Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018


Όλα όσα πιστεύαμε ότι γνωρίζουμε για τις τελευταίες ώρες του Ιησού πριν από τη Σταύρωση Του έρχεται να ανατρέψει αιγυπτιακό χειρόγραφο ηλικίας 1.200 ετών Το αρχαίο κείμενο διηγείται την ιστορία της Σταύρωσης με αρκετές αλλαγές στην πλοκή, αποκαλύπτοντας, μεταξύ άλλων, ότι ο Ιησούς είχε την ικανότητα να τροποποιεί την εξωτερική του εμφάνιση, ακόμη και να γίνεται αόρατος.
Όπως αναφέρει στο βιβλίο του ο καθηγητής Χριστιανικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, Ρέλεφ βαν ντε Μπρεκ, το οποίο αποτελεί ουσιαστικά μετάφραση του αρχαίου χειρόγραφου από τα κοπτικά, ο Ιησούς πέρασε το τελευταίο βράδυ πριν από τη σύλληψή Του με τον Πόντιο Πιλάτο, τον άνθρωπο δηλαδή που διέταξε την εκτέλεσή Του.
Κατά τη διάρκεια του δείπνου τους μάλιστα ο Πόντιος Πιλάτος φέρεται να Του πρότεινε να θυσιάσει τον δικό του γιο στη σταύρωση, όμως ο Ιησούς αρνήθηκε την προσφορά του, εξηγώντας του ότι θα μπορούσε να γλιτώσει και ο ίδιος από τη μοίρα Του, αν το ήθελε. «Ο Πιλάτος τότε κοίταξε τον Ιησού κι εκείνος έγινε αόρατος. Δεν μπορούσε να τον δει για πολλή ώρα» αναφέρει χαρακτηριστικά το κείμενο.
Σε άλλο σημείο του αρχαίου χειρόγραφου εξηγείται και ο λόγος για τον οποίο ο Ιούδας χρειάστηκε να φιλήσει τον Μεσσία για να αποκαλύψει την ταυτότητά Του στους άντρες που είχαν πάει να τον συλλάβουν. «Πώς θα τον συλλάβουμε, αφού δεν έχει συγκεκριμένη μορφή και η εμφάνισή Του αλλάζει; Μερικές φορές είναι κοκκινωπός, κάποιες λευκός, κάποιες κόκκινος και κάποιες άλλες σταρένιος, άλλες πάλι κάτωχρος σαν ασκητής, κάποιες φορές νέος, κάποιες γέρος…» αναφέρει.
Το κείμενο φέρει την υπογραφή του Αγίου Κύριλλου της Ιερουσαλήμ, ωστόσο ο καθηγητής Βαν ντε Μπρεκ θεωρεί ότι πιθανότατα έχει γραφτεί από κάποιον άλλον.

Ο Francisco Núñez Olivera, ο γηραιότερος άνδρας στον πλανήτη και ο επονομαζόμενος «παππούς του κόσμου», έφυγε από τη ζωή την περασμένη εβδομάδα στην ηλικία των 113 ετών. Τού άρεσε η απλή και ήρεμη ζωή, ενώ καθώς δεν λάτρευε τις αλλαγές, έζησε όλα τα χρόνια της ζωής του στην Bienvenida, στην ίδια μικρή ισπανική πόλη, όπου γεννήθηκε το 1904. Όπως είπε κάποτε τρία χρόνια πριν από το θάνατό του, “Ακόμα δεν νιώθω γέρος, Είμαι μεγάλος, αλλά δεν είμαι γέρος”. Πώς κατάφερε να ζήσει μια τόσο αξιοπρεπή και μακροσκελή ζωή;
Ο Olivera έπινε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί την ημέρα, σύμφωνα με την εφημερίδα Local Spain. Έτρωγε λαχανικά που καλλιεργούσε ο ίδιος στον κήπο του και κάθε βράδυ πήγαινε για έναν περίπατο πριν πάει για ύπνο κατά τις 8μμ. Πολλά βράδια όμως άλλαζε το πρόγραμμά του και κοιμόταν πιο αργά, καθώς τού άρεσε να μιλά με τις ώρες με την 81χρονη κόρη του. Παρότι δεν είχε δόντια από τη δεκαετία του ’70, μέχρι και το τελευταίο ξημέρωμα της ζωής του επέλεγε γάλα και κέικ για πρωινό, ψάρι ή βραστό της κατσαρόλας για μεσημεριανό, γιαούρτι για σνακ και ζεστά δημητριακά για βραδινό.
Η κόρη του δήλωσε ότι είχε μια απλή καθημερινή ρουτίνα, δεν διαφωνούσε με την οικογένειά του και απολάμβανε την καλή ζωή, που περιστρέφονταν γύρω από τον αγρό, το σπίτι του και το μπαρ του χωριού. Ο ίδιος ο Olivera είπε κάποτε ότι το μυστικό της μακροζωίας είναι “να δουλεύεις σκληρά, να μην είσαι αδύναμος και να μένεις στο σπίτι”. Δεν ξέρουμε πώς συνδυάζεται η καλή ζωή με τη μοναχικότητα του σπιτιού, αλλά ποιοι είμαστε εμείς που θα αμφισβητήσουμε τις συμβουλές του γηραιότερου άνδρα στον κόσμο; Εκτός από το ότι είχε εξαιρετικά γονίδια (ο αδερφός του είναι 95 και η αδερφή του 93), ο Olivera φρόντιζε το δίχως άλλο για την καλή φυσική του κατάσταση. Η διατροφή του ήταν γεμάτη με προβιοτικά, τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό, αλλά και με κόκκινο κρασί, το οποίο είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά, που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύουν από καρδιοπάθειες. Αυτό και αν είναι ένα μυστικό μακροζωίας που θέλουμε να υιοθετήσουμε.
Ένα απλό κόλπο για να εξοικονομήσετε εκατοντάδες ευρώ
Κι όμως υπάρχει μια ιαπωνική τεχνική 100 ετών που μπορεί να σας βοηθήσει να περιορίσετε τις δαπάνες σας και να αποταμιεύσετε χρήματα. Το ονομά της είναι Kakeibo και στην ουσία αποτελεί ένα «βιβλίο οικονομικών των νοικοκυριών».
Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να καθίσετε στο τέλος κάθε μήνα και να γράψετε με στυλό σε χαρτί όλα εκείνα για τα οποία ξοδέψατε χρήματα τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες.
Ο στόχος είναι να δοθεί στο άτομο η ευκαιρία να αποκτήσει μια συνολική εικόνα για το τι ξόδεψε και πού μέσα στον μήνα και να προβεί στη συνέχεια σε συγκεκριμένες κινήσεις για να εξοικονομήσει χρήματα.
Η συγκεκριμένη μέθοδος σας βοηθά να γίνετε ιδιαίτερα προσεκτικοί για τέσσερα σημαντικά θέματα:
Επιβίωση: Να είσαι σε θέση να πληρώνεις ενοίκια, να πληρώνεις λογαριασμούς και να αγοράζεις φαγητό.
Προαιρετικές αγορές: Δαπάνες που αφορούν καινούρια ρούχα, ηλεκτρονικές συσκευές ή ποτά.
Πολιτισμός: Εισιτήρια κινηματογράφου, ηλεκτρονικές συνδρομές, έξοδος σε θεάτρο ή αθλητικές εκδηλώσεις.
Εxtra: Δώρα γενεθλίων, καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, επισκευές και αντικαταστάσεις αντικειμένων.

«Ο Μέγας Αλέξανδρος δεν ήταν ποτέ κομμάτι της κανονικής ιστορίας μας. Εντάχθηκε στην ιστορία μας τα τελευταία δέκα χρόνια» τονίζει ο δήμαρχος των Σκοπίων και στενός συνεργάτης και φίλος του πρωθυπουργού της πΓΔΜ, Πέτρε Σιλέγκοφ. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Documento, ο Σιλέγκοφ εξηγώντας την άποψή του, λέει πως όταν μιλά κάποιος για τέτοιου είδους εθνότητες, κράτη και λαούς, αναφέρεται στα τελευταία τριακόσια χρόνια, ενώ ο Μέγας Αλέξανδρος υπήρξε δυο χιλιάδες τριακόσια πριν, και υπογραμμίζει πως ο ίδιος προτιμά να τον βλέπει περισσότερο ως τον ηγέτη που εκπολίτισε όλο τον κόσμο.
Ο δήμαρχος των Σκοπίων και αντιπρόεδρος των Σοσιαλιστών στην πΓΔΜ εκφάζει τη βούληση τόσο του ίδιου όσο και του φίλου του, όπως τον αποκαλεί, Ζόραν Ζάεφ, να λύνουν προβλήματα και όχι να δημιουργούν. «Αυτή είναι η συμπεριφορά, η στάση μας, εκείνου ως πρωθυπουργού κι εμένα ως δημάρχου Σκοπίων: είναι καλύτερο να λύνεις προβλήματα παρά να τα αγνοείς» αναφέρει χαρακτηριστικά. Σε αυτό το πλαίσιο, διέκρινε διάθεση και βούληση να λυθεί το ζήτημα και από τις κυβερνήσεις τόσο των Σκοπίων όσο και της Αθήνας.
Αναφερόμενος στον πρώην πρωθυπουργό της πΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, χαρακτήρισε τον λόγο του εθνικιστικό και σημείωσε πως ίσως στην αρχή της πολιτικής του καριέρας να φαινόταν κατά έναν τρόπο ελκυστικός, αλλά σύντομα κατάλαβαν ως κοινωνία ότι αποτελεί πρόβλημα και ακόμη περισσότερο ότι αυτός έχει μετατραπεί σε δικό τους πρόβλημα που πρέπει να λύσουν.
Ερωτηεθείς για τις αλυτρωτικές διαθέσεις της πΓΔΜ, ο δήμαρχος των Σκοπίων υποστηρίζει πως η χώρα του άλλαξε το Σύνταγμα όσον αφορά αυτό το θέμα το 1992 και ότι δεν υπάρχει άρθρο που να υποστηρίζει κάτι τέτοιο για καμιά χώρα. Μάλιστα, προσθέτει, υπάρχει άρθρο που λέει ότι δεν έχουμε εδαφικές απαιτήσεις προς τις γειτονικές χώρες και συμπαιρένει πως αυτό δεν θα έπρεπε να αποτελεί απειλή για κανένα στην Ελλάδα.
Τέλος, ο κ. Σιλέγκοφ αναφερόμενος στα οφέλη από την εξεύρεση λύσης στο ονοματολιγικό με την Ελλάδα, τόνισε πως θα βοηθήσει τη χώρα του να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!