Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Εσείς το ξέρατε;

Στα πάρτι του, ο Freddie Mercury είχε νάνους που περιφέρονταν μεταφέροντας στα κεφάλια τους δισκάκια με κοκαΐνη.






http://www.newsbeast.gr 
Την ΚΥΑ  στην οποία καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις  με τους οποίους θα γίνουν οι προσλήψεις 12.000 ανέργων  ηλικίας 25-66 ετών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν οικονομική δραστηριότητα παρουσιάζει η aftodioikisi.gr. 
Το Πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από το Ελληνικό Δημόσιο, ενώ οι θέσεις θα διανεμηθούν στις 13 περιφέρειες της χώρας ως εξής:
Κρήτη, Ιόνια Νησιά, Β. Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησος, ποσό 35.704.800€ και 6.612 θέσεις.
Αττική, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία ποσό 27.118.800 και 5.022 θέσεις.
Στερεά Ελλάδα και Νότιο Αιγαίο, ποσό 1.976.400 και 366 θέσεις.
Η μέγιστη συνολική δαπάνη των 64.800.000 ευρώ κατανέμεται σε ετήσια βάση ως εξής:
oΓια το έτος 2014: 20.000.000 ευρώ
oΓια το έτος 2015: 44.800.000 ευρώ
Η ενίσχυση που θα λάβει μια επιχείρηση, δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών.
Στο πρόγραμμα μπορούν να υπαχθούν όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που ασκούν οικονομική δραστηριότητα.
Επίσης, στο πρόγραμμα εντάσσονται οι επιχειρήσεις που δεν έχουν προβεί, κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν την ημερομηνία της αίτησης (ημερολογιακά) για υπαγωγή στο πρόγραμμα, σε μείωση προσωπικού.
Επίσης δεν είναι δυνατή η υπαγωγή των επιχειρήσεων που έχουν προβεί κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα, σε αλλαγή του καθεστώτος απασχόλησης του προσωπικού της, από πλήρη σε μερική απασχόλησης ή σε εκ περιτροπής απασχόληση κλπ.
Εξαιρούνται ωστόσο: τα νυχτερινά κέντρα, οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών καθαριότητας και φύλαξης,προώθησης προϊόντων και παροχής υπηρεσιών μέσω τηλεφώνου (telemarketing), εποχικές επιχειρήσεις, τα υποκαταστήματα ή τα γραφεία που έχουν την έδρα τους στο εξωτερικό., εξωχώριες εταιρείες όπως και επιχειρήσεις που στην εταιρική τους σύνθεση συμμετέχουν εξωχώριες εταιρείες, τα ΚΤΕΛ, ΚΤΕΛ ΑΕ και οι ιδιοκτήτες ή και οι συνιδιοκτήτες ενταγμένων σε αυτά, συστεγαζόμενες επιχειρήσεις, οι επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν αυτοτελή επαγγελματική έδρα ή όταν η έδρα είναι η οικία του εργοδότη (π.χ. ασφαλιστές, λογιστές, πολιτικοί μηχανικοί, κλπ) και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αλιείας.
Επίσης δεν εντάσσονται οι Ο.Ε., Ε.Ε. για τους εταίρους τους, οι Α.Ε. για τα μέλη του Δ.Σ., οι Ε.Π.Ε. και οι Ι.Κ.Ε. για τους διαχειριστές τους και τους εταίρους τους, όπως και συνεταιρισμοί για τα μέλη τους (πλην των ΚοινΣεπ).
Στο παραπάνω πρόγραμμα μπορούν να υπαχθούν άνεργοι που:
Διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ κατά την υπόδειξή τους από το αρμόδιο ΚΠΑ2 και μέχρι την πρόσληψή τους.
Έχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο εξατομικευμένης προσέγγισης και έχουν συμφωνήσει σε ατομικό σχέδιο δράσης.
Είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους μέλους της ΕΕ ή και ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας.
Είναι ηλικίας 25 έως 66 ετών, δηλαδή να έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους και να διανύουν το 26ο έτος και το 67ο έτος αντίστοιχα κατά την ημερομηνία υπόδειξής τους από την αρμόδια Υπηρεσία.
Όσες επιχειρήσεις επιθυμούν, υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση υπαγωγής – εντολή κενής θέσης – υπεύθυνη δήλωση, η οποία είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.oaed.gr). Εντός τριάντα (30) ημερών από την έκδοση της εγκριτικής απόφασης υπαγωγής στο πρόγραμμα, η επιχείρηση προβαίνει σε πρόσληψη του ατόμου.
Η επιχείρηση επιχορηγείται για κάθε άτομο που υπάγεται στο πρόγραμμα από την ημερομηνία πρόσληψής του. Η επιχορήγηση για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης για τους ωφελούμενους ανέργους (μισθωτοί και ημερομίσθιοι) ανέρχεται στο ποσό των 18 € την ημέρα και όχι πέραν των 25 ημερών το μήνα (ημέρες ασφάλισης), ενώ η συνολική διάρκεια του προγράμματος ορίζεται στους δώδεκα (12) μήνες.

Η ΚΥΑ
aftodioikisi.gr
Να ταράξει τα νερά του παγκόσμιου ποδοσφαίρου θέλησε ο Ρομπέρτο Κάρλος με τις τελευταίες του δηλώσεις σχετικά με τον Κριστιάνο Ρονάλντο....

Πιο συγκεκριμένα, ο παλαίμαχος άσος της Ρεάλ Μαδρίοτης τόνισε πως αν ο Κριστιάνο Ρονάλντο δεν προσέξει το πρόβλημά του στο γόνατο, θα μείνει εκτός για αρκετό καιρό και θα βάλει σε κίνδυνο την καριέρα του.

«Είχα τον ίδιο τραυματισμό και έπρεπε να δυναμώσω το γόνατό μου με πολύ γυμναστική και με μασάζ για να πέσει η φλεγμονή. Είναι ένας τραυματισμός που πρέπει να αντιμετωπίζεται με προσοχή. Αν πιέσει τον εαυτό του σκληρά, μπορεί ο τραυματισμός να γίνει χρόνιος», ήταν τα λόγια του παλαίμαχου Βραζιλιάνου αμυντικού.

http://www.tsekouratoi.gr
Οι ανάγκες ποικίλουν από παιδί σε παιδί.

Έτσι, τα νεογέννητα κοιμούνται περίπου 16 με 18 ώρες και τα βρέφη 14 με 15 ώρες την ημέρα. Προς το τέλος του 1ου χρόνου περίπου 12 με 13 ώρες. Μεταξύ 4-5 χρονών, τα περισσότερα παιδιά σταματούν να κοιμούνται την ημέρα και το σύνολο του ύπνου μειώνεται στις 11 με 12 ώρες.

Η μείωση των ωρών ύπνου συνεχίζεται βαθμιαία μέχρι την εφηβεία που φτάνει τις 8 με 9 ώρες την ημέρα. Οι ενήλικες κοιμούνται 6,5 με 8 ώρες.

http://www.real.gr 

Ο Ορέστης Καρνέζης ήταν αναμφισβήτητα αυτή την εβδομάδα το πρόσωπο που συγκέντρωσε επάνω του τα φώτα της δημοσιότητας  όλης της ποδοσφαιρικής Ευρώπης, ο μεγάλος πρωταγωνιστής που ουσιαστικά έκοψε με τις αποκρούσεις του το δρόμο της Barcelona προς τον τίτλο. Ο Έλληνας διεθνής τερματοφύλακας μετά από πολύμηνη απραξία βρέθηκε στη βασική ενδεκάδα της Granada και απέδειξε  στον προπονητή του ότι μάλλον έκανε λάθος τόσο καιρό που τον είχε παροπλισμένο στον πάγκο. Η επιστροφή του Καρνέζη έρχεται στην καλύτερη χρονική στιγμή και αποτελεί μια πολύ καλή είδηση για την Εθνική ομάδα. Όπως καλή είδηση είναι και το νέο γκολ του Φάνη Γκέκα , αυτή τη φορά απέναντι στη Besictas, που σηματοδοτεί επίσης την πλήρη επάνοδο του Έλληνα διεθνή επιθετικού . Αναλυτικά τα πεπραγμένα των Ελλήνων παικτών στις ομάδες του εξωτερικού:

ΑΓΓΛΙΑ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (MIDDLESBROUGH) : Δυο εμφανίσεις ως βασικός αυτή την εβδομάδα για τον Κωνσταντόπουλο και αντίστοιχες νίκες για τη Boro. Την Τρίτη 3-1 επί της Birbingham και χθες 0-1 επί της Burnley με πολύ καλές  και σωτήριες επεμβάσεις.
ΜΑΥΡΙΑΣ (SUNDERLAND): Εκτός αποστολής στη νέα ήττα 0-1 από την Everton.
ΒΕΛΛΙΟΣ ( BLACKPOOL) : Εκτός αποστολής στην ήττα 2-0 από τη Leeds.
ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ –ΜΗΤΡΟΓΛΟΥ ( FULLHAM) : Εκτός αποστολής και οι δυο στη νέα νίκη ελπίδας 1-0 επί της Norwich.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ( DORTMUND)  : Βασικός και με πολύ καλή απόδοση στην μεγάλη νίκη επί της Bayern. Η εξαιρετική του εμφάνιση επισφραγίστηκε στο 56’ με την ασίστ στον Jonas Hofmann που σημείωσε το τελικό  0-3.
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Κ. (SCHALKE) : Έμεινε στον πάγκο στη σημαντική νίκη με 2-0 επί της Eintracht.
ΣΤΑΦΥΛΙΔΗΣ (LEVERKUSEN) : Εκτός αποστολής στη νίκη 2-1 επί της Hertha.
ΦΟΡΤΟΥΝΗΣ ( KAISERSLAUTERN) : Έμεινε στον πάγκο των αναπληρωματικών στην εκτός έδρας νίκη 2-3 επί της St.Pauli.
ΜΑΛΕΖΑΣ-ΓΙΑΝΝΙΩΤΑΣ ( FORTUNA DUSSELDORF) : Εκτός αποστολής ο Γιαννιώτας , στον πάγκο ο Μαλεζάς στη νίκη 3-1 επί της Aalen.

ΙΣΠΑΝΙΑ

ΒΥΝΤΡΑ-ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ ( LEVANTE) : Άδοξη ήττα με γκολ στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων από τη Villareal . Οι δυο Έλληνες αμυντικοί αγωνίστηκαν βασικοί με τον Καράμπελα να δέχεται κίτρινη κάρτα λίγο πριν την επίτευξη του τέρματος των γηπεδούχων
ΚΑΡΝΕΖΗΣ (GRANADA) : Άρπαξε από τα μαλλιά την ευκαιρία που του δόθηκε και ανάγκασε όλο τον Ισπανικό τύπο να ασχολείται μαζί του. Δεν είναι και λίγο να σου αποδίδουν, έστω και με δόση υπερβολής, την απώλεια ενός τίτλου για τη Barcelona. Μακάρι από εδώ και πέρα ο Καρνέζης να συνεχίσει τις καλές εμφανίσεις γιατί η Εθνική τον χρειάζεται ετοιμοπόλεμο.

ΙΤΑΛΙΑ

ΚΟΝΕ-ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ (BOLOGNA) : Βασικοί και οι δυο με καλή απόδοση στην εντός έδρας ισοπαλία 1-1 με την Parma.
ΤΑΧΤΣΙΔΗΣ (TORINO) : Έμεινε στον πάγκο στη δραματική νίκη 2-1 επί της Genoa.
ΦΕΤΦΑΤΖΙΔΗΣ ( GENOA) : Ξεκίνησε ως βασικός αλλά έγινε αλλαγή στο 61’ στην εκτός έδρας ήττα με 2-1 από την Torino. Η ομάδα του Έλληνα επιθετικού προηγήθηκε στο 85’ αλλά κατάφερε να δεχθεί δυο τέρματα στις καθυστερήσεις του αγώνα και να γνωρίσει την ήττα.
ΜΟΡΑΣ (HELLAS VERONA) : Βασικός σε ένα εντυπωσιακό και ανοικτό παιχνίδι που έληξε με ήττα της Verona 3-5 από τη Fiorentina..
ΤΟΡΟΣΙΔΗΣ (ROMA) : Εκτός αποστολής στη νίκη 3-1 επί της Atalanta.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ( CAGLIARI) : Από τη βασική ενδεκάδα την προηγούμενη αγωνιστική βρέθηκε εκτός αποστολής στην ισοπαλία 1-1 με τη Sassuolo.
ΓΚΕΝΤΣΟΓΛΟΥ (SPEZIA) : Αγωνίστηκε βασικός σε όλο το παιχνίδι με την Cesena και τη νίκη με 0-2 . Πήρε κίτρινη κάρτα στο 79’.

ΣΚΩΤΙΑ

ΣΑΜΑΡΑΣ ( CELTI C) , ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΕΥ. ( ROSS COUNTY) : Δεν υπήρχαν αγώνες για το πρωτάθλημα αυτό το weekend.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ

ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ Θ.  (ZWOLLE) : Εκτός αποστολής στην εκτός έδρας ισοπαλία 1-1 με τη Waalwijk.

ΒΕΛΓΙΟ

ΓΚΑΛΙΤΣΙΟΣ ( LOKEREN) : Βασικός στην ήττα 1-2 από την Anderlecht,  για τα JPL Play off 1.
ΜΑΡΙΝΟΣ (CHARLEROI) : Αγωνίστηκε στη βασική ενδεκάδα μετά από καιρό στην εκτός έδρας νίκη με 2-4 επί της Cercle Brugge,  για τα JPL play off 2B.

ΤΟΥΡΚΙΑ

ΓΚΕΚΑΣ (KONYASPOR) : Σημείωσε ένα υπέροχο όσο και δύσκολο γκολ , δείγμα της μεγάλης του κλάσης, στην εκπνοή του αγώνα με τη Besiktas δίνοντας ένα πολύτιμο βαθμό στη ομάδα του.
ΤΖΙΩΛΗΣ ( KAYSERISPOR) : Βασικός στη νέα  ήττα 0-2 από την Rizespor.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΑΝΟΣ ( CONCORDIA) : Δεν χρησιμοποιήθηκε στην ήττα 1-0 από την Atra Giurgiu.

ΠΟΛΩΝΙΑ


ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Γ. (CRACOVIA) : Βασικός στην ήττα 1-0 από την Korona Kielce . Δέχθηκε κίτρινη κάρτα στο 84’. 
Με το που ακούς για ξένη γλώσσα σου έρχονται στο μυαλό οι τόσες (χαμένες) ώρες απ’ τη ζωή σου στο φροντιστήριο της  γειτονιάς, οι φωνές της δασκάλας στο σχολείο που με πείσμα προσπαθούσε να σου μάθει να λες σωστά μια-δυο φράσεις Αγγλικών - καλά, για τα Γαλλικά ή τα Γερμανικά του γυμνασίου ούτε λόγος, η δουλειά που είχες στο σπίτι, οι καταραμένες εξετάσεις για το πολυπόθητο χαρτί της ελευθερίας - και μη μου πεις πως δεν έτρεμες μόνο στην ιδέα του Speaking!
Ίσως τα κατάφερες να μάθεις με αυτόν τον τρόπο. Τώρα που είσαι φοιτητής, ίσως έχεις ήδη κάποιο χαρτί στα Αγγλικά, ίσως και σε κάποια άλλη γλώσσα. Ίσως πάλι να μην έχεις και τίποτα! Μα έλα όμως που η "κακούργα κενωνία" ζητά να ξέρεις τουλάχιστον δύο γλώσσες! Κι όχι μόνο στα χαρτιά - θέλει να μπορείς να τις μιλάς κιόλας! Και όταν αναφέρομαι στην "κενωνία", προφανώς δε περιορίζομαι αποκλειστικά στην ταπεινή Ψωροκώσταινα!
Όμως: Έχεις το Ίντερνετ!
Και μαζί με αυτό, την ευκαιρία να σταματήσεις επιτέλους να βλέπεις την ξένη γλώσσα ως "μάθημα", που επιπλέον ζητά κι ένα σκασμό λεφτά από το πενιχρό φοιτητικό σου πορτοφόλι.  Και δεν τελειώνει εδώ. Άλλωστε είπαμε: η ουσία είναι να μπορείς να μιλάς κιόλας!
Ας δούμε κάποια βήματα που ίσως σε βοηθήσουν, όπως βοήθησαν κι εμένα:
Βάλε στόχο!
Πολλοί ξεκινάνε μια γλώσσα ώστε κάποια μέρα να "τη μάθουν", ή να "πάρουν το χαρτί", ή επειδή "πρέπει". Κάποια μέρα, ένα ωραίο πρωί, ή ίσως απόγευμα, θα μπορώ να μιλάω τέλεια, θα έχω το C2, δε θα κολλάω πουθενά - μη σου πω θα με περνάνε για ντόπιο!
Εντάξει. Οk. Έτσι μάλλον δε θα προχωρήσεις και πολύ, θα απογοητευτείς από την πρώτη εβδομάδα, αφού η εκμάθηση μιας γλώσσας δεν είναι εύκολη και γρήγορη υπόθεση, όπως τρελαίνονται να λένε τα φροντιστήρια που σου υπόσχονται B2 σε 2 μήνες και τα ρέστα.
Καλό είναι να έχεις κάποιο συγκεκριμένο στόχο, όπως "να μπορώ να κάνω βασικές ερωτήσεις μετά από 1 μήνα» ή «να μπορώ να περιγράψω τον εαυτό μου σε 3 μήνες", προσέχοντας, φυσικά, να είναι ρεαλιστικοί. Μην τρελαίνεσαι και βάζεις στόχους που ξέρεις ότι είναι αδύνατον να φτάσεις, γιατί μάλλον θα απογοητευτείς χωρίς λόγο.
Τώρα θα μου πεις, και τι να τα κάνω όλα αυτά; Δεν έχω χρόνο λέμε! Έχω σχολή, μαθήματα, εργασίες, κακό, θέλω να βγαίνω και τις βόλτες μου, άσε μας κουκλίτσα μου τώρα! Κι εγώ το ίδιο θέμα αντιμετώπιζα, ώσπου αποφάσισα να απευθυνθώ τον ιστοχώρο! Και ιδού τί ανακάλυψα:
To Duolingo!
...το οποίο είναι μια εκπληκτική σελίδα, όπου μαθαίνεις κάποια γλώσσα εντελώς δωρεάν (αρκεί να ξέρεις λίγα αγγλικά), με έναν τρόπο με τον οποίο είναι πολύ πιθανό να κολλήσεις! Σε παίρνει απ’ το χεράκι, και ξαφνικά από εκεί που δεν είχες ιδέα για  τη γλώσσα, μπορείς πλέον να επικοινωνήσεις! Το χρησιμοποίησα στα Ισπανικά, μισή ώρα κάθε μέρα (ναι,  μισή ώρα από τη μέρα σου αρκεί - πίστεψέ με) και μέσα σε λίγους μήνες μπορούσα να μιλήσω χωρίς να κομπιάζω ιδιαίτερα!
(www.duolingo.com)
Εναλλακτικά υπάρχουν σελίδες όπως  το memrise (www.memrise.com) και το livemocha (www.livemocha .com), που επίσης βοηθούν αρκετά στη βελτίωση του λεξιλογίου, ενώ με μια σχετική αναζήτηση στο google μπορείς να βρεις χιλιάδες λεξικά και δωρεάν μαθήματα γραμματικής. Αν και, προσωπικά, προτιμώ το παρακάτω:
Συζήτηση, συζήτηση, συζήτηση!
Για να μπει μια και καλή  στο μυαλό σου η ιδέα ότι η γλώσσα είναι τρόπος επικοινωνίας κι όχι μάθημα, θα πρέπει να τολμήσεις να βγεις εκεί έξω (ή να μείνεις μέσα και να ανοίξεις το skype) και να μιλήσεις με ανθρώπους που ξέρουν τη γλώσσα καλύτερα από εσένα, ειδικά με άτομα που την έχουν ως μητρική. Ναι, θα κάνεις λάθη. Ναι, πολλές φορές θα ντροπιαστείς, θα κομπιάσεις ή θα πεις κάτι χαζό. Αλλά στο υπογράφω ότι μισής ώρας τέτοια κουβέντα είναι πολύ πιο αποτελεσματική από έξι ολόκληρες ώρες μαθημάτων! Άλλωστε, αν αναγκαστείς να χρησιμοποιήσεις μια λέξη μια και δυο φορές σε μια πραγματική κουβέντα, θα τη μάθεις πολύ πιο εύκολα από το να κάτσεις να τη μάθεις απ’ έξω μέσα από ένα βιβλίο. Επίσης, καλό είναι να κουβαλάς μαζί σου κι ένα λεξικό τσέπης - just in case!
Μέσω ίντερνετ υπάρχουν πολλοί τρόποι να βρεις άτομα για language exchange (για παράδειγμα το www.conversationexchange.com  ή το www.interpals.com) και για τους λάτρεις του face to face, υπάρχει το Language Exchange Club Athens, που διοργανώνει σε ένα café της Πανόρμου συναντήσεις Αγγλικών, Γαλλικών, Ισπανικών, Ρωσικών και άλλων γλωσσών, στις οποίες πας για να μιλήσεις και να εξασκηθείς στη γλώσσα που σε ενδιαφέρει, ενώ ταυτόχρονα γνωρίζεις πολλά νέα, ενδιαφέροντα άτομα.
Άκουσε – δες – σημείωσε
Τόση ώρα μιλάμε για δωρεάν πράγματα και παραλείψαμε την απόλυτη σελίδα: το YouTube! Μέσα σε αυτό υπάρχουν ένα σωρό βίντεο από εκπομπές, ταινίες, σειρές, ντοκιμαντέρ και ό,τι άλλο θες, στη γλώσσα που σε ενδιαφέρει. Επιπλέον, μπορείς να βάλεις ταινίες με υπότιτλους, στις οποίες μπορείς να κάνεις και pause, σημειώνοντας λέξεις και φράσεις χρήσιμες για το μέλλον. Κι εκτός από αυτά, υπάρχει και το online radio, που θα σε βοηθήσει πολύ να έχεις στ’ αυτιά σου τη γλώσσα, ακόμα κι αν δεν καταλαβαίνεις πολλά απ' όσα λέγονται.  Πίστεψέ με, θα σε βοηθήσει περισσότερο από όσο νομίζεις.
Σκέψου στη γλώσσα
Αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο, αλλά πολλές φορές όταν δεν κάνεις τίποτα, δηλαδή όταν είσαι στο μετρό, το λεωφορείο ή σε κάποιο βαρετό μάθημα, βοηθάει να βάζεις τον εαυτό σου να σκέφτεται στη γλώσσα που μαθαίνεις και να την κάνεις κομμάτι της ζωής σου. Χάζεψε ό,τι υπάρχει γύρω σου και σκέψου τη λέξη για το χρώμα κάθε αντικειμένου. Δες το σαν παιχνίδι, σαν κάτι που απολαμβάνεις. Μάλιστα, όσο εμπλουτίζεται το λεξιλόγιο και η γραμματική που ξέρεις, τόσο πιο πολύπλοκα πράγματα θα μπορείς να περιγράψεις. Κάποια στιγμή θα φτάσεις σε ένα σημείο να αναρωτιέσαι πώς μπορείς και κάνεις αυτό που κάνεις!
 Άλλαξε το!
Δοκίμασε να αλλάξεις τη γλώσσα του κινητού σου, του facebook και όποιας άλλης σελίδας ή εφαρμογής χρησιμοποιεις συχνά.  Επειδή ακριβώς τα ξέρεις και τα χρησιμοποιείς συχνά, θα μαθαίνεις νέες λέξεις και φράσεις χωρίς καθόλου μελέτη. Μόνο με την επανάληψη, η οποία, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι η "μητέρα της μάθησης".
Θα ακολουθήσουν κι άλλες συμβουλές στο μέλλον. Σου εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία!
Μην τα παρατήσεις! Προσπάθησε κάθε μέρα, λίγο λίγο, και σε μερικούς μήνες μπορούν να γίνουν θαύματα!


Πηγή: e-kimolia.gr  - Eνα νέο διαδικτυακό φοιτητικό περιοδικό  με ενδιαφέροντα, απόψεις πρωτότυπες ιδέες και πολύ δημιουργικότητα από φοιτητές του ΕΜΠ
Είχε όλα τα δεδομένα εναντίον ο Απόλλων Σμύρνης, το πάλεψε για 89 λεπτά αλλά τον "σκότωσε" ο Χαβιέ Σαβιόλα. 
Έτσι και αλλιώς, μετά τη νίκη της Ξάνθης επί του Παναθηναϊκού με 3-1, η ομάδα του Λόρυ Σάντσεζ θα υποβιβαζόταν. Έπαιξε όμως ωραίο ποδόσφαιρο στο Νέο Φάληρο και υποβιβάστηκε με ψηλά το κεφάλι. 
Τον απευθείας υποβιβασμό γλίτωσε η Ξάνθη, η οποία αιφνιδίασε τον Παναθηναϊκό από νωρίς με δύο γκολ και πλέον θα διεκδικήσει την παραμονή της σε αγώνα μπαράζ, με τον τρίτο του ομίλου ανόδου της Football League. 
Η Βέροια έκανε το καθήκον της και κέρδισε με 1-0 τον Αστέρα Τρίπολης, ο οποίος είναι ο μεγάλος χαμένος της βαθμολογίας των πλέι-οφ των θέσεων 2 έως 5. 
Σημειώνεται ότι στην τριπλή ισοβαθμία Βέροιας, Ξάνθης και Πλατανιά στους 38 βαθμούς, η Ξάνθη οδηγείται στα μπαράζ επειδή έχει τους λιγότερους πόντους στα μεταξύ τους παιχνίδια και Βέροια και Πλατανιάς παραμένουν στη Super League. Άλλωστε, Πανιώνιος και Πλατανιάς επιβεβαίωσαν τις φήμες και ήρθαν μεταξύ τους ισόπαλοι δίχως τέρματα.  

Αναλυτικά η βαθμολογία των πλέι-οφ:

ΠΑΟΚ 2 βαθμοί 
Ατρόμητος 2 βαθμοί 
Παναθηναϊκός 2 βαθμοί 
Αστέρας Τρίπολης 0 βαθμοί 

Όλα τα αποτελέσματα

Ολυμπιακός-Απόλλων Σμύρνης 1-0
Ξάνθη-Παναθηναϊκός 3-1
Βέροια-Αστέρας Τρίπολης 1-0
Πανιώνιος-Πλατανιάς 0-0
Άρης-ΠΑΣ Γιάννινα 0-0
Εργοτέλης-Καλλονή 3-0
Πανθρακικός-Ατρόμητος 1-3
Λεβαδειακός-ΠΑΟΚ 3-2
Παναιτωλικός-ΟΦΗ 1-0
news.gr
Αναμένεται η έγκριση μελετών από το δήμο Θεσσαλονίκης
Τη δημιουργία Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών, του πρώτου στην Ελλάδα, επαναφέρει και πάλι στο προσκήνιο η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Το δημοτικό συμβούλιο, στην προσεχή του συνεδρίαση, καλείται να εγκρίνει την εκπόνηση μιας σειράς μελετών, ώστε να καταστεί εφικτή η λειτουργία του αποτεφρωτηρίου σε χώρο πλησίον των Κοιμητηρίων Αναστάσεως του Κυρίου.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ποιότητας Ζωής, Κωνσταντίνο Ζέρβα, το αποτεφρωτήριο δεν θα εξυπηρετεί μόνο τη Θεσσαλονίκη, αλλά ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα.
Με βάση τον σχεδιασμό, στην ιδιόκτητη έκταση των 500 στρεμμάτων του Δήμου Θεσσαλονίκης, που έχει επιλεγεί και χρησιμοποιείται ως δημοτικό φυτώριο, θα κατασκευαστεί ένα οίκημα περίπου 600 τ.μ., όπου θα στεγαστούν όλες οι απαραίτητες για το αποτεφρωτήριο λειτουργίες.
Ο κεντρικός Δήμος καλείται να προχωρήσει στην εκπόνηση σειράς υποστηρικτικών μελετών για τη χωροθέτηση με τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο, ώστε να λάβει τις αναγκαίες αδειοδοτήσεις για τη λειτουργία του κέντρου αποτέφρωσης νεκρών.
«Με διαδικασίες εξπρές σε διάστημα ενός έτους θα προχωρήσουμε στην εκπόνηση όλων των αναγκαίων μελετών, που κατά κύριο λόγο είναι γεωλογικές και περιβαλλοντικές» δηλώνει ο κ. Ζέρβας.
Μόλις συνταχθεί η πολεοδομική μελέτη θα υποβληθεί στον Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη, όπου ανήκουν τα Κοιμητήρια, για την τήρηση των διαδικασιών ανάρτησης και δημοσιοποίησης.
Στη συνέχεια, όλα τα προβλεπόμενα στοιχεία, εγκεκριμένες μελέτες και γνωμοδοτήσεις θα υποβληθούν στα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος, Υγείας και Εσωτερικών ώστε να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα για τη χωροθέτηση του Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών και θα ακολουθήσουν οι διαδικασίες για τη σύνταξη της οριστικής μελέτης.

http://www.4news.gr 
Ο 53χρονος James Carroll Butler θα είναι υποχρεωμένος να πληρώσει... $5,001 στον πρώην συνάδελφό του Michael Utz για ένα περιστατικό που έλαβε χώρα το 2009.

Αμερικανικό δικαστήριο καταδίκασε τον πρώην δημοτικό εργαζόμενο, ο οποίος επειδή αντιπαθούσε τον Utz... ούρησε στην κούπα του καφέ του!

Όπως αναφέρει η Huffington Post ο Butler είχε ουρήσει στην κούπα του ανυποψίαστου συναδέλφου του και περίμενε να τα πιει...

Προτού τελικά ο Utz τη χρησιμοποιήσει, ένιωσε τη μυρωδιά, ανέφερε το περιστατικό σε υπεύθυνο και τελικά εργαστηριακές εξετάσεις απέδειξαν ότι η κούπα είχε ούρα.

Ο Butler απολύθηκε και ζήτησε συγνώμη για την πράξη του, αλλά τώρα θα αναγκαστεί να αποζημιώσει τον πρώην συνάδελφό του.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr 
Της αξίζει σίγουρα το καλύτερο και το πιο γενναιόδωρο φιλοδώρημα! Η Dolly Saville από το Buckinghamshire της Βρετανίας εργάζεται πίσω από μια μπάρα από το 1940, οπότε και ξεκίνησε να γεμίζει τα ποτήρια με αλκοόλ στην παμπ «The Red Lion», όταν ήταν 24 ετών.

Η ίδια, αν και πρόσφατα έσβησε 100 κεράκια, δεν σκοπεύει να συνταξιοδοτηθεί, ενώ μόλις πριν ένα χρόνο, δηλαδή όταν ήταν 99 ετών, πήρε μια άδεια δυο εβδομάδων για λόγους υγείας. Αυτή ήταν και η πρώτη άδεια που πήρε σε όλη της τη ζωή η ευσυνείδητη υπάλληλος.

Η οικογένειά της πάντως την πιέζει να αποσυρθεί, κάτι που αρνείται πεισματικά μιας και σκοπεύει να αφήσει την τελευταία της πνοή στο μπαρ. Κατά τη διάρκεια της πολυετούς καριέρας της, έχει σερβίρει ουκ ολίγους σταρ, όπως ο Πιρς Μπρόσναν.

http://www.thestival.gr
Δύο νέα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης Ειδικής Αγωγής ξεκινούν τη λειτουργία τους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για πρώτη φορά στη χώρα μας. Σε αυτά τα Δημόσια ΙΕΚ πρόκειται να φοιτήσουν άτομα με προβλήματα σε όραση και ακοή.
Με απόφαση του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνου Γκιουλέκα η έναρξη των μαθημάτων στα δύο πιλοτικά ΔΙΕΚ Ειδικής Αγωγής θα γίνει την Τετάρτη 23 Απριλίου 2014. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής έως και την Μ. Τετάρτη 16 Απριλίου 2014 ενώ από τη νέα σχολική χρονιά, δηλαδή από τον Οκτώβριο 2014, πρόκειται να λειτουργήσουν και άλλα ΔΙΕΚ Ειδικής Αγωγής και σε άλλες πόλεις της χώρας.
Οι ειδικότητες που προσφέρονται σε αυτά τα Δημόσια ΙΕΚ Ειδικής Αγωγής είναι οι εξής:
1) Ξεναγός σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς-Πολιτιστικούς χώρους για τυφλά και κωφά άτομα. (Η ειδικότητα αυτή θα προσφέρεται σε άτομα με προβλήματα όρασης ή προβλήματα ακοής).
2) Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής-Πολυμέσα/Web designer-developper/video games. (Για άτομα με προβλήματα ακοής).
3) Απομαγνητοφωνητής συνομιλιών-πρακτικών. (Για άτομα με προβλήματα όρασης).
4) Βοηθός Φυσικοθεραπείας. (Για άτομα με προβλήματα όρασης ή προβλήματα ακοής).
Τα Δημόσια ΙΕΚ Ειδικής Αγωγής θα λειτουργήσουν στην Αθήνα στο Συγκρότημα ΤΕΕ Κωφών και Βαρήκοων στην Αγία Παρασκευή (Πίνδου 27, Αγία Παρασκευή) και στη Θεσσαλονίκη στο Συγκρότημα ΤΕΕ Α'Βαθμίδος (Γεωργικής Σχολής 95).
Με αφορμή την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος λειτουργίας Δημόσιων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης(ΔΙΕΚ) Ειδικής Αγωγής στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη για άτομα με αναπηρία, ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων δήλωσε: «Για εμάς όλοι οι πολίτες έχουν ίσα δικαιώματα στη γνώση και την κατάρτιση. Στόχος του προγράμματος είναι τα άτομα με αναπηρία που τελειώνουν τα σχολεία Ειδικής Αγωγής να μπορούν, για πρώτη φορά στη χώρα μας, να αποκτήσουν εάν το επιθυμούν πρόσθετες δεξιότητες και διεξόδους που θα τους βοηθήσουν να ενταχθούν, με περισσότερα εφόδια, στην αγορά εργασίας».

http://www.seleo.gr 

Στις αρχές της δεκαετίας του '70,όταν οι τηλεοράσεις άρχισαν να μπαίνουν στα Ελληνικά σπίτια, η επαφή των φιλάθλων με το Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο ήταν ελάχιστη. Οι πρώτες ζωντανές μεταδόσεις αγώνων ήταν από το Μουντιάλ του 1970 αλλά το εβδομαδιαίο ραντεβού των φιλάθλων ήταν κάθε Σάββατο το απόγευμα όταν άρχισαν να προβάλλονται, σε μαγνητοσκόπηση με μια εβδομάδα καθυστέρηση, αγώνες του αγγλικού πρωταθλήματος. Η ΕΙΡ έδειχνε σε περιγραφή Γιάννη Διακογιάννη τον καλύτερο αγώνα από την Αγγλία. Οι μεταδόσεις του αγγλικού ποδοσφαίρου ήταν και το πρώτο πρόγραμμα που είχε χορηγό. Τις προσέφεραν τα ξυραφάκια «Άστορ» που ανέβασαν κατακόρυφα τον τζίρο τους και άνοιξαν την πόρτα της διαφήμισης στην τηλεόραση. Μέσα από τις ασπρόμαυρες οθόνες μιας Loewe Opta ή μιας Saba οι Έλληνες φίλαθλοι ανακάλυψαν το Αγγλικό ποδόσφαιρό πριν από οποιοδήποτε άλλο στην Ευρώπη. Ομάδες όπως η Liverpool, η Leeds, η Ipswich, η United και η City του Manchester, η Arsenal απέκτησαν οπαδούς στο απαίδευτο και διψασμένο  Ελληνικό κοινό που γοητεύτηκε από το διαφορετικό στυλ ποδοσφαίρου και τη φανταστική ατμόσφαιρα των Αγγλικών γηπέδων. Παρόλο που δεν μπορούσαν να δουν τα χρώματα των αγαπημένων τους ομάδων ή ακόμα το πράσινο χορτάρι, που στις τηλεοράσεις εκείνες έπαιρνε μια ανοικτή γκρι απόχρωση, το θέαμα ήταν εντυπωσιακό και η αφοσίωση πλήρης.

Αφορμή για αυτή τη βουτιά στο, όχι και τόσο μακρινό, παρελθόν στάθηκε το μεγάλο ντέρμπι κορυφής της Premier το μεσημέρι της Κυριακής ανάμεσα σε Liverpool και Manchester City που ως γνωστό έληξε με νίκη 3-2 των γηπεδούχων. Οι ξεχασμένες ασπρόμαυρες  εικόνες επανήλθαν , αυτή τη φορά μέσα από μια HD οθόνη με πλούσια χρώματα και digital ήχο, αλλά με το ίδιο εκείνο συναίσθημα της παρακολούθησης του αγνού και ανόθευτου Αγγλικού ποδοσφαίρου, αυτού που κάποιες φορές έφτανε στα όρια της ποδοσφαιρικής αφέλειας.Δυο ομάδες που διεκδικούν τον φετινό τίτλο επί ενενήντα λεπτά να αγωνίζονται χωρίς σκοπιμότητες, με δύναμη και ταχύτητα, η μπάλα να ανεβοκατεβαίνει από τη μια περιοχή στην άλλη σε ρυθμούς αγώνα τένις και οι φίλαθλοι στις κερκίδες να τραγουδούν ασταμάτητα δημιουργώντας ένα υπέροχο σκηνικό. Η Liverpool ήθελε μόνο νίκη, και ήταν αυτή που καθόρισε το ρυθμό και το στυλ του παιχνιδιού. Μπήκε δυνατά στο παιχνίδι όπως αναμενόταν και στο ημίχρονο ήταν ήδη μπροστά 2-0. Δεν κάθισε στο αποτέλεσμα, δεν πάγωσε το ρυθμό ούτε κλείστηκε αλλά συνέχισε το παιχνίδι της σαν να ήταν 0-0. Η City δεν τα παράτησε, βγήκε μπροστά πίεσε και ισοφάρισε όμως και αυτή παρά το γεγονός ότι η ισοπαλία δεν ήταν καθόλου άσχημο αποτέλεσμα συνέχισε να κυνηγά τη νίκη σε ένα παιχνίδι ρώσικη ρουλέτα. Το γκολ του Coutinho στο 78’ έδωσε τη νίκη στους κόκκινους του Liverpool που τους φέρνει ακόμα πιο κοντά στο όνειρο του τίτλου μετά από 24 χρόνια. Το κέρδος όμως για όλους εμάς είναι ότι αυτή η Liverpool σηματοδοτεί την επιστροφή του Αγγλικού ποδοσφαίρου όπως αρχικά  το είχαμε γνωρίσει,

Η ομάδα του Brendan Rodgers διατηρεί έντονα τα στοιχεία που ανέκαθεν χαρακτήριζαν την Βρετανική σχολή πριν την επιδρομή των πολυεθνικών με τις χλιδάτες μεταγραφές και τους ξένους προπονητές που μπορεί να ανέβασαν την ποιότητα του ποδοσφαιρικού θεάματος άλλα αλλοίωσαν τη φυσιογνωμία του, με μεγάλο θύμα αυτής της κατάστασης την Εθνική ομάδα της Αγγλίας. Η Liverpool στο παιχνίδι της Κυριακής είχε 6 Άγγλους παίκτες στη σύνθεση της, δυο σε κάθε γραμμή την ώρα που η City είχε μόνο τον τερματοφύλακα Hart να μιλά Αγγλικά ως μητρική γλώσσα. Τα ίδια ισχύουν και για την Chelsea που στο παιχνίδι με την Swansea είχε μόλις τρεις στην 18άδα της αποστολής. Η παρουσία των γηγενών ποδοσφαιριστών με επικεφαλής τον εμβληματικό αρχηγό  Steven Gerrard, σε ένα διαφορετικό ρόλο μέσα στο παιχνίδι περισσότερο αμυντικό αλλά το ίδιο ουσιαστικό, και η  αγωνιστική φιλοσοφία του Rodgers έχουν δημιουργήσει μια ομάδα που συνδυάζει το Βρετανικό στυλ με πινελιές Νοτιοαμερικανικής φαντασίας χάρη στην παρουσία του Βραζιλιάνου Coutinho στο κέντρο και του εκπληκτικού Luis Suarez στην επίθεση. Η επιθετική της γραμμή με τα 93 γκολ και το παιχνίδι run and gun είναι αυτά που τη διατηρούν στην κορυφή όταν η άμυνα της έχει δεχθεί 42 γκολ , περισσότερα  από ότι η Crystal palace ή η Hull. Κι αυτό είναι που κάνει την παρακολούθηση ενός αγώνα της Liverpool μια συναρπαστική εμπειρία.


Μένουν 4 αγωνιστικές μέχρι το τέλος και η Liverpool κρατά την τύχη στα χέρια της. Το κομβικό παιχνίδι που θα κρίνει πολλά είναι αυτό με την Chelsea στο Anfield την μεθεπόμενη αγωνιστική όπου παίζει πάλι μόνο για νίκη. Μεσολαβεί η έξοδος στο Norwich και στη συνέχεια στην Crystal Palace. Η τελευταία αγωνιστική τη βρίσκει στο σπίτι της με αντίπαλο τη Newcastle σε  ένα παιχνίδι που εκτιμώ πως ανεξάρτητα από την κατάληξη του τίτλου θα είναι μια γιορτή που θα σηματοδοτεί την επανεμφάνιση των Reds στην ελίτ του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου αλλά και για όλους εμάς τους αθεράπευτα ρομαντικούς την επιστροφή μιας παλιάς αγάπης που νομίζαμε πως είχε χαθεί για πάντα. Και όπως λέει και ο ποιητής « οι παλιές αγάπες πάνε στον παράδεισο».


Σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα και Αλεξανδρούπολη θα λειτουργήσουν τα πρώτα έξι πιλοτικά open malls.

Αυτό προβλέπει η πρόσκληση υποβολής αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων/ενισχύσεων στο Πρόγραμμα Πιλοτική Δράση «Ενίσχυση Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου», που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Ο συνολικός Προϋπολογισμός του Προγράμματος είναι 1.200.003 ευρώ και αποτελεί στο σύνολό του Δημόσια Δαπάνη, ενώ οι δικαιούχοι, καλούνται να υποβάλλουν προτάσεις που θα περιλαμβάνουν πλήρες επιχειρηματικό σχέδιο για την υλοποίηση της δράσης, καθώς και την μετέπειτα ανάπτυξη και εξέλιξή της.
Η δημόσια χρηματοδότηση των πράξεων ορίζεται στο 100% του προϋπολογισμού των πράξεων και δεν θα ξεπερνά τα 171.429 ευρώ ανά ενισχυόμενο σχέδιο. Η διάρκεια των πράξεων της δράσης ορίζεται σε 12 μήνες ενώ η ημερομηνία ολοκλήρωσης δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υπερβαίνει την 31η Οκτωβρίου του 2015.
Η πρόσκληση απευθύνεται στους Εμπορικούς Συλλόγους της Αθήνας, του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, της Πάτρας και της Αλεξανδρούπολης. Δικαιούχοι είναι επίσης και οι τριτοβάθμιες οργανώσεις (ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ) μόνο για την από κοινού ανάπτυξη και λειτουργία Κεντρικού Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης (Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας Δικτύωσης) για την υποστήριξη των Εμπορικών Συλλόγων που θα προχωρήσουν στη δημιουργία των Open Malls.
Τα Ανοικτά Εμπορικά Κέντρα που θα δημιουργηθούν θα βασίζονται στη συμμετοχή των επιχειρήσεων μιας περιοχής (μελών των οικείων εμπορικών ή επαγγελματικών συλλόγων), σε ενέργειες/ δραστηριότητες στο πλαίσιο μιας ενιαίας πολιτικής ανάδειξης του εμπορικού κέντρου και εξυπηρέτησης των καταναλωτών. Επίσης σημειώνεται ότι ο αριθμός των επιχειρήσεων που συμμετέχουν σε καθεμία πρόταση των δικαιούχων εμπορικών συλλόγων δεν μπορεί να είναι μικρότερος από 50.
Τέτοιες ενέργειες ενδεικτικά μπορεί να είναι:
- Χωροθέτησης και χαρτογράφησης των ανοικτών εμπορικών κέντρων σε συνδυασμό με τη δημιουργία σχετικών υποδομών
- Οργανωμένες ενέργειες μάρκετινγκ, όπως ενιαία κάρτα αγορών καταναλωτή (loyalty schemes) με πόντους αγορών ή και εκπτώσεις (στην οποία θα συμμετέχουν εμπορικά καταστήματα, καφετέριες, επιχειρήσεις στάθμευσης, παιδότοποι, κλπ.)
- Προώθηση, προβολή και επικοινωνία των επιχειρήσεων της εμπορικής περιοχής που συμμετέχουν στη δράση
- Δραστηριότητες που συνδυάζουν το αγοραστικό ενδιαφέρον με την ψυχαγωγία όπως street events, social events, κ.α.

http://www.fpress.gr
Ροχαλίζετε εσείς ή ο σύντροφος σας, και δεν ξέρετε πώς να το αντιμετωπίσετε; Διαβάστε παρακάτω τι μπορείτε να κάνετε ώστε να το αντιμετωπίσετε:

1. Απόφυγε τη χρήση αλκοόλ και φαρμάκων που μειώνουν την αναπνοή, όπως υπνωτικά και ηρεμιστικά.

2. Φρόντισε το βραδινό σου γεύμα να είναι ελαφρύ και ποτέ 2-3 ώρες πριν τον ύπνο.

3. Κάνε ήπιας μορφής άσκηση. Η τόνωση των μυϊκών ομάδων βελτιώνει, μεταξύ άλλων, και το αναπνευστικό σύστημα, μειώνοντας σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης ροχαλητού και άπνοιας.

4. Διατήρησε το σωματικό σου βάρος σε φυσιολογικά επίπεδα.

5. Μπες σε πρόγραμμα ύπνου. Τι εννοούμε; Προσπάθησε να πηγαίνεις για ύπνο την ίδια ώρα κάθε βράδυ και προσπάθησε να κοιμάσαι σε πλάγια στάση και όχι ανάσκελα, καθώς σ' αυτή την περίπτωση η σιαγόνα ανοίγει και ευνοεί το ροχαλητό. Για να καταφέρεις να κοιμηθείς στο πλάι, δέσε μία κάλτσα διπλωμένη στην πλάτη σου, ώστε να σε ενοχλεί κάθε φορά που προσπαθείς να κοιμηθείς ανάσκελα.

6. Κόψε το κάπνισμα. Έτσι θα κόψεις και τον κίνδυνο δημιουργίας φλεγμονών στους αεραγωγούς.

7. Μην πίνεις πολύ νερό τις βραδινές ώρες, ώστε να κοιμηθείς απερίσπαστη.

8. Πρόσεξε τα επίπεδα υγρασίας του δωματίου σου. Αν και στην Ελλάδα το κλίμα γενικά είναι υγρό, οι συσκευές θέρμανσης και ψύξης (καλοριφέρ, air-condition) ξηραίνουν τον αέρα. Ο ξηρός αέρας προκαλεί περισσότερες συσπάσεις του λάρυγγα και άρα ροχαλητό..

9. Επειδή το ροχαλητό μπορεί να οφείλεται σε αναπνευστικά προβλήματα καλό είναι να απευθυνθείς σε ειδικό (ΩΡΛ ή πνευμονολόγο) αν το πρόβλημά σου είναι έντονο.

10. Δοκίμασε τα ειδικά προϊόντα που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Στις περισσότερες περιπτώσεις βοηθούν την κατάσταση ανοίγοντας του αεραγωγούς.

Τι να προσέξεις! Εάν το ροχαλητό είναι μόνιμο πρόβλημά σου, συμβουλέψου το γιατρό σου για το κατά πόσο μπορείς να χρησιμοποιείς τις εν λόγω λύσεις και πότε, καθώς κι αν θα χρειαστεί να γίνει επέμβαση.

http://www.thestival.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!