Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση, που ορίζει τα κριτήρια και τους τρόπους χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης. Η απόφαση αναφέρει αναλυτικά τα κριτήρια που αφορούν στο εισόδημα και τα περιουσιακά στοιχεία των δικαιούχων, τις κλιματικές ζώνες στις οποίες χωρίστηκε η χώρα αλλά και τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών δεν είναι ακόμα έτοιμο να υποδεχθεί τις ηλεκτρονικές αιτήσεις των δικαιούχων, οι οποίοι ακόμα κι όταν ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή, θα πρέπει να περιμένουν 20 ημέρες από την υποβολή της αίτησης, προκειμένου να λάβουν τη προκαταβολή που προβλέπεται για πρώτη φορά, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι όσοι έχουν οικονομική αδυναμία αγοράς πετρελαίου, θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον έως τα μέσα Νοεμβρίου.

Δικαιούχοι του επιδόματος είναι οι υπόχρεοι υποβολής φορολογικής δήλωσης (άγαμοι, έγγαμοι, εν διαστάσει), για τη κύρια κατοικία είτε νοικιασμένη, είτε δωρεάν παραχωρούμενη, είτε ιδιόκτητη και μόνο για τη κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης. Εξαιρούνται τα προστατευόμενα μέλη του υπόχρεου δήλωσης όπως οι φοιτητές, όσοι δηλώνουν ότι φιλοξενούνται, οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. άνω των 3.000 κ.ε., καθώς και η επαγγελματική στέγη.

Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά πως το επίδομα δικαιούνται περίπου 580.000 νοικοκυριά έναντι 500.000 που ήταν πέρυσι, ωστόσο δεν διορθώθηκε μια σημαντική στρέβλωση με αποτέλεσμα οι φοιτητές να μην δικαιούνται του επιδόματος παρά τις δυσχερείς οικονομικές συνθήκες.

Τα εισοδηματικά κριτήρια που τίθενται έχουν ως εξής:
  • Άγαμος: έως 30.000 ευρώ
  • Έγγαμος χωρίς παιδιά: έως 40.000 ευρώ
  • Έγγαμος με παιδιά: έως 40.000 ευρώ + 3.000 / παιδί
  • Μονογονεϊκή οικογένεια: 43.000 ευρώ + 3.000 / παιδί

Για τους άγαμους η συνολική αξία της περιουσίας τους δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ, ενώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες το ποσό δεν πρέπει να ξεπερνά τις 300.000 ευρώ. Σε περίπτωση που υπάρχει μεταβολή περιουσιακών στοιχείων οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλλουν νέα αίτηση εντός δύο μηνών από τη μεταβολή.

Στην ΚΥΑ αναφέρεται ότι το επίδομα χορηγείται για τα πρώτα 120 τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας, ενώ η χώρα έχει χωριστεί σε τέσσερις κλιματικές ζώνες, οι οποίες περιλαμβάνουν τους εξής νομούς:
  • Ζώνη Α: Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Δράμας, Ευρυτανίας
  • Ζώνη Β: Ιωαννίνων, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλης, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου
  • Ζώνη Γ: Αττικής (εκτός Κυθήρων & νησιών Σαρωνικού), Κορινθίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Μαγνησίας, Λέσβου, Χίου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Άρτας
  • Ζώνη Δ: Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Σάμου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης, Κύθηρα & νησιά Σαρωνικού

Τα ανώτατα όρια προκαταβολής ανά ζώνη είναι τα εξής:
  • Α΄ Ζώνη: 262,50 ευρώ
  • Β΄ Ζώνη 157,50 ευρώ
  • Γ΄ Ζώνη 84 ευρώ
  • Δ΄ Ζώνη 52,50 ευρώ

Κάθε ζώνη έχει ανώτατη κατανάλωση λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά τετραγωνικό και ανώτατη συνολική κατανάλωση λίτρων ανά κατοικία. Τα όρια αυτά ορίζονται από την ΚΥΑ ως εξής:

Κλιματική Ζώνη Ανώτατη κατανάλωση / τ.μ. Ανώτατη Συνολική Κατανάλωση / κατοικία
Α΄Ζώνη 25 3.000
Β΄Ζώνη 15 1.800
Γ΄Ζώνη 8 960
Δ΄Ζώνη 5 600

Με διασταυρώσεις που θα γίνονται στα στοιχεία που υποχρεούνται να υποβάλουν ηλεκτρονικά οι πωλητές πετρελαίου, θα διαπιστώνεται ότι όντως η προκαταβολή χρησιμοποιήθηκε για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης και σε αντίθετη περίπτωση θα αναζητείται με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, δηλαδή ακόμα και με κατάσχεση.

http://www.megatv.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!