Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018


Πιο κοντά από ποτέ στην καταστροφή βρίσκεται ο κόσμος καθώς οι δείκτες του συμβολικού «Ρολογιού της Αποκάλυψης» κινήθηκαν κατά μισό λεπτό μπροστά.
Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος βρίσκεται πιο κοντά στην καταστροφή από την εποχή που ο Ψυχρός Πόλεμος είχε φτάσει στο αποκορύφωμά του, λόγω της αδυναμίας των ηγετών να ανταποκριθούν στην απειλή ενός πυρηνικού πολέμου.
Είναι η δεύτερη φορά, μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, που το ρολόι αυτό –δημιούργημα επιστημόνων του Συμβουλίου Επιστήμης και Ασφάλειας του περιοδικού Bulletin of the Atomic Scientists– κάνει «άλμα» προς τα εμπρός. Πλέον οι δείκτες του δείχνουν δύο λεπτά πριν από τα «μεσάνυχτα», για πρώτη φορά από το 1953. Οι λόγοι; ο κίνδυνος ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος λόγω της Βόρειας Κορέας, οι τεταμένες σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσία, οι εντάσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και άλλοι παράγοντες.
«Οι υπερβολές στις δηλώσεις και οι προκλητικές ενέργειες και των δύο πλευρών αύξησαν την πιθανότητα ενός πυρηνικού πολέμου, κατά λάθος ή από κακό υπολογισμό» αναφέρει η ομάδα που εδρεύει στο Σικάγο, αναφερόμενη στο πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας και την αντίδραση της κυβέρνησης Τραμπ σε αυτό.
Ένας άλλος παράγοντας που οδήγησε τους επιστήμονες να μετακινήσουν τους δείκτες προς τα εμπρός είναι οι ανεξέλεγκτοι κίνδυνοι που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.
Μια βασική ανησυχία είναι αυτό που οι επιστήμονες χαρακτήρισαν «θάνατο της διπλωματίας» υπό την κυβέρνηση Τραμπ. «Η διεθνής διπλωματία έχει περιοριστεί σε ανταλλαγή ύβρεων, προσδίδοντας μια σουρεαλιστική αίσθηση εξωπραγματικού που καθιστά ακόμη πιο απειλητική την κατάσταση στον τομέα της ασφάλειας».
Για να γυρίσει προς τα πίσω το ρολόι, οι επιστήμονες συνιστούν να αποφύγει ο Τραμπ την προκλητική ρητορική σε ό,τι αφορά τη Βόρεια Κορέα, να ανοίξουν οι δύο χώρες διαύλους επικοινωνίας και η διεθνής κοινότητα να επιδιώξει τον τερματισμό των πυρηνικών και βαλλιστικών δοκιμών εκ μέρους της Πιονγκγιάνγκ.
Το περιοδικό ιδρύθηκε από επιστήμονες που βοήθησαν να αναπτυχθούν τα πρώτα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ. Το Συμβούλιο Επιστήμης και Ασφάλειας αποφασίζει για το πού βρίσκονται οι δείκτες του ρολογιού, αφού συμβουλευτεί το Συμβούλιο των Χορηγών, στο οποίο μετέχουν 15 Νομπελίστες. Όταν δημιουργήθηκε το ρολόι, το 1947, έδειχνε 7 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα. Το 2016 έδειχνε τρία λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!