Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Στη Σκωτία εκτυλίσσεται η νέα περιπέτεια Asterix στο νέο τεύχος που κυκλοφόρησε την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου, σε 15 χώρες, με τίτλο «Ο Αστερίξ στους Πίκτες». Σύμφωνα με την εκδοτική εταιρεία Μαμούθ Κόμιξ, στην Ελλάδα αναμένεται να κυκλοφορήσει...
στις αρχές του νέου έτους.
Πρόκειται για το 35ο τεύχος της κόμικ σειράς, η οποία έχει σημειώσει ρεκόρ πωλήσεων, εκδίδοντας περισσότερα από 350 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, ενώ έχει μεταφραστεί σε 111 γλώσσες.
Επειτα από οχτώ χρόνια αναμονής του αναγνωστικού κοινού, ο Αστερίξ μαζί με τον πιστό του φίλο Οβελίξ αφήνουν το γαλατικό χωριό, για μία ακόμη ένδοξη περιπέτεια. Η ειδοποιός διαφορά αυτή τη φορά εντοπίζεται στις πένες, που δίνουν πνοή στους Γαλάτες, καθώς το σενάριο και τα σκίτσα δεν θα ανήκουν πλέον στο κλασικό δίδυμο Goscinny-Uderzo, αλλά στους νέους καλλιτέχνες Jean-Yves Ferri και Didier Conrad.
Αυτή τη φορά η περιπέτεια εκτυλίσσεται στην αρχαία Σκωτία, όπου ο Αστερίξ συναντά τους Πίκτες. Οι τελευταίοι ήταν βάρβαροι πολεμιστές, που σκορπούσαν τον τρόμο και τον φόβο στις ρωμαϊκές αποικίες της περιοχής. Ονομάστηκαν έτσι από τους Ρωμαίους, καθώς ο όρος «πίκτες» στην κυριολεξία σημαίνει «βαμμένοι άνθρωποι».
Ξεκάθαρα, δεδομένης της πλούσιας παράδοσης της Σκωτίας και τη λεπτή αίσθηση χιούμορ, που διακρίνει το κόμικ, δεν έλειψαν ανάλογες αναφορές για το ουίσκι, τα κιλτ και το τέρας του Λοχ-Νες.
Το φαινόμενο «Αστερίξ» αποτελεί σταθμό στην τέχνη των κόμικς, όχι μόνο για τα εκπληκτικά σκίτσα του Albert Uderzo, αλλά και για το πλούσιο σενάριο, που οφείλεται στον René Goscinny. Ο τελευταίος ήταν και ο εμπνευστής της περίφημης σειράς το 1959. Μετά τον θάνατο του Goscinny, ο Uderzo συνέχισε την έκδοση της σειράς μόνος και παρά τις έντονες διαμαρτυρίες της κόρης του, παρέδωσε τη σκυτάλη στο νέο καλλιτεχνικό δίδυμο JeanYves Ferri και Didier Conrad, στους οποίους οφείλεται και η έκδοση του νέου τεύχους.
Ο ίδιος ο Uderzo αποκάλυψε ότι αισθανόταν το χρέος να μεταβιβάσει στις επόμενες γενιές τον χαρακτήρα του Αστερίξ: «Οταν πήρα αυτήν την απόφαση έπρεπε να στρωθούμε αμέσως στη δουλειά», τόνισε αναφερόμενος στους νέους «κηδεμόνες» του Γαλάτη ήρωα. Ο Conrad, ο νέος σκιτσογράφος, παραδέχεται ότι δεν ήταν εύκολη η προσαρμογή τους στα νέα δεδομένα: «Πολλές φορές έχανα κάθε ελπίδα και ήμουν έτοιμος να τα παρατήσω», ανέφερε ο Γάλλος περιγράφοντας την εμπειρία του από τη συνεργασία με τον προκάτοχο του Uderzo.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!