Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Ο Εβραίος Ίστβαν Κεβέσι ήταν ένα συνηθισμένος κρεοπώλης της Βουδαπέστης, τη διάρκεια της κομμουνιστικής περιόδου. Κανείς δεν ήξερε ότι ήταν παράλληλα και ένας μανιώδης συλλέκτης έργων τέχνης και ότι το σπίτι του έμοιαζε με γκαλερί.
Οι δουλείες στο χασάπικο την δεκαετία του 60 και 70 πήγαιναν πολύ καλά, αλλά το κομμουνιστικό καθεστώς απαγόρευε την επένδυση χρημάτων σε ακίνητα και χρυσό, γιατί απαγορευόταν η ιδιωτική περιουσία.
Το μόνο που επιτρεπόταν- και αυτό με αρκετούς περιορισμούς- ήταν η αγορά πινάκων. Έτσι- και για να "ξεφύγει" από την καταπιεστική, μουντή καθημερινότητα και την πρόσφατη φρίκη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου- ο Κεβέσι στράφηκε στην αγορά τέχνης, οι τιμές της οποίας ήταν ιδιαίτερα χαμηλές, κατά την κομμουνιστική περίοδο.
Από το 1960 μέχρι το 1980 αγόρασε συνολικά 230 έργα των καλύτερων ούγγρων καλλιτεχνών του 20ου αιώνα, τα οποία κρατούσε κρυμμένα στο διαμέρισμα του. Παρόλο που τελείωσε μόνο το δημοτικό, είχε αλάθητο ένστικτο και σπάνια ζητούσε τη γνώμη των ειδικών της τέχνης.
Τριάντα τρία χρόνια μετά το θάνατό του, η συλλογή του μαικήνα κρεοπώλη παρουσιάζεται πλέον στην γκαλερί Κίζελμπαχ, στην ουγγρική πρωτεύουσα και το ουγγρικό κοινό μπορεί τώρα να απολαύσει το κρυφό πάθος του συντοπίτη του.
Ο Ίστβαν Κεβέσι γεννήθηκε το 1911 και πέθανε το 1980. Ως Εβραίος, κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο οδηγήθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μαουντχάουζεν, αλλά κατάφερε να επιζήσει. Αργότερα παντρεύτηκε μια γυναίκα που κατάφερε κι εκείνη να σωθεί από το Άουσβιτς. Όταν επέστρεψε στο σπίτι του στην Ουγγαρία, το βρήκε εγκαταλειμμένο. Όλη η οικογένειά του σκοτώθηκε, κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος.
news.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!