Παρασκευή 15 Απριλίου 2016


Για πρώτη φορά στον κόσμο ο καθένας μπορούσε να παρακολουθήσει σε πραγματικό χρόνο μια αναμετάδοση χειρουργικής επέμβασης σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας.

Η επέμβαση έγινε χθες στο Βασιλικό Νοσοκομείο του Λονδίνου από τον χειρουργό δρ. Σαφί Αχμέντ, ο οποίος αφαίρεσε έναν όγκο από το έντερο ενός 70χρονου καρκινοπαθούς.

Η όλη διαδικασία μεταδιδόταν ζωντανά (video streaming) από δύο κάμερες, μία πάνω από το χειρουργικό τραπέζι και μία δίπλα στον χειρουργό, προσφέροντας θέαση 360 μοιρών στους θεατές.

Οι τελευταίοι ήσαν τόσο οι φοιτητές ιατρικής και οι εκπαιδευόμενοι στη χειρουργική που βρίσκονταν στο νοσοκομείο, όσο και όσοι κάθονταν στον καναπέ τους οπουδήποτε αλλού στον κόσμο και οι οποίοι παρακολουθούσαν από υπολογιστή ή «έξυπνο» κινητό.

Οι θεατές έπρεπε να έχουν «κατεβάσει» μια εφαρμογή (VR in OR) στη συσκευή τους και να φοράνε γυαλιά εικονικής πραγματικότητας όπως το Samsung Gear. Αλλά και χωρίς τα γυαλιά, πάλι μπορούσαν να παρακολουθήσουν, χωρίς όμως να νιώθουν ότι βρίσκονται «μέσα» στο χειρουργείο.

Πριν δύο χρόνια, Αχμέντ είχε μεταδώσει ζωντανά μια χειρουργική επέμβαση με το σύστημα επαυξημένης πραγματικότητας Google Glass, και οι θεατές έβλεπαν ό,τι έβλεπε ο γιατρός. Αυτή τη φορά, οι θεατές έβλεπαν την εγχείρηση όχι μόνο μέσα από τα μάτια του χειρουργού, αλλά και από άλλες οπτικές γωνίες.

Ο Αχμέντ δήλωσε ότι η ζωντανή μετάδοση χειρουργικών επεμβάσεων σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας παρέχει νέες εκπαιδευτικές δυνατότητες για τους υποψήφιους χειρουργούς τόσο γι' αυτούς που παρακολουούν από κοντά την επέμβαση φορώντας τον κατάλληλο εξοπλισμό στο κεφάλι τους, όσο και γι' αυτούς που κάνουν κάτι ανάλογο εξ αποστάσεως.

Αυτό, όπως είπε, ισχύει ιδίως για όσους βρίσκονται σε αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίοι πιθανώς δεν έχουν την ευκαιρία να δουν μπροστά στα μάτια τους μια χειρουργική επέμβαση από έναν γιατρό υψηλού επιπέδου, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

O Βρετανός χειρουργός έχει μάλιστα δημιουργήσει την εταιρεία Medical Realities, για να προωθήσει τις εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας στο ιατρικό πεδίο. Η εταιρεία μετέδωσε την επέμβαση μέσω της ιστοσελίδας της, με χρονοκαθυστέρηση ενός λεπτού για την περίπτωση που εμφανίζονταν απρόσμενες επιπλοκές στο χειρουργείο.

Ο Αχμέντ δήλωσε ότι το επόμενο βήμα θα είναι η προσθήκη εμπλουτισμένου και αλληλεπιδραστικού περιεχομένου, όπως βίντεο με γραφικά προκειμένου να καταλαβαίνει κανείς καλύτερα τι βλέπει την ώρα της επέμβασης ή ακόμη η δυνατότητα να γίνονται διευκρινιστικές ερωτήσεις από τους θεατές προς τον χειρουργό.

Στο πατρικό τους σπίτι ζουν περισσότεροι από τους μισούς νέους στη χώρα μας λόγω της οικονομικής κρίσης. Αυτό προκύπτει από την έρευνα της Eurostat σύμφωνα με την οποία στην Ελλάδα ο αριθμός των πολιτών, κυρίως νέων, που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ζήσουν μόνοι τους εκτοξεύτηκε από το 2010 και μετά.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η χώρα μας βρίσκεται στη τρίτη θέση με 51,6%, όσον αφορά το ποσοστό των νέων μεταξύ 25 και 34 χρονών που μένουν στο πατρικό τους. Στη πρώτη θέση βρίσκεται η Σλοβακία με 56,6%, στη δεύτερη η Βουλγαρία με 52,8%, ενώ στην τελευταία θέση η Δανία με μόλις 1,8%. Το ποσοστό των παιδιών που μένουν στο πατρικό τους και είναι 18-34 ετών φτάνει το 63,5%.
Επίσης, το υψηλότερο ποσοστό των ανέργων νέων που εξακολουθούν να μένουν με την οικογένειά τους βρίσκεται στην Ελλάδα, την Ιταλία, τη Σουηδία και την Ιρλανδία, ενώ δεν μένουν στο πατρικό τους ούτε σε περιόδους ανεργίας οι Ολλανδοί, οι Αυστριακοί, οι Λετονοί, οι Κύπριοι και οι Δανοί.

Οι λογαριασμοί που έχουν μετατραπεί σε “εις μνήμην” είναι ένα σημείο όπου οι φίλοι και η οικογένεια του αποθανόντος μπορούν να συλλέγουν και να μοιράζονται αναμνήσεις σχετικά με το συγκεκριμένο άτομο. Η μετατροπή ενός λογαριασμού σε “εις μνήμην” συμβάλλει επίσης στην προστασία του, καθώς καταργεί τη δυνατότητα πρόσβασης.
Αν το Facebook ενημερωθεί ότι κάποιος χρήστης έχει πεθάνει, είναι πολιτική να μετατρέπει το λογαριασμό σε “εις μνήμην”.
Τα προφίλ που έχουν μετατραπεί σε “εις μνήμην” δεν εμφανίζονται σε δημόσιους χώρους, π.χ. ως προτάσεις στην ενότητα “Άτομα που ίσως γνωρίζετε”, στις διαφημίσεις ή στις υπενθυμίσεις γενεθλίων.
Μόλις ο λογαριασμός μετατραπεί σε “εις μνήμην”, το περιεχόμενο δεν μπορεί να αφαιρεθεί. Αν ο κάτοχος του λογαριασμού είχε προσθέσει έναν υπεύθυνο λογαριασμού σε περίπτωση θανάτου του, ο υπεύθυνος μπορεί να κάνει οτιδήποτε από τα παρακάτω:
Να αλλάξει την εικόνα προφίλ και τη φωτογραφία εξωφύλλου
Να προσθέσει μια καρφιτσωμένη δημοσίευση στο Χρονολόγιο
Να απαντά σε νέα αιτήματα φιλίας
Αν πιστεύετε ότι κάποιο περιεχόμενο σε ένα Χρονολόγιο “εις μνήμην” δεν ακολουθεί τους Όρους της κοινότητας του Facebook, μπορείτε να αναφέρετε το περιεχόμενο με τη λειτουργία αναφοράς.
Επίσης, οι επιβεβαιωμένοι στενοί συγγενείς ενός χρήστη που έχει πεθάνει μπορούν να ζητήσουν να αφαιρεθεί από το Facebook ο λογαριασμός του αγαπημένου τους προσώπου.
Αν θέλετε να υποβάλετε ένα ερώτημα ή αίτημα σχετικά με το λογαριασμό του αγαπημένου σας προσώπου μπορείτε να απευθυνθείτε εδώ
(φωτογραφία: Rondeau/Presse Sports via USA TODAY Sports)ο Γαλλικό αθλητικό περιοδικό «France Football» συγκέντρωσε όλα τα απαραίτητα στοιχεία και παρουσίασε την κατάταξη με τους 9 ποδοσφαιριστές με τα υψηλότερα εισοδήματα στον κόσμο.
Η κατάταξη διαμορφώθηκε με τον συνυπολογισμό του μισθού τους από την ομάδα τους, τα μπόνους απόδοσης, καθώς και τις αμοιβές τους για καμπάνιες, διαφημίσεις και άλλες δραστηριότητες.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η Ευρώπη «έλαμψε» στην συγκεκριμένη λίστα, καταλαμβάνοντας και τις  9 θέσεις, ενώ από τους ποδοσφαιριστές μόνο 2 δεν είναι Ευρωπαίοι στην καταγωγή.
Στην αξιολόγηση δεν έλαβαν μέρος ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στο αγγλικό πρωτάθλημα. Αν αυτό συνέβαινε, ο Γουέιν Ρούνεϊ θα καταλάμβανε την ένατη θέση.
Ας δούμε όμως πιο συγκεκριμένα τους «τυχερούς» ποδοσφαιριστές:

1) Λιονέλ Μέσι, 28, Μπαρτσελόνα

Ετήσιος Μισθός: 36 εκατ. ευρώ
Μπόνους Απόδοσης: 3 εκατ. ευρώ
Άλλα Εισοδήματα: 35 εκατ. ευρώ

2) Κριστιάνο Ρονάλντο, 31, Ρεαλ Μαδρίτης

Ετήσιος Μισθός: 32 εκατ. ευρώ
Μπόνους Απόδοσης: 400 χιλ. ευρώ
Άλλα Εισοδήματα: 35 εκατ. ευρώ

3) Νεϊμάρ Τζούνιορ, 24, Μπαρτσελόνα

Ετήσιος Μισθός: 20 εκατ. ευρώ
Μπόνους Απόδοσης: 2,5 εκατ. ευρώ
Άλλα Εισοδήματα: 21 εκατ. ευρώ

4) Ζλάταν Ιμπραήμοβιτς, 34, Παρί Σεν Ζερμαίν

Ετήσιος Μισθός: 20 εκατ. ευρώ
Μπόνους Απόδοσης: 2,5 εκατ. ευρώ
Άλλα Εισοδήματα: 6 εκατ. ευρώ

5) Τιάγκο Σίλβα, 31, Παρί Σεν Ζερμαίν

Ετήσιος Μισθός: 23 εκατ. ευρώ
Μπόνους Απόδοσης: 1 εκατ. ευρώ
Άλλα Εισοδήματα: 2,5 εκατ. ευρώ

6) Άνχελ Ντι Μάιρα, 28, Παρί Σεν Ζερμαίν

Ετήσιος Μισθός: 24 εκατ. ευρώ
Μπόνους Απόδοσης: 800 χιλ· ευρώ
Άλλα Εισοδήματα: 1,2 εκατ. ευρώ

7) Γκάρεθ Μπέιλ, 26, Ρεαλ Μαδρίτης

Ετήσιος Μισθός: 14 εκατ. ευρώ
Μπόνους Απόδοσης: 500 χιλ. ευρώ
Άλλα Εισοδήματα: 10 εκατ. ευρώ

8) Τόμας Μύλερ, 26, Μπάγιερ Μονάχου

Ετήσιος Μισθός: 16 εκατ. ευρώ
Μπόνους Απόδοσης: 600 χιλ. ευρώ
Άλλα Εισοδήματα: 7 εκατ. ευρώ

9) Αντρές Ινιέστα, 31, Μπαρτσελόνα

Ετήσιος Μισθός: 15 εκατ. ευρώ
Μπόνους Απόδοσης: 2 εκατ. ευρώ
Άλλα Εισοδήματα: 4,5 εκατ. ευρώ

Πηγή: iefimerida.gr

Αμερικανοί επιστήμονες πιστεύουν ότι ανακάλυψαν το γενετικό ελάττωμα που κάνει πολλούς ανθρώπους να υπνοβατούν το βράδυ. Μελετώντας τέσσερις γενιές μιας οικογένειας υπνοβατών, εντόπισαν το ελάττωμα σε ένα τμήμα του χρωμοσώματος 20.

Ακόμα και μία κόπια του ελαττωματικού DNA να φέρει ένας άνθρωπος, θα υπνοβατεί, γράφουν στην επιθεώρηση «Neurology».

Επόμενο στάδιο της έρευνάς τους είναι να αναλύσουν ένα-ένα τα γονίδια αυτού του χρωμοσωμιακού τμήματος για να εντοπίσουν εκείνο ή εκείνα που ευθύνονται για την υπνοβασία.

Απώτερος στόχος είναι η επινόηση θεραπειών για την διαταραχή αυτή, η οποία προσβάλλει έως 10% των παιδιών και έναν στους 50 ενήλικες.

Συνήθως καλοήθης, αλλά...

Η υπνοβασία είναι μία συνήθως καλοήθης διαταραχή, η οποία περνάει καθώς μεγαλώνει ο πάσχων.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα παιδιά απλώς σηκώνονται μέσα στον ύπνο τους και περιπλανιόνται για λίγο. Υπάρχουν, όμως, και ακραίες μορφές στις οποίες η υπνοβασία είναι αληθινό πρόβλημα καθώς ο πάσχων επιδεικνύει επικίνδυνες συμπεριφορές – κάτι που συμβαίνει κυρίως όταν η υπνοβασία επιμένει μετά την ενηλικίωση.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο ασθενής μπορεί λ.χ. να σηκωθεί και να φύγει από το σπίτι οδηγώντας το αυτοκίνητό του. Έχουν επίσης αναφερθεί μερικά σπανιότατα κρούσματα κατά τα οποία ο υπνοβάτης σκότωσε έναν άλλο άνθρωπο μέσα στον ύπνο του.

Κάθε επεισόδιο υπνοβασίας συνήθως διαρκεί λίγα λεπτά - και επειδή είναι πολύ δύσκολο να ξυπνήσει κανείς τον υπνοβάτη, οι πάσχοντες συνήθως αφήνονται να επιστρέψουν μόνοι στο κρεβάτι τους.

Αληθινό μυστήριο

Παρ’ όλα αυτά, πολύ λίγα είναι γνωστά από την επιστημονική κοινότητα για την υπνοβασία. Αυτό που ξέρουν οι ειδικοί είναι πως πρόκειται για φαινόμενο το οποίο έχει κληρονομική συνιστώσα και ότι μερικοί άνθρωποι είναι εξαιρετικά επιρρεπείς σε αυτήν.

Επιπλέον, ξέρουν πως η υπερβολική κούραση και το στρες μπορεί να ενεργοποιήσουν ένα επεισόδιο (να δράσουν δηλαδή ως εκλυτικός παράγοντας).

Τυπικά, τα επεισόδια της υπνοβασίας εκδηλώνονται νωρίς τη νύχτα, μόλις σχεδόν βυθιστεί ο ασθενής σε βαθύ ύπνο – στο στάδιο του ύπνου δίχως όνειρα, το οποίο αποκαλείται στάδιο μη ταχείας κίνησης των ματιών (NREM).

Το πρωί, οι ασθενείς δεν έχουν καμία ανάμνηση του επεισοδίου.

Η νέα μελέτη

Στη νέα μελέτη, η δρ Κριστίνα Γκάρνετ και οι συνεργάτες της από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, επιστράτευσαν μια μεγάλη οικογένεια υπνοβατών.

Η οικογένεια είχε απευθυνθεί σε αυτούς επειδή ένα από τα νεώτερα μέλη της, μια 12χρονη που ονομάζεται Χάνα, παρουσίαζε επικίνδυνα επεισόδια υπνοβασίας, καθώς έφευγε από το σπίτι και περιπλανιόταν στους δρόμους μέσα στη νύχτα.

Οι τέσσερις γενιές της οικογένειας απαρτίζονταν από συνολικά 22 μέλη, οι 9 εκ των οποίων ήταν υπνοβάτες.

Ένας από τους 9 – ένας θείος της Χάνα – διαπιστώνει συχνά όταν ξυπνάει ότι φοράει οκτώ ζευγάρια κάλτσες, τα οποία φόρεσε στη διάρκεια της νύχτας. Άλλοι υπνοβάτες της οικογένειας έχουν πάθει μικροατυχήματα (λ.χ. κατάγματα δακτύλων) κατά τις νυκτερινές περιπλανήσεις τους.

Χρησιμοποιώντας δείγματα σάλιου και από τους 22 εθελοντές τους, οι ερευνητές ανέλυσαν το DNAτους, αναζητώντας τις γενετικές βάσεις του προβλήματος.

Έτσι διαπίστωσαν ότι εντοπίζεται στο χρωμόσωμα 20 και ότι ο γενετικός κώδικας που εντόπισαν μεταφέρεται από γενιά σε γενιά. Όποιος φέρει αυτό το χρωμοσωμιακό πρόβλημα, έχουν 50% πιθανότητες να το μεταδώσει και στα παιδιά του.

Επιπλέον, κάθε μέλος της οικογένειας που το κληρονόμησε, ήταν υπνοβάτης.

28 ύποπτοι

Αν και οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα εντοπίσει το ή τα υπαίτια γονίδια – οι πιθανοί ύποπτοι είναι 28 – εικάζουν ότι μάλλον θα ευθύνεται το επονομαζόμενο γονίδιο της δεαμινάσης αδενοσίνης.

Το γονίδιο αυτό είναι ήδη γνωστό ότι σχετίζεται με το στάδιο του ύπνου κατά το οποίο εκδηλώνεται η υπνοβασία.

«Είναι πιθανό να εμπλέκονται αρκετά γονίδια. Αυτό που εμείς εντοπίσαμε, είναι η πρώτη γενετική εστία της υπνοβασίας», δήλωσε η δρ Γκάρνετ. «Δεν γνωρίζουμε ακόμα ποια από τα γονίδια της περιοχής μας είναι υπεύθυνα. Σίγουρα όμως έχουμε κάνει το πρώτο βήμα για να βρούμε την ρίζα του προβλήματος και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα».

Πηγή: tovima.gr

Μέρα κλήρωσης του μεγάλου ΤΖΑΚΠΟΤ στο ΤΖΟΚΕΡ σήμερα, και τα 2.300.000 ευρώ που θα μοιράσει το παιχνίδι, έχουν τινάξει την αγωνία και τη φαντασία των παικτών στα ύψη. Μετά από 5 συνεχόμενα ΤΖΑΚΠΟΤ, η αναμονή για νικητή έχει χτυπήσει κόκκινο και το μόνο σίγουρο είναι ότι όποιος κερδίσει τα 2,3 εκατ. ευρώ θα δει τη ζωή του να αλλάζει! Κάπως έτσι έγινε στις ακόλουθες περιπτώσεις νικητών που έζησαν τρελές καταστάσεις μετά τη νίκη!
ΤΟ ΑΤΥΧΕΣ ΔΙΑΖΥΓΙΟ
Όταν η Denise Rossi κέρδισε 1,3 εκατ. δολάρια στη Λοταρία της Καλιφόρνιας, έφυγε από τον σύζυγό της χωρίς να του πει λέξη! Παρότι ο σύζυγος ένιωσε κάπως καχύποπτα, ωστόσο της έδωσε το διαζύγιο που του ζήτησε.
2 χρόνια αργότερα, ο σύζυγός της έλαβε ένα ανώνυμο γράμμα που του φανέρωνε την αλήθεια. Αμέσως προχώρησε σε μήνυση προς την πρώην σύζυγό του επειδή δεν του φανέρωσε τα κέρδη της. Και όμως το δικαστήριο τον δικαίωσε επιστρέφοντάς του όλο του το μερίδιο!
ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΔΕΛΤΙΟ
Ο Martyn Tott και η σύζυγός του από την Αγγλία έχασαν το μεγάλο έπαθλο των 3 εκατ. λιρών καθώς έχασαν το τυχερό δελτίο που είχαν παίξει. Εκείνο το ΤΖΑΚΠΟΤ έμεινε στην ιστορία της Αγγλικής Λοταρίας ως το μεγαλύτερο ποσό που έμεινε στα αζήτητα.
Ο ΓΗΡΑΙΟΤΕΡΟΣ ΝΙΚΗΤΗΣ
Ο γηραιότερος νικητής λοταρίας που έχει ποτέ καταγραφεί ήταν ο Nguyen, ένας άνδρας 97 χρόνων από το Βιετνάμ, ο οποίος κέρδισε 340 χιλιάδες δολάρια το 2010. Όντως φτωχός όλη του τη ζωή, δεν ήξερε τι να κάνει όλα αυτά τα χρήματα που κέρδισε. Τελικά έδωσε τα περισσότερα δεξιά κι αριστερά σε γείτονες και ξόδεψε όσα λίγα του έμειναν για να πάρει μια τηλεόραση, λίγο κρέας και ρύζι για τον εαυτό του και για άλλους ανθρώπους που ήταν σε παρόμοια αδύναμη οικονομική κατάσταση με αυτόν.
ΤΟ ΕΙΠΑΝ ΤΑ ΑΣΤΡΑ
2 φίλοι, ο Carly Wiggett και ο Becky Witt από το Ντάρτφορντ της Αγγλίας κέρδισαν 336 χιλιάδες λίρες στο παιχνίδι Euromillions το 2013, μετά από έντονη παρότρυνση της μητέρας του Carly, η οποία είχε δει στα ζώδια ότι κάτι μεγάλο και πολύ θετικό επρόκειτο να τους συμβεί. Οι 2 φίλοι ένιωσαν τόσο τυχεροί που πήγαν αμέσως και έπαιξαν ένα δελτίο, που λίγο αργότερα αποδείχτηκε υπερτυχερό!
ΟΝΕΙΡΟ ΤΡΕΛΟ
Ο Terry Vigus από το Έσσεξ ισχυρίζεται ότι είχε δει στον ύπνο του τους τυχερούς αριθμούς που του χάρισαν 1,17 εκατ. λίρες το 2014. «Είδα στο όνειρό μου τις μπάλες να πέφτουν μία-μία και να ταιριάζουν με τους αριθμούς του δελτίου μου. Στον ύπνο μου είχα προβλέψει σωστά τα 5 νούμερα και περίμενα για το τελευταίο να βγει στην κληρωτίδα, μέχρι που ξαφνικά ξύπνησα!» είπε σε σχετική συνέντευξη.
Πηγή: home.bt.com

Αυτά τα στυλό υπάρχουν στα σπίτι των περισσότερων από εμάς. Αλλά λίγοι ως ελάχιστοι είναι αυτοί που αναρωτήθηκαν γιατί το καπάκι σχηματίστηκε με αυτόν τον τρόπο.
Το 1991, η BIC εισήγαγε στον κόσμο αυτό το στυλό σκεπτόμενη πολλούς παραμέτρους πριν την κυκλοφορία του. Στο καπάκι αποφάσισαν ότι θα είναι απαραίτητο να υπάρχει μια τρύπα.
Πολλοί άνθρωποι δεν δίνουν καμία προσοχή σε αυτόν. Εν τω μεταξύ, η λύση αυτή σώζει τις ζωές πολλών παιδιών. Για να είμαστε πιο ακριβής περίπου 100 παιδιών. Και ελαφρώς λιγότερους ενήλικες. Ετησίως.
Τα μικρά παιδιά αγαπούν να δοκιμάζουν διάφορα πράγματα που βρίσκουν στον δρόμο τους. Ειδικά τα πιο μικρά που μπορούν να τα χώσουν ολόκληρα στο στόμα τους. Και οι ενήλικες όμως αγαπούν να μασάνε τα καπάκια όταν σκέφτονται και θέλουν να συγκεντρωθούν ή όταν αγχώνονται. Το καπάκι θα μπορούσε πολύ εύκολα να σας κόψει την αναπνοή. Η τρύπα στο καπάκι βοηθά το άτομο να πάρει την απαραίτητη δόση οξυγόνου πριν από το ασθενοφόρο.
Η απόφαση στηρίχθηκε από σχεδόν όλες τις μεγάλες μάρκες του στυλό και το British Standards Institution τροποποιήθηκε με της συστάσεις σχετικά με την παραγωγή και τη χρήση τους.
ΠΗΓΗ: fanpage.gr

Ενενήντα δύο χρόνια από τον θάνατό του, το ταριχευμένο σώμα του ηγέτη της ρωσικής επανάστασης Λένιν, φυλλάσσεται στο μαυσωλείο της Κόκκινης Πλατείας. Πόσο κοστίζει όμως η συντήρησή του;
Η διαδικασία συντήρησης είναι συνεχής καθώς σειρά από επιστήμονες ελέγχουν το σώμα του ανά τακτά χρονικά διαστήματα για τυχόν φθορές. Αυτή τη φορά όμως διέρρευσε έγγραφο από το γραφείο προμηθειών του κράτους, σύμφωνα με το οποίο, η κυβέρνηση θα δαπανήσει φέτος 13 εκατομμύρια ρούβλια, τουτέστιν 200.000 δολάρια προκειμένου να συντηρηθεί το σώμα όπως ήταν και όσο ήταν εν ζωή.
Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, υπεγράφη συμβόλαιο συνεργασίας με εταιρεία βιο-ιατρικής όπου το λογαριασμό θα καταβάλει το κράτος χωρίς ωστόσο να ονομάζεται η εταιρεία.
Πάντως, σύμφωνα με online δημοσκόπηση στην οποία συμμετείχαν πάνω από 8.000 Ρώσοι, το 62% αυτών, φαίνεται πως συμφωνούν στο να δοθεί στον Λένιν μια κανονική κηδεία. Τα νέα του προϋπολογισμού για τη διατήρηση του ταριχευμένου σώματος, δεν χαιρετίστηκαν ευνοϊκά και από χρήστες των μέσων κοινωνικής, μια μεγάλη μερίδα των οποίων αναφέρει ότι ακόμα και ο ίδιος Λένιν δεν θα ήθελε να του «φέρονται σαν είδωλο».

Πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (τομέας Διοικητικής Μεταρρύθμισης) συνάντηση των Γενικών Γραμματέων και εκπροσώπων των υπηρεσιών και φορέων του δημοσίου που έχουν επιλεγεί να συμμετάσχουν στην πιλοτική εφαρμογή της ανάπτυξης του «e-goal setting». To «e-goal setting» αποτελεί ένα ηλεκτρονικό εργαλείο το οποίο θα αναπτυχθεί με σκοπό την καθιέρωση της χρήσης ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος παρακολούθησης της στοχοθεσίας, ελέγχου και αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας της λειτουργίας των δομών της δημόσιας διοίκησης, σε εφαρμογή του άρθρ. 22 του Ν. 4369/2016.
Στην πιλοτική εφαρμογή της ανάπτυξης του «e-goal setting» θα συμμετάσχουν τα Υπουργεία Οικονομικών, Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.
Στη συνάντηση, την οποία συντόνισε ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Δημήτριος Τσουκαλάς, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση των συμμετεχόντων για τα βασικά σημεία της ανάπτυξης και της πιλοτικής εφαρμογής του «e-goal setting». Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση κατά την οποία διατυπώθηκε η ιδιαίτερη σημασία που έχει το έργο για την ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας των δημόσιων υπηρεσιών ενώ παράλληλα εκφράστηκε η πρόθεση όλων των συμμετεχόντων να υποστηρίξουν την επιτυχή υλοποίηση της πιλοτικής του εφαρμογής.
Η πιλοτική αυτή δράση εντάσσεται στο συνολικό σχεδιασμό αναμόρφωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών και θα συντελεστεί με βάση τις αρχές της Ανοιχτής Διακυβέρνησης, όπου κάθε πολίτης, θα μπορεί να έχει ελεύθερη πρόσβαση στις παρεχόμενες πληροφορίες.
Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΠ «Μεταρρύθμιση Του Δημόσιου Τομέα» του ΕΣΠΑ 2014-2020, και συναρτάται με την ενίσχυση δομών αποτελεσματικότητας στη δημόσια διοίκηση, όπως έχει αποφασιστεί από την 1η Επιτροπή παρακολούθησης στις 30 Ιουνίου 2015, ενώ έχει ήδη εκδοθεί σχετική πρόσκληση από την αρμόδια διαχειριστική αρχή
aftodioikisi.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!