Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Ξεχάστε τα όργανα και τα βάρη, τους κλασικούς κοιλιακούς και τους ραχιαίους, τις ατελείωτες ώρες στον διάδρομο και το ποδήλατο, παρέα με την τηλεόραση ή τη μουσική από το mp3 σας. Το CrossFit, η νέα προπονητική μέθοδος που ξεκίνησε ... από τις ΗΠΑ και πλέον αναπτύσσεται ταχύτατα σε όλο τον κόσμο και την Ελλάδα, συνδυάζει όλα όσα θα θέλαμε από μια προπόνηση (κάψιμο λίπους, αντοχή, δύναμη, μυϊκή μάζα) και –το σημαντικότερο– απευθύνεται σε όλους τους τύπους ασκούμενου, από τους αρχάριους μέχρι τους προχωρημένους!

Σε ποιους απευθύνεται λοιπόν;

Το CrossFit απευθύνεται σε κάθε υγιή, χωρίς μυοσκελετικά προβλήματα (μέση, γόνατα) ασκούμενο, ανεξαρτήτως ηλικίας. Η προπόνηση δεν εστιάζει μόνο στην δύναμη ή την αντοχή, αλλά στοχεύει στη βελτίωση και των δέκα χαρακτηριστικών που ορίζουν το επίπεδο της φυσικής κατάστασης: ακρίβεια, ισορροπία, συντονισμός, ευλυγισία, ευκαμψία, σθένος, αντοχή, ταχύτητα, ισχύς και δύναμη. Το σημαντικότερο είναι πως όλες οι ασκήσεις προσαρμόζονται, ανάλογα με το επίπεδο του ασκούμενου. Αυτός είναι και ο λόγος που μεγάλη μερίδα του κόσμου, ύστερα από μερικές προπονήσεις, το παίρνει πιο «ζεστά» και επιθυμεί να ασχοληθεί με αυτό, ακόμη και σε αγωνιστικό επίπεδο.

Τι περιλαμβάνει το προπονητικό πρόγραμμα;

Μια τυπική προπόνηση αποτελείται αρχικά από παρατεταμένη αερόβια άσκηση όπου χρησιμοποιούνται αποκλειστικά πολυαρθρικές ασκήσεις. Αυτό το πρόγραμμα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «βασικό», καθώς εστιάζει στην ενδυνάμωση του «πυρήνα» του σώματος.
Για παράδειγμα, μια τυπική ρουτίνα WOD (Workout of the Day), δηλαδή το καθημερινό πρόγραμμα εκγύμνασης στο CrossFit, περιλαμβάνει: 20 στροφές (swings) με kettlebel, 10 προβολές/ ανοίγματα ποδιών, 20 push-ups, 20 ροκανίσματα κοιλιακών (συνεχόμενους γρήγορους κοιλιακούς, χωρίς να ακουμπά η πλάτη στο έδαφος), 20 ραχιαίους ή ακόμη και 3 γύρους χωρίς διάλειμμα, αποτελούμενους από 200 άλματα με σχοινάκι, 20 κοιλιακούς και 10 burpees.

Πού θα πρέπει να απευθυνθώ;

Όποιος ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με το CrossFit, θα πρέπει να απευθυνθεί σε κάποιον που κατέχει πρώτα απ’ όλα την τεχνογνωσία και μπορεί να αναλάβει την ευθύνη να προπονήσει έναν αθλούμενο του CrossFit. Ο ίδιος ο αθλούμενος θα πρέπει να έχει υπομονή και επιμονή, καθώς και ικανότητα εκτίμησης των δυνατοτήτων του, για να μην υπερβαίνει τα όριά του και να μην τραυματίζεται.


Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!