Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

Οι πόλεις-δάση που κατασκευάζουν στην Κίνα
Με συνεχή ρεπορτάζ που αναφέρουν το λιώσιμο των πάγων στην Ανταρκτική, τους φόβους ότι η θερμοκρασία του πλανήτη θα αυξηθεί τόσο πολύ ώστε δεν θα μπορούμε να ζήσουμε σε αυτόν, είναι φυσιολογικό να νοιώθουμε ελαφρώς... δυσάρεστα.
Τα καλά νέα, όμως, έρχονται από την Κίνα, με τη χώρα να φαίνεται ότι έχει αναλάβει τα ηνία της «πράσινης ζωής». Το τελευταίο μεγάλο project είναι η κατασκευή των επονομαζόμενων «Πόλεων-Δασών».
stefano-boeri-architetti-liuzhou-forest-city-view-4-1920x1152.jpg
Έχουν σχεδιαστεί από τον Stefano Boeri, ο οποίος είναι ο δημιουργός και δύο πράσινων ουρανοξυστών σε κινεζικές επαρχίες.
Η νέα «πράσινη πόλη», μόλις ολοκληρωθεί θα μπορεί να φιλοξενήσει 30.000 κατοίκους και θα έχει τη δυνατότητα να «απορροφήσει» 10.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα και 57 τόνους ρυπογόνων ουσιών σε ετήσια βάση, ενώ θα «παράγει» 900 τόνους οξυγόνου στο ίδιο διάστημα.
stefano-boeri-architetti-liuzhou-forest-city-human-view-1920x1200.jpg
Στην πόλη θα φυτευτούν εκατ. φυτά προερχόμενα από 100 διαφορετικά είδη και 40.000 δέντρα.
Πρόκειται για την «πράσινη πόλη» Liuzhou Forest City και είναι η αρχή για ένα project που εκτιμάται ότι θα επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της αχανούς χώρας.
14 λόγοι που θα θέλατε το παιδί σας να πηγαίνει σε σχολείο στην Φινλανδία
Σύμφωνα με έρευνες, οι μαθητές στην Φινλανδία συγκαταλέγονται ανάμεσα στα καλύτερα παιδιά στον κόσμο. Περνάνε λιγότερο χρόνο στο σχολείο σε σχέση με παιδιά από άλλες χώρες και ο μέσος όρος χρόνου που περνούν καθημερινά για να κάνουν τα μαθήματά τους δεν ξεπερνάει τα 30 λεπτά.
Το BrightSide θα σας αποκαλύψει τα μυστικά της εκπαίδευσης στην Φινλανδία, που είναι αξιοθαύμαστη σε όλο τον κόσμο.
14. Όλα είναι δωρεάν

Η φινλανδική εκπαίδευση είναι δωρεάν, όπως και όλα τα υπόλοιπα- το μεσημεριανό, οι εκδρομές και όλα τα σχολικά είδη. Αν οι μαθητές ζουν 2 χιλιόμετρα μακριά από το σχολείο υπάρχει ειδικό λεωφορείο για να τους μεταφέρει από και προς αυτό. Όλα τα έξοδα καλύπτονται από το κράτος. Περισσότερο από το 12,2% του συνολικού προϋπολογισμού της χώρας προορίζεται για την εκπαίδευση.
13. Ατομική προσέγγιση σε κάθε μαθητή
Εδώ κάθε μαθητής μπορεί να επιτελέσει καθήκοντα διαφορετικής πολυπλοκότητας, ανάλογα με τις ικανότητές του. Παιδιά με διαφορετικές πνευματικές και σωματικές ικανότητες διαβάζουν μαζί. Αν ένας μαθητής δεν μπορεί να κάνει κάτι, οι καθηγητές κανονίζουν ένα ξεχωριστό μάθημα μόνο για εκείνον. Επίσης, υπάρχουν και άλλα μαθήματα, όπως άλλες μητρικές γλώσσες.
12. Οι βαθμοί ανακοινώνονται μόνο στον μαθητή

Το βαθμολογικό σύστημα στην Φινλανδία έχει 10 βαθμούς. Ωστόσο, δεν υπάρχουν βαθμοί στα σχολεία μέχρι την 3η δημοτικού. Από την 3η δημοτικού μέχρι την 1η γυμνασίου οι βαθμοί είναι προφορικοί και ξεκινάνε από το «μπορείς και καλύτερα» μέχρι το «τέλεια.» Μόνο οι μαθητές γνωρίζουν τους βαθμούς τους. Οι βαθμοί χρησιμοποιούνται για να παρακινήσουν τα παιδιά να μαθαίνουν καλύτερα.
11. Μπορούν να πηγαίνουν στα μαθήματα με τις πιτζάμες τους

Δεν υπάρχουν σχολικές στολές στα Φινλανδικά σχολεία. Μπορούν να πηγαίνουν ντυμένοι όπως θέλουν. Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός.
10. Κατά την διάρκεια του μαθήματος, οι μαθητές μπορούν να κάθονται σε καναπέ ή στο πάτωμα

Τα παιδιά δεν είναι υποχρεωμένα να κάθονται στο θρανίο τους. Μπορούν να κάτσουν στον καναπέ ή στο πάτωμα, αν νιώθουν άνετα. Αν ο καιρός είναι καλός, το μάθημα μπορεί να γίνει και σε εξωτερικό χώρο ή σε ειδικά παγκάκια που είναι τοποθετημένα σε αμφιθεατρικό σχήμα.
9. Τα μαθήματα για το σπίτι είναι πολύ λίγα

Οι δάσκαλοι στην Φινλανδία ξέρουν, ότι οι μαθητές χρειάζονται ξεκούραση και χρόνο για να περάσουν με την οικογένειά τους. Τα μαθήματα για το σπίτι καταλαμβάνουν πολύ λίγο χρόνο και μπορεί να είναι πολύ ενδιαφέροντα. Για παράδειγμα, στο μάθημα της ιστορίας μπορεί να ζητηθεί από έναν μαθητή να πάρει συνέντευξη από την γιαγιά του για να μάθει πως ήταν η ζωή το 1950.
8. Δεν υπάρχουν καθόλου εξετάσεις
Οι δάσκαλοι στην Φινλανδία λένε «Κάποιος πρέπει να είναι προετοιμασμένος είτε για την ζωή, είτε για εξετάσεις. Διαλέγουμε το πρώτο.» Γι' αυτό ακριβώς δεν υπάρχουν καθόλου εξετάσεις στο Φινλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα.
7. Σε μερικά σχολεία της Φινλανδίας έχουν ακυρωθεί όλα τα μαθήματα
Μία από τις νέες κατευθύνσεις του φινλανδικού εκπαιδευτικού συστήματος είναι η μάθηση βασισμένη σε φαινόμενα. Αντί για μαθήματα, υπάρχουν τμήματα διάρκειας 6 εβδομάδων όπου οι μαθητές μελετούν ένα θέμα από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Για παράδειγμα, το θέμα των προσφύγων εξετάζεται από άποψη γεωγραφίας, ιστορίας και πολιτισμού.
6. Έχουν τα μεγαλύτερα διαλείμματα στον κόσμο

Όσο ενδιαφέρον και αν είναι ένα μάθημα, οι μαθητές πάντα χρειάζονται διάλειμμα. Τα παιδιά στην Φινλανδία κάνουν ένα 15λεπτο διάλειμμα μετά από κάθε 45λεπτο μάθημα.
5. Οι δάσκαλοι στην Φινλανδία είναι πολύ καλοί και χαλαροί

Ο διαγωνισμός για τη Σχολή Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι είναι 20 άτομα για μία θέση. Ο αριθμός των ατόμων που θέλουν να διδάξουν ξεπερνάει τις θέσεις εργασίας κατά 10 φορές. Ο μέσος μηνιαίος μισθός ενός δασκάλου είναι 3.500 ευρώ. Η διδασκαλία είναι ένα πολύ αναγνωρισμένο επάγγελμα στη Φινλανδία.
Δεν υπάρχει αυστηρό πρόγραμμα εκπαίδευσης. Κάθε δάσκαλος αποφασίζει μόνος του ποια βιβλία και προγράμματα θα χρησιμοποιήσει.
4. Οι μαθητές διδάσκονται μόνο όσα θα χρειαστούν στην ζωή τους

Στα μαθήματα κολύμβησης μαθαίνουν πως να αναγνωρίζουν τις ενδείξεις, ότι κάποιος πνίγεται. Επίσης, δίνεται μεγάλη έμφαση στην φροντίδα του περιβάλλοντος. Ο σημαντικότερος στόχος είναι να μάθουν να προσαρμόζονται σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς.
3. Όλα τα σχολεία είναι εξίσου καλά

Στην Φινλανδία όλοι πηγαίνουν στο κοντινότερο σχολείο, γιατί είναι εξίσου καλά και δεν υπάρχουν «σχολεία ελίτ.» Όπου και αν ζει ένα παιδί, έχει πρόσβαση σε ένα καλό σχολείο με έμπειρους καθηγητές.
2. Οι μαθητές διαλέγουν μόνοι τους τι θα φάνε

Το φαγητό στην Φινλανδία έχει μεγάλη ποικιλία και είναι δωρεάν. Το μενού ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα του σχολείου ένα μήνα πριν, ώστε οι μαθητές να μπορούν να βάλουν στην κάρτα τους αυτά που τους αρέσουν και θέλουν να φάνε.
1. Στα σχολεία γίνονται ολονύχτια πάρτι
Μερικές φορές, τα παιδιά παίρνουν τα σακίδια και τους υπνόσακούς τους για να μείνουν ένα ολόκληρο βράδυ στο σχολείο μαζί με τους καθηγητές. Βλέπουν ταινίες, παίζουν και κοιμούνται στο γυμναστήριο. Το πρωί τρώνε παγωτό.
Μπόνους

Υπάρχουν ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά στις βιβλιοθήκες που εμπνέουν στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα. Αυτά τα σκυλιά ακούνε τα παιδιά να τους διαβάζουν ιστορίες.

Ένας γερμανός νοσηλευτής, ο Νιλς Χέγκελ, ο οποίος έχει ήδη καταδικασθεί για τον φόνο δύο ασθενών, είναι πλέον ύποπτος για τουλάχιστον 84 φόνους που διαπράχθηκαν στη Γερμανία στο διάστημα από το 2000 έως το 2005, ανακοίνωσαν σήμερα οι ερευνητές.
«Σ’ αυτό το σημείο της έρευνας, η ειδική ερευνητική επιτροπή έχει τεκμηριώσει 84 φόνους», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της αστυνομίας του Όλντενμπουργκ (βόρεια Γερμανία) Γιόχαν Κίμε. Τον Ιούνιο 2016 οι ερευνητές είχαν τεκμηριώσει την ευθυνη του νοσηλευτή σε 33 θανάτους ασθενών σε πολλά ιδρύματα θεραπείας στα οποία εργαζόταν.

Ακούγεται παράδοξο, αλλά όμως φαίνεται ότι είναι πραγματικό. Σύμφωνα με στοιχεία της αγγλικής εταιρείας έρευνας αγοράς Mintel, η κατανάλωση του παγωτού έχει μειωθεί αισθητά παγκοσμίως. Μάλιστα, κατέγραψαν μείωση των πωλήσεων κατά 16,7%.
Από 15,6 δισεκατομμύρια λίτρα το 2015, το 2016 πωλήθηκαν 13 δισεκατομμύρια λίτρα παγωτού.
Η μείωση αυτή δεν οφείλεται, στο γεγονός ότι σταμάτησε να είναι το αγαπημένο γλυκό του καλοκαιριού. Εκτιμάται ότι η πτώση των πωλήσεων οφείλεται στην αλλαγή της αντίληψης σχετικά με την κατανάλωση ζάχαρης και την τάση των ανθρώπων στις δυτικές κοινωνίες για πιο υγιεινή διατροφή.
Σε αυτό συντελούν και οι ενημερωτικές καμπάνιες για τις αρνητικές συνέπειες της υπερβολικής κατανάλωσης ζάχαρης. Έτσι, εκτιμούν οι ειδικοί ότι ενισχύεται η επιθυμία των ανθρώπων να ακολουθήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και κατά συνέπεια να απομακρυνθούν από τα προϊόντα που έχουν ζάχαρη.

Συγχρόνως, οι εταιρίες παρασκευής παγωτών προσπαθούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Πολλές εταιρείες χρησιμοποιούν γάλα αμυγδάλου, που θεωρείται πιο υγιεινό, ή φτιάχνουν πιο ιδιαίτερες γεύσεις, όπως από παγωτό με σαφράν. Αυτό όμως, έχει ως αποτέλεσμα να ανεβαίνει η τιμή του προϊόντος, κάνοντας το παγωτό είδος πολυτελείας.
Έτσι, οι καταναλωτές τρώνε σπανιότερα και σε μικρότερες ποσότητες.
Το frozen yogurt, δηλαδή το παγωμένο γιαούρτι, έχει αντικαταστήσει σε πολλές περιπτώσεις το παγωτό, καθώς θεωρείται πιο υγιεινό και έχει λιγότερες θερμίδες.
Προκειμένου να καλύψουν τη ζημία, πολλές εταιρίες προσπαθούν να προωθήσουν το παγωτό σε αγορές που δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές, όπως η Κίνα και η Ινδία.
πηγή: valueforlife.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!