Τρίτη 7 Απριλίου 2020


Στο Ιράν είναι σύνηθες το φαινόμενο. Επιτήδιοι εκμεταλλεύονται την αμάθεια και τους φόβους των ανθρώπων για τον κορωνοϊό και τους λένε πως δεν πρόκειται να κολλήσουν κορωνοϊό ή εάν έχουν κολλήσει πως θα θεραπευτούν εάν πιουν καθαρό οινόπνευμα.
Και οι άνθρωποι τους πιστεύουν. Και 600 από αυτούς έχουν πεθάνει μέσα σε φρικτούς πόνους, ενώ άλλοι 3000 νοσηλεύονται στα νοσοκομεία. Μάταια οι γιατροί με όλους τους τρόπους λένε στον κόσμο να μην πίνει καθαρό οινόπνευμα το οποίο όχι μόνο δεν προστατεύει από κορωνοϊό αλλά σκοτώνει κιόλας.
Ο ιρανός δικαστικός εκπρόσωπος Gholam Hossein Esmaili δήλωσε για το θέμα: «Οι αριθμοί είναι πολύ υψηλοί και είναι πέρα από τις προσδοκίες μας. Η κατανάλωση οινοπνεύματος δεν είναι θεραπεία αλλά μπορεί να είναι θανατηφόρα»
Σύμφωνα με πληροφορίες οι αρχές του Ιράν έχουν ήδη συλλάβει κάποιους άνδρες σε διάφορες περιοχές της χώρας που έλεγαν για τις θαυματουργικές ιδιότητες του καθαρού οινοπνεύματος ενάντια στον κορωνοϊό και οι οποίοι θα λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους.
Οι πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη το 2020
Ούτε καν οι πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου δεν έχουν ανοσία στον κορονοϊό. Καθώς η πανδημία απλώνει βαριά τη σκιά της πάνω από την Ευρώπη και την Αμερική, οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές κλυδωνίζονται, κατατρώγοντας πολλές περιουσίες, όπως προκύπτει και από τη λίστα του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη το 2020.
Μέχρι τις 18 Μαρτίου, οπότε και οριστικοποιήθηκε η λίστα, το Forbes μέτρησε συνολικά 2.095 δισεκατομμυριούχους σε όλο τον κόσμο, ήτοι 58 λιγότερους σε σχέση με το προηγούμενο έτος αλλά και 226 λιγότερους σε σύγκριση με μόλις 12 ημέρες νωρίτερα, όταν πρωτοξεκίνησε η σύσταση της λίστας.
Από τους δισεκατομμυριούχους που διατήρησαν τη θέση τους στην κατάταξη των πλουσιότερων του πλανήτη, πάνω από το ήμισυ και συγκεκριμένα το 51% είναι "φτωχότεροι” σε σύγκριση με το προηγούμενο έτους. Σε απόλυτους όρους, οι δισεκατομμυριούχοι του κόσμου έχουν συνολική περιουσία 8 τρισ. δολαρίων, μειωμένη κατά 700 δισ. δολάρια σε σχέση με το 2019.

Διατηρεί τα "σκήπτρα" ο Bezos

Ο Jeff Bezos παραμένει ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη για τρίτη διαδοχική χρονιά, παρά το πανάκριβο διαζύγιο από την πρώην συζυγό του MacKenzie Bezos που του "στοίχισε” 36 δισ. δολάρια σε μετοχές της Amazon. Η συνολική περιουσία του ανέρχεται σε 113 δισ. δολάρια, χάρη στην αύξηση κατά 15% που κατέγραψε η μετοχή της Amazon στο ταμπλό από την εποχή που συστάθηκε η λίστα του 2019. Ο γίγαντας ηλεκτρικού εμπορίου του Bezos βρίσκεται στο προσκήνιο και στην εποχή του κορονοϊού, καθώς η πανδημία έχει ωθήσει την εταιρεία να προσλάβει 100.000 εργαζομένους πλήρους και μερικής απασχόλησης προκειμένου να καλύψη την αυξημένη ζήτηση ηλεκτρονικών αγορών από τους καταναλωτές που έχουν περιοριστεί στα σπίτια τους και καταναλώνουν πλέον διαδικτυακά.
Καμία αλλαγή ούτε στη δεύτερη θέση της λίστας, με τον Bill Gates να παραμένει δεύτερος στην παγκόσμια κατάταξη, ακολουθούμενος από τον μεγιστάνα του κλάδου ειδών πολυτελείας Bernard Arnault, ο οποίος κατάφερε να υποσκελίσει τον Warren Buffett και να αναρριχηθεί στην τρίτη θέση για πρώτη φορά. 
Στις γυναίκες, την πρώτη θέση κατέχει η Alice Walton, κληρονόμος της οικογένειας της Walmart, που βρίσκεται στην 9η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, με περιουσία 54,4 δισ. δολαρίων. Σημειώνεται ότι η φετινή λίστα συμπεριλαμβάνονται συνολικά 241 γυναίκες, μεταξύ των οποίων και 7 που μοιράζονται την περιουσία τους με τον σύζυγο, αδελφό ή κάποιο παιδί.
Ο πλέον κερδισμένος σε δολαριακούς όρους είναι ο Qin Yinglin, ο πλουσιότερος κτηνοτρόφος στον πλανήτη. Βρίσκεται στην 43η θέση της λίστας με την περιουσία του να ανέρχεται στα 18,5 δισ. δολάρια, έχοντας καταγράψει "άλμα” κατά 14,2 δισ. δολάρια σε σχέση με τη λίστα του 2019, καθώς η τιμών των μετοχών της εταιρείας του, Muyuan Foods, που είναι εισηγμένη στον δείκτη Shenzhen, σχεδόν τριπλασιάστηκε καθώς η αφρικανική γρίπη των χοίρων μείωσε δραματικά τον προσφερόμενο όγκο χοίρων και οδήγησε τις τιμές στα ύψη.

267 αποχωρήσεις αλλά 278 νεοεισερχόμενοι

Την ίδια στιγμή βέβαια, συνολικά 267 άτομα που περιλαμβάνονταν στην περσινή κατάταξη έχουν πλέον βγει από τη λίστα, καθώς οι δραστηριότητές τους επλήγησαν σημαντικά. Μία από τις πιο αξιοσημείωτες αποχωρήσεις είναι αυτή του Adam Neumann της WeWork. Επιπλέον, ακόμη 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. 
Ωστόσο, η Forbes "ανακάλυψε” και 278 νεοεισερχόμενους στη λίστα από 20 χώρες, μεταξύ των οποίων και ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Zoom Video Communications Eric Yuan, η εταιρεία του οποίου "ανθίζει” εν μέσω της τρέχουσας συγκυρίας του "εγκλεισμού” δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο στα σπίτια τους.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν η χώρα με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους παγκοσμίως, διαθέτοντας συνολικά 614 εκπροσώπους στη λίστα του Forbes, ενώ ακολουθούνται από την Κίνα (συμπεριλαμβανομένου του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο), που έχει 456 δισεκατομμυριούχους.
Παρούσα στη φετινή λίστα του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη είναι και η Ελλάδα, η οποία εκπροσωπείται από τον Βαρδή Βαρδινογιάννη, με συνολική περιουσία 1 δισ. δολαρίων. Σημειώνεται βέβαια ότι στην περσινή λίστα η Ελλάδα είχε μεγαλύτερη εκπροσώπηση, καθώς εκτός του Β. Βαρδινογιάννη (1,7 δισ. δολάρια), συμπεριλαμβάνονταν επίσης οι Φίλιππος Νιάρχος (2,8 δισ. δολ.), Σπύρος Λάτσης (2,7 δισ. δολ.) και Αριστοτέλης Μυστακίδης (2,1 δισ. δολ.).
Δείτε ολόκληρη τη λίστα με τους "Πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου το 2020", εδώ.

Στην Ελλάδα το Πάσχα το έθιμο …επιτάσσει γλέντι, κατά κύριο λόγο στο χωριό, και σούβλισμα του οβελία. Και μπορεί αυτό το έθιμο για ορισμένους να είναι έως ακόμα και «βάρβαρο», ωστόσο δεν είναι σίγουρα το πιο περίεργο πασχαλινό έθιμο του κόσμου…
Από την Τσεχία και την Πολωνία, μέχρι την Ελβετία, την Αγγλία και τη Γερμανία, ψάξαμε και βρήκαμε τα δέκα πιο περίεργα πασχαλινά έθιμα του κόσμου. Δείτε λοιπόν ποια είναι τα πιο περίεργα έθιμα του κόσμου.
Διαβάστε αναλυτικά στο dogma.gr

Η ηθοποιός Όνορ Μπλάκμαν (Honor Blackman), το κορίτσι του Τζέιμς Μποντ, πέθανε σε ηλικία 94 ετών.
Η Πούσι Γκαλόρ (Pussy Galore), το κορίτσι του θρυλικού 007 από τον «Χρυσοδάκτυλο» (Goldfinger) ήταν γεμάτη «ομορφιά, μυαλό και φυσική ανδρεία», όπως δήλωσε άτομο του συγγενικού της περιβάλλοντος στον Guardian επιβεβαιώνοντας την είδηση του θανάτου της. 


Γεννημένη στο ανατολικό Λονδίνο από μεσαίας τάξης οικογένεια -ο πατέρας της ήταν δημόσιος υπάλληλος- η Μπλάκμαν έπειτα από σπουδές στο «Guildhall School of Music and Drama», ερμήνευσε μικρούς ρόλους σε ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές όπως στο «A Night to Remember» (1958) και τη σειρά «The Four Just Men» (1959-60). 

Έγινε γνωστή από τον ρόλο της Κάθι Γκέιλ στην επιτυχημένη βρετανική εκπομπή «The Avengers» (Οι Εκδικητές). Για να υποστηρίξει τον ρόλο της έπρεπε να μάθει τζούντο.   Η ικανότητά της στις πολεμικές τέχνες τη βοήθησε να πάρει τον ρόλο της Πούσι Γκαλόρ στον «Χρυσοδάκτυλο» δίπλα στον εμβληματικό πράκτορα Τζέιμς Μποντ, εκτοξεύοντας την καριέρα της. 

UNITED ARTISTS / PHOTOFEST
Η Μπλάκμαν στη συνέχεια εμφανίστηκε σε ταινίες όπως «Ο Ιάσονας και οι Αργοναύτες» (1963), ο «Shalako» (1968) κ.ά. Το 1990, πρωταγωνίστησε στη sitcom του TV «The Upper Hand».

Η συγγραφέας του Χάρι Πότερ Τζ. Κ. Ρόουλινγκ γνωστοποίησε ότι ανάρρωσε έχοντας πιθανόν νοσήσει από τον COVID-19, έπειτα από 2 εβδομάδες ασθένειας.
«Τις τελευταίες 2 εβδομάδες, είχα όλα τα συμπτώματα του COVID-19 (αν και δεν είχα κάνει το τεστ)», έγραψε η Ρόουλινγκ στον λογαριασμό της στο Twitter. Η συγγραφέας ανήρτησε, επίσης, ένα βίντεο μιας ειδικού στις αναπνοές, η οποία τη βοήθησε να διαχειριστεί τα χειρότερα συμπτώματά της και τη συνέστησε ο σύζυγός της, που είναι γιατρός στη Βρετανία.
«Πραγματικά, έχω αναρρώσει πλήρως και θα ήθελα να μοιραστώ μια τεχνική που συστήνουν γιατροί, δεν στοιχίζει τίποτα, δεν έχει παρενέργειες, όμως θα μπορούσε να βοηθήσει τους αγαπημένους σας, όπως βοήθησε κι εμένα», συμπλήρωσε.
Η 54χρονη Ρόουλινγκ είναι το τελευταίο κατά σειρά διάσημο πρόσωπο που ανακοινώνει ότι ανάρρωσε από την ασθένεια που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!