Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Ένα διακόπτη…στον εγκέφαλο ανακάλυψαν οι επιστήμονες ο οποίος λέει στο σώμα πότε πρέπει να πέσει για ύπνο. Η ανακάλυψη αυτή έγινε από νευρολόγους στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την οριστική καταπολέμηση των διαταραχών του ύπνου, όπως η αϋπνία.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο διακόπτης λειτουργεί με τη ρύθμιση νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο. Όταν είμαστε κουρασμένοι, αυτοί οι νευρώνες του εγκεφάλου ενεργοποιούνται και μας υποδεικνύουν ότι πρέπει να κοιμηθούμε άμεσα. "Όταν είμαστε κουρασμένοι, αυτοί οι νευρώνες στον εγκέφαλο φωνάζουν δυνατά και μας στέλνουν για ύπνο", ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής Τζέρο Μίσενμποκ.
Στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής, οι επιστήμονες έκαναν πειράματα με μύγες των φρούτων, αφαιρώντας τον διακόπτη για να δημιουργήσουν αϋπνίες στα έντομα. Διαπίστωσαν ότι χωρίς τους σχετικούς νευρώνες δεν είχαν κανονικό ύπνο και ήταν μισοκοιμισμένα σε ακανόνιστες ώρες. Παράλληλα, παρουσίασαν προβλήματα δυσλειτουργίας όπως συμβαίνει με τους ανθρώπους όταν χάνουν τον ύπνο τους.
Μια αντίστοιχη ομάδα νευρώνων υπάρχει και στο δικό μας εγκέφαλο κι έτσι τα αποτελέσματα θα μπορούν πιθανότατα να αναπαραχθούν σε ανθρώπους.
Οι ερευνητές προσπαθούν τώρα να ανακαλύψουν πώς θα ενεργοποιούμε αυτό το διακόπτη του ύπνου , έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο μηχανισμός αυτός για τη θεραπεία της αϋπνίας.
Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neuron,
αυτός ο διακόπτης του ύπνου λειτουργεί με τη ρύθμιση νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο και περιγράφεται σαν τον θερμοστάτη του σπιτιού μας.
news.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!