Δευτέρα 15 Αυγούστου 2016


Το πρώτο τηλεκοντρόλ που θα επιτρέπει στους σκύλους να αλλάζουν κανάλια δημιούργησε η βρετανική εταιρεία ζωοτροφών και άλλων προϊόντων για κατοικίδια Wagg, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Κεντρικού Λάνκασιρ.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του σκυλο-τηλεκοντρόλ, το νέο προϊόν απευθύνεται κυρίως σε όσους ιδιοκτήτες σκύλων νιώθουν μεγάλες ενοχές που αφήνουν τον «καλύτερο φίλο» τους μόνο στο σπίτι. Τώρα πια, θα μπορεί να δει τηλεόραση και μάλιστα να επιλέξει πρόγραμμα.

Το τηλεκοντρόλ καλύπτει μια μεγάλη επιφάνεια και μοιάζει σαν στρωματάκι, πάνω στο οποίο είναι σχεδιασμένα τα «πλήκτρα», ώστε να τα πατάει ο σκύλος - και βέβαια το ένα πλήκτρο έχει σχήμα κόκαλου.

Επειδή οι σκύλοι δεν βλέπουν καλά το κόκκινο και το πράσινο, το τηλεκοντρόλ έχει μπλε-κίτρινο χρώμα. Επιπλέον, είναι κατασκευασμένο από ενισχυμένο πλαστικό, ώστε να μην μπορούν να το μασήσουν οι σκύλοι. Προς το παρόν, το τηλεκοντρόλ βρίσκεται σε φάση δοκιμών από 20 σκύλους και αναμένεται να βγει στην αγορά το 2017, με τιμή γύρω στις 50 λίρες.

Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι ο μέσος σκύλος βλέπει πάνω από εννέα ώρες τηλεόραση την εβδομάδα. Εννέα στους δέκα ιδιοκτήτες σκύλων λένε ότι ο σκύλος τους κάθεται τακτικά στον καναπέ δίπλα τους και βλέπει τηλεόραση. Τα πιο δημοφιλή (μεταξύ των σκύλων) προγράμματα είναι όσα δείχνουν άλλους σκύλους, ιδίως όταν κάνουν διάφορα κόλπα.

Το τηλεκοντρόλ για σκύλους εντάσσεται σε μια σειρά διαδραστικών καινοτομιών και εφαρμογών που έχουν εμφανισθεί τα τελευταία χρόνια και απευθύνονται σε κατοικίδια ζώα, όπως είναι το «έξυπνο» κόκαλο.

Η Ευρώπη φιλοξενεί μερικές από τις πιο ακριβές πόλεις του κόσμου, την ίδια στιγμή που δίνει επιλογές και για πιο οικονομικές διακοπές, ειδικά για όσους θέλουν να φορτώσουν ένα σακίδιο στην πλάτη ή να τριγυρίσουν στην Ευρώπη με ένα budget που δεν θα τους αφήσει χωρίς δεκάρα το Σεπτέμβριο.
Σπλιτ, Κροατία
Το Σπλιτ είναι γνωστό κεντρικό σημείο στην κροατική ακτή, ενώ αποτελεί και συνδετικό κρίκο με πολλά κοντινά νησιά, όπου μπορείτε να απολαύσετε τις διακοπές σας. Η Παλιά του Πόλη είναι ακόμη πιο παλιά και από το Ντουμπρόβνικ και είναι εξίσου εντυπωσιακό σαν μέρος, με το πλεονέκτημα ότι οι τιμές του είναι χαμηλότερες. Συν τοις άλλοις, είναι λιγότερο τουριστικό, για όσους αναζητούν πιο ήρεμες διακοπές κι εκεί θα βρείτε οικονομική διαμονή σε hostel από 10 ευρώ τη βραδιά και συνολικό ημερήσιο budget γύρω στα 36 ευρώ, περιλαμβάνοντας διαμονή, διασκέδαση, μετακίνηση, αξιοθέατα και φαγητό.

Η όμορφη παραλία Las Teresitas στην Τενερίφη
Τενερίφη, Ισπανία
Τα Κανάρια Νησιά, στη βορειοδυτική ακτή της Αφρικής, αποτελούν δημοφιλή προορισμό για πολλούς Ευρωπαίους κατά τη διάρκεια όλης της χρονιάς και η Τενερίφη είναι από τα πιο αγαπητά. Οι τιμές εδώ είναι παρόμοιες με την υπόλοιπη Ισπανία και αν πετύχετε οικονομική πτήση, οι διακοπές σας θα μπορούσαν να είναι low-budget, με διαμονή από 15 ευρώ τη βραδιά, περίπου 7,5 ευρώ για ποτό/διασκέδαση και συνολικό ημερήσιο budget περίπου 42 ευρώ. Το γεγονός ότι δεν θα βρείτε πολλά αξιοθέατα εκεί σημαίνει επίσης, πέραν των λιγότερων εξόδων, και περισσότερη ξεκούραση.
Η πρωτεύουσα της Μάλτας διαθέτει ιστορικά μνημεία και όμορφες παραλίες για ξεκούραση
Βαλέτα, Μάλτα
Η κομψή πρωτεύουσα της Μάλτας είναι σχεδόν κρυμμένη νότια της Σικελίας στη Μεσόγειο και αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco. Σχεδόν οι πάντες μιλούν αγγλικά, οπότε δεν θα δυσκολευτείτε στις συνεννοήσεις σας, ενώ όλο το νησιωτικό κράτος αποτελεί ένα συνονθύλευμα ιστορικών μνημείων και όμορφων παραλιών, με καλό κλίμα και τουριστική υποδομή που βελτιώνεται συνεχώς. Διαμονή μπορείτε να βρείτε και με 15 ευρώ τη βραδιά, ενώ το ημερήσιο κόστος ανέρχεται περίπου στα 46-47 ευρώ.
Η παραλία Ούλτσινι
Μπούντβα, Μαυροβούνιο
To ακατέργαστο διαμάντι της Αδριατικής διαθέτει πολλές φυσικές ομορφιές και είναι ο επίγειος παράδεισος, για όσους δεν θέλουν να βάλουν βαθιά το χέρι στη τσέπη. Must προορισμός είναι η Μπούντβα, η μητρόπολη του τουρισμού του Μαυροβουνίου, με τις υπέροχες παραλίες της. Η παλιά πόλη αποτελεί θησαυρό πολιτιστικής κληρονομιάς με τα στενά δρομάκια, τις πλατείες, τα ιστορικά κτίρια και τα θρησκευτικά μνημεία, ενώ ιδανική παραλία είναι η παραλία του Ούλτσινι, που συνδυάζει αστικό και φυσικό τοπίο. Διαμονή μπορείτε να βρείτε από 36 ευρώ τη βραδιά, φαγητό σε εστιατόρια με 15 ευρώ το άτομο και λιγότερο και η μετακίνησή σας μέσα στην πόλη θα σας κοστίσει 1 ευρώ για τα one-way εισιτήρια.
clickatlife.gr

Τα χρόνια περνούν χωρίς να το καταλαβαίνουμε και τα ταξίδια μειώνονται λόγω της κρίσης. Επειδή, όμως, μια φορά ζούμε, φροντίστε να κάνετε ένα μεγάλο ταξίδι κάθε χρόνο ή κάθε 2 χρόνια, όσο ακόμα οι υποχρεώσεις το επιτρέπουν και η ηλικία δεν είναι προχωρημένη και απαγορευτική. Οι εμπειρίες που θα σας δώσουν, θα σας «γεμίσουν» μέχρι το επόμενο ταξίδι σας –αν όχι για μια ζωή.
Ταξιδέψτε με τρένο στην Ευρώπη
Όπως βλέπουμε, τα πράγματα για την Ευρώπη είναι ρευστά, γι’ αυτό ένα ταξίδι που θα μας επιτρέπει να τη γυρίσουμε στο μεγαλύτερο κομμάτι της, όσο οι συνθήκες παραμένουν οι ίδιες, επιβάλλεται. Προμηθευτείτε το Interrail Pass και ζήστε την εμπειρία να γυρίσετε την Ευρώπη με τρένο, η οποία από το 1973 χαρίζει αξέχαστες ταξιδιωτικές εμπειρίες στους ταξιδιώτες. Τα εισιτήρια του InteRail είναι διαθέσιμα για όλες τις ηλικίες και για πλήθος προορισμών που μπορείτε να ανακαλύψετε στο interrail.eu.
Δείτε πολικές αρκούδες στο Spitsbergen της Νορβηγίας
Το νησί Spitsbergen είναι το μεγαλύτερο και το μοναδικό με μόνιμους κατοίκους στο αρχιπέλαγος Svalbard της βόρειας Νορβηγίας. Ακόμη, είναι το πιο βόρειο χωριό του πλανήτη κι εκεί υπάρχουν… περισσότερες πολικές αρκούδες από ανθρώπους, κάτι που το κάνει δημοφιλή προορισμό για τους πιο περιπετειώδεις ταξιδιώτες.

Το διάσημο και εντυπωσιακό Kinkaku-ji στο Κιότο
Ανακαλύψτε το Κιότο της Ιαπωνίας
Το Κιότο, για όσους το έχουν επισκεφτεί, «κλείνει» όλη την Ιαπωνία σε μια πόλη, με τους υπέροχους αρχαίους ναούς του, τις παραδόσεις του και την υπέροχη κουλτούρα και πολιτισμό του. Ο βουδιστικός ναός Kinkaku-ji είναι ένα από τα must που πρέπει να επισκεφτεί κάποιος, αλλά τα αξιοθέατα είναι αμέτρητα: κάστρο Nijo, συνοικία Gion, ναός Φουσίμι Ινάρι κ.ά. Κάντε ένα road trip στις Η.Π.Α.
Όταν σκεφτόμαστε road trip, οι Η.Π.Α. και ο περίφημος αυτοκινητόδρομος Route 66 μας έρχονται πάντα στο μυαλό. Μαζί με αυτά, το ταξίδι παίρνει νοσταλγική τροπή, με μια κόκκινη Chevrolet, στέκια για μπέργκερ στην άκρη του δρόμου που μοιάζουν βγαλμένα σαν από πίνακα του Edward Hopper, πινακίδες νέον από κάποια απομακρυσμένα ξωκλήσια με την υπόσχεση της λύτρωσης να αναβοσβήνει και πολλά άλλα που μόνο όποιος κάνει ένα τέτοιο ταξίδι μπορεί να τα ανακαλύψει. Αν είναι μέσα στα μελλοντικά σχέδιά σας, κάντε κλικ εδώ για να πάρετε ιδέες.

Η έρημος Wadi Rum το βράδυ
Κοιμηθείτε στην έρημο Wadi Rum της Ιορδανίας
Το κοκκινωπό τοπίο της Ιορδανίας χαρίζει ακατάπαυστα μοναδικές ταξιδιωτικές εμπειρίες σε ταξιδιώτες που αναζητούν την περιπέτεια στην έρημο. Η Wadi Rum είναι μια έρημος που την ημέρα σε καταβάλλει με τις κλιμακώσεις της και τη νύχτα ο γεμάτος αστέρια ουρανός της σε αφήνει άφωνο. Πλήθος τουριστών επιλέγει να περάσει ένα τουλάχιστον βράδυ εκεί, με ή χωρίς σκηνή, να νιώσει κάτι από τη ζωή των Βεδουίνων και να χαθεί στο άπειρο του φωτισμένου από τα αστέρια ουρανού. Η Wadi Rum βρίσκεται περίπου 1 ώρα μακριά οδικώς από την Aqaba, τη μοναδική παραθαλάσσια πόλη της Ιορδανίας. Δείτε τις κορυφές των Ιμαλαΐων
Για πολλούς ταξιδιώτες δεν υπάρχει τίποτα μεγαλύτερο και πιο σημαντικό από το να βρεθούν στα Ιμαλάια. Ολόκληρη η οροσειρά εκτείνεται σε 2.400 χιλιόμετρα, από το Πακιστάν στα δυτικά, μέχρι την Ινδία στα ανατολικά και περιέχει όλες τις βουνοκορφές της Γης (πάνω από 140) που είναι πάνω από 7.000 μέτρα, με υψηλότερη όλων, την κορυφή του όρους Έβερεστ (8.848 μ.). Δεν χρειάζεται να ανεβείτε σε αυτή απαραίτητα, αρκεί να ζήσετε την εμπειρία, θαυμάζοντας το τοπίο σε μια εμπειρία ζωής που δύσκολα θα μπορείτε να περιγράψετε με λέξεις. Οι πόλεις που αποτελούν κεντρικά σημεία για ένα τέτοιο ταξίδι περιλαμβάνουν το Κατμαντού, τη Λάσα, το Ισλαμαμπάντ, το Πάρο, το Δελχί και το Guwahati.

Μουσικοί του δρόμου στην Κούβα παίζουν στους ρυθμούς της σάλσα κάθε ώρα και στιγμή
Χορέψτε σάλσα στην Αβάνα της Κούβας
Μέσα από τον καπνό του πούρου, ο ρυθμός της σάλσα είναι διάχυτος στην Κούβα, με τις γυναίκες να χορεύουν προς τους καβαλιέρους τους και τους άντρες να παίρνουν θέση με τις ανάλογες ενδυμασίες, φωνάζοντας “Aqui, aqui!” («εδώ»). Δεν χρειάζεται να αφήσετε το χορό στους επαγγελματίες, αφού πολλά οργανωμένα ταξίδια κανονίζουν μαθήματα και για τουρίστες, ανάμεσα στα διάφορα πράγματα που μπορείτε να δείτε και να κάνετε στην Κούβα.
clickatlife.gr
Τι καλοκαιρινό να μαγειρέψω;
Εν μέσω καλοκαιρινών διακοπών, η λαχτάρα μας για δροσερά πιάτα που μπορούμε να φτιάξουμε στο σπίτι είναι έντονη. Την ικανοποιούμε ετοιμάζοντας πέντε σούπερ νόστιμες και άκρως καλοκαιρινές συνταγές.

Δροσερή σαλάτα με φράουλες

Υλικά: 200 γρ. σπανάκι baby, 1 μέτριο μαρούλι φριζέ κομμένο σε κομμάτια, 250 γρ. φράουλες, 2 κ.σ. βασιλικό ψιλοκομμένο, 1 κρεμμυδάκι ξερό πολύ ψιλοκομμένο, 7 κ.γ. ξύδι μπαλσάμικο, 1 κ.γ. μουστάρδα ντιζόν, 1 κ.γ. μαγιονέζα, λίγο αλάτι, 5 κ.σ. ελαιόλαδο

Για τα κρουτόν: 3 φέτες ψωμί κομμένες σε κύβους, 1 κ.σ. λάδι, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Βάζουμε τα λαχανικά και τα φρούτα σε ένα μπολ και ανακατεύουμε ελαφρά. Κάνουμε μια βινεγκρέτ με τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας μαζί το λάδι, τη μουστάρδα, το ξύδι και τη μαγιονέζα σε ένα μπολ. Ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός. Ρίχνουμε το λάδι σταγόνα σταγόνα στην αρχή ανακατεύοντας πολύ καλά με το σύρμα μέχρι να δέσει το μείγμα και μετά λίγο πιο γρήγορα μέχρι να ενσωματωθούν και να γίνει μια ωραία σάλτσα ενώ ανακατεύουμε. Αν πήξει πάρα πολύ αραιώνουμε με λίγο νερό. Με αυτή τη βινεγρέτ ραντίζουμε τη σαλάτα μας.

Για τα κρουτόν: Ψήνουμε τις φέτες ψωμί σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 10-12 λεπτά σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα. Τις πασπαλίζουμε με 1 κ.σ. λάδι και τις αλατοπιπερώνουμε. Πασπαλίζουμε τη σαλάτα με τα κρουτόν και σερβίρουμε.

Πηγή. 

Δροσερή σαλάτα με αραβική πίτα και σος γιαούρτι

Υλικά: 4 μεγάλες αραβικές πίτες, 30 ντοματίνια, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1/2 ματσάκι μαϊντανό, 1 αγγουράκι, 8 φέτες μπέικον, 1 ματσάκι ρόκα, 200 γρ. γιαούρτι, 100 γρ. φέτα τρίμα, ρίγανη – θυμάρι

Εκτέλεση: Πλένουμε καλά όλα τα λαχανικά μας και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τα ντοματίνια στην μέση. Ψιλοκόβουμε και τσιγαρίζουμε το μπέικον. Ανακατεύουμε το γιαούρτι με την θρυμματισμένη φέτα και τα μυρωδικά. Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ανακατεύουμε καλά και κατόπιν τα μοιράζουμε στις πίτες μας.

Πηγή. 

Ψητό κοτόπουλο με σάλτσα λάιμ και κόλιανδρο

Υλικά: 4 στήθη κοτόπουλου, χυμό και ξύσμα από 2 λάϊμ, 1 φλ. ζωμό κότας, 2 κ.σ. φρέσκο ψιλοκομμένο κόλιαντρο ή, 1 κ.σ. ξερό κόλιαντρο τριμμένο, 500 γρ. μανιτάρια πλευρότους, 2 σκελίδες σκόρδο, 2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό, 4 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα του κοτόπουλου και τα ψήνουμε στο γκριλ με προσοχή να μην καούν για 20 λεπτά. Απλώνουμε τα μανιτάρια σε ένα ταψί , τα ραντίζουμε με το ελαιόλαδο, τρίβουμε τις 2 σκελίδες σκόρδο και τις ρίχνουμε από επάνω, αλατοπιπερώνουμε και τα ψήνουμε στους 180º C για 20 λεπτά περίπου. Για τη σάλτσα βάζουμε σε χαμηλή φωτιά το ζωμό κότας με το χυμό και το ξύσμα από τα λάϊμ και το κόλιανδρο και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά μέχρι να μειωθεί η σάλτσα στο μισό. Σερβίρουμε το κοτόπουλο σε ένα πιάτο, το περιχύνουμε με τη σάλτσα και γαρνίρουμε με τα ψητά μανιτάρια.

Πηγή.

Χταπόδι με φάβα και λάδι τρούφας

Υλικά:

Για τη φάβα: 500 γρ φάβα Σαντορίνης, 2 μικρά κρεμμύδια ψιλοκομμένα , 1 φύλλο δάφνης, 1 σκελίδα σκόρδο, 4 κ.σ. λάδι τρούφας, 100 ml ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι

Για τη σαλάτα: 30 φυλλαράκια μυρώνι, 30 φυλλαράκια κόλιανδρο, 20 φυλλαράκια μαϊντανό, 20 φυλλαράκια κάρδαμο

Για τη vinaigrette μαύρης τρούφας: 1 κουταλιά σούπας balsamico, 4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο, 1 κουταλιά σούπας λάδι τρούφας

Εκτέλεση: Βράζουμε τη φάβα σε νερό και την ξεπλένουμε. στη συνέχεια την καλύπτουμε με νερό. Προσθέτουμε το ένα κρεμμύδι, το σκόρδο και τη δάφνη, και τη βράζουμε μέχρι να εξατμιστεί όλο το νερό.Χτυπάμε τη φάβα με το ραβδομπλέντερ γιά δύο λεπτά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το λάδι τρούφας αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη vinaigrette και αλατοπιπερώνουμε. Χρησιμοποιούμε 2 κουταλιές και ανακατεύουμε με τα χόρτα σε ένα μικρό μπόλ. Ψήνουμε το χταπόδι στη σχάρα σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά περίπου. Όταν είναι έτοιμο το κόβουμε σε λεπτές διαγώνιες φέτες και το βουτάμε στη vinaigrette.

Στη μέση μιας πιατέλας απλώνουμε την φάβα .Πάνω στη φάβα και στο κέντρο του πιάτου τοποθετούμε λίγη σαλάτα. Γύρω γύρω στο πιάτο βάζουμε το χταπόδι και το περιχύνουμε με την υπόλοιπη vinaigrette.

Πηγή. 

Τονοσαλάτα

Υλικά: 1 συσκευασία παξιμαδάκια, 1 συσκευασία τόνο σε νερό στραγγισμένη, 1 μικρό τρυφερό αγγούρι τριμμένο, 1 καρότο τριμμένο, 1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο, 1 κ.σ. ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι, 2 κ.σ. γεμάτες μαγιονέζα, 1 κ.γ. μουστάρδα, λίγο χυμό λεμονιού, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 2 πολύ ώριμα και μαλακά αβοκάντο

Εκτέλεση: Τρίβουμε σε χοντρό τρίφτη το αγγούρι και το στίβουμε. Εναλλακτικά το ψιλοκόβουμε. Στραγγίζουμε τον τόνο και με πιρούνι τον σπάμε. Τον βάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε το σέλερι, το κρεμμύδι, το καρότο και τον μαϊντανό. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τη μαγιονέζα, τη μουστάρδα και το χυμό λεμόνι. Προσθέτουμε το αγγούρι και ανακατεύουμε. Καθαρίζουμε τα μαλακά αβοκάντο και προσθέτουμε αλάτι και λεμόνι. Τα λιώνουμε με πιρούνι. Αλείφουμε παξιμαδάκια, με λιωμένο αβοκάντο και από πάνω βάζουμε τονοσαλάτα.

Πηγή. 





Στην εποχή μας, που από κάποιους αμφισβητείται ακόμη και ο όρος γενοκτονία για τον ξεριζωμό των ποντίων, η ιστορία των ιερών κειμηλίων, που κρυφά κατάφεραν να φέρουν οι Πόντιοι στην Ελλάδα, μαρτυρεί το αδικοχαμένο αίμα χιλιάδων ανθρώπων που δεν είχαν τη δύναμη να φύγουν και να αφήσουν πίσω τις οικογένειες τους, τα σπίτια τους, την πίστη τους.




Το 1923 μοναχοί της ιεράς μονής Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα, σε μία προσπάθεια διάσωσης των ιστορικών κειμηλίων, έκρυψαν μέσα στο παρεκκλήσι της Aγίας Bαρβάρας την εικόνα της Παναγίας, το Ευαγγέλιο του Oσίου Xριστοφόρου και τον Σταυρό του αυτοκράτορα της Tραπεζούντας Mανουήλ Kομνηνού. Το 1930 ο Τούρκος Πρωθυπουργός δέχτηκε να πάει μία αντιπροσωπεία και να παραλάβει τα ιερά κειμήλια που αποτελούν μέχρι και σήμερα σύμβολα ορθοδοξίας και ελληνισμού του Πόντου. Τότε ο μοναχός Aμβρόσιος Σουμελιώτης, προϊστάμενος στην εκκλησία του Aγίου Θεράποντα της Tούμπας στη Θεσσαλονίκη, πήγε στην Τραπεζούντα στις 14 Οκτωβρίου και λίγες μέρες μετά επέστρεψε όχι μόνο με τα ιερά κειμήλια, αλλά και με τον Πόντο, όπως είχε γράψει τότε ο Λεωνίδας Iασωνίδης, Υπουργός Προνοίας της κυβέρνησης του Eλευθερίου Bενιζέλου: «Eν Eλλάδι υπήρχαν οι Πόντιοι, αλλά δεν υπήρχεν ο Πόντος. Mε την εικόνα της Παναγίας Σουμελά ήλθε και ο Πόντος».



Στην αρχή φιλοξενήθηκαν στο Bυζαντινό Mουσείο της Aθήνας, ενώ το 1951 με τη θεμελίωση της Νέας Παναγίας Σουμελά στην Βέροια η καρδιά του Πόντου άρχισε πάλι να χτυπά. Η Εικόνα, ο Τίμιος Σταυρός και το Ευαγγέλιο μεταφέρθηκαν στο Βέρμιο, όπου φυλάσσονται μέχρι και σήμερα. Το 1951 ιδρύεται στη Θεσσαλονίκη το σωματείο Παναγία Σουμελά με πρωτεργάτη τον γιατρό Φίλωνα Κτενίδη από την Κρωμνή του Πόντου και τον Αύγουστο του 1952 ύστερα από σοβαρές και υπεύθυνες προσπάθειες η εικόνα της Παναγίας ενθρονίστηκε με επισημότητα στον ναό που χτίστηκε στο όρος Βέρμιο σε περιοχή που παραχώρησε η κοινότητα της Καστανιάς. Τον Αύγουστο του 1993 παραδόθηκαν από το βυζαντινό μουσείο Αθηνών ο πολιτικού Σταύρος και το Ευαγγέλιο του όσιου Χριστόφορου. στα υψώματα της Καστανιάς οι πρόσφυγες του Πόντου ανιστόρησαν τον Πόντο σε μικρογραφία όπως πολύ εύστοχα τόνισε ο επί σειρά ετών πρόεδρος της Παναγίας Σουμελά Παναγιώτης Τανιμανίδης.



Από τα πρώτα χρόνια της εγκατάστασης της στο Βέρμιο, άρχισαν να συσσωρεύουν χιλιάδες προσκυνητές με τη συμπαράσταση των οποίων ολοκληρώνεται ένα έργο αξιόλογο, θρησκευτικό, εθνικό, κοινωνικό και πολιτιστικό. Είναι ανάγκη να τονιστεί πως τόσο οι Πόντιοι όσο και οι υπόλοιποι κάτοικοι της Μακεδονίας, είναι οι γνήσιοι Έλληνες με ελληνορθόδοξη συνείδηση όσο και αν μερικοί προσπαθούν να διαστρεβλώσουν η ιστορία και να ματαιώσουν την αδελφική συμβίωση το λαό. Αυτό τουλάχιστον φανερώνει η τελευταία ανάμνηση της ανύπαρκτης μακεδονικής εθνότητας και οι σοβινιστικές διαθέσεις της Τουρκίας που εκφράζονται με πολλές ενέργειες και ιδιαίτερα με την κατάληψη και κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου.



Η Παναγία Σουμελά φρουρός των βόρειων συνόρων της Ελλάδας, ιερό κέντρο του ανά τον κόσμο ποντιακού ελληνισμού, εκφράζει την κοινή των Ελλήνων συνείδηση για τη διατήρηση της εθνικής μνήμης και την θέληση για ένα κόσμο αδελφωμένο που θα διδάσκεται όμως από την ιστορία. Σήμερα στην εικόνα της Θεοτόκου διακρίνονται τα διαγράμματα της Θεοτόκου και του μικρού Ιησού. Αυτά τονίζονται εντονότερα από την ασημένια και χρυσωμένη θήκη που τα περιβάλλει με εικόνες, επιγραφές και πολύτιμες πέτρες, που ανάγεται στο 1700, με στέμμα ανεξάρτητο από την εικόνα. Οι διαστάσεις της είναι: Ύψος 0,40 – πλάτος 0,32 – πάχος 0,055 και του στέμματος: Ύψος 0,12 – πλάτος 0,32 και πάχος το ίδιο. Υπάρχουν επάνω τυπωμένες πλάγια τέσσερις παραστάσεις των προφητών Δαβίδ, Μωυσή και Ααρών. Από πάνω κρατάνε το στέμμα δυο άγγελοι, ενώ στο υπόλοιπο μέρος της θήκης, δεξιά και αριστερά υπάρχουν τυπωμένες διακοσμήσεις λουλουδιών.



Επάνω υπάρχει τυπωμένη η επιγραφή: «ΜΗΤΗΡ ΘΕΟΥ ΣΟΥΜΕΛΙΩΤΙΣΑ» και κάτω «ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΓΑΘΗ ΤΑΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΥ ΧΕΙΡΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΙΟΝ ΣΟΥ ΑΡΟΝ ΦΙΛΟΨΙΧΟΝ ΤΩΝ ΠΛΑΣΤΗΝ ΟΙΚΤΗΡΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΟΥΛΟΥΣ ΣΟΥ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ Κ(ΑΙ) ΤΩΝ ΤΕΚΝΩΝ ΜΙΧΑΛΙ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 1700».

Στις τρεις γωνίες υπάρχουν τρεις μεγάλες μπλε πολύτιμες πέτρες, ενώ έχει χαθεί η τέταρτη. Σειρά από πολύτιμες πέτρες πλαισιώνουν τις παραστάσεις, από τις οποίες σώζονται μέχρι και σήμερα έξι κόκκινες και είκοσι οκτώ πράσινες πέτρες. Επίσης υπάρχουν επτά μαργαρίτες πάνω στο στέμμα, σαράντα επτά στο πλαίσιο και γύρω από το άνοιγμα της εικόνας εκατό. Τα πλαϊνά της θήκης κοσμούνται με χρυσάργυρες διακοσμήσεις λουλουδιών.



Το στέμμα έχει τυπωμένες διακοσμήσεις λουλουδιών και τα πλαϊνά έχουν τις ίδιες διακοσμήσεις και την επιγραφή: «ΔΕΗΣΙΣ ΜΑΡΙΑΣ ΔΟΜΝΑΣ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΟΕΒΟΝΔΑ ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΣΑΝΔΡΑΣ ΜΠΑΛΑΣΑΣ ΙΩ(ΑΝΝΟΥ) ΕΛΕΝΗΣ». Στη μέση σχηματίζεται σταυρός με έξι λευκές πέτρες και τέσσερις μικρότερες κόκκινες στα άκρα. Ο σταυρός έχει τέσσερις ακτίνες από τέσσερις κόκκινες πολύτιμες πέτρες και διακοσμήσεις από σμάλτο. Ακόμη φέρει σειρές μαργαριταριών, από τις οποίες οι μεγαλύτερες περιλαμβάνουν 151 μαργαριτάρια και οι μικρότερες 171. Η εικόνα και η επίχρυση αργυρή της θήκη, το “καμίσ’”, το πουκάμισο της δηλαδή, έχουν περιβληθεί από ξύλινη θήκη, μέσα στην οποία έχουν τοποθετηθεί για μεγαλύτερη ασφάλεια.

Πληροφορίες από το κείμενο του Μάκη Αδαμόπουλου για την εφημερίδα Ορθόδοξη Αλήθεια

φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης
Tips για να φαίνεστε όμορφες στην παραλία
Έφτασε εκείνη η εποχή που ετοιμάζεστε για την πρώτη σας εμφάνιση στην παραλία, αλλά «τρέμετε», γιατί δεν προλάβατε ούτε φέτος να ξεφορτωθείτε τα επιπλέον κιλά που δείχνει η ζυγαριά. Μην ανησυχείτε, υπάρχουν τρόποι να δείχνετε πιο όμορφες, πιο λεπτές και πιο λαμπερές στην πλαζ με το μαγιό σας, ακόμη κι έτσι.

Επιλέξτε το κατάλληλο μαγιό για τον σωματότυπό σας
Κατ’ αρχάς, αγοράστε πάντα το σωστό νούμερο – ούτε μεγαλύτερο, νομίζοντας ότι όντας φαρδύ, θα κρύψει ατέλειες, ούτε μικρότερο, νομίζοντας πως θα σας «σουλουπώσει». Τα ολόσωμα μαγιό με όμορφα γεωμετρικά σχέδια μπορούν να καλύψουν ατέλειες στις γυναίκες με πολλά παραπανίσια κιλά. Οι γυναίκες με σώμα σχήματος «αχλαδιού» μπορούν να κινηθούν προς ενισχυμένα, τριγωνικά και κλασικά τοπ, για να ενισχύσουν το μπούστο και να τραβήξουν το βλέμμα από τη λεκάνη προς τα πάνω. Οι γυναίκες με μεγάλο μπούστο και μικρούς γοφούς είναι πιο «ασφαλείς» με ολόσωμα μαγιό ή μπικίνι με ντεκολτέ και διακοσμητικές λεπτομέρειες στο κάτω μέρος.

Επιλέξτε σκουρόχρωμα μαγιό
Είναι σίγουρα τα πιο κολακευτικά για το σώμα, αφού οι σκούρες αποχρώσεις βοηθούν κάθε σωματότυπο να δείχνει πιο λεπτός, ενώ «καλύπτουν» με διακριτικό τρόπο τυχόν προβληματικές περιοχές. Σημειώστε ότι αν έχετε φαρδιά λεκάνη, μπορείτε να φορέσετε μαγιό χρώματος μαύρου στο κάτω μέρος και πιο φωτεινού στο πάνω μέρος, για να δώσετε έμφαση στο μπούστο.

Αποφύγετε τα prints
Τα έντονα σχέδια στο μαγιό, όπως και σε κάθε άλλο ρούχο, τείνουν να τονίζουν παρά να κρύβουν τον όγκο του σώματος, γι’ αυτό καλό είναι να τα αποφύγετε, ή έστω να διαλέξετε μαγιό με διακριτικό print που δεν επαναλαμβάνεται σε όλη την «έκταση» του μαγιό.

Φορέστε κάτι κολακευτικό πάνω από το μαγιό
Στον δρόμο για την παραλία, προτιμήστε ένα αέρινο, casual μάξι φόρεμα ή καφτάνι που θα σας κολακεύσει, συγκριτικά με το παλιό σας t-shirt ή οποιοδήποτε άλλο μπλουζάκι.

Προσέξτε τι τρώτε, έστω και την τελευταία στιγμή
Για μία με δύο ημέρες προτού βγείτε στην παραλία, αποφύγετε τους πολλούς υδατάνθρακες, το αλάτι και τα τρόφιμα που προκαλούν φούσκωμα, όπως τα φασόλια, τα κρεμμύδια και το μπρόκολο – προτιμήστε τις «διουρητικές» εναλλακτικές του σπανακιού, του μαγειρεμένου σπαραγγιού, του σέλερι και της ντομάτας.

Φορέστε μεγάλα ψάθινα καπέλα
Τα αξεσουάρ όπως τα καπέλα και τα κοσμήματα, είναι ιδανικές λύσεις για όσες θέλουν να δώσουν έμφαση στο πάνω μέρος του σώματός τους, ώστε να «κρύψουν» προβληματάκια στους γοφούς και τα ψωμάκια.

Πάρτε την πιο κολακευτική θέση στην αμμουδιά
Όταν βρίσκεστε σε καθιστή στάση με τα γόνατα λυγισμένα, δημιουργείτε πιο λεπτή φιγούρα στα μάτια των άλλων, αφού το περιττό λίπος «απλώνεται» πιο ομοιόμορφα προς τα πάνω, το βλέμμα οδηγείται προς τα γόνατα και το πάνω μέρος του κορμού και, σε περίπτωση που αγχώνεστε για την όψη των γλουτών, αυτοί «κρύβονται» όσο πρέπει στην επιφάνεια της αμμουδιάς.

Ποντάρετε στο pony tail
Η κοτσίδα αυτού του τύπου αναδεικνύει τον λαιμό και τον κάνει να δείχνει μακρύτερος και λεπτότερος. Κάτι που, τελικά, προσθέτει «ύψος» σε όλο το σώμα, δίνοντας ένα πιο ψιλόλιγνο αποτέλεσμα.

Χρησιμοποιήστε αντηλιακό
Ακόμη κι αν δεν έχετε περιττά κιλά, τα εγκαύματα, τα ξεφλουδίσματα και το καταπονημένο από τον ήλιο σώμα σας αφαιρεί πόντους γοητείας.

Δοκιμάστε ψηλότερα – αλλά άνετα – παπούτσια
Σε καμία περίπτωση δεν προτείνουμε να επισκεφθείτε την παραλία με ψηλοτάκουνα: Αν μπορείτε, δοκιμάστε ως εναλλακτική της φλατ σαγιονάρας, ένα ζευγάρι σανδάλια ή πλατφόρμες με μεγαλύτερη «στήριξη» που θα σας κάνει να δείχνετε ψηλότερη και με καλύτερη στάση σώματος.

Κάντε το δέρμα σας πιο λαμπερό
Επενδύστε σε μια καλή απολέπιση για να λάμπει το δέρμα σας στην παραλία. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε κρέμες ή spray τεχνητού μαυρίσματος – χωρίς υπερβολές ώστε το αποτέλεσμα να «φωνάζει» ψεύτικο – καθώς η μαυρισμένη επιδερμίδα δείχνει πάντα πιο ελκυστική και κάνει το σώμα να δείχνει πιο αδυνατισμένο. Να θυμάστε, τέλος, πάντα, ότι η επαρκώς ενυδατωμένη επιδερμίδα δείχνει ομορφότερη – φροντίστε να μην την αφήνετε αφυδατωμένη κατά την διάρκεια της εξόρμησής σας στην παραλία.

Βγείτε στην πλαζ γεμάτες αυτοπεποίθηση
Είναι το πιο απλό μυστικό για να δείχνετε παντού ομορφότερες: Μην ντρέπεστε για το σώμα σας, απολαύστε τον ήλιο, τη θάλασσα, την αμμουδιά, χαμογελάστε και αυτόματα θα φαίνεστε λαμπερές.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!