Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013


Το παιχνίδι της Barcelona με τη Getafe για την  17η αγωνιστική της LigaBBVA δεν ήταν από αυτά που χαρακτηρίζονται φωτιά ή έστω μεγάλου ενδιαφέροντος αφενός λόγω της μεγάλης διαφοράς δυναμικότητας των δυο ομάδων και αφετέρου της μέχρι πρότινος απόδοσης της γηπεδούχου ομάδας στο φετινό πρωτάθλημα απέναντι  στους άλλους διεκδικητές του τίτλου, από τους οποίους «φορτώθηκε» με 11 γκολ συνολικά. Η ανακάλυψη όμως , γιατί περί ανακάλυψης πρόκειται, του στατιστικού στοιχείου περί κατάκτησης του τίτλου από τους Καταλανούς κάθε φορά που περνούν νικηφόρα από το Alfonso Perez σε συνδυασμό με τις απουσίες των Messi, Xavi,Neymar και Valdez έδωσαν στον αγώνα ξεχωριστό ενδιαφέρον και για τους περισσότερο προληπτικούς χαρακτήρα τελικού. Και η αλήθεια είναι ότι οι ποδοσφαιριστές των δυο ομάδων έκαναν ότι μπορούσαν για να τους δικαιώσουν αφού πρόσφεραν ένα παιχνίδι γεμάτο συγκινήσεις και ανατροπές.

Οι Blaugrana μπήκαν στο γήπεδο σαν υπνωτισμένοι  και  βρέθηκαν μέσα σε 14 λεπτά πίσω στο σκορ και μάλιστα με δυο γκολ των Escudero , μετά από καταπληκτικό τακουνάκι-πάσα του Lafita , και Lisandro με κεφαλιά από εκτέλεση κόρνερ στην οποία οι αμυντικοί της Barcelona απλά παρακολουθούσαν την πορεία της μπάλας. Το πρώτο 20λεπτό του αγώνα ήταν ίσως ένα από τα χειρότερα , αν όχι το χειρότερο , για τους Blaugrana των τελευταίων ετών και οι συνήθεις σωτήρες από τέτοιου είδους καταστάσεις δεν βρίσκονταν μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Ευτυχώς όμως για αυτούς και τον Tata Martino, που μάταια ξεφυσούσε στον πάγκο του, υπήρχε ο Pedro Rodriguez. Ο διεθνής Ισπανός επιθετικός ντύθηκε Santa Pedrito και παίζοντας σαν Messi και Neymar μαζί κατάφερε μέσα σε 8 λεπτά να ανατρέψει το 2-0 σε 2-3 με ένα από τα πιο γρήγορα χατ τρικ στην ιστορία της Primera. Ο Pedro εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι η άμυνα της Getafe πίεζε ψηλά και παίζοντας στα όρια του off side αξιοποίησε τις ασίστ των Fabregas, Iniesta και Alba επαναφέροντας την ηρεμία στις τάξεις  της Barca. Τα δώρα του Pedrito όμως δεν σταμάτησαν εκεί αφού στο δεύτερο ημίχρονο με ασίστ «πάρε-βάλε» στον Fabregas, που ήταν σε φανερή θέση off side,  τελείωσε ουσιαστικά το παιχνίδι και τις όποιες ελπίδες των Μαδριλένων της Getafe για ανατροπή. Η τούρτα είχε και κερασάκι στο 72ο λεπτό όταν κέρδισε και πέναλτι το οποίο εκτέλεσε επιτυχώς πάλι ο Fabregas για το τελικό 2-5. Στο 82ο λεπτό αντικαταστάθηκε από τον Tello για να κερδίσει το χειροκρότημα των 10000 περίπου θεατών για μια πραγματικά τέλεια παράσταση.

Ανεξάρτητα πάντως από τη νίκη και τον τρόπο με τον οποίο ήρθε , ο αγώνας φανέρωσε για άλλη μια φορά φέτος τις αμυντικές αδυναμίες της Barcelona και μάλιστα με ομάδες κατώτερης κλάσης και δυναμικότητας από τις οποίες δέχεται αστεία γκολ. H αναγωγή παρόμοιων αμυντικών αντιδράσεων με ομάδες όπως η ManCity προκαλεί τουλάχιστον προβληματισμό στους φίλους της . Από την άλλη όμως δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι η Barcelona αρχίζει να μαθαίνει να ζει και χωρίς τα μαγικά του Messi ή τις εμπνεύσεις του Xavi , και αυτό σίγουρα μετράει στα θετικά του Martino που μετά τις ήττες από Ajax και Bilbao δέχθηκε αρκετή κριτική, όχι απαραίτητα άδικη.

Η χρονιά έκλεισε με  τους Blaugrana να βρίσκονται στην κορυφή της La Liga , πέντε βαθμούς μακριά από τη Real αλλά με συγκάτοικο πάλι από την πρωτεύουσα , την εκπληκτική Atletico του Diego Simeone. Μια καλοκουρδισμένη μηχανή που λειτουργεί ασταμάτητα και προκαλεί θαυμασμό με το ομαδικό παιχνίδι σε άμυνα και επίθεση. Υπάρχουν στιγμές στα παιχνίδια των Rohiblancos που νομίζεις ότι είναι πάνω από 11 παίκτες μέσα στον αγωνιστικό χώρο, εντύπωση που δημιουργείται από την καταπληκτική αλληλοκάλυψη αλλά και τις μικρές αποστάσεις των γραμμών. Η Atletico διαθέτει την καλύτερη αμυντική επίδοση της Primera με μόλις 11 γκολ παθητικό ενώ και επιθετικά δεν πάει πίσω αφού υπολείπεται μόλις τρία γκολ από Barcelona και Real έχοντας σημειώσει 46 έναντι 49. Μεγάλη συνεισφορά σε αυτόν τον τομέα του Diego Costa που με 19 γκολ βρίσκεται στη κορυφή της φετινής λίστα των σκόρερ της Primera  πάνω ακόμα και από τον Ronaldo, ενώ καθοριστικό ρόλο παίζει και η παρουσία του David Villa στην κορυφή της επίθεσης.

Με αυτά τα δεδομένα η μάχη των δυο ομάδων στις 10 Ιανουαρίου στο Vicente Calderon αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον . Θυμίζουμε ότι η Barcelona είναι η μοναδική ομάδα φέτος που δεν έχασε στην έδρα της Atletico , σε όλες τις διοργανώσεις, με το 1-1 που ουσιαστικά της έδωσε και τον τίτλο που Ισπανικού Super Cup. Μέχρι τότε βέβαια μεσολαβούν οι διακοπές , πού πάντα επηρεάζουν τις ομάδες, καθώς και οι επιστροφές των τραυματιών της Barcelona Messi, Valdez και Xavi. Πριν το μεταξύ τους παιχνίδι, που πιθανόν να κρίνει πολλά, η Barca θα υποδεχθεί στο Camp Nou την Elche και η Atletico θα ταξιδέψει στο La Rosaleda όπου την περιμένει η Malaga του Bernd Schuster.

ΚΑΛΑ  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ  ΚΑΙ ΚΑΛΗ  ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ  !!!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!