Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Αλλαγή του εκλογικού νομού στο παραπέντε των δημοτικών εκλογών, ετοιμάζει η κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr. Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει την κατάργηση των παραταξιακών ψηφοδελτίων και την αντικατάστασή τους με δυο ψηφοδέλτια. 

Από τα δυο αυτά ψηφοδέλτια – και βάαει του εκλογικού μέτρου – οι ψηφοφόροι στις εκλογές του Μαΐου του 2014, θα κληθούν να επιλέξουν τους δημοτικούς συμβούλους και από τον δήμαρχο που επιθυμούν. Το ίδιο θα ισχύσει για τους υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους και τους υποψήφιους περιφερειάρχες.

Ήδη, όπως αναφέρουν στο thebest.gr πηγές από το περιβάλλον του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, ειδική επιτροπή τη σύνταξη του σχετικού νομοσχεδίου, που θα κατατεθεί στη Βουλή.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ θέτουν το ζήτημα αλλαγής του εκλογικού νομού στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ωστόσο, προς στιγμή φάνηκε να υπαναχωρεί καθώς υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από τους αιρετούς και τα θεσμικά τους όργανα Ενωση Περιφερειών Ελλάδας και η ΚΕΔΕ.

Μάλιστα, τόσο ο κ. Μιχελάκης, όσο και κ. Γρηγοράκος είχαν δηλώσει ότι οι όποιες αλλαγές του εκλογικού νόμου, θα γίνουν μετά από διάλογο με τους αιρετούς.

Τον «τόνο» για τα σχέδια της κυβέρνησης, έδωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος, μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό STAR, σημειώνοντας ότι δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμη επισήμως τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης, αλλά ότι ο χρόνος επαρκεί για να αλλάξει ο εκλογικός νόμος για τις δημοτικές εκλογές, θυμίζοντας ότι τόσο ο «Καποδιστρίας», όσο και ο «Καλλικράτης» θεσμοθετήθηκαν λίγους μήνες πριν από εκλογές

Να σημειωθεί ότι ο κ. Γρηγοράκος μιλώντας πριν από λίγες ημέρες στην εφημερίδα της Καλαμάτας «Ελευθερία», κατά την εκεί επίσκεψή του, δήλωνε για το θέμα:

"Δεν είμαστε αντίθετοι σε κάτι που θα 'ρθει, θέλουμε όμως αυτό το κάτι να μην είναι αποσπασματικό αλλά να έρθει προγραμματισμένο και οργανωμένο, δεν θα πάμε 7 - 8 μήνες πριν τις εκλογές να μιλήσουμε για αλλαγή του εκλογικού νόμου...»

 http://thebest.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!