Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

Τέλος εποχής για τις συσκευές βίντεο VCR
Σαράντα χρόνια μετά το λανσάρισμα της πρώτης συσκευής βίντεο VHS, ο τελευταίος γνωστός κατασκευαστής ανακοινώνει ότι σταματά την παραγωγή.

Σύμφωνα με την ιαπωνική εφημερίδα Nikkei, η ιαπωνική εταιρεία Funai θα σταματήσει να παράγει VRC (βιντεοκασσετόφωνα) στις 30 Ιουλίου.

Αιτία είναι η μείωση των πωλήσεων, οι οποίες περιορίστηκαν πέρυσι στις 750.000 μονάδες, συγκριτικά με 15 εκατομμύρια το χρόνο τις παλιές καλές μέρες. Ένας δεύτερος λόγος είναι η αδυναμία εύρεσης εξαρτημάτων για τις απαρχαιωμένες συσκευές.

Τα μοντέλα της Funai, τα οποία πωλούνταν υπό την επωνυμία Sanyo στην Κίνα και τη Βόρειο Αμερική, βασίζονταν στο φορμά VHS της JVC.

Οι συσκευές Betamax, οι οποίες ανταγωνίζονταν κάποτε το VHS, σταμάτησαν να παράγονται το 2002.

Τον Μάρτιο η Sony σταμάτησε και την παραγωγή κασσετών Betamax.

Κατά κάποιο τρόπο, πάντως, το Betamax συνεχίζει να ζει: αποτέλεσε τη βάση για το φορμά Betacam, το οποίο χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα σε τηλεοπτικές μεταδόσεις.
Newsroom ΔΟΛ

Η μείωση της κατανάλωσης φαγητού κατά 600 θερμίδες την ημέρα μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη και τη μάθηση, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Καθολικού Πανεπιστημίου Sacred Heart της Ρώμης και αντικείμενό της ήταν ο «θερμιδικός περιορισμός» - η θεωρία ότι η στερητική διατροφή μπορεί να ωφελήσει την υγεία και να παρατείνει τη ζωή.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και χρόνια το φαινόμενο, αλλά προσπαθούν να καταλάβουν τι είναι αυτό στις λιγοστές θερμίδες που μπορεί να ωφελήσει την υγεία.

Ο ερευνητής Τζιοβαμπατίστα Πάνι και οι συνεργάτες του εστίασαν τη μελέτη τους σε μία πρωτεΐνη που λέγεται CREB1 και είναι γνωστό πως παίζει σημαντικό ρόλο στη μνήμη και στη μάθηση.

Σε πειράματα με ποντίκια, διαπίστωσαν πως ο περιορισμός των θερμίδων βελτίωνε τη μάθηση, διεγείροντας την παραγωγή της συγκεκριμένης πρωτεΐνης στον εγκέφαλο.

Το φαγητό των ζώων περιορίστηκε κατά μόνο 25-30% - ποσότητα που στους ανθρώπους αντιστοιχεί σε περίπου 600 θερμίδες την ημέρα.

Ημελέτηδημοσιεύεταιστηνεπιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» (PNAS).

Όπως εξήγησε ο δρ Πάνι, η μείωση κατά 25-30% των ημερήσιων θερμίδων «είναι σαν να μην τρώει κανείς γλυκό μετά το τέλος κάθε γεύματός του».

Η διατήρηση της μνήμης και της ικανότητας μάθησης είναι εξαιρετικά σημαντική, δεδομένου ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι έχουν αυξανόμενο προσδόκιμο επιβίωσης.

«Τα ευρήματά μας μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην επινόηση μελλοντικών θεραπειών για τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου και την αποτροπή της εκφύλισής του», είπε ο δρ Πάνι.

«Ελπίζουμε να βρούμε έναν τρόπο, όπως ένα φάρμακο, για να ενεργοποιούμε την CREB1 και να διατηρείται νεανικός ο εγκέφαλος, δίχως την ανάγκη ενός αυστηρού διαιτολογίου».

Πηγή: tanea.gr

Βρετανοί ψυχολόγοι ανακάλυψαν τις οκτώ ανδρικές χορευτικές φιγούρες που γοητεύουν τις γυναίκες. Όλες σχετίζονται με κινήσεις του κορμού και θεωρούνται ως τα σήματα που εκπέμπει ο άνδρας για την υγεία, τη δύναμη και τελικά την καταλληλότητά του ως ερωτικού και αναπαραγωγικού συντρόφου.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο Northumbria της Βρετανίας κινηματογράφησαν με τρισδιάστατες κάμερες 19 άνδρες, ηλικίας 18 - 35 ετών την ώρα που έκαναν χορευτικές φιγούρες. Μέσω της επεξεργασίας και της σύνθεσης των βίντεο των χορευτών που έκαναν με βιομετρική ανάλυση, δημιουργήθηκε ένας ψηφιακός κινούμενος χορευτής, που δεν είχε ούτε πρόσωπο ούτε φύλο.

Στη συνέχεια 35 νεαρές γυναίκες κλήθηκαν να παρακολουθήσουν σύντομα βιντεοκλίπ διάρκειας 15 δευτερολέπτων, με χορευτικές κινήσεις από τους ολογραφικούς χορευτές και τους ζητήθηκε να επιλέξουν ποιες κινήσεις θεωρούσαν πιο ελκυστικές.

Τους καλύτερους χορευτές και άνδρες, τους ξεχώρισαν από οκτώ κινήσεις του κορμού, του κεφαλιού, καθώς επίσης και από τις ταχύτερες κάμψεις και τα λυγίσματα των γονάτων.

Αντίθετα, οι χειρότεροι χορευτές ήταν πιο βαρείς και άκαμπτοι, που όσο και εάν τίναζαν πέρα-δώθε τα χέρια τους, αδυνατούσαν να κινήσουν γρήγορα και πιο... σέξι τον κορμό του σώματος τους.

Επίσης, πολύ κακή βαθμολογία έλαβαν οι επαναλαμβανόμενες όμοιες κινήσεις, ενώ αντίθετα προτιμήθηκαν οι ταυτόχρονες κινήσεις των χεριών και των ποδιών με τις κινήσεις του κορμού και του κεφαλιού.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι άνδρες που χορεύουν κατά αυτό τον τρόπο εκπέμπουν τόλμη και δημιουργικότητα.

«Οι άνδρες σε όλο τον κόσμο θα ενδιαφερθούν να μάθουν ποιες κινήσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να τραβήξουν τις γυναίκες. Τώρα πια γνωρίζουμε σε ποιες περιοχές του σώματος εστιάζουν οι γυναίκες, όταν κρίνουν τη γοητεία ενός ανδρικού χορού. Αν ένας άνδρας ξέρει τις κινήσεις - κλειδιά, μπορεί να εξασκηθεί και να βελτιώσει τις πιθανότητές του να προσελκύσει μια γυναίκα μέσω του στιλ που χορεύει», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας δρ Nick Neave.

«Το πείραμα υπήρξε πρωτοποριακό χάρη στην ουδετερότητα του απρόσωπου και άφυλου ψηφιακού χορευτή», εξηγεί ο βρετανός ερευνητής, «επειδή εξάλειψε κάθε πιθανότητα υποσυνείδητης επιρροής στην κρίση των γυναικών από άλλους παράγοντες, όπως για παράδειγμα τη γράμμωση του σώματος, την ομορφιά του προσώπου ή την υποκειμενική γοητεία».

Η νέα έρευνα επιβεβαιώνει προηγούμενες μελέτες που είχαν δείξει ότι οι γυναίκες τείνουν να προτιμούν άνδρες με δύναμη, ζωτικότητα και κινητικότητα, επειδή θεωρούν ότι αυτά αποτελούν ενδείξεις για άρτιου γενετικού υλικού.

Για αυτό το λόγο, άλλωστε, συχνά ο χορός μεταξύ των ανθρώπων μιμείται ουσιαστικά τις κινήσεις φλερτ που γίνονται μεταξύ των ζώων όταν ο στόχος τους είναι η εύρεση ερωτικού - σεξουαλικού συντρόφου.

Οι ειδικοί, μάλιστα, προκειμένου να επαληθεύσουν τα ευρήματα της ψυχολογικής μελέτης, πήραν δείγματα βιολογικών υγρών από τους άνδρες εθελοντές που χόρεψαν στο εργαστήριο και προτιμήθηκαν από τις γυναίκες και μετά από βιοχημικό έλεγχο διαπίστωσαν ότι οι καλύτεροι χορευτές ήταν γενικά και οι πιο υγιείς σε όλα τα επίπεδα.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Biology Letters.

Πηγή: tanea.gr

Οι πρώτοι πολιτισμοί στην ιστορία ήταν εγκατεστημένοι στην περιοχή που είναι γνωστή ως “Μεσοποταμία”, η οποία αντιστοιχεί σε μεγάλο βαθμό στο σημερινό Ιράκ, τη βορειοανατολική Συρία, τη νοτιοανατολική και νοτιοδυτική Τουρκία και το Ιράν.

Αρχαιολογικά ευρήματα που ήρθαν στο φως αποτελούν απόδειξη των πρώτων οικισμών που δημιουργήθηκαν εκεί, οι οποίοι χρονολογούνται από το 10.000 π.Χ. Και ενώ μπορεί να μην είναι πάρα πολύ δύσκολο να καθοριστεί ποια είναι η αρχαιότερη πόλη του κόσμου, συχνά οι ισχυρισμοί σχετικά με την ηλικία αμφισβητούνται, καθώς πολλά ιστορικά στοιχεία είναι δύσκολο να αποδειχθούν. Επιπλέον, υπάρχουν διαφορές απόψεις ως προς τους ορισμούς “πόλη” και “κατοικείται συνεχώς”.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι ακόλουθες πόλεις εκτός του ότι είναι μερικές από τις αρχαιότερες στον κόσμο, συνεχίζουν να αναπτύσσονται και να ευδοκιμούν μέχρι σήμερα.

1. Ιεριχώ, Ισραήλ

Η Ιεριχώ είναι μια πόλη που βρίσκεται κοντά στον ποταμό Ιορδάνη, στη Δυτική Όχθη των παλαιστινιακών εδαφών, και κατοικείται συνεχώς από το 9000 π.Χ. Πιστεύεται, μάλιστα, ότι είναι η αρχαιότερη πόλη που κατοικείται συνεχώς στον κόσμο. Στην Παλαιά Διαθήκη περιγράφεται ως “η πόλη με τα δέντρα και τις άφθονες πηγές”, στοιχεία που την καθιστούν μια ελκυστική τοποθεσία για κατοίκηση εδώ και χιλιάδες χρόνια. Οι αρχαιολόγοι έχουν φέρει στο φως πάνω από 20 διαδοχικούς οικισμούς στην Ιεριχώ, ο πρώτος εκ των οποίων χρονολογείται πριν από 11.000 χρόνια (9000 π.Χ.), σχεδόν, δηλαδή, στην αρχή του Ολόκαινου.

2. Δαμασκός, Συρία

Η Δαμασκός είναι η πρωτεύουσα και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, που κατοικείται συνεχώς από το 6300 π.Χ. Εκτός του ότι είναι μία από τις αρχαιότερες συνεχώς κατοικημένες πόλεις στον κόσμο αποτελεί και ένα σημαντικό πολιτιστικό και θρησκευτικό κέντρο της Ανατολικής Μεσογείου. Στη Δαμασκό υπάρχουν ενδείξεις ενός οικισμού στην ευρύτερη λεκάνη Barada που χρονολογείται από το 9000 π.Χ. Ωστόσο, δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία που να αποδεικνύουν μεγαλύτερης κλίμακας εγκατάσταση μέχρι τη δεύτερη χιλιετία π.Χ.

3. Βύβλος, Λίβανος

Η Βύβλος είναι μια μεσογειακή πόλη στις ακτές του Λιβάνου, περίπου 42 χιλιόμετρα βόρεια της Βηρυτού, που ιδρύθηκε και κατοικείται συνεχώς από το 5000 π.Χ. Η πόλη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους αρχαιολόγους λόγω των διαδοχικών στρωμάτων των ερειπίων που προέκυψαν από τους αιώνες της ανθρώπινης κατοίκησης. Ο πρώτος οικισμός εμφανίστηκε περίπου το 6230 π.Χ.

4. Αλέπο, Συρία

Μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Συρίας, η οποία κατοικείται συνεχώς από το 5000 π.Χ. Η σύγχρονη πόλη έχει χτιστει σχεδόν εξ ολοκλήρου πάνω στα ερείπια της αρχαίας πόλης και ως εκ τούτου είναι δύσκολο οι αρχαιολόγοι να έχουν μια ακριβή εικόνα για το πώς ήταν η παλιά πόλη. Η συνεχής κατοίκηση της πόλης ανά τους αιώνες οφείλεται στη στρατηγική και εμπορική της θέση, που προσέλκυσε διάφορους οικιστές οι οποίοι ήθελαν να επωφεληθούν από τις εμπορικές οδούς. Σήμερα, ο πληθυσμός της φτάνει τα 2.132.100 κατοίκους και είναι μία από τις μεγαλύτερες πόλεις στην Ανατολή.

5. Αθήνα, Ελλάδα

Η πρωτεύουσα της Ελλάδας, δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα καθώς κατοικείται διαρκώς από το 5000 π.Χ. Η Αθήνα έφτασε στο απόγειο της ιστορίας της κατά τη διάρκεια του 4ου και 5ου αιώνα π.Χ. όταν γεννήθηκε η δημοκρατία αλλά και δημιουργήθηκαν οι βάσεις του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού.

6. Άργος, Ελλάδα

Το Άργος κατοικείται συνεχώς τα τελευταία 7.000 χρόνια – μία από τις αρχαιότερες πόλεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Σε μια στρατηγική τοποθεσία, στην εύφορη πεδιάδα της Αργολίδας, το Άργος αποτέλεσε σημαντικό οχυρό κατά τη διάρκεια της Μυκηναϊκής Εποχής. Πολλά αρχαία μνημεία μαρτυρούν την ευημερία του Άργους κατά την κλασική εποχή, με διασημότερο το περίφημο “Ηραίο”, ενώ η οικονομία της πόλης βασιζόταν από τους αρχαίους χρόνους έως και σήμερα στη γεωργία.

7. Φαγιούμ, Αίγυπτος

Το Φαγιούμ βρίσκεται 130 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Καΐρου και ιδρύθηκε γύρω στο 4000 π.Χ., ενώ είναι η αρχαιότερη πόλη στην Αίγυπτο και ένας από τους παλαιότερους οικισμούς στην Αφρική, που κατοικείται συνεχώς από την ίδρυσή της. Η πόλη καταλαμβάνει μεγάλο τμήμα της αρχαίας πόλης Crocodilopolis, το πιο σημαντικό κέντρο για τη λατρεία του Σομπέκ, του θεού-κροκόδειλου. Στη μακρά ιστορία της η πόλη πέρασε στα χέρια των Πτολεμαίων και μετονομάστηκε σε Πτολεμαΐδα, ενώ ο Πτολεμαίος Φιλάδελφος κατά τον 3ο αιώνα π.Χ. της έδωσε την ονομασία Αρσινόη προς τιμήν της αδελφής και γυναίκας του Αρσινόης Β ‘ της Αιγύπτου.

8. Σιδώνα, Λίβανος

Η Σιδώνα είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Λιβάνου, που βρίσκεται περίπου 40 χλμ. βόρεια της Τύρου και 40 χλμ. νότια της πρωτεύουσας Βηρυτού. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η Σιδώνα είχε κατοικηθεί πριν από το 4000 π.Χ., και ίσως ήδη από τη Νεολιθική Εποχή (6000 – 4000 π.Χ.).

9. Πλοβντίβ, Βουλγαρία

Η Φιλιππούπολη (σ.σ. στα Βουλγαρικά Πλοβντίβ) είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στη Βουλγαρία, η ιστορία της οποίας ξεκινάει 6.000 χρόνια πριν (3000 π.Χ.-4000 π.Χ.), με ίχνη νεολιθικού οικισμού που χρονολογείται περίπου στο 4000 π.Χ., κατατάσσοντάς την ανάμεσα στις αρχαιότερες πόλεις του κόσμου. Οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει διάφορα αντικείμενα της καθημερινής ζωής, ήδη από τη Νεολιθική Εποχή, τα οποία καταδεικνύουν ότι στο τέλος της 4ης χιλιετίας π.Χ. υπήρχε ήδη εκεί ένας ολοκληρωμένος οικισμός.

10. Γκαζιαντέπ, Τουρκία

Πόλη της νοτιοανατολικής Τουρκίας, που βρίσκεται 185 χιλιόμετρα βορειοανατολικά των Αδάνων, η έκτη πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της Τουρκίας. Κατοικείται συνεχώς από το 3650 π.Χ. με ίχνη οικισμών των Χετταίων. Η πόλη είναι γνωστή σήμερα με το όνομα Αντέπ.

11. Δελχί, Ινδία


Το Δελχί είναι η μεγαλύτερη πόλη και η δεύτερη πολυπληθέστερη μητρόπολη στην Ινδία, αλλά και η όγδοη κατά σειρά πιο πυκνοκατοικημένη πόλη του κόσμου. Η ινδική πρωτεύουσα έχει μακρά ιστορία και κατοικείται συνεχώς από το 3500 π.Χ. Το Δελχί χτίστηκε, καταστράφηκε και ξαναχτίστηκε πολλές φορές και θεωρείται μία από τις αρχαιότερες πόλεις στον κόσμο, σύμφωνα με το αρχαίο ινδικό κείμενο “Μαχαμπαράτα”, αν και τα αρχαιολογικά ευρήματα και τα ιστορικά στοιχεία είναι ασαφή.

Πηγή: perierga.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!