Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Στη λήψη πρόσθετων μέτρων που μπορούν να φτάσουν έως και τα 2 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2014, αλλά και σε λουκέτα στην αμυντική βιομηχανία επιμένει η Τρόϊκα, η οποία διαμηνύει στην Αθήνα ότι υπάρχουν...
περιθώρια για νέες παρεμβάσεις χωρίς να απαιτούνται οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Στις Βρυξέλλες, φαίνεται να επικρατεί δυσφορία αναφορικά με τις δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων σχετικά με τη διαπραγμάτευση με την τρόικα και την άρνηση της Αθήνας να προχωρήσει σε νέα μέτρα. Εκτιμάται δε ότι πρόκειται για την πρώτη δημόσια αντιπαράθεση της τρόικας με την ελληνική πλευρά και μια «έμμεση» και «χαλαρή» προειδοποίηση των τροικανών προς την Ελλάδα.

Πηγές της ΕΕ υπογράμμισαν χθες στις Βρυξέλλες ότι ΕΛΒΟ και ΕΑΣ δύσκολα θα αποφύγουν το λουκέτο, ενώ η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους παραπέμπεται για μετά τις ευρωεκλογές εφόσον επιβεβαιωθεί από την Eurostat ότι υπήρξε πρωτογενές πλεόνασμα το 2013. Επίσης, οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι σε περίπτωση που δεν εκπληρωθούν τα προαπαιτούμενα η Ελλάδα αντέχει χωρίς την επόμενη δόση του 1 δισ. ευρώ έως τις αρχές της Ανοιξης του 2014 και προειδοποίησαν ότι η χώρα μας είναι αυτή που θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων, με ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της κινητικότητας στο δημόσιο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στους κόλπους της Τρόϊκα υπάρχει κατανόηση ότι οι πρόσθετες παρεμβάσεις δεν θα πρέπει να θίξουν οριζοντίως μισθούς και συντάξεις, αλλά θεωρούν ότι θα πρέπει να υπάρξουν στοχευμένες περικοπές δαπανών. Μάλιστα, χαρακτηριστική ήταν η αναφορά ότι "όταν μία χώρα έχει 175% του ΑΕΠ δημόσιο χρέος, δεν υπάρχουν περιθώρια για Κεϋνσιανές ευαισθησίες". Πάντως, για το ακριβές ποσό του δημοσιονομικού κενού, ώστε να γίνει αποδεκτός ο προϋπολογισμός του 2014 και να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση του Ελληνικού Προγράμματος, η οποία έχει παγώσει, τα κράτη της Ευρωζώνης παραπέμπουν στην Τρόικα και αποκλείουν την πολιτική διαπραγμάτευση, καθώς όπως υποστηρίζουν οι ελεγκτές επιδεικνύουν ήδη αρκετά ελαστική στάση.

Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι δεν συμβάλει στην εξεύρεση λύσης το να τονίζουν οι ελληνικές αρχές με κάθε ευκαιρία ότι δεν πρόκειται να συναινέσουν σε άλλα μέτρα. Προβληματισμός εκφράζεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και για το προσχέδιο του προϋπολογισμού του επόμενου έτους, καθώς υπερεκτιμούνται τα φορολογικά έσοδα και υποεκτιμούνται οι κοινωνικές δαπάνες.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!