Δεν προκύπτει κανένα όφελος από τις απολύσεις Δημοσίων υπαλλήλων, επιβεβαιώνει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι δεν είναι άλλωστε αυτός ο στόχος των αποχωρήσεων.
«Η συμφωνημένη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 την πενταετία 2011-2015 επιτυγχάνεται μέσω της εφαρμογής του κανόνα 1:5, δηλαδή μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις (συνταξιοδοτήσεις και παραιτήσεις). Παράλληλα, την περίοδο 2013-2014 εφαρμόζεται ο κανόνας 1:1, δηλαδή μία πρόσληψη για κάθε μία αναγκαστική αποχώρηση», επισημαίνει σε συνέντευξή του στον «Τύπο της Κυριακής».
Επομένως, οι συνολικά 15.000 αναγκαστικές αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων, «αφορούν αποκλειστικά και μόνο στην ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού στο Δημόσιο», όπως εξήγησε ο ίδιος.

Τρεις άξονες

«Πρέπει να σας πω ότι έμεινα άφωνος όταν οι υπηρεσίες μας με ενημέρωσαν ότι στη χώρα μας γίνονται περίπου 30 εκατομμύρια επικυρώσεις αντιγράφων», υποστήριξε ο υπουργός, αποκαλύπτοντας ότι στόχος είναι «να καταργηθεί αυτή η διαδικασία και ο πολίτης να προσκομίζει απλά ένα ευανάγνωστο φωτοαντίγραφο, χωρίς να περνάει μέσα από μια τυπική διαδικασία επικύρωσης, η οποία στην ουσία δεν προσφέρει τίποτα».
Στην συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης, αναφέρθηκε στο σχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τη λειτουργική αναδιάρθρωση του Δημοσίου, το οποίο μπαίνει άμεσα σε εφαρμογή και θα κινείται σε τρεις άξονες:
-Εξορθολογισμός των δομών της Κεντρικής Διοίκησης με έμφαση στην οριστικοποίηση των νέων και πολύ πιο συμπαγών οργανογραμμάτων.
-Δραστική απλοποίηση διαδικασιών για τη μείωση διοικητικών βαρών για τον πολίτη και τον επιχειρηματία.
-Καινοτόμος στρατηγική διαχείρισης ανθρωπίνου δυναμικού που θα δίνει πραγματικές ευκαιρίες γρήγορης ανέλιξης στους άξιους και εργατικούς δημοσίους υπαλλήλους.

Όχι στους ξαφνικούς θανάτους

«Σύντομα θα φέρουμε νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή, η οποία πρώτα φυσικά θα περάσει από δημόσια διαβούλευση και θα μπορέσετε να δείτε αναλυτικά το σχεδιασμό», τόνισε ο υπουργός, προσθέτοντας:
«Φυσικά και δεν πρόκειται να έχουμε κανέναν "ξαφνικό θάνατο", όπως άστοχα έχει γραφτεί, αλλά για Οργανισμούς που έχουν αξιολογηθεί και κριθεί ότι δεν επιτελούν πλέον ουσιαστική αποστολή, ιδίως δε μέσα στα σφιχτά δημοσιονομικά δεδομένα της περιόδου που διανύουμε».

Εξάντληση 4ετίας

Την πρόθεση της κυβέρνησης να εξαντλήσει την τετραετία επιβεβαίωσε για μία ακόμη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτηρίζοντας απόλυτη προτεραιότητα την γρήγορη και ασφαλή έξοδο από την κρίση.
«Όταν πιλοτάρεις ένα αεροπλάνο που κινδυνεύει να πέσει, πρώτα φροντίζεις να το προσγειώσεις με ασφάλεια κι έπειτα να αναζητήσεις τα αίτια για τη βλάβη που υπέστη», σχολίασε ο υπουργός.
«Η χώρα πάνω από όλα χρειάζεται σταθερότητα. Οι πολίτες δεν θέλουν εκλογές. Η οικονομία δεν αντέχει την πολιτική αβεβαιότητα, ειδικά τη στιγμή που να πάει να ορθοποδήσει» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.