Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016


Ο Ιανουάριος του 2016 ήταν ο πιο θερμός από τότε που άρχισε η καταγραφή των μετεωρολογικών δεδομένων στο τέλος του 19ου αιώνα (1880). Ο προηγούμενος πιο ζεστός Ιανουάριος ήταν του 2007.

Είναι επίσης ο τέταρτος μήνας στη σειρά, που η θερμοκρασία της Γης βρέθηκε πάνω από ένα βαθμό Κελσίου από την κανονική για την εποχή. Προφανώς, πρόκειται για έναν ασυνήθιστα ζεστό χειμώνα ειδικότερα για το βόρειο ημισφαίριο, όπου βρίσκεται και η Ελλάδα. Οι επιστήμονες θεωρούν πολύ πιθανό ότι όλο το 2016 θα αποδειχθεί έτος-ρεκόρ από άποψη θερμοκρασίας.

Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία σε ξηρά και θάλασσα (13 βαθμοί Κελσίου) ήταν 1,04 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα για τον μήνα Ιανουάριο, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ.

Ο φετινός Ιανουάριος ήταν ο ένατος συνεχόμενος μήνας που έσπασε το μηνιαίο ρεκόρ παγκόσμιας θερμοκρασίας, σύμφωνα με τη ΝΟΑΑ.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Διαστημικών Μελετών Goddard της NASA, που καταγράφει διαφορετικά τις θερμοκρασίες, ο Ιανουάριος ήταν όντως ο πιο ζεστός στην μετεωρολογική ιστορία, με τη θερμοκρασία να φθάνει τους 1,13 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο του προηγούμενου αιώνα.

Είχε προηγηθεί ο Δεκέμβριος 2015, που ήταν 1,11 βαθμούς πάνω από το 'κανονικό' (τον μέσο όρο σε βάθος χρόνου), σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με τη NASA, o φετινός Ιανουάριος συνεχίζει ένα «σερί» 371 συνεζόμενων μηνών με θερμοκρασίες πάνω από το μέσο όρο. Ο τελευταίος Ιανουάριος που είχε θερμοκρασία πιο κρύα από τον διαχρονικό μέσο όρο, ήταν αυτός του 1976.

Στον φετινό Ιανουάριο σημειώθηκε και ένα ακόμη ρεκόρ, η μικρότερη έκταση θαλάσσιου πάγου στην Αρκτική: μόνο 5,2 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια, 90.000 τ.μ. λιγότερα από το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ του 2011 και 402.000 τ.μ. λιγότερα από το διαχρονικό μέσο όρο, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Δεδομένων Χιονιού και Πάγου των ΗΠΑ.

Ο επικεφαλής κλιματολόγος της NASA Γκάβιν Σμιντ απέδωσε τη θερμοκρασία-ρεκόρ του Ιανουαρίου 2016 κυρίως στην ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή, με βοήθεια από το ισχυρό φαινόμενο Ελ Νίνιο (μεταφορά θερμού νερού) στον Ειρηνικό ωκεανό.
real.gr

Ένα από τα πολλά νέα χαρακτηριστικά του iOS 9 είναι η δυνατότητα δημιουργίας ομαδικών συνομιλιών καθώς επίσης και η δυνατότητα εκ νέου προσθήκης ατόμων σε ήδη υπάρχουσες συνομίλιες.

Αυτό σημαίνει πως δεν χρειάζεται πλέον να κάνετε νέα ομαδική συνομιλία σε περίπτωση που θέλετε να βάλετε ένα νέο άτομο μέσα σε μία συνομιλία κάνοντας μόνο μερικά κλικ.

Πώς να προσθέσετε νέα άτομα σε ομαδικές συνομιλίες στο iMessage με λίγα απλά βήματα;

Πριν προσπαθήσετε να προσθέσετε οποιονδήποτε σε κάποια συνομιλία, να αναφέρουμε πως το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό είναι μόνο διαθέσιμο για iMessage.

Αν σε κάποιο μήνυμα βλέπετε το «συννεφάκι» συνομιλίας να είναι πράσινο, τότε δεν θα μπορείτε να προσθέσετε νέα άτομα σε κάποια συνομιλία.

Παράλληλα, μπορείτε ακόμα και σε μία προσωπική σας συνομιλία να προσθέσετε νέα άτομα. Και σε περίπτωση που κάποιος αναρωτηθεί, το άτομο που θα εισάγετε σε μία συνομιλία θα είναι δυνατό να δει τα μηνύματα τα οποία θα στείλετε μεταξύ σας από την στιγμή που θα εισέλθει και μετά.

Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα, μπορείτε να προσθέσετε κάποιο νέο άτομο στην συνομιλία:

1. Ανοίξτε την εφαρμογή μηνυμάτων
2. Πατήστε πάνω σε ένα ήδη υπάρχον group συνομιλίας στο οποίο επιθυμείτε να προσθέσετε ένα νέο άτομο
3. Πατήστε στο κουμπί Details το οποίο θα βρείτε στην πάνω δεξιά γωνία της οθόνης
4. Πατήστε πάνω στο Add Contact
5. Επιλέξτε την επαφή ή τις επαφές που θέλετε να προσθέσετε και πατήστε στο Done
6. Το άτομο ή τα άτομα που επιλέξετε θα εισέλθουν κατευθείαν στην συνομιλία

ΠΗΓΗ: appleworldhellas.com

Έχουν περάσει δυόμισι χρόνια από την επέμβαση διπλής μαστεκτομής στην οποία υποβλήθηκε η Angelina Jolie και περίπου ένας χρόνος από την επέμβαση αφαίρεσης των ωοθηκών της.

Πριν από μερικές μέρες αποκαλύφθηκε ότι η διάσημη ηθοποιός έκανε τρία νέα τατουάζ στην πλάτη της και τώρα το νόημά τους έρχεται στο φως της δημοσιότητας, συνδέοντας την κίνηση αυτή της Jolie με την περιπέτεια της υγείας της.

Ο Dr. Justin McDaniel, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Pennsylvania στις θρησκευτικές σπουδές, εξηγεί τη σημασία των σχεδίων που η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός πρόσθεσε στο σώμα της:

«Πρόκειται για μια γραφική απεικόνιση με θρησκευτική σημασία στη γλώσσα Pali , με “μαγικές” προστατευτικές ιδιότητες , που έχει τις ρίζες της στις αρχές του Ινδουισμού και του Βουδισμού» αναφέρει, εξηγώντας πως τα σχέδια των τατουάζ έχουν στόχο να ενώσουν τον Θεό με τον άνθρωπο και «τον μικρόκοσμο του ανθρώπινου σώματος με τον μακρόκοσμο του σύμπαντος».

Τα «προστατευτικά» αυτά τατουάζ έχουν άμεση σχέση με την ιδιαίτερα δύσκολη προσωπική περίοδο της Angelina Jolie τα τελευταία 3 χρόνια ενώ αποκαλύπτουν πως η ίδια προσπαθεί να αντλήσει δύναμη μέσα από πνευματικές και θρησκευτικές αναζητήσεις.

Αξίζει παράλληλα να αναφερθεί ότι η Jolie, μητέρα 6 παιδιών, έχασε τη δική της μητέρα, Marcheline Bertrand, από καρκίνο του στήθους – κάτι που η ίδια έχει δηλώσει ότι τη σημάδεψε.

ΠΗΓΗ: queen.gr

Η έλευση πολύ μεγάλου προσφυγικού-μεταναστευτικού κύματος στα νησιά του Αιγαίου και πολύ δε περισσότερο στη Μυτιλήνη, ανάγκασε τους πολίτες να δημιουργήσουν μια ξεχωριστή ομάδα στο facebook, ονόματι «Πλέκουμε Αλληλεγγύη στη Μυτιλήνη», η δράση της οποίας είναι να φτιάχνει πλεκτά στα μικρά προσφυγόπουλα, ώστε όταν εκείνα φύγουν για τις βόρειες χώρες να έχουν μια ανάμνηση από την Ελλάδα.
Ποια είναι η δράση των μελών «Πλέκουμε αλληλεγγύη στη Μυτιλήνη»;
Όπως αναφέρουν τα μέλη: «η ομάδα μας ‘’Πλέκουμε αλληλεγγύη στην Μυτιλήνη’’ ξεκίνησε από την ομάδα της Θεσσαλονίκης ‘’Πλέκουμε αλληλεγγύη’’ και δημιουργήθηκε για καλύτερη επικοινωνία των εδώ γυναικών και ανδρών που πλέκουμε για τα προσφυγόπουλα. Αρχή μας είναι να μην δεχόμαστε χορηγίες σε χρηματικά ποσά παρά μόνον πλεχτά σκουφάκια, κασκόλ, γαντάκια και νήματα με τα οποία θα προμηθεύουμε όσα μέλη τα χρειάζονται για να πλέξουν για τα προσφυγόπουλα. Οτιδήποτε μας στέλνετε θα φωτογραφίζεται και θα αναρτάτε στη σελίδα της ομάδας και επίσης θα αναρτάμε και τις δράσεις μας για την ενημέρωση και την χαρά των μελών της ομάδας. Αυτό που κάνουμε είναι σταγόνα στον ωκεανό αλλά πολλές σταγόνες μαζί δίνουν δύναμη για να προσφέρουμε ζεστασιά και χαρά στα ταλαιπωρημένα αυτά παιδάκια στον δύσκολο και μακρύ ταξίδι τους».
Για να δείτε τη σελίδα στο facebook κάντε κλικ ΕΔΩ
12705313_792860854180271_2591295409214620834_n
12717553_792860470846976_1692861396676496656_n
12745481_792860414180315_8660732657823813036_n



Είναι γεγονός ότι πολλοί ίσως να έχουμε βρεθεί στη δύσκολη θέση να έχουμε κάποιο ατύχημα εξαιτίας κάποιας κακοτεχνίες είτε σε δρόμους είτε σε πεζοδρόμια. Σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις ο δημότης δικαιούται αποζημίωσης, είτε για τραυματισμό είτε για κάποια υλική ζημιά.
Η νομική βάση των εν λόγω αιτημάτων αποζημίωσης εντοπίζεται στις διατάξεις περί αστικής ευθύνης των οργάνων του Δημοσίου και των ΟΤΑ (άρθρα 105 και 106 ΕισΝΑΚ), στις οικείες διατάξεις του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα (∆ΚΚ, Π∆ 410/95) και του Ν. 3155/1955 (περί κατασκευής και συντηρήσεως οδών), στις γενικές αρχές του Διοικητικού Δικαίου, καθώς και στην αρχή της χρηστής διοίκησης.
Με βάση τα παραπάνω, σε περίπτωση λακκούβας στο οδόστρωμα και πώς θα πρέπει ο δημότης ν’ αντιδράσει σε περίπτωση που υποστεί ζημιά το όχημά του ή τραυματισμό ο ίδιος, ισχύουν τα εξής:
Σύμφωνα µε τα όσα ορίζει ο νόμος, η παράλειψη συντήρησης των οδών, ως κύρια αιτία για την πρόκληση υλικής ζημιάς, αποτελεί παράλειψη υλικής ενέργειας από όργανα των ΟΤΑ (συγκεκριμένα, τα αρμόδια συνεργεία και τις τεχνικές υπηρεσίες τους), τα οποία, κατά την άσκηση των υπηρεσιακών καθηκόντων τους, δεν προβαίνουν στις ενέργειες που απαιτούνται, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα πρόκλησης ατυχήµατος. Η επέλευση της ζημιάς πρέπει να αποδεικνύεται επαρκώς µε την προσκόμιση των απαραίτητων παραστατικών (τιμολόγια επισκευής του οχήματος), η δε αιτιώδης συνάφεια μεταξύ του ζηµιογόνου γεγονότος και του αποτελέσματος πρέπει να αποδεικνύεται από την προσκόμιση δημοσίου εγγράφου (Ημερήσιο ∆ελτίο Οχήματος της ΕΛΑΣ), το οποίο συντάσσεται στον τόπο του ατυχήµατος, μετά από κλήση του ζηµιωθέντος. Επιπλέον, το «αντικειμενικό» της αστικής ευθύνης δεν αφήνει περιθώρια για την επίκληση απουσίας κάποιας μορφής υπαιτιότητας εκ μέρους των δηµοσίων οργάνων, αντίθετα αυτή τεκμαίρεται υπάρχουσα, επιφορτίζοντας τις αρµόδιες υπηρεσίες µε το βάρος της απόδειξης, για την ύπαρξη ή µη της αιτίας του ατυχήµατος.
Άρα: Η αστική ευθύνη των Δήμων προκύπτει και για άλλες περιπτώσεις που συναντάμε στην καθημερινότητά μας, όπως τραυματισμό ή δάγκωμα από αδέσποτο ζώο, τραυματισμό σε παιδική χαρά, προαύλιο χώρο σχολείου ή σε δημοτικό αθλητικό χώρο, τραυματισμό σε χαλασμένο πεζοδρόμιο ή ακόμη και για ζημιά οχήματος από κατεστραμμένη ή κακή οδοσήμανση.
Περίπτωση εξώδικου συμβιβασμού
Σύμφωνα με το άρθρο 72 παρ.1 περ. ιδ Ν.3852/2010, η Οικονομική Επιτροπή (…) «αποφασίζει για το δικαστικό συμβιβασμό και τον εξώδικο συμβιβασμό ή κατάργηση δίκης που έχουν αντικείμενο μέχρι του ποσού των τριάντα χιλιάδων (30.000) € και εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο για τον εξώδικο συμβιβασμό ή την κατάργηση δίκης που έχουν αντικείμενο που υπερβαίνει το παραπάνω ποσό».
aftodioikisi.gr

Δύο ελληνικές παραλίες, αλλά όχι από τις γνωστές για την ομορφιά τους, συμπεριλαμβάνει στη λίστα με τις καλύτερες 50 παραλίες του κόσμου ο βρετανικός Guardian.
Μπορεί ο νους μας να πάει στον κρητικό Μπάλο, το ζακυνθινό Ναυάγιο ή τους λευκαδίτικους Εγκρεμνούς, όμως την παράσταση για την βρετανική εφημερίδα κλέβουν δύο παραλίες – έκπληξη.
Πρόκειται για τη Φακίστρα στο Πήλιο και τον Άγιο Γεώργιο στη Νάξο.
Η Φακίστρα βρίσκεται στην 7η θέση της λίστα, με τον Guardian να γράφει για αυτή: «Περισσότερο ορμίσκος παρά παραλία, περικυκλωμένη από βράχους και πυκνό δάσος, λευκή αμμουδιά και βότσαλα, καθώς και κρυστάλλινα νερά, η Φακίστρα του Πηλίου βρίσκεται πολύ κοντά στην Τσαγκαράδα. Έχει λίγο κατάβαση για να την προσεγγίσει κανείς, ενώ πέρα από τον Ιούλιο και τον Αύγουστο μπορεί να την απολαύσει κανείς μόνος του».

Στη 13η θέση ο Άγιος Γεώργιος της Νάξου, με τον Guardian να γράφει για αυτή: «Η Ελλάδα έχει πολλές πανέμορφες παραλίες, αλλά όταν αυτές συνδυάζουν και την καταλληλότητα για παιδιά, τη μερίδα του λέοντος κατέχει η Νάξος. Μία από τις καλύτερες για οικογένειες είναι ο Άγιος Γεώργιος, που απέχει μόλις πέντε λεπτά από τη Χώρα. Τα ζεστά και ρηχά νερά της είναι κατάλληλα για κωπηλασία και καταδύσεις με αναπνευστήρα, αλλά και για χαρούμενα παιδιά. Στο Flisvos Sport Club μπορεί κανείς να δηλώσει συμμετοχή για ιστιοσανίδα, θαλάσσιο σκι, να νοικιάσει ποδήλατο ή να παίξει ρακέτες και μπιτς βόλεϊ. Δίπλα από την παραλία επίσης υπάρχουν ταβέρνες και beach bar».

Πρώτη στη λίστα η Source d’Argent στις Σεϋχέλλες.


Πηγή: tvxs.gr
Σοκ προκάλεσε στην ελληνική showbiz η είδηση του θανάτου του τραγουδιστή και τραγουδοποιού Παντελή Παντελίδη.

Ο Παντελής γεννήθηκε στην Αθήνα στις 23 Νοεμβρίου του 1983 και έχασε τη ζωή του σήμερα στη λεωφόρο Βουλιαγμένης σε τροχαίο δυστύχημα, όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε και στο οποίο επέβαιναν και δύο γυναίκες, εξετράπη της πορείας του, από άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους και έπεσε με μεγάλη ταχύτητα στις προστατευτικές μπάρες.

Τι δήλωσε ο διοικητής του Ασκληπιείου



Ο γνωστός τραγουδιστής διακομίστηκε με ασθενοφόρο στο Ασκληπιείο Βούλας, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του, ενώ οι δύο γυναίκες νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Ο 33χρονος τραγουδοποιός μεγάλωσε στη Νέα Ιωνία. Εργαζόταν ως υπαξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά αποφάσισε να παραιτηθεί για να γίνει τραγουδιστής. Ο Παντελής ήταν αυτοδίδακτος, μόνος του έμαθε να παίζει μουσικά όργανα, ενώ παρότι τα τελευταία χρόνια τα τραγούδια που έλεγε ο ίδιος ή που τραγουδούσαν άλλοι σημείωναν μεγάλη επιτυχία, συνέχισε να εργάζεται στο πρακτορείο ΟΠΑΠ, που διατηρούσε μαζί με την οικογένεια του στη Νέα Ιωνία.



Από μικρός έγραφε τραγούδια, τα οποία βιντεοσκοπούσε και τα έστελνε στους φίλους του. Αυτοί, όπως ο ίδιος είχε δηλώσει, τα ανέβασαν στο YouTube, μέσα από το οποίο και έγινε γνωστός. Πολλοί ήταν τότε αυτοί που μίλησαν για το «φαινόμενο Παντελίδη», καθώς ήταν ο πρώτος στην Ελλάδα που έγινε διάσημος μέσω του διαδικτύου και όχι από τις εμφανίσεις του σε τηλεοπτικά τάλεντ σόου.



Για τέσσερα χρόνια τραγουδούσε σε μικρά μαγαζιά και από το Πολεμική Ναυτικό παραιτήθηκε όταν έκλεισε την πρώτη του δουλειά ως τραγουδιστής. Η πρώτη του δισκογραφική δουλειά ήταν ο δίσκος με τίτλο «Αλκοολικές οι νύχτες» που κυκλοφόρησε το 2012 και έγινε διπλά πλατινένιος. Μεγάλη επιτυχία του είναι το τραγούδι «Δεν ταιριάζετε σου λέω», ενώ στον δίσκο περιλαμβάνονται ακόμη τα τραγούδια «Συνοδεύομαι», «Πάμε στοίχημα θα ξαναρθείς», «Παραμυθιάζομαι», «Λιώμα σε γκρεμό», τα οποία γνώρισαν επιτυχία στο ραδιόφωνο.

Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι τα τραγούδια του τα γράφει εμπνεόμενος από προσωπικά βιώματα ή από ιστορίες κοντινών του προσώπων. Είχε μεγάλη αδυναμία στη μητέρα του για την οποία έχει γράψει και ένα τραγούδι με το όνομά της «Αθηνά». Εμφανιζόταν πάντα με τον κιθαρίστα Στέλιο Μπινιάρη και στο τουμπερλέκι με τον φίλο του Δημήτρη Χορίνο.

Ο θάνατος βρήκε τον νεαρό τραγουδιστή μία μέρα πριν από την πρεμιέρα του, 19 Φεβρουαρίου, στο κέντρο διασκέδασης Teatro, όπου θα εμφανίζονταν μαζί με τη Δέσποινα Βανδή και τον Κώστα Μαρτάκη.



Μόλις πριν από δύο μέρες είχε ξεσηκωθεί θύελλα αντιδράσεων σε Κύπρο και Ελλάδα για ένα τραγούδι του, που σε στίχο του έλεγε: «θυμίζεις γκόμενα, που τριγυρνά στα κατεχόμενα».

Ο τραγουδιστής χθες απέσυρε το τραγούδι καθώς, όπως δήλωσε δεν ήθελε να στεναχωρήσει και να προσβάλει κανέναν και έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό του στο facebook: «Γράφοντας στίχους όπως πάντα με γνώμονα την αλήθεια της ψυχής μου έγραψα ένα τραγούδι για μία κοπέλα που ενώ ήταν με Ελληνόπουλο, το απαρνήθηκε προτιμώντας να ζήσει τη μεγάλη ζωή με έναν πλούσιο Τούρκο στη μεριά των κατεχόμενων.

Έτσι ανέφερα μέσα στο τραγούδι τους στίχους "εκεί τι κάνεις;" και "πατρίδα πουλάς" χαρακτηρίζοντάς τη "σκάρτη". Είναι μία ερωτική ιστορία βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα που μου έχουν εξιστορηθεί κατά καιρούς και με πείραξαν. Όσο για το αν γνωρίζω τη σοβαρότητα της λέξης κατεχόμενα και το αν συμπονώ και σέβομαι τους Ελληνοκύπριους δε χρειάζεται να πω τίποτα περισσότερο από το ό,τι το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου το έχω περάσει ως στρατιωτικός σε πολεμικά πλοία υπερασπιζόμενος τη σημαία της Ελλάδας και της Κύπρου πάντα έτοιμος να δώσω και τη ζωή μου αν χρειαστεί στη δύσκολη στιγμή και γι αυτό και έχω παρασημοφορηθεί απ' την πατρίδα.



Απ' όσους πρόλαβαν να με καταδικάσουν ζητώ συγνώμη που τους στεναχώρησα αλλά δυστυχώς το ερμήνευσαν λάθος. Παρ' όλα αυτά λόγω της παρεξήγησης αυτής και της διάστασης που πήρε το θέμα αποφάσισα ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στους Κύπριους φίλους μου να αποσύρω αυτό το τραγούδι γιατί όλο αυτό με πίκρανε. Σας ευχαριστώ όλους. Παντελής Παντελίδης».

Βίντεο ντοκουμέντο από τον απεγκλωβισμό του Παντελίδη και των συνεπιβατών του

Εικόνες από το σημείο της τραγωδίας όπου έχασε τη ζωή του ο Π. Παντελίδης
enikos.gr

Αυτήν τη στιγμή πάνω από 50 παιδιά ζουν παρατημένα από τις μητέρες τους σε νοσοκομεία του λεκανοπεδίου Αττικής. Επειδή οι ίδιες δεν είναι σε θέση να τα φροντίσουν, επειδή ζουν σε συνθήκες που δεν είναι κατάλληλες για να μεγαλώσει ένα παιδί, επειδή απλώς τα θεωρούν ανεπιθύμητα. Μέσα στο 2015 ένας πολύ μεγάλος αριθμός παιδιών γεννήθηκαν και έμειναν στο νοσοκομείο ακόμα και για 12 μήνες πριν καταλήξουν σε κάποιο ίδρυμα. Παιδιά που μέχρι να φύγουν από το νοσοκομείο ζουν 24 ώρες το 24ωρο κάτω απ’ το τεχνητό φως των θαλάμων νεογνών, που μεγαλώνουν ανάμεσα σε συνεχή κλάματα από τα διπλανά νεογέννητα, που δεν ξέρουν τι σημαίνει ησυχία, φως του ήλιου, σκοτάδι. Το χειρότερο απ’ όλα, όμως, είναι ότι δεν μπορούν να έχουν τη φροντίδα που έχει ένα παιδί που ζει με οικογένεια, γιατί πρέπει να μοιραστούν την ίδια μαία με άλλα 20, ακόμα και 30 μωρά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Οι μαίες που καλούνται να αναπληρώσουν τον ρόλο της μητέρας και να προσφέρουν φροντίδα και αγάπη στα παρατημένα παιδιά προσφέρουν ένα κοινωνικό έργο που τις κάνει αξιοθαύμαστες. Σε συνθήκες που έχουν γίνει πολύ δύσκολες μετά τις απανωτές οικονομικές καταστροφές, προσπαθούν με απίστευτη ευσυνειδησία και προσωπικό κόστος να προσφέρουν όσο περισσότερα μπορούν στα βρέφη, μέχρι να πάνε στο ίδρυμα.
Η Δέσποινα είναι μαία εδώ και δέκα χρόνια. Στην Πτέρυγα Νεογνών του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα ήρθε πριν από τρία χρόνια και έχει περάσει αμέτρητες ώρες μαζί με αυτά τα παιδιά. «Ήταν καθαρά δική μου επιλογή να γίνω μαία και ήταν εξαρχής δώρο Θεού» μας λέει. «Μου άρεσε πάρα πολύ, ήταν η πρώτη μου επιλογή. Γενικά, μου αρέσει να ασχολούμαι με το θαύμα της ζωής, με όλο αυτό. Ήταν μια συνειδητή απόφαση». Μιλάει για τη «μεγάλη πληγή» και συγκινείται.
«Παλιότερα, μια τυχαία μέρα, είχαμε πέντε με δέκα εγκαταλελειμμένα παιδιά το πολύ, σήμερα έχουμε σε μόνιμη βάση 15 με 20 εγκαταλελειμμένα βρέφη. Είναι τόσο μεγάλος ο αριθμός, που κάνουν ένα τμήμα στο νοσοκομείο από μόνα τους.
Είναι πραγματικά πάρα πολλά, ειδικά αν σκεφτούμε ότι τα φροντίζει μία μαία σε κάθε βάρδια. Για να καταλάβεις την κατάσταση, εκτός από τα εγκαταλελειμμένα, μέσα στον θάλαμο, που είναι 5×5, βρίσκονται και τα άλλα νεογέννητα, που είναι άλλα τόσα. Μπορεί ο αριθμός των νεογνών να φτάσει και τα 35 καθημερινά. Τόσα έχουμε τώρα. Είναι ένα μεγάλο θέμα τα παρατημένα παιδιά και πολύ στενόχωρο. Οι μητέρες τους είναι χρήστες ναρκωτικών, άλλες απλώς τα εγκαταλείπουν γιατί δεν έχουν τα μέσα για να τα μεγαλώσουν, κάποιες έχουν ψυχολογικά και ψυχιατρικά προβλήματα και η κοινωνική υπηρεσία δεν μπορεί να τους τα δώσει, υπάρχουν άλλες που έχουν τον σύζυγό τους στην φυλακή, είναι μητέρες άστεγες, μετανάστριες και πρόσφυγες. Υπάρχουν κάποιες που το σκάνε από το μαιευτήριο, τις περισσότερες φορές θέλουν να τα πάρουν αλλά δεν μπορούν, γιατί δεν έχουν τα μέσα να τα μεγαλώσουν.
Η κοινωνική υπηρεσία εξετάζει αυτές τις περιπτώσεις και βλέπει ότι δεν γίνεται τα μωρά να ζήσουν με τη μητέρα και τον πατέρα τους, γιατί δεν υπάρχει σπίτι γι’ αυτά και σωστό οικογενειακό περιβάλλον. Τότε η κοινωνική υπηρεσία καλεί τον εισαγγελέα, διερευνάται η υπόθεσή τους και πολλές φορές αποφασίζουν ότι τα παιδιά δεν μπορούν να δοθούν στους γονείς. Έτσι, παραμένουν εδώ μέχρι να βρεθεί χώρος σε κάποιο ίδρυμα, συνήθως στο Μητέρα. Από εδώ τα παιδιά φεύγουν όταν είναι πάνω από 5 μηνών – τώρα τελευταία μένουν και περισσότερο.
Κάποια μωρά πάνε στο μαιευτήριο Έλενα προσωρινά, εκεί υπάρχει ξεχωριστό τμήμα με ειδικό προσωπικό. Εδώ, στο Αλεξάνδρα, δεν έχουμε ξεχωριστό τμήμα, τα εγκαταλελειμμένα μένουν μαζί με τα άλλα νεογέννητα. Οι διαδικασίες καθυστερούν πάρα πολύ, γιατί πρέπει ο εισαγγελέας να διερευνήσει ξεχωριστά για κάθε παιδί, να αποφασιστεί τι θα γίνει από δω και πέρα και όλο αυτό κρατάει ένα εξάμηνο. Μπορεί και παραπάνω. Έχει μείνει σ’ εμάς παιδί έναν ολόκληρο χρόνο. Αυτήν τη στιγμή έχουμε κάποιο που είναι εννιά μηνών, τον Οκτώβριο είχαμε ένα που ήταν έντεκα μηνών, κόντευε να χρονίσει.
Τα παιδιά αυτά έχουν πολύ μεγάλες ανάγκες. Στο Αλεξάνδρα δεν υπάρχουν υποδομές γι’ αυτά τα μωρά, καθώς το νοσοκομείο είναι μαιευτήριο. Ένα νεογέννητο σε κανονικές συνθήκες μένει 3-4 μέρες και μετά φεύγει. Ένα παιδί που μένει εδώ έχει άλλες ανάγκες, χρειάζεται πάνες σε διαφορετικά μεγέθη, περισσότερη ποσότητα γάλακτος, ρούχα, φαγητό που πρέπει να έχει ποικιλία όσο μεγαλώνει. Είναι μεγάλα έξοδα που τα πληρώνει το νοσοκομείο, αλλά λόγω της κακής κατάστασης όλα είναι σε έλλειψη. Μας βοηθούν οι λεχώνες που βλέπουν τα παιδιά δίπλα στα δικά τους και όταν βγουν, επιστρέφουν και μας φέρνουν ρουχαλάκια.
Έτσι, αυτήν τη στιγμή έχουμε πολλά. Αλλά πάνες, γάλατα και φαγητό χρειάζονται συνέχεια. Όποιος έχει διάθεση να βοηθήσει, πρέπει να έρθει από εδώ και να μιλήσει με τον διευθυντή και την προϊσταμένη για να μάθει πώς. Υπάρχουν διαφορετικές ελλείψεις κάθε στιγμή. Τα μωρά δεν έχουν πού να κοιμηθούν γιατί οι κούνιες είναι συγκεκριμένων διαστάσεων, για νεογνά, έτσι, όταν μεγαλώσουν, γίνονται δύσκολα τα πράγματα. Έχουμε μόνο ένα παρκοκρέβατο, όπου βάζουμε τα πιο μεγάλα μωρά, και τα υπόλοιπα διατρέχουν τον κίνδυνο να πέσουν από την κούνια, γιατί θέλουν να γυρίσουν, να πιαστούν από κάπου να σηκωθούν. Δεν μπορείς να έχει ένα παιδί καθηλωμένο 24 ώρες το 24ωρο.
Ένα παιδάκι οκτώ μηνών είναι αεικίνητο και πρέπει να έχεις συνέχεια τα μάτια πάνω του. Αυτό επιβαρύνει σίγουρα το έργο μας. Φανταστείτε να έχεις 10-15 παιδιά που κινδυνεύουν να πέσουν από την κούνια και να υπάρχει μόνο μία μαία που τα προσέχει. Έχει χρειαστεί πολλές φορές να αγοράσουμε πράγματα από μόνες μας γι’ αυτά τα μωρά. Μου έχει τύχει πάρα πολλές φορές να πω «δεν μπορώ άλλο». Η αγάπη, όμως, με κρατάει. Βλέπεις τα παιδικά μάτια τριγύρω και θέλεις να δώσεις όση αγάπη έχεις μέσα σου. Είναι κάτι που σε επιβαρύνει και σωματικά και ψυχολογικά. Εκτός από την κούραση, με ένα παιδί δένεσαι και όταν φεύγει, είναι πάρα πολύ δύσκολο. Τα βλέπεις να μεγαλώνουν 24 ώρες το 24ωρο. Δεν βλέπεις μόνο τη σωματική αλλά και τη νοητική τους εξέλιξη, το πώς θα σου χαμογελάσουν, το πώς θέλουν να σηκωθούν να παίξουν, να δουν εικόνες. Χρειάζονται αγκαλιά, χέρια να τα αγγίζουν, δεν μπορεί να είναι καθηλωμένα σε μια κούνια συνέχεια. Ένα παιδί εννέα μηνών είναι αρκετά μεγάλο για να αντιληφθεί τα πάντα γύρω του, τα πρόσωπα, τους ανθρώπους. Και αισθάνονται ότι δεν έχουν μαμά. Γκρινιάζουν.
Μας βλέπουν που περνάμε από δίπλα κι ενώ εμείς ασχολούμαστε με τα άλλα νεογέννητα, αυτά κλαίνε γιατί θέλουν μία αγκαλιά. Αλλά όταν έχεις 35 παιδιά, ποιο να πρωτοπάρεις αγκαλιά; Και πόσο; Να το πάρεις 5 πέντε λεπτά και μετά τι; Το παιδί χρειάζεται να του διαθέσεις χρόνο και δεν τον έχουμε. Σε κάθε βάρδια είναι μία έως δύο μαίες το πολύ. Και δεν μπορούν να βρίσκονται τόσα παιδιά σε έναν τόσο μικρό χώρο. Στο δωμάτιο με τις κούνιες δεν χωράμε να περάσουμε. Ο χώρος είναι εντελώς ακατάλληλος. Υπάρχει θόρυβος, γιατροί και προσωπικό που μπαινοβγαίνουν, νεογέννητα που έρχονται και φεύγουν. Τα παιδιά αυτά δεν έχουν την ηρεμία να κοιμηθούν. Έχουν συνέχεια ένα φως από πάνω τους, δεν αναγνωρίζουν αν είναι μέρα ή νύχτα. Δεν έχουν βγει ποτέ έξω από τον θάλαμο.
Ασχολούμαστε πραγματικά και δίνουμε μεγάλο αγώνα, γιατί δεν μπορείς να αφήσεις ένα παιδί ξεχασμένο απλώς σε μια κούνια, είναι τραγικό. Από ό,τι μας λένε και στο Ίδρυμα Μητέρα, όταν πηγαίνουν εκεί τα δικά μας τα μωρά έχουν καλή νοητική εξέλιξη. Τα παιδάκια αυτά είναι χαρούμενα, δεν φαίνονται θλιμμένα, που σημαίνει ότι μάλλον κάνουμε καλή δουλειά εδώ. Παίζει μεγάλο ρόλο το να μιλήσουν και να γελάσουν, να πάρει κάποια έκφραση το πρόσωπό τους. Νιώθουμε ότι είμαστε οι μαμάδες τους όσο τα έχουμε εδώ και όταν φεύγουν, στενοχωριόμαστε, αλλά σκεφτόμαστε ότι πρέπει να υπάρξει ένα καλύτερο αύριο γι” αυτά τα παιδιά. Όταν φεύγουν από μας, τα πιο πολλά μένουν στο Μητέρα για πολύ καιρό, γιατί είναι και δύσκολες οι διαδικασίες υιοθεσίας.
Από το μαιευτήριό μας δεν μπορεί να πάρει κανένας μωρό, απαγορεύεται. Πρέπει αρχικά να δώσει τη συγκατάθεσή της η μητέρα και όλες αυτές οι διαδικασίες γίνονται στο ίδρυμα. Καμιά φορά μας παίρνουν γονείς που θέλουν να υιοθετήσουν παιδί και ζητάνε να πάρουν από εμάς, αλλά αυτό δεν γίνεται. Εδώ ουσιαστικά φιλοξενούμε τα μωρά μέχρι να πάνε στο ίδρυμα.
Είναι πάρα πολύ δύσκολο ένα μόνο άτομο να φροντίσει τόσο πολλά παιδιά. Έχουμε ζητήσει επανειλημμένα βοήθεια από το υπουργείο και από διάφορες άλλες υπηρεσίες, αλλά δεν γίνεται τίποτα. Στο νοσοκομείο υπάρχει θάλαμος που θα μπορούσε να γίνει ειδικός χώρος για τα εγκαταλελειμμένα μωρά. Θα μπορούσαν να προσλάβουν και προσωπικό. Πέντε άτομα θα ήταν αρκετά, δεν νομίζω ότι είναι τόσο δύσκολο. Τα παιδιά είναι κανονικοί άνθρωποι, δεν σημαίνει ότι επειδή είναι νεογέννητα θα τους δώσεις ένα γάλα και τέλος. Δεν γίνονται αυτά, έχουν πολλές ανάγκες. Δεν είναι επάγγελμα αυτό που κάνουμε, είναι λειτούργημα και δεν είναι ένα οκτάωρο που κάνεις πέντε δουλειές και φεύγεις. Μόνο η υπερένταση που ζεις αυτές τις ώρες, το κλάμα, η ορθοστασία, η τεράστια ευθύνη, κάνουν την κατάσταση πολύ δύσκολη.»
Πηγή: lifo.gr

Εάν είστε από τους χρήστες που απλά κάνουν like ή που καμιά φορά ανεβάζουν κάποια φωτογραφία στο Facebook, τότε ίσως δεν ξέρετε κάποια άλλα μυστικά και χρήσιμα τρικ του κοινωνικού δικτύου.

Τα τρικ αυτά που είτε αφορούν την ασφάλεια του λογαριασμού σας, είτε απλώς έχουν ενδιαφέρον για να περάσετε την ώρα σας, δεν είναι ιδιαίτερα γνωστά σε όλους τους χρήστες. Δείτε τα…

1. Δείτε τη φιλία των… φίλων σας

Πολλές φορές βλέπετε έναν φίλο σας να κοινοποιεί ένα σύνδεσμο στον τοίχο κάποιου άλλου ή να ανεβάζουν μια φωτογραφία μαζί. Ξέρετε ότι μπορείτε να δείτε όλες τις αλληλεπιδράσεις τους σε μια συνεχόμενη ροή;

Πληκτρολογήστε στη διεύθυνση url του facebook τα εξής facebook.com/όνομα.επώνυμο (κολλημένα, χωρίς κενό το όνομα του ενός φίλου) μετά κολλημένα ?and= και μετά το όνομα του δεύτερου ατόμου. Θα σας εμφανίσει όλο το ιστορικό της φιλία τους!

2. Δείτε από πού είστε συνδεδεμένοι

Έχετε υποψίες ότι κάποιος έχει τον κωδικό σας και συνδέεται στο προφίλ σας ή έχετε αφήσει το προφίλ σας ανοιχτό σε κάποιον κοινόχρηστο λογαριασμό;

Μπορείτε να το βρείτε και να αποσυνδεθείτε: Πάτε στις «Ρυθμίσεις» -> «Ασφάλεια» -> »Από πού συνδέεστε» και βλέπετε από πού είστε τώρα συνδεδεμένοι και από πού συνδεθήκατε πρόσφατα. Εκτός από τον browser σάς δίνεται η δυνατότητα να δείτε και την IP.

3. Αποθηκεύστε ένα link

Θέλετε να διαβάσετε ένα άρθρο ή να δείτε ένα βίντεο, αλλά δεν έχετε χρόνο; Μπορείτε να το αποθηκεύσετε όπως βλέπετε στην φωτογραφία και να το δείτε αργότερα.

Στην αρχική σας σελίδα αριστερά υπάρχει η επιλογή «Αποθηκευμένα» όπου μπορείτε να δείτε ο,τι έχετε αποθηκεύσει.

4. Επιλέξτε έμπιστες επαφές

Δεν έχετε πρόσβαση στο λογαριασμό σας γιατί ξεχάσατε το λογαριασμό σας; Αν έχετε ορίσει κάποιες έμπιστες επαφές μπορούν να σας βοηθήσουν.

Πάτε στις «Ρυθμίσεις» -> «Ασφάλεια» -> «Έμπιστες επαφές» και προσθέστε κάποιον πολύ έμπιστο φίλο σας ή συγγενή που θα σας βοηθήσει να επανασυνδεθείτε εάν έχετε πρόβλημα στο μέλλον.

5. Επιλέξτε τι θα βλέπετε πρώτα στη αρχική σελίδα σας

Θέλετε μια «καθαρή» και τακτοποιημένη αρχική σελίδα για να βλέπετε αυτά που εσείς θέλετε και όχι άσχετες ενημερώσεις; Πάτε δεξιά επάνω στην αρχική σας σελίδα, πατήστε το βελάκι και την επιλογή «Προτιμήσεις ενημερώσεων».

Εκεί μπορείτε να επιλέξετε ποιων φίλων σας τις ενημερώσεις θα βλέπετε πρώτα και με ποιους μπορείτε να επανασυνδεθείτε, καθώς επίσης και σελίδες που ίσως σας ενδιαφέρουν.

Πηγή: techit.gr
Εδωσε 2,2 εκατομμύρια ευρώ για αντίγραφο έργου του ΡοντένΜικρό αντίγραφο από εκμαγείο του φημισμένου γλυπτού του 19ου αιώνα Το Φιλί, που δημιούργησε ο γάλλος γλύπτης Ωγκίστ Ροντέν, αγοράστηκε από αμερικανό συλλέκτη αντί 2,2 εκατομμυρίων ευρώ σε δημοπρασία την Τρίτη στο Παρίσι.

Ο οίκος δημοπρασίας Binoche et Giquello ανακοίνωσε ότι το έργο πωλήθηκε σε τιμή κατά 10% υψηλότερη από τη μέγιστη προβλεπόμενη, και πως κατέγραψε ρεκόρ για έργο το οποίο δημιουργήθηκε από εκμαγείο του Ροντέν μετά τον θάνατο του καλλιτέχνη.

Το άγαλμα, ύψους 85 εκατοστών, αποτελούσε τμήμα ενός συνόλου πέντε αγαλμάτων του Ροντέν μικρού έως μεσαίου μεγέθους, από τη συλλογή του εκλιπόντος γάλλου εμπόρου τέχνης Ζαν ντε Ρουάζ.

Φτιάχτηκε το 1927 από καλούπι δέκα χρόνια μετά τον θάνατο του Ροντέν στο χυτήριο Alexis Rudier, το οποίο είχε δημιουργήσει με την ίδια μέθοδο πολλά από τα έργα του γλύπτη.

Ιδιαίτερα δημοφιλή τα μπρούτζινα αντίγραφα

Ο οίκος δημοπρασίας ανέφερε ότι ο αγοραστής, ο οποίος έκανε την προσφορά του τηλεφωνικά, είχε αγοράσει επίσης και άλλο ένα μπρούντζινο άγαλμα του Ροντέν, Αιώνια Ανοιξη, για 693.000 ευρώ, σχεδόν διπλάσια τιμή από εκείνη της εκτίμησής του.

Αλλα τρία αγάλματα από χυμένο ορείχαλκο πουλήθηκαν σε υπερδιπλάσια από την εκτιμώμενη τιμή σε γάλλους και ευρωπαίους συλλέκτες, σε τιμές που κυμαίνονταν από 95.000 μέχρι 190.000 ευρώ.

Το Φιλί (Le Baiser) είναι ένα από τρία γνωστότερα έργα του Ροντέν, μαζί με Τον Σκεπτόμενο και τους Πολίτες του Καλαί.

Η δημόσια γνωστότερη παραλλαγή του έργου, από άσπρο μάρμαρο, βρίσκεται στο πρόσφατα ανακαινισμένο Μουσείο του Ροντέν και έχει ύψος δύο μέτρων. Τα μπρούτζινα αντίγραφα εκμαγείων του Ροντέν είναι ιδιαίτερα δημοφιλή σε συλλέκτες, αλλά αγάλματα αδιαμφισβήτητης υπογραφής και υψηλής ποιότητας σπανίζουν.

Τα έργα του Ροντέν έχουν αντιγραφεί παράνομα και κυκλοφορούν ευρέως, με γνωστότερα αυτά του διαβόητου πλαστογράφου Γκάι Χέιν, ο οποίος κατασκεύασε χιλιάδες πλαστά μπρούτζινα αγάλματα του Ροντέν τη δεκαετία του 90, χρησιμοποιώντας συχνά τα πρωτότυπα εκμαγεία του γλύπτη και την σφραγίδα του χυτηρίου Rudier.
tanea.gr

Αυτό που ήθελε το πήρε στη Ρώμη η Ρεάλ Μαδρίτης, που επικράτησε με 2-0 της Ρόμα μέσα στο Ολίμπικο και είναι πλέον με το... ενάμισι πόδι στα προημιτελικά του Champions League.

Μετά από ένα ανιαρό πρώτο ημίχρονο, όπου οι Ιταλοί κατάφεραν να μπλοκάρουν τα αστέρια των Μαδριλένων, στο 57 “μίλησε” η κλάση του Κριστιάνο Ρονάλντο, που μετά εντυπωσιακή ατομική ενέργεια από τα αριστερά έστειλε την μπάλα στο “παραθυράκι” της εστίας του Στσέσνι, διασπώντας το... μπλόκο των Τζιαλορόσι.

Σύντομα το παιχνίδι έγινε... ροντέο, με τις δύο ομάδες να χάνουν σωρεία ευκαιριών για να σκοράρουν, με κορυφαία για τη Ρεάλ την κεφαλιά του Ρονάλντο στο 73', που πέρασε (αργά και βασανιστικά!) μόλις άουτ, ενώ για τη Ρεάλ το σουτ του Βενκέρ έξω από την περιοχή στο 72', που επίσης πέρασε λίγο άουτ.
Τελικά, ήταν η Ρεάλ που έφτασε στο 2-0 με ωραίο διαγώνιο σουτ του Χεσέ, που έβαλε "ταφόπλακα" στις ελπίδες της Ρόμα για πρόκριση στους 8 του Champions League, καθώς η ιταλική ομάδα θα αναζητήσει ένα μικρό θαύμα στον επαναληπτικό του Μπερναμπέου.

Στο άλλο παιχνίδι της βραδιάς για τη φάση των 16 του Champions League, η Βόλφσμπουργκ έμοιαζε να “καθαρίζει” από το πρώτο ματς την πρόκριση στα προημιτελικά, καθώς στο 60' βρέθηκε να προηγείται μέσα στην έδρα της Γάνδης με 3-0, με τον Ντράξλερ να σκοράρει δύο φορές και τον Κρούζε να προσθέτει ένα ακόμα γκολ, όμως οι Βέλγοι μείωσαν αρχικά με τον Κουμς στο 81' και κατόπιν με τον Κουλιμπαλί στο 89', διαμορφώνοντας το τελικό 2-3, που όμως και πάλι δίνει σημαντικό προβάδισμα στους "Λύκους" για την πρόκριση στα προημιτελικά.
news.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!