Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Το Πράσινο Ξενοδοχείο, ή αλλιώς Hotel Verde, η καινούργια ξενοδοχειακή μονάδα του αεροδρομίου του Κέιπ Τάουν, στη Νότια Αφρική, διεκδικεί τον τίτλο του πιο πράσινου κτιρίου σε όλη την αφρικανική ήπειρο.
Χρησιμοποιώντας δεκάδες τεχνολογικές καινοτομίες, που βοηθούν στην εξοικονόμηση ενέργειας, το ξενοδοχείο ξεχωρίζει για τις φιλικές προς το περιβάλλον εφαρμογές που έχει υιοθετήσει.
Για παράδειγμα υπάρχουν 100 υπόγειες γεωτρήσεις που ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του κτιρίου, μέσα από αντλίες θερμότητας και ανεμιστήρες που λειτουργούν με ένα σύστημα έξυπνου ελέγχου της διανομής της θερμότητας, ανάλογα που με τους χώρους του ξενοδοχείου που χρησιμοποιούνται. Όλα αυτά τα συστήματα βασίζονται στην κυκλοφορία του νερού ως μέσο θέρμανσης.
«Κυκλοφορούμε το νερό μέσα από αυτούς τους σωλήνες και στην ουσία κερδίζουμε από τη θερμοκρασία του εδάφους. Αυτό σημαίνει ότι το καλοκαίρι, όταν θέλουμε περισσότερη ψύχρα, έχουμε πολύ ζεστό νερό. Φανταστείτε λοιπόν ότι μια μέρα, όπου έχουμε εξωτερική θερμοκρασία 30 βαθμούς Κελσίου, κάτι πολύ συνηθισμένο εδώ στο Κέιπ Τάουν, το έδαφος έχει αμετάβλητη θερμοκρασία 19 βαθμούς Κελσίου. Άρα κυκλοφορούμε ζεστό νερό μέσα από το έδαφος. Πέφτει λοιπόν η θερμοκρασία του, απαλλασσόμενο από ένα μέρος της ενέργειάς του που μένει στο έδαφος και επιστρέφει ψυχρότερο από ότι ήταν στην αρχή» ανέφερε ο Αντρέ Χαρμς, μηχανικός που είναι υπεύθυνος για τη βιωσιμότητα των συστημάτων .
Παράλληλα με τον έλεγχο της θερμοκρασίας του γεωθερμικού νερού, η ίδια η κατασκευή του κτιρίου έχει γίνει με τεχνικές που μειώνουν τα οικοδομικά υλικά.
Τοποθετώντας τα δάπεδα, χρησιμοποιήθηκαν κοίλα ανακυκλώσιμα πλαστικά σφαιρίδια στο τσιμέντο, μειώνοντας την ανάγκη για τσιμεντοκονία που είναι αρκετά ενεργοβόρα.
Αυτά τα σφαιρίδια αντικαθιστούν το τσιμέντο, γλιτώνοντάς μας στη συγκεκριμένη περίπτωση από 1284 τόνους τσιμέντου, χωρίς να δημιουργείται καμιά επιπλοκή στη δομική ακεραιότητα και επάρκεια του ξενοδοχείου.
Το νερό που χρησιμοποιείται στο μπάνιο και στα λουτρά ανακυκλώνεται επίσης και επαναχρησιμοποιείται στις τουαλέτες, μειώνοντας σημαντικά την κατανάλωση νερού στο ξενοδοχείο. Ακριβώς το ίδιο γίνεται με το νερό της βροχής και το νερό του υπεδάφους.
«Ο υδροφόρος ορίζοντας είναι περίπου στο ύψος της μέσης μου και χρειάζεται να αποστραγγιστεί. Και αυτό που κάνουμε είναι ότι αντί να πετάμε τα νερά στα όμβρια ύδατα, τα μετακινούμε σε μια δεξαμενή, όπου μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για πλύσιμο αυτοκινήτων, άρδευση και άλλες υπαίθριες δραστηριότητες» επισημαίνει ο Αντρέ Χαρμς.
Το ξενοδοχείο είναι εφοδιασμένο επίσης με φωτοβολταϊκά κάτοπτρα που είναι τοποθετημένα με τέτοιο τρόπο, ώστε να παρέχουν σκιά και ταυτόχρονα ενέργεια. Αυτά βρίσκονται στη βόρεια πλευρά του κτιρίου, όχι μόνο για να προσφέρουν ενέργεια, αλλά γιατί αυτή η πλευρά είναι περισσότερη εκτεθειμένη στον ήλιο και χρειάζεται σκιά.
Οι πελάτες του ξενοδοχείου συνεισφέρουν επίσης στην παραγωγή ενέργειας, όταν χρησιμοποιούν το γυμναστήριο.
Τα ασανσέρ δουλεύουν επίσης μ’ ένα σύστημα ανακυκλώσιμης ενέργειας, το οποίο επιτρέπει ενεργειακή εξοικονόμηση σε ποσοστό 20-35% σε σχέση με τη συμβατική ενεργειακή κατανάλωση.
Το βρόχινο νερό αλλά και το νερό του υπεδάφους συλλέγεται, ανακυκλώνεται και φιλτράρεται, ώστε να ποτιστούν οι καλλιέργειες, τα φυτά και τα λαχανικά του ξενοδοχείου, που προορίζονται για το εστιατόριο.
Η χρήση αυτής της υδάτινης πηγής συνεισφέρει σε εξοικονόμηση της τάξεως του 37% σε πόσιμο νερό.
Το νούμερο δύο στην κουζίνα του ξενοδοχείου, Γιολάντ Μπέργκερ μας εξηγεί πώς προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλά το ενεργειακό αποτύπωμα της ξενοδοχειακής μονάδας:
«Καλλιεργούμε τα μαρούλια και τα χόρτα μας με τη βοήθεια ενός συστήματος ποτίσματος με βρόχινο νερό, με στόχο να έχουμε τον δικό μας λαχανόκηπο.
Προμηθευόμαστε τα λαχανικά μας από μικρές επιχειρήσεις σε ακτίνα 160 χιλιομέτρων».
Το πρωτοποριακό αυτό ξενοδοχείο άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό τον Αύγουστο του 2013 και στοχεύει να προσφέρει πολλαπλά κίνητρα στους πελάτες που βοηθούν αποτελεσματικά στην εξοικονόμηση ενέργειας.
euronews.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!