Πέμπτη 12 Μαΐου 2022

 

Παράταση αγωνίας για το έκτο πακέτο κυρώσεων προς τη Ρωσία, καθώς η οποιαδήποτε συμφωνία φαίνεται να μεταφέρεται για την επόμενη εβδομάδα.

Οι δύσκολες συζητήσεις εντός της Ε.Ε. για να επιβληθεί εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου συνεχίζονται και σήμερα, με τις Βρυξέλλες να έχουν προτείνει αντίμετρα που ενδεχομένως να φτάσουν έως και την οικονομική βοήθεια την Ουγγαρία, αλλά και άλλες παραχωρήσεις προς χώρες όπως η Σλοβακία και η Βουλγαρία.

Ωστόσο, η Βουδαπέστη φαίνεται να απορρίπτει τις ευρωπαϊκές προτάσεις και ετοιμάζεται να πιέσω για να κερδίσει ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία, καθώς η εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια είναι πολύ μεγάλη.

Μετά τις σημερινές συζητήσεις ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Πέτερ Σζιτζάρτο, υπογράμμισε «οι Βρυξέλλες δεν έχουν πρόταση για λύση που θα μας βοηθούσε να διαχειριστούμε τα εκρηκτικά αποτελέσματα από το ενδεχόμενο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο».

Η Ουγγαρία παίρνει το 65% του πετρελαίου της από ρωσικό αγωγό με τον Σζιτζάρτο να δηλώνει ότι η χώρα του θα μπορούσε να στηρίξει εμπάργκο σε παραδόσεις μέσω θαλάσσης, αλλά όχι να κλείσουν οι κάνουλες των αγωγών.

Παράλληλα, η Βουδαπέστη, σε περίπτωση που κλείσει τον αγωγό με τη Ρωσία και αρχίσει να λαμβάνει πετρέλαιο από αγωγό μέσω Κροατίας, ζητά να εξασφαλίσει ευνοϊκούς όρους από το Ζάγκρεμπ.

Τα ρεπορτάζ των Reuters και Financial Times καταγράφουν τη σκλήρυνση της στάσης της Βουδαπέστης, παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκούνται στην κυβέρνηση Όρμπαν από την Κομισιόν και άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Ως εκ τούτου η σημερινή συνάντηση έληξε χωρίς τελική συμφωνία για τις κυρώσεις, με την Επιτροπή να υποστηρίζει ότι έγινε κάποια πρόοδος.

Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!