Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Αρχαιολόγοι στο Περού, κατά τη διάρκεια ανασκαφών στα αρχαία ερείπια του Πάρκε ντε λας Λεγιένδας στη Λίμα, έφεραν στο φως λείψανα από τουλάχιστον 100 σκυλιά τα οποία πιστεύεται ότι είναι ηλικίας περίπου 1.000 ετών.
Οπως αναφέρει η Περουβιανή εφημερίδα El Comercio, συνολικά εντοπίστηκαν 62 πλήρεις σκελετοί σκύλων καθώς και λείψανα από περίπου 75 σκελετούς ακόμα. Ολοι οι σκελετοί σκύλων βρέθηκαν ξαπλωμένοι στο πλάι και σε κατάσταση χαλάρωσης, δίπλα σε ανθρώπινα υπολείμματα. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι ήταν μέρος τελετουργίας, τα σκυλιά να θάβονται μαζί με τα αφεντικά τους όταν αυτά πέθαιναν.
Τα λείψανα των ζώων βρέθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο Μαράνγκα μέσα στο Πάρκε ντε λας Λεγιένδας στην πρωτεύουσα του Περού. Το πάρκο στεγάζει επίσης το ζωολογικό και βοτανικό κήπο της Λίμα
Οπως επισημαίνουν οι ερευνητές, τα σκυλιά που βρέθηκαν, κατά πάσα πιθανότητα δεν ανήκουν στη φυλή των «άτριχων σκύλων» (Perro Sin Pelo) που ζούσε στην περιοχή πριν τους Ινκας, αλλά φαίνεται πώς είχαν γούνα και μάλιστα κιτρινωπή ή ανοιχτή καφέ.
Δεν είναι η πρώτη φορά που μία αρχαιολογική ανακάλυψη επιβεβαιώνει τη στενή σχέση ανθρώπου και σκύλου στην κοινωνία των Ινκας: Το 2006, οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως 40 μουμιοποιημένα σκυλιά, ηλικίας 1.000 ετών, στα νότια της Λίμα, τα οποία δίπλα στη μουσούδα τους είχαν οστά από λάμα και ψάρι για να έχουν να τρώνε στη μετά θάνατον ζωή. Επίσης, το 2010 βρέθηκαν τα οστά τεσσάρων παιδιών, θαμμένα μαζί με τα σκυλιά τους, επίσης ηλικίας 1.000 ετών. και τέσσερα παιδιά βρέθηκαν επίσης πιστεύεται ότι είναι 1.000 ετών .
Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν τη σημαντική θέση που είχαν τα σκυλιά στους αρχαίους προ-ισπανικούς πολιτισμούς.

Πηγή: iefimerida.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!