Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

H πρόβα τζενεράλε για τη λειτουργία των καταστημάτων και τις Κυριακές έφτασε.

Η Κυριακή 3 Νοεμβρίου είναι η πρώτη κατά την οποία τα καταστήματα δύνανται να λειτουργήσουν κανονικά, χωρίς αυτό να έχει να κάνει με μεταφορά εργάσιμης ημέρας λόγω εορτών.

Οι εμπορικές επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν προαιρετικά τα καταστήματά τους και οι καταναλωτές να εκμεταλλευτούν την κυριακάτικη αργία για να κάνουν τα ψώνια τους.


Συμμετέχουν οι τρεις μεγαλύτεροι εμπορικοί σύλλογοι


Οι εμπορικοί σύλλογοι Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά συμμετέχουν στη δράση, σύμφωνα με τις αποφάσεις των τοπικών Εμπορικών Συλλόγων.

Από την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου, έχουν ξεκινήσει, εξάλλου, οι ενδιάμεσες χειμερινές εκπτώσεις θα διαρκέσουν ως το Σάββατο 9 Νοεμβρίου.


Το ωράριο και οι συμμετέχοντες


Οι τρεις μεγαλύτεροι Εμπορικοί Σύλλογοι αποφάσισαν να ανοίξουν τα καταστήματα: ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας ανακοίνωσε ωράριο λειτουργίας 11:00-18:00, η Θεσσαλονίκη 11:00-17:00 και ο Πειραιάς 11:00-15:00 (το πλαίσιο του κυριακάτικου ωραρίου σύμφωνα με το νόμο είναι 11:00-20:00).

Τα πολυκαταστήματα θα είναι ανοικτά, ενώ στα σούπερ μάρκετ επικρατούν μικτές τάσεις. Οι αλυσίδες Σκλαβενίτης, Γαλαξίας και Βερόπουλος αποφάσισαν να μη λειτουργήσουν (πλην των καταστημάτων (Βερόπουλος-JUMBO), ενώ οι αλυσίδες Μαρινόπουλος, ΑΒ Βασιλόπουλος, Lidl, MyMarket θα είναι ανοικτές. Αντίστοιχα, κλειστοί θα παραμείνουν και όλοι οι φούρνοι στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με ανακοίνωση του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης.

Σημειώνεται ότι αν και το γενικό πλαίσιο ωραρίου για τις Κυριακές έχει ορισθεί από τον νόμο να είναι από τις 11:00 έως τις 20:00, πολλοί εμπορικοί σύλλογοι προτείνουν διαφορετικό ωράριο, ενώ και μεμονωμένα αρκετές επιχειρήσεις θα εφαρμόσουν δικό τους ωράριο.

Στη διακριτική ευχέρεια των εμπόρων το μέτρο - Το 63& διαφωνεί

Σύμφωνα, πάντως, με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ από 177 τοπικούς εμπορικούς συλλόγους, το 32% έχει απαντήσει θετικά, το 63% αρνητικά, ενώ το 5% αφήνει το άνοιγμα στη διακριτική ευχέρεια των εμπόρων.

Τα εμπορικά καταστήματα κάθε είδους και μεγέθους σε όλες τις περιοχές της χώρας μπορούν να λειτουργήσουν προαιρετικά την πρώτη δηλαδή Κυριακή της ενδιάμεσης φθινοπωρινής εκπτωτικής περιόδου που θα ξεκινήσει την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 9 Νοεμβρίου.

Ωστόσο, εναπόκειται στους Εμπορικούς Συλλόγους εάν θα προτρέψουν τα μέλη τους, στις περιοχές ευθύνης τους, να λειτουργήσουν ή όχι κατά την Κυριακή.


Απεργούν οι εμποροϋπάλληλοι


Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ), ωστόσο, με ομόφωνη απόφαση της διοίκησής της, έχει προκηρύξει 24ωρη Πανελλαδική Απεργία στον κλάδο του εμπορίου για την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013, ενάντια στο άνοιγμα των καταστημάτων.

"Είναι η πρώτη φορά, μετά το 1908 που καθιερώθηκε στη χώρα μας η Κυριακή–Αργία, όπου τα εμπορικά καταστήματα σε όλη τη χώρα μπορούν την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013 να λειτουργήσουν. Αυτό είναι το αποτέλεσμα του αντεργατικού μνημονιακού νόμου (Ν. 4177/13), που πέρασε μέσα στο καλοκαίρι η δικομματική κυβέρνηση Σαμαρά–Βενιζέλου και με τον οποίο γενικεύεται και καθιερώνεται η λειτουργία των καταστημάτων τουλάχιστον για 7 Κυριακές το χρόνο, ενώ με αποφάσεις των Αντιπεριφερειαρχών δίνεται η δυνατότητα λειτουργίας τους και τις 52 Κυριακές του έτους", αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση.

"Η Τρόικα και οι συνεχείς μνημονιακές κυβερνήσεις–υπηρέτες των δανειστών, νέκρωσαν την οικονομία και κατάργησαν όλα μας τα δικαιώματα, έρχονται τώρα να καταργήσουν την ΚΥΡΙΑΚΗ–ΑΡΓΙΑ, γυρίζοντας το εργασιακό ρολόι εκατό χρόνια πίσω", συμπληρώνεται.

Η ΕΣΕΕ, στην ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφορικά με την απόφαση των εμποροϋπαλλήλων να απαντήσουν με απεργιακές κινητοποιήσεις στο κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, ότι "πάντα σέβεται το δικαίωμα της απεργίας".

"Ξέρω πως ορισμένοι εξακολουθούν να γκρινιάζουν. Δεν πειράζει. Η γκρίνια θα ξεχαστεί. Αυτό που θα μείνει, θα είναι μια θετική αλλαγή για τον τόπο, για την αγορά, για τους καταναλωτές", δήλωσε χαρακτηριστικά την Πέμπτη ο υπουργός Ανάπτυξης με αφορμή τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων αυτή την Κυριακή 3 Νοεμβρίου.

Μέχρι τις 8 Νοεμβρίου, εξάλλου, καλούνται να έχουν αποφασίσει οι αντιπεριφερειάρχες για το αν και ποιες Κυριακές -πέραν των επτά που καθορίζονται από τον νόμο- θα λειτουργούν τα εμπορικά καταστήματα κάτω των 250 τ.μ. εντός της περιοχής αρμοδιότητάς τους.

news.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!