Δευτέρα, 5 Μαΐου 2014

Ένας από τους πλέον επικίνδυνους ιούς στην ιστορία φαίνεται πως διχάζει ακόμη και σήμερα την επιστημονική κοινότητα.

Ο ιός της ευλογιάς εξαλείφθηκε το 1977, όμως στελέχη του διατηρούνται σε εργαστήρια υψίστης ασφαλείας στις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Οι δύο χώρες δέχονται πιέσεις να απαλλάξουν την ανθρωπότητα από τον ιό, καθώς οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές σε περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης ή ατυχήματος.

Τα στελέχη του ιού διατηρούνται στο εργαστήριο για ερευνητικούς σκοπούς, ωστόσο εκπρόσωποι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δηλώνουν πως ο ιός πρέπει να εξαλειφθεί οριστικά.

Το επίσημο όργανο λήψης αποφάσεων του ΠΟΥ (World Health Assembly) φαίνεται όμως να καθυστερεί την εξέλιξη αυτή.

Αν και έχουν παρασκευαστεί εμβόλια και φάρμακα νέας γενιάς ενάντια στην ευλογιά, μια ομάδα ερευνητών από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία αμφισβητεί την επάρκεια αυτών των μέτρων.

Στη μελέτη που δημοσιεύουν στην επιθεώρηση PLoS Pathogens, οι ερευνητές υποστηρίζουν πως οι εξελίξεις στον τομέα της Συνθετικής Βιολογίας μπορεί να οδηγήσουν στη δημιουργία νέων στελεχών του ιού.

Έτσι, τα διαθέσιμα δείγματα στο εργαστήριο θα είναι απαραίτητα στον τομέα της έρευνας, με στόχο την παρασκευή νέων φαρμάκων και εμβολίων.

Υπουργοί Υγείας από όλο τον κόσμο πρόκειται να συνεδριάσουν μέχρι το τέλος του μήνα ώστε να αποφασίσουν για την τύχη του θανατηφόρου ιού.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!