Τρίτη, 16 Δεκεμβρίου 2014


Τις δυνατότητες μιας εναλλακτικής τεχνολογίας για την επιτάχυνση σωματιδίων απέδειξε στην πράξη ομάδα επιστημόνων από το Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Berkeley στις ΗΠΑ. Αξιοποιώντας τη συγκεκριμένη τεχνολογία, η οποία βασίζεται σε ιονισμένο αέριο που μέσω λέιζερ έχει μετατραπεί σε πλάσμα, οι επιστήμονες κατάφεραν να επιταχύνουν μια δέσμη σωματιδίων ηλεκτρονίων σε ενέργεια 4,2 δισεκατομμύρια ηλεκτρονιοβόλτ (eV).
Για να συμβεί αυτό, η δέσμη δεν χρειάσθηκε να διανύσει απόσταση μεγαλύτερη από 9 εκατοστά μέσα στη διάταξη, κάτι που σημαίνει πως η ομάδα κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ μεγαλύτερης επιτάχυνσης ανά μονάδα μήκους, για συσκευή τέτοιας κατηγορίας. Την ίδια στιγμή που ο επιταχυντής είχε τόσο μικρές διαστάσεις, ώστε να χωρά σε ένα τραπέζι.
Πέρα από τις πρακτικές εφαρμογές, οι επιταχυντές παίζουν σημαντικό ρόλο και στην έρευνα. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (LHC) του CERΝ, χάρις στον οποίο επιβεβαιώθηκε πρόσφατα η ύπαρξη του μποζονίου Χιγκς, ενός υποσωματιδίου που είχε προταθεί εδώ και δεκαετίες ως ο μηχανισμός που προσδίδει μάζα στα σωματίδια.
Ο τρόπος όμως λειτουργίας διατάξεων σαν LHC δημιουργεί σοβαρά πρακτικά προβλήματα στην κατασκευή ακόμη ισχυρότερων επιταχυντών. Ο λόγος είναι πως τέτοιες διατάξεις επιταχύνουν τις δέσμες σωματιδίων με τη χρήση ηλεκτρικών πεδίων, τα οποία παράγονται μέσα σε μια μεταλλική κοιλότητα. Με αυτή την τεχνική, η κινητική ενέργεια των δεσμών δεν μπορεί όμως να αυξηθεί περισσότερο από 100 εκατομμύρια eV ανά μέτρο.

BERKELEY LAB
Έτσι, για να αγγίζουν οι δέσμες μέσα στον LHC τις ενέργειες που είχαν προβλεφθεί, η περίμετρος του επιταχυντή είναι 17,3 χιλιόμετρα. Και, όπως είναι φυσικό, ο «διάδοχος» του LHC, για να είναι ισχυρότερος, θα πρέπει να έχει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις. Τα παραπάνω εξηγούν γιατί το ρεκόρ που πέτυχε το Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Berkeley ίσως αποδειχθεί στο μέλλον ένα σημαντικό ορόσημο για την κατασκευή πιο μικρών αλλά εξίσου ισχυρών επιταχυντών. Παράλληλα, δίνει τη δυνατότητα να δημιουργηθούν ακόμη πιο «συμπαγή», σε σχέση με τα σημερινά, λέιζερ ακτίνων Χ.
Αυτά τα μηχανήματα θα λειτουργούν όπως και το πρωτότυπο που κατασκεύασε το Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Berkeley και με το οποίο κατέρριψε το ρεκόρ. Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα «βομβάρδισε» ποσότητα αερίου με λέιζερ, την οποία μετέτρεψε έτσι σε πλάσμα, προκαλώντας στη συνέχεια μια χωρική ανισοκατανομή στα φορτία του. Αυτή η ανισοκατανομή δημιούργησε ένα ηλεκτρικό πεδίο, που επιτάχυνε τη δέσμη.
Όπως σημειώνουν οι επιστήμονες, με αυτό τον τρόπο, η κινητική ενέργεια ανά μονάδα μήκους που απέκτησε η δέσμη ήταν 1.000 μεγαλύτερη συγκριτικά με τους επιταχυντές που βασίζονται στην εφαρμογή ηλεκτρικών πεδίων.
naftemporiki.gr
Ξεκίνησε και επίσημα η αντίστροφη μέτρηση για τα Windows 10, τη νέα έκδοση του δημοφιλούς λειτουργικού της Microsoft, που θα παρουσιαστούν σε ειδική εκδήλωση στα γραφεία του τεχνολογικού κολοσσού στο Ρέντμοντ στις 21 Ιανουαρίου.

Η εταιρεία ξεκίνησε την αποστολή των προσκλήσεων και το μόνο που μένει να αποκαλυφθεί είναι πλέον οι νέες λειτουργίες και εφαρμογές των Windows. Οπως είναι ήδη γνωστό - και μετά από απαίτηση εκατομμυρίων χρηστών - επιστρέφει το δημοφιλές Start Menu, η απουσία του οποίου είχε εξοργίσει πολλούς χρήστες στην προηγούμενη έκδοση.

Παράλληλα, η Microsoft θα προχωρήσει και σε ανακοινώσεις για την επόμενη έκδοση των Windows Phone και το Xbox One.
Στην παρουσίαση παρών θα είναι ο νέος CEO της Microsoft, Satya Nadella, μαζί με τον υπεύθυνο των Windows, Terry Myerson, τον επικεφαλής του Xbox, Phil Spencer καθώς και τον Joe Belfiore, αντιπρόεδρο του τμήματος λειτουργικών συστημάτων.

http://www.thestival.gr
Το αρκουδάκι που ακούει στο όνομα Bruiser, είναι μόλις 10 μηνών και έχει μια μεγάλη αγάπη για τα σπορ και συγκεκριμένα για το… σερφ!

Αν και στην αρχή δυσκολευόταν να κάνει ισορροπία στην σανίδα που γλιστράει από το νερό, στο τέλος τα κατάφερε και πλέον δεν αποχωρίζεται το αγαπημένο του παιχνίδι.

Ο ιδιοκτήτης του ονομάζεται Carl Bovard και παραδίδει τα «μαθήματα» στον Bruiser στην πισίνα του σπιτιού του, στην Φλόριντα.
news.gr
Τα τριγλυκερίδια είναι το τελικό προϊόν της πέψης και της διάσπασης των λιπαρών στα γεύματα και χρησιμοποιούνται για να παρέχουν ενέργεια στο σώμα.

Αν έχετε επιπλέον τριγλυκερίδια, τότε αυτά αποθηκεύονται σε διάφορα σημεία στο σώμα σε περίπτωση που χρειαστούν αργότερα.

Τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων έχουν συνδεθεί με αυξημένη πιθανότητα για καρδιακές παθήσεις, ειδικά σε άτομα με χαμηλά επίπεδα «καλής» χοληστερόλης και υψηλά επίπεδα «κακής» χοληστερόλης, καθώς και σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Τι μπορείτε να κάνετε για να ρίξετε το επίπεδο τριγλυκεριδίων στο αίμα σας

-Η μέτρια άσκηση για πέντε ή περισσότερες ημέρες κάθε εβδομάδα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων.

-Αν χάσετε το 5% με 10% του σωματικού σας βάρους μπορεί να μειώσετε τα τριγλυκερίδια. Τα άτομα με βάρος είναι πιο πιθανό να έχουν φυσιολογικά επίπεδα τριγλυκεριδίων. Το κοιλιακό λίπος συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων.

-Αν μειώσετε την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, υδατανθράκων, τρανς λιπαρών, καθώς και τα επίπεδα χοληστερόλης μέσω της διατροφής σας, μπορεί να βελτιώσετε σημαντικά τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων.

-Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων. Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση άνω του ενός ποτού την ημέρα για τις γυναίκες ή δύο για τους άνδρες μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων κατά μεγάλο ποσοστό. Μερικοί άνθρωποι με υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων μπορεί να χρειαστεί να κόψουν εντελώς το αλκοόλ.

-Προσπαθήστε να καταναλώνετε περισσότερα ψάρια τα οποία είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Ψάρια όπως το σκουμπρί, η πέστροφα, η ρέγκα, οι σαρδέλες, ο κιτρινόπτερος τόνος και ο σολομός ενδείκνυνται για αυτόν το σκοπό. Μπορεί να αποδειχτεί δύσκολο να πάρετε αρκετά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από τις τροφές. Γι' αυτό ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει ένα συμπλήρωμα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

http://www.onmed.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!