Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Ένα έργο καινοτόμο και άκρως πρωτοποριακό για τα άτομα με αναπηρία που συνδέεται με μια νέα προηγμένη υπηρεσία ηλεκτρονικής προσβασιμότητας μέσω της ιστοσελίδας...
 www.prosvasi-amea.gov.gr, παρουσίασε το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε επίσημη εκδήλωση παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και πληθος φίλων και επισήμων στο Ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ.

Η ιστοσελίδα www.prosvasi-amea.gov.gr είναι προιόν του Ευρωπαικού Συγχρηματοδοτούμενου Έργου «Σύστημα Συλλογής, Παραγωγής, Εμπλουτισμού και Αξιοποίησης Περιεχομένου» (ΣΥ.Σ.Π.Ε.Α.ΑΠ.), το οποίο αποτελεί ένα σύστημα ψηφιακής τεχνολογίας πολυμέσων (multimedia), που μετατρέπει οπτικοακουστικό περιεχόμενο σε ψηφιακό υλικό – προσβάσιμο σε άτομα με όλες τις γνωστές μορφές αναπηρίας – μέσω διαδικτύου δίνοντας τη δυνατότητα στα άτομα με αναπηρία (Α.μεΑ) να έχουν πρόσβαση σε ενημερωτικό και ψυχαγωγικό περιεχόμενο (πληροφόρηση για θέματα ενδιαφέροντος ΑμεΑ, ειδήσεις – τρέχουσα επικαιρότητα, εκπαιδευτικά βίντεο, ντοκιμαντέρ).

Εγκαινιάζοντας το έργο ο Υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Ιωάννης Βρούτσης ανέφερε ότι η διαδικτυακή πύλη prosvasi-amea.gov.gr, είναι ένα προηγμένο σύστημα ψηφιακής πρόσβασης για άτομα με αναπηρία, συνιστά μια δομή προσβασιμότητας με εξαιρετική χρησιμότητα και, ταυτόχρονα, μια πρωτοβουλία υψηλού κοινωνικού συμβολισμού.

Όπως επεσήμανε ο Υπουργός αποτελεί ένα ακόμη βήμα στη συνεχή προσπάθειά μας, να διασφαλίσουμε για τους συμπολίτες μας με αναπηρία μια αξιοπρεπή διαβίωση, να διασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις εκείνες για μια ισότιμη συμμετοχή στον δημόσιο βίο.

Ο Υπουργός συνεχάρη τα στελέχη του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και την Πρόεδρο, την κα Ιακωβίδου προσωπικά, η οποία με το υψηλό αίσθημα επαγγελματικής ευθύνης και, κυρίως, με το πάθος και μεράκι που την διακρίνει, έδωσε μια νέα ώθηση και πνοή στην κοινωνική παρέμβαση του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Τέλος, ο Υπουργός επανέλαβε ότι χρειάζεται να υφάνουμε ξανά, αυτή τη φορά σε στέρεες βάσεις με όρους δικαιοσύνης, διαφάνειας και αποτελεσματικότητας, αλλά και στοχευμένα, έναν ισχυρό ιστό κοινωνικής προστασίας. Να οικοδομήσουμε από την αρχή το κοινωνικό πρόσωπο της σύγχρονης Ελλάδας. Γιατί η κοινωνική συνοχή και ηρεμία είναι όχι μόνο αποτέλεσμα, αλλά και προϋπόθεση της αναπτυξιακής επανεκκίνησης της οικονομίας.

Ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Βασίλης Κεγκέρογλου ο οποίος συμμετείχε στην παρουσίαση από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α) της νέας διαδικτυακής πύλης, αναφέρθηκε στις προτεραιότητες του υπουργείου, την άμεση αντιμετώπιση των φαινομένων της φτώχειας και τη διασφάλιση του δικαιώματος ενός «ελαχίστου επιπέδου διαβίωσης» για όλους τους πολίτες σε συνδυασμό με τις πολιτικές ανάσχεσης της ανεργίας, κοινωνικής προστασίας, στήριξης της αδύναμης οικογένειας και όλων των ευπαθών και ευάλωτων ομάδων.

Επεσήμανε, επίσης, ότι «προχωρήσαμε σε μεταρρυθμίσεις και δημιουργούμε, παρά το στενό δημοσιονομικό πλαίσιο, σε στέρεες βάσεις και με όρους δικαιοσύνης, διαφάνειας και αποτελεσματικότητας, έναν ισχυρό ιστό κοινωνικής προστασίας».

Η πρόεδρος του Ε.Κ.Κ.Α. από την πλευρά της τόνισε την Ευρωπαική διάσταση του νέου έργου καθώς η νέα σελίδα αποτελεί την πρώτη διαδυκτιακή πύλη προσβασιμότητας στην Ευρωπαική Ένωση κάτι που συνδέεται άμεσα και με την Ελληνική Προεδρία της Ευρωπαικής Ένωσης λόγω του ψηφίσματος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου που επίκειται το Δεκέμβριο αλλά και της Κοινοτικής οδηγίας που αναφέρεται στην προσβασιμότητα και στις νέες τεχνολογίες. Η Πρόεδρος του Κέντρου ανέφερε ότι το Ε.Κ.Κ.Α. είναι τριτοβάθμιος φορέας παροχής κοινωνικού έργου με διευρυμένες αρμοδιότητες που καλύπτουν όλες τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και τόνισε ότι στις προθέσεις του Ε.Κ.Κ.Α. είναι σε συνεργασία με τα Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας η υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης και εκπαίδευσης μέσω ΟΑΕΔ, ώστε ειδικές κατηγορίες πολιτών που βρίσκονται σε πλήρη αδυναμία διασύνδεσης με την αγορά εργασίας και που μπορεί να διαμένουν και στους ξενώνες του Ε.Κ.Κ.Α., να έχουν τη δυνατότητα απορρόφησής τους από την αγορά εργασίας.

Όπως τόνισε η απώλεια της εργασίας αποτελεί το πρώτο βήμα για περιθωριοποίηση και δυνητικό κίνδυνο για την απώλεια στέγης ενώ ένα πρόγραμμα προστατευμένης κατοικίας, όπου το Ε.Κ.Κ.Α. θα είναι ο φορέας διαχείρισης αιτημάτων στέγασης, θα οδηγούσε σε ελάφρυνση των οικονομικών επιβαρύνσεων της πολιτείας και σε αύξηση της κοινωνικής συμμετοχής, με χρηματοδοτικά εργαλεία από το Ευρωπαικό Ταμείο Περιφερειακής ανάπτυξης, το Ευρωπαικό Κοινωνικό Ταμείο, και το Ταμείο Απόρων.

Η Πρόεδρος, επίσης, δήλωσε ότι από τις 11 Νοεμβρίου 2013 ενεργοποιείται πρόγραμμα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας, ελληνικού πολιτισμού, δημοσιογραφίας και πληροφορικής για οικονομικούς μετανάστες στα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης του Οργανισμού, το οποίο θα υποστηρίζεται από εθελοντές της οργάνωσης LIONS.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν χαιρετισμό η κ. Ε. Μπέκου, Γενική Γραμματέας Πρόνοιας , ο πατέρας Κων/νος Παναγιωτόπουλος εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κου Ιερώνυμου, η κ. Β. Κόλλια, Γενική Γραμματέας Ισότητας των δυο φύλων, ο κ. Ι. Βαρδακαστάνης, Πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και ο κ. Γ. Τούσιας, Διοικητής το Εθνικού Ιδρύματος Κωφών.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr 
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!