Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Οι πρώτες μπαταρίες που είναι τόσο ασφαλείς για παιδιά που δεν τους προκαλούν πρόβλημα ακόμη και αν τις καταπιούν, κατασκεύασαν ερευνητές.
Οι μπαταρίες αυτές είναι στρογγυλές και διαθέτουν μια ειδική εξωτερική επικάλυψη, που αποτρέπει την παραμικρή βλάβη στον οργανισμό ενός παιδιού.
Περίπου πέντε δισεκατομμύρια μπαταρίες-κουμπιά παράγονται κάθε χρόνο διεθνώς και, με το πέρασμα του χρόνου, γίνονται ολοένα πιο δυνατές, άρα και δυνητικά πιο επικίνδυνες αν τις καταπιεί κανείς.
Οι μικρές αυτές μπαταρίες, που χρησιμοποιούνται σε κάθε είδους ηλεκτρονικές συσκευές (παιγνίδια, κομπιουτεράκια, ρολόγια κ.α.), είναι επικίνδυνες γιατί ένα παιδί μπορεί να τις καταπιεί εύκολα. Κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο καταγράφονται χιλιάδες τέτοια περιστατικά, κυρίως σε παιδιά κάτω των έξι ετών, μερικά από τα οποία οποία δυστυχώς αποβαίνουν μοιραία, ιδίως όταν οι γονείς δεν έχουν καταλάβει ότι το παιδί τους κατάπιε μπαταρία.
Η νέα αυτή μπαταρία παράγει ηλεκτρισμό μόνο όταν πιέζεται (όταν τοποθετείται στη θέση της σε κάποια συσκευή) και όλο τον υπόλοιπο χρόνο είναι μονωμένη, αδρανής και ασφαλής, ακόμη κι αν βρίσκεται μέσα στο στομάχι. Η μόνωση είναι κρίσιμος παράγων, επειδή οι τραυματισμοί και οι θάνατοι συμβαίνουν, όταν οι μπαταρίες -αφού κάποιος τις καταπιεί- βραχούν από το σάλιο και τα υγρά του στομάχου και απελευθερώσουν ρεύμα μέσα στον οργανισμό μέσα σε λίγες μόνο ώρες.
Όπως εκτιμούν, το κόστος της επικάλυψης θα είναι σαφώς κάτω από ένα δολάριο ανά μπαταρία.
Οι ερευνητές μάλιστα δεν αποκλείουν να αξιοποιήσουν την εφεύρεσή τους και για τη δημιουργία αδιάβροχων μπαταριών κατάλληλων για εξωτερική χρήση. Επίσης σχεδιάζουν να δοκιμάσουν την επικάλυψή τους σε άλλα είδη μπαταριών, όπως στις κοινές μπαταρίες λιθίου.
Πηγή: News.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!