Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013






Αν και οι περισσότεροι πιστεύουν ότι τα Χριστούγεννα είναι αμερικανική γιορτή, κυρίως λόγω των χολιγουντιανών προσπαθειών, ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι τα έλατα, τα φωτάκια και τα γκι αποτελούν καθαρά ευρωπαϊκή υπόθεση.

Χριστούγεννα στις αποικίες

Από το 1659-1681, το να επιδεικνύει κανείς εορταστικό πνεύμα στη Βοστόνη επέφερε πρόστιμο 5 σεληνίων, καθώς τα Χριστούγεννα ήταν... παράνομα! Μάλιστα, οι γιορτές των Χριστουγέννων ήταν τόσο ασήμαντες στην Αμερική του 17ου αιώνα, που, το 1789, το χρόνο μετά τον πόλεμο Βορείων και Νοτίων, το Κογκρέσο συνεδρίασε ανήμερα των Χριστουγέννων!

Χρειάστηκε σχεδόν ένας αιώνας για να ανακηρυχθούν τα Χριστούγεννα επίσημη,ομοσπονδιακή αργία.

Φιλιά κάτω από το γκι

Το έθιμο του πρωτοχρονιάτικου φιλιού κάτω από το γκι δεν είναι αμερικάνικο, όπως νομίζουμε οι περισσότεροι. Προέρχεται από τους Κέλτες και τους Τεύκτονες, οι οποίο πίστευαν ότι το γκι είναι μαγικό - μπορεί να θεραπεύσει τις πληγές, να αυξήσει της γονιμότητα, να φέρει καλή τύχη και να αποκρούσει τα κακά πνεύματα.

Η παράδοση του φιλιού κάτω από το γκι ξεκίνησε στην Ευρώπη μετά τη βικτοριανή εποχή, κάτι που προκαλεί έκπληξη, δεδομένης της αποπνικτικής και σεξουαλικά καταπιεσμένης συμπεριφοράς, που επέβαλλαν οι κανόνες καλής συμπεριφοράς.

Τα χριστουγεννιάτικα δέντρα υπήρχαν πριν τα Χριστούγεννα

Ακόμη και πριν από την έλευση του χριστιανισμού στην Ευρώπη, οι Γερμανοί στόλιζαν πράσινα αειθαλή δέντρα για να φωτίσουν τις σκοτεινές, ζοφερές ημέρες του χειμερινού ηλιοστασίου.

Το πρώτο "χριστουγεννιάτικο δέντρο" εμφανίστηκε στο Στρασβούργο τον 17ο αιώνα και εξαπλώθηκε στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ το 1820, με την άφιξη των Γερμανών μεταναστών.

Όταν η Βασίλισσα Βικτόρια παντρεύτηκε τον πρίγκηπα Αλβέρτο της Γερμανίας, το 1840, το Tannenbaum μπήκε στην παράδοση της Αγγλίας. Οκτώ χρόνια αργότερα, η πρώτη αμερικανική εφημερίδα δημοσίευσε μια εικόνα του βασιλικού χριστουγεννιάτικου δέντρου, και οι Αμερικανοί γρήγορα ακολούθησαν το παράδειγμά τους.

Πηγή: www.time.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!