έγκυες.

 Κορωνοϊός -Ελλάδα: Προς παγκόσμια "μαύρη" πρωτιά στους θανάτους ανά εκατομμύριο (πίνακες)Μετά την ευρωπαϊκή, προς παγκόσμια “μαύρη” πρωτιά στους θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους οδεύει η Ελλάδα τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Συγκεκριμένα, με βάση τα από 15.1.2022 (πριν δηλαδή τους χθεσινούς 95 νεκρούς) στοιχεία του John Hopkins (OurWorldinData), η χώρα μας, ανάμεσα σε αυτές του ανεπτυγμένου κόσμου, βρίσκεται στην πρώτη θέση με 7,62 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους, έναντι:

-5,1 της Ιταλίας,

-4,85 της Ρωσίας,

-4,21 του Ηνωμένου Βασιλείου,

-4,04 της Τουρκίας,

-3,13 του Καναδά

-2,98 της ΕΕ (μέσος όρος)

-2,46 των ΗΠΑ

-2,38 της Βόρειας Αμερικής (μέσος όρος)

-2,19 της Γαλλίας

-1,12 της Κύπρου

-0,61 της Γερμανίας

-0,28 της Αφρικής (μέσος όρος)

-0,23 της Ινδίας.

Χώρες που ξεπερνούν την Ελλάδα είναι, μεταξύ άλλων, το Εκουαδόρ στη Νότιο Αμερική (28,34), το Τρινιντάντ και Τομπάγκο στην Καραϊβική (17,1), η Ιρλανδία (16,66), τα νησιά Κέιμαν (15,34), η Σλοβακία 11,72), η Πολωνία (11,35), τα νησιά Φίτζι (9.97), η Λιθουανία (9,29), η Γρενάδα (8,85) και η Κροατία (8,57). Δηλαδή, πλην της Ιρλανδίας, χώρες του λεγόμενου αναπτυσσόμενου κόσμου και του πρώην Ανατολικού μπλοκ γιατί οι περισσότερες από τις οποίες δεν έχουν την ίδια πρόσβαση στα εμβόλια, ούτε ίδιου τύπου εμβόλια, ώστε τα μεγέθη να είναι συγκρίσιμα.

Πέμπτη στο συνολικό αριθμό

Όμως και στο συνολικό αριθμό θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκων η Ελλάδα βρίσκεται στην πέμπτη θέση ανάμεσα στις χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου με 2.102,93, μετά από ΗΠΑ, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ρωσία.

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!